Ziua Medicinei Militare
Publicat de Gabriel Stan, 24 august 2021, 12:19
Alexandru Dina (realizator rubrică): Ziua Medicinei Militare se sărbătoreşte în fiecare an la 21 august, dată la care, în anul 1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat actul de înființare a Corpului de ofițeri sanitari, însă medicina militară a apărut chiar mai devreme prin înființarea, la București, a Spitalului Militar Central.
General maior profesor universitar doctor Dan Mischianu: Spitalul Militar se înfiinţează la 1831 şi are o primă locaţie undeva pe lângă Mânăstirea Mihai Vodă. Aceasta este a treia locaţie, terenul fiind cumpărat de Ministerul de Războiu, 3.700.000 de lei, la 1880, de la nişte urmaşi ai boierilor goleşti, boieri care se înrudeau în timp cu ctitorul medicinii româneşti şi militare, şi civile, generalul profesor Carol Davila şi amplasând spitalul aici.
De ce? Fiindcă, la 1875, luase fiinţă Gara de Nord şi în curtea asta intra, venind dinspre Bucureşti Triaj, trecând prin curte ICECHIM-ul şi travesrând Calea Plevnei, intra în curte o şină de cale ferată; şină de cale fereată prin care au fost aduse vagoane cu răniţi şi în Primul Război Mondial, şi în al Doilea Război Mondial.
1880 se cumpără terenul şi încep să fie făcute pavilioanele. Pavilionul în care ne găsim noi este făcut la 1903 şi aici a fost leagănul chirurgiei medico-militare, aici au operat oameni importanţi. Eu ca student la Institutul Medico-Militar am văzut prima operaţie aici, în acest pavilion, pe data de 5 ianuarie 1974. Eram student în anul I.