Sonia Raicu (realizator rubrică): O nouă reuniune a miniștrilor apărării în formată B9 (București 9) a avut loc marți, 25 aprilie, la Varșovia. Aceasta a fost coprezidată de ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, alături de omologul din Polonia, Mariusz Blaszczak.
S-au analizat provocările de securitate generate de ultimele evoluției ale războiului din Ucraina și implicațiile în plan regional și euroatlantic, continuarea sprijinului internațional pentru Ucraina, evaluarea implementării deciziilor adoptată la Summitul de la Madrid privind postura de descurajare și apărare de pe Flancul Estic, precum și pregătirea Summitului de la Vilnius din 11 iulie 2023.
Ministrul apărării naționale a menționat necesitatea implementării deciziilor Summitului NATO de la Madrid în domenii privind securitatea la Marea Neagră, regiune de importanță strategică pentru Alianță, precum și necesitatea continuării eforturilor NATO-UE pentru sprijinirea Ucrainei și partenerilor din regiune.
Şi tot din agenda Ministerului Apărării, joi, ministrul Tîlvăr și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit cu generalul James B. Hacker, comandantul forțelor aeriene americane din Europa și comandant al Comandamentului Aerian Aliat.
Vizita în România a oficialului american a inclus întâlniri cu echipele de comandă și militarii români din Baza 90 Transport Aerian Otopeni, Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, Baza 86 Aeriană Borcea și Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, precum și cu o delegație a Statului Major al Forțelor Aeriene, condusă de șeful acestei categorii de forțe, generalul-locotenent Viorel Pană.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Un important depozit de echipamente militare NATO a fost finalizat în Polonia, oferind statelor aliate un loc ușor accesibil la armamentul și tehnica militară care pot fi mobilizate în caz de forță majoră.
Centrul logistic de la Powidz, este esențial pentru eforturile militare americane pe flancul estic al NATO și va permite Armatei Statelor Unite să trimită mai repede o întreagă brigadă blindată, reducând termenele de desfășurare cu ajutorul armamentului prepoziționat, a declarat ambasadorul american în Polonia, Mark Brzezinski.
Facilitatea logistică a costat 360 de milioane de dolari și este cea mai mare investiție în infrastructură a NATO din ultimii 30 de ani. Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a precizat că această bază este importantă deoarece datorită ei cresc capacitățile de descurajare și, de asemenea, arată solidaritatea în cadrul NATO.
Deschiderea depozitului de armament urmează înființării recente a primei garnizoane americane permanente din Polonia în orașul Poznań, care servește drept cartier general avansat pentru corpul cinci al Armat Statelor Unite.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit, marți, la București, cu omologul polonez Mariusz Blaszczak.
Cei doi oficiali au apreciat nivelul cooperării militare dintre România și Polonia, atât în plan bilateral, cât și la nivelul NATO și al Uniunii Europene. Polonia este un aliat important și un partener strategic pentru România.
Parteneriatul îndelungat dintre cele două țări a dus la maturizarea unor proiecte importante, cum ar fi abordarea unitară a postului de apărare și descurajare pe flancul estic, a declarat ministrul Tîlvăr.
Armata Română are un contingent de militari în grupul de luptă NATO din baza poloneză de la Bemowo Piskie, iar Polonia are în țara noastră un detașament în cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est de la Craiova.
Ministrul Angel Tîlvăr și generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, sunt zilele acestea în Statele Unite ale Americii, unde au programate întâlniri cu secretarul apărării, Lloyd Austin, cu șeful Statelor Majore Întrunite, generalul Mark Milley, și cu alți oficiali americani.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statele Unite ale Americii au inaugurat prima bază militară permanentă în Polonia. Este pentru prima dată când se face excepție de la principiul prezenței militare pe bază rotațională în flancul estic european.
Baza militară din Poznan a devenit a opta bază permanentă din Europa a Statelor Unite și va fi responsabilă de coordonarea sprijinului pentru forțele americane dislocate în Polonia și pe flancul estic al NATO.
Prezența militară americană permanentă în această țară este apreciată în mod deosebit, mai ales din cauza situației actuale din Europa, a declarat ministrul apărării polonez, Mariusz Blaszczak. Peste 10.000 de soldați americani sunt staționați în prezent în Polonia.
Ciprian Panga și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Aflată la al optulea mandat, misiunea Uniunii Europene de instruire în Somalia are ca obiectiv dezvoltarea capacităților și a capabilităților somaleze prin consiliere strategică, mentorat și instruire, dar și acordarea de sprijin prin constituirea unor instituții și forțe de securitate somaleze responsabile, care să acționeze în temeiul statului de drept.
România este și ea parte a acestui efort și participă cu instructori la această misiune, care se axează și pe organizarea și desfășurarea de cursuri de instruire pentru militarii somalezi, cursuri despre care ne vorbește maiorul Laura Istrate, mentor în elaborarea doctrinei militare a forțelor armate somaleze: Cursurile care se desfășoară sunt predominant cursuri de dezvoltare a comandanților de plutoane, de companii, dar și de instruire pe dispozitive explozive improvizate, poliție militară, drept internațional umanitar și se concentrează pe forțele terestre, ceea ce noi cunoaștem a fi forțe terestre.
Ciprian Panga și Violeta Proșa (realizatori rubrică): De la misiunea de consiliere de pe continentul african trecem la cea de asigurare a prezenței înaintate consolidate pe flancul nord-estic al Alianței Nord-Atlantice din Polonia, acolo unde militarii detașamentului de apărare antiaeriană Sky Guardians, structură generată de Batalionul 288 Apărare Antiaeriană Milcov, au participat, în Varșovia, la celebrarea zilei de 12 martie, zi care a intrat în istoria Poloniei și a Europei ca fiind ziua admiterii în NATO, în primul val de extindere spre est a Alianței, a Cehiei, Ungariei și Poloniei.
Detalii avem de la locotenentul Cornelia Dumitru, ofițerul de informare și relații publice al detașamentului: Am participat, alături de reprezentanți ai contingentelor americane, britanice, croate și poloneze, la evenimentul „Train with NATO” din Varșovia, organizat cu ocazia împlinirii a 24 de ani de la intrarea Poloniei în NATO.
Publicul a putut vizita standuri cu armament și vehicule de luptă şi a putut învăța tehnici de luptă corp la corp și tactici de supraviețuire de la militari.
La activitate au fost prezenți și prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, alături de ministrul apărării, Mariusz Błaszczak.
Ciprian Panga și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Din Polonia, ajungem și în poligonul Grafenwöhr din Germania, acolo unde un detașament de militar din Brigada 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” participă, alături de aproximativ 1.000 de militari din 15 țări membre NATO și partenere, la Exercițiul multinațional de artilerie Dynamic Front ’23, organizat de Forțele terestre americane din Europa și Africa.
Exercițiul își propune să antreneze elementele de conducere, astfel încât să se atingă un nivel cât mai mare de sincronizare a comenzii și planificării focului de artilerie. Mai multe detalii avem de la locotenent-colonelul Daniel Florin Bornac, comandantul detașamentului: Exercițiul are ca principal obiectiv testarea și validarea interoperabilității, bazată pe trei piloni: uman, procedural și tehnic.
Cel uman se realizează prin caracterul multinațional al exercițiului. Pe partea procedurală, țările aliate și partenere pun în aplicare tehnici, tactici și proceduri comune pentru atingerea obiectivelor.
Aspectul tehnic vizează identificarea, testarea și validarea soluțiilor optime pentru realizarea interconectării diferitelor sisteme de comandă și control.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Militarii focșăneni din cadrul Detașamentului românesc de Apărare Antiaeriană „Sky Guardians”, dislocat în Baza Bemowo Piskie din Polonia, au primit vizita unei delegații formată din ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.
Pe agenda de lucru a oficialilor s-a numărat și întâlnirea cu ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, discuțiile axându-se pe abordări unitare în ceea ce privește perspectiva de asigurare a stabilității situației regionale de securitate.
Mariusz Blaszczak:Înzestrăm armatele noastre cu echipament modern. România are sistemele Patriot și HIMARS, iar în Polonia sunt avioanele F-16, astfel încât să putem colabora, să facem schimb de experiență pentru a-i arăta agresorului că suntem împreună, că luptăm și nu îl lăsăm să treacă mai departe.
Colaborarea noastră este o garanție pentru securitatea din această parte a Europei. Împreună suntem mai puternici.
Teodora Mazere (realizator rubrică): A fost ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, în cadrul întrevederii cu omologul său Angel Tîlvăr. Părăsim continentul european și ajungem în Africa.
Desfășurată sub cupola Organizației Națiunilor Unite, misiunea UNMISS din Sudanul de Sud vizează asigurarea sprijinului pentru consolidarea păcii, cât și a dezvoltării economice. Odată cu declararea independenței, la 9 iulie 2011, Sudanul de Sud se constituie din 10 state și 3 zone administrative.
România participă cu 6 militari la această misiune de monitorizare și observare. Cu detalii despre situația din zonă vine colonelul Eduard Vitalis, ofițerul de legătură senior în Yambio, statul Ecuadoria de Vest.
Col. Eduard Vitalis:Populația este, aș spune, împărțită, dar nu neapărat în crezuri politice, ci în asigurarea nevoilor. Țara încă nu știe ce înseamnă democrație, nu cred că știe ce înseamnă nici autocrație, nici alte forme de guvernare, ci doar află despre ele.
Încă există zone unde poliție n-a apărut sau a fost un polițist și a dispărut. Acesta este un caz concret, l-am întâlnit la postul de poliție, undeva aproape de granița cu Congo, unde polițistul a dispărut și nimeni nu știe unde este.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Din Sudanul de Sud ne îndreptăm spre Oceanul Indian și poposim în Somalia, acolo unde din 2010 Uniunea Europeană desfășoară misiunea EUTM, al cărei mandat se reînnoiește la 2 ani de zile.
Unul dintre pilonii principali ai acestui program presupune organizarea și desfășurarea de cursuri de instruire pentru armata somaleză, în vederea dezvoltării stabilității și a securității în țară.
Unul dintre punctele de referință pentru locuitorii acestei țări îl reprezintă unitatea familială. Despre acest aspect vorbește maiorul Laura Istrate, reprezentantul național în Somalia.
Laura Istrate:Despre modul în care petrec sărbătorile în familie, sunt surprinsă că ei s-au obișnuit cu această instabilitate în care se află țara de foarte mulți ani şi momentele petrecute în familie sunt normale, așa cum le înțelegem și noi, inclusiv sărbătorile, inclusiv mesele tradiționale.
Singura diferență între noi, românii și ei este că familiile lor sunt foarte mari. În momentul în care se întâlnesc se adună toată familia extinsă, nu neapărat cea imediat apropiată.
Publicat de Gabriel Stan,
23 noiembrie 2021, 13:55
Din această săptămână, rubrica „Misiuni în teatrele de operații” devine „Misiuni internaționale”.
Edi Nicola (realizator rubrică): „Gheparzii de Fier” își continuă misiunea de asigurare a prezenței înaintate consolidate în Polonia, în Baza de antrenament Bemowo Piskie.
Zilele trecute, militarii români au participat, împreună cu aliați americani, britanici și croați, la un exercițiu cu trageri de luptă în prezența ministrului apărării din Polonia, Mariusz Błaszczak, precum și a secretarului apărării din Marea Britanie, Ben Wallace. Locotenent Diana Aioanei, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentului de Apărare Antiaeriană rotația a X-a.
Locotenent Diana Aioanei:Atât pe timpul deplasării, cât și pe timpul executării misiunilor de foc ale aliaților NATO, misiunea noastră a fost de a securiza spațiul aerian, contribuind astfel la buna desfășurare a tragerilor reale.
Prezenți în Baza de antrenament Bemowo Piskie, secretarul apărării din Marea Britanie și ministrul apărării din Polonia au fost invitați să observe desfășurarea trupelor grupului de luptă în teren. Aceștia au apreciat manevrarea eficientă a tehnicii, dar și precizia acesteia în dobărârea țintelor.
Edi Nicola (realizator rubrică): Aflat în Marea Mediterană pentru a participa la operația IRINI, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” a sărbătorit zilele trecute patru decenii de la intrarea sa în serviciul Marinei Militare Române.
Prezent la bordul navei, în portul militar Souda Bay din Creta, contraamiralul de flotilă Cornel-Eugen Cojocaru, locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Navale, a apreciat profesionalismul echipajului navei și modul în care militarii de la bord își îndeplinesc misiunile.
Cornel-Eugen Cojocaru:O misiune destul de dificilă, datorită condițiilor pandemice. Echipajul navei a plecat carantinat, vaccinat, măsuri necesare și suficiente pentru a fi în siguranță la bordul navei și de a-și desfășura misiunile din cadrul operației în cele mai bune condiții. Un echipaj foarte bine pregătit.
Edi Nicola (realizator rubrică): Misiunea NATO KFOR contribuie la menținerea unui mediu sigur și a libertății de mișcare pentru toate comunitățile din Kosovo. Imaginea militarilor români în teatrul de operații este una foarte bună, fiind caracterizați ca buni profesioniști și implicați în tot ceea ce fac. Anual are loc rotirea echipei de comandă a misiunii KFOR și, implicit, conducerea militarilor din cele 28 de țări contribuitoare.
Locotenent-colonel Cristian Zaharia, ofițer de Stat Major în cadrul misiunii Kosovo Force:În această săptămână, în Baza Militară Film City din Pristina, acolo unde se află sediul Comandamentului Misiunii KFOR, a avut loc predarea-primirea comenzii între generalul de brigadă Günter Schöpf, din Austria, și generalul de brigadă Luca Piperni, din Italia, pentru funcția de locțiitor al Comandamentului Kosovo Force.
Elementul de noutate în ceea ce privește schimbarea echipei de comandă constă în faptul că Italia, țara care în ultimii ani a asigurat comanda misiunii, acum va asigura funcția de locțiitor al comandantului, funcție asumată până la această dată de către Austria.
Edi Nicola (realizator rubrică): Fregata „Regina Maria” își continuă misiunea în Marea Mediterană în cadrul Grupării Navale Permanente a NATO numărul 2.
Participarea navei la cea de a 23-a ediție a Exercițiului „Dogu Akdeniz” a consolidat deprinderile marinarilor români pentru executarea unui spectru larg de misiuni în cadrul operațiilor multinaționale, cu rezultate apreciate chiar și de comandantul grupării, contraamiralul de flotilă Stefano Russo.
Fregata „Regina Maria” se pregătește pentru un alt exercițiu organizat de forțele navale ale Greciei, NIRIIS 21.
Locotenent comandorul Nicoleta Burlacu, ofițerul de informare și relații publice al Fregatei „Regina Maria”: Misiunile fregatei „Regina Maria” sub comandă NATO, în cadrul grupării permanente navale SNMG-2, demonstrează faptul că forțele navale române și Armata României este un partener de nădejde, că dispunem de resursele umane și materiale necesare îndeplinirii unui spectru larg de misiuni maritime în sprijinul Alianței Nord-Atlantice.
Adrian Gîtman(realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit, luni, pe 10 mai, cu omologul său polonez Mariusz Blaszczak, aflat în România în contextul summitului B 9, care a avut loc la București.
Cei doi oficiali au discutat, în principal, despre cooperarea în domeniul apărării în format bilateral în context regional, precum și în cadrul Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene.
Miniştrii apărării au apreciat importanța acestuia pentru cele două țări, în 2021 împlinindu-se un secol de la încheierea Alianței defensive de securitate România-Polonia.
În acest cadru miniștrii Ciucă și Blaszczak au vorbit despre demersurile comune întreprinse pentru evidențierea importanței Parteneriatului Strategic, printre acestea numărându-se și activități bilaterale în domeniul istoriei militare, conferințe și mese rotunde dedicate relațiilor militare dintre România și Polonia în perioada interbelică și alte evenimente cultural-științifice.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.