David Popovici, în finala probei de 100 de metri liber de la Campionatele Mondiale de la Melbourne!
Publicat de Andra Radu,
14 decembrie 2022, 16:00 / actualizat: 14 decembrie 2022, 18:06
Sportivul român David Popovici s-a calificat cu al cincilea timp în finala probei de 100 m liber, miercuri, la Campionatele Mondiale de înot în bazin scurt (25 metri) de la Melbourne.
Popovici (18 ani) a stabilit un nou record mondial de juniori, cu acest prilej, 45 sec 91/100, fiind devansat în prima serie doar de francezul Maxime Grousset, 45 sec 58/100.
Primii trei din cealaltă semifinală au fost mai rapizi decât înotătorul român, Jordan Crooks (Insulele Cayman), 45 sec 55/100, australianul Kyle Chalmers, 45 sec 66/100, şi italianul Alessandro Miressi, 45 sec 74/100.
În serii, David Popovici fusese înregistrat cu al patrulea timp, 46 sec 15/100.
Finala este programată joi, de la ora 10:42.
România este reprezentată de trei înotători la Mondialele de la Melbourne.
Simona Halep a fost învinsă de Alize Cornet cu 6-4, 3-6, 6-4, luni, la Melbourne, în optimile de finală ale turneului Australian Open, primul de Mare Şlem al anului.
Românca a suferit prima sa înfrângere din acest an. Meciul a durat două ore şi 33 de minute.
Simona Halep a încheiat o serie de opt victorii consecutive, care i-a adus, între altele al 23-lea titlu din carieră, la Melbourne Summer Set 1.
Pentru Alize Cornet este prima sa calificare în sferturile de finală ale unui turneu de Mare Şlem.
Simona Halep s-a ales cu un cec de 328.000 de dolari australieni şi 240 de puncte WTA.
Simona Halep s-a calificat runda a doua a turneului Australian Open, după ce a învins-o pe Magdalena Frech cu 6-4, 6-3, marţi, la Melbourne. Românca a obţinut victoria după o oră şi 29 de minute.
Simona Halep a câştigat şi primul său meci direct cu Frech , cu 6-2, 6-0, în sferturi la Praga, în 2020, în drumul său spre titlu.
Halep şi-a asigurat un cec de 154.000 de dolari australieni şi 70 de puncte WTA, iar în turul secund o va înfrunta pe câştigătoarea dintre Katie Volynets (SUA) şi Beatriz Haddad Maia (Brazilia).
De asemenea, Sorana Cîrstea şi Irina Begu s-au calificat în runda a doua a turneului Australian Open.
Sorana Cîrstea a învins-o pe Petra Kvitova, după o oră şi 11 minute. Românca o va avea ca adversară, în turul secund, pe Kristina Kucova, care a trecut cu 6-3, 7-5 de japoneza Misaki Doi.
Irina Begu s-a impus, în trei seturi, în faţa franţuzoaicei Oceane Dodin, cu 2-6, 7-5, 6-3, după două ore şi 37 de minute de joc.
Următoarea adversară a Irine Begu va fi belgianca Elise Mertens, cap de serie numărul 19, care a dispus de rusoaica Vera Zvonareva cu 6-4, 7-5.
Cîrstea şi Begu şi-au asigurat fiecare 154.000 de dolari australieni şi 70 de puncte WTA.
Cinci românce au trecut de primul tur la Melbourne, Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu, Gabriela Ruse şi Jaqueline Cristian, doar Irina Bara pierzând în prima rundă.
Simona Halep, Elena-Gabriela Ruse, Jaqueline Cristian, Sorana Cîrstea, Irina Begu și Irina Bara vor participa la cele două turnee WTA care vor debuta luni la Melbourne, fiecare dotat cu premii totale de 239.447 de dolari.
La Melbourne Summer Set 1, Simona Halep este a doua favorită şi va juca în primul tur contra unei adversare venite în calificări. Elena-Gabriela Ruse o va întâlni în prima rundă pe australianca Arina Rodionova, beneficiara unui wildcard.
A treia româncă de pe tabloul principal este Jaqueline Cristian, care o va înfrunta în primul tur pe Kaia Kanepi (Estonia).
La Melbourne Summer Set 2, Sorana Cîrstea a fost desemnată a cincea favorită şi va juca la debut contra rusoaicei Varvara Graceva.
Irina Begu va avea o misiune dificilă, contra principalei favorite a turneului, americanca Jessica Pegula.
Irina Bara va lua startul în calificări, urmând să o înfrunte pe principala favorită a acestei faze, Oceane Dodin.
UPDATE ora 11:15 – Şoferul maşinii care a intrat într-o mulţime de pietoni joi la Melbourne, al doilea oraş ca mărime al Australiei, rănind 13 persoane, a acţionat ‘în mod deliberat’, a anunţat poliţia, informează AFP şi Reuters.
‘Din ceea ce am văzut, credem că este un act deliberat. Motivele nu sunt cunoscute’, a declarat presei comandantul poliţiei statului Victoria, Russell Barrett, la Melbourne (sud-estul Australiei).
Martori oculari au declarat la rândul lor reţelei TV Channel Ten că maşina a intrat în mod deliberat în pietoni joi la Melbourne, accelerând la circa 100 de kilometri pe oră înainte de a-i lovi, notează dpa.
Potrivit unui martor, maşina s-a îndreptat spre cel mai mare grup de pietoni care traversau pe trecere, apoi a accelerat din nou după ce a lovit oamenii şi i-a aruncat în aer în toate părţile.
Poliţia statului Victoria a anunţat că şoferul vehiculului şi un al doilea bărbat au fost arestaţi.
Treisprezece persoane au fost transportate la spital cu ambulanţele, unele victime fiind grav rănite.
Un vehicul a intrat în pietoni într-o intersecţie aglomerată de lângă principala gară din Melbourne (sud-estul Australiei) joi după-amiază la o oră de vârf, a anunţat poliţia, precizând că l-a arestat pe şofer, informează dpa.
‘Paramedicii acordă îngrijiri unui număr de douăsprezece persoane la locul incidentului petrecut (la intersecţia dintre) Flinders şi Elizabeth Street’, a declarat serviciul de ambulanţă al statului Victoria într-un comunicat.
Şapte persoane au fost transportate la spital, inclusiv un copil de vârstă preşcolară. Copilul are o leziune craniană şi se află în stare gravă.
Poliţia a declarat că asigură securitatea publicului în zona centrală a oraşului.
Zona era plină de oameni care făceau cumpărături de Crăciun, precum şi de copii aflaţi în vacanţa şcolară.
Un vehicul SUV Suzuki alb pare să fi trecut pe roşu la ora locală 16.40 (05.40 GMT), intrând în mulţime pe trecerea de pietoni.
Se pare că maşina s-a oprit după ce s-a lovit de un bloc de beton sau de semn de circulaţie.
Incidentul pare similar cu cel din ianuarie, când o maşină a intrat în pietoni în acelaşi loc, ucigând şase persoane şi rănind alte treizeci. Şoferul, Dimitrios Gargasoulas, urmează să fie inculpat pentru şase capete de acuzare de omor. El ar avea probleme de sănătate mintală, dar a făcut declaraţii pro-islamiste. Incidentul nu a fost încadrat ca act terorist.
După incidentul din ianuarie, blocuri de beton au fost amplasate în zonele pietonale din Melbourne şi din alte mari oraşe ale Australiei.
Într-un secol în care canalele de comunicare sunt din ce în ce mai multe şi mai diverse, însă mesajul transmis este din ce în ce mai facil şi poate deveni şi periculos pentru educaţia copiilor, responsabilitatea radioului public de a educa prin cultură devine cu atât mai mare.
Problema educaţiei este una globală, tocmai de aceea, prezenţa Radio România în Kuala Lumpur (capitala Malaeziei) la un summit mondial dedicat mediei pentru copii, organizat de Uniunea Audiovizualului din Asia-Pacific (Asia-Pacific Broadcasting Union) – ABU dovedeşte că Radio România este un jucător internaţional puternic inclusiv în acest domeniu.
Preşedintele Director General, Ovidiu Miculescu spunea:
Organizatorii nu ne-au invitat aici din politeţe sau cu vreun motiv diplomatic. În general organizaţiile puternice aleg medii puternice care vin să pună pe masă experienţa lor. Radio România este un astfel de exemplu pozitiv şi foarte apreciat. Radio România este un jucător, produce conţinut important, inclusiv pe această componentă culturală şi educativă. Pot spune că suntem în momentul acesta în grupul mediilor puternice a căror voce este ascultată
Acest fapt este dovedit în România şi prin cele mai noi sondaje de opinie, care plasează radioul public ca lider de piaţă. Audienţa puternică a Radio România care transmite zilnic programe educative reconfirmă impactul pe care radioul public îl are în acest sens.
În cadrul evenimentului de la Kuala Lumpur, Preşedintele Director General, Ovidiu Miculescu a fost invitat să participe la dezbaterea de deschidere a summitului privind rolul media în educaţia copiilor, alături de preşedinţi ai altor instituţii media din lume. La acest eveniment sunt prezenţi peste 1000 de reprezentanţi ai posturilor publice din întreaga lume.
Această participare înseamnă un pas important în contextul extinderii parteneriatelor strategice ale Radio România şi în afara Uniunii Europene de Radio şi Televiziune şi are rolul de a sublinia misiunea pe care Radio România o are: aceea de a educa prin cultură.
Unul dintre momentele importante a fost întâlnirea dintre Preşedintele Director General, Ovidiu Miculescu şi Ministrul Comunicaţiilor din Malaezia, Dato’ Sri Ahmad Shabery Cheek, care aprecia: „România produce multe dintre jocurile video pe care le folosesc copiii astăzi şi cu siguranţă este preocupată de problema educaţiei lor, tocmai de aceea, văd prezenţa dumneavoastră aici ca pe un important şi necesar schimb de experienţă.”
World Summit on Media for Children este cele mai important summit media pe tema copiilor, fiind prima oară când evenimentul internaţional este organizat la Kuala Lumpur, după Melbourne, Londra, Salonic, Rio de Janeiro, Johannesburg şi Karlstad
Miliarde de ascultători şi telespectatori vor urmări
Orchestra Naţională Radio în turneul de la Kuala Lumpur
Radioul public a fost, în ultimii ani, un adevărat ambasador cultural al României în spaţiul asiatic, prin turneele susţinute de Orchestrele şi Corurile Radio România în destinaţii precum Japonia sau China, cărora li se adaugă, în septembrie 2014, Malaezia. Orchestra Naţională Radio este invitată la un eveniment de anvergură: World Summit on Media for Children, unde, pe 9 şi 10 septembrie 2014, artiştii români vor fi aplaudaţi de publicul din Kuala Lumpur – capitala Malaeziei.
Organizatorii consideră concertele Orchestrei Naţionale Radio ca fiind „atracţia principală” a celei de-a VII-a ediţii a summit-ului, fiind prima oară când evenimentul internaţional este organizat pe continentul asiatic, după Melbourne, Londra, Salonic, Rio de Janeiro, Johannesburg şi Karlstad.
Cele două concerte vor fi înregistrate şi filmate de Radioteleviziunea publică din Kuala Lumpur şi vor fi preluate de toţi membrii Uniunii Audiovizualului din Asia-Pacific (Asia-Pacific Broadcasting Union) – ABU, ajungând la un public potenţial de miliarde de ascultători şi telespectatori, într-un spaţiu geografic ce acoperă jumătate de planetă. Turneul este organizat de Radio România şiABU.
Concertele se vor derula în sala Filarmonicii din Kuala Lumpur, găzduită de legendarele turnuri Petronas – simbol al oraşului, doi zgârie nori gemeni, consideraţi cea mai înaltă clădire din lume între 1998 şi 2004. Concertul din 9 septembrie va fi adresat participanţilor la summit, în timp ce al doilea eveniment, din 10 septembrie, va fi destinat publicului larg.
Orchestra Naţională Radio va cânta sub bagheta dirijorului principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio, Tiberiu Soare, care a dirijat de altfel ansamblul în toate deplasările importante din ultimele stagiuni. Solişti vor fi Gabriel Croitoru – vioară şi Horia Mihail – pian, muzicieni aplaudaţi în numeroase evenimente de marcă la Sala Radio.
Repertoriul va fi unul deosebit: două creaţii româneşti, veritabile „cărţi de vizită” ale culturii noastre: Rapsodia română nr. 1 – cunoscuta lucrare a lui Enescu – şi Ciocârlia (compusă de Angheluş Dinicu şi devenită celebră în interpretarea şi aranjamentul nepotului său, violonistul Grigoraş Dinicu). Pe lângă acestea, publicul din Malaezia va asculta partituri din repertoriul clasic internaţional, ca Suită din Lacul lebedelor (Ceaikovski), Burlesca pentru pian şi orchestră, semnată de Richard Strauss sau Melodii lăutăreşti, lucrări care aparţin violonistului şi compozitorului spaniol Pablo de Sarasate. Cele două concerte din turneu vor cuprinde şi două compoziţii originale malaeziene şi se vor desfăşura cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Preşedintele Radio România, Ovidiu Miculescu declară în legătură cu participarea României la acest summit
Vom fi acolo pentru a construi o punte nouă, importantă şi subtilă între cultura noastră venită din Europa şi surprinzătoarea Asie. Atunci când voci atât de diferite vorbesc cu atâta dragoste, generozitate şi talent aceeaşi limbă – muzica, putem afirma că există încă speranţă pentru o lume mai bună
Această participare înseamnă un pas important în contextul extinderii parteneriatelor strategice ale Radio România şi în afara Uniunii Europene de Radio.
„Cred că importanţa acestui turneu este mai mult în zona media. Încercăm în permanenţă să păstrăm echilibrul între misiunea noastră culturală şi cea de informare şi această participare internaţională le asociază foarte bine. Este vorba despre un summit media asiatic de mare importanţă şi despre un concert care va fi preluat şi audio şi video şi difuzat de cele mai importante televiziuni din zona asiatică, care ajung la un public potenţial de miliarde de privitori şi ascultători, aşadar mesajul nostru artistic va fi multiplicat”, declară Oltea Şerban Pârâu, director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio România şi director al Centrului Cultural Media Radio România.
Organizat între 8 şi 10 septembrie 2014, World Summit on Media for Children (WSMC), ce va avea ca tematică anul acesta: Mass-media pentru copiii secolului XXI, va reuni aproximativ 2.000 de participanţi, fiind organizat de Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU), Radioteleviziunea din Malaezia şi Fundaţia WSMC.