Adrian Gîtman (realizator rubrică): Rezultat de excepţie pentru militarii români participanţi la prima ediţie a Campionatului Militar de Maraton şi Ultra-Maraton, desfăşurat în Portugalia.
Plutonierul major Bogdan Damian şi locotenentul Leonard Mitrică au obţinut primele două locuri la proba de maraton. Cele două rezultate cumulate au mai adus o medalie de aur României la proba pe echipe.
Tricolorii au fost urmaţi în clasamentul general al maratonului masculin de Franţa şi de ţara gazdă.
În cadrul ceremoniei de premiere, delegaţia militară a României a primit şi trofeul fair play, acordat pentru respectul şi spiritul competitiv demonstrat pe întreaga durată a competiţiei.
Întrecerea este înscrisă în calendarul oficial al Consiliului internaţional al sportului militar, for la care România este afiliată din anul 1992.
Enikö Mironcic, fostă Barabas (35 de ani) este campioana mondială și europeană, medaliată olimpică în proba de 8+1, de la Beijing și campioană Europeană la Atena, tot la 8+1, aceasta din urmă fiind ultima medalie obținută la un turneu final.
Am avut ocazia să purtăm o discuție despre canotaj și viața de sportiv pe care a început-o la o vârstă fragedă, la 12 ani, atunci când copii aleg să joace mai mult unii cu alții și când mintea nu-ți stă la performanță sau medalii.
A început canotajul la Clubul Sportiv „Mureșul” fiind una dintre marile talente înscrise la acea vreme în cadrul clubului.
Rezultatele nu au încetat să apară, iar prima medalie au fost obținută în 2000, la Brno (Cehia), la cadeți, la proba de simplu, vâsle, unde bifat o medalia de aur.
În 2001 a reușit un argint la Mondialul de la Duisburg (Germania), la patru vâsle (4x), iar un an mai târziu a obținut primul titlu mondial la juniori ca membru al echipajului de opt rame cu cârmaci (8+1), în Lituania, la Trakai.
La senioare a cucerit prima medalia, un argint, în 2007, la europenele de la Poznan (Polonia), la patru vâsle (4x), iar cel mai marcant rezultat din cariera ei a fost bronzul obținut la Jocurile Olimpice de la Beijing (China) din 2008, la proba de 8+1. Tot în 2008 a devenit și campioană Europeană la Atena, tot la 8+1.
Alte rezultate:
2009 – argintul la 8+1 CM din Polonia (Poznan);
2009 – aur la 8+1 CE din Belarus (Brest);
2010 – campioană europeană la 8+1 în Montemor-o-Velho (Portugalia) și a bifat bronzul la CM.
2011 – titlul european la 8+1 în Plovdiv (Bulgaria);
2012 – locul 4 la 8+1, la Jocurile Olimpice de la Londra.
Pentru performanțele obținute în sport, în 2008 a fost decorată cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a cu două barete de 3 ori.
Eniko Mironcic ne-a vorbit despre cariera militară, despre ocupația actuală și despre cum ajută tinerii să aleagă calea militiară. Tot ea ne-a povestit despre sacrificiile făcute în cariera sportivă și alegerile luate de-a lungul timpului.
Eniko Mironcic:Aveam momente când mâinile mele erau franjuri, pline de bătături, care se rupeau, se mai infectau…Nu puteam să mă spăl pe cap, fiindcă mă usturau mâinile și nu suportam durerile și apelam la colega de cameră să mă spele…
Eniko Mironcic a retrăit câteva amintiri din timpul curselor, despre cât de mult contează forma fizică și cât de important este rolul unui cârmaci în economia unei competiții.
Eniko Mironcic:Canotajul care pare în ansamblu un vâslit frumos, care nu presupune multe, însă din contră, canotajul academic este un sport unde trebuie să și gândești, nu doar că dai cu bățul în baltă, cum mai spun unii…
În final, multipla campioană europeană și mondială a povestit despre educația sportivă, cât de important este sportul în viața oricărui tânăr, despre prima medalie obținută, despre Jocurile Olimpice și despre viitorul ei.
Eniko Mironcic: Deși este doar de bronz și nu este cea mai strălucitoare, că nu este aur, pentru mine, medalia obținută la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008 este cea mai valoroasă…
Pentru Eniko Mironcic cariera de sportivă profesionistă s-a încheiat în 2012, însă de atunci a rămas la fel de activă, însă la nivel amator.
Aceasta a ales cariera militară unde își dorește să aibă la fel de multe performanțe cum a avut în sport, iar în paralel se dedică familiei.
Reportajul a fost realizat de Gabriel Stan, de la Jurnal Militar, Radio România Actualități.
Alex Creţ a obţinut medalia de bronz la categoria 90 kg, duminică, la Grand Prix-ul de judo al Portugaliei, desfăşurat la Almada.
Românul a pierdut semifinala cu olandezul Jesper Smink. În meciul pentru bronz, Creţ s-a impus în faţa moldoveanului Iurie Mocanu.
România a încheiat competiţia cu două medalii de bronz, prima fiind câştigată de Florentina Ivănescu, sâmbătă, la categoria 63 kg.
În ierarhia pe medalii, Coreea de Sud a ocupat primul loc, cu 4 de aur, 1 de argint, 4 de bronz, urmată de Olanda (2-1-1) şi Portugalia (2-0-2). România a ocupat locul 19.
La competiţie au luat parte 301 judoka din 41 de ţări, 179 la masculin şi 122 la feminin.
Georgeta Popescu şi Antonia Sârbu au câştigat medaliile europene de aur, argint şi bronz la Campionatele Europene de bob de la Winterberg, în urma evoluţiilor lor de sâmbătă.
Cele două românce au cucerit aurul la Campionatele Europene Under-23, fiind singurul echipaj la această categorie.
La Europenele de juniori (U26), cele două au ocupat locul secund (din două echipaje), după Maureen Zimmer/Anabel Galander.
În Cupa Europei, Georgeta Popescu şi Antonia Sârbu, au ocupat locul patru, la peste două secunde de bronz. În ierarhia generală a Cupei Europei, sezonul 2021-2022, româncele au ocupat locul la treilea, cu 528 puncte.
Înotătorul David Popovici va participa în 2022 la patru competiţii majore, informează Clubul Sportiv Dinamo pe pagina oficială de Facebook.
David Popovici o să participe în 2022 la patru competiţii majore!
Acestea sunt Campionatele Mondiale de seniori din Japonia (13-29 mai), Campionatele Europene de juniori de la Otopeni, România (iulie), Campionatele Europene de seniori din Italia (11-17 august) şi Campionatele Mondiale de juniori din Rusia (23-28 august).
În 2021 David Popovici a cucerit cinci medalii la competiţiile de obiectiv: 3 de aur şi 1 de argint la Campionatele Europene de juniori şi 1 de aur la Campionatele Europene de seniori în bazin de 25 de metri. În plus, el a obţinut şi un loc 4 la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Alături de Robert Glinţă, el este cel mai medaliat sportiv român în 2021 într-un sport olimpic.
Ultimii trei jucători români au pierdut în sferturile de finală ale probelor de simplu, marţi, la Campionatele Mondiale de tenis de masă pentru juniori de la Vila Nova de Gaia din Portugalia.
La Under-19, la simplu masculin, Darius Movileanu a fost întrecut de polonezul Samuel Kulczycki cu 4-1, în sferturi, potrivit site-ului Federaţiei Române de Tenis de Masă.
În proba similară feminină, Ioana Sîngeorzan a pierdut cu 0-4 sfertul cu japoneza Miyu Kihara.
Bianca Mei-Roşu s-a înclinat în sferturi, la simplu feminin, Under-15, cu 3-4 în meciul cu Suhana Saini din India.
România a rămas cu patru medalii, una de argint şi trei de bronz.
Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) a câştigat trei medalii de aur şi una de bronz la Expoziţia Internaţională INOVA care s-a desfăşurat, în perioada 13 – 15 octombrie, la Zagreb – Croaţia.
USV a participat cu patru lucrări, cea mai apreciată lucrare a ediţiei fiind Pumping system (un sistem de pompare realizat cu materiale inteligente cu memoria formei), ce are ca autori cercetători şi studenţi doctoranzi ai USV, respectiv Toader Eusebiu, Niţan Ilie, Pavăl Mihaela, Milici Dan, Cernuşcă Dumitru, Milici Mariana, Graur Adrian, Dimian Mihai, Ungureanu Constantin.
Această lucrare a primit Cupa şi premiul special INOVA 2021 a secţiunii Inginerie electrică, electronică şi energetică; Premiul special acordat de Asociaţia Internaţională de inventică şi Proprietatea Intelectuală (WIIPA); Medalia de aur a Salonului INOVA 2021 şi Certificat de apreciere acordat de Edyta Wolczyk, CEO IBS Blobal, cu sediul în Polonia, companie multinaţională de consultanţă în domeniul inovării şi designului, ce se concentrează pe furnizarea de soluţii pentru organisme guvernamentale, întreprinderi noi, întreprinderi mari, universităţi şi proprietari individuali de afaceri.
Această lucrare a fost premiată cu Medalia de aur şi la Salonul Internaţional de Inventică ITE 2021, organizat la Londra, în luna august a acestui an.
Medalie de aur au mai primit la INOVA 2021şi lucrările Energy recovery system (o soluţie originală de recuperare a energiei la sistemele de deschidere a uşilor) şi Automatic system for monitoring drivers’ attention (un sistem de monitorizare a atenţiei conducătorilor auto).
Câştigătoarea unei medalii de bronz a Salonului INOVA 2021 a fost lucrarea Method and system for power supplying isolated electrical consumers (o propunere de utilizare a sistemelor electrice ale unui automobil electric pentru alimentarea unor consumatori exteriori).
Medalii de aur şi argint pentru România la Campionatele Balcanice de tenis de masă!
Publicat de Andra Radu,
17 septembrie 2021, 12:00 / actualizat: 17 septembrie 2021, 13:49
Echipele României au câştigat medaliile de aur, la feminin, şi de argint, la masculin, joi, la Campionatele Balcanice de tenis de masă pentru seniori de la Albena.
Echipa feminină, compusă din Irina Ciobanu, Adina Diaconu, Andreea Dragoman şi Alina Zaharia, a câştigat cu 3-0 toate cele patru meciuri, cu Turcia, Bulgaria, Albania şi Bosnia-Herţegovina. Bulgaria s-a clasat pe locul secund, iar Turcia a completat podiumul.
La masculin, România (Alin Spelbuş, Alexandru Manole, Cristian Chiriţă) a câştigat meciurile cu Bulgaria (3-0) şi Italia (3-2), în Grupa B, apoi a învins Albania în sferturile de finală (3-0), în semifinale a trecut de Serbia (3-0), dar a fost învinsă în finală de Turcia cu 3-1. Serbia a obţinut medaliile de bronz.
Cea de-a 46-a ediţie a Campionatelor Balcanice continuă astăzi cu întrecerile individuale.
Sursa foto: Federația Română de Tenis de Masă/facebook
Sursa foto: Federația Română de Tenis de Masă/facebook
Sursa foto: Federația Română de Tenis de Masă/facebook
România a cucerit zece medalii, 5 de aur şi 5 de argint, duminică, la Campionatele Europene de canotaj Under-23 de la Kruszwica (Polonia), iar Simona Radiş a stabilit un record mondial la simplu vâsle feminin, potrivit unui comunicat.
România s-a clasat pe primul loc în clasamentul pe naţiuni.
Medalii de aur:
în proba de patru plus unu rame feminin de echipajul compus din Amalia Bucu, Larisa-Andreea Bogdan, Manuela-Gabriela Lungu, Cosmina-Maria Podaru şi Victoria-Ştefania Petreanu.
în proba de patru rame feminin, prin echipajul format din Andreea Popa, Maria Tivodariu, Magdalena Rusu şi Dumitriţa Juncănariu.
a treia medalie de aur a fost câştigată de campioana olimpică Simona Radiş, în proba de simplu vâsle feminin.
sportivii din barca de patru rame masculin, Ştefan Berariu (vicecampion olimpic la Tokyo), Alexandru-Laurenţiu Danciu, Florin Arteni şi Ciprian Huc.
a cincea medalie de aur a fost câştigată de sportivele din barca de 8+1 feminin, Estera-Costina-Beatrice Vîlceanu, Larisa-Elena Roşu, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Alice-Elena Turcanu, Raluca-Georgiana Dinulescu, Magdalena Rusu, Simona Radiş şi Victoria-Ştefania Petreanu.
Medalii de argint:
a fost câştigată de echipajul de patru plus unu rame masculin compus din Andrei Mândrilă, Nicu-Iulian Chelaru, Florin Ceobanu, Claudiu Neamţu şi Gavril Dumbravă.
au obţinut şi fetele la dublu rame feminin, Adriana Ailincăi şi Alina-Maria Baleţchi.
echipajul de dublu rame masculin alcătuit din Dumitru-Alexandru Ciobică şi Florin Lehaci.
în Finala A a probei de dublu vâsle feminin, Cristina Drugă şi Alexandra Ungureanu au încheiat cursa pe locul al doilea.
ultima medalie a zilei la Campionatele Europene Under-23, medalie de argint, a fost cucerită de sportivii din barca de 8+1 masculin, Dumitru-Valentin Bucur, Dorin Simion, Andrei Mândrilă, Nicu-Iulian Chelaru, Florin Ceobanu, Marian Cireaşă, Andrei Lungu, Alexandru Gherasim şi Gavril Dumbravă.
Cel mai mare canoist român, Ivan Patzaichin, a murit la 71 de ani!
Publicat de Andra Radu,
5 septembrie 2021, 12:00 / actualizat: 5 septembrie 2021, 16:34
Ivan Patzaichin a murit la vârsta de 71 de ani, a anunţat Comitetul Olimpic şi Sportiv Român.
S-a născut la 26 noiembrie 1949 în localitatea Mila 23, judeţul Tulcea. A început să practice sportul la Tulcea, la 18 ani fiind transferat la secţia de kaiac-canoe a clubului Dinamo, unde a reuşit o carieră sportivă excepţională.
În cei 17 ani dedicaţi sportului de performanţă a câştigat peste 40 de titluri de campion naţional şi peste 30 de campion balcanic. A fost campion european în 1969. A cucerit de opt ori medalia de aur, de şapte ori pe cea de argint şi de alte şapte ori pe cea de bronz la Campionatele Mondiale.
Cele mai mari performanţe le-a obţinut la Jocurile Olimpice, la care a fost prezent la cinci ediţii (1968-1984), cucerind de patru ori aurul olimpic: Mexic 1968 (C2 1.000 m), Munchen 1972, (C1 1.000 m), Moscova 1980, (C2 1.000 m) şi Los Angeles 1984 (C2 1.000 m), şi de trei ori medalia de argint (1972, 1980 şi 1984).
S-a retras din activitatea competiţională, în 1984, dedicându-se antrenoratului, la început la clubul unde şi-a desfăşurat întreaga carieră, Dinamo. În 1986 a fost promovat, ca antrenor, la lotul naţional, pentru ca din 1995 să fie numit antrenor coordonator al lotului naţional olimpic. A reuşit să câştige peste 150 de titluri ca antrenor al lotului naţional şi olimpic de kaiac-canoe, calitate în care a fost prezent la Olimpiadele din 1992 – Barcelona, 1996 – Atlanta, 2000 – Sydney, 2004 – Atena, 2008 – Beijing, potrivit site-ului https://rowmania.ro.
Comitetul Olimpic Internaţional i-a decernat, în 1990, cea mai înaltă distincţie a acestui for, respectiv Ordinul Olimpic Colanul de Platină, în anul 2000 a fost distins cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer, iar în 2008 i-a fost conferit „Meritul Sportiv” clasa I, de preşedintele Traian Băsescu.
Regele Mihai I i-a conferit, la 13 septembrie 2010, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Elisabeta din Bucureşti, Decoraţia regală „Nihil Sine Deo”, pentru merite deosebite aduse sportului românesc. În aprilie 2019, Ivan Patzaichin a primit Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
La 26 noiembrie 2019, Ivan Patzaichin, a primit, la aniversarea a 70 de ani, Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis.
Cei nouă sportivi români medaliaţi la Jocurile Olimpice de la Tokyo vor fi decoraţi, astăzi, de preşedintele Klaus Iohannis.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul ceremoniei, care va avea loc la ora 18:00, la Palatul Cotroceni, şeful statului va susţine o alocuţiune.
Sportivii români medaliaţi la Tokyo sunt:
Nicoleta Ancuţa Bodnar şi Simona Geanina Radiş – medalie de aur la dublu vâsle feminin,
Ana-Maria Popescu – medalie de argint la spadă feminin,
Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă – argint la dublu rame masculin,
Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari – medalie de argint la patru rame fără cârmaci masculin.
România s-a clasat pe locul 46 în clasamentul medaliilor obţinute la Jocurile Olimpice.
Echipa României, coordonată de conf. univ. dr. Sebastian Popescu de la Facultatea de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi, a obţinut trei medalii de aur şi două de argint la Olimpiada Internaţională de Fizică.
Medaliile de aur au fost obţinute de Vlad-Ştefan Oros, de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timişoara, Tudor-Gabriel Mocioi, de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu” din Bucureşti şi George Cristian Ardeleanu, de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti.
Medaliile de argint au fost obţinute de Antonia-Alma Ghiţă, de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, şi Ştefan Ştefănescu, de la Colegiul Naţional „Dimitrie Cantemir” din Oneşti.
La ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Fizică au participat elevi din 76 ţări, ţara organizatoare fiind Lituania.
România a cucerit prima sa medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo, astăzi, la canotaj, în proba feminină de dublu vâsle, prin Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, care s-au impus detaşat în Finala A de la Sea Forest Waterway.
Bodnar şi Radiş, vicecampioane mondiale (2019, Linz), au condus cursa de la un capăt la altul, câştigând cu timpul de 6 min 41 sec 03/100, stabilind şi cel mai bun timp olimpic. Precedenta performanţă aparţinea Marii Britanii (6:44.33) şi fusese stabilită în 2012, la Londra.
Sursa foto: Federatia Romana De Canotaj/Facebook
De asemenea, România a cucerit medaliile de argint la Jocurile Olimpice de la Tokyo, miercuri, în proba masculină de patru rame, prin Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari.
Tricolorii au încheiat în 5 min 43 sec 13/100, sosind la 37/100 de campionii olimpici.
Cei patru componenţi ai bărcii României sunt vicecampioni europeni la Varese, anul acesta, şi vicecampioni mondiali la Linz, în 2019. Ţigănescu, Berariu şi Pascari sunt şi campioni europeni în 2018, la Glasgow.
România a încheiat Campionatele Europene de atletism Under-20 de la Tallinn (Estonia), duminică, fără medalie.
Ultima şansă a fost ratată de Maria-Talida Sfârghiu, care a ocupat locul patru în finala de la 1.500 m, cu timpul de 4 min 21 sec 44/100, la mică diferenţă de medaliata cu bronz, spaniola Mireya Arnedillo (4 min 21 sec 29/100).
Aurul a fost cucerit de norvegianca Ingeborg Oestgaard, în 4 min 19 sec 75/100, iar argintul a revenit unei alte reprezentante a Spaniei, Marina Martinez, 4 min 20 sec 35/100.
De remarcat că în serii, românca a fost cronometrată cu al doilea timp, 4 min 21 sec 30/100, care i-ar fi adus bronzul în finală. Sfârghiu a obţinut cel mai bun rezultat al delegaţiei României la Tallinn.
Tot duminică, în Finala B la 5.000 m, Mădălina-Elena Sîrbu a ocupat locul al treilea (16:57.90).
La cea de-a 26-a ediţie a competiţiei, România a participat cu 17 atleţi, zece la feminin şi şapte la masculin.
România a ocupat locul al doilea la Campionatele Balcanice de atletism Under-20 de la Istanbul, desfăşurate sâmbătă şi duminică, după Turcia, dar înaintea Serbiei.
România a cucerit 20 medalii, dintre care 6 de aur, 9 de argint şi 5 de bronz, în timp ce Turcia a câştigat 32 de medalii (9-10-13), Serbia încheind cu 19 medalii (6-8-5).
Sâmbătă, România a cucerit opt medalii, două de aur, patru de argint şi două de bronz. Medaliile de aur au fost câştigate de Andrei Remus Niculiţă la 400 m (47.28) şi de Maria Mihalache la 100 m (11.85).
Argintul a fost obţinut de Andrei Ihnatiuc la 5.000 m (14:48.57), de ştafeta masculină de 4×100 m (Alexandru Şendrea, Simon Denis Toma, Andrei Remus Niculiţă, Beniamin Duicu – 42.26), Larisa Talpiş la 800 m (2:08.32) şi Mădălina Sîrbu la 3.000 m (9:46.95).
Cele două medalii de bronz au fost câştigate de Adrian Marian Bondoc la 400 m (48.45) şi Alesia Dospin la triplusalt (12,99 m).
Duminică, bilanţul a fost de 12 medalii (4-5-3).
Aurul a fost adus de ştafeta masculină de 4×400 m (Simon Denis Toma, David Laurenţiu Gudi, Adrian Marian Bondoc, Andrei Remus Niculiţă – 3:11.08), de Talida Sfarghiu la 1.500 m (4:21.48), de Mădălina Sîrbu la 5.000 m (17:04.22) şi de Maria Mihalache la 200 m (24.27).
Argint au cucerit Adrian Marian Bondoc la 800 m (1:52.50), Ioana Ştirbu la săritura în lungime (6,08 m), Frederica Apostol la săritura în înălţime (1,79 m), Corina Pantea la aruncarea ciocanului (53,50 m), ştafeta feminină de 4×400 m (Ştefania Zediu, Emma Zach, Claudia Costiuc şi Larisa Talpiş – 3:42.78).
Medalii de bronz au obţinut Mihai Robert Dumitru la 3.000 m obstacole (9:16.47), Răzvan Doroftei la săritura cu prăjina (4,40 m) şi de Rut Cristina Vasile la 5.000 m (17:09.02).
România a fost reprezentată de 50 de atleţi (21 la feminin şi 29 la masculin) la cea de-a 51-a ediţie a Campionatelor Balcanice rezervate juniorilor 1 (U20).
Larisa Iordache a câştigat medalia de aur la bârnă, duminică, la Cupă Mondială de gimnastică artistică de la Cairo (Egipt), potrivit paginii de Facebook a Federaţiei Române de Gimnastică.
Larisa Iordache, calificată la JO de la Tokyo, a obţinut în finală nota 13,366, fiind urmată de Diana Varinska (Ucraina) şi de Zeyna Ibrahim (Egipt).
Sâmbătă, Larisa Iordache obţinuse medalia de bronz la paralele.
În finala masculină de la paralele, Andrei Muntean s-a clasat pe locul 8, notat cu 12,300, după ce se calificase cu a patra notă.
Larisa Iordache, Maria Holbură (rezervă în finalele de la bârnă şi sol) şi Marian Drăgulescu (retras înainte de concurs din cauza unei contracturi la spate) sunt calificaţi la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Echipa României a cucerit cinci medalii la Campionatele Mondiale de gimnastică aerobică pentru juniori de la Baku, una de aur, două de argint şi două de bronz.
Aurul a fost cucerit de Daria Mihaiu şi Darius Branda, în proba de perechi mixte, iar la trio, echipa formată din Claudia Ristea, Claudia Gheorghe şi Leonard Manta a obţinut argintul.
O altă medalie de argint a fost obţinută la aerobic dance, de Daria Mihaiu, Mirela Frîncu, Larisa Suiu, Vlad Popa, Mădălin Boldea, Darius Branda, iar Leonard Manta a cucerit bronzul la individual masculin.
România a obținut o altă medalie de bronz la proba de grup, terminând în urma Rusiei şi a Ungariei.
La individual feminin, Claudia Ristea a terminat pe ultimul loc în finală.
În perioada 27-29 mai, la Baku, va avea loc cea de-a 16-a ediţie a Campionatelor Mondiale de seniori.
România a cucerit medaliile de aur pe echipe şi la individual compus, vineri, la Campionatele Europene feminine de gimnastică artistică pentru junioare de la Mersin (Turcia).
România, în componenţa Ana Bărbosu, Maria Ceplinschi, Iulia Trestianu, Andreea Preda, Ana Turcu, a câştigat detaşat clasamentul pe echipe după calificări (care au rol de finală la echipe şi la individual compus), cu 156,463 puncte, urmată de Ucraina, cu 145,995 puncte, şi de Ungaria, cu 143,428 puncte.
La individual compus podiumul a fost integral românesc, cu Ana Bărbosu pe primul loc, cu 54,599 puncte, urmată de Maria Ceplinschi, 50,499 puncte, şi de Iulia Trestianu, 49,866 puncte, însă doar primele două au obţinut medaliile (aur, respectiv argint).
Bronzul a reveni ucrainencei Daniela Batrona, a patra clasată, cu 49,832 puncte. Conform regulamentului, o ţară poate avea doar două reprezentante într-o finală.
Ana Bărbosu s-a calificat în toate finalele pe aparate cu cele mai mari punctaje: 14,050 la sărituri (14,400, respectiv 13,700), 13,433 la paralele, 13,033 la bârnă, 13,733 la sol.
Maria Ceplinschi va evolua în finalele de la sărituri, unde a avut a treia medie, 13,333, şi sol, cu a doua notă – 13,166.
Iulia Trestianu s-a calificat în finala de la paralele, cu a şasea notă, 11,933, iar Andreea Preda a prins finala la bârnă, cu a doua notă, 12,866.
De remarcat că România a avut trei gimnaste în top 8 în calificări la toate aparatele, doar regulamentul împiedicând o participare mai masivă în finale.
Sâmbătă va avea loc finala pe echipe la senioare, iar duminică sunt programate finalele pe aparate la junioare şi senioare.
Pentru a avea succes, pentru a ajunge să fii campion, este nevoie de multă muncă, perseverență şi, nu în ultimul rând, de talent.
Acestea sunt ingredientele reuşitei, iar noi le-am regăsit într-un omuleț de doar 13 ani, care cu o maturitate și o modestie cum rareori întâlnești, gestionează fără cusur tainele succesului.
La vârsta la care alţi copii sunt fascinaţi de jucării sau gadgeturi, Miruna Lehaci din Iaşi, la cei 13 ani ai săi, stăpâneşte cu măiestrie sportul minţii, şahul.
Se antrenează de când avea şase ani, iar în primavăra acestui an a obţinut titlul de campională mondială la categoria ei de vârstă la Campionatul Mondial şcolar de şah ce s-a desfăşurat la Iaşi.
România a cucerit şase medalii (una de aur, una de argint şi patru de bronz) la această competiţie, la care au participat aproximativ 600 de sportivi din 41 de ţări.
Miruna avea 8 ani când a participat la primul campionat naţional de şah, unde a luat şi locul I. Ulterior, a mers la Campionatul Mondial de şah din Slovenia, unde s-a clasat pe locul 5. Iar după această competiţie, premiile s-au ţinut lanţ.
Miruna Lehaci este elevă la Colegiul Naţional din Iaşi, în clasa a 7-a, şi a acceptat invitaţia de a fi oaspetele nostru la România de Nota Zece.
Lotul olimpic al României a obţinut trei medalii de aur, una de bronz şi o menţiune la proba pe echipe, la cea de-a 15-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Lingvistică.
Etapa din acest an a avut loc în capitala irlandeză Dublin.
Ministerul Educaţiei precizează, într-un comunicat, că au concurat 180 de elevi de liceu din 29 de ţări de pe toate continentele.
Sportivii români au obținut 8 medalii, dintre care 5 de argint și 3 de bronz, la Festivalul Olimpic al Tineretului European, competiție încheiată, sâmbătă seara, la Gyor, în Ungaria.
Cele 5 medalii de argint au fost cucerite de gimnasta Denisa Maria Golgotă(foto), la proba de sărituri, judoka Ramona Micula, tenismenul Nicholas David Ionel (simplu), atletul Cristian Gabriel Voicu(800 metri) și de echipa feminină de handbal, avându-le în componență, printre altele, pe târgumureșencele Monica Bărăbaș și Andreea Târșoagă.
Medaliile de bronz au fost aduse de atleta Andreea Raissa Hojda (800 metri), înotătoarea Ana Dascăl (100 metri) și judoka George Șerban (90 kg). România a fost reprezentată de 77 de sportivi, care au participat la 8 discipline, respectiv atletism, gimnastică, înot, tenis de câmp, judo, handbal feminin, ciclism și kaiac-canoe.
Rusia a terminat pe primul loc în clasamentul pe națiuni, cu 30 de medalii de aur, 19 de argint și 12 de bronz, urmată de Italia (14-11-13) și Ungaria (13-14-14).
Sportivii Larisa Iordache (Dinamo Bucureşti) şi Marian Drăgulescu (Steaua Bucureşti) au câştigat, ieri, cele mai multe medalii de aur, câte trei, în finalele pe aparate, la cea de-a 68-a ediţie a Campionatelor Naţionale de la Bucureşti.
Larisa Iordache a cucerit medaliile de aur la paralele, bârnă şi sol, iar la sărituri s-a impus junioara Denisa Golgotă. La masculin, Marian Drăgulescu s-a impus la sol, sărituri şi bară fixă, celelalte medalii de aur revenind sportivilor Andrei Muntean – la inele şi paralele, respectiv Andrei Ursache, la cal cu mânere.
Larisa Iordache a mai cucerit titlul la individul-compus, dar şi cel pe echipe cu Dinamo Bucureşti. La masculin, titlul la individual-compus a revenit lui Cristian Băţagă (CSM Bucureşti), iar cel pe echipe tot clubului Dinamo Bucureşti.
Pentru gimnaştii din loturile olimpice, Campionatele Naţionale de la Bucureşti au reprezentat un test important înaintea participării la Campionatele Mondiale de la Glasgow, care vor avea loc în perioada 23 octombrie – 1 noiembrie.
Lotul olimpic al Romaniei a obtinut patru medalii – o medalie de aur, doua de argint si o medalie de bronz – la Olimpiada Internationala de Geografie 2015. In clasamentul general, Romania s-a clasat pe locul I, anunta Ministerul Educatiei. La competitia internationala care s-a desfasurat in Rusia au participat peste 150 de elevi, din 40 de tari si regiuni.
Olimpiada Internationala de Geografie 2015 s-a desfasurat in perioada 10-18 august, la Tver, in Rusia. Aceasta a fost a XII-a editie a olimpiadei.
La editia de anul trecut a Olimpiadei Internationale de Geografie, Romania a obtinut locul I in Europa si locul trei in lume, cu doua medalii de aur, o medalie de argint si o medalie de bronz.
29 de sportivi romani care au concurat la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics de la Los Angeles au revenit astazi in tara !
Lotul Romaniei a concurat la înot, gimnastică artistică, tenis de masă, fotbal si atletism.
Sportivii au revenit acasa cu 21 de medalii: cate 7 de aur, de argint si de bronz.
Elevii români au obţinut cinci medalii şi locul I în Europa la Olimpiada Internaţională de Fizică 2015, concurs care s-a încheiat duminică, informează Ministerul Educaţiei într-un comunicat transmis AGERPRES.
Olimpicii români au reeditat, astfel, succesul repurtat anul trecut la Olimpiada Internaţională de Fizică, reuşind acelaşi palmares – cinci medalii: două de aur, două de argint şi o medalie de bronz.
Datorită acestui rezultat, România a ocupat din nou primul loc în Europa şi locul 10 în lume.
Medaliile de aur au fost cucerite de Tudor Creţu (argint în 2014) şi Ştefan Eniceicu (aur în 2014), elevi în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Capitală. De asemenea, lui Ştefan Eniceicu i-a fost decernat şi premiul special din partea Societăţii Europene de Fizică pentru cel mai mare punctaj obţinut de un elev din Europa la proba teoretică (29,8 puncte din maximum de 30).
Laureat cu aur la ediţia precedentă, Cristian Alexandru Frunză (clasa a XII-a, Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) a obţinut anul acesta o medalie de argint, performanţă atinsă şi de colegul său de liceu – Răzvan Radu (clasa a X-a). Medalia de bronz a intrat în posesia Ilenei Rugină, elevă în clasa a XII-a la Liceul Internaţional de Informatică.
Delegaţia României a fost condusă de Adrian Dafinei, Conferenţiar Universitar Doctor la Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti şi însoţită de Delia Davidescu (profesor la Liceul Internaţional de Informatică) şi Sebastian Popescu, Conferenţiar Universitar Doctor la Facultatea de Fizică a Universităţii ‘A. I. Cuza’ din Iaşi.
A 46-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Fizică s-a desfăşurat în Mumbai (India), în perioada 4 – 12 iulie, reunind peste 190 de concurenţi din 48 de ţări.
Olimpiada Balcanică de Informatică pentru seniori, a avut loc la Ankara, în Turcia.
Medalia de aur a fost cucerită de Mihai-Iulian Andreescu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Capitală. Medaliile de argint au fost câştigate de trei liceeni din Bucureşti, Lugoj şi Sighetu Marmaţiei. La competiţie au participat 13 echipe din 11 ţări.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.