Gerul Bobotezei a devenit un mit, anul acesta, când temperaturile sunt mult mai crescute decât de obicei.
Mai mult, previziunile meteorologilor anunță, de sâmbătă, 6 ianuarie, o încălzire accentuată a vremii în toată zona centrală a țării, inclusiv în depresiunile din Estul Transilvaniei.
De Bobotează va fi o vreme extrem de caldă, vor fi între 6 și 16 grade Celsius, ziua, iar noaptea, între -2 și 8 grade Celsius, doar prin estul Transilvaniei, undeva pe la -5, -6 grade Celsius, fără precipitații.
Stratul de zăpadă măsoară 130 de centimetri la Bâlea Lac, 105 la Vârful Omu, 19 centimetri la Sinaia și 11 centimetri la Predeal.
Odată cu încălzirea vremii, riscul de avalanșe se menține ridicat, avertizează meteorologii, mai ales la altitudini de peste 1.800 de metri.
Există posibilitatea unui risc însemnat de producere a avalanșelor în Munţii Bucegi și Făgăraş, avertizează meteorologii.
La înălțimi de peste 1.800 de metri, zăpada măsoară peste un metru. La Bâlea Lac, stratul de nea are 116 centimetri, 98 de centimetri la Vârful Omu, 21 de centimetri la Sinaia, 18 la Fundata și 16 centimetri la Predeal.
Meteorologii prognozează vreme geroasă la peste 1.800 de metri altitudine. Temperaturile minime se vor situa între -19 și -13 grade Celsius, iar cele maxime, între -16 și -10 grade.
Meteorologii estimează în următoarele două săptămâni o vreme relativ normală pentru această perioadă, cu valori termice în mare parte pozitive pe timpul zilei, respectiv cu temperaturi nocturne sub zero grade, cu nopți mai reci între 20 și 22 decembrie, în timp ce precipitațiile se vor semnala pe arii restrânse, la nivel național, reiese din prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă în intervalul 11-24 decembrie, publicată luni.
În Banat, până în data de 16 decembrie, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit, cu medii ale temperaturilor maxime ce vor oscila între 10 și 16 grade (cele mai ridicate valori se vor înregistra în ziua de 12 decembrie) și ale minimelor între 3 și 6 grade Celsius. Apoi, temperaturile vor fi în scădere, astfel că în intervalul 17 — 24 decembrie vor deveni apropiate de normele climatologice ale perioadei și vor fi, în medie regională, maxime cuprinse între 2 și 5 grade și minime între — 4 și 0 grade (cele mai reci nopți fiind cele din 19, 20, 21 și 22 decembrie). În 16 și 17 decembrie, precipitațiile vor fi pe arii extinse și moderate cantitativ, în timp ce în 13 și 15 decembrie, precum și în perioada 18 — 24 decembrie vor fi slabe și se vor semnala cu caracter local și temporar.
În Crișana, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit până în data de 16 decembrie, când vor fi medii ale temperaturilor maxime cuprinse între 9 și 16 grade (cele mai ridicate valori se vor înregistra în ziua de 12 decembrie) și ale minimelor între 2 și 6 grade Celsius. Apoi, temperaturile vor fi în scădere, astfel că în intervalul 17 — 24 decembrie vor deveni apropiate de normele climatologice ale perioadei și vor fi, în medie regională, maxime cuprinse între 1 și 4 grade și minime între — 4 și — 1 grad (cele mai reci nopți fiind cele din 19, 20, 21 și 22 decembrie). Precipitațiile vor fi pe arii extinse și moderate cantitativ în 16 și 17 decembrie, în timp ce în perioada 13 — 15 decembrie și între 18-24 decembrie vor fi slabe și se vor semnala cu caracter local și temporar.
În Transilvania, până în data de 17 decembrie, vremea va fi caldă, cu medii ale temperaturilor maxime ce vor oscila între 6 și 12 grade (cele mai ridicate valori se vor înregistra în zilele de 12 și 13 decembrie) și ale minimelor între — 2 și 2 grade Celsius. Apoi, temperaturile vor fi în scădere, astfel că în intervalul 18 — 24 decembrie vor deveni apropiate de normele climatologice ale perioadei și vor fi în medie regională maxime cuprinse între 0 și 3 grade și minime între — 6 și — 2 grade (cele mai reci nopți fiind cele din 20, 21 și 22 decembrie). În intervalul 16 — 18 decembrie, precipitațiile vor fi pe arii extinse și moderate cantitativ, în timp ce în 13 decembrie și în perioada 19-24 decembrie vor fi slabe și vor avea caracter local și temporar.
