Cel puțin 400 de grăniceri și experți în migrație vor fi trimiși de UE în Balcani, pentru a ajuta țările din regiune să stăvilească migrația refugiaților veniți dinspre Turcia și doritori să ajungă în Europa de vest
Publicat de Monica Slavici, 26 octombrie 2015, 09:39
Cu detalii, Ioana Brusten, BucurestiFM.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a întâlnit ieri după-amiaza cu liderii a 8 țări ale UE :Austria, Bulgaria, Croaţia, Germania, Grecia, România, Slovenia şi Ungaria, dar și cu cei ai Serbiei și Muntenegrului- pentru a-i soma să răspundă coordonat afluxului de refugiaţi, înainte de venirea iernii.
Mini-summitul este ultima dintr-o serie de întâlniri UE la nivel înalt, care nu au reușit până în prezent să ajungă la o abordare comună a felului în care trebuie gestionată situaţia miilor de migranţi care ajung în Europa zilnic.
Bulgaria, Serbia şi România au anunţat că îşi vor închide frontierele, dacă Germania sau alte state închid uşa refugiaţilor, avertizând că nu vor lăsa Balcanii să devină o „zonă-tampon” cu migranţi blocaţi.
Decizia Ungariei de a-şi închide frontiera cu Serbia şi Croaţia a determinat alte ţări să-i urmeze exemplul, ceea ce a condus la blocarea a mii de oameni, în condiţii inumane, în frig.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat că liderii din Europa Centrală şi de Est nu vor solutiona singuri criza migraţiei care afectează Uniunea Europeană şi au nevoie de ajutorul Turciei.
„Comisia (Europeană) se așteaptă ca fiecare să respecte regulile jocului, dacă nu vrem să punem sub semnul întrebării spațiul Schengen”, a spus înainte de întâlnire președintele Comisiei Europen Jean-Claude Juncker, cerând statelor din Balcani să pună capăt „politicii permisului de trecere”.
Țările din Balcani consideră însă că decizia închiderii frontierelor și blocării refugiaților nu trebuie să le revină lor. Martin Schultz, președintele PE, present la întâlnire, a declarant la final:
Țările trebuie să protejeze granițele externe ale uniunii-unele dintre ele sunt aici: Grecia, Bulgaria- instituțiile europene le vor furniza bani și personal, dar trebuie să fie pregătite să protejeze mai eficient frontierele.