Menta era o plantă îndrăgită încă din Antichitate datorită aromei sale, precum și a gustului și proprietăților medicinale. Astfel, menta a fost folosită în medicină, cosmetică, aromaterapie, dar și în alimentație.
De asemenea are una dintre cele mai mari capacități antioxidante.
Beneficiile miraculoase ale consumului de mentă:
Alergii: Planta de menta continue un antioxidant cunoscut sub numele de acid rozmarinic, care a fost studiat pentru eficacitatea sa în ameliorarea simptomelor alergiilor sezoniere.
Răcelile comune: Menta conține mentol, care este un decongestionant natural, care ajuta la ruperea flegmei și a mucusului. Menta poate fi eficienta și când este combinata cu ceaiul pentru alinarea durerilor de gat.
Indigestie: Menta este o planta calmanta și liniștitoare, care a fost folosita mult timp în tratarea tulburărilor gastrice și a indigestiei. Menta accelerează și ușurează digestia.
Sindromul de colon iritabil: Uleiul de mentă s-a dovedit a fi eficient și în tratarea durerilor abdominale și a disconfortului asociat cu sindromul de colon iritabil.
Piele: Atunci când este prezenta în uleiuri, unguente sau loțiuni, menta are efectul de a calma și a răci pielea afectata de mușcături de insecte, erupții cutanate sau alte reacții.
În trecut, ierburile și mirodeniile erau utulizate ca remediu în medicina populară. Acestea au proprietăți vindecătoare dovedite științific.
Turmenic
Turmericul este folosit în medicina tradițională indiană, ayurveda. Acesta a jucat un rol important ca remediu natural cu un efect puternic purificator și vindecător. Conține până la cinci procente de uleiuri esențiale, cu efecte benefice asupra stomacului și problemelor digestive, conține antioxidanți care protejează celulele, luptă împotriva radicalilor liberi și promovează regenerarea ADN-ului. De asemenea, are proprietăți antiinflamatorii datorită curcuminei și conține antioxidanți eficienți și, astfel, întărește celulele.
Oamenii de ştiinţă au demonstrat că prin consumul de turmeric se poate reduce riscul de apariție a cancerului sau a artritei, scade nivelului de lipide din sânge, are efecte pozitive în ceea ce privește zahărul aflat în organism, mai ales la pacienții diabetici și este benefic împotriva unor boli, cum ar fi Alzheimer.
Schinduf
Planta ajută la reducerea nivelului ridicat de colesterol şi are un efect pozitiv asupra nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru se datorează parțial proteinei vegetale 4-hidroxi izoleucină, care, printre altele, poate îmbunătăți secreția de insulină.
Un gram de schinduf pe zi poate îmbunătăți nivelurile de zahăr din sânge, în special la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.
Rozmarin
Rozmarinul este utilizat ca medicament pentru migrenă, reumatism și entorse. Frunzele aromatice de rozmarin acționează ca digestiv și anticonvulsivant, iar uleiurile esențiale stimulează circulația sanguină. Studiile au arătat că rozmarinul are un efect benefic asupra memoriei.digestiei.
Cercetătorii japonezi au atribuit acidului rosmarinic din plantă efecte antialergice semnificative. De asemenea, rozmarinul are proprietăţi antivirale, antibacteriene și antiinflamatoare.
Scorțișoara
Condimentul este antiinflamator și antimicrobian. De asemenea, conține antioxidanți și poate ajuta la scăderea colesterolului din sânge și a grăsimilor neutre.
Puterea sa deplină se reflectă în efectul asupra nivelului de zahăr din sânge. Scorțișoara poate îmbunătăți şi sensibilitatea la insulină. Scortişoara poate reduce nivelurile de zahăr din sânge la pacienţii cu diabet zaharat cu 10%-29%.
Menta
Menta este deosebit de sănătoasă pentru stomac și intestine, deoarece mentolul și abundenţa de taninuri se dovedesc a fi antispastice şi liniștitoare, acţionând şi asupra durerii musculare.
Ceaiul de menta este adesea folosit pentru problemele de stomac, dar poate provoca și o reacție negativă dacă se consumă prea mult.
Uleiul de mentă are un efect relaxant asupra colonului și ameliorează durerea – în special pentru pacienții cu intestin iritabil. În plus, poate ameliora flatulența.
La Ghiroda, lângă Timişoara, apicultorii din mai toate regiunile ţării se adună, în fiecare primăvară, la un târg ajuns la cea de-a noua ediţie. Pe langă faptul că au ocazia să-şi vândă şi să-şi promoveze produsele, ei pot să şi cumpere diverse materiale şi unelte necesare stupinei.
Cât depre cei care vor să achiziţioneze miere veritabilă şi produse derivate, unele dintre ele cu adevarat speciale, au de unde alege.
“Am venit cu siropuri din miere si diverse plante. La mierea curată, făcută de noi, adăugăm petale de trandafir, merişor, muguri de brad, afine sau iarba stupinei. Totul este natural. Se pot consuma ca atare sau adăugate într-un pahar cu apă”, explica pentru opiniatimisoarei.ro unul dintre expozanţi.
“Mierea este, în sine, un produs care sprijină sănătatea. Noi adăugam seminţe sau fructe uscate care o transformă într-un produs bun pentru tot felul de afecţiuni. Cu specific, de la depresie sau dureri de stomac, la tuse sau anemie” , completaza un altul.
Pe lângă sortimentele obişnuite de miere, la Târgul de la Ghiroda cumpărătorii descoperă miere cu albăstrele, mentă, cimbrişor de munte, anghinare sau coriandru. Pe toată perioada târgului au loc spectacole folclorice şi schimburi de experienţă despre apicultură.
Târgul apicol e deschis si duminica, pana la orele 14.00, iar intrarea este liberă.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.