Doi dintre minerii răniți în explozia din subteranul minei Uricani au ajuns la Spitalul de Urgență din Petroșani și au fost introduși în sălile de operație pentru evaluare, a declarat, pentru Agerpres, directorul unității medicale, dr. Alin Vasilescu.
Conform primelor date ale Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara, unul dintre cei trei răniți este în stare gravă, iar ceilalți doi prezintă leziuni mai ușoare.
Cei patru mineri efectuau lucrări de închidere la exploatarea Uricani, iar la momentul producerii deflagrației se aflau pe o galerie între orizonturile 300 și 500.
Mina Uricani se află într-un program de închidere, iar la sfârșitul acestui an activitatea exploatării trebuie să înceteze.
Mai mulţi stâlpi de susţinere sunt testaţi de Universitatea Petroşani după surparea de la Mina Lupeni. Rezultatele cercetării vor fi folosite în ancheta desfăşurată în acest caz de Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara.
“Mai mulţi stâlpi au fost marcaţi şi scoşi la suprafaţă pentru teste. Aşteptăm rezultatele acestor teste pentru că, pentru moment, nu se ştie de ce au căzut stâlpii din subteran”, a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara, Sorin Istrate. Acesta a adăugat că 23 de stâlpi de susţinere ai galeriei s-au prăbuşit în zona în care a avut loc surparea de la Mina Lupeni.
Amintim, doi mineri au murit, iar un al treilea a fost rănit, în urma unei surpări a galeriei în Mina Lupeni, pe 5 octombrie. Victimele făceau parte dintr-o echipă de 11 mineri care lucrau în subteran, opt dintre aceştia reuşind să fugă şi să scape cu viaţă din locul surpării de cărbune.
Angajaţii exploatării miniere Crucea şi-au primit salariile la zi şi, în două săptămâni, va fi prezentat la Comisia Europeană un plan de restructurare a companiei în vederea continuării activităţii în domeniu, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă organizată la respectiva mină, directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), Iulian Ovidiu Sandu.
”Salariile restante din martie ale angajaţilor au fost plătite la zi, furnizorii au fost plătiţi în proporţie de 99%, iar în următoarele zile se vor distribui şi tichetele de masă şi masa antidot oferită minerilor la intrarea în schimb, restantă de la începutul anului. (…) În următoarele două săptămâni o delegaţie a companiei va prezenta un plan de restructurare la Comisia Europeană, iar dacă acesta va fi aprobat, se va rezolva problema continuării activităţii”, a spus Sandu.
Totodată, el a afirmat că sindicatul şi conducerea au sesizat DNA pentru mai multe infracţiuni încă din luna octombrie a anului trecut.
Liderul de sindicat Mugurel Huţuleac a precizat că, pentru una dintre acuzaţii, cea de abuz în serviciu, DNA a răspuns că nu se confirmă, iar cercetările pentru celelalte, de delapidate, uz de fals, fals şi neglijenţă, au fost preluate de Parchetul General Bucureşti.
Premierul Mihai Tudose declara la sfârşitul lunii trecute, la Suceviţa, că are o soluţie pentru ca mina de uraniu de la Crucea să funcţioneze în continuare.
‘Această mină ar trebui păstrată deschisă. Avem o soluţie, dar nu pot să v-o spun înainte de a o finaliza, dar e posibil ca, până la sfârşitul anului, să aveţi o surpriză plăcută în ceea ce priveşte mina de uraniu din Suceava’, a spus Tudose, apreciind că obiectivul are caracter de unicitate.
La rândul său, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, recunoştea la Suceviţa că sunt probleme cu plata salariilor, după ce anul trecut s-a luat decizia să nu se mai ia uraniu de la această mină, ci din Canada.
‘Este un plan de salvare, dar nu se poate spune acum. Planul este simplu şi cred că se va rezolva. (…) S-a luat decizia anul trecut să nu se mai ia uraniul de aici, ci din Canada. (…) E găsită soluţia şi o să v-o prezinte premierul când va fi gata’, a spus Dragnea.
