Ascultă Radio România Regional Live

Locotenent Andrei Murariu

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 17 octombrie 2022, 15:04

Edi Nicola (realizator rubrică): După aproximativ patru luni de instruire intensă în garnizoana de dislocare la pace, primii militari din cadrul Detașamentului de Apărare Antiaeriană, rotația a XII-a, structură generată de Batalionul 288 Apărare Antiaeriană Milcov din Focșani, au ajuns în baza de instrucție din Bemowo Piskie, pentru a asigura rotația națională la misiunea de asigurare a prezenței înaintate consolidate pe Flancul nord-estic al Alianței, în cadrul Grupului de luptă NATO din Polonia. Maiorul Ion Florian, comandantul Detașamentului de Apărare Antiaeriană, rotația a XII-a:

Ion Florian: Din prima zi de la dislocarea noastră aici am început activitățile de predare-primire a misiunii, urmând ca de săptămâna viitoare să începem instruirea în comun cu aliații din cadrul grupului de luptă.

Sunt convins că vom reuși să colaborăm cu partenerii americani, britanici şi croați, precum și cu partenerii din țara gazdă, în vederea îndeplinirii obiectivelor stabilite și a atingerii nivelului de instruire propus pentru a duce mai departe realizările Detașamentului de Apărare Antieriană Gheparzii Transilvani.

Edi Nicola (realizator rubrică): Din Polonia mergem spre vest, unde, la invitația Școlii de Geniu și a Ministerului Apărării din Germania, 18 militari din Batalionul 72 Geniu „General Constantin Savu” au participat zilele trecute la un exercițiu specific în localitatea Ingolstadt.

Exercițiul s-a derulat pe trei axe: instruire teoretică, un antrenament în comun alături de partenerii din țările NATO, iar cea de-a treia direcție a constat în prezentarea celor mai moderne capabilități de traversare a cursurilor de apă.

Pentru orice armată, acest lucru necesită cunoștințe de inginerie și suficiente echipamente și sisteme adecvate pentru a acoperi numeroasele lacune care pot fi întâlnite într-un conflict major. Maiorul Iulian Tănase, șef de stat major în cadrul Batalionului 72 Geniu „General Constantin Savu”:

Iulian Tănase: Avem Dunărea, plus o grămadă de râuri destul de mari în țara noastră. Militarii sunt instruiți de către colegii noștri din NATO cum să lucreze și cum să deservească podurile lor fixe sau podurile plutitoare.

Dacă este nevoie, să putem să asigurăm trecerea trupelor peste aceste cursuri de apă, mici, mari sau mijlocii, încât la nevoie, în viitor, să lucrăm şi să cooperăm toți foarte bine.

Edi Nicola (realizator rubrică): Coborâm în Bosnia și Herțegovina, unde, la finalul acestei săptămâni, se va desfășura ceremonialul de predare-primire între companiile generate de Batalionul 22 Romanați și Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab” din Craiova.

Militarii români se află sub comanda operațională a Comandamentului Forțelor Întrunite din Statul Major al Apărării, integrați în batalionul multinațional al misiunii EUFOR Althea. Misiunea EUFOR Althea a Uniunii Europene se desfășoară pe teritoriul Bosniei și Herțegovinei începând cu anul 2004, în baza unui mandat al Organizației Națiunilor Unite.

Locotenentul Andrei Murariu: Militarii craioveni au fost introduși cu succes în teatrul de operații Bosnia și Herţegovina pentru a prelua misiunea companiei. Am reușit să transferăm colegilor cunoștințele acumulate în cele şapte luni de misiune și suntem încrezători că aceștia vor îndeplini cerințele batalionului multinațional. Le urăm misiune ușoară!

 

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 1 august 2022, 11:38

Teodora Mazere (realizator rubrică): La cinci luni de zile de la dislocarea în Campul Butmir din Sarajevo, militarii olteni din compania de infanterie care acţionează în cadrul Rezervei Intermediare pentru operaţia EUFOR Althea continuă să desfăşoare misiuni în sprjinul autorităţilor locale, avâând drept scop menţinerea unui climat de securitate în Bosnia şi Herţegovina.

EUFOR este o forţă militară imparţială, formată din aproximativ 1.100 de militari din 19 naţiuni, UE şi non UE, care se angajează să sprijine guvernul Bosniei şi Herţegovinei pentru a contribui la stabilitatea ţării. Despre cum decurge una dintre misiuni, ne vorbeşte locotenentul Andrei Murariu, comandantul companiei româneşti din Campul Butmir, Sarajevo.

Locotenent Andrei Murariu: Pe timpul misiunilor încercăm să intrăm în contact cu populația civilă, să ne asigurăm că aceștia cunosc misiunea EUFOR şi de ce ne aflăm noi aici.

În general, majoritatea populației cunoaște un minim de engleză pentru a putea conversa cu dumnealor, iar în cazul în care vin la noi, încearcă să facă poze cu noi, să ne salute și ne dăm seama că sunt recunoscători și mulțumţi pentru faptul că suntem aici și încercăm să menținem acest climat stabil și sigur.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Părăsim continentul european și mergem în Asia, pe un teritoriu zguduit de conflicte, mai precis în Irak. În acest stat sunt desfășurate două operații: NATO Mission Irak și Operation Inherent Resolve, ambele vizând consolidarea instituțiilor și forțelor aparținând sistemului de securitate al Irakului. Cu detalii despre cele două misiuni vine colonelul Vasile Bătinaș, consilier superior pe probleme de capacitate de luptă în cadrul NATO Mission Irak.

Colonel Vasile Bătinaş: Deosebirea principală dintre NATO Mission Irak și Operation Inherent Resolve este dată de faptul că misiunea NATO se axează în special pe nivelurile strategic și operativ, în timp ce operația Inherent Resolve este focusată în special la nivel tactic.

Sunt două misiuni nonn-combat al căror obiectiv este consolidarea instituțiilor și a forțelor care aparțin sistemului de securitate al Irakului, ca acestea să fie capabile să lupte împotriva terorismului și să asigure stabilitatea țării pe termen lung.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Din Irak revenim pe continentul european, mai precis în Polonia, acolo unde o parte din artileriștii antiaerieni ai Batalionului Potaissa acționează pentru şase luni de zile alături de militarii americani, britanici, croați și polonezi.

Zilele acestea, „Geparzii transilvani”, împreună cu parteneri din cadrul Grupului de luptă, au participat, în Lituania, la o expoziție de tehnică. Totodată, militarii români continuă procesul de instruire prin desfășurarea exercițiului de rezolvare a unei situații tactice și a modulului de instruire Combat Life Saver, alături de partenerii americani.

Căpitan Liviu Burtică, ofițerul de informare și relații publice al celui de al 11-lea detașament românesc dislocat în Polonia: Au avut o parte teoretică și una practică. La sfârșit participanții au trecut prin emoțiile unui examen exigent, s-au gândit permanent că manechinul căruia i se acorda primul ajutor putea fi camaradul care a suferit diverse traume pe câmpul de luptă. Cu toții au avut de câștigat din această experiență și au învățat să gestioneze situațiile dificile cu care se pot confrunta la fiecare pas.

 

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 6 iunie 2022, 15:21 / actualizat: 30 ianuarie 2023, 17:04

Teodora Mazere (realizator rubrică): Potrivit Cartei Organizației Națiunilor Unite, ONU are misiunea de a asigura pacea mondială, respectarea drepturilor omului, cooperarea internațională și respectarea dreptului internațional.

Misiunea Organizației Națiunilor Unite în Sudanul de Sud a început în iulie 2011 când republica a devenit oficial cea mai nouă țară din Africa, după ce s-a separat de Sudan.

Şapte militari români participă la misiunea „UNMISS” din Sudanul de Sud, într-un context în care situația de securitate se degradează de la o zi la alta, semnalându-se frecvent jafuri armate, tâlhării și răpiri.

Colonelul Dan Ruja, observator ONU în Sudanul de Sud: Nu sunt prea optimist. Se pare că și agresiunea împotriva Organizației Națiunilor Unite a început să crească, au fost raportate din ce în ce mai frecvente incidente în care tinerii atacă cu pietre diverse convoaie ONU.

Chiar aici la mine s-a întâmplat primul incident de acest fel, un soldat din batalionul de protecție a fost lovit. Un altul a păţit ceva similar. Folosesc pietre, dar loviturile pot fi destul de periculoase. Problema este că devin din ce în ce mai agresivi.

Teodora Mazere (realizator rubrică): De pe continentul african facem prima escală în Polonia, unde Gheparzii transilvani acționează în cadrul grupului de luptă NATO, în vederea asigurării prezenței înaintate consolidate pe flancul nord-estic al alianței.

La o lună și jumătate de la dislocarea în Polonia, militarii turdeni își perfecționează deprinderile atât în cadrul ședințelor de tragere cu armamentul individual, cât și în cadrul exercițiilor multinaționale.

În altă ordine de idei, pe 1 iunie, alături de ceilalți militari din bază, au marcat „Ziua globală a alergării”, cum altfel decât printr-o alergare de 5 km pentru a încuraja pe toată lumea să facă mișcare.

Capitan Liviu Burtică, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului românesc dislocat în Polonia: Scopul ședințelor de tragere a fost de a perfecționa deprinderile militarilor în identificarea și executarea focului în cel mai scurt timp asupra obiectivelor fixe care apar prin surprindere sau se demască pe timp de noapte prin lumină difuză.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Din Polonia coborâm în Bosnia și Herţegovina, unde 134 de militari români acționează de trei luni de zile în cadrul Batalionului Multinațional al misiunii EUFOR Althea. Militarii români, dislocaţi în Camp Butmir, din Sarajevo, desfășoară misiuni în sprijinul autorităților locale, având drept obiectiv menținerea unui climat de securitate și stabilitate.

