Ascultă Radio România Regional Live

locotenent Cornelia Dumitru

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 10 aprilie 2023, 14:38

Ciprian Panga și Violeta Proșa (realizatori rubrică): România și Portugalia au preluat, într-un cadru oficial, de la partenerii polonezi și francezi, conducerea celei de a 62-a rotație a misiunii de apărare a integrității spațiului aerian al Țărilor Baltice.

Contingentul românesc „Carpathian Vipers”, format din aproximativ 100 de militari, se află sub comanda operațională a Comandamentului Forțelor Întrunite din România și a comandantului suprem al Forțelor Aliate din Europa.

Comandor Cosmin Vlad, comandantul Detașamentului „Carpathian Vipers”: După predarea misiunii la sol a avut loc o predare simbolică și în aer, aliații francezi, cu două aeronave de vânătoare Rafale, predând serviciul de poliție aeriană întărită, aeronavelor românești F16 Viper, prin executarea în comun a unei misiuni de poliție aeriană.

Colaborarea dintre cele două națiuni reprezintă o dovadă clară a nivelului înalt de pregătire a personalului și a interoperabilității membrilor Alianței.

Ciprian Panga și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Rămânem pe Flancul nord-estic al Alianței, mai exact în Polonia, acolo unde, chiar dacă militarii români din Detașamentul de apărare antiaeriană „Sky Guardians” se află în proces de predare-primire a misiunii, aceștia își continuă programul de instruire alături de partenerii de coaliție.

Cu detalii vine locotenentul Cornelia Dumitru, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului: A avut loc „Zalev-23”, un exercițiu multinațional la care au participat, pe lângă militarii din contingentele Grupului de Luptă NATO din Polonia, și militari germani.

A fost un exercițiu de amploare, la care au participat structuri de tancuri din Polonia, Statele Unite și Germania și structuri de artilerie ale croaților, polonezilor și americanilor. Apărarea antiaeriană a fost asigurată de noi și de militarii polonezi.

Ciprian Panga și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Din Polonia coborâm până în Balcanii de Vest, mai precis, în baza militară Camp Butmir din Sarajevo din Teatru de Operații Bosnia și Hertegovina, acolo unde compania de manevră alteia rotația a doua generată de Batalionul 22 Infanterie Romanați și-a încheiat misiunea predând zona de responsabilitate colegilor din Batalionul 341 Infanterie Constanța.

Un scurt bilanț al misiunii avem de la comandantul companiei de manevră, căpitanul Aurelian Ivici: Misiunea s-a desfășurat în condiții bune. Am reușit să îndeplinim toate misiunile ordonate de Batalionul Multinațional, fiind compania cu cel mai mare număr de oameni de aici. Am fost foarte vizibili pe teren și relația cu ceilalți militari.

În momentul de față, rotația următoare este în efectiv complet. De o săptămână jumate suntem în proces de predare-primire și sperăm să le transmitem toate informațiile de care au nevoie astfel încât să-și îndeplinească misiunea în condiții foarte, foarte bune.

Ciprian Panga și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Ajungem și pe continentul african, în Somalia, unde misiunea Uniunii Europene de instruire se desfășoară de aproape 13 ani, mai exact din 10 aprilie 2010.

România este și ea parte a acestui efort de asigurare a stabilității și securității în Somalia și participă cu instructor la această misiune, care își reînnoiește mandatul odată la doi ani.

Despre una din marile probleme cu care se confruntă statul somalez ne vorbește maiorul Laura Istrate, mentor în elaborarea doctrinei militare: Problema principală și recunoscută de toată lumea este prezența organizațiilor teroriste, care, susținute sau nu, capătă din ce în ce mai multă putere.

În principiu, Somalia este împărțită și divizată pe sectoare. Fiecare sector în parte este condus de un anumit clan. Conflicte minore există și între aceste clanuri, care împreună au un scop comun în a elimina organizațiile teroriste din Somalia.

 

 

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 14 octombrie 2024, 16:10

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 8 octombrie 2024, 17:24

Misiuni internaţionale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire a săptămânii o facem în baza militară Moana din Bangui, unde a avut loc ceremonia oficială...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 1 octombrie 2024, 11:00

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești din Republica Centrafricană, unde contingentul militar românesc din...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 23 septembrie 2024, 14:59

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 17 septembrie 2024, 12:07

Misiuni Internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde pe Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice,...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale marți, 10 septembrie 2024, 08:07

Misiuni internaționale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem această ediţie cu veşti din Bosnia şi Herţegovina, unde timp de 18 zile, un detaşament...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 2 septembrie 2024, 19:58

Misiuni internaţionale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 26 august 2024, 11:50

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică):  Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, acolo...