În Maramureș, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit până în data de 17 decembrie, când vor fi medii ale temperaturilor maxime cuprinse între 6 și 12 grade (cele mai ridicate valori se vor înregistra în ziua de 12 decembrie) și ale minimelor între 1 și 3 grade Celsius. Apoi, temperaturile vor fi în scădere, astfel că în intervalul 18 — 24 decembrie vor deveni apropiate de normele climatologice ale perioadei și vor fi, în medie regională, maxime cuprinse între 0 și 3 grade și minime între — 5 și — 2 grade (cele mai reci nopți fiind cele din 20, 21 și 22 decembrie). Precipitații vor fi pe arii extinse și posibil moderate cantitativ în 13, 16 și 17 decembrie, în timp ce în restul intervalului vor fi slabe și se vor semnala cu caracter local și temporar.
În Moldova, până în data de 17 decembrie, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit, cu medii ale temperaturilor maxime ce vor oscila între 6 și 14 grade (cele mai ridicate valori se vor înregistra în ziua de 12 decembrie) și ale minimelor între 1 și 4 grade Celsius. Apoi, temperaturile vor fi în scădere, astfel că în intervalul 18-24 decembrie vor deveni apropiate de normele climatologice ale perioadei și vor fi, în medie regională, maxime cuprinse între 1 și 4 grade și minime între — 4 și 0 grade (cele mai reci nopți fiind cele din 20, 21 și 22 decembrie). În intervalul 16-18 decembrie, precipitații vor fi pe arii extinse și posibil moderate cantitativ, în timp ce în 13 decembrie și în perioada 19-24 decembrie vor fi slabe și pe spații mai restrânse.
În Dobrogea, vremea va fi mult mai caldă decât în mod obișnuit până în 17 decembrie, când vor fi medii ale temperaturilor maxime cuprinse între 10 și 14 grade și ale minimelor între 3 și 8 grade Celsius (cu cele mai ridicate valori în noaptea de 17 decembrie). Apoi, în intervalul 18-21 decembrie, temperaturile vor fi în scădere și se vor apropia de normele climatologice ale perioadei. Maximele vor fi cuprinse între 4 și 6 grade și minimele între — 1 și 1 grad. Până la finalul intervalului, temperaturile vor crește ușor. Precipitații vor fi pe arii extinse și posibil moderate cantitativ în intervalul 16-18 decembrie, în timp ce după data de 19 decembrie vor fi slabe și pe spații restrânse.
În Muntenia, până în data de 17 decembrie, vremea va fi mult mai caldă decât în mod obișnuit, cu medii ale temperaturilor maxime ce vor oscila între 8 și 14 grade (cele mai ridicate valori se vor înregistra în zilele de 12 și 13 decembrie) și ale minimelor între 0 și 6 grade Celsius. Apoi, în intervalul 18-24 decembrie, temperaturile vor fi în scădere și se vor apropia de normele climatologice ale perioadei. Vor fi, în medie regională, maxime cuprinse între 3 și 6 grade și minime între — 4 și 0 grade (cele mai reci nopți fiind cele din 20, 21 și 22 decembrie). În zilele de 16, 17 și posibil și în 18 decembrie, precipitațiile vor fi pe arii extinse, în timp ce în perioada 19-24 decembrie vor fi slabe, trecătoare și pe spații restrânse.
În Oltenia, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit până în data de 17 decembrie, cu medii ale temperaturilor maxime cuprinse între 6 și 12 grade (cele mai ridicate valori se vor înregistra în zilele de 13 și 14 decembrie) și ale minimelor între 0 și 4 grade Celsius. Apoi, temperaturile vor fi în scădere și se vor apropia de normele climatologice ale perioadei. În perioada 18-24 decembrie vor fi maxime cuprinse între 3 și 5 grade și minime între — 4 și 0 grade (cele mai reci nopți fiind cele din 20, 21 și 22 decembrie). În 16 și 17 decembrie, precipitațiile vor fi pe arii extinse și posibil moderate cantitativ, în timp ce în 13 decembrie și perioada 19-24 decembrie vor fi slabe, trecătoare și pe spații restrânse.
La munte, până în data de 16 decembrie, vremea va fi în general caldă, cu medii ale temperaturilor maxime între 2 și 8 grade (cele mai ridicate valori se vor înregistra în zilele de 12 și 13 decembrie) și ale minimelor între—3 și 0 grade Celsius. Apoi, temperaturile vor fi în scădere, iar regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate și chiar sub normele climatologice ale perioadei în intervalul 17 — 24 decembrie, când vor fi, în medie, maxime cuprinse între—6 și 0 grade și minime între — 10 și — 4 grade (cele mai reci nopți fiind cele din 19, 20, 21 și 22 decembrie). În intervalul 16-18 decembrie, precipitații vor fi pe arii extinse și moderate cantitativ, în timp ce în perioada 19-24 decembrie vor fi slabe și pe spații mai restrânse.
