Ascultă Radio România Regional Live

Locotenentul Cosmin Marinescu

Misiuni internaţionale

Misiuni internaţionale

Publicat de Gabriel Stan, 18 noiembrie 2024, 17:14

Teodora Mazere (realizator rubrică): Deschidem ediția de astăzi cu vești de la bordul fregatei „Regele Ferdinand”, care participă până pe 13 decembrie la Operația NATO „Sea Guardian”. 2016 reprezintă anul de lansare a acestei operații, având drept obiectiv consolidarea siguranței traficului maritim în zona de responsabilitate, România fiind la a şasea participare la această misiune.

Operația este condusă de Comandamentul Maritim Aliat al NATO și urmărește descurajarea activităților ilegale în zona flancului sudic al Alianței Nord-Atlantice și al Uniunii Europene. Despre componența grupării navale și misiunile de îndeplinit ne vorbește căpitanul Marius Iscru, comandant serviciu de luptă operații la bordul fregatei „Regele Ferdinand”: Gruparea navală, formată din nava-comandant fregata „Margottini” aparținând Forțelor Navale ale Italiei, fregata „Regele Ferdinand”, corveta croată „Dubrovnik”, submarinul „Arpão” al Forțelor Navale ale Portugaliei și aeronave de patrulare maritimă, va executa în centrul Mării Mediterane acțiuni de monitorizare a traficului maritim, activități de interogare a navelor comerciale și vizite pentru prezentarea misiunilor operației „Sea Guardian” și promovarea valorilor NATO în rândul comunității maritime internaționale.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Următoarea oprire este pe uscat, mai precis în baza militară Camp Butmir din Bosnia și Herțegovina, unde este dislocată cea mai mare parte a contingentului românesc participant la Operația de Stabilitate EUFOR ALTHEA.

Lansată în decembrie 2004 și desfășurată sub umbrela Uniunii Europene, misiunea ALTHEA contribuie la menținerea unui mediu sigur și stabil în Bosnia și Herțegovina.

Locotenent Bogdan Brăileanu, ofițer în cadrul companiei de manevră ALTHEA: În cadrul EUFOR, procesul de integrare a forțelor diverselor națiuni se realizează inclusiv prin antrenamente și exerciții specifice desfășurate în comun.

De la dislocarea structurii și până la momentul actual, efortul principal a constat în pregătirea și executare aexercițiului de integrare, în urma căruia structura a fost apreciată că a îndeplinit criteriile pentru atingerea capacității operaționale complete.

Teodora Mazere (realizator rubrică): Ultima staționare de astăzi este în Polonia, unde îi găsim pe militarii dobrogeni, membrii ai celui de-al 16-a lea contingent românesc dislocat în cadrul grupului de luptă.

La o lună de la preluarea misiunii, artileriști antiaerieni continuă acțiunile de instruire. Una dintre cele mai importante activități de pregătire ale acestei săptămâni este exercițiul de rezolvare a unei situații tactice, care a vizat punerea în aplicare a schemelor de manevră specifice în teren greu accesibil, cât și exersarea procedurilor standard de operare pentru ocuparea unui dispozitiv de luptă.

Cu detalii despre provocările acestei săptămâni vine locotenentul Cosmin Marinescu, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentului „Iron Cheetahs”: Această săptămână a debutat cu participarea la o competiție sportivă, organizată de către partenerul polonez cu ocazia Zilei Independenței Republicii Polone.

A urmat executarea unor ședințe de tragere cu armamentul ușor de infanterie din dotarea militarilor și săptămâna a culminat cu executarea unui exercițiu de rezolvare a unei situații tactice cu bateria de apărare antiaeriană în poligonul de instrucție Bemowo Piskie din Polonia.

 

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:41

Ştefan Ciochinaru: Europa este un uriaș economic, dar este un pitic strategic

Cristian Dumitrașcu: Domnule Ciochinaru, bun venit din nou în studioul agenției. Ştefan Ciochinaru: Bine v-am găsit! Cristian Dumitrașcu: Vă...

