ANM a emis, astăzi, o informare de ninsori moderate cantitativ, precipitaţii mixte şi polei, valabilă până sâmbătă seara la nivelul întregii ţări.
Potrivit meteorologilor, în intervalul 19 februarie, ora 20:00 – 20 februarie, ora 18:00, în nordul, nord-estul şi local în centrul teritoriului, iar din dimineaţa zilei de sâmbătă (20 februarie) şi în regiunile sud-vestice, respectiv pe arii restrânse în cele sudice, vor fi perioade în care se vor semnala precipitaţii sub formă de ninsoare şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ploaie, care vor favoriza formarea poleiului.
La munte temporar va ninge.
Ninsorile vor fi, în general, moderate cantitative, iar cantităţile de precipitaţii vor depăşi pe arii restrânse 10 – 15 l/mp şi se va depune strat nou de zăpadă, pe alocuri consistent.
Klaus Iohannis: „Apar din ce în ce mai multe fenomene meteo extreme şi în ţara noastră!”
Publicat de Andra Radu,
24 iunie 2020, 15:34 / actualizat: 24 iunie 2020, 17:35
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, alături de Guvern, va face demersuri pentru ca proiectele finanţate din fonduri europene, menite să prevină schimbările climatice, să fie implementate în România, inclusiv în vederea combaterii unor fenomene extreme, precum inundaţiile din ultima perioadă.
În acest context, şeful statului a pledat pentru conservarea fondului forestier şi campanii susţinute de împădurire, subliniind că trebuie depăşită mentalitatea conform căreia ar fi suficientă construirea de noi diguri pentru a stopa inundaţiile.
„O parte semnificativă din fondurile europene de care va beneficia România în următorul exerciţiu bugetar 2021 – 2027 va trebui să fie direcţionată către proiecte legate de combaterea schimbărilor climatice, aşa numitul Pachet Green Deal, propus de Comisia Europeană. Împreună cu Guvernul, vom face demersurile necesare astfel încât proiecte de acest tip să poată fi implementate şi să aibă drept efect prevenirea unor inundaţii similare cu cele din aceste zile sau chiar unele mult mai grave. Această schimbare de mentalitate despre care vorbeam este obligatoriu să aibă loc acum pentru a evita aceste drame pe care oamenii le trăiesc în fiecare an când avem ploi abundente”, a arătat Iohannis, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.
El a atras atenţia asupra faptului că inundaţiile cu consecinţe grave sunt fenomene „care se repetă frecvent” în România şi că este necesară o pregătire mult mai bună în vederea gestionării lor.
Potrivit preşedintelui, conservarea fondului forestier şi campanii susţinute de împădurire sunt „soluţii aflate la îndemână, care au nenumărate efecte benefice atât pentru mediul înconjurător, cât şi pentru protecţia malurilor cursurilor de apă” din perspectiva combaterii inundaţiilor.
„Ceea ce vedem acum este consecinţa amplificării schimbărilor climatice şi a ignorării timp de ani de zile a acestor pericole. Odată cu schimbările climatice, apar din ce în ce mai multe fenomene meteo extreme şi în ţara noastră. Luna iunie, de exemplu, a acestui an a fost cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani, fapt care a generat inundaţii severe şi numeroase probleme într-un interval de timp foarte scurt. Este imperativă o schimbare rapidă de abordare pentru a putea răspunde eficient unor situaţii de o asemenea amploare. Va trebui să depăşim mentalitatea că e suficient să construim încă câteva diguri pentru a stopa inundaţiile. Digurile nu sunt suficiente”, a mai spus Iohannis.
Publicat de Camelia Teodosiu,
28 august 2018, 13:44 / actualizat: 28 august 2018, 14:46
Meteorologii prognozează că în următoarele două săptămâni vremea va fi caldă, cu temperaturi medii diurne în creştere chiar şi în primele zile ale lunii septembrie.
În ceea ce priveşte precipitaţiile, acestea vor fi prezente pe arii mai extinse spre finalul lunii august şi doar sporadic după două septembrie, reiese din estimările Administraţiei Naţionale de Meteorologie valabile până în 9 septembrie.
În Banat, în primele zile ale intervalului de prognoză, regimul termic diurn va fi în creştere uşoară de la o zi la alta, astfel încât temperaturile maxime vor atinge 31 de grade, pe 31 august şi 1 septembrie, pornind de la o valoare medie regională de 22 – 23 de grade în prima zi de prognoză. În intervalul 2 – 9 septembrie nu vor mai fi variaţii termice importante, iar valorile diurne vor fi de aproximativ 28 – 29 de grade. Temperaturile nocturne vor avea uşoare variaţii, dar pe întreg parcursul celor două săptămâni de prognoză se vor încadra, în medie, între 14 şi 16 grade. Probabilitatea de apariţie a averselor pe arii relativ extinse şi mai însemnate cantitativ va fi ridicată în prima zi, iar apoi doar izolat se vor mai semnala ploi slabe, în intervalul 2 – 9 septembrie.
În Crişana, temperaturile maxime vor fi în creştere, de la o medie de 24 de grade în prima zi a intervalului de prognoză, până în jurul valorii de 30 de grade, pe 31 august şi 1 septembrie. Ulterior, regimul termic diurn va marca o uşoară scădere, iar media regională a maximelor se va menţine constantă, în jurul a 28 de grade, până la finalul celei de-a doua săptămâni de prognoză. Valorile termice nocturne vor marca uşoare variaţii în prima săptămână, când se vor situa, în general, între 13 şi 16 grade, dar se vor menţine relativ constante în cea de-a doua săptămână, când se vor situa în jurul unei valori medii de 14 grade. În prima zi a intervalului de prognoză vor fi averse pe arii relativ extinse, iar după data de 1 septembrie şi până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni, probabilitatea pentru ploi slabe, pe arii restrânse, va fi ridicată aproape în fiecare zi.
În această noapte, în Capitală, cerul va fi temporar noros. La începutul intervalului vor fi condiţii de ploaie, iar spre sfârşit de ceaţã. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura minimã va fi de 0…2 grade.
Mâine, vremea rămâne caldă pentru această perioadă. Temperatura aerului va avea valori uşor mai ridicate decât în mod normal, astfel cã maxima va fi de 6…7 grade.
Cerul va fi variabil, iar dimineata vor fi condiţii de ceaţã. Vântul va sufla slab şi moderat. Presiunea atmosferica va scãdea nesemnificativ, de la o valoare puţin mai micã decât cea normalã.
Astazi in Capitala vremea va fi inchisa si se va raci.
Va ploua iar vantul va sufla moderat.
Maxima termica a zilei nu va mai depasi 6.. 7 grade.
In tara se anunta de asemenea vreme inchisa cu ploi in cea mai mare parte a tarii.
In Banat, Crisana, Maramures si Transilvania ploile se pot transforma in lapovita si ninsoare iar in nordul si centrul Moldovei precum si la munte vor predomina ninsorile.
Izolat se va semnala polei.
Maximele vor fi cuprinse intre 0 grade in nordul Moldovei şi 13…14 grade pe litoral.
Constanța, măturată de vântul puternic! Avertismentul Primăriei pentru posesorii de mașini
Publicat de adinaiftime,
29 septembrie 2017, 18:40
Ca urmare a avertizărilor meteo de vânt puternic din ultimele 48 de ore, Serviciul Administrare Spații Verzi din cadrul Primăriei Constanța și echipajele de intervenție din teren au preluat permanent toate sesizările transmise de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Serviciul Dispecerat din cadrul Primăriei Municipiului Constanța în vederea degajării terenului din parcuri, zone publice, perimetrul asociațiilor de proprietari precum și a carosabilului de crengi și resturi vegetale rezultate de la arborii tăiați.
Până acum s-a intervenit pentru îndepărtarea a patru copaci ce riscau să se prăbușească din cauza rafalelor puternice de vânt și la ridicarea a patru crengi de dimensiune foarte mare care au căzut din arborii de pe domeniul public.
Reprezentanții Primăriei precizează că Serviciul Administrare Spații Verzi asigură și în continuare intervenția de urgență unde este cazul.
„Rugăm populația, instituțiile publice și agenții economici să EVITE staționarea persoanelor și parcarea autoturismelor în preajma arborilor și să sesizeze Serviciului Administrare Spații Verzi din cadrul Primăriei Municipiului Constanța orice arbore cu pericol de prăbușire în vederea verificării și rezolvării cât mai urgente a situației din teren“, se arată într-un comunicat al Primăriei Constanța.
Telefoane de contact : 0241 488171 – Serviciul Administrare Spați Verzi și 0241 550055 – Serviciul Dispecerat.
Vremea se va încălzi dar rămâne închisă în vestul ţării
Publicat de adinaiftime,
26 septembrie 2017, 12:00
Astăzi, vremea se va încălzi, devenind normală termic. Cerul va fi temporar noros. După-amiaza și seara, mai ales în Crișana și zona de munte aferentă vor fi averse slabe izolate. Vântul va sufla slab la moderat din sector estic, cu intensificări locale la munte. Dimineața izolat va fi ceață.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 20 și 24 de grade, iar cele minime între 8 și 13 grade, izolat mai ridicate la deal până 15 grade.
Mâine, vremea se va răci din nou. Cerul va fi variabil la senin. Vântul va sufla slab la moderat din sud-est, cu intensificări locale în sudul Banatului și la munte. Dimineața izolat va fi ceață.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 18 și 22 de grade, iar cele minime între 6 și 11 grade, informează Serviciul Regional de Prognoză Banat-Crişana.
Prognoza meteorologică pentru intervalul: 09.09.2017 h:09 – 10.09.2017 h:09
Vremea va fi ușor instabilă și normală termic. Cerul va fi temporar noros. Local, mai ales la deal și munte vor fi averse însoțite de descărcări electrice. Vântul va sufla slab la moderat din sector sudic, cu intensificări trecătoare.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 23 și 27 de grade, iar cele minime între 12 și 18 grade.
Vremea este călduroasă, în acest sfârşit de săptămână, în cea mai mare parte a ţării. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 de grade pe litoral şi 35 de grade, izolat în Banaţ Crişana şi sud-vestul Olteniei.
De luni, vremea va deveni în general instabilă, iar valorile tehnice vor scădea în majoritatea regiunilor, mai accentuat în cele din jumătatea nordică a ţării. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între 22 de grade în nordul Moldovei şi în jurul a 35 de grade, în sudul Olteniei şi în sud-vestul Munteniei, iar cele minime, în general, între 9 şi 19 grade. Se vor semnala averse şi descărcări electrice; pe arii restrânse, se vor acumula cantităţi mai însemnate de apă şi vor fi condiţii de grindină.
Marţi, vremea va continua să se răcească, temperaturile maxime se vor încadra între 21 şi 28 de grade. Minimele termice vor fi cuprinse în general între 6 şi 16 grade. Pentru miercuri, vremea se ameliorează şi va deveni frumoasă. Se va încălzi în toată ţara. Maximele se vor încadra între 21 şi 31 de grade, cu cele mai scăzute valori pe litoral, iar minimele vor fi cuprinse între 5-6 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 19 grade, în Dealurile de Vest.
Pentru joi, vineri şi sâmbătă, veşti bune: vremea va fi predominant frumoasă, va continua să se încălzească, deci nu vom mai avea precipitaţii.
Astăzi, vemea se va răci ușor și va deveni instabilă. Cerul se va înnora treptat. Începând din cursul după-amiezii și al serii, pe arii relativ extinse vor fi averse, însoțite de descărcări electrice și de intensificări ale vântului ce pot lua și aspect de vijelie. Pe arii restrânse cantitățile de apă vor depăși 25-35 l/mp și izolat va fi grindină. Vântul va sufla slab și moderat din sector vestic. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 28 și 34 de grade, iar cele minime între 14 și 18 grade.
Mâine, vremea va fi răcoroasă și în general instabilă. Cerul va fi mai mult noros în cursul zilei, când pe arii relativ extinse vor fi averse, însoțite izolat de descărcări electrice. Pe arii restrânse, mai ales în zonele de deal și munte, cantitățile cumulate de apă mai pot fi însemnate. În cursul nopții aria precipitațiilor se restrânge. Vântul va sufla slab la moderat din sector nordic, cu intensificări temporare. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 20 și 25 de grade, iar cele minime între 9 și 14 grade, informează Serviciul Regional de Prognoză Banat-Crișana.
Două coduri de inundații – unul galben și unul portocaliu – au fost emise pentru mai multe râuri din vestul ţării.
Codul galben intră în vigoare azi, la ora 22:00, este valabilă până luni, la ora 9:00 şi vizează râuri din bazinele hidrografice Crişul Repede şi Crişul Negru în Bihor şi Arad, Crişul Alb în Hunedoara şi Arad, Mureş în Hunedoara şi Arad, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera în Caraş-Severin şi Timiş şi Cerna în Caraş-Severin.
Risc de inundaţii va fi şi în judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare, Alba şi Gorj.
Codul portocaliu va fi valabil mâine, între orele 2:00 şi 16:00, pe râurile din bazinele hidrografice Bega – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu și inferior, Timiș – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu și inferior, Bârzava – bazin superior și mijlociu, Moravița, Caraș şi Nera.
Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele Timiş, Caraş-Severin, Mehedinți, Hunedoara și Gorj.
Orașul Tulcea întâmpină probleme de fiecare dată când plouă mai tare. Acest lucru s-a întâmplat și sâmbătă seara când centrul orașului s-a transformat în mica Veneție.
Apa rezultată în urma ploilor a inundat mașinile. Unul dintre autoturisme a fost „înghițit” aproape cu totul de către șuvoaiele de apă.
Vă reamintim că meteorologii au anunțat o nouă perioadă de instabilitate atmosferică. Astfel, o informare meteorologică de ploi şi răcire a vremii a intrat în vigoare de sâmbătă de la ora 14.00.
Până în noaptea de luni spre marţi vor fi perioade în care vor cădea averse torenţiale, cu tunete, fulgere, posibil intensificări de vânt şi – pe arii restrânse, grindină. În această după-amiază şi peste noapte aceste fenomene vor fi frecvente în nord, nord-est şi centru, de asemenea la deal şi la munte, doar local în restul ţării. Mâine, în cea mai mare parte a României vremea va fi răcoroasă şi temporar va ploua.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis nouă noi avertizări de caniculă, pentru vineri şi sâmbătă.
Astfel, vineri valul de căldură va persista și se va accentua în cea mai mare parte a țării, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei și în sudul Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37…39 de grade. În Lunca Dunării, izolat, vor fi valori de 40 de grade. Minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade. Codul galben se va menţine în Crișana, cea mai mare parte a Banatului, sudul Transilvaniei, nordul și centrul Moldovei, cu temperaturi între 33 și 36 de grade.
Sâmbătă, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării și se va accentua semnificativ în regiunile extracarpatice, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea și în cea mai mare parte a Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37…40 de grade, mai ridicate în Câmpia Română. Minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade. Pentru sâmbătă, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Moldovei și sudul Banatului, disconfortul termic se va menține accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 36 de grade.
Cod galben de ploi torențiale pentru aproape toată țara, începând de marți, 7 iunie, ora 18.00, valabil până miercuri, 8 iunie 2017 la ora 23.00.
Conform Administrației Naționale de Meteorologie în intervalul menţionat, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în cea mai mare parte a ţării şi se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie şi pe arii restrânse căderi de grindină.
În intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantităţi de apă care vor depăşi 20…30 l/mp şi pe spaţii restrânse 50…70 l/mp.
Și Institutul national de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis marți, atenționări de Cod galben de inundații în județele Caraș Severin și Timiș.
Potrivit hidrologilor se vor produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide dar și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice: Bârzava, Moravița, Caraș și Timiș.
Atenționarea este valabilă de marți 7 iunie, ora 14.00 până miercuri, 8 iunie la ora 16.00.
Regimul termic anunțat de către meteorologi pentru următoarele două săptămâni va fi unul destul de cald, în unele zone cu temperaturi peste mediile climatologice ale perioadei, însă în mini-vacanța de Rusalii, între 1 și 5 iunie, vremea va fi instabilă în majoritatea regiunilor, iar episoadele de averse nu vor lipsi, reiese din prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) publicată luni, valabilă pentru perioada 29 mai – 11 iunie 2017.
În Dobrogea, valorile termice din prima săptămână vor fi apropiate de cele climatologic specifice pentru această regiune și vor avea o tendință de creștere în primele patru zile, apoi vor fi în scădere. Media temperaturilor maxime se va situa între 21 și 26 de grade, iar a minimelor între 13 și 17 grade. În săptămâna a doua, temperatura aerului va crește ușor și treptat până la valori apropiate de cele normale ale perioadei, cu maxime medii ce se vor încadra între 21 și 24 de grade și minime, în medie, de 14 — 16 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată în perioada 1 — 3 iunie, când și cantitățile de apă pot fi mai însemnate.
În Banat, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit, chiar deosebit de caldă în primele trei zile ale intervalului de prognoză. Maximele, în medie, se vor încadra între 26 și 30 de grade Celsius, cu valorile mai mari în data de 31 mai, iar minimele vor fi în creștere până în prima dimineață de iunie și se vor situa între 11 și 15 grade. Pe parcursul săptămânii a doua, variațiile termice, puțin semnificative de la o zi la alta și de la o noapte la alta, vor fi spre creștere până în ultimele două zile ale intervalului, apoi în scădere. În medie, temperaturile maxime se vor încadra între 26 și 28 de grade, iar cele minime vor fi de 13 — 14 grade. Vor fi averse, pe arii mai extinse și mai intense, în data de 1 iunie și locale, aproape în fiecare zi, în intervalul 4 — 11 iunie.
În Crișana, în primele trei zile de prognoză, vremea va deveni deosebit de caldă, cu o medie a temperaturilor maxime în creștere de la 26 la 30 de grade. Ulterior, valorile termice vor scădea treptat până la o medie diurnă de 24 de grade în data de 3 iunie. Între 4 și 9 iunie, vremea se va încălzi ușor, până la o medie a maximelor de 27 de grade, ca în ultimele două zile ale intervalului, media să se situeze în jurul a 26 de grade. Temperaturile minime vor crește treptat de la o medie de 10 grade în prima dimineață, până la 15 grade în data de 1 iunie, apoi vor scădea la 9 — 10 grade, în diminețile de 3 și 4 iunie. Cea de-a doua săptămână va începe cu o creștere ușoară a valorilor nocturne, până la o medie de 12 — 13 grade, valori ce se vor menține până la sfârșitul intervalului de prognoză. În ziua de 1 iunie și temporar în intervalul 4 — 11 iunie vor fi averse, posibil mai însemnate cantitativ.
În Transilvania, în primele trei zile de prognoză, media maximelor diurne va crește de la 23 de grade, în prima zi, la 28 de grade în ziua de 31 mai, timp în care vremea va deveni deosebit de caldă. Între 3 și 7 iunie, media diurnă se va menține la 22 — 23 de grade, apoi va crește spre 25 de grade. Temperaturile nocturne vor crește de la medii de 6 — 7 grade la începutul primei săptămâni, până la medii de 12 — 13 grade, în data de 1 iunie, după care vor marca o scădere treptată până în diminețile de 3 și 4 iunie, la medii de 7 — 8 grade. În cea de-a doua săptămână a intervalului de prognoză, mediile nocturne se vor menține în jurul valorii de 10 grade. Probabilitatea pentru averse va fi ridicată în fiecare zi, începând din noaptea de 31 mai, iar în ziua de 1 iunie și în intervalul 5 — 6 iunie acestea vor fi mai frecvente și mai intense.
În Maramureș, vremea va deveni deosebit de caldă la începutul intervalului, când temperaturile maxime vor crește de la o medie de 25 de grade, în prima zi, până la o medie de 29 de grade în ziua de 31 mai. După această perioadă, maximele vor marca o scădere treptată până în data de 3 iunie, când vor avea o medie de 22 de grade. Până în data de 9 iunie se va încălzi ușor și treptat, iar media va ajunge la 26 de grade, apoi se va resimți o ușoară scădere a valorilor termice, a căror medie va ajunge la 24 — 25 de grade, în zilele de 10 și 11 iunie. Minimele termice vor crește de la o medie de 9 grade în prima zi, până la 14 grade în 1 iunie. Ulterior, vor scădea până în jur de 8 grade în diminețile de 3 și 4 iunie, pentru ca în cea de-a doua săptămână să crească spre 12 grade. Temporar, vor fi averse în zilele de 31 mai și 1 iunie, iar în a doua săptămână în fiecare zi, dar mai frecvente și intense în intervalele 5 — 6 iunie și 9 — 10 iunie.
În zona Moldovei, până la mijlocul primei săptămâni de prognoză, vremea va deveni deosebit de caldă. Ulterior, temperatura aerului va marca o scădere, astfel încât regimul termic se va apropia de cel ce ar fi specific perioadei. Mediile maximelor se vor încadra între 21 și 29 de grade, cu cele mai ridicate valori în data de 31 mai. Valorile medii ale minimelor vor fi cuprinse între 10 și 14 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, tendința temperaturii aerului va fi de creștere, însă ușoară și treptată, iar majoritatea valorilor ce urmează să se înregistreze vor fi apropiate de cele normale în această perioadă din an. În medie, vor fi maxime cuprinse între 22 și 26 de grade și minime între 9 și 13 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată la sfârșitul primei săptămâni și pe parcursul celei de-a doua. Cantitățile de apă pot fi mai însemnate în perioadele 31 mai — 2 iunie și 5 — 7 iunie.
În Muntenia, temperatura aerului va crește până la începutul lunii iunie, după care va marca o scădere. În prima săptămână, vremea va fi deosebit de caldă. În medie, vor fi maxime cuprinse între 25 și 29 de grade, respectiv minime între 10 și 15 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, regimul termic va fi relativ staționar, la valori apropiate de cele normale ale perioadei. În medie, vor fi maxime de 26 — 27 de grade și minime de 11 — 13 grade. De asemenea, vor fi manifestări specifice instabilității atmosferice, cu probabilitate mai mare de semnalare în perioadele 1 — 3 iunie și 5 — 7 iunie.
În zona Olteniei, pe parcursul primei săptămâni, valorile termice diurne vor fi mai ridicate decât în mod obișnuit în această perioadă. Temperatura aerului va crește până la sfârșitul lunii mai, apoi va marca o scădere și în medie, valorile maxime se vor încadra între 25 și 30 de grade, iar cele minime între 11 și 13 grade. În cea de-a doua săptămână, regimul termic va fi relativ staționar, apropiat de cel climatologic specific acestei perioade din an, caracterizat de valori medii ale maximelor de 26 — 27 de grade, în timp ce minimele vor fi în jurul a 13 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor, cu caracter de aversă, va fi mai ridicată în perioada 2-8 iunie.
La munte, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă, chiar deosebit de caldă, până la finalul lunii mai. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni variațiile termice nu vor fi semnificative de la o zi la alta și de la o noapte la alta. În medie, vor fi maxime cuprinse între 14 și 18 grade și minime între 5 și 10 grade — în prima săptămână, iar în cea de-a doua maximele vor oscila în jurul a 16 grade și minimele se vor încadra între 5 și 8 grade. Manifestări specifice instabilității atmosferice sunt de așteptat îndeosebi după-amiaza și la începutul nopților, cu o frecvență mai mare începând cu data de 1 iunie, iar cantități de apă mai însemnate se pot cumula în special în intervalele 1 — 3 iunie și 5 — 7 iunie.
Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.
Astăzi, vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece. Cerul va fi mai mult noros. Pe arii relativ extinse se vor semnala ploi. La munte va ninge viscolit. Vântul va sufla slab la moderat din sud-vest, cu unele intensificări în prima parte a zilei.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 5 și 8 grade, iar cele minime între -1 și 3 grade.
Mâine, vremea va fi deosebit de rece. Cerul va fi noros. Pe arii relativ extinse se vor semnala predominant ploi, dar aria precipitațiilor se va diminua în cursul nopții. La munte va ninge viscolit. Vor fi condiții de producere a ceții. Vântul va sufla moderat cu intensificări din sector nordic.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 5 și 9 grade, iar cele minime între -2 și 2 grade.
Centrul Infotrafic din cadrul Poliției Române anunță că au fost reluate manevrele în porturile Agigea, Constanţa -Nord şi Constanţa – Sud. Acestea au fost suspendate ieri dimineaţă, din cauza vântului puternic.
Dealtfel ieri, vremea nefavorabilă, cu vânt puternic şi ploaie, a creat probleme şi pe şosele. Patru accidente grave s-a produs în judeţul Constanţa.
Au fost rănite 16 persoane, inclusiv mai mulţi copii.
Poliţiştii rutieri recomandă prudenţă sporită, atenţie şi reducerea vitezei în zonele afectate de precipitaţii.
Vremea se va încălzi în următoarele zile, devenind mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă, cu temperaturi ce vor atinge pe timpul zilei și 20 de grade Celsius în unele regiuni, în timp ce ploile vor fi prezente în ultimele două zile din martie, dar și în primul interval din luna aprilie, relevă prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 27 martie – 9 aprilie 2017.
În Moldova, la începutul intervalului de prognoză media temperaturilor maxime va fi de 11 grade Celsius, iar pe 29 martie ea va ajunge la 19 grade. După două zile mai reci, vremea se va încălzi din nou, astfel încât, pe 2 aprilie, media regională a maximelor termice va reveni la 19 grade. În timpul celei de-a doua săptămâni, aceeași medie se va încadra între 15 și 17 grade. Temperaturile minime vor crește și ele în următoarele zile, de la o medie în jurul a 0 grade în prima noapte, până la 6 — 7 grade în jurul datei de 30 martie. Vor urma două nopți cu minime termice apropiate de pragul înghețului, iar ulterior această medie va oscila între 2 și 5 grade, adică un regim termic nocturn apropiat de normalul primei decade a lunii aprilie. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată în data de 30 martie și din nou în unele zile ale celei de-a doua săptămâni.
În Banat, la începutul intervalului de prognoză, vremea se va încălzi, ajungând spre mijlocul primei săptămâni să fie mai caldă decât în mod normal la această dată, cu o medie a temperaturilor maxime de 19 — 20 de grade Celsius. După o răcire de scurtă durată, începând din 31 martie, această medie se va încadra în limite apropiate de normele perioadei, respectiv între 16 și 18 grade. Temperaturile minime vor crește și ele, de la o medie de 1 — 2 grade până la 6 — 7 grade în jurul datei de 30 martie. Ulterior, media acestora va scădea până spre 2 — 3 grade în ultima noapte din martie, urmând să oscileze între 4 și 7 grade, deci și regimul termic nocturn va fi apropiat de cel normal pentru prima decadă a lunii aprilie. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată în data de 30 martie și, din nou, temporar, în timpul celei de-a doua săptămâni.
În zona Crișanei, vremea se va încălzi treptat, ajungând spre mijlocul primei săptămâni să fie mai caldă decât în mod normal la această dată, cu o medie a temperaturilor maxime de 19 — 20 de grade, iar ulterior vor fi variații de la o zi la alta ale acestei medii, care se va încadra în limite apropiate de normele perioadei, respectiv între 16 și 18 grade. Temperaturile minime vor crește și ele, de la o medie de 1 — 2 grade în prima noapte, până spre 6 grade în jurul datei de 30 martie, iar apoi se va situa între 4 și 7 grade, ceea ce semnifică și pentru regimul termic nocturn o evoluție apropiată de cea normală pentru prima decadă a lunii aprilie. În ceea ce privește apariția ploilor, probabilitatea va fi mai ridicată în cursul celei de-a doua săptămâni.
În Transilvania, în primele zile, vremea se va încălzi, ajungând mai caldă decât în mod normal, în data de 29 martie, când media temperaturilor maxime va fi de 18 — 19 grade. Ulterior unei răciri de scurtă durată, această medie se va încadra în limite apropiate de normele perioadei, respectiv între 13 și 17 grade. Temperaturile minime vor crește și ele, de la o medie de—2 grade în prima noapte, până la 3 — 4 grade în jurul datei de 30 martie. Ulterior, media acestora va oscila între—1 și 4 grade, fapt ce semnifică și pentru regimul termic nocturn o situație apropiată de cea normală în prima decadă a lunii aprilie. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, predominant sub formă de ploaie, va fi mai ridicată în data de 30 martie și din nou, temporar, în intervalul 3-9 aprilie.
Prognoza de specialitate relevă că, în Maramureș, vremea se va încălzi, devenind mai caldă decât în mod normal, în data de 29 martie, atunci când media regională a temperaturilor maxime va atinge 18 — 19 grade Celsius. După o răcire de scurtă durată în 30 și 31 martie, vremea se va încălzi din nou, apoi temperaturile diurne nu vor avea variații semnificative, iar mediile valorilor maxime vor fi de 16 — 18 grade Celsius. Temperaturile minime vor crește și ele, de la o medie regională în jurul a 0 grade în prima noapte, până la 5 — 6 grade în jurul datei de 30 martie, apoi, media acestora va oscila între 2 și 5 grade, fapt ce semnifică un regim termic nocturn apropiat de cel normal din prima decadă a lunii aprilie. În regiune, ploile vor fi prezente în intervalul 29 — 30 martie și temporar, pe parcursul celei de-a doua săptămâni.
Zona Dobrogei va fi caracterizată în intervalul 28-30 martie de o vreme mai caldă decât în mod obișnuit la sfârșit de martie, cu o medie a temperaturilor maxime de 17 — 18 grade Celsius. După o răcire de scurtă durată, această medie va crește treptat până la 14 grade pe 3 aprilie, pentru ca ulterior să se mențină apropiată de această valoare. Temperaturile minime vor crește și ele, de la o medie de 2 grade în prima noapte, până la 7 grade în jurul datei de 30 martie. Urmează o scădere de circa 5 grade, apoi până pe 3 aprilie media minimelor termice va crește spre 5 — 6 grade Celsius. Ulterior, media va oscila între 5 și 7 grade, ceea ce semnifică și pentru regimul termic nocturn o situație apropiată de cea normală în prima decadă a lunii aprilie, iar ploile va fi mai ridicată în intervalul 5 — 7 aprilie.
În Muntenia, procesul de încălzire a vremii va determina o medie regională a temperaturilor maxime de 20 de grade pe 29 și 30 martie. După o zi mai rece, din nou vremea se va încălzi, astfel încât pe 3 aprilie vor fi, în medie, temperaturi maxime de 18 grade. Ulterior, această medie se va încadra în limite apropiate de normele perioadei, respectiv între 16 și 18 grade Celsius. Temperaturile minime vor crește și ele, de la o medie de 1 — 2 grade în primele două nopți, până la 5 — 6 grade Celsius în jurul datei de 31 martie. După o noapte rece, această medie va urca treptat spre o medie de 4 — 6 grade Celsius. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată pe 30 martie și în intervalul 4 — 7 aprilie.
În regiunea Olteniei, procesul de încălzire a vremii va determina o medie regională a temperaturilor maxime de 20 de grade pe 29 și 30 martie. După o zi mai rece, din nou vremea se va încălzi astfel încât pe 3 aprilie vor fi, în medie, temperaturi maxime de 19 grade. Ulterior, această medie se va încadra în limite apropiate de normele perioadei, respectiv între 17 și 19 grade. Temperaturile minime vor crește și ele, de la o medie de 0 — 2 grade în primele două nopți, până la 4 — 5 grade Celsius în jurul datei de 31 martie. După o noapte rece, această medie va urca treptat spre 4 — 6 grade Celsius. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată pe 30 martie și în intervalul 3 — 7 aprilie.
La munte, până în data de 29 martie, vremea se va încălzi, astfel încât media maximelor termice va ajunge la valori în jurul a 10 grade. Zilele de 30 și 31 martie vor fi mai reci, dar ulterior media temperaturilor maxime se va încadra în limite apropiate de cele normale ale primei decade a lunii aprilie, respectiv între 6 și 8 grade. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între—2 și 2 grade, exceptând noaptea de 27 spre 28 martie, precum și intervalul 30 martie — 1 aprilie, când această medie va fi de—4 și—3 grade Celsius. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare va fi mai ridicată în data de 30 martie și din nou în unele zile ale intervalului 3-8 aprilie.
Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%. (Agerpres/ FOTO cronicadefalticeni.ro)
Astăzi în Capitală, vremea va fi deosebit de rece pentru aceastã perioadã. Cerul va avea înnorări, în special în prima parte a zilei, însã condiţiile de ploaie vor fi reduse.
Vântul va sufla slab şi moderat.Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 9 grade. Presiunea atmosferica va creşte foarte puţin.
În judeţului Constanţa, zona localităţilor: Istria, Săcele, Vadu, Corbu, Luminiţa, Năvodari, Oituz, Piatra şi Palazu Mic, se va afla sub avertizare cod portocaliu de vânt puternic şi ploi torenţiale.
Se vor semnala averse care vor cumula 30 – 40 l/mp, iar vântul va avea intensificări ce vor depăşi la rafală 65 km/h.
După temperaturi mai mari decât normalul perioadei, așa cum s-au înregistrat în ultimele săptămâni, astăzi va fi mai frig decât în mod firesc în această lună din an.
În Capitală, cerul va fi noros și va ploua slab, mai ales dimineața.
Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 14 grade, iar vântul va sufla slab și moderat.
Mâine și poimâine, în București, nu vor fi mai mult de 11 grade Celsius ziua și 4-5 grade noaptea.
La munte, precipitațiile se vor transforma în lapoviță și ninsoare.
Astăzi în Capitală, valorile termice vor continua sã scadã uşor, astfel încât, temperatura maximã nu va mai depasi 13 grade. Cerul va fi noros şi temporar va ploua. Vântul va sufla moderat.
La malul mării vântul va sufla moderat cu intensificări la tare, cu rafale ce vor depăși 55-65 km/h, iar temperatura maximă a aerului se va situa între 15 – 16 ºC. Pentru cei interesati cum este vremea la munte avem averse de ploaie iar temperatura maxima nu va depasi 14ºC.
Vineri, vremea va fi în general instabilă şi va intra într-un proces de răcire. Cerul va fi mai mult noros şi va ploua pe arii extinse. Vor fi mai ales averse, însoţite de descărcări electrice şi de intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat vor fi condiţii de grindină, iar cantităţile de apă cumulate vor depăşi local 15 l/mp şi izolat 30-40 l/mp. Vântul va sufla slab la moderat din sector vestic.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 19 şi 24 de grade, iar cele minime între 12 şi 16 grade.
Sâmbătă, vremea va continua să se răcească. Cerul va prezenta înnorări mai accentuate în prima parte a zilei, când va ploua pe arii relativ extinse. Spre seară şi în cursul nopţii, aria precipitaţiilor se va restrânge treptat începând din Banat. Pe arii restrânse, mai ales în nordul Crişanei, cantităţile de apă cumulate vor fi mai însemnate. Vântul va sufla slab la moderat din sector nordic, cu intensificări izolate. Spre sfârşitul intervalului, izolat va fi ceaţă.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 16 şi 21 de grade, iar cele minime între 8 şi 13 grade.
De la Centrul Meteorologic Transilvania Nord, aflăm că weekendul acesta nu va fi foarte ploios, sâmbătă, 12 septembrie mai sunt așteptate ploi slabe dar pe arii destul de restrânse și îndeosebi în zona de munte.
Și temperatura aerului începe să crească ușor, dacă vineri, 11 septembrie avem temperaturi de 15-17 grade, de sâmbătă, 12 septembrie urcă de la 19 la 22 de grade.
Duminică, 13 septembrie, temperaturile vor fi peste 20 de grade, poate chiar 24, vreme frumoasă fără precipitații și în aceiași notă mergem și săptămâna viitoare.
Vremea va fi destul de frumoasă, cu mici excepții de ploi slabe de scurtă durată, dar care nu vor strica aspectul vremii, care rămâne frumoasă și caldă.
Putem spune că săptămâna viitoare va fi o săptămână de vară, spre sfârșitul acesteia, vom ajunge chiar și la temperaturi de 30 de grade.
Luna septembrie nu va fi ieșită din normal din punctul de vedere al temperaturilor și precipitațiilor. (Narcis Maier, șeful Serviciului Prognoză)
Astăzi, vremea va fi frumoasă şi va continua să se încălzească. Cerul va fi variabil, mai mult senin noaptea şi dimineaţa. Vântul va sufla slab la moderat din sud-est, cu unele intensificări în Banat spre sfârşitul intervalului.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 28 şi 33 de grade, iar cele minime între 12 grade în depresiuni şi 21 de grade la deal.
Mâine, vremea va fi frumoasă şi va deveni călduroasă. Cerul va fi variabil, mai mult senin noaptea şi dimineaţa. Vântul va sufla slab la moderat din sector sudic.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 30 şi 34 de grade, iar cele minime între 12 şi 19 grade, mai ridicate la deal până spre 21-23 de grade.
Vremea continuă să se încălzească în toată ţara, astfel că va deveni mai caldă decât în mod normal la această dată.
Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab pânã la moderat.
Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 31 de grade.
Meteorologii estimează că până la sfarșitul lunii temperaturile vor continua să crească, astfel că vor fi ușor mai mari decât normalul pentru această perioadă.
În București, până vineri, maximele termice vor urca pâna la 31 de grade.
Vremea redevine frumoasă după ce în ultimele zile ne-a amintit de sfârşitul de toamnă. La mijlocul săptămânii ne aşteaptă chiar 32 – 33 de grade Celsius.
„Luni, vom avea temperaturi maxime între 23 şi 29 de grade, iar marţi între 25 şi 31 de grade. Fondul vremii se menţine în general frumos, deci vor fi foarte puţine ploi undeva în nordul ţării sau la munte, şi acelea slabe şi nesemnificative. De-abia către mijlocul săptămânii viitoare ar putea să mai fie o creştere de un grad – două la temperaturi, dar vremea călduroasă nu se compară cu ceea ce am avut în urmă cu o săptămână – două”, a declarat Dinu Mărășoiu, de la Administrația Națională de Meteorologie.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare meteo de ploi torenţiale şi intensificări ale vântului, valabilă în întreaga ţară, din această noapte de la ora 3:00.
Potrivit meteorologilor, până vineri, la ora ora 23:00, va ploua, la început în regiunile sud-vestice, apoi în jumătatea de sud a ţării, în zonele de deal şi de munte şi izolat în restul teritoriului.
Vor fi mai ales averse, ce vor avea şi caracter torenţial, cantităţile de apă vor depăşi local 20 de litri pe metru pătrat, iar vântul va avea intensificări temporare.
Astăzi în Capitală vremea va deveni instabilă și se va răci.
Cerul se va înnora treptat și mai ales după-amiaza și seara se vor semnala averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului.
Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 29 de grade Celsius.
Ploile vor pune stăpânire pe întreaga țară.
Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de vreme rea, valabilă până mâine seară, la ora 23.
Vremea va intra de astăzi într-un proces semnificativ de răcire, iar temperaturile vor fi cu mult sub normalul acestei perioade a anului.
Miercuri va fi cel mai frig, în București, termometrele nu vor arăta mai mult de 21 de grade.
Răcirea va continua până joi, când temperaturile vor mai crește puțin.
Potrivit meteorologilor, în a doua jumătate a săptămânii, ne vom apropia de ceea ce ar trebui să avem în mod normal în această perioadă, adică maxime de 32 – 33 de grade Celsius.
Meteorologii au prelungit Codul portocaliu de caniculă pentru județele Arad, Bihor şi Satu Mare.
Potrivit meteorologilor, în cursul zilei de 11 august, în judeţele Arad, Bihor şi Satu Mare va fi Cod portocaliu de căldură excesivă şi temperaturi maxime de 37-38 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.
Tot în aceeaşi zi va fi în vigoare atenţionarea Cod galben de caniculă, în restul regiunilor. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35 – 37 de grade şi izolat 38 de grade, iar indicele temperatură-umiditate va depăşi local pragul critic de 80 de unităţi, în zonele de câmpie şi podiş.
De miercuri, 12 august, atenţionarea Cod portocaliu de disconfort termic se va extinde la alte şapte judeţe. În Timiş, Caraş Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman şi Giurgiu se vor înregistra temperaturi maxime de 37 – 38 de grade. De asemenea, disconfortul termic se va menţine deosebit de accentuat.
Valul de căldură va persista şi în celelalte regiuni, unde se va institui Cod galben de caniculă.
La ora 6 în Bucureşti, cerul era senin şi se înregistrau 23 de grade Celsius.
În Capitală canicula se va instala după-amiază, când temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 36 de grade.
Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat.
Presiunea atmosferica este de 755 mmHg
Vremea se menține deosebit de caldă şi în Dobrogea, cu maxime termice de 29 de grade Celsius, ușor mai scăzute pe litoral. Vântul va sufla slab, pâna la moderat.
Temperatura apei mării oscilează între 22 și 24 de grade Celsius.
Astăzi, Meteorologii anunță că vremea va fi călduroasă după-amiaza, pe arii restrânse caniculară la câmpie. După-masa local în zonele joase, indicele ITU poate atinge şi depăşi uşor valoarea de 80 unităţi. Cerul va fi variabil. Izolat, la deal şi munte sunt posibile averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab la moderat din sector estic.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 31 şi 35 de grade, iar cele minime între 13 şi 20 grade, mai ridicate la deal până la 22…23 de grade.
Miercuri, vremea va fi călduroasă, caniculară după-amiaza şi uşor instabilă. Cerul va prezenta înnorări temporare mai ales ziua, când pe arii restrânse vor fi averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla în general slab.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 31 şi 36 de grade, iar cele minime între 14 şi 22 grade.
Serviciul Regional de Prognoză a Vremii din Bacău a actualizat atenţionarea meteo COD GALBEN de caniculă valabilă pentru judeţele Galaţi şi Vrancea.
Potrivit acesteia, astăzi şi mâine, vremea se va menţine caniculară. Indicele Temperatură – Umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80, iar temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…37 de grade.
Începând din acestă după-amiază şi în prima parte a nopţii de vor fi manifestări de instabilitate atmosferică.
Până diseară în jumătatea de nord a Moldovei şi din zona Carpaţilor Meridionali temperaturile vor continua să scadă, iar precipitaţiile vor fi abundente şi mixte. Temporar în judeţele Botoşani, Suceava şi Neamţ, precum şi în zona de munte a judeţului Bacău vor predomina ninsorile. Până la ora 16:00, este în vigoare o atenţionare de vânt puternic pentru judeţele: Buzău, Brăila şi Ialomiţa, dar şi în regiunea Drobrogei. În judeţul Suceava a nins deja. Autorităţile recomandă şoferilor care tranzitează Pasurile Mestecăniş şi Palma, precum şi DN 17 spre Bistriţa-Năsăud, să-şi echipeze maşinile pentru circulaţia pe timp de iarnă.
Potrivit meteorologilor, atât în cursul zilei cât si la noapte va ploua pe arii extinse în sud-estul ţării şi în zona montană.
Vântul se va intensifica mai ales în regiunile extracarpatice şi la munte, unde rafalele vor atinge 70 de km pe oră.
In zona montanâ înaltă, trecător se vor înregistra precipitaţii mixte.
Si in Capitală va ploua, vântul va sufla în general moderat iar maxima termică nu va depăşi 16 grade.
Mâine vremea se va ameliora în Bucureşti, însă va rămâne răcoroasă.
În mai bine de jumãtate de tarã este în vigoare o atentionare meteorologicã de ploi abundente.
De mâine trebuie sã ne pregãtim haine mai groase pentru cã vremea se rãceste.
Temperaturile vor scadea semnificativ în sudul si în estul tarii.
De miercuri, ploile se rãresc, dar vremea rãmâne rece, cu maxime între 11 si 21.
Săptămâna aceasta regimul termic va fi caracterizat de valori normale pentru a doua parte a lunii septembrie.
Maximele vor ajunge la 24 de grade, apoi temperaturile vor începe să scadă şi vor ajunge la 18-19 grade.
Minimele nocturne vor oscila între 7 si 12 grade.
Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi foarte redusă săptămâna aceasta, dar va creşte ulterior.
Meteorologii anunţă ploi însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului, la nivelul întregii ţări de astazi de la ora 11 pana maine la ora 15.
Fenomenele meteo vor fi prezente mai ales în sud-vestul şi sudul ţării, precum şi la munte.
În Oltenia, Munţii Banatului şi local în Muntenia şi zona Carpaţilor Meridionali se vor acumula cantităţi de apă ce vor depăşi 20 de litri pe metru patrat şi izolat 40 de litri pe metru patrat.
In regiunile sudice şi la munte, vântul va avea intensificări.
Temperaturile vor scădea treptat, doar mâine în zona capitalei termometrele vor mai urca spre 3o de grade apoi pâna pe 9 septembrie maximele se vor menţine la 26…27 de grade.
Între 1o- 14 septembrie, maximele diurne vor coborî spre 24 de grade, valoare apropiată de normele climatologice ale perioadei.
Si minimele nocturne vor descreşte uşor spre 14 si chiar 12 grade spre sfârşitul intervalului.
Probabilitatea pentru averse, posibil mai însemnate cantitativ va fi mai mare doar miercuri, pe 3 septembrie, în rest va ploua slab si trecător.
Cu toate acestea, va fi rece dimineaţa, în vestul, nord-vestul şi centrul ţării.
Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat
La sfârşit de săptămână, în capitală, maximele se vor situa în jurul valorii de 29 de grade, iar minimele vor fi de 14 – 15 grade.
Si la munte, vremea va fi frumoasă, deşi sunt anunţate ploi de scurtă durată.
La mare, vremea va fi frumoasă şi relativ normală din punct de vedere termic.
Maximele se vor încadra intre 23 si 25 de grade, iar temperatura apei mării va fi cuprinsă între 21 şi 24 de grade.
În următoarele două săptămâni însă, vremea va fi capricioasă.
Zilele cu soare vor alterna cu cele în care va ploua, însă valorile termice vor ajunge spre 30 de grade.
Meteorologii au emis o informare valabilă până mâine pentru Crişana, Maramureş, nordul Transilvaniei şi al Moldovei şi zona de munte.
Potrivit acesteia, vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului trecător cu aspect de vijelie şi izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 15 – 20 de litri pe metru pătrat şi izolat 30.
În cea mai mare parte a ţãrii valorile termice, deşi în creştere faţã de ziua precedentã, se vor situa uşor sub cele normale ale datei. Cerul va prezenta înnorãri temporar accentuate şi vor fi averse, însoţite şi de descãrcãri electrice în zonele montane şi submontane, local în Maramureş, Transilvania şi Crişana şi pe spaţii restrânse în rest. Vor fi posibile cantitãţi de apã de peste 15 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri temporare. Trei judeţe din sudul ţării, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea, sunt până la ora 15:00 sub incidenţa unui cod portocaliu de vânt puternic şi ploi. Cantităţile de apă vor depăşi în unele zone 70 de litri pe metru pătrat, iar vântul va sufla cu putere, mai ales pe litoral. Tot până la ora 15:00 este cod galben în judeţele Giurgiu, Ialomiţa, Buzău şi Brăila.
Şi hidrologii au actualizat atenţionările: 13 judeţe din centrul şi sudul ţării sunt până la ora 12:00 sub cod galben de inundaţii, în timp ce pentru judeţele Tulcea şi Constanţa este în vigoare un cod portocaliu valabil până la ora 20:00. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 19 şi 27 de grade.
Activitatea în porturile de la Marea Neagră a fost întreruptă în această dimineaţă din cauza vântului puternic. Porturile maritime Constanţa Sud şi Nord şi portul Constanţa Sud Agigea au fost închise, iar traficul pe Canalul Dunăre-Marea Neagră a fost restricţionat. Portul Midia a fost închis încă de aseară. Pe mare este furtună, iar valurile ating patru metri.
În această saptamană, un ciclon din Mediterană, aduce umiditate în special în sudul, sud-vestul şi centrul tarii. Luni şi marţi, ploile vor fi în reprize, dar miercuri şi joi vor fi în cantităţi mai importante.
În Capitală, vremea va fi instabilă şi este prognozată o temperatura maxima de 19 grade, in loc de 28 – 29 de grade, cat ar fi normal pentru aceasta perioada.
În tara, luni, vor fi temperaturi de la 17 – 18 grade, pana la cel mult 23 – 24 de grade.
Abia spre sfarşitul săptămânii, temperaturile vor creşte până la valori normale, ne-a explicat Mihai Timu, meteorolog ANM.
Din pricina ploilor, hidrologii sunt in alertă, dupa ce sambătă s-au produs deja inundaţii si torenţi, în judeţul Buzău.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.