Este risc crescut de producere a avalanşelor în Munţii Făgăraş, la peste 1.800 de metri altitudine, anunţă meteorologii din Sibiu.
Stratul de zăpadă proaspătă, de peste 35 de centimetri, poate aluneca cu uşurinţă, iar riscul de avalanşă este de 3 din 5.
La Bâlea Lac, zăpada depăşeşte 75 de centimetri, iar traseele superioare cabanelor sunt închise, întrucât pe creastă, stratul de zăpadă viscolită poate fi mult mai mare, iar vremea este capricioasă.
Administraţia Naţională de Meteorologie avertizează că, de duminică, prin nordul ţării, va pătrunde ciclonul polar Olaf, care va transforma precipitaţiile în ninsoare şi care ar putea interacţiona cu un alt ciclon Numa care vine din sudul continentului şi are o masă de aer cald.
Există un ciclon, Numa, pe numele lui, care vine din zona Italiei, care a afectat cu inundaţii Grecia, cu vânt şi grindină Croaţia şi care se deplasează către sudul ţării noastră, pe când Olaf este format în zona peninsulei Scandinavice, deci, până vine în România, trece mai întâi Numa. Sunt două cicloane separate, fără legătură unul cu celălalt. Numa işi pierde din intensitate până ajunge la noi, pentru că el a făcut prăpăd în Grecia şi Italia. În România, ne va afecta cu nişte precipitaţii pe partea de sud, sud-vest a ţării, cu vreme închisă, cu nori pe partea de sud-est, până sâmbătă”, a declarat, pentru Mediafax, meteorologul Alina Şerban.
Meteorologii avertizează că ciclonul Olaf, care va ajunge în România, duminică, va transforma precipitaţiile aduse de Numa, în ninsoare, în special în nord, centru şi nord-vest.
„Duminică, când coboară Olaf, care are o masă de aer polar, vine cu ea cu tot, şi o aduce către zona ţării noastre, se va răci pe nord-vest, nord şi centru şi va transforma precipitaţiile, la munte în ninsoare, în zonele mai joase, la început în lapoviţă, posibil şi ninsoare. Chiar dacă va veni Olaf, nu vorbim despre temperaturi drastice pentru că cerul este mai mult acoperit şi nu le lasă să scadă. Sâmbătă şi duminică vorbim despre 6, 7 grade, 8 grade în sudul ţării, mai scăzute puţin vor fi în partea de nord a Moldovei şi Maramureşului, unde poate să ajungă undeva la 2, 3 grade”, a explicat meteorologul.
Potrivit sursei citate, sunt şanse mari ca cele două cicloane să interacţioneze, iar cel din nord, care are o masă rece, va transforma precipitaţiile aduse de ciclonul din sud, care care are o masă caldă.
Meteorologii avertizează: furtunile vor fi dese și violente
Publicat de adinaiftime,
18 septembrie 2017, 17:33
Meteorologii avertizează: furtunile vor fi dese și violente.
Furtuna a făcut ravagii ieri în vestul țării, cauzând decesul a 8 persoane, rănirea altor câteva zeci și a produs pagube însemnate.
Vântul a suflat cu viteze de peste 50-60 de kilometri pe oră, dar local rafalele au depăşit şi 100 de kilometri.
Cum s-a produs un asemenea eveniment atmosferic neobişnuit pentru ţara noastră?
„Norii care s-au format din cauza încălzirii şi pătrunderea lor într-un front atmosferic rece au dus la un impact deosebit de mare. Norii s-au dezvoltat pe verticală până la înălţimi de 13 kilometri, dar baza a fost destul de joasă. Frontul a fost extrem de rapid, ceea ce a dus la intensificări de vânt cu aspect de vijelie şi de o violenţă deosebit de mare”-a explicat meteorologul Constanţa Vâlciu de la Agenţia Naţională de Meteorologie.
Din cauza încălzirii globale, astfel de evenimente se vor produce din ce în ce mai des, avertizează meteorologul Constanţa Vâlciu:
„În momentul de faţă, pentru latitudinile ţării noastre, această încălzire globală, prin astfel de fenomene violente se manifestă. Deci vor creşte frecvenţa şi intensitatea lor. Nu temperaturile, neapărat. Temperatura a avut o creştere, într-adevăr de la un an la altul şi de la un anotimp la altul, se vede în statistici, dar nu temperaturile interesează ci ceea ce se întâmplă: odată cu creşterea temperaturilor, aportul de energie din atmosferă este din ce în ce mai mare, ori această energie se traduce prin fenomene de o intensitate şi severitate din ce în ce mai mari.”
Aceasta a mai menţionat că populaţia trebuie să ia în seamă avertizările emise de meteorologi, mai ales în ceea ce priveşte codurile portocaliu şi roşu, şi să rămână adăpostită , pentru a se proteja, în cazul unor astfel de atenţionări.(Daniela Tudor)
La mai puţin de 10 zece zile de la trecerea devastatoare a uraganului Harvey, Statele Unite se pregătesc de o nouă furtună puternică. Uraganul Irma, care a urcat ieri la categoria 4 din 5, ameninţă insulele din Caraibe şi statul american Florida.
Întreaga zonă se află sub alertă de fenomene meteo severe pentru următoarele 36 de ore. Cu 215 kilometri pe oră suflă vântul adus de Irma, iar meteorologii se aşteaptă ca el să crească în intensitate. De altfel, guvernatorul Floridei a decretat stare de urgenţă pe tot teritoriul statului, până la sfârşitul săptămânii.
În insula franceză Guadelupa, şcolile sunt închise două zile, iar populaţia a fost sfătuită să-şi facă provizii şi să rămână la adăpost. Un port-avion american, cu 30 de elicoptere specializate în misiuni de salvare şi aprovizionare, dotat cu spital de campanie, a fost trimis în regiune şi este gata să intervină – au anunţat autorităţile, citate de Agenţia France Presse.
Vremea intră într-un proces de răcire accentuată în toate regiunile țării, luni și marți, iar 15 județe din nordul, centrul și nord-vestul se află sub Cod galben de ploi însemnate cantitativ până luni, la ora 23:00, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).
Meteorologii avertizează că luni și marți vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse și descărcări electrice. Astfel de manifestări au debutat încă din seara zilei de duminică (20 august) și în noaptea de duminică spre luni (20/21 august) în regiunile vestice și nord-vestice, iar pe parcursul zilei de luni (21 august) și în noaptea de luni spre marți (21/22 august) în zona de munte, în centrul țării și local în est și în sud.
În aceste zone, cantitățile de apă vor depăși frecvent 15 — 20 l/mp și vor fi condiții de grindină, iar vântul va avea intensificări temporare în regiunile estice și de sud-vest, dar și în timpul ploilor, când va putea lua aspect de vijelie.
Potrivit ANM, temperatura aerului va scădea accentuat, la început în vest, centru și nord, apoi și în restul teritoriului, vremea devenind răcoroasă. Până luni la la ora 23:00, meteorologii au emis o avertizare Cod galben de ploi însemnate cantitativ pentru 15 din zona de munte, în Maramureș, Transilvania și în vestul Moldovei, unde cantitățile de apă vor depăși 20-25 l/mp și izolat 40-50 l/mp.
Județele aflate sub avertizare de ploi însemnate cantitativ sunt Alba, Bacău, Brașov, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Neamț, Sălaj, Sibiu și Suceava.
Primele şase luni din an au fost cele mai călduroase, susţin specialiştii americani. Cu temperaturile înregistrate până acum, 2017 ar putea fi al doilea cel mai călduros an din istorie. Creşterea temperaturilor nu face bine nimănui. Valuri de căldură, fenomene extreme şi agricultura compromisă sunt doar câteva din efectele încălzirii globale.
Meteorologii din America susţin că primele şase luni din acest an au fost cele mai călduroase din 1880, de când se fac măsurători.
Specialiştii români vorbesc despre recorduri de temperatură la noi în ţară.
În ultimii trei ani ne-am confruntat cu un şir de recorduri. 2016 a fost cel mai călduros. Dar acest an este primul în care am avut două coduri roşii de caniculă.
Schimbările climatice afectează grav plantele. Unele nu se pot adapta şi atunci intervin oamenii de ştiinţă. Se străduiesc să amelioreze plantele folosite pentru alimentaţie, dar în România domeniul cercetării nu prea mai funcţionează. Aşa că soluţia de moment este importul de seminţe modificate genetic.
Lipsa cercetării nu este sigura problemă care ne-ar putea lăsa fără alimentele de bază.
Zona de sud-est a României este în plin proces de deşertificare, care se extinde din cauza lipsei irigării.
Unul dintre exemplele de utilizare eficientă a apei este Israelul care obţine recolte deosebite în condiţii total improprii agriculturii,scrie tvr.ro
Meteorologii au emis în această dimineaţă o atentionare cu cod galben de caniculă pentru toată ţara. Potrivit acesteia, astăzi şi mâine vremea va fi călduroasă, caniculară în cea mai mare parte a ţării, iar disconfortul termic va fi accentuat.
Indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, iar temperaturile maxime vor atinge frecvent 35 -37 de grade şi izolat 38 de grade.
Conform meteorologilor,de mâine seară şi pe parcursul zilei de vineri, în vestul, nordul şi centrul ţării instabilitatea atmosferică se va accentua treptat şi vor fi intervale cu averse torenţiale, vânt cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice şi pe arii restrânse căderi de grindină.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.