Ştefan Ciochinaru: Europa este un uriaș economic, dar este un pitic strategic

Misiuni Internaționale

Misiuni Internaționale

Publicat de Gabriel Stan, 4 noiembrie 2024, 12:58

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire în Republica Centrafricană, în strânsă coordonare cu alte misiuni internaționale, este angajată în reforma sectorului apărării.

Într-o misiune precum EUTM RCA, dinamica personalului este foarte ridicată. Militarii vin din diferite țări și lucrează cot la cot, creând amintiri și prietenii puternice. Dar întotdeauna există un moment când unii dintre aceștia îşi iau rămas bun și se pregătesc să meargă acasă, la familie, iar alții iau primul contact cu zona de responsabilitate.

Maistru militar, clasa a 4-a, Alexandra Florea, specialist comunicații și informatică: Primul impact cu Africa a fost pur și simplu cred că… cred că ei au fost sesizați prima dată, copiii, văzând ceea ce nu vezi la noi.

Aici, lipsurile se cunosc, indiferent cât ai vrea să le eviți, n-ai cum să le inviți. Sunt la orice pas și cred că fericirea asta a lor.

Deși nu au nimic, ei se bucură de orice lucru mic. Atunci când le dai, cred că și cea mai mică sticluță de suc, sau cea mai mică bomboană, ei se bucură. Asta e – fericirea de a mulțumi, în primul rând, știu să mulțumească și mulțumesc din tot sufletul.

Ciprian Panga (realizator rubrică): Traversăm continentul african și ajungem în Polonia, unde militarii Detasamentul de Aparare Antiaeriana “Iron Cheetahs”, structură generată de Batalionul 348 apărare antiaeriană Dobrogea, din Murfatlar, au preluat misiunea și timp de șase luni se vor instrui alături de aliații din cadrul Grupului de luptă NATO, cu misiunea de a proteja flancul estic al Alianței Nord-Atlantice.

Programul de pregătire al acestora pe timpul desfășurării misiunii este foarte dinamic și complex, iar unul din obiectivele principale este menținerea și perfecționarea calităților de trăgători cu armamentul individual.

Locotenentul Cosmin Marinescu, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului: În această săptămână, militarii detașamentului au executat ședințe de tragere cu armamentul ușor de infanterie din dotarea acestora.

Scopul acestor ședințe de tragere a fost de a ne perfecționa deprinderile de a descoperi obiectivele din câmpul tactic și de a le nimici prin foc.

De asemenea, militarii au fost evaluați de către comandanții microstructurilor astfel încât la ședințele de tragere rezultatele să urmeze un trend ascendent.

Ciprian Panga (realizator rubrică): Din Polonia a venit mai aproape de casă, mai exact în Bulgaria, unde, începând cu anul 2022, un detașament de militari execută misiunea de asigurare a legăturilor de comunicații și informatică între Comandamentul Multinațional de Divizie de Sud-Est și structurile subordonate de pe teritoriul Bulgariei, aflate sub controlul operațional al acestuia.

Misiunea se află la a 4-a rotație și, chiar dacă putem spune că este o misiune cu grad scăzut de risc, provocările mediului cibernetic îi țin permanent în alertă pe militarii noștri.

Dar chiar și în astfel de situații aceștia beneficiază și de metode de relaxare.

Căpitanul Daniel Dumitru, comandantul Detașamentului de comunicații și informatică: Baza militară dispune de o multitudine de facilități de recreere, iar militarii pot participa la diferite activități culturale, seri de dans, seri de teatru, seri de filme și toate aceste activităţi culturale sunt organizate din special de partenerul american, și ne invită pe toți, toate contigentele prezente în baza militară pot practica diferite sporturi fotbal, volei, handbal, baschet.

Putem ieși din bază pe timpul weekendului pentru a ne recrea, pentru a vizita atracțiile turistice.

 

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
DSC_0098 Foto Brad si Casa lui Mos Craciun.1100 (foto by Bogdan Dragomir)
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc
Actualitate joi, 21 septembrie 2023, 13:36

Efectul Picasso într-un buncăr pe un diamant  

Întâlnirea lui Erwin Kessler cu Pablo Picasso la MAre Bun găsit, vă spune Camelia Teodosiu dintr-un spațiu încărcat de frumusețea artei,...

Efectul Picasso într-un buncăr pe un diamant