Prețul locuințelor din Uniunea Europeană a înregistrat o creștere de 49,2% în perioada cuprinsă între 2010 și trimestrul al treilea din 2022, iar România a consemnat printre cele mai mici majorări de prețuri din UE, conform datelor publicate marți de Eurostat și citate de Agerpres.
Astfel, în perioada menționată, prețul locuințelor a crescut în 24 dintre cele 27 de state membre UE și a scăzut doar în Grecia (minus 22%), Italia (minus 9%) și Cipru (minus 0,3%).
Cele mai mari creșteri au fost înregistrat în: Estonia (199%), Ungaria (174%), Luxemburg (140%), Lituania (137%), Letonia (134%), Cehia (133%) și Austria (130%).
În România, precum și în Finlanda și Spania, prețul locuințelor a înregistrat o creștere mai mică de 25%, adică la jumătate față de creșterea medie înregistrată în UE.
Referitor la prețul chiriilor, acesta au crescut, în medie, cu 18,5% în Uniunea Europeană, în perioada cuprinsă între 2010 și trimestrul al treilea din 2022.
Cu excepția Greciei, unde au scăzut cu 24%, chiriile au crescut în restul celor 26 de state membre, cele mai mari creșteri fiind în Estonia (233%) și Lituania (151%), în timp ce în România s-a înregistrat o creștere de peste 25%, peste media din UE.
Un centru destinat victimelor violenței domestice a devenit funcțional, la Cluj. Consiliul Judeţean Cluj pune la dispoziție o locuinţă protejată, cu adresă secretă, în caz de nevoie.
Spaţiul poate găzdui şase persoane pe o perioadă de până la un an.
În cadrul acestei locuinţe protejate a fost înfiinţat un serviciu social complex, dotat cu un cabinet de consiliere vocaţională şi grup de suport pentru victime.
Pentru a accesa serviciile oferite în locuinţa protejată, persoanele trebuie să aibă calitatea de victimă a violenţei domestice în formele prevăzute de lege.
Aproximativ 42% dintre proprietarii de case au în plan renovarea gardului proprietăţii, în următorii doi ani, potrivit unui sondaj online.
„Simţul proprietăţii şi nevoia de intimitate în spaţiul personal sunt foarte dezvoltate la români. O demonstrează numărul foarte mare de oameni care trăiesc în locuinţe proprietate personală (peste 95% au o locuinţă personală, potrivit celor mai recente date Eurostat), dar şi interesul crescut pentru delimitarea proprietăţilor”, susţin autorii sondajului.
La achiziţia materialelor de construcţii, cei mai mulţi români ţin cont de: calitate – 82%, aspect – 44%, uşurinţă în montaj – 38%.
Sondajul a fost realizat în a doua jumătate a lunii iulie, în mediul online, pe un eşantion reprezentativ de 1.548 de respondenţi şi are o marjă de eroare de +/- 2%.
Prețurile apartamentelor noi vândute pe piața din România au crescut cu 3,1% în 2020 față de anul anterior, ajungând la o medie de 1.322 de euro/mp. Astfel, România se află pe locul patru în topul celor 24 de țări analizate în cadrul raportului Deloitte Property Index 2021, în ordinea crescătoare a prețurilor, după Bulgaria, Bosnia-Herțegovina și Portugalia.
În privința gradului de accesibilitate a locuințelor pentru locuitorii fiecărei țări, calculat în funcție de numărul de salarii medii brute anuale necesare pentru cumpărarea unui apartament nou standard (70 mp), România se află la jumătatea clasamentului.
Pentru prima dată, Austria a devenit în 2020 țara cu cele mai scumpe locuințe dintre cele analizate, cu un preț mediu de 4.457 de euro/mp, urmată de Franța, cu 4.421 de euro/mp. Prețuri de peste 4.000 de euro/mp s-au mai înregistrat, anul trecut, și în Germania, Marea Britanie și Israel. La polul opus, cu cele mai mici prețuri pentru locuințele noi tranzacționate, se află Bulgaria, cu o medie de 578 de euro/mp, urmată de Bosnia-Herțegovina, cu 881 de euro/mp.
Cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat, în 2020, în Ungaria, unde prețul de tranzacționare pentru apartamentele noi a urcat cu 12,3% față de anul anterior, Olanda și Germania, cu un avans de 10,81% fiecare.
Per total, anul trecut, prețurile locuințelor au crescut în 21 dintre cele 24 de țări analizate. Ieftiniri s-au consemnat în perioada menționată în Norvegia, cu aproape 4%, Bosnia-Herțegovina, cu 1,54%, și Italia, cu 1,24%. România, cu o urcare anuală de 3,1% a prețurilor, se plasează pe locul șase în ordinea crescătoare a scumpirilor.
Raportul analizează și 61 de orașe europene, iar Parisul conduce în topul celor mai scumpe locuințe, cu un preț mediu de 12.917 euro/mp pentru un apartament nou, urmat de Tel Aviv (10.332 euro/mp), Munchen (8.700 de euro/mp) și Londra (7.916 euro/mp). Trei orașe din România sunt incluse în clasament, respectiv Cluj-Napoca (1.800 de euro/mp), București (1.440 de euro/mp) și Timișoara (1.270 de euro/mp).
Parisul conduce și în topul orașelor cu cele mai mari chirii, cu 28,6 euro/mp/lună, urmat de Londra (26,1 euro) și Oslo (24,7 euro).
Pentru a realiza o comparație cât mai relevantă a piețelor analizate, studiul calculează și gradul de accesibilitate a locuințelor pentru locuitorii din țările analizate, în funcție de numărul de salarii medii brute anuale de care este nevoie pentru a achiziționa un apartament nou standard (70 mp).
Un român are nevoie de șapte salarii anuale pentru o astfel de achiziție, ceea ce reprezintă un nivel mediu de accesibilitate. Cel mai greu accesibile locuințe sunt în Serbia, unde este nevoie de 15,2 salarii medii brute anuale pentru o locuință proprie, iar cele mai accesibile sunt în Portugalia, Belgia și Irlanda (3,1 salarii medii anuale).
În schimb, în România sunt cele mai scumpe credite ipotecare, cu o rată medie a dobânzii de 5,3% pe an. La polul opus se află Portugalia, unde dobânzile pentru astfel de împrumuturi fluctuează în jurul a 1% pe an.
Doar 14 dintre cele 31 de locuinţe din blocul destinat tinerilor medici care vin să profeseze în judeţul Brăila, inaugurat în 2019, sunt ocupate până în prezent.
Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, face apel în continuare pentru atragerea de medici tineri în municipiu, având în vedere că Spitalul Judeţean de Urgenţă funcţionează cu deficit de doctori pe specializările Medicină de urgenţă, Oncologie, Pediatrie, ATI, Cardiologie, Radiologie, Neonatologie, Ginecologie, Neurochirurgie, Boli infecţioase, Chirurgie şi Ortopedie infantilă.
Printre beneficiile prezentate de Consiliul Judeţean pentru medicii tineri care vin să angajeze la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila se află oferirea acestor locuinţe de serviciu.
Pentru a primi o locuinţă de serviciu, medicii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, între care să aibă vârsta până în 35 ani, titularii şi ceilalţi membri ai familiei (soţ, soţie, copii sau alte persoane aflate în întreţinerea acestora) să nu deţină în proprietate o altă locuinţă în municipiul Brăila şi să îşi desfăşoare activitatea în Spitalul Judeţean de Urgenţă sau în Spitalul de Pneumoftiziologie.
Conform regulamentului aprobat de consilierii judeţeni, cererile privind repartizarea de locuinţe pentru medici se înregistrează în ordinea primirii acestora şi se analizează de către Comisia Socială, contractele de închiriere fiind încheiate pe 5 ani, cu posibilitatea prelungirii termenului la solicitarea beneficiarului.
