Ascultă Radio România Regional Live

Ministerul Culturii

Universitatea Națională de Apărare este pregătită pentru un nou an universitar

Universitatea Națională de Apărare este pregătită pentru un nou an universitar

Publicat de prosavioleta, 13 octombrie 2021, 01:06

Cristian Dumitrașcu (realizator): Domnule general de brigadă, rector, bună dimineața și bun venit la ,,Jurnal militar”!
General de brigadă Dorin Pleşcan, rectorul Universității Naționale de Apărare: Bună dimineața și vă mulțumesc!
Cristian Dumitrașcu (realizator): Când am ajuns la dumneavoastră, mi-am dat seama că ne-am văzut exact acum un an, sub aceleași auspicii, probleme cu pandemia, probleme și acum cu pandemia. O să vreau să trecem prin această poveste foarte scurt.
General de brigadă Dorin Pleşcan, rectorul Universității Naționale de Apărare: Este al doilea an în care trebuie să ne confruntăm cu pandemia de COVID, ca și anul trecut și în acest an, și iată cifrele nu sunt deloc încurajatoare la acest moment. Suntem mai pregătiți, da, referitor la prevenție. Măsurile au fost întărite. Plus că majoritatea studenților și masteranzilor noștri sunt acum vaccinați. Cadrele didactice sunt vaccinate într-un procent foarte ridicat, datorită lecțiilor învățate din anul anterior. Suntem în măsură să desfășurăm atât orele de predare, cât și cele de seminar sau lucrări practice într-un mod mult mai eficient. În acest an universitar vom continua cu învățământul în format hibrid, sperând că situația pandemică ne va permite să aducem toţi studenții față în față. Programele militare, licența de logistică, masterele de conducere, cursurile de carieră și o parte din cursurile de specializare se vor desfășura în acest an, față în față. Avem toate condițiile create, săli de clasă în care se asigură acea distanță fizică între cursanți, studenți, masteranzi. Avem posibilități de dezinfectare, iar în ceea ce privește partea de transmitere online a informațiilor, şi acolo, urmare a achizițiilor de anul trecut și când spun asta mă refer la servere, softuri – reușim să facem față.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Particularitatea acestei foste școale de război cum îi spunea înainte, vârful de lance al învățământului militar, ceea ce este și acum, este că pregătește ofițeri într-o altă zonă a carierei.

General de brigadă Dorin Pleşcan, rectorul Universității Naționale de Apărare: Într-adevăr, Universitatea Națională de Apărare este urmașa Şcolii de război fondată în 1889 la 5 august, prin eforturile generalului Fălcoianu și prin decretul semnat de Regele Carol I. Noi ne-am păstrat misiunea, aceea de a forma lideri militari și civili, comandanți, ofițeri de stat major, iar ceea ce dă specificul acestei instituții de învățământ superior militar este nivelul operativ strategic la care ne pregătim noi, studenții și cursanți. Mă refer la faptul că predominant, în Universitatea Națională de Apărare, sunt studiile de Master, Cursurile postuniversitare de carieră pentru avansare în grad, Cursuri de specializare pe domenii de deosebit interes pentru Ministerul Apărării Naționale și celelalte ministere din sistemul național de securitate, precum și Şcoala doctorală sau studii doctorale, adresate celor care vor să finalizeze cele trei cicluri Bologna și bineînțeles, pe teme de interes pentru Ministerul Apărării Naționale și nu numai. La acest moment, în Universitatea Națională de Apărare, la Masterele de conducere militare avem înscriși un total de 253 de ofițeri masteranzi cu grade de la căpitan, la locotenent colonel. La Cursurile de carieră postuniversitare și cursurile de de specializare, avem un număr de 272 de locuri care am certitudinea că se vor ocupa integral, iar în ceea ce privește studiile civile, aș vrea să scot în evidență că organizăm mastere care nu sunt oferite de alte instituții de învățământ.
General de brigadă Dorin Pleşcan, rectorul Universității Naționale de Apărare: Acestea se adresează atât militarilor, cât și civililor. Vreau doar să menționez masterul de protecție a infrastructurilor critice, masterul de managamentul crizelor și prevenirea conflictelor, masterul de managementul programelor și proiectelor și multe, multe altele. Repet, nivelul de pregătire prin programe de studii în cadrul Universității Naționale de Apărare este de nivel operativ strategic.

