Tratamente inovatoare la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș”!
Publicat de Andra Radu,
19 iulie 2022, 14:00 / actualizat: 19 iulie 2022, 15:48
Medicii din cadrul secției Recuperare Medicală a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare au început o serie de tratamente inovatoare destinate pacienților care prezintă spasticitate în urma unor accidente vasculare cerebrale, traumatisme, tumori cerebrale, scleroza multiplă, afecțiuni ale măduvei spinării, boli neurodegenerative.
„Tratamentul cu toxina botulinică reprezintă una din cele mai moderne abordări ale spasticității apărute în urma leziunilor la nivelul neuronilor motori centrali (accidente vasculare cerebrale, traumatisme, tumori cerebrale, scleroză multiplă, afecțiuni ale măduvei spinării, boli neurodegenerative).
Se vor folosi reperele anatomice și ghidajul ecografic. Post injectare, pacienții vor continua tratamentul spasticității cu celelalte mijloace disponibile la nivelul secției( kinetoterapie, electroterapie). Evaluarea ulterioară, în punctul doi al tratamentului, se va face obligatoriu la trei luni”, a declarat șeful secției, medicul primar Sorina Sabo.
Procedura medicală inovatoare este decontată de CAS Maramureș, pentru injectarea la nivelul membrului superior, iar pacienții vor fi evaluați periodic deoarece efectul nu este imediat, ci se instalează în timp.
Medicii de familie fac un apel la autorităţi să respecte dreptul pacienţilor la servicii medicale şi să nu îi transforme pe specialişti în farmacişti.
Apelul vine în urma anunţului autorităţilor că au în vedere implicarea medicilor de familie în distribuirea tabletelor de iodură de potasiu, necesare doar în cazul unui incident nuclear.
Medicii spun că aceste activități de distribuire a tabletelor de iodură de potasiu le ocupă timp prețios, în care ar putea să acorde servicii medicale.
Mai multe asociații ale medicilor de familie subliniază că aceștia sunt eminamente furnizori de servicii medicale, iar serviciile farmaceutice, așa cum este și distribuirea medicamentelor, aparțin exclusiv profesiei de farmacist.
Nou-născuţii din Spitalul Municipal din Mediaş vor beneficia, pentru prima dată, de patru concentratoare de aer, care vor fi achiziţionate în 2022, cu suma de 280.000 de lei, bani obţinuţi în cadrul proiectului „Bine ai venit pe lume!”.
Cu banii obţinuţi din această sponsorizare, medicii din Mediaş vor putea să prevină mai mult mortalitatea şi complicaţiile în cazul nou-născuţilor din acest spital.
Spitalul Municipal din Mediaş, aflat în subordinea Primăriei din oraş, deserveşte 120.000 de locuitori din municipiu şi împrejurimi, dintre care mai mult de jumătate provin din mediul rural.
Copiii transferaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu sunt îngrijiţi de un colectiv medical condus de medicul Livia Ognean, renumită pentru experienţa sa şi atragerea de finanţări pentru copiii prematuri din surse private şi ONG-uri. Profesor la Facultatea de Medicină din Sibiu, Livia Ognean va instrui în următoarele luni cadrele medicale din Mediaş, care se ocupă de nou-născuţi şi copiii prematuri.
Proiectul de la Mediaş a început în 1 decembrie şi se va derula până în 30 aprilie 2022, obiectivul său fiind dotarea Compartimentului Neonatologie şi a sălilor de operaţie şi naştere din Secţia Obstetrică-ginecologie cu echipamente moderne.
O echipă de 25 de medici, asistenţi medicali, brancardieri a preluat de astăzi, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, managementul Spitalului Modular de la Leţcani, judeţul Iaşi, pentru a trata pacienții cu COVID-19, a informat Ministerul Apărării Naţionale.
Totodată, ministrul Apărării Naţionale a dispus măsuri de creştere a capacităţii de acţiune pentru prevenirea şi combaterii îmbolnăvirilor cu COVID-19 şi de vaccinare a populaţiei la nivel naţional.
Astfel, Forţele Aeriene Române vor pune la dispoziţie capabilităţile de transport aerian necesare, adaptate pentru transport pacienţi sau materiale sanitare destinate prevenirii infectării cu virusul SARS-CoV-2, care vor putea efectua, la solicitare, în cel mai scurt timp, misiuni în ţară sau în străinătate.
Toate cele 11 spitale militare şi cele trei unităţi sanitare mobile din Bucureşti, Constanţa şi Timişoara îşi vor extinde gradual capacitatea de tratare a pacienţilor cu COVID-19 pentru forme uşoare, medii sau severe.
În acelaşi timp, reţeaua sanitară proprie a MApN continuă să asigure zilnic 34 de fluxuri de vaccinare cu Pfizer şi Moderna, în cele 11 spitale militare din Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Focşani, Galaţi, Iaşi, Piteşti, Sibiu şi Timişoara, la care se adaugă Institutul Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială „Gl. Aviator Victor Atanasiu”, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” şi Centrul de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu al Armatei (CMDTA) „Acad. Ştefan Milcu” din Bucureşti.
Suplimentar, începând de luni, în cadrul centrelor care funcţionează în spitalele militare din Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Focşani, Galaţi, Iaşi, Piteşti, Sibiu şi Timişoara va fi înfiinţat şi câte un flux de vaccinare cu serul Johnson&Johnson.
În România sunt peste 300 de medici hematologi, însă cinci judeţe nu au niciun medic pe această specialitate, informează Colegiul Medicilor din România.
Cei mai mulţi medici, respectiv 122 de hematologi, se află în Bucureşti. La polul opus se află cinci judeţe care nu au niciun medic hematolog, respectiv Bacău, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov şi Tulcea, iar în alte judeţe există un singur medic hematolog.
„Una dintre problemele majore ale sistemului de sănătate românesc o reprezintă numărul insuficient de medici, mai ales în anumite specialităţi, precum şi distribuţia acestora la nivel naţional. Trebuie să aducem specialiştii mai aproape de pacienţi, mai aproape de oameni, de comunităţile în care aceştia trăiesc.
Ca preşedinte al Colegiului Medicilor din România, dar şi ca medic hematolog, observ şi mă confrunt zilnic cu lipsa unei reţele perfect funcţionale de medici hematologi cu o distribuţie uniformă la nivel naţional a acestora.
Avem pacienţi care, din păcate, din cauza lipsei de medici din specialitatea hematologie în diverse zone, trebuie să parcurgă distanţe mari pentru a beneficia de un consult hematologic. Vorbim în multe situaţii inclusiv de cazuri grave, iar aceşti pacienţi nu pot beneficia în judeţul de domiciliu de un medic hematolog.
Fac un apel pentru o implicare mai mare inclusiv a autorităţilor locale, dar şi a conducerilor unităţilor medicale din fiecare judeţ de a atrage medici pe specialităţile deficitare”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, citat în comunicatul de presă.
Conform aceleiaşi surse, în România au funcţionat anul trecut peste 63.000 de unităţi sanitare, dintre care 52.000 de unităţi în mediul urban şi 11.000 în mediul rural.
Astfel, în 2020 au funcţionat 535 de spitale, 150 de unităţi asimilate spitalelor care oferă numai servicii de internare de zi sau servicii ambulatorii şi peste 12.000 de cabinete medicale independente de specialitate, potrivit datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică.
O procedură medicală rară, ce a presupus schimbarea sângelui unui nou-născut care avea RH-ul incompatibil cu cel al mamei, a fost realizată la începutul săptămânii trecute la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe, a anunţat miercuri conducerea instituţiei.
O astfel de procedură a mai fost realizată până acum doar o singură dată în judeţul Covasna, în urmă cu 3 ani. Fetiţa se află în prezent sub monitorizare, urmând să fie externată cel mai probabil la sfârşitul acestei săptămâni.
„Pentru noi este o foarte mare realizare. (…) Bebeluşul s-a născut în jurul termenului, la 36-37 de săptămâni. Ce a fost mai particular la acest copil a fost că s-a născut cu o stare de sănătate destul de precară, avea insuficienţă respiratorie şi cardiacă, ficatul şi splina erau mărite.
Era anemic la naştere, iar în prima zi a primit o transfuzie de sânge. Mama având RH Negativ, iar copilul RH Pozitiv, se produc anticorpi împotriva sângelui copilului, sângele dispare, hemolizează, iar prin hemoliză se produce o substanţă numită bilirubină care poate fi toxică pentru creier.
Dacă nivelul bilirubinei este ridicat, copilul poate fi afectat pe toată durata vieţii, în acest caz va rămâne cu sechele neurologice. Prin această procedură, care este destul de invazivă şi este necesară o singură dată în viaţă, practic se schimbă tot sângele copilului”, a explicat dr. Gyulai Gabriella, şefa secţiei de Neonatologie.