Lucrările la blocul destinat tinerilor medici au costat peste 2,7 milioane de lei, banii fiind asiguraţi de Agenţia Naţională de Locuinţe.
Parlamentul dorește să elimine fenomenul lipsei de adăpost în UE
Publicat de Camelia Teodosiu,
20 decembrie 2020, 14:24 / actualizat: 25 ianuarie 2021, 14:34
Parlamentul European dorește ca până în 2030 să elimine fenomenul lipsei de adăpost în UE. Iată ce măsuri solicită.
Într-o rezoluție adoptată la 24 noiembrie, europarlamentarii cer UE și statelor sale membre să pună capăt lipsei de adăpost până în 2030. Ei susțin adoptarea unui cadru UE pentru strategii naționale și invită statele membre să dezincrimineze lipsa de adăpost și să mobilizeze fonduri pentru a soluționa problema.
De ce lipsa de adăpost este o problemă importantă
Locuința este un drept fundamental al omului, observă Parlamentul, dar, în fiecare noapte, în Europa, peste 700 000 de persoane dorm pe stradă, ceea ce reprezintă o creștere de 70 % în ultimul deceniu.
În plus, criza cauzată de Covid-19 expune persoanele fără adăpost unui risc și mai mare, din cauza stării precare de sănătate și a lipsei de acces la igienă și asistență medicală cu care se confruntă disproporționat. Având în vedere recesiunea economică actuală și pierderea locurilor de muncă, numărul persoanelor fără adăpost ar putea crește.
Lipsa de adăpost este una dintre cele mai grave forme de sărăcie și privațiune, care trebuie eliminată prin politici focalizate și integrate
Rezoluția Parlamentului European referitoare la combaterea numărului de persoane fără locuință în UE
Persoanele fără locuință sunt deseori ținta unor infracțiuni motivate de ură și a unor acte de violență, suferind inclusiv din cauza stigmatizării sociale. Profilul populației fără adăpost s-a modificat, tot mai mulți copii, imigranți, femei și familii ajung pe stradă.
Soluțiile Parlamentului la lipsa de adăpost
Parlamentul invită țările UE:
• să asigure accesul egal la servicii publice, precum asistența medicală educația și serviciile sociale
• să sprijine integrarea persoanelor fără adăpost pe piața forței de muncă prin programe de ocupare a forței de muncă, formare și programe adaptate
• să asigure acces constant la adăposturile de urgență ca ultimă soluție (pe lângă măsurile de prevenire și de sprijin)
• să lucreze la o definiție comună, la o mai bună colectare a datelor și la indicatori coerenți pentru a putea înțelege și evalua mai bine amploarea problemei.
În plus, Parlamentul invită statele membre ale UE să adopte principiul „locuință înainte de toate”, care a fost deja introdus cu succes de mai multe țări. Spre deosebire de abordările mai „tradiționale”, modelul „locuință înainte de toate” urmărește mutarea persoanelor fără adăpost în locuințe permanente cât mai repede posibil, și apoi tratarea celorlalte aspecte.
Lipsa de locuințe la prețuri accesibile este o problemă din ce în ce mai mare
În ciuda diferențelor substanțiale dintre țările UE, lipsa locuințelor abordabile reprezintă o problemă din ce în ce mai mare, prețurile locuințelor crescând cu 5,2 % în UE-27 în al doilea trimestru al anului 2020, comparativ cu același trimestru al anului 2019.
Aceasta este o problemă pentru proprietarii sau chiriașii cu venituri mici: În 2018, aproape 38 % din gospodăriile expuse riscului de sărăcie au cheltuit peste 40 % din venitul lor disponibil pe locuință, comparativ cu 10,2 % din populația generală a UE.
Parlamentul lucrează și la propuneri referitoare la locuințe decente, accesibile ca preț și la piețe ale locuințelor favorabile incluziunii.
16,6% dintre cetăţenii Uniunii Europene trăiesc în locuinţe prea aglomerate, luând în considerare criteriul numărului de camere raportat la numărul de membri de familie.
