Ministrul apãrãrii nationale, Mihai Fifor, a dispus dublarea numãrului de locuri pentru formarea medicilor militari.
În anul de învãtãmânt 2018-2019, 100 de locuri vor fi scoase la concurs la admiterea în Institutul Medico-Militar, în loc de 50 de locuri deja cuprinse în planul de scolarizare.
În context, ministrul Mihai Fifor a discutat cu Liviu Pop, ministrul Educatiei Nationale, care a înteles demersul si a oferit tot suportul necesar – se precizeazã într-un comunicat.
Locurile vor fi repartizate astfel: 80 pentru specialitatea medicinã de familie, 10 locuri pentru farmacie si 10 pentru stomatologie.
În cazul în care cele douã catedre ale Institutului Medico-Militar, Bucuresti si Târgu-Mures nu vor putea asigura formarea celor 100 de medici militari, atunci se va lua în calcul colaborarea cu alte centre universitare din România.
Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a efectuat, în perioada 27-29 decembrie, o vizită la Baza Militară Aeriană Kandahar, Afganistan, unde s-a întâlnit cu militarii români.
Oficialul român, însoţit de şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, le-a mulţumit ofiţerilor şi subofiţerilor dislocaţi în Kandahar pentru participarea la misiunile din teatrele de operaţii.
‘Vă sunt recunoscător pentru tot ceea ce faceţi. Cuvintele sunt mult prea sărace pentru a vă mulţumi, dumneavoastră şi tuturor celor cei dragi, care vă sunt mereu aproape în dificila misiune pe care o desfăşuraţi’, a scris Fifor, vineri, pe Facebook.
Ministrul a stat de vorbă cu militarii români şi a gustat, alături de aceştia, bucate tradiţionale româneşti.
‘Am stat de vorbă cu ei, am gustat împreună bucatele tradiţionale româneşti şi am povestit mult despre nevoile lor şi despre planurile Armatei pentru anul 2018, care sunt foarte ambiţioase din punctul nostru de vedere. Sper să fi reuşit să le fi alinat dorul de copii, de familie şi să îi fi motivat pentru misiunile ce vor veni în noul an’, a adăugat ministrul Apărării.
Programul a cuprins şi un briefing de informare privind misiunile, activităţile desfăşurate de către forţele române dislocate în bazele militare din Afganistan.
Ministrul Apărării, Mihai Fifor, şi cel al Sănătăţii, Florian Bodog, au semnat, vineri, protocolul de predare-primire a patrimoniului Institutului ‘Cantacuzino’, care trece de la MS la MApN.
‘Este o decizie guvernamentală importantă, iar de la preluarea mandatului am promis primului-ministru că ne vom ocupa, împreună cu dl ministru al Sănătăţii, de preluarea efectivă a acestui institut. Discutăm de una dintre cele mai importante instituţii de cercetare din ţară, o instituţie cu tradiţie, (…) intrată, din păcate, într-un con de umbră în ultimii ani, dar instituţie esenţială pentru ceea ce credem noi că se poate numi în momentul de faţă securitate în sănătate în România şi siguranţă în acest domeniu. Prin urmare, Institutul trece oficial la Ministerul Apărării Naţionale’, a spus Fifor, după semnarea protocolului.
El a arătat că există un plan ‘extrem de riguros de reaşezare’ a Institutului, elaborat împreună cu Direcţia medicală a MApN şi actuala conducere a ‘Cantacuzino’.
‘După sărbători, imediat începem să lucrăm pe programul de management al Institutului, urmând ca, totodată, să gândim repornirea motoarelor acestuia’, a afirmat ministrul Apărării.
Fifor a arătat că doreşte ca imediat după sărbători să fie organizată o întâlnire la Institutul ‘Cantacuzino’ pentru prezentarea primelor măsuri pe care MApN le va lua.
‘Ne pregătim să turăm motoarele şi să reluăm producţia de vaccin, pentru că lucrul acesta este extrem de important, dincolo de faptul că la Institutul ‘Cantacuzino’ se află laboratoare de referinţă, că la Institutul ‘Cantacuzino’ se află, (…) dacă nu mă înşel, o bancă de tulpini de viruşi’, a spus ministrul.
