Din tainele stupului de albine
Publicat de Camelia Teodosiu, 18 august 2022, 09:38 / actualizat: 18 august 2022, 16:07
Inspirația acestui dialog purtat cu unul dintre cei mai pasionați apicultori, Ion Bodnariu, a venit odată cu invitația de a participa la un eveniment organizat de Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” la a doua ediție a Târgului de miere – Retezatul stupilor.
La târg, apicultori veniți din toată țara au vorbit despre beneficiile mierii și importanța albinei pentru întreaga omenire, pornind bineînțeles, de la pasiunea lor pentru stupărit. Ca să devii apicultor, trebuie să înțelegi viața stupului și, mai ales, să faci echipă cu albinele lucrătoare, ne spune domnul Ion Bodnariu, apicultor de o viață.
Știați că, anual, la nivel mondial, sunt produse aproximativ peste 1,5 milioane de tone de miere de albine, cei mai mari producători fiind China, Turcia și Statele Unite ale Americii?
Țara noastră se află printre primii producători de miere de albine la nivelul Uniunii Europene, cu o producție medie anuală situată între 22.000 și 24.000 de tone. Deși producem o cantitate însemnată, consumul de miere în țara noastră este de doar 500-600 de grame pe locuitor, anual, adică de trei ori mai mic decat media europeană.
Am fost interesată să aflu de la domnul Ion Bodnariu, un apicultor pasionat și respectat de toți cei care îl cunosc, cât mai multe din tainele stupului de albine.
Autor: Camelia Teodosiu