În plin sezon al infecțiilor respiratorii acute, din farmacii lipsesc o serie de medicamente. Criza cea mai vizibilă, care afectează în mod direct pacientul, atât adult cât și copil, este lipsa antibioticelor.
Prețurile ridicate ar fi una din cauzele care a dus la dispariția anumitor medicamente din farmacii. Foarte mulți producători români nu reușesc să își acopere costurile.
„Au crescut foarte mult costurile cu materiile prime, materiale și utilități și mulți producători și-au scos medicamentele, în special cele ieftine, din portofoliu. Există o politică de prețuri foarte dură în România, care nu permite majorări de prețuri de niciun fel în condițiile în care cresc utilitățile și costurile cu materii prime și materiale și, de asemenea, se adaugă faptul că, în general, nu există o politică de creare de stocuri la nivelul autorităților din România, cum este în alte țări pentru anumite domenii unde se constată sau există de ani de zile aceste probleme de sincopă. Companiile din România, de exemplu, pot aduce cantități nelimitate de antibiotic.”, a declarat Dragoș Damian, directorul executiv al companiei Terapia din Cluj.
Agenția Națională a Medicamentului nu a comentat situația.
Publicat de Andra Radu,
2 septembrie 2022, 16:00 / actualizat: 2 septembrie 2022, 18:04
Cercetătorii de la Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude din SUA au descoperit că o încercarea de a distruge celulele canceroase le transformă pe acestea și le face mult mai rezistente la medicamente, creând o formă mult mai agresivă de cancer ulterior.
Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude, fondat în 1962, este un centru de cercetare și tratament pediatric situat în Memphis, Tennessee, axat pe bolile devastatoare ale copiilor, în special leucemia și alte tipuri de cancer.
Multe medicamente pentru cancer provoacă apoptoza, moartea celulară programată. Acest lucru necesită ca mitocondriile celulelor să elibereze o proteină specială, citocromul c. Anterior, cercetătorii credeau că odată ce citocromul c este eliberat în celulă, apoptoza nu poate fi oprită. S-a dovedit că unele celule canceroase sunt capabile să supraviețuiască prin declanșarea unui proces metabolic special care activează genele şi opresc apoptoza.
Descoperirea oamenilor de știință ar putea explica, de asemenea, de ce celulele canceroase devin rezistente la alte tratamente, nu doar la medicamentul care a fost utilizat inițial: în timp ce medicamentele pot avea mecanisme diferite, multe se bazează pe apoptoză.
Chiar și o apoptoză nereușită face celulele rezistente la moartea celulară programată. Ele încep să se dividă, tumora crește, dar medicamentele nu funcționează.
Activitatea oamenilor de știință poate servi drept bază pentru crearea de medicamente potrivite pentru a preveni reapariția cancerului. În celulele rezistente, răspunsul la apoptoza eșuată are ca rezultat o creștere a activității factorului de transcripție 4 (ATF4), care reglează major răspunsul la stres, provocând descompunerea proteinelor care declanşează moartea celulară și reglarea genelor care promovează supraviețuirea.
Dacă gena ATF4 sau proteina ATF4, pe care o codifică, este blocată, celulele canceroase nu pot deveni rezistente la tratament. Același efect se observă atunci când o proteină care este activată de ATF4, un inhibitor responsabil de reglarea coordonată a sintezei porțiunilor hemului (HRI), este blocată.
Hub-ul umanitar de la Suceava devine funcțional astăzi. Potrivit reprezentanţilor Guvernului, astăzi după-amiază în hub va ajunge primul transport cu medicamente și produse de strictă necesitate.
Vor fi prezenţi la Suceava Janez Lenarcic (comisarul european pentru gestionarea crizelor), Fabrizio Curcio (şeful Departamentului de Protecţie Civilă, structură din cadrul Preşedinţiei Consiliului de Miniştri din Italia) şi secretarul de stat Raed Arafat (şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă).
La sfârşitul săptămânii trecute, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că printr-o hotărâre a CNSU a fost abilitat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să înceapă de îndată pregătirile pentru organizarea unui hub umanitar în România.
„Am abilitat, prin hotărârea CNSU, ca Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să înceapă de îndată pregătirile pentru organizarea unui hub umanitar în România, el va fi organizat la Suceava. Avem convingerea că acest hub, sub coordonarea autorităţilor de la Bruxelles, va putea să faciliteze şi să asigure coerenţă întregului efort care se face pentru a ajuta cetăţenii ucraineni şi în felul acesta vreau să subliniez – contribuţia autorităţilor române este semnificativă”, a afirmat premierul.
„Farmacia socială” din Sângeorgiu de Mureș, prin campania „Uniți pentru Ucraina”, a reușit să strângă bani pentru medicamente. Acestea, prin Crucea Roșie, vor ajunge în Ucraina.
Reprezentantul „Farmaciei sociale”, Marius Dumitrescu, a precizat că nu sunt vizați refugiații deja aflați în România, ci bolnavii și răniții din spitalele din Ucraina, care primesc exact ceea ce solicită.
În ultima săptămână au plecat către spitalele din Ucraina medicamente și obiecte sanitare în valoare de 135.000 de lei, prin contribuția financiară a unor fundații, ONG-uri și parohii, iar în această săptămână s-au mai strâns peste 70.000 de lei.
Zilele trecute „Farmacia socială” a primit 5 „thermobox”-uri, cutii speciale în care materialele sanitare se păstrează la temperatură optimă constantă.
Începând cu luna februarie 2022, tratamentul pentru pacienţii cu diverse forme de hepatita C şi ciroză hepatică cu virus C este asigurat prin derularea unor contracte cost-volum-rezultat încheiate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Pe lângă tratamentele genotip specifice, pacienţii au acces şi la două molecule pangenotipice specifice introduse în Lista de medicamente compensate şi gratuite cu data de 1 februarie 2022.
Tratamentul pacienţilor adulţi este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie şi boli infecţioase, aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări din 16 judeţe (Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Bihor, Argeş, Vâlcea, Sibiu, Suceava, Mureş, Timiş) şi CAS AOPSNAJ.
Pentru adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani tratamentul este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie pediatrică şi boli infecţioase, aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate din 11 judeţe (Bucureşti, Bihor, Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mureş, Sibiu, Timiş) şi CAS AOPSNAJ.