Potrivit medicilor, un rol deosebit de important în reuşita acestei proceduri l-au avut donatorii de sânge care s-au mobilizat în urma apelului lansat de Spitalul Judeţean de Urgenţă, dar şi echipa laboratorului de analize a unităţii medicale care a transmis prompt rezultatele probelor de sânge prelevate de la nou-născut.
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Peste 250 de medici, 500 de asistenți medicali și 200 de registratori lucrează în centrele de vaccinare ale Armatei.
Suplimentar, Ministerul Apărării Naționale a operaționalizat 20 de centre mobile de vaccinare aflate în coordonarea Direcției medicale, care acționează începând de pe 21 aprilie în sprijinul autorităților locale, în localități izolate sau greu accesibile, la propunerea și solicitarea Direcțiilor de Sănătate Publică Județene, conform instrucțiunilor Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
Doar 14 dintre cele 31 de locuinţe din blocul destinat tinerilor medici care vin să profeseze în judeţul Brăila, inaugurat în 2019, sunt ocupate până în prezent.
Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, face apel în continuare pentru atragerea de medici tineri în municipiu, având în vedere că Spitalul Judeţean de Urgenţă funcţionează cu deficit de doctori pe specializările Medicină de urgenţă, Oncologie, Pediatrie, ATI, Cardiologie, Radiologie, Neonatologie, Ginecologie, Neurochirurgie, Boli infecţioase, Chirurgie şi Ortopedie infantilă.
Printre beneficiile prezentate de Consiliul Judeţean pentru medicii tineri care vin să angajeze la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila se află oferirea acestor locuinţe de serviciu.
Pentru a primi o locuinţă de serviciu, medicii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, între care să aibă vârsta până în 35 ani, titularii şi ceilalţi membri ai familiei (soţ, soţie, copii sau alte persoane aflate în întreţinerea acestora) să nu deţină în proprietate o altă locuinţă în municipiul Brăila şi să îşi desfăşoare activitatea în Spitalul Judeţean de Urgenţă sau în Spitalul de Pneumoftiziologie.
Conform regulamentului aprobat de consilierii judeţeni, cererile privind repartizarea de locuinţe pentru medici se înregistrează în ordinea primirii acestora şi se analizează de către Comisia Socială, contractele de închiriere fiind încheiate pe 5 ani, cu posibilitatea prelungirii termenului la solicitarea beneficiarului.
Lucrările la blocul destinat tinerilor medici au costat peste 2,7 milioane de lei, banii fiind asiguraţi de Agenţia Naţională de Locuinţe.
295 de doze de vaccin anti-COVID-19 nu au fost folosite în judeţul Cluj, dintre care aproximativ 240 la Institutul de Gastroenterologie din Cluj-Napoca, din cauza unui frigider defect.
„Din 295 de doze ratate în judeţ, vreo 240 au fost la Institutul de Gastroenterologie. S-a defectat frigiderul; a fost cumpărat nou pentru vaccinare. Dimineaţa au constatat că temperatura era de 20 de grade Celsius, în loc de 6. Vaccinurile n-au mai putut fi folosite”, a declarat prefectul Mircea Abrudean.
Vaccinurile de la Institutul de Gastroenterologie erau destinate medicilor, care au fost reprogramaţi.
„Erau destinate etapei 1, pentru medici. Dar au fost reprogramaţi, s-au repartizat în alte părţi, s-a rezolvat problema”, a mai spus prefectul Mircea Abrudean.
Creșterea numărului infectărilor cu COVID-19 îi îngrijorează pe medici
Publicat de Andra Radu,
21 septembrie 2020, 16:15 / actualizat: 21 septembrie 2020, 17:52
Creșterea numărului infectărilor cu SARS-CoV-2 din ultimele zile îi îngrijorează pe medici. Ei spun că nu prea se mai poate vorbi de acel platou care însemană de fapt stabilizarea numărului de cazuri noi.
Epidemiologii evită să mai facă predicții legate de evoluția pandemiei pentru că deschiderea școlilor și apropierea sezonului rece fac ca întregul tablou să fie mult prea volatil.
Managerul Spitalului de boli infecțioase din Timișoara este îngrijorat de deschiderea școlilor, Acesta este de părere că va duce la creșterea numărului de îmbolnăviri în rândul vârstnicilor care au comorbidități sau boli latente.
Motivul e că nu se respectă regulile sanitare când copiii sunt duși, respectiv aduși de la școală. El este de părere că vom intra direct în valul doi al epidemiei de coronavirus și că nu mai putem discuta despre o stabilizare a numărului de cazuri.
Medicul recunoaște că îi este teamă de apropierea sezonului rece: dacă gripa se va suprapune cu SARS-CoV-2, atunci formele de boală nu vor mai fi ușoare, ci direct severe sau foarte severe, iar rata deceselor va crește exponențial. El face un apel pentru vaccinare antigripală, mai ales pentru cei care sunt în grupele de risc.
Ziua Mondială a Sănătăţii este sărbătorită, în fiecare an, pe 7 aprilie. Scopul acestei zile este de a evidenţia unei teme de sănătate specifică unui domeniu prioritar ce provoacă îngrijorare pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Anul acesta, de Ziua Mondială a Sănătăţii se sărbătoreşte munca asistentelor medicale şi a moaşelor şi se reaminteşte, cu acest prilej, liderilor mondiali, rolul critic pe care acestea îl au în menţinerea unei lumi sănătoase.
În contextul actual, al pandemiei de COVID-19, asistentele medicale şi alţi lucrători din domeniul sănătăţii se află în prima linie oferind îngrijiri şi tratament de calitate, susţinând dialogul comunitar în abordarea temerilor şi întrebărilor şi atunci când este nevoie de adunarea datelor pentru studiile clinice.
În contextul declarării anului 2020, Anul internaţional al asistentelor medicale şi moaşelor, Ziua Mondială a Sănătăţii va evidenţia starea actuală a asistentei medicale în întreaga lume.
OMSşi partenerii săi vor face o serie de recomandări pentru consolidarea efectivelor de asistente medicale şi moaşe. Acest lucru va fi esenţial dacă se vor atinge obiectivele naţionale şi mondiale legate de acoperirea sănătăţii universale, respectiv sănătatea mamei şi copilului, boli infecţioase şi netransmisibile, inclusiv sănătate mintală, pregătire şi răspuns în situaţii de urgenţă, siguranţa pacientului şi furnizarea de servicii integrate, centrate pe grija pentru oameni, printre altele.
Tema generală sub care se desfăşoară Ziua Mondială a Sănătăţii este „Universal Health Coverage: everyone, everywhere”. Acest obiectiv vizează asigurarea accesului tuturor persoanelor la serviciile de sănătate de care au nevoie, atunci când au nevoie de ele, chiar în inima comunităţii, fără a suferi dificultăţi financiare.
Un bărbatul din Gorj a fost depistat pozitiv cu virusul COVID-19 și a ajuns la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti. Va rămâne izolat complet de restul pacienţilor.
Acesta a intrat în contact cu italianul diagnosticat cu coronavirus care a vizitat recent România.
Transportul s-a desfăşurat în condiţii normale şi nu a reprezentat niciun pericol pentru pacient, personalul medical sau alte persoane, potrivit unei informări oficiale.
„Bărbatul care a contractat virusul a fost transportat cu o autospecială SMURD de la ISU Dolj, dotată corespunzător şi având condiţii de izolare totală a pacientului. De asemenea, pe timpul transportului, pacientul a fost asistat, pe lângă personalul medical, de un echipaj specializat în intervenţii de tip CBRN (situaţii de contaminare chimică, biologică, radiologică sau nucleară)”, precizează sursa citată.
Medicii au stabilit deja o schemă de tratament, iar starea lui este bună, neavând simptome specifice.
A fost extinsă ancheta epidemiologică pentru a identifica şi testa persoanele cu care cetăţeanul român purtător al virusului a intrat în contact.
În prezent, la Institutul ”Matei Balş” sunt în lucru 17 probe biologice.
„Până în acest moment, pe teritoriul României a fost confirmat un singur caz de infectare cu virusul COVID-19 (coronavirus), astfel că nu se poate vorbi de o epidemie. Bărbatul care a contractat virusul a fost transportat la Bucureşti, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase ‘Prof. Dr. Matei Balş’, este în stare bună şi nu prezintă simptome specifice. Pacientul este total izolat de restul persoanelor din spital şi se află în monitorizare, clinic şi biologic”, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.
Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în prezent, 99 de persoane se află în carantină, iar 5.667 sunt monitorizate la domiciliu.
Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia se numără printre unităţile nou acreditate să pregătească medici rezidenţi, respectiv de la centrul universitar Cluj-Napoca.