Potrivit datelor Biroului European de Statistică (Eurostat) aferente anului 2016, 16,6% dintre cetăţenii UE locuiesc în case în care numărul de camere este insuficient.
România se află în capul listei, cu un procent de 48,4%. Urmează Letonia cu 43,2%, Bulgaria cu 42,5%, Croaţia cu 41,1%, Polonia cu 40,4% şi Slovacia cu 37,9%.
Ciprul înregistrează cel mai scăzut procent, 2,4%. Urmează Malta cu 2,9%, Irlanda cu 3,2%, Belgia cu 3,7% şi Olanda cu 4%.
Numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei a scăzut cu 3,5%, ajungând în luna septembrie la 1,66 milioane comparativ cu 1,7 milioane poliţe existente în septembrie anul trecut.
Potrivit datelor existente în piaţă la sfârşitul lunii trecute 75% dintre poliţe erau încheiate în mediul urban şi 25% în mediul rural.
Pe regiuni, cele mai multe poliţe active sunt în Transilvania (20% din total), Bucureşti şi Muntenia (cu câte 19%), iar cele mai puţine – în Maramureş şi Bucovina (3% din totalul poliţelor).
Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor costă 10 sau 20 euro în funcţie de tipul de imobil.
Suceava: 30 de locuinţe de serviciu pentru medici se construiesc prin ANL
Publicat de adinaiftime,
22 septembrie 2017, 08:00
Aleşii judeţeni ai Sucevei au votat favorabil într-o şedinţă extraordinară a deliberativului, darea în folosinţă gratuită către ANL a unui teren pentru construirea de locuinţe de serviciu pentru medici.
Preşedintele Consiliul Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a arătat că este vorba despre o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi pentru realizarea unui ansamblu de locuinţe cu 30 de apartamente pentru medici, iar administraţia judeţeană va asigura finanţarea pentru utilităţile necesare investiţiei. Darea în folosinţă gratuită a terenului respectiv, în zona Spitalului Vechi din municipiul reşedinţă de judeţ, către ANL se va realiza pe o perioadă limitată.
Conform lui Flutur, o astfel de investiţie se impune la Suceava în condiţiile în care Spitalul Judeţean de Urgenţă se dezvoltă şi se extinde, iar necesarul de personal medical creşte.
”Socotesc că e binevenită această investiţie în incinta Spitalului Vechi din Suceava. Ne gândim la o dezvoltare pe termen lung. E important să avem o motivare pentru medicii tineri şi Suceava va deveni mai atractivă. Este un pas important pentru atragerea de personal medical la spitalul judeţean”, a spus preşedintele CJ Suceava. (Agerpres/ FOTO newsbucovina.ro)
Locuinţele de la noi din ţară sunt cele mai mici şi mai aglomerate din Uniunea Europeană. Jumătate dintre români stau înghesuiţi cu alţii în aceeaşi casă şi nu au parte de intimitate, arată studiile Eurostat.
Din această cauză, oamenii sunt nefericiţi şi chiar depresivi, spun psihologii.
De voie, de nevoie, românii s-au obişnuit să trăiască în aceeaşi casă două sau chiar trei generaţi. Un bărbat, de exemplu, a locuit împreună cu soţia şi cei trei copii în numai 26 de mp, până când au devenit adulţi.
Bărbat: ”Eu stau cu soţia şi mi-e greu. Când trece ea, trebuie să mă opresc eu. Mă sui pe pat eu că să poată să treacă ea. Asta este.”
În România sunt cele mai mici locuinţe din Uniunea Europeană. Suprafaţa medie a unui apartament sau a unei case din mediul urban este de numai 40 de mp, în timp ce media europeană este de peste 90 de mp. Iar locuinţele de la noi din ţară nu sunt doar mici, ci şi supraaglomerate, arată studiile Eurostat.
Concret, aproape jumătate din populaţia României stă în casă împreună cu prea multe persoane. Şi la acest capitol suntem pe primul loc în Uniunea Europeană.
Ca să nu existe acest fenomen de supraaglomerare, ar trebui că fraţii să împartă aceeaşi cameră doar până la 12 ani, dacă sunt de acelaşi sex. După 18 ani, fiecare persoană singură sau cuplu ar trebui să aibă o camera separată.
Nu e de mirare că cei care locuiesc aşa ajung să aibă stări depresive, de tristeţe şi deznădejde, arată un studiu IRSOP. Iar cei mai mulţi aflaţi în această situaţie sunt tineri, între 18 şi 34 de ani.
Cristina Fulop, psiholog: “E ca într-o capcană prins cel care stă într-un spaţiu foarte mic, dincolo de faptul că nu are niciun fel de intimitate sau este foarte restrânsă. Fiecare dintre noi avem nevoie de un spaţiu personal, chiar şi în raport cu persoanele foarte apropiate nouă.”
Studiile de pe piaţă imobiliară arată că în România există un deficit de un milion de locuinţe.
Familiile din județul Bistriţa-Năsăud, ale căror locuințe au fost afectate de fenomenele meteorologice produse anul acesta, vor primi ajutoare umanitare, constând în materiale de construcții, potrivit unei Hotărâri adoptate vineri, 18 august, de Guvern.
Materialele de construcții vor fi acordate cu titlu gratuit, pentru 142 de locuinţe situate în comunele Budacu de Jos, Dumitriţa, Lechinţa, Merişelu, Prundu Bîrgăului şi Tiha Bîrgăului din județul Bistriţa-Năsăud.
Sunt doar câteva din măsurile pe care cetățenii le iau împotriva spărgătorilor de locuințe!
Furturile din locuințe au un trend descendent în ultima vreme, iar polițiștii ne sfătuiesc pe toți să ne protejăm în continuare.
Hoții s-au specializat – un grup identifică imobilele, unul urmărește victimele, iar când acestea pleacă intervin spargatorii.
Spargerile se dau de regulă în apartamentele de bloc, pe timp de zi, potrivit oamenilor legii.
În timp ce unii oameni spun că și-au instalat sisteme de supraveghere, alții se înțeleg bine cu vecinii și se verifică între ei.
Numărul spargerilor de locuințe diferă de la o perioadă la alta a anului, iar pentru prevenirea acestora, Diana Sarca de la Poliția Capitalei ne dă câteva sfaturi care pot păstra în siguranță bunurile pe care le avem în propriile case.
Pentru a nu deveni victima unor astfel de infracţiuni, Poliţia Capitalei recomandă:
Adoptaţi o conduită preventivă şi să nu permiteţi accesul în locuinţă persoanelor necunoscute, indiferent de motivul invocat.
Acordaţi atenţie când la uşa dumneavoastră se prezintă persoane necunoscute care declară că vin din partea unor rude care sunt plecate în străinătate sau locuiesc din alte localităţi.
Manifestaţi atenţie atunci când la uşa dumneavoastră se prezintă persoane necunoscute care declară că fac parte din diferite instituţii sau societăţi. Solicitaţi legitimaţia de serviciu şi buletinul de identitate, şi reţineţi, pe cât posibil, numele, prenumele sau seria actului de identitate. Daca persoanele refuză să se identifice, nu continuaţi discuţia – este mai sigur pentru dvs.
Dacă aveţi cel mai mic dubiu, nu ezitaţi să contactaţi instituţiile pe care aceste persoane pretind că le reprezintă, pentru a vă convinge de veridicitatea celor ce v-au fost spuse. În acest caz, nu lăsaţi acea persoană să vă oprească să faceţi această minimă verificare, sub pretextul că s-ar grăbi. Un reprezentant al unei instituţii sau companii nu ar avea nimic împotriva acestui lucru şi va aştepta până te vei convinge de veridicitatea celor afirmate de acesta. Pe toată durata acestor verificări, nu uitaţi să păstraţi usa închisă şi asigurată, până în momentul în care aveţi garanţia că cele afirmate de persoana în cauză sunt reale.
