Crește încrederea în Protecția Consumatorilor
Publicat de adinaiftime, 31 august 2017, 08:40
Este constatarea pe care a făcut-o la Tg. Mureș șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Brașov, Sorin Susanu.
Acesta a declarat într-o conferință de presă că, în județul Mureș, în primele șase luni ale acestui an a scăzut numărul de amenzi față de perioada similară a anului trecut.
În acest sens, Sorin Susanu remarcă faptul că anul acesta numărul avertismentelor l-a depășit pe cel al amenzilor, iar zona cea mai vulnerabilă rămâne cea a comerțului.
”În primele 6 luni pe 2017 s-au efectuat 1980 de acțiuni de control și 905.000 de lei amenzi aplicate. Anul trecut, în aceeași perioadă, erau 1963 de acțiuni, cu 980.500 lei amenzi. De remarcat că, anul acesta numărul avertismentelor a depășit pe cel al amenzilor. Ca urmare, cred că există o evoluție în sensul de cunoaștere a drepturilor consumatorilor, pentur că doar așa se explică faptul că începem să vedem reclamații de acest gen.”
Sorin Susanu a observat că cetățeanul nu mai reclamă, punctual, o brânză sau un iaurt expirat, ci se trec și chestiuni de clauze ilegale, abuzuri în servicii, aspecte care le prejudiciază drepturile.
În acest sens, șefa CJPC Mureș, Marcela Achim, a subliniat că se constată creșterea încrederii oamenilor în această instituție de control:
”În 2016 au fost înregistrate peste 1700 de reclamații, din care 82 la sută au fost reclamații întemeiate, cercetate și soluționate în favoarea consumatorilor, care au fost despăgubiți cu 400.000 de lei. Este o tendință de creștere a reclamațiilor care se depun la Comisariat, asta înseamnă că mureșenii cunosc faptul că au drepturi și că, depunând o reclamație la instituția noastră, au șansa ca aceasta să îi fie soluționată favorabil.”
În zona de turism, Sorin Susanu recomandă clienților să nu plătească nicio sumă de bani în avans fără vreun document, iar orice contract pe care îl încheie cu o agenție de turism trebuie să aibă specificate toate elementele discutate verbal cu agenția. Acesta atrage atenția că au fost depistate cazuri în care site-urile de specialitate au fost clonate, iar oamenii au rămas fără banii achitați în avans.
În ce privește instituțiile financiar bancare, șeful CJPC Brașov spune că s-au descoperit dobânzi de 8 – 9.000 la sută, mai ales la birourile de creditare rapidă.
Valeriu Russu