Cristian Dumitrașcu (realizator): Şi pe lângă aceste cursuri importante pe care le-ați amintit, cred că ar trebui spus și despre acel program de licență, care nu este foarte vechi, este de câțiva ani, cei care ascultă la radio să știe că există și cursuri de licență pentru studenți.
General de brigadă Dorin Pleşcan, rectorul Universității Naționale de Apărare: Aveți perfectă dreptate. Organizăm pentru beneficiarul nostru, Ministerul Apărării Naționale, dar, în același timp, și pentru Ministerul Administrației și Internelor o licenţă de logistică, la care avem, la acest moment, înmatriculaţi 63 de studenți; pe lângă aceasta; mai avem trei licențe care pregătesc tinerii noștri pentru a ocupa funcții în domeniul civil, o licență de securitate și apărare, una de comunicare publică și interculturală în domeniul securității și apărării și o licență de sisteme informaționale adresată, desigur, celor care doresc să aprofundeze cunoștințele în domeniul comunicațiilor, informațiilor, apărării cibernetice. Aceste licențe fac parte din oferta noastră de formare inițială și trebuie să recunosc că în fiecare an locurile se ocupă în totalitate.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Către finalul interviului, nu pot să nu vă întreb despre ce am văzut, este un întreg șantier în Universitatea Națională de Apărare. Aici este o clădire istorică, este o clădire care apare în toate firmele din vremea războiului, cel de al Doilea Război Mondial. Iată că odată cu trecerea în subordinea Statului Major al Apărării sunt lucrări esenţiale de îmbunătățire a condițiilor de studiu și a condițiilor de trai, până la urmă.
General de brigadă Dorin Pleşcan, rectorul Universității Naționale de Apărare: Vă mărturisesc că la preluarea mandatului meu am avut trei obiective: modernizarea învățământului, îmbunătățirea bazei materiale și îmbunătățirea infrastructurii. Lucrările la care vă referiți dvs fac parte din obiectivul numărul 3: îmbunătățirea infrastructurii. Este vorba de o centrală termică. Noi până în prezent am avut un punct termic de retranslație, să spunem, al agentului termic furnizat din exteriorul Universității Naționale de Apărare. Începând cu acest an, o dată cu finalizarea acestei lucrări, vom avea o centrală termică proprie, care va asigura condițiile necesare tuturor studenților în căminele din curtea Universității. În paralel, am îmbunătățit sistemul de apărare împotriva incendiilor, am mai construit și un bazin, care va alimenta hidranţii din universitate, îmbunătățim împrejmuirea perimetrală, modernizăm parcul, absolvenții Universității Naționale de Apărare se vor bucura aflând că parcul din mijlocul curții Universității va arăta mult mai bine decât în trecut. Urmează să modernizăm sălile de clasă și laboratoarele, din fonduri europene nerambursabile, 15 săli de clasă, un laborator de protecție a infrastructurii critice și apărare cibernetică.
În cursul acestui an, finalizăm contractul cu acel studiu de fezabilitate care să ne permită în cursul anului viitor să consolidăm pavilionul central, cel care se vede dinspre Eroilor. Pavilionul a fost construit în anii 37-39, pavilion care, datorită timpului, prezintă un risc seismic ridicat. Trebuie să ne concentrăm pe menținerea acestui monument istoric și să-l consolidăm, să-l modernizăm atât cât se poate și cât ne va permite avizul Ministerului Culturii.
Cristian Dumitrașcu (realizator): Invitat la ”Subiectul săptămânii” a fost rectorul Universității Naționale de Apărare, generalul de brigadă Dorin Pleșcan. Domnule general, vă mulțumim și vă mai așteptăm la Radio.
General de brigadă Dorin Pleşcan, rectorul Universității Naționale de Apărare: Vă mulțumesc și eu din suflet și vă invit cu proxima ocazie să ne mai faceți o vizită.

Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic
Subiectul saptamanii - AM luni, 20 mai 2024, 18:26

Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic

Armata Română participă cu 2.300 de militari, până pe 24 mai, la exercițiul multinațional Swift Response 24. Acesta face parte dintr-o serie...

Daniel Pop: Oamenii trebuie să știe că tot ceea ce facem, în primul rând, facem pentru ei. Generăm un mediu sigur în care să-și poată desfășura activitatea zilnic
Angel Tîlvăr: ”Nu există la acest moment niciun proiect al nostru care să ducă la ideea stagiului militar obligatoriu”
Subiectul saptamanii - AM miercuri, 27 martie 2024, 15:02

Angel Tîlvăr: ”Nu există la acest moment niciun proiect al nostru care să ducă la ideea stagiului militar obligatoriu”

Cristian Dumitrașcu: Suntem într-o serie de interviuri care vorbesc de ceva vreme încoace despre cei 20 de ani pe care România îi împlinește...

Angel Tîlvăr: ”Nu există la acest moment niciun proiect al nostru care să ducă la ideea stagiului militar obligatoriu”
Angel Tîlvăr: “Dacă pomenesc doar de Himars sau de Patriot, cred că am spus suficient, în condițiile în care țări importante își doresc astfel de echipamente și nu le au, perioada de așteptare pentru primirea unor astfel de echipamente fiind de ordinul anilor și vorbim aici de trei, patru, cinci ani.”
Subiectul saptamanii - AM luni, 19 februarie 2024, 16:27

Angel Tîlvăr: “Dacă pomenesc doar de Himars sau de Patriot, cred că am spus suficient, în condițiile în care țări importante își doresc astfel de echipamente și nu le au, perioada de așteptare pentru primirea unor astfel de echipamente fiind de ordinul anilor și vorbim aici de trei, patru, cinci ani.”

Adrian Gâtman: Domnule ministru, bine ați revenit la ”Jurnal militar”! Angel Tîlvăr: Bun găsit! Mulțumesc pentru că sunteți interesat de...

Angel Tîlvăr: “Dacă pomenesc doar de Himars sau de Patriot, cred că am spus suficient, în condițiile în care țări importante își doresc astfel de echipamente și nu le au, perioada de așteptare pentru primirea unor astfel de echipamente fiind de ordinul anilor și vorbim aici de trei, patru, cinci ani.”
Mircea Geoană: „….ceea ce îmi doresc pentru forțele Armate române e să fie, practic, în elita Alianței – deja suntem, dar cu investiții suplimentare și în tehnică, și în tehnologie, și în oameni.”
Subiectul saptamanii - AM marți, 7 noiembrie 2023, 12:36

Mircea Geoană: „….ceea ce îmi doresc pentru forțele Armate române e să fie, practic, în elita Alianței – deja suntem, dar cu investiții suplimentare și în tehnică, și în tehnologie, și în oameni.”

Ciprian Panga ( reporter): Domnule secretar general adjunct al NATO, domnule Mircea Geoană, bine ați venit în Garnizoana Brașov! Ați avut o zi...

Mircea Geoană: „….ceea ce îmi doresc pentru forțele Armate române e să fie, practic, în elita Alianței – deja suntem, dar cu investiții suplimentare și în tehnică, și în tehnologie, și în oameni.”
Subiectul saptamanii - AM luni, 30 octombrie 2023, 13:07

Nicola Zanelli: România a dat un exemplu excelent în cadrul NATO. Voi folosi acest exemplu despre cum trebuie să gestionăm astfel de provocări

Operaționalizarea Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est găzduit de țara noastră este, fără doar și poate, unul dintre cele mai...

Nicola Zanelli: România a dat un exemplu excelent în cadrul NATO. Voi folosi acest exemplu despre cum trebuie să gestionăm astfel de provocări
Subiectul saptamanii - AM luni, 23 octombrie 2023, 18:49

Adelin Petrișor: “Nimeni nu-și poate explica de ce serviciile secrete israeliene, considerate printre cele mai bune din lume, n-au avut habar de ce se întâmplă. Acum urmează o tragedie în Gaza…”

Adelin Petrișor: E ceva ce n-am mai văzut în experiența mea de jurnalist, de 20 și ceva de ani, am văzut atacuri teroriste, am fost în Turcia...

Adelin Petrișor: “Nimeni nu-și poate explica de ce serviciile secrete israeliene, considerate printre cele mai bune din lume, n-au avut habar de ce se întâmplă. Acum urmează o tragedie în Gaza…”
Subiectul saptamanii - AM luni, 16 octombrie 2023, 11:50

Cristian Diaconescu: “De aceea, astăzi, în Fâșia Gaza, practic, sute de mii de oameni sunt luați ostatici efectiv de această grupare care, iată, din punct de vedere militar, nu avea absolut nicio speranță ceea ce privește înfrângerea Israelului.”

Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Domnule ministru, bine ați venit. Cristian Diaconescu: Bună ziua. Mulțumesc foarte mult pentru...

Cristian Diaconescu: “De aceea, astăzi, în Fâșia Gaza, practic, sute de mii de oameni sunt luați ostatici efectiv de această grupare care, iată, din punct de vedere militar, nu avea absolut nicio speranță ceea ce privește înfrângerea Israelului.”
Subiectul saptamanii - AM luni, 9 octombrie 2023, 16:11

Mihai Panait: Vânătoarele de mine sunt cele mai bune capabilități la nivel mondial. Este deosebit de important că reușim să aducem în Forțele Navale Române această capabilitate

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a primit primul pavilion al navei, odată cu intrarea în serviciul Forțelor Navale...

Mihai Panait: Vânătoarele de mine sunt cele mai bune capabilități la nivel mondial. Este deosebit de important că reușim să aducem în Forțele Navale Române această capabilitate

Sarmizegetusa Regia – „Capitala Daciei – Muzeu viu al Patrimoniului Cultural European“

Sarmizegetusa Regia – „Capitala Daciei – Muzeu viu al Patrimoniului Cultural European“
Foto: arhiva

Publicat de Camelia Teodosiu, 22 iunie 2021, 11:00

Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“ al Academiei Române, partener în proiectul de restaurare și punere în valoare a sitului arheologic de la Sarmizegetusa Regia

Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“ din București al Academiei Române va participa, în calitate de partener științific, la realizarea proiectului „Capitala Daciei – Muzeu viu al Patrimoniului Cultural European“, proiect gestionat de Consiliul Județean Hunedoara și conceput în asociere cu Institutul Național al Patrimoniului și SC Profesional Construct Proiectare SRL București. La finele lunii mai 2021 cele patru entități au semnat contractul pentru serviciile de proiectare și asistență tehnică, în valoare de 612.000 de lei, având ca obiect conservarea, restaurarea și punerea în valoare a cetății Sarmizegetusa Regia. Contractul semnat acum reprezintă continuarea unui proiect derulat în perioada 2017-2018, care a vizat întregul sit arheologic Sarmizegetusa Regia, proiect la care Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“ a participat, de asemenea, tot în asociere cu Institutul Național al Patrimoniului.

În perioada 2017-2018, Institutul de Arheologie al Academiei Române a contribuit la realizarea studiului istoric-arhitectural, care trasează direcțiile proiectului de intervenție. În acest scop, au fost efectuate cercetări arheologice în zone mai puțin cunoscute, iar cercetătorii din cadrul Sectorului de Arhitectură al Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan“ au realizat cercetările de arhitectură complementare cercetărilor arheologice și au analizat și cercetat piesele litice dacice cunoscute sau mai puțin cunoscute, precum și pe cele nou-descoperite. Studiile de arhitectură arheologică realizate au condus, în faza preliminară a proiectului, la recuperarea unor elemente importante ale arhitecturii dacice de la Sarmizegetusa Regia. Aceste rezultate ale cercetării de arhitectură arheologică au fost integrate în proiectul de restaurare, întocmit de Institutul Național al Patrimoniului.

După avizarea de către Ministerul Culturii a propunerilor proiectului privind conservarea, restaurarea și punerea în valoare a sitului arheologic de la Sarmizegetusa Regia, punct „Dealul Grădiștii“, Consiliul Județean Hunedoara, care este beneficiarul proiectului de restaurare și administratorul sitului Sarmizegetusa Regia, a obținut finanțare, prin programul RO-CULTURA, pentru zona „Fortificația romană“ a sitului arheologic.

„Este un proiect important pentru judeţul Hunedoara, menit să salveze o componentă importantă a monumentului UNESCO şi să revitalizeze întreg ansamblul de vestigii. Ne bucurăm că am reuşit să atragem această finanţare pentru Sarmizegetusa Regia, unul dintre cele mai spectaculoase şi valoroase situri dacice de la noi din ţară. Suntem mândri că putem implementa un astfel de proiect, realizat în premieră într-un sit dacic.“ – preşedintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurenţiu Nistor.

Cercetătorii Sectorului de Arhitectură ai Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan“ vor realiza în perioada următoare cercetări de arhitectură, în scopul obținerii de date suplimentare privind configurația cetății, informații ce vor permite fundamentarea în detaliu a intervențiilor proiectate de către Institutul Național al Patrimoniului.

