O terapie radicală ar putea încetini dezvoltarea bolii Alzheimer!
Publicat de Andra Radu, 24 octombrie 2019, 11:33
Medicii americani au inițiat teste clinice pentru a verifica dacă expunerea la lumină intermitentă și sunete de frecvență scăzută poate încetini progresia bolii Alzheimer.
12 pacienți implicați în teste vor fi supuși unor ședințe zilnice de o oră cu această terapie radicală, iar specialiștii speră că vor reuși astfel să inducă o activitate cerebrală care să confere protecție față de această dezordine.
Testele făcute pe animale au demonstrat că expunerea la lumină și unde sonore cu o frecvență de 40 Hz a întărit așa-numitele unde gama din creier.
La șoarecii folosiți pentru modelarea maladiei, acest tratament se pare că a stimulat activitatea celulelor imunitare cerebrale, determinându-le să elimine proteinele aberante care se înmulțesc în cursul bolii Alzheimer.
Alzheimer este o afecțiune neurologica care determina moartea unor celule de la nivelul creierului, care are ca și consecință pierderile de memorie și declinul cognitiv. Este un tip de dementa care debutează cu simptome blânde și evoluează treptat, fiind o afecțiune degenerativa.
Este o afecțiune progresivă, care distruge treptat memoria și alte funcții mentale importante. Este, totodată, cea mai des întâlnită formă de demență. La pacienții cu Alzheimer, celulele creierului se degradează și mor, cauzând un declin la nivelul memoriei și al funcțiilor mentale.
Simptomele bolii Alzheimer:
- Pierderea energiei și a entuziasmului;
- Pierderea interesului pentru activitățile ce țin de muncă ori cele sociale;
- Pierderea memoriei pe termen scurt, apoi și pe cea pe termen lung;
- Probleme de vorbire (dificultatea de a purta o conversație ori repetarea unor cuvinte/idei);
- Probleme de coordonare;
- Stări depresive;
- Probleme de orientare;
- Incapacitatea de a plănui sau organiza, dar și de a lua o decizie.
Problemele de memorie nu sunt egale cu Alzheimerul.