El a menţionat că se doreşte mutarea producţiei Institutului ‘Cantacuzino’ în baza de la Băneasa, cu o investiţie Greenfield. Ministrul a arătat că sunt necesare foarte mari investiţii şi în ceea ce priveşte baza Institutului din zona Eroilor.
De asemenea, ministrul Apărării a dat asigurări că nimeni nu va pleca de la Institutul ‘Cantacuzino’.
‘Nimeni nu pleacă de la Institutul ‘Cantacuzino’ (…), dimpotrivă, împreună cu dl prim-ministru Tudose vom găsi soluţia imediat după sărbători să putem să facem încadrări la Institutul ‘Cantacuzino’, pentru că este un deficit foarte mare de personal. Poate că una dintre cele mai importante probleme ale acestui Institut este tocmai deficitul de specialişti. (…) De astăzi, Institutul ‘Cantacuzino’ o să aibă regim de unitate militară, este o discuţie pe care o facem împreună cu şeful Apărării şi cu colegii de la Direcţia medicală şi vom vedea cum balansăm partea aceasta de personal astfel încât lucrurile să intre totuşi într-o rigoare militară. Asta nu înseamnă că tot personalul civil de la Institutul ‘Cantacuzino’ de mâine va deveni personal militar, nici vorbă de aşa ceva’, a afirmat Fifor.
El a indicat că nivelul conducerii Institutului va fi de comandant de unitate militară. Ministrul Apărării a precizat că Institutul ‘Cantacuzino’ este preluat cu bugetul de la Ministerul Sănătăţii, urmând să fie ajustat cu buget de la MApN.
La rândul său, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a subliniat că Institutul ‘Cantacuzino’ este foarte important pentru România şi pentru Europa, arătând că este nevoie de minimum 2 ani pentru a se produce un vaccin.
‘Acest Institut va începe să producă într-un timp foarte scurt. Ştim că scurt în domeniul de vaccin nu înseamnă luni, nu înseamnă zile, cu toate că ne-am dori acest lucru, însă cred că eforturile susţinute ale echipei conduse de dl ministru şi colaborarea pe care o va avea din partea specialiştilor Ministerului Sănătăţii să ne aducă acolo unde ne dorim. (…) Pentru început cred că se va începe cu tulpini, pe componente de vaccin. Suntem pregătiţi (…) să reluăm producţia de vaccin antigripal’, a adăugat Bodog, amintind că premierul Mihai Tudose i-a transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis pentru primirea de sprijin european pentru Institut.
Cei doi miniştri au semnat, la MApN, protocolul de predare-primire a patrimoniului Institutului naţional de cercetare-dezvoltare ‘Cantacuzino’, din subordinea Ministerului Sănătăţii către Institutul naţional de cercetare – dezvoltare medico-militară ‘Cantacuzino’, aflat în subordinea Ministerului Apărării Naţionale.
România a preluat, sâmbătă, 25 noiembrie, comanda Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii, în cadrul unei ceremonii desfășurate pe platoul din incinta Cetății Aradului, la care a fost prezent și ministrul Apărării, Mihai Fifor, informează Agerpres.
Comanda Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii a fost preluată de comandantul Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”, locotenent-colonelul Claudiu Topor, de la comandantul Batalionului 3 Infanterie „Bercsenyi Miklos” din Hodmezovasarhely, locotenent-colonelul Peter Vadasz.
Batalionul Mixt Româno-Ungar a fost înființat pe data de 20 martie 1998 prin semnarea, la Budapesta, a Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare. Unitatea a fost prima de acest gen din Armata României și, totodată, prima unitate mixtă de nivel batalion din lume, având un efectiv de 899 de militari. Comanda Batalionului este asigurată de ambele părți, prin rotație.
Modulul românesc al Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii, ca parte integrantă a Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”, își desfășoară activitatea în Cetatea Aradului.
Proiectul de lege privind achiziţia primului sistem de rachete Patriot va intra luni în Senat a declarat ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor.
Mihai Fifor: Suntem deja în linie dreaptă, luni intră în şedinţa Biroului Permanent al Senatului şi intră în procedură de urgenţă în Senat. Noi sperăm ca cel mai târziu peste două săptămâni să avem aprobarea Senatului, să mergem în Camera Deputaţilor, suntem pregătiţi ca de îndată ce proiectul de lege a fost aprobat de Parlamentul României, să putem să facem plata primului sistem Patriot sistem care va deveni operaţional cel mai probabil în 2019.
Proiectul de lege cuprinde achiziţionarea a şapte sisteme de apărare antirachetă Patriot.
Dintre acestea, patru vor fi destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Aeriene şi trei sisteme vor lua direcţia Statului Major al Forţelor Terestre.
Contractul este de aproximativ 3,9 miliarde de dolari.
Primul sistem este în valoare de 764 de milioane de dolari şi va fi contractat până la sfârşitul acestui an.
Autorităţile române vor semna astăzi un memorandum de înţelegere cu reprezentanţii companiei americane General Dynamics pentru fabricarea de transportoare blindate în România.
Biroul de presă al Guvernului a făcut precizarea aseară, după ce premierul anunţase că va fi semnat un contract important cu o firmă americană care care va produce armament în România, în colaborare cu o firmă românească.
Cu două săptămâni în urmă, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor declara că în baza contractului cu General Dynamics, la Uzina Mecanică Bucureşti vor fi fabricate transportoare 8×8 Piranha 5 pentru dotarea Armatei României.
Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a afirmat vineri că nu există „niciun motiv de îngrijorare” cu privire la plata drepturilor salariale pentru Armata Română, precizând că toată lumea o să își primească la timp banii.
„Am văzut că se fac tot felul de speculații zilele acestea. (…) Nu, nu avem probleme cu plata drepturilor salariale pentru Armata Română. Suntem în grafic, toată lumea o să își primească la timp drepturile salariale. (…) Suntem în grafic cu toate aceste drepturi, repet nu e niciun fel de motiv de îngrijorare”, a declarat Fifor, după ce a participat la Bucharest Forum.
Potrivit ministrului Apărării, s-a încercat și realizarea unei „ordonări” în anumite sporuri.
„Am încercat să facem și o ordonare, să zicem, în anumite sporuri, astfel încât să încercăm să aducem lucrurile la nivelul optim de salarizare. A fost o discuție pe un spor de până la 30%, care să se acorde militarilor români. Există un ordin al ministrului în sensul acesta. Cu data de 15, militarii români primesc inclusiv acest spor de până la 30%”, a precizat Fifor.
Proiectul de lege privind achiziţionarea primului sistem Patriot va fi promovat în Parlament în maximum două săptămâni, astfel încât, în prima parte a lunii noiembrie, să poată fi contractat acest sistem de apărare antiaeriană – a anunţat ministrul Apărării Mihai Fifor.
Achiziţionarea se face printr-un acord între Guvernul României şi cel al Statelor Unite pentru 7 sisteme Patriot, care vor dispune de un radar de ultimă generaţie.
Totodată, ministrul Apărării a precizat că, până la sfârşitul anului, va fi încheiat şi contractul de achiziţie pentru transportoarele blindate 8X8 Piranha:
”Vineri, la ora 11 vom avea o întâlnire cu partenerii americani, la primul-ministru, pentru o ultimă lectură pe Memorandumul de înţelegere General Dynamics și, totodată, pentru a putea să trecem și la contractarea primelor transportoare. Acest program înseamnă retehnologizarea Uzinei Mecanice București și producerea în România de transportoare blindate Piranha 5.”
Ministrul Mihai Fifor a reamintit că, din cele două procente din PIB alocate apărării, 38 de procente sunt destinate programelor de înzestrare aprobate în CSAT şi în Parlament şi a dat asigurări că, în prezent, execuţia bugetară este în grafic.
Publicat de adinaiftime,
12 septembrie 2017, 17:15
A fost făcut public numele noului ministru al Apărării după ședința lărgită a Biroului Permanent Național al PSD – este vorba despre Mihai Fifor, actualul ministru al Economiei.
Mihai Fifor renunţă astfel la poziţia de ministru al Economiei, unde este propus ca înlocuitor Gheorghe Şimon.
Persoana nominalizată pentru funcţia de şef la Apărare urmează să fie prezentat, ulterior, președintelui Klaus Iohannis.
Mihai-Viorel Fifor s-a născut la 10 mai 1970.
În 1994 a devenit licențiat în Filosofie, din partea Facultății de Litere și Istorie, Universitatea din Craiova. Un an mai târziu, a obținut masteratul în ”Literatura română”, tot la Universitatea Craiova. Din 2003, este doctor în Antropologie Socială, Universitatea Craiova. În 2007, a absolvit un master în Managementul Afacerii Publice, la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, iar în anul 2009 — ”Managementul afacerilor interne”, la Colegiul Național de Afaceri Interne, Academia de Poliție ”Al. I. Cuza” și ”Securitate și bună guvernare”, la Colegiul Național de Apărare, potrivit site-ului oficial al Camerei Deputaților.
A lucrat ca: cercetător științific principal, Institutul de Cercetări socio-umane ”C. S. Nicolaescu — Plopșor”, Academia Română (1994-2001); director la Centrul județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Dolj (2001-2005); manager la Muzeul Olteniei din Craiova (2005-2009); secretar de stat la Ministerul Administrației și Internelor (2009); manager la Muzeul Olteniei din Craiova (2009-2012), secretar de stat la Ministerul Administrației și Internelor (mai-dec. 2012).
A fost președintele Organizației Municipale PSD Craiova (2010-dec. 2012). La 18 mai 2012, Mihai Fifor a fost numit în funcția de secretar de stat la Ministerul Administrației și Internelor, prin decizia premierului Victor Ponta, fiind eliberat din funcție la 22 decembrie 2012.
La alegerile legislative din 9 decembrie 2012, a fost ales senator de Dolj (din partea PSD), în colegiul uninominal 2 din Circumscripția electorală nr. 17. În Senat, a fost secretar al Comisiei pentru administrație publică și organizarea teritoriului (20 dec. 2012 — 4 febr. 2015), membru al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru aderarea României la spațiul Schengen (începând cu 18 iul. 2013), membru al Comisiei pentru transporturi și energie (începând cu 4 febr. 2015) și membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională (oct. 2015 — dec. 2015).
În iunie 2015, premierul Victor Ponta l-a propus pe Mihai Fifor pentru a ocupa funcția de ministru al Transporturilor. Președintele Klaus Iohannis a respins, însă, la 15 iulie, propunerea prim-ministrului, motivând că nu are expertiza și experiența managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor.
La 9 februarie 2016, senatorul Mihai Fifor a fost ales în funcția de președinte al Consiliului Național al PSD, prin vot deschis, cu unanimitate.
La alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, a obținut un mandat de senator, la Arad, tot pe listele PSD. Senatorul PSD Mihai Fifor a fost președinte al Comisiei parlamentare comune de anchetă pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de scrutinul prezidențial, de la înființarea acestei comisii, în 11 mai 2017, până în iulie 2017.
La 28 iunie 2017, Mihai Fifor a fost propus ministru al Economiei în guvernul Mihai Tudose, fiind învestit în funcție la 29 iunie 2017.
Mihai Fifor este noul lider al senatorilor PSD, după retragerea din această funcţie a lui Ilie Sârbu!
Modificarea urmeaza să fie anunţată şi în şedinţa de marţi a plenului Camerei Superioare a Parlamentului, prima din sesiunea ordinară de toamnă.
În favoarea lui Mihai Fifor s-au exprimat 42 de senatori PSD, în timp ce contracandidatul său, Şerban Nicolae, a obţinut din partea colegilor săi 12 voturi pentru.
Dupa castigarea functiei de lider al grupului PSD, preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea l-a felicitat pe Mihai Fifor si a spus ca are încredere în el pentru a gestiona această poziţie şi pentru a menţine unit acest grup.
„Le mulţumesc colegilor pentru încrederea acordată si domnului preşedinte Ilie Sârbu pentru activitatea deosebită pe care a depus-o în aceşti trei ani de coordonare a grupului nostru senatorial. În opinia mea, suntem o echipă redutabilă şi în această sesiune parlamentară vor fi foarte multe lucruri de făcut şi, cu siguranţă, împreună şi în spiritul colegial care ne caracterizează vom reuşi să ducem mai departe un program legislativ cât se poate de serios, care să dovedească, dacă mai era nevoie, că PSD are un cuvânt important de spus în acest moment” a declarat noul lider al grupului senatorilor PSD, Mihai Fifor.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.