Medicamentele se eliberează indiferent de casa de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află asiguratul, cu condiţia ca furnizorul de medicamente să fie în contract cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate cu care se află în relaţii contractuale şi medicul care a emis prescripţia medicală.
Evaluarea rezultatului medical pentru pacienţii înrolaţi în tratamentul cu antivirale cu acţiune directă se va realiza exclusiv de medicul curant al pacientului, informaţiile urmând a fi procesate în PIAS de casa de asigurări de sănătate prin care se derulează contractul cost-volum-rezultat şi cu care se află în relaţii contractuale medicul curant al pacientului
De asemenea, începând cu luna iulie 2021, există în derulare şi un contract de tip cost-volum-rezultat, în cadrul căruia pot beneficia de tratament pacienţii adulţi fără ciroză hepatică sau cu ciroză hepatică compensată, care în urma tratamentelor anterioare cu AAD (medicamente cu acţiune antivirală directă) nu au obţinut răspuns terapeutic.
„Din fericire, studiile au demonstrat că terapiile fără interferon pot vindeca hepatita C, care reprezintă o problemă de sănătate publică. Facem încă un pas în îndeplinirea indicatorilor necesari pentru respectarea angajamentului României față de organismele internaționale, de eradicare a infecției cu virus hepatic C până în anul 2030”, a declarat Adela Cojan, președintele interimar al CNAS.
Pe site-ul CNAS sunt afişate, atât pentru asiguraţi, cât şi pentru medicii curanţi, toate informaţiile referitoare la includerea în tratament a pacienţilor eligibili.
Marius Manole, Daniela Nane, Feli, Chris Simion–Mercurian, Anca Sigartău, Ioana Maria Moldovan, Giulia, Mihaela Tatu, Victoria Dicu, Marcela Motoc, Radu Nechit și Zăpă de la ItsyBitsy, dar și peste 60 de artiști, muzicieni, psihologi, sportivi și nu numai vor face cea mai mare petrecere on-line în 14 Mai 2020 pe pagina de Facebook a platformei Fă Bine!
Peste 60 de artiști, sportivi și profesioniști din diverse domenii au confirmat prezența la Festivalul Familiei – România se vindecă împreună, organizat de comunitatea Fă Bine!. Acesta va avea loc în dată de 14 mai, în intervalul orar 09.30 – 22.00 și va fi difuzat online live pe pagina de Facebook a platformeiFă Bine!.
ComunitateaFă Bine! susține și încurajează persoanele cu dizabilități. De aceea suntem bucuroși de prezența în festival a Laviniei Chițu care va interpreta mimic – gestual momente artistice. Lavinia este artist-interpret, plămădită în lumea tăcerii din doi părinți surzi.
Evenimentul își propune să ofere tuturor momente de bucurie, încredere, cunoaștere și să ajute la susținerea persoanelor vulnerabile. Mai mult de 6600 de persoane cu dizabilități, cu boli severe sau aflate în sărăcie au fost susținute de Fondul de Solidaritate al platformei Fă Bine! în ultimele 2 luni. Încă 10.000 au nevoie de ajutor. Oricine poate contribui la acesta printr-o donație făcută: în campania de strângere de fonduri de pe pagină de Facebook a platformei, pe site-ul platformei (fabine.eu) sau direct în contul RO71BTRLRONCRT0479462201 al Asociației Trăiește cu Bucurie (deținătoarea platformei Fă Bine!).
Toți cei care vor contribui cu donații în perioada 07 – 14 mai vor participa la tombola organizată cu această ocazie oferind peste 50 de premii pentru copii și părinți.
Fă Bine! este platforma de sprijin și colaborare care aduce împreună 90 de ONG-uri (din domeniul medical, social, educațional, s.a), voluntari, companii și donatori individuali. Construim un ecosistem social care ia în considerare nevoile tuturor și în care se pun laolaltă resurse pentru obținerea de rezultate valoroase pentru toți participanții – și pentru societate în sens larg.
Fondul de Solidaritate constituit de platforma Fă Bine! acoperă nevoi precum achiziția de medicamente, dezvoltarea de către ONG-uri de programe de telemedicină și de susținere a beneficiarilor la distanță, consiliere psihologică, procurarea de alimente, produse de igienă și sanitare, sau alte cheltuieli care ajută organizațiile să supraviețuiască acestei perioade și care sunt esențiale pentru beneficiarii lor, pentru că aceștia să-și poată continua terapiile și după încheierea restricțiilor generate de virusul COVID-19.
Parteneri media: Agerpres, Itsy Bitsy, Radio România Cultural, A7TV, București FM, România Pozitivă, Gala Societății Civile, A7TV, Itsy Bitsy FM, UNCER, ProFM, Magic FM, Creatori de destine, Milk & Cookies\ Digital Branding studio, News Național, Jurnal Social, Asociația culturală Tonic Production
UE contribuie la îmbunătățirea sănătății publice prin finanțare și reguli privind o gamă largă de subiecte, precum alimentația, bolile, aerul curat și multe altele.
De ce există o politică în domeniul sănătății la nivel UE
Responsabilitatea pentru organizarea și furnizarea de asistență medicală și de securitate socială revine în primul rând guvernelor naționale. Rolul UE este de a completa și sprijini statele membre în îmbunătățirea stării de sănătate a europenilor, reducerea inegalităților în materie de sănătate și deplasarea către o Europă mai socială.
Evoluția pieței muncii și libera circulație a persoanelor și a bunurilor pe piața internă duce la necesitatea coordonării problemelor de sănătate publică la nivel UE. Politica de sănătate publică a UE ajută statele membre să creeze rezerve de resurse și să soluționeze provocări comune precum rezistența la substanțe antimicrobiene, reducerea incidenței bolilor cronice ce pot fi prevenite și impactul creșterii speranței de viață asupra sistemelor de sănătate.
UE emite recomandări și dispune de legi și standarde pentru protejarea cetățenilor, care acoperă produsele și serviciile de sănătate (cum ar fi produsele farmaceutice, dispozitivele medicale, e-sănătatea) și pacienții (reguli privind drepturile pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere).
Programul de sănătate al UE
Lucrarea este finanțată prin programul de sănătate al UE, care încurajează cooperarea și promovarea strategiilor pentru o stare bună de sănătate și asistență medicală.
Există norme specifice ale UE privind medicamentele pentru copii, bolile rare, produsele pentru terapie avansată și studiile clinice. De asemenea, UE dispune de reguli pentru combaterea medicamentelor falsificate și pentru a asigura controlul comerțului cu medicamente.
