Radio Cluj: Informatica – provocare şi creativitate
Publicat de Camelia Teodosiu, 14 iulie 2017, 11:27 / actualizat: 22 iulie 2017, 11:41
România de nota 10 se mândrește cu tânărul clujean George Alexandru Râpeanu, proaspăt absolvent al clasei a VIII-a şi membru în lotul restrâns al României la informatică.
Este un copil foarte deştept care a înteles, poate prea curând, că pasiunea cere timp şi concentrare. Un adolescent care găseşte plăcere în fiecare problemă de informatică ce îl provoacă prin dificultatea ei.
George Alexandru Râpeanu este elev la Colegiul Naţional Emil Racoviţă din Cluj Napoca şi a obţinut anul acesta medalia de aur la faza naţională a olimpiadei de informatică ajungând, astfel, în lotul naţional de informatică pentru juniori al României.
Lotul naţional de juniori, după cum bine ştiţi, este compus din cei mai buni 12 elevi din ţară până la clasa a 9-a.
Din lotul naţional, sunt selectaţi cei mai buni elevi care reprezintă România la olimpiadele şi concursurile internaţionale. La aceste selecţii, George Alexandru Râpeanu, a ieşit pe locul 2, la nivel naţional. Primii 4 cei mai buni elevi participă la competiţiile internaţionale.
George va merge în luna septembrie la balcaniadă. Clujeanul este în grup alături de alţi trei elevi din Bucureşti.
Informatica a început să îmi placă din a 6-a când am dat peste o problemă mai grea care mi s-a părut foarte interesantă. Informatica nu e grea. Trebuie doar să creezi un program care să face ceea ce îi comanzi tu să facă.
Pentru George Alexandru Râpeanu, a fi membru în lotul restrâns al României înseamnă a fi membrul unui grup de prieteni care se provoacă reciproc, într-un sens bun, care se ajută, rezolvă probleme împreună şi colaborează permanent; şi nu doar cei mici între ei, ci şi seniorii sunt deschişi şi pregătiţi să ofere ajutor.
Ucrainienii şi ruşii sunt cei mai bine pregătiti dintre participanţii la Balcaniadă, dar George nu se teme de ei, ci aşteaptă cu braţele deschise să trăiască o nouă experienţă.
George Alexandru Râpeanu şi-a dorit, încă de la început, să ajungă printre cei mai buni. Pentru asta a avut nevoie de ajutor. După câteva încercări a ajuns la Petru Trâmbiţaş, student clujean care a creat în urmă cu doi ani un centru de pregătire pentru bacalaureat şi pentru excelenţă la matematică şi informatică.
Asociaţia LearnHouse a fost fondată în Cluj-Napoca de 3 tineri cu iniţiativă, studenţi şi doctoranzi la Matematică şi Informatică, foşti olimpici în timpul anilor de liceu, cu experienţă de internship la companii de renume, precum Google sau Facebook. Dorindu-şi să contribuie realmente la îmbunătăţirea situaţiei educaţionale din România, cei 3 au setat ţelul LearnHouse ca fiind acela de a le oferi tinerilor elevi de clasele 5-12, pregătire la matematică şi informatică personalizată, adaptată nevoilor, nivelului de cunoştinţe şi modului lor de înţelegere.