Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest va implementa un proiect cunoscut sub denumirea de Planul Juncker
Publicat de Andrei Cretoiu, 25 ianuarie 2017, 10:30 / actualizat: 1 februarie 2017, 11:02
Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, prin Centrul Europe Direct Transilvania de Nord va implementa în prima jumătate a acestui an un proiect menit să promoveze Planul de Investiţii pentru Europa, cunoscut sub denumirea de Planul Juncker.
InvestEU in Northern Transylania are ca obiectiv diseminarea la o scară cât mai largă a informaţiilor legate de modalităţile speciale de finanţare şi a oportunităţilor oferite de Fondul pentru Investiţii Strategice.
Planul Juncker a fost conceput să ofere sprijin financiar pentru două categorii de proiecte: cele de investiţii strategice, vizând infrastructura şi aşa-zisele proiecte de business ale întreprinderilor mici şi mijlocii. În cadrul Planului Juncker a fost creat Fondul European de Investiţii Strategice, cu două componente: una de grant al Uniunii Europene în valoare de 16 miliarde de euro şi una de împrumuturi, în valoare de aproximativ 5 miliarde de euro, având ca sursă Banca Europeană de Investiţii. Vorbim deci în linii mari, de o sumă cifrată la 21 de miliarde de euro.
Marcel Ioan Boloş, director general al ADR Nord-Vest:
“Orice beneficiar, fie că este vorba de întreprindere mică sau mijlocie, fie că este vorba de autoritate locală, la momentul în care ar depune un proiect în cadrul Planului Juncker, ar fi beneficiarul unei părţi de grant din valoarea proiectului, o parte de împrumut de la Banca Europeană de Investiţii şi diferenţa ar urma să fie asigurată de alte bănci, care se implică în finanţarea respectivului proiect. Cu alte cuvinte, este vorba de o finanţare mixtă, între grant de la Comisie, împrumut de la BEI şi o altă bancă, doritoare să participe la cofinanţarea proiectului. La ora actuală nu există limite ale valorii proiectelor de investiţii. Câştigul – din punctul nostru de vedere – cel mai mare este că odată implicată Banca Europeană de Investiţii în finanţarea proiectului, cresc şansele ca respectivul proiect să fie finanţabil din partea oricărei bănci.“
Cu alte cuvinte, băncile comerciale – de regulă foarte prudente în politica lor de împrumuturi – sunt încurajate de implicarea BEI, chiar şi în cazul unor proiecte de investiţie considerate altfel prea riscante. Un alt aspect important este cel legat de dobânzile practicate, care pot scădea şi ele sensibil ca rezultat al plusului de credibilitate oferit de participarea Băncii Europene de Investiţii.
Pe lângă Fondul European de Investiţii Strategice, Comisia Europeană mai are două instrumente importante legate de planul Juncker. Primul este Portalul European pentru Proiectele de Investiţii.
Marcel Ioan Boloş, director general al ADR Nord-Vest: “E vorba de publicitatea proiectelor de investiţii, care caută surse de finanţare. Pe acest portal oricare dintre întreprinderile noastre, din regiune, pot să-şi publice proiectul, dacă valoarea acestuia este mare de 10 milioane de euro. Acesta ar fi un prim instrument, un al doilea este cel legat de Platforma Europeană de Consiliere în Materie de Investiţii, portal de informare pentru instrumente financiare inovative, cele care aduc avantaje pentru finanţarea proiectelor de investiţii.”
În Regiunea Nord-Vest funcţionează în jur de 70.000 de IMM-uri, ele vor fi probabil principalele beneficiare ale informaţiilor diseminate prin proiectul investEU in Northern Transylvania.