Ascultă Radio România Regional Live

locotenent Maria Dohotar

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 18 martie 2024, 12:58

Edi Nicola (realizator rubrică): După săptămâna de foc petrecută în poligoanele de instrucție din Polonia, în care anduranța fizică, cunoștințele de cultură generală și modul de reacție în diferite situații tactice le-au fost testate, militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Gheparzii Transilvani” din cadrul Grupului de Luptă NATO din Polonia își continuă misiunea.

Detalii ne oferă locotenent Maria Dohotar, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Gheparzii Transilvani”, Rotația a 14-a: Începutul săptămânii i-a regăsit pe aceștia instruidu-se alături de militari polonezi, la simulatorul de tragere cu armamentul de infanterie.

Ultimul exercițiu de rezolvare a unei situații tactice, planificat pentru bateria de artilerie antiaeriană, s-a desfășurat la sfârșitul acestei săptămâni. Acesta a reprezentat unul dintre ultimele exerciții din seria complexă desfășurată de militarii români pe parcursul acestei misiuni.

Edi Nicola (realizator rubrică): Rămânem tot în Polonia, unde personal din cadrul Diviziei 4 Infanterie Gemina a participat de curând la exercițiul multinațional LOYAL LEDA 24, care s-a desfășurat în localitatea Bydgoszcz.

Exercițiul, condus de Joint Force Training Center, a asigurat cadrul operațional pentru instruirea în context multinațional și a avut ca scop verificarea procedurilor, evaluarea structurilor participante din cadrul statelor membre NATO și creșterea nivelului de interoperabilitate al acestora.

Ce a reprezentat pentru militarii ardeleni acest exercițiu ne spune locotenent-colonelul Andi Asandei, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului: Aș sublinia faptul că este o echipă care are în componența sa personal cu experiență de stat major, dar și cadre militare tinere, pentru care acest exercițiu reprezintă o oportunitate de a învăța, pe de o parte, și de a acumula experiență în ceea ce înseamnă planificarea și conducerea acțiunilor militare.

Edi Nicola (realizator rubrică): Din Polonia, coborâm în Balcanii de Vest, o zonă care este caracterizată în continuare de intense conflicte politice și sociale, nerezolvate nici până în prezent.

Militari din Forțele Terestre participă la misiunea Uniunii Europene EUFOR ALTHEA din Bosnia și Herțegovina, misiune lansată în anul 2004, în baza unui mandat acordat de Organizația Națiunilor Unite.

Cât de importantă este cooperarea cu partenerii multinaționali, ne spune căpitanul Marinela Bivolan, comandant pluton: Interacțiunea pe care o avem cu partenerii multinaționali ne-a ajutat să ne dezvoltăm și personal și să identificăm lecții care să ne fie de folos atât în continuare, în cadrul misiunii, cât și în țară.

Edi Nicola (realizator rubrică): Din Europa mergem în Africa, mai precis în Republica Centrafricană, unde o echipă din cadrul misiunii de instruire a Uniunii Europene s-a alăturat contingentului de poliție militară nepaleză al misiunii Națiunilor Unite și altor echipe aparținând MINUSCA pentru a participa la o competiție de alergare de 5km în onoarea lui  Maha Shivratri și a marca Ziua Armatei Nepaleze.

Evenimentul s-a desfășurat sub deviza „Aleargă pentru pace, aleargă pentru siguranță, fiecare pas contează” și subliniază efortul fiecărui individ în promovarea păcii și securității globale.

 

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale

Misiuni Internaționale

Misiuni Internaționale

Publicat de gabrielasaksa, 19 februarie 2024, 16:32

Teodora Mazere (realizator rubrică): Un detașament din compunerea Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice, dislocat în Centrul de Instruire Grafenwöehr din Germania, reprezintă țara noastră la exercițiul multinațional „Dynamic Front 24”. Destinat instruirii trupelor de artilerie, cu accent pe creșterea interoperabilității structurilor multinaționale în vederea asigurării sprijinului prin foc în operațiile militare de intensitate ridicată, „Dynamic Front 24” face parte din prima fază a celui mai mare exercițiu NATO desfășurat în acest an, și anume, „Steadfast Defender”. Locotenent-colonelul Daniel Bornac, comandantul Batalionului 84 Asigurare Date „Mărăști” din cadrul Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice.

Daniel Bornac: În această activitate majoră de instruire sunt implicați peste 1.000 de militari, aparținându-i un număr de 24 de state aliate și partenere NATO. Literația din acest an include, pentru prima dată, implicarea Comandamentului Corpului de Dislocare Rapidă al NATO din Spania în asigurarea elementului de comandă control, precum și a unui flux informațional coerent și veridic din perspectiva tactică.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Din Germania poposim în Balcani, mai precis în baza Camp Butmir din Bosnia și Herțegovina, acolo unde acționează un pluton aparținând Batalionului 22 Infanterie „Romanaţi” din Caracal. Începând cu luna ianuarie a anului 2022, România a suplimentat contribuția la misiunea EUFOR ALTHEA cu un pluton care desfășoară misiuni în sprijinul autorităților locale, având ca scop menținerea unui climat de securitate și stabilitate. Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când se desfășoară misiunea Uniunii Europene pe teritoriul Bosniei și Herțegovinei, în baza unui mandat al Organizației Națiunilor Unite. Căpitanul Marinela Bivolanu, comandantul plutonului românesc din baza Camp Butmir Sarajevo.

Marinela Bivolanu: Ameninţări sunt în fiecare teatru de operaţii. Colegii care au fost înainte și-au dat interesul spre a ne instrui pe noi în misiunile pe care le avem de executat, astfel încât să nu existe probleme, să menținem și chiar să ridicăm imaginea României în cadrul operației.

 

Teodora Mazere (realizator rubrică): Din baza Camp Butmir ne îndreptăm către Baza Bemowo Piskie din Polonia, unde un detașament de artileriști antiaerieni, aparținând Batalionului Trei „Potaissa” din Turda, continuă pregătirea alături de aliați în vederea asigurării prezenței înaintate consolidate în sistem rotațional, pe Flancul nord-estic al Alianței. Cu provocările acestei săptămâni ne ține la curent locotenentul Maria Dohotar, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentul „Gheparzii Transilvani”.

Maria Dohotar: Exercițiile de rezolvare a unei situații tactice, precum și cele de antrenament în teren au fost cele care au dominat programul de înscrire al materiei de artilerie antiaeriană din cadrul detașamentului. Obiectivul acestor exerciții este menținerea nivelului înalt al pregătirii militarilor.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Părăsim continentul european și ajungem în Republica Centrafricană, unde un detașament de militarii români acționează în cadrul misiunii Uniunii Europene, care contribuie la reforma sectorului apărării din această țară. Începând cu luna octombrie a anului trecut, comanda acestei misiuni este asigurată de către generalul de brigadă Cornel Tonea-Bălan. Uniunea Europeană continuă să dezvolte angajamente și proiecte care includ acțiuni în domeniul educației și consilierii strategice pentru dezvoltarea unui mediu de securitate stabil și de lungă durată. Comandantul misiunii Uniunii Europene în Republica Centrafricană, generalul de brigadă Cornel Tonea-Bălan.

Cornel Tonea-Bălan: În ceea ce privește reforma sectorului de securitate, alături de noi există o misiune a Națiunilor Unite, numită MINUSCA. Există delegația Uniunii Europene, există o altă misiune a Uniunii Europene de consiliere – EUAM. Împreună încercăm să facem astfel încât această reformă să se realizeze și să se treacă peste dificultățile materiale care sunt extrem de mari, sunt importante, pot fi relevante, dar misiunea trebuie să continue.

 

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Misiuni internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 5 februarie 2024, 14:21

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde Armata României participă, începând din anul 2017, la Grupul de Luptă NATO condus de Statele Unite ale Americii, ce are ca misiune asigurarea prezenței înaintate și consolidate în sistem rotațional pe flancul nord-estic al alianței.

Țara noastră contribuie la această misiune cu un detașament de militari și tehnică de luptă antiaeriană Ghepard. Militarii români au participat zilele trecute la un exercițiu cu trageri de luptă reale.

Detalii ne oferă locotenent Maria Dohotar, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Gheparzii Transilvani”, rotația a 14-a: Timp de 3 zile am participat alături de ceilalți parteneri din cadrul grupului de luptă la exercițiul Panther-Focus.

Acest exercițiu cu trageri de luptă reale ne-a îmbunătățit relațiile de comandă-control prin aplicarea corectă a procedurilor existente la nivelul subunității, precum și coordonarea cu alte structuri din cadrul Alianței NATO.

Scenariul acestui exercițiu ne-a oferit ocazia de a ne instrui alături de parteneri și de a ne familiariza cu capabilitățile tehnice din dotarea acestora.

Edi Nicola (realizator rubrică): Din Polonia coborâm în Balcanii de Vest, o zonă care este caracterizată de intense conflicte politice și sociale, nerezolvate nici până astăzi.

Militari din forțele terestre participă la misiunea Uniunii Europene EUFOR ALTHEA din Bosnia și Herțegovina, misiune lansată în anul 2004, în baza unui mandat acordat de Organizația Națiunilor Unite.

Cum sunt percepuți militarii români în rândul populației civile, aflăm amănunte de la căpitanul Marinela Bivolan, comandant pluton: Este foarte frumos atunci când mergi pe stradă și vezi copii care pur și simplu îți zâmbesc, oameni care nici măcar nu te cunosc, te văd doar că ești în uniformă, că îți execuți misiunile specifice, și îți fac cu mâna, te salută și îți mulțumesc pentru faptul că ești acolo să îi sprijini pe ei, pentru a menține un climat de securitate și stabilitate. Ăsta e scopul misiunilor pe care noi le executăm.

Edi Nicola (realizator rubrică): Rămânem tot în regiune și mergem la operațiunea de menținere a păcii din Kosovo, condusă de NATO încă din anul 1999, în baza Rezoluției Consiliului de Securitate al ONU și a Acordului Militar-Tehnic dintre NATO, Republica Federală Iugoslavia și Serbia.

Căpitanul Valentin Rizea vine cu ultimele detalii din zonă: Relația civili-militari pe care dvs. o menționați este una pozitivă din ceea ce am perceput eu, dar situația este schimbătoare, de la o zi la alta, niciodată o zi nu seamănă cu cealaltă. Pot fi situații pe care nu le-ai mai întâlnit sau te poți întâlni cu alte situații. Depinde fiecare cum percepe anumite întâmplări prin care trece.

Edi Nicola (realizator rubrică): Tot în Balcanii de Vest, elementele naționale de sprijin ale Armatei României au raportat, în cadrul ceremoniei de repatriere, „misiune îndeplinită”.

Militarii români au asigurat suportul logistic atât în Kosovo, cât și în Bosnia și Herțegovina, pentru toate detașamentele românești care sunt dislocate și în prezent acolo. Militarii români fac parte din Brigada 122 Logistică Muntenia din București.

Locotenent- colonelul Cornel Trifu, comandantul Detașamentului ENS Kosovo: A fost greu, dar în același timp a fost o provocare. În cele șase luni de zile petrecute acolo, am reușit să construim o facilitate foarte frumoasă, care în acest moment folosește drept casă pentru toți românii dislocați în teatrul de operații Kosovo.

Edi Nicola (realizator rubrică): Cele două detașamente ale elementului național de sprijin, cel din Kosovo și cel din Bosnia și Herțegovina, au asigurat pentru jumătate de an condițiile de luptă și de trai ale structurilor românești din Balcanii de Vest, dar și menținerea unui nivel ridicat de operativitate a tehnicii și echipamentelor militare.

Locotenent- colonelul Adrian Mureșan, comandantul Detașamentului ENS Bosnia și Herțegovina: Am avut noroc de o echipă foarte bună, am reușit să ne închegăm ca și echipă din perioada de pregătire.

Având în vedere că mulți dintre ei au mai participat în teatrele de operații, experiența lor a fost benefică, astfel încât am reușit să fim o echipă omogenă.

 

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale

Misiuni Internaționale

Misiuni Internaționale

Publicat de gabrielasaksa, 8 ianuarie 2024, 17:15

Edi Nicola ( realizator rubrică ): Prima oprire din acest an o facem în Polonia, unde Detaşamentul de Apărare Antiaeriană Gheparzii transilvani, generat de Batalionul 3 Apărare Antiaeriană Potaissa din cadrul Grupului de luptă NATO din Polonia, îşi continuă misiunea. Militari din detaşament au participat zilele acestea la o competiţie sportivă la iniţiativa partenerului croat. Detalii ne oferă locotenent Maria Dohotar, ofiţerul de informaţii şi relaţii publice al Detaşamentului de Apărare Antiaeriană Gheparzii transilvani, rotaţia a XIV-a.
Locotenent Maria Dohotar: O echipă formată din cinci militari a reprezentat detaşamentul în cadrul unei competiţii sportive organizate de către partenerul croat la nivelul Grupului de luptă. Militarii au avut de trecut probe precum: identificarea în teren a unor puncte de trecere, tragerea la punctaj cu pistolul, escaladarea unui zid, traversarea unei zone contaminate, aruncarea grenadelor de mână la precizie şi traversarea pe frânghii a unui curs de apă.

Edi Nicola ( realizator rubrică ): Din Europa mergem pe continentul african, în Republica Centrafricană, unde o echipă a misiunii de pregătire a Uniunii Europene, condusă de comandantul forței, generalul de brigadă Cornel Tonea Bălan, a participat la un marș sportiv comun la finalul anului 2023, în capitala Bangui. Sportul ofițerilor este organizat și gestionat anual de Direcția Sporturilor Armatei Naționale a Africii Centrale. Acest eveniment a pus accent pe coeziunea și fraternitatea dintre Forțele de Apărare a Securității din Africa Centrală, pe de o parte, și partenerii militari internaționali, pe de altă parte. Amănunte despre această competiție ne oferă loctenent-colonelul Valentin Văileanu, șef comunicare strategică în cadrul misiunii.
Locotenent-colonel Valentin Văileanu: Participanții la marș, ministrul apărării naționale şi recunostrucția armatei, dl. Rameaux Claude Bireau, și şeful Statului Major al Forțelor Armate, generalul locotenent Zephlin Mamadou, și-au exprimat dorința de a continua dezvoltarea cooperării şi participării la activități în comun cu militari, pentru sporirea cooperării și credibilității forțelor care lucrează împreună, ca o expresie a forței, solidarității și afecțiunii fraterne.

 

Edi Nicola ( realizator rubrică ):  Pe final de rubrică, revenim în Europa și poposim în Bosnia și Herțegovina, mai precis în Camp Butmir din Sarajevo, acolo unde o companie românească participă la misiunea EUFOR Althea a Uniunii Europene. Ce îi așteaptă la început de an pe militarii români, ne spune locotenentul Daniel Rezeanu, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului.
Locotenent Daniel Rezeanu: Începând cu data de 8 ianuarie, militarii companiei care se află în Serviciul de Protecție a Forței vor avea pentru două săptămâni o perioadă de pregătire care va include trageri, exerciții tactice și refacerea capacității operaționale, urmând ca după această perioadă să continue cu asigurarea serviciului de protecție a forței a bazei militare Camp Butmir.

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale

Misiuni Internaționale

Misiuni Internaționale

Publicat de gabrielasaksa, 13 noiembrie 2023, 17:12

Edi Nicola (realizator rubrică )- Prima oprire din această săptămână o facem în Polonia, unde Detașamentul de Apărare Antiaeriană „Gheparzii Transilvani”, generat de către Batalionul 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa”, din cadrul grupului de luptă NATO din Polonia, a participat zilele trecute la un exercițiu cu trageri de luptă reale. Detalii ne oferă locotenent Maria Dohotar, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Gheparzii Transilvani” rotația a XIV-a.
Maria Dohotar: Militarii au derulat, alături de parteneri, o serie de activități, atât activități de instruire, cât și activități de promovare a grupului de luptă. LFX-ul, adică exercițiul cu trageri de luptă în poligonul South Hills, și activitățile de promovare a imaginii în rândul elevilor comunității locale.
Edi Nicola (realizator rubrică ): Mergem mai departe și ne oprim în Balcanii de Vest, mai exact în Kosovo. Printre structurile participante la misiunea NATO KFOR se numără și un detașament românesc al Elementului Național de Sprijin, generat de Brigada 122 Logistică Muntenia, structură ce are un rol deosebit de important în cadrul operației. Specialiștii români care încadrează aest modul asigură spriinul logictic pentru toate structurile românești dislocate în regiunea Kosovo, ce însumează peste 200 de militari. Despre rolul pe care îl au logisticienii români în cadrul misiunii NATO KFOR am stat de vorbă cu comandantul detașamentului Elementului Național de Sprijin locotenent-colonelul Cristian Tănasă.

Cristian Tănasă: Detașamentul nostru este format dintr-o echipă relativ mică – șase militari. Suntem în măsură să asigurăm sprijinul logistic pentru toți militarii români, în baza experiențelor dobândite de fiecare militar al detașamentului la locul de muncă, dar și de-a lungul experienței de pregătire și instruire executată înaintea dislocării. Trebuie să ne asigurăm că nu le lipsește nimic și se pot baza pe noi în orice situație.
Edi Nicola (realizator rubrică ) Armata României are în prezent militari dislocați pe mai multe continente, din Africa în Asia, din America de Nord în Europa, și putem aminti aici Balcanii de Vest, Polonia, Lituania, Coamndamentul Forțelor Aliate din Roma, dar și cartierul general al NATO de la Bruxelles. Structura de operații din cadrul Comandamentului Forțelor Întrunite este în permanentă legătură cu militarii noștri, oferindu-le suport în cazul unor situații neprevăzute. Despre cu se realizează acest proces ne-a explicat locțiitorul pentru operații ale șefului de Stat Major al Comandamentului Forțelor Întrunite, generalul de brigadă Robert Manea.
Robert Manea: În responsabilitatea mea se află domeniul informații-operații, partea de operații curente reprezentată de Centrul de Operații Întrunit al Comandamentului și partea de comunicații și informatică. Toate aceste domenii sunt foarte importante, dar efortul este în momentul de față pe partea de operații, pentru că avem contingente, detașamente plecate în misiuni în afara teritoriului național, unele care urmează să plece, altele care urmează să se întoarcă, și efortul nostru este de a gestiona desfășurarea acestor misiuni. Reacția noastră și legătura este foarte rapidă. Avem toate mijloacele de comunicații necesare, secretizate și nesecretizate, iar solicitările primite din teatru se soluționează în timp foarte rapid prin Centrul de Operații Întrunit, unde avem în permanență oameni pregătiți, care știu ce au de făcut, și prin ofițerii de proiect care sunt stabiliți pentru fiecare detașament în parte. În situația în care există o solicitare din partea personalului din cadrul detașamentului, ea se poate rezolva în interval de o zi-două și, în situația unui deces în familie sau unei astfel de eveniment, fericit sau nefericit. În situația solicitării de participare cu forțe suplimentare într-o anumită zonă, aici noi respectăm termenele impuse de Alianță sau de cei care ne solicită pentru a participa în anumite misiuni. Termenele pot fi de la, eu știu, patru zile la până la două săptămâni, în funcție de ceea ce avem stabilit și avem în responsabilitate.

 

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale