Roșiile produse de fermierii români nu au reziduuri de pesticide
Publicat de adinaiftime, 14 noiembrie 2017, 08:00
Rezultatul analizelor de laborator pentru probele finalizate demonstrează că niciun consumator nu este expus la reziduuri de pesticide care i-ar putea pune în pericol sănătatea.
Directorul Oficiului Fitosanitar Mureș, Marian Pogăcean, a precizat că laboratorului din Tg. Mureș îi sunt arondate 15 județe, din Transilvania și nordul Moldovei:
”Deocamdată, din ce am făcut și în primăvară și acum, se ridică la peste 200 de probe, nu am avut probleme de depășiri. Producătorii noștri respectă condițiile impuse, iar tot ce am găsit a fost sub limita maximă admisă, deci erau produse conforme, putea să se dea în consum.”
Ministerul Agriculturii a anunțat că până acum, la nivel național, 444 de fermieri au depus cereri de finanțare pentru a cultiva tomate în spaţii protejate.
Cât privește județul Mureș, din cei 64 de beneficiari, 12 au primit finanțare, a precizat directorul Direcției agricole, Ioan Rus:
”În județul Mureș sunt înscriși 64 de producători, iar un număr de 12 beneficiari au încheiat ciclul unu, respectiv au livrat cantitatea de 2000 de kilograme pe suprafața din program, iar cei 12 au beneficiat de ajutorul de 3000 de euro. În ciclul doi avem rămași 52 de beneficiari ai programului, dintre care până la data de 13 noiembrie au livrat deja cantitatea nouă beneficiari, pentru care s-a și solicitat la Ministerul Agriculturii suma aferentă.”
Pentru acordarea ajutorului de 3.000 de euro/an pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie să deţină o suprafaţă în spaţii protejate de cel puţin 1.000 mp, să obţină o producţie de minimum de 2 kg de roșii pe mp şi să vândă cel puţin 2.000 kg.