Mare atenție cui deschideți ușa în aceste zile
Publicat de adinaiftime, 27 decembrie 2017, 19:00
Mare atenție cui deschideți ușa, mai ales în aceste zile de sărbătoare. S-ar putea să primiți în casă hoți care vor să dea lovitura prin metoda ”împrietenirii”.
Cu povești bine ticluite, aceștia pretind că dau de pomană sau vând diverse produse ieftine. În timp ce unul vă ține de vorbă, ceilalți fură banii și obiectele de valoare.
În urmă cu o lună, o bătrână în vârstă de 87 de ani din Capitală a căzut pradă hoţilor, fără să îşi dea seama, pentru că le-a deschis uşa unor necunoscuţi.
Indivizii i-au spus că sunt de la compania de gaze şi că au nevoie să facă verificări în apartament. În timp ce unul dintre ei o ţinea de vorbă , ceilalţi doi căutau în casa, aşa au reuşit să îi fure femeii 7000 de lei.
Aproape acelaşi scenariu, însă cu alţi actori, s-a repetat şi la o instituţie publică: ministerul cercetării şi inovării.
Aceste metode sunt tot mai folosite, spun poliţiştii. Dacă în urmă cu 5 ani, spargerile din locuinţe sau societăţi prin forţarea uşii reprezentau trei sferturi din cazuri, şi doar 10 la sută erau prin metoda împrietenirii, acum procentele s-au inversat.
De cele mai multe ori, infractorii acţionează în grupuri de câte două sau trei persoane, spun poliţiştii.
“Unul dintre ei ține de vorbă partea vătămată pentru a-i distrage atenţia sau îi cere un pahar cu apă, îi cere voie să meargă la toaletă, iar ceilalţi intră în locuinţa căutând de obicei valori care sunt uşor de ascuns, bani şi bijuterii”, explică Diana Sarca, purtătorul de cuvânt al poliţiei Capitalei.
Însă cum ajung să păcălească victimele? Psihologii criminalişti spun că hoţii au învăţat în primul rând să joace teatru.
“Manipularea victimei fără îndoială că este una dintre strategii şi asta presupune un oarecare talent, aptitudinile care să te facă să ai joc actoricesc, limbajul trupului să nu aibă nimic riscant în exprimarea lui sau devoalator vizavi de intenţiile viitoare”, a precizat Tudorel Butoi, psiholog criminalist.
Ca să nu ajungeţi în astfel de situaţii, poliţiştii vă sfătuiesc în primul rând să nu lăsaţi necunoscuţi în casă. Îi ţineţi la uşă, iar dacă insistă că trebuie să intre să verifice ceva, cel mai bine sunaţi la compania de la care pretind că sunt şi verificaţi-i.