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 3 aprilie 2023, 15:20

Edi Nicola și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Încă din toamna anului trecut, militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Sky Guardians”, structură generată de Batalionul 288 Apărare Antiaeriană Milcov din Focșani, sunt dislocați în baza de instrucție Bemowo Piskie din Polonia.

Zilele trecute, militarii români au participat la exercițiul de instruire multinațional „Ballroom Blitz”, alături de partenerii americani și croaţi.

Locotenent Cornelia Dumitru, ofiţer de informare și relații publice al detașamentului: Suntem deja obișnuiți cu acest tip de exerciții în comun. Conform scenariului, bateria de apărare antiaeriană și cea de artilerie terestră s-au aflat în sprijinul forțelor de manevră ale Grupului de luptă NATO din Polonia, în timp ce acestea au executat o breșă în barajul inamicului.

Cele trei baterii participante, mai exact bateria „Bulldog” a Statelor Unite ale Americii, bateria „Panzer” a croaților și bateria „Gepard” și-au armonizat procedurile de operare pentru a obține un nivel mai mare de coordonare.

Edi Nicola și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Rămânem tot în Europa și ne mutăm în patria lalelelor, așa cum mai este denumit Regatul Țărilor de Jos, unde 17 militari români, membri ai regimentului 74 „Patriot”, participă alături de aproximativ 700 de militari ai Alianței Nord-Atlantice la exercițiul „Joint Project Optic Windmill”, ce vizează apărarea aeriană integrată.

În timpul scenariului, toți participanții de la nivel tactic operațional şi strategic se instruiesc într-un mediu comun. Militari din forțele aeriene, terestre și navale lucrează cu diferite platforme de antrenament.

De asemenea, entități din structura de comandă a NATO sunt implicate în planificarea și executarea operațiilor aeriene prin procedurile NATO ale întregului lanț de comandă.

Cu detalii despre experienţa şi avantajele acestui tip de exerciţiu, vine căpitanul Traian Brehui: Faptul că acest exercițiu se desfășoară într-o singură locație ne asigură posibilitatea de a discuta și de a analiza situațiile alături de militari cu experiență, care au dobândit ani de vechime în cadrul sistemelor pe care și noi le utilizăm.

Asta înseamnă că putem să asimilăm acest nivel de experiență într-un timp foarte scurt, să înțelegem principii pe care le-am fi dobândit într-o perioadă de timp mult mai lungă fără a participa la acest tip de exerciții.

Edi Nicola și Violeta Proșa (realizatori rubrică): De pe bătrânul continent facem un salt pe continentul american și ne oprim în Texas, unde 61 de cursanți internaționali din 51 de state partenere participă la cursul de Sergeant Major, care are ca scop desăvârșirea ca subofițer de comandă.

Acesta se desfășoară în baza militară Fort Bliss și reprezintă ultima formă de pregătire din cariera militară.

Despre cum interacționează militarii din țări diferite, ne spune plutonierul adjutant principal Valentin Stanciu, subofițerul de comandă al Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă”: Pe parcursul cursurilor și a interacțiunii cu studenții americani se observă diferențe între originile fiecăruia, dar ceea ce este foarte important este că au o limbă comună, este limba armatei, se respectă unul pe celălalt, indiferent de culoare, rasă, orientare.

În Statele Unite ale Americii fiecare este respectat pentru ceea ce este el, nu pentru convingerile sale, fiecare om reprezintă o valoare, indiferent dacă este din Puerto Rico, dacă este originar din sud-estul Asiei sau din Europa.

 

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 14 octombrie 2024, 16:10

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 8 octombrie 2024, 17:24

Misiuni internaţionale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire a săptămânii o facem în baza militară Moana din Bangui, unde a avut loc ceremonia oficială...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 1 octombrie 2024, 11:00

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești din Republica Centrafricană, unde contingentul militar românesc din...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 23 septembrie 2024, 14:59

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 17 septembrie 2024, 12:07

Misiuni Internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde pe Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice,...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale marți, 10 septembrie 2024, 08:07

Misiuni internaționale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem această ediţie cu veşti din Bosnia şi Herţegovina, unde timp de 18 zile, un detaşament...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 2 septembrie 2024, 19:58

Misiuni internaţionale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 26 august 2024, 11:50

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică):  Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, acolo...

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 27 martie 2023, 16:58

Teodora Mazăre și de Violeta Proşa (realizator rubrică): Comandamentul Central al Statelor Unite ale Americii, una dintre cele mai mari coaliții militare din istoria SUA, conduce și facilitează activitățile și operațiile militare cu aliați și parteneri, în vederea sporirii securității și stabilității regionale din zona de responsabilitate, care se întinde din nord-estul Africii, de-a lungul Orientului Mijlociu și până în sud-vestul Asiei.

Printre operațiile de succes ale coaliției s-au numărat Operation Iraqi Freedom, Operation Enduring Freedom, Operation Resolute Support și Operation Inherent Resolve, acțiuni la care au participat și militarii români. Din Tampa, Florida, transmite colonelul Alexandru Cosac: Prezența militarilor români la US Centcom are o importanță ridicată în ceea ce privește reprezentarea națională și consolidarea relațiilor cu națiunile din coaliție.

Cele 44 de națiuni partenere dislocate la Comandamentul Central oferă o oportunitate unică de a aduna într-un loc diferite ideii, direcții de pregătire, culturi, abordări diferite, ceea ce am observat că asigură o contribuție atât în partea de planificare și în fundamentare deciziilor sau coordonarea eficientă.

Teodora Mazăre și de Violeta Proşa (realizator rubrică): De pe continentul american ajungem în țara morilor de vânt, mai precis în Olanda, unde militarii români, membri ai Regimentului 74 Patriot, participă alături de 700 de militari ai Alianței Nord-Atlantice, la exercițiul Joint Project Optic Windmill, ce vizează apărarea aeriană integrată.

Prima parte a exercițiului a fost dedicată stabilirii unor conexiuni între națiunile participante în ceea ce privește rețeaua de lucru, urmând ca apoi toți militarii să se antreneze la sistemele de luptă.

Pentru România este prima participare la acest exercițiu internațional organizat din 1996. Căpitan Traian Brehui, comandantul detașamentului românesc, participant la exercițiul Joint Project Optic Windmill din Olanda: În cadrul acestui exercițiu ne antrenăm operatorii simulat pentru dezvoltarea și testarea de strategii și concepte de apărare împotriva întregului spectru de amenințări aeriene.

Aceste principii pe care noi le testăm și dezvoltăm aici se pot pune în practică până la 100% pe tehnica reală.

Operatorul nu simte nicio diferență față de ce ar trebui să facă în fața sistemului, pentru că simulatoarele sunt identice cu ceea ce au în sistemul propriu-zis.

Teodora Mazăre și de Violeta Proşa (realizator rubrică): Rămânem tot în sfera exercițiilor internaționale, iar din Olanda facem un salt de 500 de kilometri est până în Germania, unde 1.700 de militari din 18 țări, inclusiv România, acționează în cadrul exercițiului Dynamic Front.

Participant la exercițiu, locotenent-colonelul Constantin Apostol ne-a transmis faptul că aceste exercițiu internațional contribuie în mod semnificativ la stabilitatea și securitatea regională, prin îmbunătățirea capacității forțelor aliate de a acționa împreună în perioade de criză sau conflict.

Ultimele vești din această săptămână vin de la colegii focșăneni dislocați în cadrul grupului de lupte din Polonia.

Pe ultima sută de metri a misiunii, activitățile decurg în același ritm alert. Se continuă antrenamentele alături de aliați, iar tehnica se pregătește în vederea predării către colegii din cadrul celei de-a 13-a rotații.

Zilele acestea, la invitația reprezentanților din Brigada 9 Blindată poloneză, artileriștii antiaerieni români au organizat o expoziție statică a tehnicii de luptă din dotare.

Cu detalii despre acest eveniment vine locotenent Cornelia Dumitru, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentului de Apărare Antiaeriană Sky Guardians: Militarii polonezi au fost foarte interesați de complexul antiaerian Ghepard, iar noi ne-am bucurat să le putem răspunde la toate întrebările.

Această expoziție a avut ca scop familiarizarea detașamentului polonez cu structura unui grup de luptă, ca parte a pregătirii pentru misiunea pe care o vor executa în cadrul Grupului de Luptă NATO din Letonia.

 

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 14 octombrie 2024, 16:10

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 8 octombrie 2024, 17:24

Misiuni internaţionale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire a săptămânii o facem în baza militară Moana din Bangui, unde a avut loc ceremonia oficială...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 1 octombrie 2024, 11:00

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești din Republica Centrafricană, unde contingentul militar românesc din...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 23 septembrie 2024, 14:59

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 17 septembrie 2024, 12:07

Misiuni Internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde pe Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice,...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale marți, 10 septembrie 2024, 08:07

Misiuni internaționale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem această ediţie cu veşti din Bosnia şi Herţegovina, unde timp de 18 zile, un detaşament...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 2 septembrie 2024, 19:58

Misiuni internaţionale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 26 august 2024, 11:50

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică):  Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, acolo...

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 13 martie 2023, 12:50

Gabriela Saksa și Violeta Proșa (realizatori rubrică): În Polonia, militarii detașamentului de apărare antiaeriană „Sky Guardians”, structură generată de Batalionul 288 Apărare Antiaeriană Milcov din Focșani, acționează în cadrul grupului de luptă în vederea asigurării prezenței înaintate consolidate pe flancul nord-estic al Alianței.

Aflați pe final de misiune, militarii români dislocați în baza Bemowo Piskie continuă pregătirea în comun pentru creșterea nivelului de coeziune între partenerii Alianței.

Ofițerul de informare și relații publice al Detașamentului de Apărare Antiaeriană, locotenent Cornelia Dumitru: Executarea unui marș practic pe distanțe scurte și trageri pe timp de noapte cu armamentul individual din dotare, pușcă automată calibrul 5,45 mm și pistol calibrul 9 mm, au fost principalele activități de instruire.

Elementul de noutate a fost executarea marșului tactic înaintea ședinței de tragere, pentru a vedea în ce măsură efortul fizic influențează capacitatea de concentrare a militarilor pentru descoperirea și lovirea țintelor.

Gabriela Saksa și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Coborâm pe continentul african în Sudanul de Sud, acolo unde se află în derulare misiunea de menținere a păcii desfășurată sub egida Națiunilor Unite, inițiată prin rezoluția Consiliului de Securitate din 2011, când Sudanul de Sud a devenit țară independentă, fiind constituită din 10 state și trei zone administrative.

Situația de securitate în această țară este una impredictibilă, iar militarii români asigură sprijinul pentru procesul de pace și consolidare pe termen lung a statului de drept și a dezvoltării economice.

Cu detalii despre situația din zonă vine colonelul Eduard Alexandru Vitalis, ofițerul de legătură senior în Yambio: Circulația este foarte îngreunată pentru că infrastructura este proastă și foarte puțină. Rețelele de legătură nu reușesc să facă față unei informări bune.

Trupele noastre folosesc de foarte multe ori în patrule telefonia prin satelit, pentru că nu poate fi acoperit radio sau GSM pe teritoriul pe care noi răspundem.

Celula mea are 14 oameni și noi acoperim întregul teritoriu al Ecuatoriei de Vest, care ar însemna, în comparație cu ce înseamnă România, cam jumătate din Oltenia, plus Banat.

Gabriela Saksa și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Ultima oprire din această săptămână o facem pe continentul american, mai precis în Texas, acolo unde 61 de cursanți internaționali din 51 de state partenere participă la cursul de sergeant major, care are ca scop desăvârșirea ca subofițer de comandă.

Acesta se desfășoară în Baza militară Fort Bliss și reprezintă ultima formă de pregătire din cariera militară.

Pe ce se pune accent în timpul orelor desfășurate în academie, aflăm de la plutonierul adjutant principal Valentin Stanciu, subofițerul de comandă al Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă”: În cadrul orelor se pune foarte mare accent pe lucrul în echipă. Este în mediu proprice dezvoltării personale.

Nu de puține ori este subliniat faptul că fiecare trebuie să își spună punctul lui de vedere, ceea ce gândește el.

Fiind persoane diferite, cu un background educațional diferit, culturi și obiceiuri diferite, este o probabilitate de înțelegere completă a acelor aspecte.

 

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 14 octombrie 2024, 16:10

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 8 octombrie 2024, 17:24

Misiuni internaţionale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire a săptămânii o facem în baza militară Moana din Bangui, unde a avut loc ceremonia oficială...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 1 octombrie 2024, 11:00

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești din Republica Centrafricană, unde contingentul militar românesc din...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 23 septembrie 2024, 14:59

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 17 septembrie 2024, 12:07

Misiuni Internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde pe Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice,...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale marți, 10 septembrie 2024, 08:07

Misiuni internaționale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem această ediţie cu veşti din Bosnia şi Herţegovina, unde timp de 18 zile, un detaşament...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 2 septembrie 2024, 19:58

Misiuni internaţionale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 26 august 2024, 11:50

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică):  Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, acolo...

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 6 martie 2023, 13:42

Teodora Mazere și Violeta Proșa (realizatori rubrică): A început numărătoarea inversă pentru militarii detașamentului de apărare antiaeriană Sky Guardians, care acționează în cadrul grupului de luptă din Polonia, aceştia mai având o lună de pregătire până la întoarcerea în țară.

Această perioadă este una intensă din punct de vedere al instruirii comune, militarii focșăneni fiind angrenați într-o serie de exerciții complexe, cu trageri de luptă.

Obiectivul acestor acțiuni constă în antrenarea militarilor în vederea aplicării procedurilor standard de operare, cât și pentru creșterea nivelului de coeziune între parteneri Alianței.

Locotenent Cornelia Dumitru, ofiţerul de informare și relații publice al Detașamentului de Apărare Antiaeriană Sky Guardians: Am avut un exercițiu tactic cu trageri de luptă ale Complexului Antiaerian Ghepard, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.

Pe lângă trageri, exercițiul a cuprins deplasarea tactică a militarilor din raionul de concentrare, ocuparea unui dispozitiv de luptă, descoperirea și nimicirea inamicului aerian.

Perioada următoare va fi foarte încărcată pentru noi. Avem multe activități planificate înainte de întoarcerea în țară.

Teodora Mazere și Violeta Proșa (realizatori rubrică): La 1.300 de km distanță de baza Bemowo Piskie din Polonia, în Camp Butmir din Sarajevo acționează două structuri românești în cadrul misiunii EUFOR Althea.

Zilele trecute a avut loc rotația efectivelor plutonului românesc de manevră a cărui misiune în teatrul de operații Bosnia și Herţegovina a început în ianuarie 2022.

O companie de infanterie generată de Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab” reprezintă cea de-a doua structură românească participantă la operația EUFOR Althea, misiunea militarilor români în acest teatru de operații având drept scop menținerea unui climat stabil de securitate.

Căpitan Aurelian Ghivici, comandant companiei românești din Camp Butmir Sarajevo: Am executat misiunii pe parcursul a cinci zile din șapte, după care am revenit în bază. Am executat activități de mentenanță și refacerea capacității de luptă, după care am executat din nou aceleași tipuri de misiuni în alte locații.

În aproape tot teritoriul Bosniei, misiunile de patrulare au avut distanțe de la 30 de km până la 400 de km.

Teodora Mazere și Violeta Proșa (realizatori rubrică): O altă misiune la care participă militarii români este și cea desfășurată de Organizația Națiunilor Unite în India și Pakistan în vederea monitorizării acordului de încetare a focului dintre cele două țări.

Pe parcursul mandatului de un an de zile, militarii români desfășoară misiuni de recunoaștere și observare a zonelor situate de-a lungul liniei de control.

Căpitan Adrian Stoian, observator ONU în India și Pakistan: Oamenii sunt foarte prietenoși.

Într-adevăr, este o problemă de cultură faptul că de obicei, bărbații sunt foarte deschiși să vorbească cu noi, iar femeile, când ne văd, se presupune că se închid un pic, dar din acest motiv, avem și doamne în staff-ul nostru, pentru a putea discuta cu orice persoană care este deschisă să ne povestească și să împărtășească experiențele trăite pe această graniță dintre India și Pakistan.

 

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 14 octombrie 2024, 16:10

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 8 octombrie 2024, 17:24

Misiuni internaţionale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire a săptămânii o facem în baza militară Moana din Bangui, unde a avut loc ceremonia oficială...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 1 octombrie 2024, 11:00

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești din Republica Centrafricană, unde contingentul militar românesc din...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 23 septembrie 2024, 14:59

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 17 septembrie 2024, 12:07

Misiuni Internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde pe Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice,...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale marți, 10 septembrie 2024, 08:07

Misiuni internaționale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem această ediţie cu veşti din Bosnia şi Herţegovina, unde timp de 18 zile, un detaşament...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 2 septembrie 2024, 19:58

Misiuni internaţionale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 26 august 2024, 11:50

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică):  Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, acolo...

Misiuni internaționale

Misiuni internaţionale

Misiuni internaţionale

Publicat de Gabriel Stan, 20 februarie 2023, 16:23

Edi Nicola și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Detașamentul de Apărare Antiaeriană Sky Guardians, structură generată de Batalionul 288 Apărare Antiaeriană „Milcov” și coordonată pe timpul misiunii de Comandamentul Forțelor Întrunite, își continuă misiunea în cadrul Grupului de Luptă NATO din Polonia.

Pentru militarii români au mai rămas două luni de misiune, însă instruirea continuă în același ritm. Zilele trecute secțiile din cadrul bateriei de apărare antiaeriană au participat la un exercițiu de rezolvare a unor situații tactice.

Locotenent Cornelia Dumitru, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului: Fiecare exercițiu de rezolvare a situațiilor tactice este gândit să pregătească echipajul pentru situații reale.