Începând cu anul 2022, se va desfășura etapa de punere în operă a lucrărilor de restaurare și de punere în valoare a monumentului. Toate lucrările de proiectare și execuție sunt finanțate prin programul RO-CULTURA, derulat de către Ministerul Culturii, apelul „Restaurarea şi revitalizarea monumentelor istorice“, fondurile fiind asigurate prin Granturi SEE – fonduri norvegiene, 2014-2021.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Muzeul Revoluției, reluat în discuție la 28 de ani de la evenimentele de la Timișoara

Muzeul Revoluției, reluat în discuție la 28 de ani de la evenimentele de la Timișoara

Publicat de adinaiftime, 17 decembrie 2017, 10:00

Muzeul Revoluției de la Timișoara revine în discuție, la 28 de ani de la evenimentele din decembrie 89.

Deşi, la un moment, părea că se va realiza în fosta Garnizoană din Piaţa Libertăţii și exista chiar şi o finanţare de 3 milioane de euro de la Ministerul Culturii, soluţia a căzut.

În ședința festivă a Consiliului Local, primarul Nicolae Robu a declarat că nu renunţă la ideea de a face un muzeu al revoluţiei, până în 2021.

“Țin foarte mult ca în 2021, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, să avem în orașul nostru și un muzeu al Revoluției. Din păcate, nu am reușit să fim uniți, cum se întâmplă în prea multe lucruri în plan local. A fost o oportunitate de a face Muzeul Revoluției unde a fost comenduirea Garnizoanei și 3 milioane de euro au rămas necheltuiți. Nu se dorește să ni se pună la dispoziție pentru acest obiectiv acea clădire care stă în paragină, acea clădire care este ideală. Dar vremea trece și, între timp, voi încerca să găsesc soluții alternative”, a precizat Nicolae Robu.

Unul dintre spaţiile de rezervă pe care le propune edilul este într-o clădire de pe strada Vasile Alecsandri.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Casa Scriitorilor de la Valea Vinului

Casa Scriitorilor de la Valea Vinului

Publicat de adinaiftime, 29 octombrie 2017, 19:17

Două clădiri de patrimoniu, de o frumuseţe inestimabilă, fiind construite în urmă cu peste 120 de ani, în stilul hotelurilor elveţiene, sunt la un pas de a fi salvate după ce au fost ignorate ani de zile de autorităţi şi vandalizate de hoţi, care au încercat inclusiv să le dea foc…

Clădirile (Hotelul Băilor), de o frumuseţe rară, situate în localitatea Valea Vinului din Bistrița-Năsăud au aparţinut Casei Regale fiind transformate în Casa de Odihnă a Scriitorilor.

În anul 1900 a fost construit Hotelul Băilor, după modelul unor vechi hoteluri elveţiene. Clădirile şi terenurile din această zonă au aparţinut în perioada interbelică Fundaţiei Casei Regale, însă după ce regele a fost forţat să abdice, scriitorul Mihail Sadoveanu, în calitate de preşedinte al Societăţii Scriitorilor a transformat acest hotel într-un loc de creaţie şi odihnă pentru scriitori.

Aici şi-au găsit inspiraţia şi au scris în linişte Liviu Rebreanu, George Coşbuc, Mihail Sadoveanu, Lucian Blaga, dar şi Ana Blandiana, Andrei Pleşu, Hortensia Papadat-Bengescu sau Alexandru Mitru însă după Revoluție clădirile au fost abandonate.

După Revoluţia din 1989, complexul a rămas în custodia Uniunii Scriitorilor din România care l-a lăsat de izbelişte.

Cu toate demersurile făcute de autorităţile locale, respectiv Primăria comunei Rodna, de care aparţine satul Valea Vinului, Uniunea Scriitorilor din România a refuzat cu încăpăţânare să ajungă la o înţelegere cu autorităţile locale pentru a stopa distrugerea acesteia.

Toate bunurile din cele două clădiri au fost furate, hoţii au demontat toate sobele de teracotă din încăperile clădirii şi le-au furat bucată cu bucată. Au demontat băile, au furat vesela, scaunele şi mesele, paturile, mobilierul din încăpere, până şi prizele şi lustrele au fost furate… Ce-a mai rămas a fost distrus, făcut bucăţi şi trântit în mijlocul camerelor.

După mai bine de trei ani de zile de solicitări și adrese trimise către Ministerul Culturii, zilele trecute complexul a fost clasificat ca și monument istoric iar Uniunea Scriitorilor a fost de acord să le dea în grija autorităților locale care pot accesa fonduri pentru reabilitarea acestora.