Într-un momentul de răgaz dintre două misiuni i-au omagiat pe eronii neamului și au avut ocazia de a sărbători, într-un mod tradițional, Înălțarea Domnului.

Locotenent Andrei Murariu, comandantul companiei de infanterie din cadrul rezervei intermediare pentru operația EUFOR Althea: Sunt trei mari etnii şi fiecare are o religie separată. Cei de etnie bosniacă religia islamică, cei de etnie croată religia catolică, iar sârbii sunt ortodocși.

Cu ocazia sărbătorilor s-a încercat și limitarea misiunilor pentru a nu incomoda sau crea tensiuni în rândul populației civile, iar militarilor li s-a acordat timp suficient pentru a ține legătura cu familia și cu cei dragi și a reface capacitatea de luptă. Tradiționalele ouă roșii au fost nelipsite aici, ne-a bucurat foarte mult.

 

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 16 mai 2022, 14:12

Edi Nicola (realizator rubrică): Militarii contingentului românesc „Gheparzii Transilvani”, structură generată de Batalionul 3 Apărare Antiaeriană Potaissa, se instruiesc într-un mediu multinațional, alături de aliații grupului de luptă din Polonia, sub coordonarea Comandamentului Forțelor Întrunite.

Misiunea grupului de luptă staționat în Polonia este asigurarea prezenței înainte consolidate în flancul nord-estic al NATO, detașamentul românesc având în înzestrare sistemul antiaerian Ghepard.

Locotenent Vlad Moldovan, ofiţer de Stat Major din cadrul Detaşamentului de apărare antiaeriană Rotaţia a 11-a: Majoritatea militarilor sunt prezenţi pentru a doua oară în acest tip de misiune, dar cu toţii descoperim schimbările care apar la fiecare rotaţie.

Începând cu primele zile, am reuşit să actualizăm şi să adaptăm procedurile de operarer pentru a ne putea duce la bun sfârşit misiunea încredinţată.

Edi Nicola (realizator rubrică): Din Polonia mergem spre sud şi ne oprim în Bosnia, mai precis în Camp Butmir din Sarajevo, acolo unde continuă misiunea Detaşamentului românesc integrat în cadrul Batalionului Multinaţional al Misiunii EUFOR Althea.

Participarea ţării noastre la operaţia EUFOR Althea reflectă atât consolidarea angajamentului asumat în cadrul UE, cât şi a parteneriatului NATO-UE, reprezentând în acelaşi timp un element de menţinere a securităţii şi stabilităţii în regiune.

Locotenent Andrei Murariu, comandantul Companiei (IR) Althea: Pe data de 7 mai, ultima structură care a fost dislocată în Bosnia şi Herţegovina a împlinit exact două luni. Prin urmare mergem deja pe a treia lună de misiune.

Referitor la regulile bazei, pot spune că ne-am acomodat relativ uşor, deoarece sunt foarte semănătoare cu cele din România, se pune mare accent pe ordinea şi disciplina militară şi în special pe acordarea semnelor exterioare de respect.

Nu contează ce grad avem sau ce naţionalitate avem, ne considerăm egali şi ne respectăm reciproc.

Edi Nicola (realizator rubrică): De pe Continent facem un salt pe mare şi ne îmbarcăm la bordul navei-şcoală „Mircea”, ce a încheiat penultima etapă de navigaţie din actualul marş de instrucţie.

După o săptămână şi o mie de mile parcurse de la Napoli, a acostat miercuri dimineaţă în Istanbul, ultima escală înainte de revenirea în Marea Neagră. La bord au continuat activităţile de instruire şi chiar au avut loc examene pentru elevii Şcolii Militare de Maiştri a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”.

Velierul nostru rămâne în escală la Istanbul până duminică dimineaţă, cand va lua cap compas Constanţa, unde va ajunge în ziua de luni, 16 mai, escortat fiind încă de la intrarea în Marea Neagră de puitorul de mine 274 „Viceamiral Constantin Bălescu”.

Elevul Sebastian Andrei Văcărencu, de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”: Cele 49 de zile petrecute pe mare, marea de fapt şi marşul în sine m-au călit foarte mult, mi-au plăcut urcatul în arboradă şi faptul că am învăţat cum se navighează în adevăratul sens al cuvântului, şi nu doar cu ajutorul motoarelor.

Bineînţeles, şi lucrurile de matelotaj, examenele date aici, oamenii pe care i-am cunoscut şi am simţit cu adevărat ce înseamnă să trăim într-un echipaj, să fim 164 de persoane pe 82 de metri de navă.

Cu siguranţă, nu o să mă mai întâlnesc cu această experienţă şi sunt foarte mândru că am fost membru al echipajului navei-şcoală „Mircea”.

 

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale