Ascultă Radio România Regional Live

Locotenent Laura Bașturea

Misiuni internaţionale

Misiuni internaţionale

Publicat de Gabriel Stan, 10 iulie 2023, 12:51

Teodora Mazere (realizator rubrică): După două săptămâni de pregătire intensă în Spania, detașamentul generat de Baza 95 Aeriană din Bacău se întoarce acasă. Este al doilea an consecutiv de participare la stadiul de instruire aplicativ APROCC 23 desfășurat în Baza Aeriană Albacete din Spania.

Obiectivul acestui curs a vizat pregătirea și instruirea echipajelor aeriene și a forțelor de extracție a personalului în vederea implementării tacticilor, tehnicilor și procedurilor convenite la nivel internațional, astfel încât rezultatul să fie o forță interoperabilă.

Căpitan Șerban Timofte, instructor de zbor la Escadrila 952 elicoptere SOCAT din Baza 95 Aeriană Bacău: În funcție de numărul de starea răniților, acest pachet din care facem parte în cadrul cursului poate recupera cinci persoane rămase izolate. În cadrul echipelor de extracție sunt doar operatori de forțe speciale cu specializări secundare de medicină de urgență.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Tot pe calea aerului ne îndreptăm spre Lituania, acolo unde acționează Detașamentul Carpathian Vipers, în vederea asigurării misiunilor de poliție aeriană întărită sub comandă NATO, în țările baltice.

Premergător Summitului NATO de la Vilnius, colegii noștri au participat la un eveniment media organizat de către Comandamentul Aerian Aliat, ce a constat într-un survol al teritoriului țărilor riverane la Marea Baltică.

Cu detalii vine locotenent Laura Bașturea, ofițerul de Informare și Relații Publice al Detașamentului Carpathian Vipers, dislocat în Lituania: Avioanele noastre de luptă, alături de avioanele a încă șapte țări aliate și partenere, au stimulat interceptări aeriene ale aeronavei A-330.

Astfel, cei aproximativ 30 de reprezentanți ai mass-mediei internaționale au avut posibilitatea să vadă în timp real cum națiunile aliate desfășoară misiunea de poliție aeriană în ţările baltice.

Teodora Mazere (realizator rubrică): La aproximativ 700 km sud-vest de baza din Lituania îi găsim pe colegii din Detașamentul Antiaerian „Iron Cheetahs”, care acționează în Polonia în vederea asigurării prezenței înaintate consolidate pe flancul nord-estic al Alianței. Zilele acestea au primit vizita Alteței sale regale Principele Radu, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la vizita de stat a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria.

Ultimele vești din această săptămână le primim din Republica Centrafricană, acolo unde șase militari români acționează din luna martie în cadrul misiunii Uniunii Europene EUTM. Instituită în aprilie 2016 pentru a contribui la reforma sectorului de apărare din Republica Centrafricană, misiunea acordă sprijin autorităților, fiind implicată în trei domenii: consiliere strategică, instruire operațională și educație.

Căpitan-comandor Ionuț Clapon, șeful echipei românești care acționează în Republica Centrafricană: Viața socială în Republica Centrafricană este una situată la un nivel foarte scăzut. Sistemul educațional este încă în formare, la fel și cel sanitar.

Dacă un copil dorește să frecventeze o școală sau o formă de pregătire, părinții copilului respectiv trebuie să plătească o taxă anuală, care nu este o sumă chiar de neglijat, marea majoritate fiind cultivatori de anumite produse.

 

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 19 iunie 2023, 12:12

Teodora Mazere și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Aeronavele detașamentul Carpathian Vipers au participat timp de 12 zile la exercițiul multinațional BALTOPS 2023.

Cu peste 50 de ani de tradiție, acesta este cel mai important exercițiu maritim NATO în regiunea baltică.