Specialităţile din cadrul SJU Alba Iulia care au fost acreditate, în număr de 16, sunt Anestezie şi terapie intensive, Boli infecţioase, Cardiologie, Chirurgie generală, Gastroenterologie, Medicină de urgenţă, Medicină fizică şi de reabilitare, Medicină internă, Neonatologie, Neurologie, Obstetrică-ginecologie, Oncologie medicală, Ortopedie şi traumatologie, Otorinolaringologie, Pediatrie şi Psihiatrie.
Potrivit noilor reglementări, rezidenţiatul poate fi desfăşurat şi în spitale judeţene, militare sau private, spre deosebire de anii trecuţi când putea fi urmat doar în centre universitare.
În vederea acreditării s-a ţinut cont de mai multe criterii, precum dispunerea de dotări necesare pentru acordarea asistenţei medicale de specialitate a pacienţilor cu patologii diverse, iar SJU Alba Iulia deţine „aparatură şi echipamente performante datorită finanţării asigurate de Consiliul Judeţean Alba”.
Un alt aspect a vizat existenţa responsabililor de formare, a îndrumătorilor de rezidenţiat, iar la SJU Alba Iulia „profesează medici cu experienţă profesională, care beneficiază de pregătire continuă, în ţară şi străinătate”.
În ultima săptămână, aproape 300 de cazuri de gripă s-au înregistrat, la Constanța. Jumătate dintre ele la copii de vârstă școlară.
Medicii le recomandă părinților să nu mai ceară testele pentru confirmarea diagnosticului de gripă, rezultatul fiind în unele cazuri fals negativ.
„Numărul de infecții respiratorii a fost în creștere, astfel încât la Camera de Gardă s-au prezentat peste 400 de pacienți, dintre aceștia 295 au fost diagnosticați clinic sau prin investigații biologice cu gripă. Numărul cel mai mare de cazuri, aproximativ jumătate, a fost la copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani”, a declarat dr. Ana Maria Iancu, purtătorul de cuvânt al spitalului.
În același interval s-au înregistrat 55 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și aproape 70 de pneumonii. Mulți părinți cer efectuarea testelor rapide pentru gripă.
„La Camera de Gardă a Spitalului de Boli Infecțioase nu se fac astfel de testări, acestea se fac doar la indicația medicului și în cazul pacienților care necesită spitalizare. Testele pentru gripă sunt teste cu sensibilitate nu foarte mare și de aceea în cazul în care e negativ, dar în cazul în care prezintă semne compatibile cu gripa, va prima diagnosticul clinic de gripă negativ, nu este de certitudine, nu este neapărat recomandat“, a explicat dr. Ana Maria Iancu.
De asemenea, specialiștii nu recomandă folosirea în mod preventiv a medicamentelor împotriva gripei. Aceștia sunt de părere că vaccinarea rămâne cea mai sigură metodă de combatere a virusului gripal.
Peste 30% din populația adultă a Europei suferă de boli reumatice, care sunt cele mai frecvente boli cronice întâlnite pe continent, conform unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății.
Nici în România statisticiile nu sunt mai îmbucurătoare deoarece aproape 20% din totalul consultațiilor din medicina primară sunt generate de bolile reumatice.
Ozonoterapia este un tratament revoluționar, cunoscut pentru minunatele efecte de vindecare a numeroase boli, dar și pentru încetinirea procesului de îmbătrânire, fiind folosită cu succes de peste 40 de ani, în țări precum SUA, Canada, Germania, Rusia, Ucraina, Suedia, Italia, Spania, Brazilia, Cuba, Mexic.
În România există peste 400 de medici care practică ozonoterapia, cu ajutorul căreia se tratează inclusiv pacienții care au cancer, boli cardiovasculare, de ficat, alergii ori diabet.
Dezvoltată în țara noastră doar în ultimii 15 ani, terapia cu ozon funcționează împotriva stresului, oboselii fizice și psihice.
Odată cu activarea celulelor albe și roșii oamenii se simt întineriți, spun medicii din domeniu, care au participat marţi la Brașov la o conferință despre aplicațiile ozonoterapiei în medicină.
Evenimentul este organizat sub patronajul Societății Știintifice Române de Oxigen-OzonoTerapie.
Emilia Comsa, medic primar de familie și medic rezident medicina fizică şi recuperare: „Ozonul reduce insomniile, ajută memoria, mărește masa musculară, menține nivelul colesterolului la limite normale, întărește oasele și sistemul imunitar, ajută la curățarea pielii și mărește elesticitatea ei”.
Ozonul se administrează intravenos, în muşchi sau sub piele, prin inflitrații. O ședință de ozonoterapie poate costă între 100 şi 200 de lei.
Nivelul de educație sanitară al românilor este scăzut. O spun medicii și specialiștii în sănătate publică.
Aceștia susțin că românii nu sunt interesați de metodele de prevenție pentru că ei consideră ca lor nu li se poate întâmpla nimic.
Femeile sunt mai interesate de sănătatea lor decât bărbații.
Președintele Societății Române de Microbiologie, profesor doctor Alexandru Rafila, consideră că se face prevenție de moment
„Una este să faci prevenția bolilor cardiovasculare, iar altceva este să fie educat în acest scop. 5% dintre copiii din România sunt educați pentru sănătate. Ar trebui să dezvoltăm un comitet național pentru sănătate publică care să poată să integreze toate aceste elemente”, a declarat profesor doctor Alexandru Rafila.
La rândul său, președintele Federației Asociațiilor Diabeticilor din România, Maria Mesaros, spune că prevenția înseamnă educație încă din grădiniță.
„Pot să facă măcar o oră pe lună, să îi învețe pe copii cum să mănânce, ce să facă, cum să prevină. De asemenea, medicul de familie trebuie să aibă toată responsabilitatea pentru că are pacienții, să fie decontate serviciile. Eu nu cred că acel 1% din PIB este o sumă imensă. Cred că este bine să se aloce și să se facă de acolo pașii. Pentru prevenție, 1% poate este mult, poate nu, dar, în viitor, nu mai sunt atâți diabetici. De exemplu, diabetul de tip 2 poate fi prevenit, dacă luăm măsuri, nu avem costuri suplimentare”, a declarat Maria Mesaros.
În premieră, după 1989, serviciile județene de ambulanță vor colabora cu unitatea din Constanța, care are doar jumătate din personalul necesar.
Federația Patronatelor din Turism va suporta costurile de cazare și masă ale echipajelor venite din țară.
În dotarea Serviciului de Ambulanță al Județului Constanța au intrat 5 mașini noi, dotate cu echipamente de terapie intensivă pentru situații de urgență majoră. Două dintre acestea vor opera în municipiu, iar celelalte în stațiunile Mangalia, Eforie și Năvodari.
”Formăm 24 din 24 de ore, în medie 25 – 26 de echipaje în tot județul. Ne trebuie 37 – 38 de echipaje, continuu. Turistul trebuie să se simtă în siguranță, trebuie să aibă asistență medicală de urgență în situații deosebite. Nu cred că alt județ se confruntă cu ceea ce ne ne confruntăm noi vară de vară. Estimăm că ne vor ajuta, minim, 12 – 13 județe”, a declarat Laurențiu Bădescu, managerul Serviciului Județean de Ambulanță Constanța.
Vara aceasta, pe litoralul românesc, va ajunge un număr record de turiști. Potrivit calculelor făcute de aceștia, voucherele de vacanță vor aduce la mare cu 20% mai mulți turiști.
Anual, peste un milion și jumătate de turiști sunt așteptați în unitățile clasificate și aproximativ o jumătate de milion în cele neclasificate.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă o rată de vaccinare de 95% pentru a evita apariția de epidemii.
Medicii susțin că vaccinurile salvează în fiecare an trei milioane de vieți și previn 30 de boli infecțioase.
În România, rata de vaccinare a coborât până la 67% pentru unele vaccinuri cuprinse în Programul Național de Imunizare.
Acest anunț a fost făcut de președintele Societății Române de Microbiologie, profesor doctor Alexandru Rafila.
El este de părere că obligativitatea vaccinării ar putea fi o soluție pentru situațiile în care sunt cazuri multe de îmbolnăviri cu afecțiuni care ar putea fi prevenite prin imunizare, cum este cazul rujeolei.
”Dacă există un nivel suficient de înțelegere și educație în societate, care să ducă la o acoperire vaccinală suficientă, obligativitatea nu este necesară. Până în anul 2007 – 2008, acoperirea vaccinală în România era peste 95%, însă această rată a scăzut. Ajungem la acoperiri vaccinale în jur de 80 – 85% pentru prima doză de vaccin rujeolic, undeva la 65 – 70% pentru a doua doză de vaccin. Astfel, inevitabil trebuie să facem ceva încât să controlăm acest lucru”, a declarat profesor doctor Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie
Una dintre bolile cele mai răspândite și cu cele mai multe victime este cancerul. Unul dintre tratamentele împotriva aceste boli este radioterapia.