Nu furnizaţi informaţii despre vecinii dumneavoastră unor astfel de persoane sau celor care pretind că oferă diverse servicii.
Învăţaţi copiii ca atunci când sunt singuri în casă şi sună cineva la uşă, să nu dea de înţeles că în locuinţă nu se află persoane adulte. Învatati copiii sa nu dea relatii nimanui despre locuinţă sau bunurile din aceasta şi să nu deschidă uşa nimănui în lipsa dvs.
Totodată, pentru a nu deveni victima unor astfel de infracţiuni, Poliţia Capitalei vă recomandă să nu lăsaţi niciodată o cheie de rezervă într-un loc ascuns, cum ar fi preşul de la uşă, într-un ghiveci sau în cutia poştală. Înlocuiţi imediat încuietoarea dacă aţi pierdut o cheie.
Uşile trebuie să fie solide, cu sisteme de închidere sigure. Montaţi la uşă un vizor. Întotdeauna trebuie să vedeţi din casă cine este la uşă şi să deschideţi numai după ce v-aţi convins asupra identităţii şi intenţiilor persoanelor respective.
Evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare aflate în locuinţă. Nu ţineţi sume mari de bani sau bijuteri în casă, neasigurate şi nu lăsaţi impresia că deţineţi astfel de bunuri.
Dacă părăsiţi locuinţa în timpul nopţii lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune.
Nu spuneţi când sunteţi plecaţi în vacanţă. Nu lăsaţi bilet în uşă sau mesaje pe robotul telefonic prin al căror conţinut să certifice absenţa dumneavoastră. Nu lăsaţi mesaje similare pe reţelele de socializare si nu utilizaţi noile tehnologii sau mijloace de comunicare moderne pentru a vă anunţa absenţa de la domiciliu.
În cazul caselor la curte şi a apartamentelor situate la parter este necesar să vă protejaţi ferestrele cu grilaje metalice ale căror capete de prindere să fie încastrate în zid, iar spaţiile dintre bare să fie de dimensiuni mici. Draperiile sau jaluzelele vă pot feri locuinţa de priviri indiscrete şi fac ca bunurile de valoare să nu fie vizibile din stradă. În plus, pentru cei care locuiesc la curte, Poliţia Capitalei le recomandă să nu depoziteze, la vedere, ambalajele unor obiecte de valoare.
În situaţia în care locuiţi într-un bloc, nu lăsaţi necunoscuţii să pătrundă în imobil sau nu ţineţi uşa deschisă pentru cineva care soseşte când tu ieşi din clădire. Instalarea unui interfon, montarea unei yale la uşile de acces în scara blocului şi existenţa de chei numai la cei ce locuiesc cu forme legale în imobil, vă oferă un sentiment de siguranţă şi vă protejează totodată împotriva persoanelor cu intenţii infracţionale.
Administraţia blocului trebuie să acorde o mai mare atenţie persoanelor angajate să asigure curăţenia în spaţiile comune, întrucât acestea ajung să cunoască foarte bine programul locatarilor şi pot furniza aceste informaţii unor indivizi răuvoitori.
De asemenea, pentru a reduce riscul de victimizare, Poliţia Capitalei recomandă ca la, atunci când se lasă seara, la intrarea în holul blocului dar şi pe palierele acestuia, să existe o lumină permanentă.
Becurile de iluminat interior şi exterior vor fi montate cu sisteme de asigurare pentru a nu fi sparte sau scoase din circuit cu uşurinţă. Similar, tablourile electrice şi contoarele de pe paliere sau de la parterul imobilului trebuie să fie asigurate corespunzător prin montarea unor cutii metalice.
Montarea de grilaje metalice pentru uşile de acces în subsoluri, boxe, terasă şi intrările suplimentare constituie o serie de măsuri ce cresc gradul de protecţie a bunurilor şi persoanelor din acel imobil.
Asiguraţi contragreutăţiile metalice ale ascensorului prin sudarea acestora cu ajutorul unor dispozitive metalice, astfel încât să împiedicaţi sustragerea lor.