În ciuda asigurărilor privind închiderea minelor fără concedieri colective, date de Ministerul Energiei cu aproape două luni în urmă, Complexul Energetic Hunedoara se pregătește pentru o nouă transă de disponibilizări. E vorba de 460 de persoane de la minele Lupeni și Lonea, care își încetează activitatea, minerii concediați urmând să primească plăți compensatorii, comparabile cu cele acordate de Societatea Națională pentru Închideri Mine Valea Jiului. Adică, aproximativ 37.000 de lei brut. Chiar dacă persoanele disponibilizate vor intra în preaviz abia în noiembrie, administrația și sindicatele au început de pe acum demersurile necesare, având în vedere că această decizie trebuie aprobată de Adunarea Generală a Acționarilor, iar statul va trebui să aloce banii necesari plăților compensatorii.
Producţia de energie din hidrocentrale s-a redus din cauza secetei, astfel că minerii din Valea Jiului vor lucra şi în weekenduri. Ca să facă faţă cererii de cărbune pentru sistemul energetic naţional, minerii din Valea Jiului lucrează şi în zilele libere, urmând să facă acelaşi lucru şi în luna august.
Administraţia Complexului Energetic Hunedoara a încheiat un acord cu sindicatele în acest sens, iar minerii vor fi chemaţi la muncă sâmbăta şi duminica însă doar în abatajele productive. Directorul general Viorel Stancu a explicat că seceta este motivul pentru care huila este atât de solicitată, având în vedere scăderea producţiei de electricitate furnizată de hidrocentrale, iar preţurile la care Complexul energetic Hunedoara tranzacţionează energia pe piaţa zilei următoare sunt mai mari cu 30 – 40%.
Ca să poată asigura necesarul de cărbune, administraţia complexului a angajat peste 100 de munctiori la minele Vulcan şi Livezeni, având în vedere numărul mare de mineri care întrunesc condiţiile de pensionare anul acesta.
Dosarul Mineriada a fost trimis în instanță, la 27 de ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990.
Parchetul General a anunțat că inculpații din acest dosar sunt acuzați, printre altele, de crime împotriva umanității. Printre aceștia se numără Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican Voiculescu şi Miron Cozma.
Procurorii militari susțin că inculpații au decis, organizat și coordonat „un atac generalizat și sistematic” împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației Capitalei.
În acest atac au fost implicate forțele armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.
Mineriada din iunie 1990 a avut drept consecinte uciderea a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei.
În plus au fost vătămate fizic sau psihic 1.269 de persoane și au fost private de libertate, pe motive de ordin politic, 1.242 de persoane, mai spun procurorii.
De asemenea au fost distruse sediile unor partide politice și ale unor instituții publice.
Cercetările în acest dosar s-au reluat la începutul lui 2015, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat autorităţile române să-i identifice pe responsabilii pentru cele întâmplate. Dosarul iniţial a trenat aproape două decenii şi s-a închis fără vinovaţi în 2009.
Valea Jiului se pregăteşte pentru un nou val de disponibilizări, numai că, de data aceasta, nu se ştie exact care va fi numărul persoanelor concediate.
Dacă ar fi să respecte programul de restructurare iniţial, Societatea Naţională pentru Închideri Mine Valea Jiului ar trebui să mai renunţe la aproximativ 500 de mineri, ceea ce, spun sindicatele, ar face imposibilă continuarea activităţii de producţie. Atât administraţia, cât şi sindicatele din minerit spun că planul de restructurare întocmit cu cinci ani în urmă pentru unităţile care se închid nu mai este de actualitate, pentru că ritmul accelerat în care se cere efectuarea disponibilizărilor pune în pericol siguranţa muncii.
Încă de la începutul anului, Societatea Naţională pentru Închideri Mine Valea Jiului a notificat Comisia Europeană cu privire la diminuarea numărului de concedieri colective pentru acest an, dar nici până acum nu există un răspuns oficial. În aceste condiţii, directorul Aurel Anghel nu ştie dacă va da afară în această toamnă 500 de mineri sau va disponibiliza mai puţini.
