Primul vânător de mine britanic a ajuns la Constanța
Publicat de Gabriel Stan, 27 decembrie 2023, 14:26
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Primul dintre cele două vânătoare de mine achiziționate de România de la Forțele Regale Britanice a ajuns marți în Portul Militar Constanța, unde a avut loc o ceremonie de sosire a navei. Marșul spre țară a durat mai bine de o lună și circa 4500 de mile marine parcurse în apele Oceanului Atlantic, Egee și Neagră.
Nava va deveni un instrument important în inițiativa României, Bulgariei și Turciei de curățare a mării negre de minele derivante un acord care va fi semnat la începutul anului viitor.
Prezent în dana portului militar, Șeful Statului Major al Apărării, Generalul Gheorghiță Vlad, a declarat: Dorim prin această capabilitate să întărim postura de apărare și descurajare pe flancul estic al Alianței Nord Atlantice.
Este un echipament absolut modern, în momentul de față Forțele Navale Române alături de celelalte Forțe Navale din Marea Neagră sunt singurele care au această capabilitate pentru a acționa împotriva minelor derivante și cred că suntem portdrapelul Alianței în acest domeniu.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Vânătorul de mine M270 a intrat în compunerea Divizionului 146 Nave Minare – Deminare al Forțelor Navale Române și va avea ca misiune principală identificarea și neutralizarea minelor în Marea Neagră.
Am aflat de la comandantul navei, locotenent-comandorul Denis Giubernea: Misiunea principală pe care o are de executat este de cercetare, cercetare de la suprafața apei cel puțin până la 200 de metri.
Sonarul propriu-zis pe care îl avem la bordul navei poate fi lăsat la o adâncime de 200 de metri, iar amprenta propriu-zisă a acestui sonar ar trebui să ajungă undeva la 1500 de metri în fața navei.
Putem vedea orice tip de obiect, să spunem așa, mina atât de fund cât și ancorată cât și la suprafața apei în derivă.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Cel de-al doilea vânător de mine cumpărat din Marea Britanie este planificat să vină în România la mijlocul anului viitor. Programul de achiziție a celor două nave a costat țara noastră 150 de milioane de euro.