Misiunea noastră este apărarea spațiului aerian al Alianței, iar situațiile tactice rezolvate în cadrul exercițiului au fost ocuparea raionului de concentrare, mai exact, o zonă de regrupare după deplasare, și angajarea țintelor aeriene.

Sunt lucruri cunoscute, dar repetarea lor ne pregătește pentru a acționa la nevoie, într-un timp foarte scurt.

Edi Nicola și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Din Europa ne mutăm în Africa, unde 24 de militari români dislocați în Baza Militară Bamako din Mali sunt pe ultima sută de metri în misiunea Uniunii Europene pentru instruirea forțelor armate maliene, alături de colegi din alte 14 națiuni. În acest scop, EUTM Mali pregătește forțele armate maliene și dezvoltă capacitatea de instruire autonomă a acestora.

Despre modul de relaționare dintre națiunile participante, detalii ne oferă căpitanul Roxana Davidovits, consilier pentru armata maliană: Suntem pe funcții independente. Fiecare a venit pe o anumită specializare.

Sunt și cunoscător de limba franceză, pentru a interacționa și a te înțelege trebuie să vorbești cu ei în limba franceză, dacă vrei să le predai ceva, dacă vrei să îi înveți ceva sau dacă vrei să îi consiliezi într-o anumită problemă, orice discuție pe care o porți cu ei o porți în limba franceză. Fiecare își face treaba cât de bine poate în condițiile de aici.

Edi Nicola și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Pe același continent, în Sudanul de Sud, se află în derulare misiunea de menținere a păcii desfășurată sub egida Națiunilor Unite, inițiată prin Rezoluția Consiliului de Securitate din 2011.

Situația de securitate în această țară este una impredictibilă, caracterizată de conflicte intercomunitare și intertribale, sub formă de jafuri și atacuri sau amenințări la adresa organizațiilor non-guvernamentale internaționale care activează pe teritoriul statului.

Cu detalii despre situația din zonă vine colonelul Eduard Vitalis, ofițerul de legătură senior în Yambio: Multitudinea de uniforme pe care le vezi pe stradă te face să fii într-o permanentă confuzie, nu știi dacă vorbești cu polițiști, nu știi dacă vorbești cu un militar care este din armata în opoziție sau militari care au absolvit anul trecut și sunt militari uniți, o nouă formă de a face să dispară diferențele între diferitele armate.

Bineînțeles că apar și dezertorii din armată, care își construiesc propriile lor grupuri paramilitare, cu care încearcă să conducă zona politicului din aria de responsabilitate.

 

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 14 octombrie 2024, 16:10

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 8 octombrie 2024, 17:24

Misiuni internaţionale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire a săptămânii o facem în baza militară Moana din Bangui, unde a avut loc ceremonia oficială...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 1 octombrie 2024, 11:00

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești din Republica Centrafricană, unde contingentul militar românesc din...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 23 septembrie 2024, 14:59

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 17 septembrie 2024, 12:07

Misiuni Internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde pe Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice,...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale marți, 10 septembrie 2024, 08:07

Misiuni internaționale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem această ediţie cu veşti din Bosnia şi Herţegovina, unde timp de 18 zile, un detaşament...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 2 septembrie 2024, 19:58

Misiuni internaţionale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 26 august 2024, 11:50

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică):  Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, acolo...

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 13 februarie 2023, 19:34

Teodora Mazere și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Aflați la jumătatea misiunii, militarii Detașamentului de apărare antiaeriană Sky Guardians, dislocat în cadrul Grupului de luptă din Polonia, continuă pregătirea alături de partenerii americani, britanici, croați și polonezi.

Poligonul South Hills a fost punctul fierbinte al acestor zile, aici desfășurându-se un exercițiu cu trageri de luptă al Complexului antiaerian Ghepard, tehnică aflată în dotarea militarilor contingentului românesc.

Cu detalii vine locotenent Cornelia Dumitru, ofițerul de informare și relații publice al celui de-al doisprezecelea detașament care acționează în Polonia.

Cornelia Dumitru: Complexul antiaerian Ghepard s-a aflat în centrul atenției în această săptămână în care a fost utilizat la o tragere de nivel secție.

Exercițiul a cuprins și o deplasare tactică a militarilor din raionul de concentrare, ocuparea unui dispozitiv de luptă, cercetarea prin radiolocație a spațiului aerian, direcționarea, coordonarea și controlul focului, angajarea, descoperirea și nimicirea inamicului aerian.

A fost o activitate solicitantă, în care echipajele s-au descurcat foarte bine.