În 2017, au fost adoptate noi norme privind dispozitivele medicale de diagnosticare și de diagnosticare in vitro, cum ar fi supapele cardiace sau echipamentul de laborator, pentru a ține pasul cu progresul științific, pentru a îmbunătăți siguranța și pentru a garanta o mai mare transparență.
Întrucât regulile privind utilizarea canabisului medical variază foarte mult între statele membre, Parlamentul a solicitat, în 2019, o abordare la nivelul UE și o cercetare științifică finanțată în mod corespunzător.
Locuri de muncă sănătoase
Legislația UE stabilește cerințele minime de sănătate și siguranță pentru protecția la locul de muncă, permițând statelor membre să aplice dispoziții mai stricte. Există dispoziții specifice privind utilizarea echipamentelor, protecția lucrătoarelor gravide și a tinerilor, precum și expunerea la substanțe specifice, cum ar fi agenți cancerigeni și mutageni, sau zgomot.
Forța de muncă îmbătrânită a Europei și creșterea vârstei de pensionare aduc provocări pentru sănătate. Pentru a menține și a reintegra lucrătorii la locul de muncă cu leziuni sau probleme cronice de sănătate, Parlamentul European a propus, în 2018, măsuri precum adaptarea locurilor de muncă prin programe de dezvoltare a competențelor, asigurarea condițiilor flexibile de lucru și sprijinirea lucrătorilor (inclusiv consultarea unui psiholog sau terapeut).
Societatea favorabilă incluziunii
Pentru a asigura participarea deplină a persoanelor cu dizabilități în societate, Parlamentul a aprobat, în 2019, actul european privind accesibilitatea (EAA). Noile reguli urmăresc să asigure accesul persoanelor în vârstă și persoanelor cu handicap din întreaga UE la produsele de zi cu zi și serviciile-cheie (cum ar fi smartphone-uri, computere, cărți electronice, mașini de check-in, bancomate și alte terminale de plată).
Zece noi medicamente vor intra pe lista celor compensate și gratuite. Acestea au fost avizate de Agenția Națională a Medicamentului pentru a intra pe listele respective.
Data introducerii lor urmează să fie stabilită de Ministerul Sănătății.
Șefa Departamentului de Evaluare a Tehnologiilor Medicale, Felicia Constantinescu, a precizat pentru ce boli sunt prescrise cele zece noi medicamente:
”În funcție de legislație, este vorba despe anumite medicamente pentru tratarea infecției cu virusul HIV. De asemenea, pacienții cu limfom folicular, cei cu hemofilie B, pacienții cu cancinom hematop celular, cei cu diabet zaharat, cu mielom multiplu și cei ce au virusul hepatic de tip C vor primi luna aceasta o veste bună.”
Ministrul român al sănătăţii, Sorina Pintea, s-a întâlnit, marţi, cu omologul său bulgar, Kiril Ananiev, cu care a discutat despre asigurarea accesului pacienţilor la medicamente, precum şi preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2019, relatează BTA. „În anul 2016, statele noastre au semnat un acord de cooperare privind asigurarea accesului la medicamente pentru pacienţi. Acordul nu a fost pus în practică şi propunem reluarea negocierilor şi îmbunătăţirea unor anumite texte din acest document. Mai mult, vrem ca memorandumul de cooperare în domeniul sănătăţii şi ştiiţelor medicale, care datează din anul 1996, să fie „actualizat”, a menţionat Pintea, potrivit unui comunicat de presă al Ministerul Sănătăţii din România. Ministrul Ananiev a fost de acord cu propunerile părţii române şi un grup de lucru, format din experţi, va începe să lucreze la modificări, subliniază sursa citată.
„Cooperarea în domeniul medicamentelor ar putea să înceapă la sfârşitul primului trimestru al anului 2019, după aplicarea noului sistem de asigurări, pe care Ministerul bulgar al Sănătăţii îl pregăteşte. Cei doi oficiali au dezbătut de asemenea reformarea sistemului de asigurări de sănătate şi a sistemului de ajutor de urgenţă în Bulgaria. La solicitarea părţii bulgare, ministrul sănătăţii va prezenta legislaţia românească pentru funcţionarea sistemului de ajutor de urgenţă”, se mai arată în comunicat.
Ministerul Sănătăţii a stabilit înfiinţarea unui grup de lucru pentru regândirea taxei de clawback aplicată producătorilor de medicamente. Decizia vine în urma unor discuţii care au avut loc astăzi între conducerea ministerului şi reprezentanţii producătorilor de medicamente. Grupul de lucru va începe să lucreze de săptămâna viitoare la noile reglementări şi va fi format din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ai Ministerului Finanţelor şi din reprezentanţi din partea asociaţiilor producătorilor de medicamente, potrivit reporterului Radio România Actualităţi, Marilena Frâncu. Taxa va fi regândită pentru toate medicamentele.
La Parlamentul European din Bruxelles, a avut loc, săptămâna trecută, lansarea programului PARTNERS, un proiect inițiat de Consorțiul European de Hemofilie (ECH) și susținut de organizațiile de profil ale pacienților și medicilor din Europa, dar și de reprezentanți ai producătorilor de medicamente pentru boli rare. Unul dintre obiectivele principale în acest proiect este ca pacienții suferinzi de hemofilie din țările membre să aibă acces mai bun la ultimele tratamente de pe piață, un acces peste standardul mediu, în conformitate cu recomandările Consiliului Europei. România este una din țările menționate de această organizație internațională în care tratamentul este sub standardul mediu. Norica Nicolai, gazda acestui eveniment, a declarat:
”M-am bucurat să avem în aceeași sală reprezentanți ai pacienților, ai medicilor, ai mediului politic din UE. De doi ani, de când fac parte din această comunitate atât de activă, am simțit că fiind uniți, acționând împreună, putem schimba lucrurile în bine. Semnalele din țara mea îmi spun că lucrurile se îmbunătățesc și că toată munca dumneavoastră de aici de la Bruxelles, în care sunt onorată să fiu implicată ca promotor în Parlamentul European, dau roade, iar guvernele, casele de sănătate caută să se implice mai mult, să vă sprijine mai mult. Felicit ECH pentru dedicația constantă în folosul bolnavilor de hemofilie și mulțumesc colegilor mei parlamentari care s-au alăturat acestui demers, Nessa Childers, Miroslav Mikolasik, Cristian Bușoi și Wim van de Camp!”, a spus eurodeputata ALDE Norica Nicolai în discursul de deschidere a evenimentului.
Programul PARTNERS lansat la Bruxelles va fi implementat și în România, prin intermediul asociațiilor pacienților cu hemofilie, și presupune o colaborare între ministerul de profil care va achiziționa tratamente de ultimă generație ce garantează o calitate a vieții mai bună a bolnavilor, producătorii de medicamente care se angajează să vândă medicamente mai bune la aceleași prețuri cu cele din generația anterioară și medicii ce tratează pacienții cu aceste boli rare. În România se estimează că există aproximativ 1.800 de persoane suferinde de hemofilie, iar la nivel european, în jur de 38.000.
România se află printre primele cinci ţări din Uniunea Europeană la consumul de antibiotice şi este statul cu cel mai mare procent de folosire a lor fără prescripţie medicală.
Folosirea greşită a acestor medicamente favorizează apariţia bacteriilor rezistente la tratament, avertizează specialiştii.
Potrivit unui raport al Observatorului Român de Sănătate, adeseori pacienţii exercită presiuni asupra medicilor pentru eliberarea de antibiotice, chiar şi când folosirea lor nu se justifică.
Acestea nu au efect în cazul răcelilor şi infecţiilor respiratorii, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă să nu se ia antibiotice decât dacă au fost prescrise de medic şi să se urmeze până la capăt tratamentul, chiar şi atunci când pacienţii se simt mai bine.
Consiliul Judeţean Hunedoara va aloca 3 milioane de lei, de la bugetul instituţiei, pentru acoperirea unor datorii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva.
Banii vor acoperi o parte din cheltuielile efectuate cu medicamente, materiale sanitare și reactivi, dar nu acoperă întreg necesarul de finanţare al unităţii medicale, spune managerul spitalului, Adina Pera Ştefănie.
“Până la sfârşitul anului va mai fi nevoie de câteva sume. O să analizăm necesarul de finanţare pentru că avem mici probleme de înregistrate şi în urma raportului de audit să avem nişte date mult mai concrete”, a spus managerul spitalului. Potrivit acesteia, în prezent datoriile spitalului se ridică la circa 8,9 milioane de lei.
Consiliul Judeţean Hunedoara a dispus efectuarea unui raport de audit la spitalul judeţean, pentru activitatea desfăşurată în perioada 2009-2017, concluziile acestuia urmând să fie analizate în cursul săptămânii viitoare.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a publicat o ofertă pentru locuri de muncă temporare, evaluată la 31,8 milioane de lire sterline, pentru angajaţi cu contract temporar de muncă, pe fondul dificultăţilor legate de relocarea forţată din Londra după Brexit, transmite Reuters.
Instituţia are 890 de angajaţi şi sediul central la Londra din anul 1995.
Pe lângă sutele de locuri de muncă bine plătite, EMA atrage anual aproximativ 36.000 de experţi la reuniunile sale, o adevărată mană cerească pentru hoteluri. Şi, mai important, Agenţia care aprobă şi monitorizează siguranţa medicamentelor din Uniunea Europeană (UE) poate fi un magnet pentru viitoarele investiţii în sectoarele farmaceutic şi al biotehnologiei.
Deşi EMA angajează în mod regulat persoane cu contract temporar de muncă, oferta de vineri este neobişnuit de mare şi vine într-o perioadă de incertitudini pentru angajaţi, mulţi dintre ei preferând mai degrabă să părăsească instituţia decât să plece din Londra.
Director Guido Rasi a declarat, într-un interviu acordat Reuters, că activitatea esenţială, de la aprobarea noilor medicamente la efectuarea verificărilor privind siguranţa medicamentelor se va confrunta cu riscuri dacă politicienii aleg o nouă locaţie inadecvată.
Oferta de locuri de muncă anunţată de Agenţia Europeană a Medicamentului vizează vorbitori de limbi străine, în domeniul administrativ, de reglementare, ştiinţific, expertiză legală, care să lucreze în actualul sediu al EMA din Londra.
Până în 30 septembrie, Comisia Europeană (CE) a evaluat diferitele oferte, pe baza unor criterii convenite anterior, precum acces la infrastructură şi posibilitatea continuării activităţilor, înainte ca miniştri din cele 27 de stat membre UE să ia o decizie prin vot în luna noiembrie. Procedura de vot va fi una secretă, dar acest lucru nu exclude negocierile din culise, în presă apărând deja speculaţii că Franţa a acceptat ca Frankfurt să obţină sediul EBA cu condiţia ca noul sediul al EMA să fie la Lille.
”Estimarea se bazează în întregime pe informaţiile trimise de statele membre. Agenţiile au fost de asemenea consultate în acest proces”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Evaluarea Comisiei include rezumatele celor două seturi de oferte sub formă de grilă, însoţite de comentarii efective la fiecare criteriu.
În cazul României, Comisia Europeană a informat că oferta arată disponibilitatea curselor aeriene directe între Bucureşti şi 23 de capitale din UE, zboruri de legătură către restul capitalelor blocului comunitar şi o frecvenţă de la două la 12 zboruri pe zi, plus transportul public către sediul propus ”în mai puţin de 16 minute”. În privinţa hotelurilor, în oferta capitalei României se menţionează ”10.000 de camere existente de hotel, de la hoteluri exclusiviste la locuri de cazare de categorie medie”.
Agenţia Europeană a Medicamentului a informat Comisia Europeană că oraşul preferat de către angajaţii săi pentru noul sediu este Amsterdam, în urma planificatei mutări din Londra după Brexit, a anunţat recent site-ul Politico.
Un studiu realizat în rândul a 92% dintre salariaţii EMA a arătat că mai puţin de jumătate din personal ar fi dispus să se mute în nouă din oraşele candidate. În opt dintre aceste oraşe – pe care EMA nu le-a nominalizat – ar vrea să se mute sub 30% din angajaţii agenţiei. Nouă din zece angajaţi EMA ar prefera să demisioneze decât să se mute în oraşe ca Varşovia, Bucureşti sau Sofia.
Angajaţii EMA au indicat că sunt reticenţi în a se muta în multe dintre cele 19 oraşe propuse să găzduiască Agenţia Europeană a Medicamentului.
