La începutul acestei luni a fost prezentat în Parlamentul European Raportul Eurojust pe 2015
Publicat de Andrei Cretoiu, 26 septembrie 2016, 10:30
Eurojust este biroul UE de cooperare judiciară. Misiunea sa este aceea de a coordona anumite investigaţii la nivel european şi de a stimula cooperarea dintre autorităţile juridice dintre statele membre precum şi dintre ţările UE şi ţările terţe.
Sediul Eurojust este la Haga, în Olanda, iar fiecare din cele 28 de state membre au câte un reprezentant în colegiul de conducere al instituției. Aceștia sunt procurori, judecători sau ofiţeri de poliţie detaşaţi de fiecare stat membru.
În prima săptămână a lunii septembrie, Raportul Eurojust pe 2015 a fost prezentat în fața membrilor Comisiei LIBE din Parlamentul European.
Cu acest prilej, președintele Eurojust, belgianca Michèle Coninsx, a subliniat că în 2015 numărul cazurilor de cooperare transfrontalieră a crescut cu peste 23% comparativ cu 2014. Raportul scoate în evidență că sunt câteva tipuri de infracțiuni care apar cel mai des în statistici și acestea sunt terorismul, migrația ilegală, contrabanda care presupune și traficul de ființe umane, corupția și criminalitatea organizată.
Necesitatea contracarării fenomenelor infracționale în continuă evoluție a dus la o mai intensă cooperare între structurile judiciare din statele membre, a arătat , președintele Eurojust, Michèle Coninsx: „Principala activitate a Eurojust este organizarea întâlnirilor de coordonare și anul trecut au avut loc peste 270. Comparativ cu datele din anul precedent avem o creștere de aproape 40% în această privință. Asta înseamnă că din ce în ce mai mulți polițiști, judecători și procurori sunt dispuși să vină la Haga pentru ca să coopereze pentru distrugerea rețelelor teroriste și criminale.”
Merită subliniat că Eurojust și susține financiar astfel de echipe comune de anchetă. În 2015 a fost acordat ajutor financiar unui număr de 68 de astfel de echipe. Pe de altă parte, trebuie spus că Eurojust acționează doar la cererea statelor membre, a menționat președintele Eurojust: „Noi construim punți, le oferim servicii, le acordăm sprijin în stabilirea unor strategii, în grăbirea punerii în aplicare a legislației juridice, oferim asistență juridică. Ne adresăm și țărilor care nu sunt membre ale UE și unde contextul juridic nu este chiar atât de simplu. Amintesc aici Africa de Nord, Balcanii de vest și Turcia, țări cu care trebuie să cooperăm și în care trebuie să avem încredere.”
Michèle Coninsx a mai subliniat că în fiecare an din partea Eurojust se aşteaptă mai mult.
Însă, în 2016, limitările bugetare vor începe să se răsfrângă pentru prima dată asupra activităţii instituției.
Oficialul European și-a exprimat, însă, speranța că prin optimizarea alocării resurselor și prin prioritizarea activităților, Eurojust va continua să se dezvolte ca un centru de expertiză juridică şi judiciară.