Costurile pentru instruirea piloților ucraineni vor fi suportate de România
Publicat de prosavioleta,
11 noiembrie 2024, 14:23
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Executivul a adoptat o ordonanță de urgență care stabilește că toate costurile pentru instruirea piloților ucraineni pe avioane de tip F-16 în Centrul European de Pregătire de la Fetești vor fi suportate de România. În ordonanța de guvern se menționează că aceste cheltuieli vor fi făcute din bugetul Ministerului Apărării Naționale, fără a fi precizate sumele necesare. Patru piloți ucraineni au ajuns deja la Centrul de la Fetești, unde au început pregătirea teoretică. Centrul de instruire, inaugurat în luna noiembrie a anului trecut, este destinat pregătirii piloților români, aliați și parteneri, și funcționează cu sprijinul companiei americane Lockheed Martin, care asigură instructorii, și Olandei, care a pus la dispoziție aeronavele.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Alte trei aeronave F16 ale Forțelor Aeriene Olandeze au ajuns în Baza 86 Aeriană din Fetești pentru a deservi centrul de instruire înființat în țara noastră. Într-o scrisoare trimisă Parlamentului, președintele Klaus Iohannis a informat că a aprobat instruirea unui număr de aproximativ 50 de militari ucraineni în România. În același document se mai arată că teritoriul național va fi tranzitat de echipamente și bunuri materiale donate Ucrainei de către Finlanda. Costurile au fost asigurate din bugetul Ministerului Apărării Naționale și vor fi recuperate în cadrul mecanismului stabilit la nivelul misiunii de asistență militară a Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei. Centrul de instruire F16 din Baza 86 Aeriană este folosit în prezent pentru pregătirea piloților români pe acest tip de aeronavă, dar aici se vor instrui și militari aliați și parteneri, inclusiv ucraineni. Conform unui acord de colaborare, Ministerul român al Apărării pune la dispoziția infrastructura, Forțele Aeriene ale Țărilor de Jos pun la dispoziția aeronavele, iar compania americană Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța.
Alte șase aeronave F-16 olandeze vor sosi în România
Publicat de Gabriel Stan,
26 februarie 2024, 18:50
Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Olanda va trimite în următoarele luni încă șase avioane F-16 la Centrul European pentru Pregătirea Piloților de la Fetești.
Forțele aeriene din Țările de Jos au deja astfel de aeronave de luptă în România, dislocate în urmă cu câteva luni, când a fost operaționalizat centrul de pregătire. Între timp, primii șapte piloți români, instruiți în cadrul centrului, au început să zboare cu avioanele F-16.
Pentru proiectul de instruire de la Fetești, compania producătoare americană Lockheed Martin asigură instructorii. Țara noastră contribuie cu infrastructura, iar Țările de Jos cu aeronavele.
Tot aici se pot pregăti și piloții de avioane F-16 care vor să treacă la nivelul următor sau militari care nu au mai pilotat avioane de luptă. Centrul este deschis și pentru militarii aliați și tot aici se vor putea instrui în viitor și piloții ucraineni.
Adrian Gâtman (realizator rubrică) : Compania „Aerostar” Bacău a semnat un contract de colaborare cu Derco Aerospace, una dintre diviziile concernului american „Lockheed Martin”. Contractul presupune transferul tehnologic necesar pentru reparațiile echipamentelor avioanelor militare F-16. Ciprian Panga: Concret, este vorba despre reparația de trenuri de aterizare, roți și frâne pentru flota de aeronave de acest tip a Forțelor Aeriene Române, cu reducerea timpilor de execuție și îmbunătățirea logisticii pentru pregătirea misiunilor. Derco Aerospace activează în domeniu din anul 1979 și este un lider recunoscut în furnizarea de piese de schimb pentru aeronave, logistică, reparații de componente și soluții tehnice pentru clienții din întreaga lume. În prezent, compania oferă soluții logistice complete, care sprijină flotele militare și comerciale din 65 de țări.
Adrian Gâtman (realizator rubrică) : La semnarea contractului cu „Aerostar” Bacău a fost prezent și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Mircea Geoană: E un contract foarte important și mă bucur foarte mult când văd că și companii românești și locuri de muncă foarte calificate și bine plătite se întâmplă și în România. Eu încurajez la NATO o adevărată renaștere a industriei de apărare în țări cum este și România. „Aerostarul” este parte a ceea ce eu numesc „Valea aviației”. Eu am mare încredere că și în industria de apărare, și în industriile cu dublă întrebuințare, România poate și trebuie să joace un rol mult mai important.
Angel Tîlvăr: Centrul de instruire F16 din țara noastră va deservi în primul rând piloților români, dar pot participa și alte țări, dacă-și exprimă dorința
Publicat de Gabriel Stan,
4 septembrie 2023, 13:49
Miniștrii apărării din statele Uniunii Europene s-au întâlnit marți și miercuri, în Spania, pentru a discuta despre angajamentele de securitate pentru Ucraina.
Oficialii europeni au analizat și misiunile militare și operațiile desfășurate de Uniunea Europeană în Balcanii de Vest și Africa.
Ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, a semnat cu această ocazie, alături de omologul din Regatul Țărilor de Jos și de reprezentantul companiei americane Lockheed Martin, scrisoarea de intenție privind constituirea Centrului de instruire F-16 în România.
Ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, a confirmat participarea a 230 de militari din această țară la Grupul de Luptă NATO dislocat în România.
Detalii despre toate acestea avem în continuare, la Subiectul Săptămânii, chiar de la ministrul Angel Tîlvăr, în interviul realizat de Emilia Beciu de la emisiunea Pro Patria.
Emilia Beciu (realizator rubrică): Domnule ministru, ați semnat recent scrisoarea de intenție pentru formarea centrului de instruire F16 în România. Ce revine fiecărei părți implicate în acest proiect?
Angel Tîlvăr:Acest centru va deservi în primul rând piloții români, pentru că, așa cum știți, urmează să primim și noi 32 de aeronave F16, motiv pentru care pregătirea piloților este un lucru mai mult decât important. Semnarea scrisorii de intenție pe care am făcut-o la Madrid împreună cu mologul meu din Olanda, dar și cu reprezentanții firmei Lockheed Martin este primul pas pentru a avea acest centru pe teritoriul național, lucru care ne bucură, pentru că în felul acesta este recunoscută și activitatea, și profesionalismul militar români în cadrul alianței. Noi vom pune la dispoziție baza în care acest centru va fi organizat. Totodată, vom certifica piloții, vom asigura elementele de infrastructură și toate obligațiile care vin unei țări gazdă.
Partea olandeză va pune la dispoziţie aparatele, iar Lockheed Martin va asigura activitatea de pregătire, ca şi pe cea de mentenanţă.
Este un centru binevenit, la care pot participa și alte țări, dacă-și exprimă dorința de a-și instrui piloţii, pentru că F-16 este o aeronavă prezentă în Europa şi care va sta multă vreme în Europa, motiv pentru care credem că vor fi solicitări multe pentru a instrui piloți în acest centru, repet, prioritate având piloții români, aşa cum am decis încă de la început.
Şi mă bucur că pe de-o parte, ceea ce am comunicat în timpul summitului de la Vilnius, iată acum s-a consfințit prin această scrisoare de intenție, urmând ca acordurile tehnice și detaliile să fie stabilitate în cel mai timp.
Emilia Beciu (realizator rubrică): Ați afirmat, de asemenea, că la acest centru se vor putea instrui și piloți ucraineni. În continuare, România cum va sprijini țara vecină?
Angel Tîlvăr:Se pot pregăti și piloți ucraineni după ce noi vom face acest lucru pentru piloții români, repet, acest lucru, pe baza contractuală și ținând seama de acordurile tehnice și de aderarea la acest proiect. Încă de acum două săptămâni, în vizita premierului ucrainean în România, ne-a dat posibilitatea să exprimăm din nou sprijinul pentru Ucraina și într-o primă instanță încercăm să creştem cantitatea de cereale care pot tranzita România, pentru că acest lucru este vital, iar discuţiile din cadrul reuniunii informale a miniștrilor apărării din Spania au punctat și au subliniat acest lucru, România va sprijini Ucraina atât cât este necesar, pentru că sprijinul sau solicitările lor sunt legitime și este o țară aflată în dificultate, pe care o înţelegem să o sprijinim.
Emilia Beciu (realizator rubrică): Ucraina a solicitat sisteme de rachete la Reni și Ismail. România va fi afectată de o eventuală decizie a alianței în acest sens?
Angel Tîlvăr:România este o țară membră a celei mai puternice alianțe politico-militare din istoria omenirii. Totodată, este membră a Uniunii Europene, iar granița de este a României este și granița de este a alianței, motiv pentru care, cu siguranţă vom fi unii dintre cei care vor avea o voce importantă în ceea ce privește negocierile pentru un astfel de sprijin.
Vreau să spun că, pe lângă faptul că noi condamnăm, și o fac din nou prin intermediul dumneavoastră, atacurile care au avut loc la Reni și la Ismail, care pun foarte aproape de granițele noastre incidente de securitate și acte de agresiune, vom lua cele mai bune măsuri în așa fel încât solicitarea părții ucrainene să capete un răspuns adecvat.
Emilia Beciu (realizator rubrică): În cadrul convorbirilor cu omologul dumneavoastră spaniol, Margarita Robles, ați discutat despre contingerul spaniol care va fi dislocat în România. Vor fi 230 de militari.
Angel Tîlvăr:Mă bucur că anunțul pentru prezenţa militarilor spanioli a fost făcută tot în cadrul reuniunii de la Vilnius şi mă bucur că am avut ocazia că, acum când m-am deplasat în Spania și am avut întâlnirea bilaterală cu mologul meu, cu doamna Margarita Robles, am consfinţit acest lucru, iar prezența militarilor spanioli în cadrul bazei de la Cincu reprezintă un exemplu de bună colaborare pe care o avem cu militarii spanioli care nu vor veni pentru prima dată în România.
Ei au participat și la activități de poliție aeriană, au deservit capabilități militare care au posibilitatea să avertizeze în ceea ce privește spațiul aerian.
Totodată, i-am văzut și am vorbit cu ei atunci când au participat la diferite exerciții în România, deci sunt parteneri și militari de nădejde.
Ne bucurăm că noi, ca națiune gazdă, vom putea să avem pe teritoriul nostru acest contingent care este important și care, în cadrul activității de națiune cadru pe care Franța o face la noi, își vor găsi locul în întărirea flancului estic și a posibilității de apărare înaintată.
Emilia Beciu (realizator rubrică): România contribuie la securitatea Uniunii Europene? Mă refer în mod special la misiunea EUFOR ALTHEA din Bosnia și Herțegovina.
Angel Tîlvăr:Încă de când m-am întâlnit cu militarii români în Bosnia am văzut cât de importantă este activitatea lor. România, vreau să vă spun că este principalul contributor la această misiune.
Noi vom avea și funcții din ce în ce importante în cadrul misiunii și credem că războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei nu trebuie să ne facă să uităm că abordarea de 360 de grade care a fost prezentă și în documentele de la Madrid, dar și la Vilnius, este o abordare care ne dă posibilitatea ca și în zona Balcanilor de Vest, România să-și aducă contribuția la menținerea păcii, pentru că este o zonă care are nevoie de acest lucru, iar România, ca membru de nadejde al alianței, dar și al Uniunii Europene, înțelege să îşi facă datoria și din acest punct de vedere.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Producătorul american de armament Lockheed Martin intenționează să crească producția sistemului HIMARS, după ce și-a dovedit eficacitatea în Ucraina. Sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate este acum o armă cerută de mai multe armate.
Dacă la începutul lui 2022 concernul producea 48 de astfel de sisteme pe an, ritmul a crescut, până la 60 de unități HIMARS, iar ținta companiei este de a ajunge o producție anuală de 96. De la începutul invaziei ruse, armata ucraineană a primit cel puțin 20 de lansatoare.
România a semnat în 2019 un contract cu Lockheed Martin pentru furnizarea a trei sisteme HIMARS, fiecare a câte 18 instalații de lansare. Primul sistem este deja în dotarea Forțelor Terestre Române. Contractul României pentru HIMARD se ridică la aproximativ 1,5 miliarde de dolari.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.