Uniunea Europeană aprobă un nou regim de sancțiuni pentru utilizarea armelor chimice
Publicat de Camelia Teodosiu, 15 octombrie 2018, 14:59
Miniștrii de Externe din țările Uniunii Europene vor aproba oficial, pe 15 octombrie, la o reuniune a Consiliului UE de la Luxemburg, un nou regim de sancțiuni împotriva persoanelor fizice și juridice, responsabile, după opinia comunității europene, de utilizarea și distribuirea armelor chimice, a anunțat, duminică, serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Marii Britanii.
„Regimul de sancțiuni propus de Marea Britanie și de Franța după atacurile din Siria și Salisbury va fi adoptat oficial mâine [15 octombrie], la o reuniune a Consiliului Miniștrilor de Externe de la Luxemburg”, arată comunicatul.
Serviciul de presă al Ministerului britanic de Externe a menționat că Jeremy Hunt, șeful de la Foreign Office, va mulțumi duminică la reședința de la Chevening-House omologilor lui din Polonia, Republica Cehă, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, Croația și România, „pentru susținerea și angajamentul lor la efortul global pentru a se opri folosirea armelor chimice odată pentru totdeauna”.
„Ministrul de Externe va profita de acest moment pentru a se asigura că noul regim de sancțiuni va fi aplicat rapid anumitor persoane și organizații responsabile cu utilizarea și proliferarea armelor chimice din întreaga lume. De asemenea, îi va informa pe colegii lui că acum este necesară accelerarea dezbaterilor asupra noului regim de sancțiuni în spațiul cibernetic”, a afirmat serviciul de presă.
„Există de mai mulți ani o interdicție internațională privind utilizarea armelor chimice, care este acum amenințată după atacurile chimice din Siria și Salisbury. Acum trebuie să redesenăm linia roșie, ceea ce este un avertisment clar pentru cei care folosesc această armă teribilă că prețul plătit acest lucru va fi întotdeauna foarte mare. Aceste noi sancțiuni sunt foarte importante, dar problema nu se sfârșește acolo „, precizează Jeremy Hunt, citat de comunicat.
Anterior, purtătorul de cuvânt al Consiliului UE le-a declarat reporterilor de la Bruxelles că nu se știe când și împotriva cui va fi introdus pentru prima dată noul regim de sancțiuni, pe care ambasadorii celor 28 de state membre ale UE l-au convenit pe data de 26 septembrie.
Elaborarea unui nou mecanism de sancționare a început la finalul summit-ului UE de la sfârșitul lunii iunie, care s-a adoptat o decizie de stabilire a unui nou regim de măsuri restrictive pentru combaterea răspândirii armelor chimice. Această decizie a fost adoptată la o zi după încheierea sesiunii de urgență de la Haga a Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), consfătuire convocată la inițiativa Regatului Unit al Marii Britanii și a Statelor Unite ale Americii, după ce a fost otrăvit la Salisbury Serghei Skripali, ex-colonel GRU, împreună cu fiica sa Iulia, precum și ca urmare a acuzațiilor adresate forțelor guvernamentale din Siria că ar fi folosit arme chimice.
Țările membre ale Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice au atribuit organizației (OIAC) printr-un simplu vot dreptul de a stabili cine sunt vinovații (sau care ar fi posibilii vinovați) de utilizarea armelor chimice.
Alexandr Șulighin, reprezentantul permanent al Rusiei la OIAC, a precizat că decizia este „o uzurpare a competențelor exclusive ale Consiliului de Securitate al ONU.“