Teodora Mazere și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Coborâm din Polonia și ajungem în Balcani, mai precis în Baza Camp Butnir din Bosnia și Herțegovina, unde militarii companiei generată de Batalionul 26 Infanterie Neagoe Basarab acționează în cadrul Batalionului multinațional al misiunii EUFOR Althea.

Căpitanul Aurelian Ghivici, comandantul companiei românești, ne vorbește despre specificul misiunilor desfășurate:

Misiunile pe care le execută Compania Manevra Althea sunt misiuni de patrulare, de prezență în vederea asigurării libertății de mișcare, de securizare a unor obiective militare, dar și a unor puncte de infrastructură critică.

Am executat securitatea campului EUFOR, unde sunt dislocate toate forțele EUFOR și am asigurat QRF pe întreaga perioadă de până acum; de asemenea, evacuarea unor agenții desemnate, a unor ONG-uri, sub autorizația comandantului EUFOR.

Teodora Mazere și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Facem un salt trans-continental în Asia, acolo unde doi ofițeri români participă timp de un an de zile la misiunea Organizației Națiunilor Unite din India și Pakistan, rolul militarilor fiind de a monitoriza acordul de încetare a focului dintre cele două țări.

Despre situația din zona de acțiune vorbește căpitanul Adrian Stoian, observator ONU în India și Pakistan:

Nu au mai fost probleme majore de aproximativ un an, doar incidente minore.

Noi monitorizăm și încercăm pe cât posibil să discutăm și cu populația și să vedem care este situația pe fiecare zonă în parte, pentru că suntem împărțiți pe grupuri și fiecare grup merge într-o anumită zonă și trebuie să colecteze informații, să raporteze, dar, în același timp, să și monitorizeze situația de securitate din aria respectivă.

 

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 14 octombrie 2024, 16:10

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 8 octombrie 2024, 17:24

Misiuni internaţionale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima oprire a săptămânii o facem în baza militară Moana din Bangui, unde a avut loc ceremonia oficială...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale marți, 1 octombrie 2024, 11:00

Misiuni internaţionale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești din Republica Centrafricană, unde contingentul militar românesc din...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 23 septembrie 2024, 14:59

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, unde țara...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale marți, 17 septembrie 2024, 12:07

Misiuni Internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde pe Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice,...

Misiuni Internaționale
Misiuni internaționale marți, 10 septembrie 2024, 08:07

Misiuni internaționale

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem această ediţie cu veşti din Bosnia şi Herţegovina, unde timp de 18 zile, un detaşament...

Misiuni internaționale
Misiuni internaționale luni, 2 septembrie 2024, 19:58

Misiuni internaţionale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaţionale
Misiuni internaționale luni, 26 august 2024, 11:50

Misiuni internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică):  Prima oprire din această săptămână o facem în Balcanii de Vest, mai exact în regiunea Kosovo, acolo...

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 23 ianuarie 2023, 17:11

Gabriela Saksa și Violeta Proșa (realizatori rubrică): În Polonia, militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Sky Guardians”, structură generată de Batalionul 288 Apărare Antiaeriană „Milcov” din Focșani, acționează în cadrul grupului de luptă în vederea asigurării prezenței înaintate consolidate pe flancul nord-estic al Alianței.

Dislocați în Baza Bemowo Piskie, militarii au desfășurat în această perioadă un exercițiu de antrenament în teren, de nivel baterie. Ofițerul de informare și relații publice al detașamentului, locotenent Cornelia Dumitru.

Cornelia Dumitru: A fost al doilea exercițiu de acest tip. Ne-am concentrat pe pregătirea apărării împotriva unui eventual atac aerian inamic.

Militarii au cercetat spațiul aerian, au estimat pierderile inamicului și pe cele proprii și au fost evaluați la finalul etapei de instruire.

Gabriela Saksa și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Rămânem în Europa, mai exact în Bosnia, acolo unde militarii companiei ALTHEA, aflați în baza militară Camp Butmir – Sarajevo, îndeplinesc diferite misiuni, printre care și aceea de forță de reacție rapidă sau QRF.

Personalul militar din Armata României participant la misiunea EUFOR din teatrul de Operației Bosnia și Herțegovina se află sub comanda operațională a Comandamentului Forțelor Întrunite, General Ioan Emanoil Florescu.

Despre ce înseamnă această forță de reacție rapidă ne vorbește comandantul companiei ALTHEA, căpitanul Aurelian Dumitru Ghivici.

Aurelian Dumitru Ghivici: QRF este o structură de reacție rapidă care acționează pe întreg teritoriul Bosniei, pentru toate trupele dislocate în cadrul operației EUFOR.

Este asigurată, prin rotație, și de către compania românească și înseamnă că acționează cu structuri din companie atât pentru patrulele românești dislocate în afara bazei, cât și pentru celelalte state care au forțe aici.

Gabriela Saksa și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Coborâm în continentul african, acolo unde Armata României participă la misiunea MONUSCO de menținere a păcii sub egida Organizației Națiunilor Unite în Republica Democrată Congo, cu un număr de 7 ofițeri, care încadrează atât funcții de ofițeri de stat major, cât și funcții de observator militar.

Din comandamentul misiunii situat în orașul Goma, analistul de informații locotenent-colonelul Iustin Gavrilă.

Iustin Gavrilă: De zeci de ani încoace s-au dezvoltat o serie de grupări militare în zona asta. Inițial, pornite ca mini-armate de autoapărare locală în luptele intertribale, cu timpul s-au transformat în grupări care atacă, pe scară mare, triburile rivale dedându-se la tot felul de jafuri, omoruri și de aici a început implicarea Națiunilor Unite în această zonă.

În total, sunt peste 120 de astfel de grupări militare, unele mai mici, altele de-a dreptul mari, cu mii de membri bine înarmați, cărora nu le face față nici Armata Națională.

 

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 27 decembrie 2022, 14:33 / actualizat: 30 ianuarie 2023, 16:59

Teodora Mazere (realizator rubrică): Spiritul sărbătorilor de iarnă se simte în toate bazele militare internaționale în care acționează militarii români.

La sfârșitul lunii octombrie, înainte de a pleca din țară, artileriștii antiaerieni focșăneni și-au pus fiecare în raniță un element din portul tradițional, astfel încât să poată sărbători Crăciunul într-un mod cât mai apropiat de cel de acasă.

Despre atmosfera sărbătorilor de iarnă din Baza Bemowo Piskie din Polonia ne vorbește locotenent Cornelia Dumitru, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentului românesc Sky Guardians.

Cornelia Dumitru: Încercăm să ne păstrăm tradițiile, care, pe alocuri, sunt adaptate la condițiile mediului în care ne aflăm. Am împodobit deja brazii și avem chiar și un grup de colindători.

Ne sunăm mai des membrii familiei în această perioadă în care ne-am dori să fim lângă ei, dar activitățile zilnice ne țin ocupați și ne străduim să ne îndeplinim și sarcinile curente având în vedere că misiunea noastră aici nu se află în pauză. Le transmitem tuturor cele mai calde gânduri și sărbători liniștite!

Teodora Mazere (realizator rubrică): Rămânem pe continentul european și ajungem în Bosnia și Herțegovina, unde 134 de militari acționează în cadrul Batalionului multinațional al misiunii Eufor Althea.

Militarii români dislocați în Camp Butnir din Sarajevo desfășoară misiuni în sprijinul autorităților locale, având drept obiectiv menținerea unui climat de securitate și stabilitate.

Cu detalii despre atitudinea populației civile în ceea ce privește prezența militară în zonă, vine căpitanul Aurelian Ghivici, comandantul companiei de infanterie din cadrul Rezervei Intermediare pentru Operația Eufor Althea.

Aurelian Ghivici: Era și o sarcină în misiunile pe care le executăm să interacționăm cu populația civilă, să le cerem părerea despre întreaga operație Eufor. Feedback-ul populației civile este foarte bun la vederea armatelor străine pe teritoriul lor.

Majoritatea tineretului din Bosnia vorbește engleză. Deci, n-am avut o barieră din punctul ăsta de vedere.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Traversăm Atlanticul și ajungem la Comandamentul Central al Statelor Unite, structură care totalizează în prezent 47 de națiuni.

Cu sediul la Tampa, Florida, acest comandament conduce activități și operații militare în vederea sporirii securității și stabilității regionale din zona de responsabilitate.

Cu o tradiție de 18 ani, în perioada sărbătorilor de iarnă este organizată de către Coaliție o activitate anuală la care participă aproximativ 3.000 de persoane, atât din rândul comunității locale, cât și din cel al militarilor.

Colonel Alexandru Cosac, șef al echipei de legătură și reprezentant național la Comandamentul Central al Forțelor Armate ale Statelor Unite ale Americii:

Alexandru Cosac: Eu nu am știut că există o comunitate destul de numeroasă a românilor.

Prezența militarilor români la USCENTCOM reprezintă chiar un catalizator al comunității de aici, din Florida și spun acest lucru având în vedere participarea numeroasă și implicarea acestora în desfășurarea acestei activități.

Fiecare țară organizează un stand cu mâncare sau produse tradiționale, prezintă ținute tradiționale, locuri, inclusiv mașini au adus unele țări.

 

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale