Ludovic Orban, preşedintele liberalilor, a anunţat, în această seară, la Palatul Victoria, că îşi depune mandatul de prim-ministru.
El a explicat că decizia sa are un obiectiv precis – demararea negocierilor pentru un nou guvern în urma rezultatelor înregistrate la alegerile parlamentare de duminică.
„Cetăţenii români şi-au exprimat votul în cadrul alegerilor pentru Parlamentul României. Am luat decizia astăzi să-mi depun mandatul de prim-ministru. Decizia pe care am luat-o are un obiectiv foarte precis: odată exprimată voinţa cetăţenilor, trebuie demarate negocierile pentru formarea unui nou guvern.
România are nevoie de un guvern responsabil, de un guvern care să reprezinte voinţa cetăţenilor români care-şi doresc modernizarea României şi dezvoltarea României. Şi decizia mea de astăzi vreau să arate un lucru foarte clar – că nu mă cramponez de funcţia de prim-ministru, că negocierile care vor urma trebuie să ducă la un guvern format din formaţiunile politice de centru-dreapta care susţin cu claritate orientarea euroatlantică a României şi care vor să utilizeze, cu adevărat, toate resursele pe care le va avea România la dispoziţie şi, de asemenea, să fructifice oportunităţile pentru a putea să crească calitatea vieţii pentru fiecare dintre cetăţenii României”, a arătat Ludovic Orban.
El a subliniat că îşi încheie mandatul de premier după un an şi o lună, perioadă în care „România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă, în care românii, alături de ceilalţi cetăţeni ai lumii, s-au confruntat cu o pandemie şi cu o criză economică fără precedent”
În aceste condiții, Klaus Iohannis a semnat decretele prin care ia act de demisia lui Ludovic Orban din funcţia de premier şi îl desemnează prim-ministru interimar pe ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.
Premierul Ludovic Orban a declarat că românii care pleacă la muncă în străinătate trebuie să se asigure că au un contract clar, în care este specificat protejarea drepturilor şi asigurarea protecţiei pentru COVID-19.
„Recomandarea noastră a fost către cetăţenii români foarte clară: să se asigure în momentul în care iau decizia de a se duce la muncă într-o ţară europeană că au contract de muncă clar, care să stipuleze toate chestiunile de protejare a lor, să le garanteze venituri, să le garanteze cazare, să le garanteze mijloace de protecţie contra infecţiei cu COVID-19″, a spus Orban.
„Există două forme prin care pleacă românii la muncă în alte ţări din UE. Fie pleacă prin intermediul unor agenţii de plasare a forţei de muncă în străinătate, aceste agenţii sunt acreditate la Ministerul Muncii şi asupra lor se poate exercita o intervenţie din partea Ministerului Muncii şi chiar această intervenţie există, astfel încât să ne asigurăm că cei care pleacă la muncă au contracte clare şi să ne asigurăm că sunt protejaţi împotriva riscului infectării.
A doua formă de deplasare, asupra căreia nu avem nicio posibilitate de a interveni, este pur şi simplu relaţia personală între angajator şi oameni care au muncit în anii anteriori în companiile respective, în fermele respective şi care au fost chemaţi în baza relaţiilor personale care există între angajatori şi cetăţenii români care au mai lucrat şi care îşi mai aduc prieteni, vecini, rude. Ştiţi cum e, când există ofertă, ei transmit„, a precizat Orban.
Primul ministru a adăugat că există libertate de mişcare, există posibilitatea pentru fiecare cetăţean român de a decide să lucreze în altă ţară.
„În cadrul reglementării la nivel european facem toate demersurile posibile pentru a asigura protejarea drepturilor cetăţenilor români, pentru a-i susţine în încheierea unor contracte de muncă care să le respecte drepturile, să le asigure veniturile pentru care s-au înţeles. Dar în multe cazuri nu am putut interveni pentru că decizia de plecare a fost luată în baza relaţiilor anterioare”, a spus premierul.
Radio România îşi uneşte forţele şi vine în faţa ascultătorilor săi cu o nouă producție, de luni până vineri, de la ora 13:20 la 15:00, cu ştiri, interviuri, relatări, analize, soluţii și speranţă, într-o emisiune realizată de Radio România Actualităţi cu sprijinul Radio România Cultural, Antena Satelor, Radio România Muzical, Radio România Internațional, RADOR și al posturilor teritoriale ale SRR.
Demnitari de prim rang vor vorbi despre măsurile luate de autorităţi pentru combaterea pandemiei şi pentru protecţia comunităţilor, iar ascultătorii vor putea adresa întrebări în direct.
România economică, Veşti bune din ştiinţă, Proiecte culturale virtuale, Soluţii de stat acasă, Vedete la izolare – sunt doar câteva dintre rubricile noii emisiuni.
Prime ediţie a emisiunii „România, stare de urgenţă” l-a avut la microfon pe premierul României, Ludovic Orban.
Interviul integral acordat de premierul României:
Despre rectificarea bugetară
„În ceea ce priveşte rectificarea bugetară, nu se va dezbate la şedinţa de astăzi, este în curs de analiză, avem consultări cu parteneri sociali, avem consultări cu reprezentanţii autorităţilor locale privitor la bugetele locale.
De asemenea, încercăm să facem o evaluare cât mai realistă a necesităţilor în special din domeniile afectate, astfel încât să putem să efectuăm o rectificare bugetară realistă şi care să ne permită să utilizăm instrumente pentru a combate epidemia de coronavirus, pe de o parte şi pe de altă parte, de a proteja atât cât este posibil angajaţii şi companiile care au fost afectate de criză, de epidemie.
Noi am luat un set de măsuri, în primul rând, şomajul tehnic, care va fi plătit pentru angajaţii din companiile a căror activitate s-a închis total sau parţial. Am luat măsurile legate de suspendarea plăţii ratelor pe o perioadă de până la nouă luni, o măsură care este adresată atât către persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice, indiferent de categorie, evident, care sunt afectate de epidemie. De asemenea, am prevăzut mecanismul de susţinere pentru întreprinderile mici şi mijlocii prin Fondul de garantare a creditelor pentru IMM-uri.
Acum gândim mecanisme de susţinere a companiilor mari, pentru că şi aici va trebui să creăm instrumente prin care să îi susţinem în asigurarea capitalului de lucru şi a capitalului pentru investiţii. De asemenea, am luat o mulţime de alte măsuri, cum e prelungirea termenului până la care cetăţenii care îşi plătesc taxele şi impozitele locale beneficiază de bonificaţii, am introdus bonificaţiile de 5 şi 10% pentru companiile îşi plătesc impozitul pe profit până în data de 25 aprilie. Am suspendat popriri. Am luat o serie de măsuri tocmai pentru a găsi soluţii de a diminua impactul negativ al epidemiei pentru cât mai multe categorii de cetăţeni.”
Ce se va întâmpla cu anul şcolar?
„Acum este vacanţă. Deci, anul şcolar se va încheia. Nu există niciun pericol legat de încheierea anului şcolar, de susţinerea examenelor.”
Cum vor fi afectaţi profesorii
„Eu cred că e nevoie de solidaritate a românilor în faţa crizei. Peste un milion de români sunt afectati şi li s-au suspendat contractele de muncă şi efectiv nu mai pot să-şi desfăşoare activitatea. Chiar şi angajaţii din companiile care lucrează, lucrează în nişte condiţii dificile. Cred că principiul solidarităţii trebuie să fie valabil pentru toţi angajaţii, inclusiv pentru angajaţii din sectorul public.
Măsura pe care o gândim este o măsură care, pe de o parte, ţine cont de nişte considerente epidemiologice şi, pe de altă parte, are la bază şi o necesitate. gândiţi-vă că resursele bugetare sunt mult dimunuate. Gândiţi-vă că în multe instituţii publice nu se lucrează la capacitate, pentru că sunt foarte mulţi angajaţi ai instituţiilor publice care evită să îşi desfăşoare activitatea în instituţiile publice. Or, eu cred că este o măsură de bun simţ ca şi în sectorul public să existe o formă de a restrânge activitatea, mai ales în domeniile unde se poate restrânge aceasta activitate. Mecanismul pe care l-am gândit este un mecanism de bun simţ.
Angajaţii instituţiilor se împart în două jumătăţi: jumătate lucrează 15 zile şi 15 zile stau acasă, beneficiind de forma de şomaj tehnic de care beneficiază angajaţii şi din sectorul privat, şi în celelalte 15 zile lucrează cealaltă jumătate.
Fac excepţie de la această măsură zonele unde nu se poate aplica această măsură, de exemplu, sănătatea, instituţiile care sunt implicate în prima linie a bătăliei, cum e Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării. De asemenea, în ceea ce priveşte profesorii, mai ales că este nevoie de o creştere a activităţii profesorilor pe final de an şi pentru pregătirea tuturor examenelor, nu se va aplica nici către cadrele didactice.
Către personalul administrativ se va aplica, dar nu se va aplica măsura la cadrele didactice. Cu aceste excepţii pe care le-am menţionat, noi considerăm măsura o măsură normală, de bun simţ, care permite diminuarea riscului de răspândire a virusului în instituţiile publice, pentru că în perioada de 15 zile în care angajaţii instituţiilor publice nu-şi desfăşoară activitatea, practic se poate identifica, se poate manifesta, în cazul în care unul sau doi sunt infectaţi şi astfel îi ferim de riscul de infectare a tuturor angajaţilor. Măsura, repet, are atât considerente de solidaritate, cât şi considerente de natura activităţii restrânse în multe instituţii.
Am uitat să menţionez între excepţii, din zona Ministerului Muncii, acele entităţi care sunt implicate direct în derularea măsurilor de susţinere a companiilor şi cetăţenilor, şi aici mă refer la AJOFM-uri, Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, care sunt cele care procesează toate solicitările de acordare a şomajului tehnic şi, de asemenea, la /…/ care procesează celelalte forme de ajutorare, care sunt acordate către alte categorii decât angajaţii.”
Despre achiziţia de materiale şi echipamente medicale
„Am avut o perioadă, în care am avut o penurie de materiale şi echipamente. Această perioadă, din punctul meu de vedere, este depăşită. Atât preşedintele României, cât şi eu, personal, ca premier, cât şi colegii mei din guvern, cât şi toţi cei care au fost implicaţi în derularea acestor proceduri, pentru a asigura materialele, echipamentele, substanţele, medicamentele necesare, au fost implicate la maximum şi iată că începem să fim relativ bine din acest punct de vedere.
În ultimele zile au intrat în ţară aproximativ 4 milioane de măşti FPP2 şi FPP3, care sunt esenţiale pentru personalul din spitale, din zona de ambulanţe, de UPU. Deci, practic, toate aceste materiale sunt în curs de distribuire şi vor asigura protecţia personalului medical sau nemedical din spitale, care interacţionează direct cu cei care sunt bolnavi sau cu ceilalţi pacienţi care ar putea fi bolnavi.
De asemenea, în ceea ce priveşte capacitatea de testare, de diagnosticare, a crescut constant această capacitate. La ora actuală putem procesa peste 4.000 de teste zilnic, iar obiectivul nostru este să depăşim până luni 5.000 de teste zilnice, astfel încât să nu mai existe întârzieri de diagnosticare şi diagnosticarea să se poată face pe un termen de maximum 24 de ore din momentul solicitării.
În ceea ce priveşte ventilatoarele, nu am reuşit încă, deşi avem contractate în momentul de faţă peste 400 de ventilatoare. Trebuie să ştiţi că în toată perioada asta au apărut foarte multe decizii ale statelor care au introdus restricţii la export şi foarte multe dintre contractele pe care le-am avut au fost afectate de aceste restricţii la export. Practic, în momentul de faţă, la Ministerul Apărării a fost validat un prototip de ventilator, care este supus testărilor şi sper să începem să îl producem cât mai curând. De asemenea, în relaţii cu o companie americană care ne-a pus la dispoziţie proiectul de fabricaţie şi cu parteneri din România, cum ar fi Dacia Renault, încercăm să pornim producţia de ventilatoare în România.
De asemenea, cu domnul secretar de stat Arafat am luat decizia de a colecta toate ventilatoarele care au diferite defecţiuni şi de a le repara astfel încât să avem capacitatea să punem în funcţiune cel puţin 100 de noi ventilatoare, astfel încât să putem face faţă în cazul în care cresc numărul de cazuri care necesită internarea în secţiile de terapie intensivă şi au nevoie de ventilare artificială.
Mai avem o oarecare problemă, recunosc, în ceea ce priveşte virucidele, biocidele. Aici trebuie să se ştie că noi nu producem astăzi alcool denaturat în România pe scară largă. Chiar producem foarte puţin. Noi importam alcoolul denaturat din ţări, nu aş vrea să le menţionez, două din ţările din care importam, pur şi simplu, au luat decizia, chiar dacă nu au luat-o în mod explicit, dar a fost luată în mod implicit decizia de a interzice exportul de alcool denaturat. Ca atare, tot suntem pe propriile picioare şi căutăm soluţii şi deja am şi găsit soluţii pentru a putea produce în România şi aceste substanţe dezinfectante.
De asemenea, trebuie să ştiţi că în privinţa medicamentelor necesare pentru tratament, în momentul de faţă, suntem acoperiţi, avem stocuri suficiente pentru tratament. E vorba de Kaletra şi Plaquenil, practic, cele care fac parte din tratament. Am reuşit să primim fie prin donaţie, fie prin achiziţii făcute fie de Unifarm, fie de Terapia Cluj, să asigurăm cantităţile necesare pentru a face faţă tratamentelor pentru mult mai mulţi pacienţi decât sunt infectaţi în momentul de faţă.
Am acordat sprijin efectiv către mai multe companii care doresc să înceapă producţia de măşti, de combinezoane, deja se produc măşti chirurgicale, cele care au nivelul de protecţie mai redus, care în general pot fi folosite de oameni, de angajaţii din instituţii publice sau angajaţii, să spun, din zona comercială. A început producţia. Există două companii, cel puţin, care au primit autorizarea să producă. De asemenea, se produc combinezoane în România.
Este necesar să se mai facă investiţii pentru a creşte productivitatea, pentru a creşte producţia zilnică, până la un nivel de consum cât mai apropiat de consumul intern. Continuăm să susţinem companii româneşti care să aibă capacitatea să producă tot ceea ce este necesar, astfel încât să nu mai fim dependenţi de importuri.
Aici, din cauza faptului că autorizările, certificările mergeau greu, fie la ANMDM – Agenţia Natională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, fie la entităţile din subordinea Minisetrului Muncii şi Protecţiei Sociale, am luat decizia ca şi armata şa se implice şi prin ordonnanţă militară am acordat competenţa de autorizare pentru intrarea în producţie a acestor echipamente, materiale, substanţe, dispozitive şi către entităţile din subordinea Ministerului Apărării, care au competenţa şi dotarea necesară, tocmai pentru a fluidiza procedurile de autorizare şi pentru a permite intrarea în producţie a unor cantităţi cât mai mari.”
Disponibilitatea fondurilor europene…
„Deocamdată suntem siguri că pe lângă fondurile europene pe care le avem pe Programul Operaţional Investiţii, mediu, pe lângă Programul Operaţional Regional şi toate celelalte programe, avem garanţia că putem folosi o sumă importantă de cel puţin 350 de milioane de euro pentru decontarea cheltuielilor pentru echipamente, materiale în lupta cu COVID.
De asemenea, avem acordul partenerilor europeni pentru a deconta parţial din fonduri europene cheltuielile pe care le facem pentru plata şomajului tehnic. De asemenea, la ora actuală, este în curs de adoptare un pachet prin care vor fi puse la îndemâna statelor membre instrumente de sprijin în care să existe resurse de la nivel european pentru susţinerea măsurilor care sunt adoptate de ţările Uniunii Europene.”
Mesaj pentru cadrele medicale care se afla acum la datorie
„Ştiţi că am luat o măsură de, aşa, ca un fel de stimulent de risc, pe care am acordat-o, că am văzut că a existat un nivel destul de mare de îmbolnăvire în zona personalului din spitale, pe lângă asigurarea echipamentelor de protecţie necesare, astfel încât să evităm riscul infectării cadrelor medicale şi nemedicale din spitale, am luat şi această măsură a stimulentului de risc. Le cer să-şi facă datoria. De ei depinde sănătatea oamenilor, viaţa oamenilor.
Cetăţenii au nevoie de ei şi este fundamental să asigurăm dreptul la sănătate fiecărui cetăţean român, iar acest lucru nu poate fi făcut decât prin implicarea întregului personal medical şi nemedical din spitale, din ambulanţe din Unităţi de Primiri Urgenţe, din Direcţiile de Sănătate Publică în acest efort colectiv pe care îl facem. De altfel, am încercat să găsim soluţii cât mai potrivite pentru diferitele crize care au apărut. Am apelat inclusiv la măsura de a asigura conducere militară, prin medici militari, în spitalele în care au apărut crize.
De asemenea, încercăm să acordăm un suport constant atât din punct de vedere financiar, cât şi din punct de vedere al dotării către întreg sectorul de sănătate publică. De asemenea, am crescut cu o mie de posturi numărul de angajaţi de la Direcţiile de Sănătate Publică şi de la serviciile de ambulanţă judeţene, tocmai pentru a putea întări capacitatea guvernului de a face faţă provocărilor care apar în bătălia cu acest virus.”
România – stare de urgenţă, de luni până vineri, de la ora 13:20, la Radio România Actualități.
La Timișoara, sirenele vor suna, astăzi, la ora 12:00, timp de trei minute, pentru a marca 30 de ani de când devenea primul oraș liber de comunism din România.
Pentru a marca momentul, vor veni la Timișoara noul ambasador american din România, Adrian Zuckerman, și premierul Ludovic Orban.
Diplomatul va participa, de la ora 10:30, la dezvelirea plăcii memoriale dedicată Revoluției și oferită de președintele Statelor Unite ale Americii. Aceasta este amplasată la fosta garnizoană din Piaţa Libertăţii.
La ora 15:30, la Opera Română va avea loc ședinţa festivă, iar seara, de la ora 18:00, este „Rock for Revolution” în Piaţa Victoriei, la care participă Cargo, Phoenix, Pro Musica și Sonatic.
Evenimentele organizate cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la Revoluție
La ora 12:00, șeful guvernului va avea o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai investitorilor, la Hotel Timișoara, iar la ora 14:30, va depune o coroană de flori la Monumentul Eroilor Revoluției Române din Decembrie 1989, din Cimitirul Eroilor.
Un eveniment special va fi organizat, astăzi, la Arad, pentru a marca 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989. Se vor aprinde lumânări în memoria victimelor secerate de gloanțele comuniștilor.
Municipiul Arad a fost primul din țară, care s-a solidarizat cu manifestările anticomuniste de la Timișoara.
O delegaţie a PNL va face, în perioada 10-19 noiembrie, o vizită în Statele Unite. Din delegaţie fac parte preşedintele PNL, Ludovic Orban, vicepreşedintele PNL şi al Camerei Deputaţilor, Benoni Ardelean, alţi membri din conducerea partidului.
Reprezentanţii PNL vor avea întâlniri cu membri ai Congresului şi Senatului american, cu oficialităţi ale Departamentului de Stat, reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale, mediului de afaceri şi ai comunităţii româneşti din Statele Unite.
Consolidarea parteneriatului special pe care România îl are cu Statele Unite este o componentă prioritară în viziunea politicii externe a PNL, iar în acest sens partidul va accentua dezvoltarea relaţiilor bilaterale în mai multe domenii de interes comun.
Totodată, PNL consideră extrem de importantă relaţia cu Diaspora românească din Statele Unite, o resursă importantă în dezvoltarea şi aprofundarea relaţiilor dintre cele două state, se arată într-un comunicat al PNL.
Plata defalcată a Taxei pe Valoare Adăugată va deveni obligatorie pentru firmele rău-platnice şi pentru societăţile aflate în insolvenţă, începând de anul viitor, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
”TVA split se va aplica de la 1 ianuarie pentru cei care sunt rău-platnici şi pentru societăţile care sunt în insolvenţă. Restul, numai cei care doresc să opteze voluntar. Deci, TVA split nu urmăreşte să inducă o dificultate pentru operatorii economici. Dacă sunt unii dintre ei care vor dori să opteze, sigur că pot să o facă. Ceea ce ne interesează pe noi este să eliminăm evaziunea fiscală în domeniul TVA, şi de aceea cei care au un istoric de rău-platnici şi la data de 31 decembrie vom constata că fie obligaţiile de plată a TVA, fie celelalte obligaţii către bugetul de stat nu sunt achitate, vor trece la TVA split. Dacă îşi corectează comportamentul, atunci pot să iasă de sub incidenţa acestei măsuri”, a precizat Călin Popescu-Tăriceanu.
De cealaltă parte, opoziția nu este de acord cu două conturi separate pentru plata TVA.
Preşedintele liberal, Ludovic Orban, susţine că o astfel de prevedere nu face decât să afecteze economia.
”Şi în declaraţii publice făcute de premier s-a văzut că există tendinţa de a face un pas înapoi din partea guvernului, dar, cum noi nu credem în declaraţii, solicităm apăsat guvernului să anuleze reglementarea privind introducerea TVA în integralitate, pentru că altfel deja ordonanţa adoptată a determinat toate companiile să realizeze un efort pentru pregătirea introducerii aplicării acestei aberaţii fiscale, care generează costuri suplimentare pentru fiecare companie şi care generează o stare de nelinişte şi neîncredere, în general, în mediul privat”, a explicat Ludovic Orban, președintele PNL.
Social-democraţii au, sâmbătă, la Mamaia şedinţa Comitetului Executiv Naţional, iar, duminică, o analiză a activităţii Executivului. Astăzi vor să stabilească strategia partidului pentru această toamnă, urmând ca după-amiază, într-o întâlnire cu grupurile parlamentare ale PSD din Senat şi Camera Deputaţilor, să se discute priorităţile legislative şi modul în care acestea vor fi promovate. Sunt prezenţi la Mamaia la aceste întâlniri şi membrii Executivului, cu premierul Mihai Tudose.
Tot la Mamaia se află şi reprezentanţii ALDE, pentru a discuta strategiile şi acţiunile în noua sesiune parlamentară.
Reprezentanţii Partidului Naţional Liberal au o serie de şedinţe la Neptun, unde îşi vor stabili priorităţile pentru perioada următoare.
La începutul şedinţei Biroului Politic Naţional de astăzi, preşedintele liberal, Ludovic Orban, a susţinut eliminarea reglementării prin ordonanţă de urgenţă. El a declarat că, în momentul în care se va pune în discuţie modificarea Constituţiei, aceasta să fie una dintre primele schimbări. Ludovic Orban mai susţine schimbarea modului de legiferare, în sensul emiterii unor legi clare care să nu permită excepţii sau derogări.
Partidul Naţional Liberal se opune categoric propunerilor de modificare a legislaţiei în domeniul justiţiei.
Liderul PNL Ludovic Orban afirmă că elimarea preşedintelui României din procedura de numire a şefilor de parchete şi trecerea Inspecţiei judiciare în subordinea Ministrului Justiţiei reprezintă un atentat la independenţa justiţiei şi a statului de drept.
Şi Uniunea Salvaţi România condamnă propunerile de modificare a legilor Justiţiei şi anunţă că pregăteşte o moţiune simplă împotriva ministrului Tudorel Toader.
USR consideră că excluderea preşedintelui României din procedura numirii şefilor DNA şi DIICOT şi a Procurorului General se face pentru ca Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu să îşi atingă obiectivele de schimbare a şefilor de parchete şi de închidere a propriilor dosare.
Şi Administraţia Prezidenţială apreciază că propunerile făcute de ministrul Tudorel Toader de modificare a legilor justiţiei se constituie într-un „atac la adresa statului de drept, independenţei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei”.
Ludovic Orban a declarat la Tîrgu-Mureș că manifestările dedicate centenarului nu ar trebui să supere pe nimeni și cu atât mai mult nu ar trebui să provoace tensiuni între români și maghiari:
”În ceea ce ne privește pe noi, Partidul Național Liberal, nu va exista nici cel mai mic temei pentru a apărea dispute, tensiuni, în rândul cetățenilor români, indiferent de etnia lor. Sigur că noi, ca partid politic care a avut rol determinant în realizarea marii uniri, vom sărbători cu bucurie, cu bun simț și cu decență fiecare eveniment important care a condus la Marea Unire, și nu cred că acest lucru poate să deranjeze pe cineva.”
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat recent că reprezentanții Uniunii și maghiarii nu au ce sărbători cu ocazia Centenarului și se teme că, în lipsa realizărilor din ultimii 100 de ani, politicienii români vor recurge la discursuri naționaliste.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a solicitat convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară, în perioada 2-4 august. Propunerea va fi discutată miercuri de conducerea Camerei. Recent, premierul Mihai Tudose declara că este nevoie de o astfel de şedinţă pentru a trecere societatea Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) în subordinea Primăriei Capitalei. Liderul Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, afirma, recent, că liberalii vor avea câteva solicitări de introducere pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare, printre care numirea unui nou Consiliu de Administraţie al Radioul Public şi audierea ministrului finanţelor în legătură cu execuţia bugetară pe primele şase luni ale anului, despre care PNL spune că este catastrofală.
Biroul permanent al Camerei Deputaților se va reuni, miercuri, saptamana viitoare, pentru a discuta solicitarea lui Liviu Dragnea privind convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare, în perioada 2 – 4 august, potrivit unui comunicat al Camerei Deputaților.