În plus, instalarea unui dispozitiv de supraveghere video a perimetrului locuinţei împreună cu un sistem de alarmă, dar şi a unui sistem de iluminare cu senzori de mişcare în curtea imobilului, contribuie semnificativ la creşterea gradului de protecţie a bunurilor dvs. şi a persoanelor aflate în locuinţă.
Poliţia Capitalei vă recomandă să vă asiguraţi locuinţa cu sisteme de închidere sigure, dar şi cu orice alte elemente de siguranţă precum gratii, obloane, sisteme de alarmare etc., care pot spori gradul de siguranţă al bunurilor şi persoanelor aflate în imobil.
Totodată, pentru a minimiza riscul victimal, puteţi apela la unul dintre vecini pentru a supraveghea locuinţa în intervalul în care sunteţi plecat. Nu lăsaţi la vedere indicii care să ateste lipsa de la domiciliu sau existenţa anumitor bunuri în locuinţa dvs. De asemenea, este recomandabil să asiguraţi în imobil un iluminat de veghe.
Dacă, din nefericire, aţi devenit victima unui furt din locuinţă, vă sfătuim să anunţaţi Poliţia de îndată la numărul unic de urgenţă 112 şi să nu atingeţi ori să mişcaţi de la locul lor bunurile din locuinţă, întrucât aţi putea şterge urme şi să îngreunaţi astfel activitatea poliţiştilor care vor veni pentru cercetări la faţa locului.
Totodată, în această situaţie, încercaţi să oferiţi Poliţiei cât mai multe date de care aţi luat la cunoştinţă şi să apelaţi la vecinii care au observat orice detaliu ce ar putea să sprijine investigaţia poliţiştilor.
Sute de locuinţe din judeţul Iaşi sunt în pericol de a fi inundate!
Publicat de Stefania Grigore,
31 iulie 2014, 10:05 / actualizat: 31 iulie 2014, 14:29
Primarul comunei Alexandru Ioan Cuza, Vasile Baciu spune că problemele s-ar putea rezolva dacă ar începe lucrările de consolidare dar acestea sunt amânate din cauza unei suprafeţe de teren care este deţinută de Direcţia Silvică Iaşi şi care trebuie retrocedată.
Pe de altă parte, subprefectul judeţului Iaşi, Bogdan Abălaşei consideră că, în acest caz s-a încălcat Codul silvic şi situaţia este foarte gravă.
Este concluzia administratorului mai multor blocuri de locuinţe ANL din Târgu-Mureş, Călin Moldovan, care susţine că preţurile sunt prea mari şi unii nu au locuri de muncă pentru a se împrumuta la bănci.
Acesta crede că mai mult de 15% dintre chiriaşi nu-şi vor putea permite să cumpere apartamentele în care stau
Şeful Direcţiei Patrimoniu din Primaria Târgu-Mureş, Bako Attila, a precizat că în municipiu există 331 locuinţe ANL, din care 20 au fost vândute persoanelor evacuate din locuinţe naţionalizate.
În Târgu-Mureş, preţul locuinţelor ANL este evaluat de SC Locativ în funcţie de uzura apartamentelor, pornindu-se de la suma de 326 euro pe metru pătrat, a arătat Bako Attila.
Viceprimarul Reghinului, Daniel Gliga, a declarat că, până acum, pentru cele 54 apartamente ANL din municipiu nu s-a înregistrat nici o cerere de cumpărare pentru că sunt scumpe.
În Sighişoara au fost deja întabulate 141 de apartamente ANL şi sunt gata de vânzare. Celelalte 64 de apartamente vor fi întabulate până la toamnă, susţine primarul municipiului, Dorin Dăneşan
Chiriaşii locuintelor ANL, destinate închirierii, le vor putea cumpăra în rate lunare, Guvernul adoptând ieri un act normativ în acest sens.
În prezent, pentru a deveni proprietarii acestor locuinţe, tinerii trebuie să achite integral pretul la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.