Ediţia europeană a Politico informează că cei 900 de angajaţi care au participat la studiu au indicat că oraşul preferat pentru noul sediu este Amsterdam, iar EMA a informat Comisia Europeană că relocarea în oraşul olandez ar duce la cele mai reduse pierderi de personal.
Alte oraşe preferate de către angajaţii Agenţiei Europene pentru Medicamente sunt: Barcelona şi Viena, urmate de Milano, Copenhaga, Atena şi Dublin, susţine Politico.
Menţinerea personalului este esenţială pentru menţinerea serviciilor esenţiale, apreciază conducerea EMA.
În cazul României, Guvernul de la Bucureşti a anunţat, pe 21 iulie, că dosarul de candidatură pentru relocarea de la Londra la Bucureşti a Agenţiei Europene pentru Medicamente a fost finalizat, în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.
Producătorii autohtoni de medicamente spun că majorarea preţurilor la gaze naturale şi combustibili influenţează dramatic companiile româneşti, însă efectul nu va fi scumpirea produselor, ci retragerea de pe piaţă a medicamentelor ieftine.
În final, cumpărătorii vor fi nevoiţi să cumpere de pe piaţă produsele similare care sunt mai scumpe.
Situaţia este deja foarte gravă, astfel că e greu de crezut că producătorii de medicamente mai au resurse să suporte încă o creştere a costurilor de producţie, care nu poate fi translatată în preţul de vânzare, spune directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente generice din România, Laurenţiu Mihai.
Publicat de adinaiftime,
18 septembrie 2017, 20:30
Nouă medicamente noi urmează să intre pe listele de compensate şi gratuite conform proiectului de hotărâre dezbătut luni, 18 septembrie, la Ministerul Sănătăţii, informează Agerpres.
Dintre acestea, cinci molecule se adresează pacienţilor care suferă de HIV/SIDA, iar restul sunt pentru tratamentul cancerului renal, diabetului, psoriazisului şi bolilor cardiovasculare.
Aceste medicamente noi ar trebui să poată fi prescrise bolnavilor cel târziu până la sfârşitul lunii viitoare.
Vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Viorica Predună, a reiterat necesitatea eliminării taxei clawback şi a solicitat Guvernului să găsească bani pentru a permite accesul tuturor pacienţilor la tratamente, nu doar al unei anumite categorii. Viorica Predună a arătat că suplimentarea bugetului ar putea fi o soluţie.
Bolnavii din România aleargă din farmacie în farmacie să găsească medicamentele care-i ţin în viaţă! De doi ani, pacienţii români sunt în dificultate pentru că multe dintre medicamentele de care au nevoie nu se mai găsesc.
Se întâmplă asta pentru cã distribuitorii sunt nemulţumiți de politica medicamentului din România şi pentru că ceea ce primează este profitul şi nu viaţa bolnavilor. Acum au dispărut de pe piaţă alte medicamente importante, atrage atenţia preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România, Cezar Irimia. Cei mai afectaţi sunt bolnavii de cancer cei care suferă de hemofilie sau boli neurologice.
De exemplu pentru bolile oncologice sunt aprobate 12 medicamente, încă din iulie, anul trecut, la care bolnavii nu au acces în acest moment.
Au fost ani în care farmaciile îşi primeau banii de la Casa de Asigurări de Sănătate şi cu mai bine de un an întârziere, prin urmare situaţia în care anumite farmacii nu onorau reţete pe motiv că nu au medicamentele respective, furnizorii nu le mai livrează, era cumva mai uşor de înţeles. Astăzi, deşi plăţile se fac la timp, prin urmare nu banii ar fi problema, farmaciştii se văd foarte des puşi în situaţia să-şi amâne pacienţii, să încingă telefoanele, să lase mesaje la nesfârşit distribuitorilor, căutând anumite medicamente. Lista medicamentelor care se găsesc foarte greu se măreşte de la o zi la alta, spun aceştia, iar principala explicaţie pare să fie preţul mic pe care statul îl plăteşte furnizorilor, aceştia preferând să livreze pe pieţe mai ofertante, a declarat pentru Radio Reşiţa Cezar Irimia.
În farmaciile din România nu se mai găsesc medicamente pe bază de imunoglobulină, substanţă care ajută la formarea imunităţii celulare şi de care au nevoie pacienţii cu afecţiuni autoimune.
Ultimele două firme care produceau astfel de medicamente au depus, încă din luna iunie, notificări de retragere de pe piaţă, spune preşedinta Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Rozalina Lepădatu:
Din păcate, nu se mai găsesc imunoglobuline pe piață. Mai există o variantă pe care o aduce Unifarmul, pe nevoi speciale, dar nu există o continuitate – Unifarmul nu e distribuitor de medicamente. Sunt pacienți cu anumite afecțiuni cum e, de exemplu, myasthenia gravis, care trebuie să facă imunoglobulină doar când sunt în puseu: poți să ai un puseu o dată la un an, la doi ani, nu e ceva constant, dar avem și pacienți care suferă de diferite imunodeficiențe care fac în mod constant, în fiecare lună. Lipsa imunoglobulinei înseamnă totul, ei pot să moară dacă nu-și fac imunoglobulinele! (Rozalina Lepădatu, preşedinta Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune)
Pacienţii cu afecţiuni autoimune nu exclud organizarea unui miting de protest, dacă Ministerul Sănătăţii nu va rezolva problema medicamentelor pe bază de imunoglobulină.
Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Timişoara se confruntă cu mari probleme din cauza subfinanţării sistemului de sănătate.
Instalaţiile speciale de climatizare sunt defecte, astfel că intervenţiile chirurgicale se desfăşoară cu risc de infecţii din cauza transpiraţiei. Şeful secţiei de Chirurgie Vasculară, prof. dr. Marian Gaşpar atrage atenţia că în sălile de operaţie clima specială laminară, veche de 22 de ani, nu mai funcţionează, astfel că temperatura ajunge la 26 – 29 de grade, în condiţiile în care temperatura în sălile de operaţie pe cord trebuie să fie de 18 – 20 de grade. “Aceeaşi problemă cu clima este şi la Terapie Intensivă unde pacienţii, după operaţiile pe cord, rămân una – două zile şi trebuie să suporte temperaturi de 29 de grade”, atrage atenţia dr. Marian Gaşpar.
Tot din cauza lipsei banilor lipsesc medicamente, anesetezice sau dispozitive medicale necesare la operaţii. O altă problemă semnalată de profesorul Gaşpar o reprezintă spaţiile de operaţie, în condiţiile în care sălile noi “un etaj cu 30 de locuri pentru pacienţi şi noul spaţiu pentru Sterlizare au rămas tot goale, nefolosite”.
Şeful secţiei de Chirurgie Cardiovasculară, Marian Gaşpar, spune că în momentul de faţă toate cele trei aparate angiograf s-au defectat; în aceste condiţii, pacienţii sunt îndrumaţi pentru examinări spre alte oraşe. Gaşpar a mai amintit că din motivele aminitite anterior, numărul de operaţii realizate la Timişoara a scăzut cu aproape o treime.
Peste 2.300 de medicamente din toate ariile terapeutice riscă să dispară de pe piaţă. Dintre acestea, 60 la sută sunt medicamente ieftine, sub 25 de lei – sunt estimările producătorilor de medicamente generice.
Aceştia susţin că la baza acestui fenomen stă creşterea taxei de clawback aplicată la nivelul producătorilor, dar şi îngheţarea plafonului banilor alocaţi de stat pentru medicamente compensate de mai bine de aproape 6 ani.
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Adrian Neacşu, a declarat într-o conferinţă de presă, că nivelul taxei de clawback ar putea ajunge până la sfârşitul anului, la 30 la sută, în timp ce anul trecut, a fost de doar 15 la sută, fapt ce va pune în dificultate toţi producătorii de medicamente generice.
Pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială de până la 900 de lei pe lună vor beneficia, de la 1 iulie, de compensarea medicamentelor (din sublista B, prevăzută de HG 720/2008) în proporţie de 90%, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, potrivit unei hotărâri adoptate vineri de Guvern.
Conform unui comunicat remis AGERPRES, Guvernul speră să crească numărul de persoane beneficiare ale acestui program.
‘Până în prezent, beneficiau de această compensare pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 700 de lei; veniturile realizate numai din pensii reprezintă drepturi de asigurări sociale care se cuvin în temeiul contribuţiilor de asigurări sociale achitate către bugetul de asigurări sociale de stat, fiind calculate pe baza veniturilor realizate de persoana asigurată’, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, a fost simplificată şi procedura de declarare a veniturilor, nemaifiind necesară declaraţia pe proprie răspundere a pensionarilor. În prezent, pentru a beneficia de această compensare, pensionarii cu venituri numai din pensii trebuie să prezinte medicului de familie talonul de pensie din care rezultă cuantumul pensiei, precum şi o declaraţie pe propria răspundere cu privire la faptul că nu realizează alte venituri.
‘S-a constatat însă că, deşi pensionarii declară că nu obţin alte venituri, în evidenţele ANAF aceştia figurează că realizează şi alte venituri, în general venituri mici. Astfel, au fost identificate situaţii în care declaraţiile pe propria răspundere au fost date de către beneficiari fără a avea cunoştinţă despre existenţa unor sume considerate venituri (dobândă bancară, venituri din dividende ca urmare a faptului că sunt posesorii unor certificate de acţiuni, situaţie în care se impune recuperarea de la această categorie de asiguraţi a procentului de 40% reprezentând diferenţa dintre 50 – 90%)’, se spune în comunicat.
Fondurile necesare pentru această măsură vor fi asigurate, în proporţie de 50%, din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate şi, respectiv, de 40% din venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii, prin transferuri din bugetul FNUASS.
‘Din evidenţele CNAS, în prezent, există un număr de 1,8 milioane de persoane cu venituri numai din pensii. În cadrul programului social privind compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionari, în 2016 au fost eliberate un număr de 2,379 milioane de reţete aferente unui număr de 430.812 pensionari cu o valoare în cuantum de 167,6 milioane lei. Din datele CNAS, se estimează că, începând cu 1 iulie 2017 numărul de beneficiari cu venituri din pensii de până la 900 lei/ lună va fi de aproximativ 2,8 milioane de persoane’, se precizează în comunicat.
Totodată, Guvernul a modificat şi completat anexa la HG 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.
‘Se introduc două DCI-uri noi aferente Programului naţional de oncologie, ca urmare a deciziei de includere necondiţionată emise în urma procedurii de evaluare; se rectifică în SUBLISTA C denumirea unui DCI, în cadrul Subprogramului de tratament al bolnavilor cu tuberculoză, astfel încât acesta să fie preluat în Lista preţului de decontare, aşa cum a fost aprobat ca preţ de Ministerul Sănătăţii. De asemenea, se introduce un nou DCI de care vor beneficia pacienţii cu transplant hepatic, în conformitate cu prevederile HG 155/2017 pentru aprobarea programelor naţionale de sănătate’, se mai arată în comunicat. (Agerpres/FOTO arhiva adevarul)
Premieră pentru Caraş-Severin! Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu a mai primit în ultimul an nicio cerere de decontare a medicamentelor de la pacienţii internaţi în unităţile sanitare din judeţ.
Se pare că în sfârşit bolnavii nu mai sunt nevoiţi să-şi cumpere medicamentele din propriul buzunar, atunci când se află în spital, susţine preşedintele CJAS Mirela Zeman. Conform legii, toate spitalele sunt obligate să asigure pacientului pe perioada internării, medicamentele necesare, altfel riscă sancţiuni din partea Casei.
„Practic orice funizor, manager, medic, şef de secţie, care va trimite bolnavii să-şi ia medicamente va fi sancţionat cu reţinerea a 1 la sută din valoarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate şi chiar rezilierea acestuia. Pacientul poate să reclame în foarte multe locuri astfel de situaţii, inclusiv la CJAS. Ţinem cont de reclamaţiile pacienţilor şi încercăm să le rezolvăm rapid, însă din fericire nu a mai fost cazul în ultima perioadă pentru că spitalele s-au conformat şi au achiziţionat suficiente medicamente pentru bolnavii internaţi”, a mai precizat Mirela Zeman.
Pe 1 octombrie 2015, CNAS a semnat contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C şi cirozei hepatice C, în baza căruia vor beneficia de tratament pacientii cu stadiul de fibroză F4.
Comisiile consultative de specialitate ale Ministerului Sănătăţii vor elabora criteriile de includere în tratamentul fără interferon.
Medicamentele vor putea fi prescrise pentru pacienţii care îndeplinesc criteriile de includere în tratament, în baza aprobării emise de către Comisia de experţi pentru afecţiuni hepatice de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Dosarul pacientului va conţine în mod obligatoriu o serie de documente care se regăsesc pe site-ul www.cnas.ro, la secţiunea informaţii pentru asiguraţi – medicamente – tratament fără interferon.
Tot la această secţiune, pe site-ul CNAS a fost publicat un document adresat pacienţilor cu informaţii utile privind modul de administrare a tratamentului fără interferon, precum şi alte informaţii privind investigaţiile necesare includerii în tratament.
În termen de maxim 10 zile lucrătoare, semnatarul contractului va comunica CNAS lista laboratoarelor care vor efectua gratuit investigaţiile necesare a fi depuse la dosarul de aprobare a tratamentului fără interferon. CNAS va posta pe site lista acestor laboratoare.
Prescrierea tratamentului şi monitorizarea pacientului se va face de către medici de specialitate din următoarele 9 centre: Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara, Oradea.
Dosarul întocmit în vederea aprobării va fi depus la casa de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală medicul de specialitate.
Acţiunea de control efectuată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi Direcţia de Sănătate Publică la farmaciile din Caraş-Severin s-a încheiat.
Au fost verificate 76 de puncte farmaceutice şi oficine. Inspectorii nu au găsit disfuncţionalităţi în relaţia contractuală, ci doar elemente minore, cum ar fi faptul ca acea condică de sugestii şi reclamaţii nu se afla la îndemâna asiguraţilor. O problemă pe care inspectorii o prevăd, e aceea că farmaciile mici, care nu fac parte din lanţurile farmaceutice, vor avea zile negre. Acestora le e temă că marii distribuitori de medicamente vor refuza să mai aprovizioneze unităţile farmaceutice care nu fac parte din marile lanţuri, deoarece cantităţile de medicamente cerute de acestea sunt mici, iar profitul este inexistent, a declarat Nicolae Dragan, şeful corpului de control din cadrul CJAS Caraş-Severin.
Peste 1.300 de medicamente ieftine au dispărut de pe piaţa românească în ultimii doi ani, iar alte 1.200 riscă să iasă de pe piaţă – sustin producătorii de medicamente generice.
Acestia cer implementarea unui calcul diferenţiat al taxei clawback pentru aceste medicamente împreună cu politici sanitare de încurajare a consumului de generice, după modelul altor state europene.
In ceea ce priveşte medicamentele generice acordate în regim compensat, aproximativ 660 de medicamente generice au ieşit din liste anul acesta faţă de anul trecut sustine Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.
Ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu spune că există un proiect de lege privind taxa de clawback aplicată diferenţiat pentru producătorii de medicamente inovative şi generice, însă nu a putut preciza cu cât vor scădea sumele alocate.
Bănicioiu a mai spus că anul viitor va creşte bugetul alocat medicamentelor acordate în regim compensat populaţiei realizată prin scăderea preţului medicamentelor de anul acesta.
Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Mureș nu a fost contactată pana acum de structurile de anchetă în cazul dosarului de corupție cu medicamente oncologice.
Reprezentantii au constatat, însă, că în fiecare lună a crescut consumul de medicamente pentru bolile de cancer, fiind utilizate medicamente foarte scumpe.
Pe de altă parte, a crescut și numărul cazurilor de bolnavi cu cancer iar decesele s-au imputinat.
Directorul adjunct al CJAS Mureș, Rodica Biro:
”Ceea ce putem să spunem noi este că, într-adevăr, consumul de medicamente oncologice crește. Dar trebuie să spune că, în ultima perioadă, s-au utilizat medicamente foarte, foarte scumpe însă, efectul, faptul că decesele au scăzut se datorează eficienței acestor tratamente care există la ora aceasta pe piață.”
Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Mureș, prin care se finanțează toate programele de sănătate, spun că există protocoale foarte stricte prin care se aloca banii.
Doar în județul Mureș se acordă circa 3 milioane de lei pentru aceste tratamente.
Consumul depășește cu mult fondurile alocate.
Revine directorul adjunct al CJAS Mureș, Rodica Biro:
Procurorii DNA au găsit la percheziţiile efectuate marţi, în legătură cu dosarul de corupţie din domeniul farmaceutic, cantităţi mari de medicamente, unele dintre ele foarte scumpe, au declarat miercuri, pentru AGERPRES, surse judiciare.
Medicamentele au fost găsite la cabinetele unor medici vizaţi de această anchetă a DNA. Sursele au precizat că unele erau foarte scumpe – de exemplu, o fiolă ar costa 20.000 de lei.
Anchetatorii au mai găsit şi documente legate de sejururile făcute de medici şi care ar fi fost suportate de firme farmaceutice, în schimbul prescrierii unor medicamente mai scumpe produse sau distribuite de acestea.
Procurorii au ridicat laptopuri şi calculatoare care aparţin persoanelor implicate, au adăugat sursele.
În acest dosar, marţi au fost efectuate percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş, faptele fiind săvârşite în perioada 2012 – 2015, conform DNA.
Sursele arată că ar fi implicaţi şefi de clinici şi secţii de oncologie, medici specialişti oncologi, coordonatori şi responsabili ai Programului Naţional de Sănătate – subprogramul oncologie.
Aceleaşi surse au susţinut că ar fi implicaţi un preşedinte al Comisiei de oncologie, un inspector la DSP Mureş, care controlează farmacii, şi peste 10 reprezentanţi zonali ai firmelor de medicamente.
Unii dintre medicii implicaţi fac parte din comisiile de achiziţii de medicamente organizate la nivelul spitalelor şi ar fi pretins şi primit foloase sau furnizorii le ofereau avantaje.
Modalităţile de cointeresare constau în perfectarea unor contracte de sponsorizare pentru participarea la diverse congrese/simpozioane organizate în ţară sau în străinătate, care le permit medicilor acumularea de puncte necesare obţinerii gradelor profesionale, plata unor taxe de speaker, remunerarea pentru studii de specialitate, unele neefectuate în realitate, asigurarea cheltuielilor pentru vacanţe în străinătate sau acordarea de diverse bunuri de valoare, cu titlu de materiale promoţionale.
Potrivit surselor citate, s-ar fi optat pentru varianta medicamentelor mai scumpe în locul unor medicamente generice, echivalente, care au aceeaşi compoziţie chimică şi acelaşi efect terapeutic, însă ar fi fost mai ieftine.
După afişarea noilor preţuri, la 1 iulie, distribuitorii au anunţat că nu mai livrează produsele nerentabile.
Managerii spitalelor susţin că au probleme cu 25 până la 40 la sută dintre contractele semnate cu distribuitorii de medicamente.
Cele mai mari probleme sunt la oncologie, cardiologie şi terapie intensivă.
In schimb, purtătorul de cuvant al Ministerului Sănătăţii Oana Grigore susţine că spitalele nu se confruntă cu o criză a medicamentelor citostatice aşa cum s-a vehiculat în presă astăzi.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, spune că această criză a medicamentelor se observă la mai multe medicamente, nu doar la cele citostatice.
Criza medicamentelor are loc atât în farmacii cât şi în spitale, mai explică acesta.
În acest moment, medicina personalizată este cea mai modernă și inovatoare formă de tratament pentru o serie de boli necruțătoare.
Din păcate, o mare parte dintre tratamentele personalizate și inovatoare apărute în ultimii ani nu se află pe lista medicamentelor și serviciilor gratuite sau compensate și, prin urmare, puțini bolnavi au acces la ele.
Medicina personalizată acționează asupra sau în interiorul celulelor cancerigene, cu mai puține efecte secundare și cu o eficientă sporită.
Tratamentul personalizat împiedică diviziunea și creșterea celulelor cancerigene, explică medicul oncolog Răzvan Curcă:
Pe scurt, ceea ce este de reținut legat de acest subiect este că terapiile țintite sunt terapii de generație nouă care acționează asupra sau în interiorul celulelor cancerigene, cu mai puține efecte secundare și cu o eficientă sporită.
Acest tip de tratament obstrucționează creșterea și diviziunea celulelor cancerigene prin diferite moduri și la diferite nivele pe parcurul răspândirii bolii.
Acest lucru va fi posibil doar în anumite condiţii, prevede un proiect de ordonanţă publicat pe site-ul Ministerul Sănătăţii.
Documentul este pus în dezbatere publică până în 3 septembrie.
Odata aprobat, proiectul va da posibilitatea farmaciilor autorizate să vândă online medicamente dar numai din cele care pot fi eliberate fără prescripţie medicală.
Spitalul Judeţean de Urgenţă din Tulcea se confruntă cu o criză de medicamente, conducerea unităţii susţinând că problemele au apărut pe fondul subfinanţării.
Unitatea medicală nu mai are în stocuri aspirină, algocalmin, diazepam, penicilină, paracetamol sau vitamină B1.
Directorul Spitalului Judeţean, Daniel Negoescu, a declarat că metodologia de aprobare a achiziţiilor de medicamente nu are legătură cu lipsa unor medicamente din stocul unităţii, principala problemă fiind subfinanţarea sistemului de sănătate.
CJAS Tulcea a solicitat Casei Naţionale la rectificarea bugetară 8,7 milioane de lei, din care 7,9 milioane urmând să revină Spitalului Judeţean Tulcea.
Cercetătorii au arătat, într-un studiu iniţial publicat în 2011, că sucul de lămâie este folosit în prevenirea cancerului. Gustul este plăcut şi nu produce efectele oribile ale chimioterapiei.
Sursa iniţială a acestei informații este fascinantă: unul din cei mai mari producători de medicamente din lume, după testele de laborator efectuate timp de 20 de ani, începând din 1970, a relevat faptul că extractul de lămâie distruge celulele maligne din 12 tipuri de cancer, inclusiv cel de colon, de sân , de prostată, pulmonar și pancreas.
Potrivit studiului, compușii chimici sunt de 10.000 de ori mai eficienți în tratarea cancerului decât produsul Adriamycin, un medicament utilizat în mod normal în chimioterapie, pentru încetinirea creșterii celulelor canceroase. Și ceea ce este și mai uimitor: acest tip de terapie cu extract de lămâie distruge numai celulele maligne canceroase și nu afectează celulele sănătoase.
Acesta este considerat, de asemenea, un leac împotriva infecțiilor bacteriene, dar și cauzate de ciuperci.
De asemenea, lămâile pot fi eficiente împotriva paraziților interni și a viermilor, ele reglează tensiunea arterială, iar în acelaşi timp combat stresul și tulburările nervoase.
Declaraţia a fost facută de preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.
Marius Savu a adăugat că în perioada următoare obiectivul principal îl constituie actualizarea continuă a listei de medicamente compensate, astfel încât să nu mai fie „sincopa care a existat în ultimii şase ani” şi care a pus pacientul într-o situaţie extrem de neplăcută din punct de vedere al accesului la aceste tratamente.
Oficialul a mai spus că mai are în vedere evaluarea completă a listei pentru scoaterea de pe aceasta a unor medicamente vechi.
Potrivit presedintelui APAH-RO, Marinela Debu, Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei reprezintă momentul oportun pentru a atenţiona populaţia şi autorităţile că hepatita este o afecţiune ce nu trebuie ignorată.
În România sunt peste 600.000 de persoane care sunt infectate cu virusul hepatitei C şi aproape un milion infectate cu virusul hepatitic B.
Ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a aprobat ordinul care reglementează criteriile şi metodologiile de evaluare a noilor terapii propuse pentru a fi introduse în lista medicamentelor compensate şi gratuite.
Odată creat cadrul legislativ necesar, companiile farmaceutice pot depune dosarele cu propuneri, iar Agenţia Naţională a Medicamentului poate începe evaluarea acestora.
Ministrul sănătăţii precizează că în luna mai au fost incluse pe lista de medicamente gratuite şi compensate 17 substanţe noi.
În ţara noastră sunt aproape doua milioane de persoane infectate cu virusul hepatic C sau B, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Actualizarea listelor de medicamente oferite populaţiei în regim compensat este una dintre soluţiile la problema numărului mare de cazuri de hepatite virale din România – a declarat Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
În ceea ce priveşte noua terapie aprobată recent în tratarea hepatitei C, ministrul Bănicioiu a declarat că este nevoie de o abordare comună la nivel european care să facă posibil accesul pacienţilor la tratament.
Decalaraţia aparţine managerului spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Carmen Dorobăţ care a precizat că situaţia a fost rezolvată pînă la 1 septembrie. Acest lucru se datorează rectificării bugetare de la nivelul Ministerului Sănătăţii.
De asemenea, a fost încheiat contractul cadru cu reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi, conform noilor prevederi din 2014, care are în vedere evaluarea pacienţilor cu HIV şi a celor cu virusul hepatitic B şi cu virusul hepatitic C. Suma este mai mare cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.