Marius Gheorghescu: În aceste zile cuvântul de ordine reprezintă propaganda de război unde Ucraina pare să fi preluat inițiativa în mass-media și pe rețele sociale, unde războiul pare ceva mai intens
Prezent prin telefon la emisiunea Jurnal Militar Scutul Dobrogei, realizată de Olivia Bucioacă, colonelul Marius Gheorghescu, comandantul Regimentului 307 Infanterie Marină de la Babadag a discutat despre situația dintre Ucraina și Rusia și războiul care se desfășoară în acest moment. Vă invităm să ascultați interviul integral!
Olivia Bucioacă:Bună seara, domnule colonel Gheorghescu și vă mulțumesc pentru că ați acceptat să ne fiți alături. Sunteți aici pe flancul estic al României și al Alianței.
Sunteți aproape și de trecerea de frontieră Isaccea, este adevărat că MAI și Garda de coastă gestionează lucrurile acolo și o fac foarte bine. Având în vedere auspiciile, evenimentele de la graniță, cum se desfășoară instrucția infanteriștilor marini? Ați luat măsuri specifice și care este starea de spirit a oamenilor, a pușcașilor marini?
Din perspectiva infanteriei marine, din postura infanteristului marin, ce ne puteți spune despre conflictul militar, la cald, acum, după 5 zile? Sau cum ați caracteriza în general acțiunile militare desfășurate până acum. (luând în considerare activitatea semnificativă a elicopterelor inamice, semnalată în Vâlcov, lângă Periplava).
Marius Gheorghescu: Într-adevăr avem o zona dificil de gestionat în această perioadă, instrucția aproape de Delta Dunării și zona lagunarăRazim-Sinoie. Instrucția și exercițiile infanteriei marine se desfășoară într-un ritm intens așa cum suntem obișnuiți incluzând aici tragerile cu armamentul de infanterie, marșurile tactice de instrucție și exercițiile tactice din teren pe fluviu și în zona lagunară Razim-Sinoie.
Am intensificat simțitor activitățile în teren și măsurile destinate supravegherii și singuranței în zona de responsabilitate precum și măsuri destinate creșterii capacității de reacție a unității.
Sprijinul Ministerului Afacerilor Interne în gestionarea situaților de urgență constituie o misiune fundamentală a Forțelor Navale și a armatei României.
În aceste zile cuvântul de ordine reprezintă propaganda de război unde Ucraina pare să fi preluat inițiativa în mass-media și pe rețele sociale, unde războiul pare ceva mai intens.
Apostolii Petru și Pavel sunt sărbătoriți, astăzi, de credincioși. Este ziua în care cei doi au murit, în timpul prigoanei creștine declanșate de Nero. Cei doi au murit ca martiri, prin decapitare.
Sfinții Apostoli au fost în temniță pentru că L-au mărturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu.
Ei sunt ocrotitori ai celor lipsiți de libertate datorită faptului că cei ajunși în penitenciare sunt persoane care au greșit față de Dumnezeu, precum au greșit și ei: Petru s-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creștini.
Un număr de 505.709 români îşi sărbătoresc onomastica pe 29 iunie, de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, conform datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne. Mai exact, este vorba despre 366.794 de persoane de sex masculin şi 138.915 de sex feminin.
În ce priveşte prenumele masculine, situaţia este următoarea:
TEMSA, care are aproape 15 mii de vehicule pe drumurile din 66 de ţări, a câştigat o licitaţie majoră în România. TEMSA, câştigătoarea licitaţiei organizate de Ministerul Afacerilor Interne din România, va exporta în această ţară 326 autobuze modelul LD12 SB. TEMSA, care este unul dintre cele mai importante branduri auto din lume, cu peste 50 de ani de experienţă în producţia de autobuze şi midibus, va exporta în România 326 autobuze LD12 SB. TEMSA, care a câştigat licitaţia Ministerului Afacerilor Interne din România cu un acord de 46,5 milioane de euro, va livra autobuzele pentru a fi folosite de soldaţii români şi de unităţile responsabile de siguranţă.
Vorbind la ceremonia de semnare a protocolului de vânzare dintre TEMSA şi Ministerul Afacerilor Interne al României, Evren Ünver, reprezentantul True Value Capital Partners, a spus: „Europa are un loc foarte important în obiectivele noastre de creştere. Această vânzare în România va servi obiectivelor noastre pentru Uniunea Europeană pentru anul 2019 şi va consolida poziţia TEMSA pe piaţă. Autobuzele noastre vor spori eficienţa transportului de personal al Ministerului Afacerilor Interne al României şi confortul pentru consumatorii noştri finali, cum ar fi membrii poliţiei”. Directorul executiv al TEMSA, Hasan Yildirim, a declarat: „Exportul joacă un rol important nu numai pentru noi, ci şi pentru cifrele de creştere ale ţării noastre. Vom livra cele 326 de autobuze care vor fi produse la Adana, în România, într-o perioadă de doi ani. Doresca ca această vânzare, care va aduce o contribuţie pozitivă la cifrele noastre de export, să fie benefică pentru TEMSA şi pentru industria auto din Turcia”.
Având în vedere resursele bugetului anului 2018, MAI va asigura o majorare a sporului pentru risc şi suprasolicitare neuro-psihică de la 5 % la 10%, începând cu 1 februarie 2018, dar și acordarea acestui spor pentru mai multe categorii de polițiști. Alți polițiști din domeniul arest-transfer vor primi o indemnizație pentru pază și supraveghere. De aceste creșteri vor beneficia peste 28.000 de polițiști.
Dintre cei peste 28.000 de polițiști, fac parte, spre exemplu, polițiștii de la acțiuni speciale şi poliţiştii cu atribuţii pentru cercetarea la fața locului: judiciariști, criminaliști, pirotehniști, conductori câini, etc.
În plus, începând cu anul 2018, se acordă o indemnizaţie pentru pază şi supraveghere de 5% pentru poliţiştii care asigură paza, escortarea şi supravegherea deţinuţilor, reţinuţilor, arestaţilor preventiv, pe timpul efectiv prestat în astfel de condiţii.
Aceste majorări vin pentru stimularea unor polițiști care desfășoară activități deosebite și care sunt similare cu cele de poliție judiciară.
Pe măsură ce vor fi încadrați mai mulți polițiști în sistem se vor asigura resursele de personal necesare pentru asigurarea în bune condiții a permanenței serviciului polițienesc. Conform strategiei MAI pentru reducerea deficitului de personal:
în anul 2017 au intrat în sistem 6.629 de oameni : 477 din sursă externă (din care 3.211 agenți/subofițeri în primăvara anului 2017), 1.080 agenți/subofițeri reprezentând promoția școlilor din luna iulie, 565 ofițeri din Academia de Poliție, respectiv 1.507 agenți/subofițeri, reprezentând promoția școlilor de agenți și subofițeri din luna decembrie.
în anul 2018 vor intra în sistem peste 7.000 de oameni: 800 din sursă externă în luna mai, 700 ofițeri Academia de Poliție promoția iunie 2018, 2.438 agenți/subofițeri școli promoția iulie 2018, 2.880 agenți/subofițeri școli promoția noiembrie 2018.
De asemenea, la nivelul conducerii MAI s-a reevaluat modul de acordare a sporului pentru lucrări de excepție și misiuni speciale, ocazie cu care 50 de indicatori reprezentând 50% din salariul de bază conform legii, destinați conducerii ministerului au fost redistribuiți către angajați cu funcții de execuție din zona operativă a Poliției, Jandarmeriei și Poliției de Frontieră.
De asemenea, MAI dorește să clarifice câteva aspecte de interes pentru angajați:
Începând cu luna ianuarie salariul minim de bază minim brut este de 1.900 de lei, ceea ce presupune că în MAI nu va exista un salariu de funcție mai mic de 1.900 de lei. Spre exemplu, pentru cei mai proaspeți angajați din M.A.I. – agenți și subofițeri care au terminat școala în decembrie 2017, salariul de funcție este peste 1.900 de lei iar venitul net ajunge în jur de 2.500-2.600 lei, fără a adăuga eventualele sporuri care ar putea proveni din munca în zilele libere sau de sărbători.
Creșterile salariale generate de majorarea sporului pentru risc şi suprasolicitare neuro-psihică de la 5% la 10% și acordarea indemnizaţiei pentru pază şi supraveghere de 5% vor intra în vigoare din luna februarie 2018 și se vor regăsi în salariile din luna martie 2018.
Venitul salarial net nu va scădea în 2018, ci va crește cu până la 4-5% începând cu luna ianuarie 2018, pentru angajații care își vor desfășura activitatea în aceleași condiții de muncă. Singura excepție o reprezintă cei care în ultimele 7 luni au beneficiat de majorarea pentru permanența la domiciliu.
În conformitate cu prevederile legale, la data de 31 decembrie 2017 a încetat aplicarea majorării pentru permanența la domiciliu, acordat numai pentru câteva luni și numai pentru aproximativ 8.000 de polițiști. Această majorare de 40% se raporta la salariul de funcție, diferit de la polițist la polițist, și la numărul de ore individual aferent prezenţei la domiciliu. Această măsură temporară a fost cunoscută de către instituţiile publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională şi angajaţii acestora, dar şi de organizaţiile sindicale. Prin creșterea unor sporuri, MAI are ca scop diminuarea efectului eliminării majorării pentru permanența la domiciliu, dar și promovarea și susținerea muncii, apreciind că în aplicarea acestei majorări au existat situații care nu au răspuns acestui scop.
În anul 2018, se va aplica în continuare plata majorării de 75% pentru orele lucrate în weekend-uri sau sărbători legale, menținându-se și toate celelalte drepturi de echipament și hrană.
Inclusiv în anul 2018, veniturile angajaților vor varia, ca și până acum, raportat la volumul și tipul de muncă prestat de angajat. Venitul lunar al angajaților MAI este compus dintr-o componentă fixă (solda de funcţie/salariul de funcţie, solda de grad/salariul gradului profesional deţinut, gradaţiile şi, după caz, solda/salariul de comandă) și una variabilă aferentă drepturilor salariale corespunzătoare condiţiilor de muncă în care se desfăşoară activitatea profesională (muncă de noapte; muncă în repaus săptămânal; condiţii grele de muncă; etc.).
Poliţiştii şi angajaţii din penitenciare protestează în faţa Ministerului Afacerilor Interne, faţă de subfinanţarea din sistem.
Manifestanţii au adus tobe, vuvuzele şi pancarte cu mesaje precum: Permiteţi să raportez: plouă în post.
Sindicaliştii spun că protestul lor este determinat de atitudinea ineficientă a guvernanţilor în ceea ce priveşte finanţarea ordinii publice, salarizarea personalului din domeniu şi protecţia adecvată a poliţiştilor, în special a celor din structurile operative, aflaţi permanent în prim-planul combaterii fenomenelor infracţionale care afectează societatea românească.
MAI a anunţat că revendicările sindicaliştilor vor fi discutate în cadrul unei întâlniri care va avea loc vineri, 22 decembrie.
De la 1 noiembrie, cei care locuiesc în Bucureşti/Ilfov le primesc acasă, prin Poştă, anunță Ministerul Afacerilor Externe.
Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor va trimite permisele în termen de două zile lucrătoare.
Această măsură se aplică deja în alte judeţe ale ţării.
Persoanele care nu doresc să primească documentul prin curier au opţiunea de a-l ridica personal.
Acest lucru este valabil şi în cazul în care livrarea prin serviciul de curierat al Poştei Române nu poate fi realizată.
„Măsura se va aplica şi în cazul candidaţilor declaraţi ”ADMIS” la proba practică a examenului pentru obţinerea permisului de conducere, fără a mai fi necesar ca aceştia să se deplaseze la sediul Serviciilor Publice Comunitare Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor”, transmite MAI.
Mai multe locuri în școlile MAI pentru reducerea deficitului de personal
Publicat de adinaiftime,
23 septembrie 2017, 08:30
În prezent, există un deficit de 23.000 de cadre, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
Astfel, au fost suplimentate locurile din şcolile de agenţi şi subofiţeri, într-o modalitate în care vor putea fi pregătite două promoţii în fiecare an, alternând perioadele de şcoală cu cele de practică.
Vor fi anual între 2.800 şi 5.600 de agenţi şi subofiţeri care vor termina şcolile, faţă de 1.500 în prezent.
De asemenea, perioada de şcolarizare a fost redusă de la doi ani la un an.
Monica Dajbog a precizat că angajările de personal din exteriorul ministerului se vor face numai pentru ocuparea posturilor specializate pentru care şcolile ministerului nu asigură pregătirea.
Pe malul Dunării continuă misiunile de căutare a tânărului care a fost înghiţit de apele fluviului. Incidentul a avut loc ieri, în jurul orei 13.00, în zona Măceşti.
Alarma a fost dată de o fată care făcea parte din grupul de tineri aflaţi la distracţie pe malul Dunării. Adolescenţii au ieşit la o plimbare cu barca, iar unul dintre ei a căzut în apă. În scurt timp, forţe din cadrul Secţiei de Pompieri Moldova Nouă s-au deplasat locul menţionat pentru a demara căutările persoanei posibil înecate. A fost chemată în ajutor şi echipa de scafandri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” a judeţului Mehedinţi. După mai multe ore de căutări, corpul tânărului de 17 ani, nu a putut fi găsit, deşi s-a acţionat inclusiv cu şalupe de la Poliţia de frontieră.
„Detașamentul de Pompieri Dr. Tr. Severin a intervenit cu un ofițer, trei scafandri și o autospecială de intervenţie pentru căutarea unei persoane înecate (tânăr de circa 17 ani) în fluviul Dunărea, zona localității Măcești din județul Caraș-Severin. Pompierii au executat misiuni de căutare atât la luciul apei, cât și prin efectuarea de scufundări în fluviul Dunărea, însă fără rezultat, corpul tânărului înecat nefiind găsit din cauza vegetației abundente, a cioturilor de pe fundul apei și a curentului foarte puternic al apei”, a declarat pentru Radio Reşiţa, plutonier Raluca Tîrcă, de la ISU Mehedinţi.
Astăzi, căutările sunt continuate, dar cu efective reduse, spune purtătorul de cuvânt al ISU Semenic, sublocotenent Elena Tarla. Se va acţiona doar cu echipajele de pompieri de la Moldova Nouă, fără scafandri de la Drobeta Turnu Severin. Între timp, autorităţile încearcă să afle împrejurările exacte în care s-a produs tragedia de la malul Dunării.
Ministerul Afacerilor Interne propune un nou format al actului de identitate pentru cetăţenii români, electronic, care să asigure garanţii suplimentare de securitate, iar instituţiilor certitudinea că persoana care prezintă un astfel de document este chiar titularul datelor de identificare prezentate.
Cartea electronică de identitate ar urma – conform proiectului prezentat de Minister – să poată fi eliberată şi înaintea împlinirii vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinţi, cu un termen de valabilitate redus.
Documentul va conţine mai multe date despre titular, inclusiv biometrice, şi va prelua şi conţinutul cardului naţional de sănătate, ce va deveni nefuncţional în cazul persoanelor pentru care se va emite noua carte de identitate.
Propunerea Ministerului de Interne prevede şi menţinerea cărţilor de identitate simple în cazul persoanelor care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză în mod expres obţinerea unei cărţi electronice. Proiectul este supus, începând de astăzi, timp de 10 zile, dezbaterii publice. (Rador/ FOTO viatalibera.ro )
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.