Ce este radioterapia?
Radioterapia este o modalitate terapeutică de bază pentru tratamentul cancerului. Aceasta implică țintirea țesutului tumoral cu fotoni de energii înalte, în scopul distrugerii acestuia.
În ultimul deceniu, în domeniul radioterapiei s-au înregistrat numeroase progrese și s-a produs o tranziție de la iradierea volumelor mari, la o iradiere țintită pe volumul tumoral.
Cum rezolvăm problema toxicității pe care o are radiotarapia?
La Măgurele s-a dezvoltat o tehnologie ce are ca scop rezolvarea toxicității în ceea ce privește radioterapia.
Doctorii din mai multe țări din Uniunea Europeană s-au arătat interesați de proiectul celui mai puternic laser din lume, în vizita pe care au făcut-o, ieri, la Măgurele.
”Am putea să rezolvăm una dintre cele mai mari probleme care limitează numărul de aplicații de radioterapie, și anume toxicitatea. Se pare că radiațiile de tipul celei care ar putea fi generatăde densitate mare, un număr mare de particule într-un timp mic, pare să aibă o toxicitate mai mică decât radioterapia clasică”, a declarat Paul Vasos, cercetător la Departamentul Experiențe cu Laser.
Cercetătorii de la Măgurele estimează că primele rezultate ale testelor preclinice, în acest domeniu, ar putea apărea în patru-cinci ani.
Exerciţiu medical multinaţional la București, Cincu și Constanța
Publicat de Andra Radu,
9 aprilie 2019, 11:30 / actualizat: 10 aprilie 2019, 13:03
Cel mai mare exerciţiu medical multinaţional NATO, Vigorous Warrior 19, are loc săptămâna aceasta, la Bucureşti, Cincu și Constanţa și se desfășoară pe cele trei componente – terestră, aeriană şi navală.
Peste 300 de pompieri-salvatori, medici, paramedici, asistenţi şi voluntari vor sprijini eforturile Ministerului Apărării Naționale și ale celorlalte state implicate în acțiunile de acordare a asistenței medicale de urgență victimelor, în cele trei locații stabilite pentru organizarea lor: București, Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu și Constanța.
În București, un număr mare de evenimente simulate vor avea loc în mai multe locații din București. În baza unor scenarii în care persoane blocate sub dărâmături sau la înălțime se află în imposibilitatea de a se autoevacua, forțe specializate din cadrul IGSU și servicii de urgență din Ungaria vor desfășura acțiuni comune de intervenție pentru căutarea-salvarea victimelor, precum și acordarea asistenței medicale de urgență.
În noaptea de joi spre vineri, va fi organizat și un amplu exercițiu la metrou, stația Romană, menit să testeze capabilitățile specifice misiunilor de căutare şi localizare a victimelor, evaluarea funcţiilor vitale, imobilizarea acestora şi evacuarea în afara zonei de risc, transportul şi predarea în vederea acordării asistenței medicale de urgență.
Sursa foto: ISU
La acest exercițiu va participa și Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ,,Dr. Carol Davilla”, București, cu 70 medici militari și personal auxiliar, 10 ambulanțe, 1 autocamion cu un grup generator.
În baza militară de la Cincu, pompierii vor sprijini măsurile de protecție civilă a populației prin evacuarea și cazarea temporară în tabere mobile, destinate persoanelor evacuate. Totodată, vor fi dislocate și spitale mobile de campanie care să completeze resursele disponibile ale structurilor militarizate, precum și Caravana „Fii Pregătit” unde pot fi simulate acțiuni militare și de intervenție în situații de urgență, prin intermediul sistemului de realitate virtuală.
La Constanţa, echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă vor acţiona, joi şi vineri, pentru acordarea asistenţei medicale victimelor, fiind alocate ambulanţe SMURD, autospeciale pentru transport victime multiple, echipaje de terapie intensivă mobilă, un spital mobil, precum şi o autospecială de oxigenoterapie şi tratamente hiperbarice.
Scopul exerciţiului VW19 îl reprezintă instruirea în comun în vederea acordării suportului medical multinaţional în operaţiile desfăşurate de NATO – proceduri necesare oferirii îngrijirii medicale continue, evacuarea medicală strategică, creşterea nivelului de pregătire şi răspuns la un posibil incident chimic, biologic, radiologic sau cu dispozitive improvizate. De asemenea, se exersează proceduri necesare dezvoltării conceptelor, experimentelor şi încorporării sistemelor de pregătire avansată pe bază de tehnologie în acest domeniu.
La exerciţiul medical multinaţional al NATO, organizat de Statul Major al Apărării în colaborare cu Direcţia Medicală a Ministerului Apărării Naţionale şi Centrul de Excelenţă NATO pentru Medicină Militară, participă reprezentanţi din 38 de naţiuni, majoritatea fiind membre ale NATO. De asemenea, VW19 va avea şi o componentă civilă, în cadrul căreia vor participa 10 organizaţii diferite.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţii medicilor care au obţinut punctaj de promovare la concursul de Rezidenţiat din anii 2015-2017, dar nu au post. Ministrul i-a informat asupra demersurilor de identificare a unor soluţii optime pentru ca ei să profeseze.
Bodog le-a comunicat medicilor că şi în prezent există cadrul legal care oferă posibilitatea absolvenţilor facultăţilor de medicină care nu devin medici rezidenţi să desfăşoare activitatea ca medici cu competenţe limitate în cabinetele medicilor de familie, unităţi sanitare, dispensare, sub îndrumarea unui medic cu drept de practică.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii a început să identifice soluţiile legale pentru ca aceşti medici să poată fi încadraţi în compartimentele cu deficit de personal din direcţiile de sănătate publică.
O echipă de medici de la Spitalul ”C. I. Parhon” şi de la Spitalul de Pediatrie ”Sfânta Maria”, din municipiul Iaşi, a efectuat un transplant renal de la mamă la fiică, intervenţia fiind al douăzecilea transplant de rinichi efectuat în acest an de medicii ieşeni, conform cadrelor medicale.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului ”C. I. Parhon”, Ionuţ Nistor, a declarat miercuri că o femeie din judeţul Vrancea a decis să salveze viaţa fiicei sale, în vârstă de 11 ani, donându-i un rinichi. Din cauza afecţiunii renale, minora cântăreşte doar 21 de kilograme şi arată ca un copil de cinci ani.
‘Este un copil de 11 ani puţin dezvoltat. Şi-a făcut analizele în urmă cu două luni. Tot atunci a fost diagnosticată cu insuficienţă renală în ultimul stadiu. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic pentru a se trata boala. Soluţia era că trebuia fie efectuarea dializei sau transplantul renal. Pe viitor, viaţa copilului va decurge aproape normal, sperăm noi, cu acest rinichi primit de la mamă. Credem că este important ca atunci când sunt mici semne, să mergem la doctor (…), să ne facem analizele pentru că, din păcate, bolile de rinichi nu dor, insuficienţa renală nu doare’, a afirmat dr. Nistor.
Potrivit dr. Cornel Moroşanu intervenţia a fost ”un succes”, chiar dacă transplantul a fost făcut de la un adult la un copil.
‘S-a decis efectuarea transplantului pentru că funcţia renală era extrem de afectată. Transplantul a fost de la mamă de 30 de ani, la un copil de 11 ani. Aici apar alte probleme pentru că e un rinichi mare introdus într-un organism mic. Tehnica trebuie adaptată, nu poate fi conectat din punct de vedere vascular ca la adult, ci pentru un copil. (…) Şi rinichiul de la mamă avea nişte particularităţi mai deosebite. Lucrurile au fost delicate din mai multe puncte de vedere, dar lucrurile sunt bune, analizele sunt normale. (…) Transplantul la copil reprezintă o nouă şansă la viaţă. După transplant sperăm să crească, să se dezvolte în mod normal, să ajungă la pubertate, la adolescenţă, un adult aşa cum trebuie’, a declarat dr. Moroşanu.
Conform medicilor care au efectuat transplantul, acesta a fost cel mai complex caz cu care s-au confruntat până acum. Intervenţia chirurgicală reprezintă al douăzecilea transplant de rinichi efectuat în 2017, la Spitalul ”C.I. Parhon” din Iaşi.
‘Mulţumim familiilor care au fost generoase şi au acceptat donarea. Ar merita să începem din nou campania pentru donare. (…) Reamintesc, este unul dintre acele momente magice în medicină, alături de naştere, în care un bolnav devine sănătos sau aproape sănătos, începe să fie din nou activ, inserat social. Este o renaştere. Este un moment de magie, suntem în preajma Crăciunului, şi cred că trebuie să subliniem acest lucru’, a declarat coordonatorul Centrului de Transplant Renal de la Iaşi, prof. univ. dr. Adrian Covic.
În judeţul Iaşi, conform statisticilor, sunt 500 de persoane care fac dializă, iar 300 de persoane din Iaşi şi alte judeţe sunt pe lista de aşteptare a transplanturilor renale.
‘Este un an care ne-am fi dorit să fie mai bogat în intervenţii de transplant. Pe de altă parte, începutul de an a fost greu. A fost un număr mic de intervenţii iniţial. Ulterior, acest număr a crescut încât putem spune că ne apropiem de anul 2016, când au fost 23 de transplanturi. Sperăm ca 2018 să fie un an mai bun, cu mai multe intervenţii, cu mai mulţi pacienţi salvaţi, mai mulţi copii operaţi şi mai puţini pacienţi pe listele de aşteptare de transplant’, a mai spus dr. Ionuţ Nistor.
Medicii de la Spitalul Județean din Timișoara au reușit o nouă operație în premieră națională.
Este vorba despre o intervenție endovasculară de tratament a anevrismului de aortă abdominală și de arteră iliacă dreapta. Intervenția deosebit de complexă s-a desfășurat astăzi la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean din Timișoara.
Echipa operatorie a fost formată din prof. dr. Mihai Ionac și dr. Adrian Tutelcă de la Spitalul Județean din Timișoara și dr. Rolf Damrau și as. med. Mihaela Sandu din Germania. Echipa a intervenit asupra unui pacient în vârsă de 81 de ani, iar dispozitivul medical folosit pentru pacient a fost achiziționat pe Programul Național de Tehnici Hibride.
Spitalizarea și recuperarea în urma acestor intervenții este considerabil mai scurtă față de perioada de recuperare în cazul operaților clasice. Acest tip de intervenție este o alternativă la chirurgia deschisă (Bypass aortă bifemural) care implică mai multe riscuri intra și postoperatorii.
În următoarele două zile, la Spitalul Judeţean Timişoara, aceaşi echipă va continua intervenţii similare celei de luni, anunță reprezentanții unității medicale.
Medici din 12 ţări vor fi prezenţi vineri la Bucureşti pentru a participa la deschiderea Conferinţei Naţionale cu participare internaţională dedicată cancerului mamar – ediţia a V-a.
Formatul acestei ediţii include, pe lângă prezentări de specialitate în domeniul diagnosticului şi tratamentului cancerului mamar, şi sesiuni speciale, in extenso, în care se vor dezbate pe larg subiecte importante: radioterapie, oncologie medicală şi anatomie patologică.
De asemenea, va fi organizată o sesiune specială dedicată chirurgiei plastice şi reconstructive cu transmisie directă din sala de operaţii.
Au confirmat participarea 50 de specialişti de renume din domeniul diagnosticului şi tratamentului cancerului mamar din Egipt, Germania, Franţa, Grecia, Israel, Italia, Japonia, Mexic, Polonia, Turcia, Ucraina şi România.
‘Anul acesta, tema generală a conferinţei este legată de cum evoluează amploarea operaţiilor, dar şi a tratamentului acestei afecţiuni. În acest moment, intervenţia chirurgicală rămâne o modalitate terapeutică esenţială în cancerul mamar indiferent de stadiul bolii. În stadii puţin avansate, prima indicaţie este tratamentul conservator, ceea ce înseamnă extirparea tumorii şi a ţesutului din jurul tumorii, biopsia ganglionilor axilari (tehnica ganglionului santinelă) sau limfadenectomie axilară’, a declarat preşedintele Societăţii Române de Chirurgie a Sânului şi Oncologie, prof. dr. Alexandru Blidaru, conform unui comunicat de presă transmis AGERPRES.
Luna octombrie este luna prevenirii cancerului la sân, iar acţiunile desfăşurate pe tot parcursul lunii au rolul de a atrage atenţia asupra acestei boli, cu accent pe diagnosticare precoce.
‘În acest moment nu se cunoaşte încă o modalitate de a preveni eficient apariţia neoplasmului glandei mamare, însă este cert că diagnosticul precoce este o cale sigură de reducere a mortalităţii, precum şi de tratament mult mai simplu şi mai puţin agresiv. Cu cât depistarea bolii se face într-un stadiu mai puţin avansat, cu atât tratamentul este mai eficient, mai puţin mutilant şi necesită un efort financiar mai redus. Astfel se poate îmbunătăţi nu numai rata de supravieţuire, dar şi calitatea supravieţuirii’, subliniază medicul.
Pentru glanda mamară, principalele metode imagistice de diagnostic sunt ecografia cu sonoelastografie, mamografia fie digitală, fie cu tomosinteză şi RMN-ul. Este indicat ca toate femeile după vârsta de 25 – 30 de ani să facă o ecografie mamară o dată pe an, o mamografie la 12-18 luni după 40-45 ani, o ecografie abdominală şi un examen citologic ‘Babeş-Papanicolau’ o dată pe an, arată Blidaru, citat în comunicat.
‘În cazul în care în familie există istoric de cancere mamare sau genitale, atunci screening-ul trebuie să înceapă mai devreme, sub îndrumarea specialistului şi poate include şi testări genetice’, recomandă medicul.
Conferinţa este intitulată ‘Chirurgia cancerului mamar, încotro?’ şi este organizată de Societatea Română de Chirurgie a Sânului şi Oncologie, în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Carol Davila’ Bucureşti.
Caracalul va găzdui, în perioada 26-28 octombrie 2017, cea de-a IX-a ediţie a Zilelor Medicale Caracalene. La eveniment sunt aşteptaţi peste două sute de medici din Olt şi din judeţele limitrofe, dar şi din centre universitare precum Bucureşti şi Craiova. Evenimentul este organizat de Spitalul Municipal Caracal în colaborare cu Colegiul Medicilor Olt şi Primăria Caracal. În cadrul manifestărilor ştiinţifice vor avea loc simpozioane pe diverse domenii, cum ar fi cardiologie, reumatologie, chirurgie, medicină de familie si ecografie.
Un medic din cadrul Spitalului Municipal din Tecuci a fost prins, vineri, în flagrant de către ofiţerii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Galaţi, în timp ce a primit cu titlu de mită sumă de 500 lei de la o persoană denunţătoare, se arată într-un comunicat de presă transmis luni de Biroul de Informaţii şi Relaţii Publice a DGA.
Potrivit sursei citate, în schimbul banilor medicul i-a promis denunţătoarei că nu va plăti taxele aferente perioadei în care a fost spitalizată. Fapta a fost sesizată vineri în jurul orei 09,30 la Linia telverde anticorupţie 0800.806.806, acţiunea de prindere în flagrant fiind organizată cu maximă operativitate la numai trei ore de la efectuarea apelului telefonic.
‘Din cercetări a rezultat faptul că medicul i-a precizat denunţătoarei că suma de bani solicitată reprezintă o ‘atenţie’ pentru menţiunile pe care le-a făcut în fişa de internare şi în baza cărora aceasta nu va fi nevoită să plătească taxa de spitalizare. Medicul este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, fiind dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile’, se menţionează în comunicat.
În cauză s-a beneficiat de sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie Galaţi.
În pragul sezonului rece, numărul virozelor a început să crească, iar pentru a ne păstra sănătoşi, medicii vin cu o serie de recomandări: trebuie evitate spaţiile aglomerate şi persoanele bolnave.
„Trebuie, bineînţeles, că imunitatea nu creşte cu vitamine, cu exces de suplimente alimentare şi că mult mai importantă este o hrană sănătoasă, cu vitamine preluate din alimentaţie, pentru că au o biodisponibilitate mai bună, deci practic ceea ce mâncăm ne ajută să ne creştem imunitatea dacă mâncăm corect. Trebuie să ne îmbrăcăm corespunzător, trebuie să aerisim foarte bine casele în care stăm şi să păstrăm regulile elementare de igienă, pentru că o bună aerisire a casei, spălatul pe mâini şi ştersul mâinilor, spălatul fructelor şi a legumelor pe care le folosim sunt lucruri elementare care ne feresc de boli foarte grave”, a spus vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, doctor Sandra Alexiu.
Medicii timișoreni vor efectua, astăzi, două intervenții chirurgicale în premieră pentru țara noastră. Este vorba despre două intervenții endovasculare care vor fi realizare de specialiștii Clinicii de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Județean din Timișoara.
Prima intervenție va fi efectuată la o pacientă de 24 de ani care a fost diagnosticată din naștere cu sindromul May Thurner. Mai exact, vena principală a membrului inferior stâng în interiorul abdomenului este îngustată, explică reprezentanții spitalului din Timișoara.
În urmă cu două luni, pacienta a suferit o tromboză venoasă profundă care i-a pus viața în pericol. Tânăra a fost tratată de medicii timișoreni care i-au introdus în interiorul venei trombozate un tub prin care, timp de patru zile, s-a injectat o substanță care a dizolvat trombul. Specialiștii timișoreni au decis să intervină și asupra sindromului May Thurner. Drept urmare, o echipă de chirurgi vasculari și radiologi va plasa un stent venos care are o construcție specială.
Cea de-a doua premieră se referă la o intervenție endovasculară la nivelul arterei iliace, la un tânăr care suferă de o boală anevrismală cu mai multe localizări. Tratamentul se va realiza prin implantarea pentru prima oara în țara noastra a unei proteze special construite pentru artera iliacă.
La cele două interveții medicii români, Prof. Dr. Mihai Ionac și Dr. Adrian Tutelcă, dr. Rolf Dammrau, chirurg vascular din Germania, cu experiență redutabilă în chirurgia endovasculară.
Cele două intervenții sunt posibile deoarece Spitalul Județean din Timișoara a intrat în programul destinat acestui tip de interventii, operații hibride, program finanțat de CNAS.
Suceava: 30 de locuinţe de serviciu pentru medici se construiesc prin ANL
Publicat de adinaiftime,
22 septembrie 2017, 08:00
Aleşii judeţeni ai Sucevei au votat favorabil într-o şedinţă extraordinară a deliberativului, darea în folosinţă gratuită către ANL a unui teren pentru construirea de locuinţe de serviciu pentru medici.
Preşedintele Consiliul Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a arătat că este vorba despre o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi pentru realizarea unui ansamblu de locuinţe cu 30 de apartamente pentru medici, iar administraţia judeţeană va asigura finanţarea pentru utilităţile necesare investiţiei. Darea în folosinţă gratuită a terenului respectiv, în zona Spitalului Vechi din municipiul reşedinţă de judeţ, către ANL se va realiza pe o perioadă limitată.
Conform lui Flutur, o astfel de investiţie se impune la Suceava în condiţiile în care Spitalul Judeţean de Urgenţă se dezvoltă şi se extinde, iar necesarul de personal medical creşte.
”Socotesc că e binevenită această investiţie în incinta Spitalului Vechi din Suceava. Ne gândim la o dezvoltare pe termen lung. E important să avem o motivare pentru medicii tineri şi Suceava va deveni mai atractivă. Este un pas important pentru atragerea de personal medical la spitalul judeţean”, a spus preşedintele CJ Suceava. (Agerpres/ FOTO newsbucovina.ro)
Publicat de adinaiftime,
15 septembrie 2017, 19:00
Premieră în domeniul chirurgiei cardiovasculare la Spitalul Universitar din Capitală! Medicii au realizat primele intervenții complexe de înlocuire a valvei aortice.
Intervențiile sunt indicate la pacienții cu stenoză aortică. Acestea sunt mult mai puțin traumatizante pentru bolnavi, durează mai puțin, iar recuperarea este mai rapidă.
Până acum, înlocuirea valvei aortice îngustate se putea face doar prin chirurgie pe cord deschis.
„Până ieri, înlocuirea valvei aortice îngustate în spitalul nostru se putea face doar prin chirurgie pe cord deschis. Intervenția percutană se face introducând o valvă biologică în locul celei îngustate prin intermediul unui tub înserat în artera principală de la baza membrului inferior. Ca atare, intervenția este mult mai puțin traumatizantă pentru pacient, cu o durată mult mai scurtă decât intervenția chirurgicală și cu o recuperare mult mai rapidă”, conform unui comunicat de presă al unității medicale.
Primele intervenții de acest fel s-au efectuat deja la doi pacienți care fuseseră considerați cu risc mare de a avea o intervenție „standard” de tip chirurgie pe cord deschis.
Fondurile necesare pentru aceste operații sunt furnizate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
În judeţul Vaslui au fost diagnosticate mai multe cazuri de hepatită în ultima perioadă. Medicii spun că deocamdată nu poate fi vorba despre un focar, dar atrag atenţia că trebuie respectate normele de igienă.
În ultimele zile, mai mule cazuri de hepatită virală acută sunt semnalate în zona arondată oraşului Murgeni din judeţul Vaslui.
Într-o singură zi, de pildă, un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă a transportat la spital din localitatea Cârja trei copii.
Vârstele pacienţilor disgnosticaţi până acum sunt între 6 şi 27 de ani. Nu este vorba însă în prezent despre un focar al acestei boli, dau asigurări reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, însă nerespectarea regulilor elementare de igienă implică riscul creşterii numărului de îmbolnăviri. (Radio Iaşi/ Alina Darie/ FOTO dietetik.ro)
România găzduieşte anul acesta, în premieră, competiţia mondială de descarcerare.
Peste 50 de echipe de descarcerare şi prim-ajutor din 16 ţări se vor întrece, timp de patru zile, la Târgu Mureş.
Competiţia a fost organizată prima dată în 1999 şi include mai multe probe, în care îşi arată viteza, şi mai ales eficienţa, pompieri, paramedici şi medici.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, doctorul Raed Arafat:
Probele sunt de două feluri: probele de descarcerare și probele de prim-ajutor, și aici am fost sprijiniți cu 120 mașini din partea Dacia-Renault, care sunt în stare foarte bună și care vor face parte din această competiție și în care mașinile vor fi deformate ca în accidentele rutiere, după care se vor executa manevrele de resuscitare și de descarcerare într-un anumit timp, într-un anumit mod care va fi analizat de o echipă de evaluatori de pe plan mondial. (Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă)
Cinci echipe din România vor participa la ediţia din acest an a Campionatului mondial de descarcerare.
Deschiderea oficială va avea loc miercuri, 30 august, la ora 18:00, în Piaţa Trandafirilor din Târgu Mureş. Probele se vor desfăşura în Parcul Municipal, între 31 august şi 3 septembrie, în fiecare zi, între orele 8:00-19:00.
În România sunt şcoli fără un cabinet medical iar, acolo unde există, sunt cazuri în care un medic trebuie să deservească mai multe unități de învățământ, atrag atenţia specialiştii.
Vicepreşedintele Societăţii Medicilor din Colectivităţile de Copii şi Tineret, Daniela Raica, a apreciat că reţeaua de cabinete medicale are nevoie de implicarea Ministerului Sănătăţii, deşi, în urma descentralizării acestea au trecut în subordinea autorităţilor locale:
„Nu se știe exact nici numărul medicilor școlari, numărul asistentelor medicale, cu atât mai puțin numărul cabinetelor medicale din școli. În mod normal, legea prevede ca în fiecare școală să existe un cabinet medical autorizat. Acest lucru însă nu se întâmplă. La nivel național ar trebui o coordonare făcută de către Ministerul Sănătății pentru că, prin descentralizare, prin apartenența noastră la structuri ale consiliilor locale, partea profesională a medicinei școlare a scăzut foarte mult și resurse, dar nu foarte importante, ar trebui doar voință și un pic de organizare mai bună a rețelei“, este de părere Daniela Raica.
Între măsurile avute în vedere se află înfiinţarea unei comisii de specialitate pentru medicină şcolară în cadrul Ministerului Sănătăţii, mai spune Daniela Raica.
Aceasta va putea elabora ghiduri şi protocoale de practică a medicinei şcolare.
Spitalul Municipal de Urgenţa Caransebes a înregistrat în aceste zile o intervenţie chirurgicala de excepţie. Este vorba de refacerea completa a falangei 3, aproape retezată a degetului unui pacient.
În data de 18 august s-a prezentat la Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş un pacient, în vârstă de 47 de ani ce avea falanga 3 a degetului arătător aproape, retezat. Practic, ultima falanga a degetului arătător de la mâna dreaptă atârna într-o bucată de piele, fiind secţionate atât vasele de sânge cât şi structura osoasă.
Pentru a evalua obiectiv opinia medicilor față de intenția Guvernului de a-i scuti de plata impozitului pe venit, Federația „Solidaritatea Sanitară” a comandat un sondaj pe această temă, sinteza concluziilor cercetării fiind următoarea:
Doar 49% dintre doctori consideră că măsura scutirii medicilor de impozitul pe venit este una corectă. Dintre aceștia, cca. 72% cred că aceasta ar trebui aplicată și altor categorii profesionale din sănătate. Aprecierile negative la adresa acestei măsuri sunt determinate de dorința de egalitate între cetățeni, respingerea statutului de privilegiați, inechitatea aplicării măsurii doar la medici, riscul anomiei sociale: 57% dintre medici preferă înlocuirea scutirii de impozitul pe venit a medicilor cu acordarea tuturor drepturile salariale, în timp ce alți cca. 28% consideră că de această scutire ar trebui să beneficieze și alte categorii de salariați. Doar 15% dintre medici cred că de măsura scutirii de impozit ar trebui să beneficieze doar doctorii. Numai 44% dintre medici consideră că scutirea lor de impozit ar avea un efect pozitiv asupra medicilor. 32% dintre aceștia cred că este necesară, totuși, înlocuirea lor cu o salarizare corectă. Respondenții care consideră că măsura ar avea efecte negative asupra medicilor o consideră incorectă și cred că este necesară înlocuirea ei.