La ediția din acest an și-au dat concursul 19 țări aliate cu 50 de nave, 45 de aeronave și peste 6.000 de militari, secvențele de instruire întrunită desfășurându-se în zona Mării Baltice, cât și în spațiul terestru și aerian al Germaniei, Poloniei, Estoniei, Letoniei și Lituaniei.

Cu detalii vine locotenent Laura Bașturea, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentului Carpatian Vipers: Printre scenariile de exercițiu au fost incluse: apărare aeriană, operațiuni de deminare, de eliminare a munițiilor expozive, de combatere a vehiculelor subacvatice fără pilot, dar și proceduri de răspuns medical.

Acest tip de instruire simulează îndeaproape operațiile reale și oferă o pregătire esențială comandanților și echipajelor operaționale.

Teodora Mazere și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Final de exercițiu pentru militarii Batalionului 49 Apărare CBRN Argeș, care au avut ocazia să își pună în valoare cunoștințele și abilitățile de acțiune în cadrul exercițiului „Platinum Mask”, desfășurat în Germania.

Pe durata a două săptămâni, militarii plutonului participant la forța de răspuns a NATO au avut parte de antrenamente privind reacția la diferite tipuri de incidente, cele mai comune fiind surprinderea în ambuscadă și atacul forțelor adverse asupra locului de dispunere al trupelor proprii.

Programul de lucru pentru decontaminatorii piteșteni a fost unul intens. Încă de la primele ore ale zilei, luând parte la diverse misiuni de apărare CBRN, ceea ce a presupus lucrul cu mijloacele de protecție în poziție de luptă în vederea desfășurării misiunilor de specialitate pe timp îndelungat.

Sergent Alexandra Budună, comandant grupă de contaminare tehnică de luptă din cadrul plutonului participant la forța de răspuns a NATO în cadrul exercițiului „Platinum Mask”: Din cauza poziționării noastre în vecinătatea unei mine de cărbune, dar și a lipsei precipitațiilor, una dintre provocări a constat în desfășurarea activităților într-un mediu poluat, rezultat al exploatării minereului.

Am reușit să conlucrăm suficient cu ceilalți participanți la exercițiu, depășind o nouă etapă de instruire colectivă în contextul multinațional.

Teodora Mazere și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Din Germania, facem un salt în baza Bemowo Piskie din Polonia, acolo unde acționează grupul de luptă NATO, în vederea consolidării prezenței înaintate pe flancul nord-estic al Alianței. La două luni de la preluarea misiunii, militarii dobrogeni din cadrul detașamentului „Iron Cheetahs” au avut parte de o experiență inedită în ceea ce privește antrenarea la simulatorul de tragere. Gheparzii de fier, membri ai Batalionului 348 Apărare Antiaerian Dobrogea reprezintă cel de-al 13-lea contingent dislocat de țara noastră în Polonia.

Căpitan Gabriela Nohai, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului românesc „Iron Cheetahs”: Am avut ocazia de a ne antrena la simulatorul de trageri cu armamentul de infanterie al aliaților polonezi.

Simulatorul ne-a oferit un mediu de antrenament în condiții reale, specifice câmpului de luptă și având la dispoziție mai multe scenarii.

Pentru unii dintre colegii noștri a fost prima dată când au participat la o astfel de activitate, fiind o experiență pe care cu siguranță nu o vor uita.

 

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 13 mai 2023, 14:22

Gabriela Ivan și Violeta Proşa (realizatori rubrică): Săptămâna aceasta, un detașament format din 50 de militari români aparținând Batalionului 202 Apărare Chimică, Biologică, Radiologică și Nucleară din Huși a participat, în Polonia, la exercițiul multinațional Anaconda ’23, unde a încheiat secvența White Cloud, un exercițiu de certificare multinațională pentru Compania 1 CBRN Multifuncțională.

Militarii români s-au instruit în comun cu partenerul polonez, dar și individual. Locotenentul Daniel Copae, comandatul Companiei 1 CBRN: Compania a primit misiunea de a se deplasa pe o distanță de aproximativ 250 de km, pentru a decontamina o aeronavă, o porțiune de pistă, 60 de militari şi 15 autovehicule. Militarilor li s-a adus la cunoștință agentul cu care unitatea a fost contaminată și momentul care s-a întâmplat incidentul.

Compania a trecut la instalare a raionului de decontaminare pentru personal, prioritizând în acest fel viața oamenilor din acea structură. Contaminarea a fost încheiată şi toți militari au fost declarați în afara oricărui pericol.

Gabriela Ivan și Violeta Proşa (realizatori rubrică): Rămânem la forțele terestre, în Santa Margarita din Portugalia.

Militarii Batalionului 22 Infanterie Romanați din Caracal au participat timp de două săptămâni, alături de parteneri din Franța, Portugalia, Spania și Statele Unite ale Americii, la exercițiul Orion ’23.

Obiectivele exercițiului au fost antrenarea în vederea planificării și desfășurării operațiilor de luptă, pentru a spori gradul de cooperare și interacțiune într-un mediu multinațional.

Locotenentul Vlad Frângescu, ofițerul de legătură al detașamentului românesc: Am plecat pe pozițiile noastre de apărare, am debarcat și am început direct camuflarea tehnicii, echipamentelor și a militarilor.

Ne-am instalat, am săpat tranșee, am săpat poziții de tragere. După mai multe incidente, inamicul și-a făcut apariția, iar trupele noastre, împreună cu celelalte plutoane portugheze, a deschis foc și am reușit să-l nimicim.

Gabriela Ivan și Violeta Proşa (realizatori rubrică): De la forțele terestre trecem la forțele navale. Fregata „Regele Ferdinand” și-a început misiunea în cadrul operației EUNAVFOR MED IRINI, care se desfășoară în Marea Mediterană, sub egida Uniunii Europene.

Operația urmărește respectarea embargoului internațional asupra armelor indus Libiei și combaterea traficului ilicit de produse petroliere, droguri și persoane, prin monitorizarea traficului maritim și executarea de inspecții la bordul navelor comerciale.

Forțele Navale Române participă la misiune și cu un elicopter IAR 330 Puma Naval și cu o grupă de forțe pentru operații speciale.

Marinarii militari români fi prezenți în Marea Mediterană până la mijlocul lunii viitoare. Fregata „Regele Ferdinand” are un echipaj format din 239 de militari, comandați de comandorul Victor Durea: Această participare este o oportunitate pentru noi să colaborăm cu nave ale altor state. Sunt acțiuni cu un grad ridicat de risc.

Putem executa acțiuni în condiții meteo grele și acestea pun la mare încercare abilitățile și deprinderile militarilor pe care îi avem la bord.

Gabriela Ivan și Violeta Proşa (realizatori rubrică): Încheiem cu forțele aeriene. Detașamentul Carpathian Vipers, format din 100 de militari români și patru aeronave F16 Fighting Falcon continuă serviciul de poliție aeriană întărită în Lituania, din baza aeriană Siauliai.

În fiecare săptămână, detașamentul românesc este angajat în misiuni reale de poliție aeriană, dar și în exerciții aeriene comune cu structuri aliate și partenere. Adiacent misiunilor obișnuite, Detașamentul Carpathian Vipers participă la diferite activități organizate de parteneri.

Săptămâna aceasta, militarii au participat la un concurs sportiv militar în care spiritul de echipă și respectul reciproc au fost evidențiate.

Locotenent Laura Bașturea, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentului Carpathian Vipers: Competiția a presupus parcurgerea mai multor probe: transportul individual al sacilor de 20 de kg de nisip, conducerea unui autovehicul sub ghidarea colegilor, șoferul fiind legat la ochi sau identificarea cu ajutorul unui binoclu a mai multor obiecte în teren.

Am reușit să obținem cel mai bun punctaj, una dintre echipele noastre situându-se pe primul loc. Ocazia de a concura alături de partenerii portughezi a fost mai importantă decât poziția din clasament.

 

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale