Radio Cluj: „Lecturiada Elevilor 2017” – Concursul care schimbă atitudinea tinerei generaţii
Publicat de Camelia Teodosiu, 7 septembrie 2017, 18:42
Concursul Naţional al Cercurilor de Lectură desfăşurat la Cluj-Napoca, în perioada 1-5 septembrie, a reunit elevi şi profesori din judeţele Arad, Suceava, Cluj, Iaşi, Gorj, Botoşani. Iniţiat în anul 2004 de către 20 de profesori, acest proiect este un concept al Asociaţiei Profesorilor de Limba şi Literatura Română ”Ioana Em. Petrescu”.
În prima fază a fost un proiect de cercetare şi experimentare realizat pe un număr de aproximativ 2000 de copiii, atât din mediu urban cât şi din mediul rural. Profesorii implicaţi în proiect au dorit să afle de ce nu citesc copiii. După cercetarea realizată profesorii au încercat să elaboreze un concept pe care timp de un an l-au susţinut voluntar fiind vorba de nişte activităţi numite cercuri de lectură, cercuri care se desfăşurau în afara orelor de curs. În timp, acesta a căpătat amploare , devenind un proiect de cercetare didactică.
Proiectul a câştigat tot mai multă încrederea a fost valorizat de fiecare dată de către Ministerul Educaţiei şi iată s-a ajuns la această ediţie dedicată chipurilor şi oamenilor ,spaţiilor reale, spaţiilor exterioare, jurnalismului narativ , dar şi spaţiilor interioare pe care le construim prin lectură în inima noastră şi în imaginarul personal. Suntem împărţiţi anul acesta în două secvenţe care sunt practic organizate în funcţie de cele două fire călăuzitoare ale proiectului, poezia şi jurnalismul narativ, adică spaţiile interioare şi spaţiile exterioare, activitatea desfăşurându-se în cadrul Bibliotecii Judeţene „ Octavian Goga”, unde elevii au posibilitatea să viziteze secţiunile bibliotecii, colecţia de carte rară şi să lucreze într-un spaţiul benefic.(prof. Titiana Zlătior )
Ediţia din acest an a „ Lecturiadei Elevilor” a cuprins şi un atelier de dans. De ce dansul şi în mod special, menuetul apare în programul Lecturiadei am aflat de la profesoara – Corina Dindelegan , coordonatoarea atelierului.
Pentru a afla detaii despre desfășurarea acestui eveniment, vă invităm să ascultați emisiunea România de nota 10 realizată de colega noastră Rodia Tubure, de la Radio România Cluj.