Aprecierile negative la adresa acestei măsuri sunt determinate de dorința unei salarizări corecte în loc de privilegii, de teama față de ceea ce ar putea ascunde o astfel de măsură, de respingerea discriminării pe care o aduce cu sine, de refuzul unor pomeni și dorința de beneficia de recompensele meritate, de ruptura pe care o poate introduse față de alte categorii profesionale din Sănătate și față de cetățeni, de dorința de echitate, de refuzul excepțiilor și favorizarea regulilor pentru toți.
Aproape jumătate dintre medici consideră că scutirea lor de impozitul pe venit ar avea efecte negative asupra altor categorii de salariați din Sănătate. Cca. 89% dintre medicii care au considerat incorectă scutirea lor de impozitul pe venit cred că aceasta ar avea un efect negativ asupra altor categorii de personal din Sănătate (posibilă relație cauzală). Cca. 77% dintre medicii care cred că scutirea lor de impozitul pe venit ar avea un efect negativ asupra altor categorii de salariați optează pentru înlocuirea acestei măsuri cu o salarizare echitabilă (ce ar putea fi obținută prin corectarea legii 153/2017) și indică că efecte negative asupra populației corespunzătoare acestei măsuri. Aprecierile negative la adresa acestei măsuri sunt determinate de dorința menținerii echipei medicale (amenințată de o astfel de măsură discriminatorie), de anomia pe care o poate instaura, de dorința respectării unor principii etice în asigurarea salarizării.
Cca. 45% dintre medici consideră că scutirea lor de impozitul pe venit ar avea efecte negative asupra cetățenilor. Efectele negative asupra cetățenilor sunt indicate într-o proporție semnificativ mai mare de medicii care lucrează în sistemul public comparativ cu cei care lucrează în sistemul privat.
Majoritatea medicilor care consideră că această măsură ar avea un impact pozitiv asupra cetățenilor o consideră în același timp una corectă. 81% dintre medicii care cred că această măsură ar avea un impact negativ asupra cetățenilor cred în același timp că ea ar trebui înlocuită de măsuri care să asigure respectarea drepturilor salariale (posibilă relație cauzală). Medicii care cred că această măsură ar avea un impact asupra lor ar avea același impact și asupra cetățenilor. Aprecierile negative la adresa acestei măsuri sunt determinate de reacția negativă din partea populației, de accentuarea unor sentimente de ură, de refuzul statutului de privilegiați, de tensiunile sociale pe care le-ar genera.
Scutirea doctorilor de plata impozitului pe venit este într-o foarte mare măsură apreciată/dorită de medicii din sectorul privat și este privită cu rezerve de marea majoritate a medicilor care lucrează în sectorul public.
Analiza generală indică faptul că această măsură nu se bucură de un sprijin larg în rândul medicilor, ea fiind devansată de dorința medicilor pentru recunoașterea statutului social al profesiei, inclusiv prin intermediul veniturilor acordate pentru munca prestată, și refuzul de a fi considerați o clasă privilegiată.
Doctorii din străinătate care nu au drept de practică în România pot profesa doar cu avizul Colegiului Medicilor.
În lipsa acestor documente, publicul poate fi ‘păcălit’ prin invocarea unor titluri ştiinţifice false sau chiar de către persoane fără pregătire de specialitate.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean a declarat că spre deosebire de personalul din străinătate, care are o răspundere multiplă cu privire la actul medical, cei care dau informaţii prin mediul virtual nu îşi asumă nicio răspundere pentru aceste date:
Noi, medicii, nu vom începe să facem o campanie împotriva mijloacelor tehnologice moderne. Dacă un medic dorește să dea sfaturi pe internet sau consultații, el se poate identifica – ”Sunt Popescu Ion, sunt înregistrat în Registrul Unic al medicilor români” ca oricine să-l poată identifica. Nu este nicio problemă ca el să dea o consultație, problema noastră este ca el, măcar o dată, să apuce să vadă acel pacient, să-l consulte. Pericolul este că te adresezi unui anonim, unui neidentificabil, care adesea nu este medic și de multe ori, este doar un computer. (Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România)
Colegiul Medicilor din România atrage atenția asupra riscului la care se expune populația când informațiile de pe internet iau locul consultațiilor medicale.
Colegiul va lansa astăzi, o campanie în acest sens, la nivel național.
Doctorii spun că informațiile pe care pacienții le obțin din mediul virtual nu sunt întotdeauna de cea mai bună calitate.
Oamenii sunt sfătuiți ca la primele simptome ale unor boli să meargă la medic.
„Tot mai mulți pacienți aleg să-și ia sfaturi de tratament din medii neconvenționale. Am considerat util să tragem un semnal de alarmă în societate, să arătăm că acest fenomen există, să arătăm că întârzierile pot apărea datorită unor abordarări alternative ale sănătății individuale și colective. Această întârziere poate să aducă la agravarea unor boli, la situții în care omul să rateze o șansă de sănătate deoarece nu a ales să acceseze serviciile medicale clasice oficiale”, a declarat Președintele Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean.
Începând de astăzi, președintele Societății Române de Pediatrie, medicul Marin Burlea, va acorda din nou consultaţii la Tulcea, de această dată, alături de soţia sa, medic logoped.
Cei doi vor fi prezenţi la Spitalul Judeţean Tulcea, pe 1 şi 2 august.
De anul trecut, dr. Marin Burlea ajunge periodic la Tulcea, pentru a oferi consultaţii gratuite copiilor.
Decizia a fost luată în condiţiile în care, pediatria tulceană se confruntă cu problema numărului insuficient de medici.
Zilele trecute, mai multe mame din Tulcea au atras atenţia, pe reţelele de socializare, că secţia de pediatrie din Tulcea este din nou în criză şi riscă să fie închisă.
Autorităţile au dezminţit zvonul şi susţin că sunt în discuţii cu mai mulţi medici din ţară, pe care încearcă să-i convingă să profeseze la Tulcea.
Sâmbătă, 29 iulie 2017, orele 17.00-19.00 la Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitelor ce se va desfăşura la Iaşi în Parcul Copou printr-un eveniment public de informare a populaţiei denumit “Biblioteca vie”.
Evenimentul este organizat la Iaşi de către Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) în parteneriat cu Asociaţia „Aproape de Oameni” Iaşi (A.D.O. IAŞI), Sucursala Teritorială Iaşi a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România (C.N.A.S.R. IAŞI).
Alături de voluntarii APAH-RO, A.D.O. IAŞI şi CNASR IAŞI care vor oferi pliante informative privind hepatitele şi care vor vorbi despre activitatea Asociaţiei, ieşenii vor putea avea discutaţii cu medicii: Conferentiar Dr. Vasile Drug de la Colegiul Medicilor Iaşi, medic primar gastroenterologie în cadrul Spitalului “Sfantul Spiridon” Iaşi şi Dr. Richard Constantinescu – autor şi iatroistoriograf, cadru didactic la U.M.F. “Grigore T. Popa” Iaşi.
La nivel internaţional, Ziua Mondială a Hepatitei este marcată prin diferite acţiuni simbolice pe data de 28 iulie. Hepatita este o boală infecţioasă care afectează 325 de milioane de persoane (statistici OMS, 2015). În România, conform estimărilor specialiştilor, peste 800.000 de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei B, în timp ce aproximativ 600.000 suferă de hepatita C. România este a patra ţară din Europa în clasamentul deceselor cauzate de afectiunile hepatice.
Medicii recomandă, pe durata caniculei, evitarea plimbărilor prin soare în intervalul orar 11:00 – 18:00, dar şi o hidratarea corectă.
Hidratarea poate fi asigurată de apă şi sucuri naturale neîndulcite, dar şi iaurturi sau legume şi fructe proaspete. În schimb, trebuie evitate băuturile cu conţinut ridicat în cofeină şi băuturile alcoolice, inclusiv berea.
Dacă este necesară ieşirea din casă în plină zi, sunt recomandate haine din bumbac, in sau mătase naturală, de culoare deschisă, cu croieli lejere.
Canicula nu afectează doar vârstnicii sau persoanele cu boli cronice, mai subliniază medicii. În ultimii ani, pe timp de caniculă, tot mai mulţi tineri au ajuns la spital cu lipotimii.
Vă reamintim, în vrestul țării, duminică, vremea va deveni caniculară cu temperaturi maxime de 35-37 de grade iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Începând cu orele prânzului, instabilitatea atmosferică se va accentua, astfel încât local vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și condiții de grindină.
Criza de medici din judeţul Tulcea continuă să facă din asigurarea asistenţei medicale o provocare, mai ales pentru locuitorii din zonele izolate ale Deltei.
În judeţul Tulcea, doar 94 de medici de familie asigură asistenţa unei populaţii de peste 245.000 de locuitori. Deşi beneficiază de facilităţi financiare, cum este sporul de izolare de 200% sau locuinţe de serviciu, medicii nu se înghesuie să vină în judeţ.
Sunt, însă, şi excepţii: de săptămâna trecută localitatea Maliuc, din inima Deltei, are un nou medic de familie. El a semnat contractul cu CJAS şi şi-a început deja activitatea în beneficiul oamenilor din această zonă.
Spitalul Judeţean din Timişoara angajează peste 300 de persoane pe perioada nedeterminată. Cele mai multe posturi sunt pentru infirmieri, asistenţi medicali şi îngrijitori.
Se caută un număr mare de femei de serviciu, personal pentru departamentele administrativ şi tehnic, dar şi medici.
“La sfârșitul anului trecut eram la un procent de 80%-90% cu personalul acoperit. Având ăn vedere că au mai fost persoane care au plecat din Spitalul Județean, a fost un număr mare de posturi care au rămas neocupate, 10-20% anul trecut, și prin plecări am ajuns la un număr mare de posturi. Urmează ca, la sfârșitul acestei săptămâni, să se finalizeze perioada de înscrieri la concurs, pentru cele peste 300 de posturi care vor fi scoase la concurs de către Spitalul Județean ‘Pius Brânzeu’ din Timișoara. Practic, este vorba despre prima organizare de concurs din anul 2017. Este vorba de posturi pe care toate secțiile le-au solicitatȚ, a declarat Marius Craina.
Preluarea dosarelor se face până joi, 22 iunie iar vineri vor fi afişate rezultatele selecţiei de dosare. Examenele vor fi susţinute sub formă scrisă, orală şi interviu cu comisia de examinare, în perioada 30 iunie -11 iulie.
Afecţiunile cardiovasculare ocupă primul loc în ceea ce priveşte principalele cauze de deces în judeţul Caraş-Severin. Ieri de Ziua Naţională a Inimii medicii au tras un semnal de alarmă şi îndeamnă pacienţii să-şi facă un control preventiv.
Dacă în Europa, rata mortalităţii din cauze cardiovasculare a scăzut foarte mult în ultimele decenii, la noi în ţară situaţia este exact invers, numărul românilor care îşi pierd viaţa din aceste cauze înregistrează o creştere semnificativă, potrivit Ministerului Sănătăţii. Aceiaşi situaţie se menţine şi în judeţul Caraş-Severin, o confirmă şeful Direcţiei de Sănătate Publică, Dragoş Luca.
„Cel mai mare indicator de mortalitate în sfera bolilor cardiovasculare se evidenţiază şi în Caraş-Severin. Şi chiar dacă ne propunem să găsim o soluţie pentru a scădea numărul bolnavilor, cu toată sinceritatea vă spun că nu cred că o să reuşim pentru că şi peste 5 ani o să fim tot pe primul loc. Stresul, alimentaţia nesănătoasă şi lipsa sportului ne influenţează megativ pe toţi”, a precizat medicul Dragoş Luca.
În momentul în care apar durerile în piept medicii cardiologi le recomandă pacienţilor să meargă de îndată la spital. Insa nu toti tin cont de recomandarile specialistilor, sunt destui care recunosc ca nu si au mai facut un control medical de ani de zile.
În judeţul Caraş-Severin aproximativ 7 mii de oameni suferă de boli de inimă. Pentru a combate aceste maladii, medicii recomandă o alimentaţie sănătoasă şi mişcarea fizică cel puţin 30 de minute în fiecare zi.
Conducerea unităţii medicale a decis să mai aştepte până se va întruni comisia de mediere de la Casa Naţională de Asigurări de Sãnãtate.
Dacă în următoarele 2 săptămâni nu se va găsi o soluţie pentru îmbunătăţirea bugetului primit de la Casă, atunci spitalul îşi va închide definitiv porţiile. Vă reamintim că reprezentanţii spitalului au refuzat semnarea contractului cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate începând din luna aprilie pentru că suma pe care o va primi unitatea sanitară este insuficientă pentru a supravieţui.
„Reprezentanţii Casei ne-au promis că în decurs de 2 săptămâni se va întruni comisia de mediere pentru a se găsi o rezolvare pentru plata cazurilor efectuate. În plus există speranţe, cei de la Casă ne-au dat asigurări că se va găsi până la urmă o soluţie pentru îmbunătăţirea bugetului şi în această situaţie noi ne vom continua activitatea în mod normal până la şedinţa de mediere şi vom vedea care este rezultatul acestei şedinţe, aşa că în următoarele 2 săptămâni consultăm bolnavii şi facem internări”, a declarat pentru Radio Reşiţa purtătorul de cuvânt al unităţii medicale Virgil Musta.
Pe 1 octombrie 2015, CNAS a semnat contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C şi cirozei hepatice C, în baza căruia vor beneficia de tratament pacientii cu stadiul de fibroză F4.
Comisiile consultative de specialitate ale Ministerului Sănătăţii vor elabora criteriile de includere în tratamentul fără interferon.
Medicamentele vor putea fi prescrise pentru pacienţii care îndeplinesc criteriile de includere în tratament, în baza aprobării emise de către Comisia de experţi pentru afecţiuni hepatice de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Dosarul pacientului va conţine în mod obligatoriu o serie de documente care se regăsesc pe site-ul www.cnas.ro, la secţiunea informaţii pentru asiguraţi – medicamente – tratament fără interferon.
Tot la această secţiune, pe site-ul CNAS a fost publicat un document adresat pacienţilor cu informaţii utile privind modul de administrare a tratamentului fără interferon, precum şi alte informaţii privind investigaţiile necesare includerii în tratament.
În termen de maxim 10 zile lucrătoare, semnatarul contractului va comunica CNAS lista laboratoarelor care vor efectua gratuit investigaţiile necesare a fi depuse la dosarul de aprobare a tratamentului fără interferon. CNAS va posta pe site lista acestor laboratoare.
Prescrierea tratamentului şi monitorizarea pacientului se va face de către medici de specialitate din următoarele 9 centre: Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara, Oradea.
Dosarul întocmit în vederea aprobării va fi depus la casa de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală medicul de specialitate.
Problemele din Sănătate nu se rezolvă doar majorând salariile personalului de specialitate.
Avertismentul a fost lansat, luni, de preşedintele Klaus Iohannis, la o reuniune pe tema politicilor de sănătate.
Acesta a adăugat că mai sunt necesare o infrastructură modernizată şi gestionarea corectă a banilor publici.
Şeful statului a precizat că autorităţile trebuie să dea dovadă de curaj şi să transforme sistemul sanitar, pentru a stopa exodul medicilor şi asistentelor.
„Se pot promite de către unii şi alţii salarii mai mari în sănătate de mâine, dar fără alte premise ele nu îi vor opri neapărat pe medici să plece. Fără infrastructură sanitară, fără management corect şi eficient al banilor publici, fără respect pentru cei cu experienţă şi fără oportunităţi pentru tinerii medici şi asistenţi, 20% sau 50% în plus nu vor rezolva problema. Poate o vor tempera pe moment, dar cu siguranţă nu o vor rezolva pe termen lung” – a declarat Iohannis.
Acesta a dăugat că plecarea personalului medical dezvăluie vulnerabilităţile sistemului sanitar, care nu ţin doar de modul în care sunt cheltuiţi banii publici, ci şi de schimbările frecvente de legislaţie, de organizare şi de management.
Situaţia secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean din Tulcea este, în continuare, critică.
Doar 2 medici asigură, în prezent, asistenţa de specialitate în cadrul secţiei şi nu există personal de gradă, astfel încât copiii din Tulcea care au nevoie de asistenţă medicală de urgenţă sunt lăsaţi în voia sorţii.
Managerul Spitalului Judeţean Tulcea, dr. Tudor Năstăsescu, este de părere că şi societatea civilă ar trebui să se implice.
Problema deficitului de medici din Tulcea s-ar putea rezolva printr-un parteneriat inter-instituţional, a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Iulian Chiriac.
Parteneriatele între mediul politic, cel academic şi ceilalţi factori vor funcţiona astfel încât absolvenţii facultăţilor de medicină să îşi dorească să rămână în ţară.
Amintim, Secţia de Pediatrie din Tulcea s-a închis la sfârşitul lunii februarie anul acesta şi abia după 4 luni s-a reuşit redeschiderea ei.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.