În prima jumătate a acestui an, de la minele care vor fi închise au fost concediaţi peste 200 de mineri, cei mai mulţi de la mina Petrila, care va înceta să mai existe din luna octombrie. Cu toate acestea, mineritul şi perspectivele sale fac subiectul unui congres european care începe astăzi la Universitatea din Petroşani.
Specialiştii din mai multe ţări vor dezbate probleme de actualitate în acest someniu, ameninţat în ultimii ani de preferinţa pentru energia verde, şi vor discuta despre noi tehnologii de producţie, în condiţiile în care minerii din Valea Jiului nu au nici măcar materiale de strictă necesitate în subteran.
Directorul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului, Aurel Anghel, spune că a înaintat către Departamentul pentru Energie, un material prin care arătă disponibilitatea firmei pentru a gestiona aceste sume de bani în continuare, pentru pensionarii minieri.
Anghel afirmă că solicită o relocare a schemei de ajutor de stat, în care pensionarii să poată beneficia şi în 2015 de aceste drepturi.
Pentru ca pensionarilor mineri să le fie decontat consumul de energie electrică şi termică, banii trebuie prinşi în bugetul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului pentru 2015.
Cele peste 250 de persoane aflate în această situaţie vor avea posibilitatea să devină astfel electricieni, dar şi experţi în atragerea fondurilor europene – o specializare mai puţin obişnuită până acum.
Rodica Peter, directoarea Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Hunedoara, crede că nu meseriile ştiute sunt o problemă pentru foştii mineri, ci oferta angajatorilor.
„Minerii sunt nişte oameni foarte pricepuţi la foarte multe meserii, şi nu cred că le va crea probleme niciuna dintre meseriile pe care le vor putea face, cu condiţia să existe angajatori. Aici cred că ar trebui făcut ceva mai mult”.
Şi Societatea Naţională pentru Închideri Mine Valea Jiului a contractat o serie de cursuri pentru minerii aflaţi în preaviz.
Aurel Anghel, directorul societăţii: „Pot să vă spun că sunt chiar meserii foarte atrăgătoare şi interesante: electrician suprafaţă, sudor oxiacetilenică – a optat foarte multă lume. Avem chiar un curs pentru meseria de expert accesare fonduri europene, un lucru foarte interesant care vine din minerit pentru prima dată”.
Pentru că experienţa disponibilizărilor de până acum arată că foarte puţini absolvenţi ai acestor cursuri şi-au găsit un loc de muncă, minerii sunt sceptici în privinţa eficienţei lor.
În septembrie vor fi concediaţi 253 de mineri, dar cursurile sunt deschise tuturor celor 2.200 de angajaţi.
Minerii ce vor fi concediaţi colectiv vor primi plăţi compensatorii în cuatum de peste 31 de mii de lei net de persoană.
79 de angajați sunt de la mina Petrila, 95 de la Paroșeni, iar 75 de la exploatarea minieră Uricani.
Cei mai mulți dintre ei sunt persoane care pot îndeplini condițiile pentru pensionare la cerere.
Minerii disponibilizați își vor primi plățile compensatorii odată cu ultimul salariu, în 15 septembrie.
Minerii din Valea Jiului au încheiat un protocol cu Administraţia Complexului Energetic Hunedoara, prin care au obţinut modificarea în favoarea lor a unor prevederi din viitorul contract colectiv de muncă
Protocolul a fost încheiat după conflictul de muncă spontan care a avut loc la mina Lonea în cursul zilei de vineri, când minerii au refuzat să intre în subteran.
Facilităţile acordate minerilor la energia electrică au fost majorate de la 500 la 750KWh pe lună, în perioada de iarnă.
De asemenea, prima de vacanţă va fi plătită în cuantum de 1.900 de lei brut, după ce va fi modificată Legea privind acordarea tichetelor de vacanţă.
Potrivit sindicaliştilor, minerii nu ar fi putut beneficia de voucherele de vacanţă, care, în formula actuală a legii, pot fi acordate doar de societăţile fără datorii.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.