Premierul Mihai Tudose a declarat recent că a solicitat convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului dedicate situației ELCEN, arătând că această societate trebuie să treacă în subordinea Primăriei Capitalei.
Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat azi că liberalii vor avea câteva solicitări de introducere pe ordinea de zi, dacă se va organiza o sesiune extraordinară, printre care audierea ministrului Finanțelor, care să prezinte datele referitoare la ceea ce liberalii numesc execuția bugetară „catastrofală” pe primele șase luni ale anului.
PNL va sesiza, săptămâna viitoare, Avocatul Poporului în legătură cu recenta ordonanţă a guvernului prin care se impune plata contribuţiei la asigurările de sănătate şi cea la asigurările sociale la nivelul salariului minim pe economie, în cazul contractelor part-time.
Liderul PNL, Ludovic Orban, spune că această măsură fiscală nu poate fi introdusă prin ordonanţă simplă şi a încurajat firmele afectate să atace decizia în instanţă.
Noile reglementări privind obligativitatea angajatorilor de a plăti contribuţii sociale şi de sănătate pentru contractele part-time urmează să intre în vigoare la 1 august.
Sunt exceptaţi de la plata acestor contribuţii elevii, studenţii, pensionarii şi persoanele cu dizabilităţi.
Introducerea taxei de solidaritate sau a impozitului pe cifra de afaceri vor fi discutate mâine, de coaliţia de guvernare.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a spus recent că Ministerul de Finanţe face în prezent simulări privind efectele aplicării acestor măsuri, prevăzute în programul de guvernare.
Întrebat dacă susţine recenta declaraţie a premierului Mihai Tudose, potrivit căreia Guvernul ar renunţa la aplicarea impozitului pe cifra de afaceri, Liviu Dragnea a declarat că nu se renunţă la impozitul pe cifra de afaceri la cele sub 500 de mii de euro. Este un bun câştigat de către mediul de afaceri, care trebuie păstrat. Nu ştiu ce a declarat premierul, dar dacă are deja simulări şi analize, luni, în coaliţie, ne prezintă şi, dacă sunt argumente…
Liviu Dragnea: Am vorbit public şi eu şi premierul Tudose şi a spus premierul Tudose că atunci când sunt gata, ni le prezintă. Mie mi se pare foarte important că premierul Tudose, când vorbeşte, cam ştie ce vorbeşte.
Pe de altă parte, PNL a atras atenţia că măsurile fiscale, pe care Executivul intenţionează să le introducă, sau creşterea artificială a salariului minim pot afecta atât companiile private din România, cât şi întreaga dezvoltare economică a ţării.
Ludovic Orban, liderul PNL: Toate măsurile fiscale introduse nu urmăresc altceva decât să lovească în moalele capului mediul de afaceri, companiile, oamenii care au spirit antreprenorial, care au iniţiativă economică, oamenii care lucrează, care creează, care construiesc, oamenii care, în general, au performanţă, oamenii care creează plusvaloare. RRA
În cadrul Consiliului Naţional al PNL, preşedintele PNL Arad, Gheorghe Falcă a câştigat împotriva coaliţiei formată din trio-ul: Eusebiu Pistru-Traian Igaş-Ioan Cristina.
„Le mulţumesc colegilor liberali pentru votul şi încrederea acordată! În această nouă construcţie, alături de Ludovic Orban şi întreaga echipă de conducere vom porni reconstrucţia partidului şi ne vom redobândi forţa! Coaliţia de contestatari arădeni au primit astăzi cel mai clar semnal din partea întregului partid şi anume faptul că opoziţia înseamnă PSD, nu Falcă sau alţi colegi liberali.” a declarat noul vicepreşedinte PNL al Regiunii de Vest, Gheorghe Falcă.
Ludovic Orban este noul președinte al PNL. Partidul Naţional Liberal l-a ales, sâmbătă, pe Ludovic Orban să fie noul preşedinte al partidului. Ludovic Orban a fost ales cu o diferenţă semnificativă de voturi faţă de contracandidatul său Cristian Buşoi.
Votul a avut loc în cadrul primului congres al formaţiunii după fuziunea cu PDL şi după trei ani în care liberalii nu au mai avut o astfel de reuniune, deşi în acest timp au schimbat nu mai puţin de trei preşedinţi,transmit agenţiile de ştiri. Şefia PNL a fost disputată de doi membri ai vechiului PNL: Ludovic Orban şi Cristian Buşoi.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.