Ar putea fi dat unui consorţiu de universităţi şi întrebuinţat de facultăţile de cercetare şi ar putea fi salvat. Clasificarea ca şi obiectiv de clasă B este foarte uşoară, adică Ministerul Culturii avizează ceva ce-i aparţine.

După clasare s-ar putea obţine până la 500 de mii de euro pentru renovare. Nu e greu de obţinut un proiect de finanţare…, spune Alexandru Uiuiu, directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Bistrița-Năsăud.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Cetatea Sarmizegetusa Regia va fi închisă luna viitoare

Cetatea Sarmizegetusa Regia va fi închisă luna viitoare

Publicat de adinaiftime, 27 septembrie 2017, 10:30

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, va fi închisă pentru publicul vizitator pe tot parcursul lunii octombrie. Măsura este necesară deoarece în perimetrul sitului istoric vor fi efectuate mai multe lucrări de întreţinere au anunţat reprezentanţii Consiliul Judeţean Hunedoara.

Lucrările vizează înlocuirea stâlpilor din lemn de la Marele Templu Circular şi înlocuirea gardului de metal de la drumul dacic pavat cu un gard din lemn, potrivit pentru integrarea în peisajul zonei.

“Decizia închiderii are ca scop evitarea producerii de accidente şi a apărut ca urmare a solicitărilor transmise de Consiliul Ştiinţific al monumentului UNESCO şi al constructorului”, se arată într-un comunicat al CJ Hunedoara.

Turiştii voiau să viziteze Cetatea Sarmizegetusa Regia luna viitoare sunt rugaţi să-şi refacă programul sau să se orienteze spre celelalte cetăţi dacice din Munţii Orăştiei: Costeşti-Blidaru, Costeşti-Cetăţuie şi Piatra Roşie.

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia este administrată de CJ Hunedoara din anul 2013, după ce a fost preluată, printr-o hotărâre de guvern, de la Ministerul Culturii.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Logo-ul Centenarului Marii Uniri

Logo-ul Centenarului Marii Uniri

Publicat de adinaiftime, 29 august 2017, 21:00

Propunerea „Hora” a unei agenţii de publicitate din Bucureşti a fost aleasă identitatea vizuală ce va reprezenta Centenarul Marii Uniri de la 1918, informează Ministerul Culturii.

Logo-ul conţine numărul 100 şi a fost construit pornind de la două cercuri reunite de simbolul infinitului.

Cercurile sunt compuse din puncte individuale care cresc şi se dezvoltă.

Logo-ul va fi folosit pentru toate materialele dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918 şi al Războiului pentru Întregirea Neamului.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Muzeul naţional de lângă Castelul Bran ar putea fi închis la sfârşitul lunii

Muzeul naţional de lângă Castelul Bran ar putea fi închis la sfârşitul lunii

Publicat de adinaiftime, 2 august 2017, 10:40

Primarul comunei Bran, Rareş Rădăcină, a declarat azi, într-o conferinţă de presă, că Muzeul Naţional Bran s-ar putea închide la sfârşitul lunii august deoarece proprietarii Domeniului Bran, familia de Habsburg, nu mai doresc semnarea unui nou contract cu Ministerul Culturii pentru funcţionarea muzeului.

Primarul a precizat că în acest moment nu există în Bran o clădire unde s-ar putea muta Muzeul Naţional Bran, iar zilele următoare se va deplasa la Ministerul Culturii pentru o discuţie cu actualul ministru, pentru a vedea şi poziţia acestuia în legătură cu Muzeul Naţional Bran.

Potrivit edilului, Muzeul Naţional Bran a fost vizitat anul trecut de 14.000 de turişti, în timp ce Castelul Bran de peste 800.000 de turişti.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Biserici din lemn, de sute de ani, agresate de reparaţii neadecvate

Biserici din lemn, de sute de ani, agresate de reparaţii neadecvate

Publicat de adinaiftime, 29 iulie 2017, 19:00

Multe biserici din lemn aflate în patrimoniul naţional îşi pierd din valoare din cauza intervenţiilor neautorizate făcute tocmai de sătenii care ar vrea de fapt să le repare.

Şeful Direcţiei de cultură şi patrimoniu a judeţului Cluj, Constantin Cubleşan, spune că există biserici la care uşile şi ferestrele din lemn au fost înlocuite cu unele din termopan. Constantin Cubleşan arată că, în alte cazuri, s-au constatat lucrări la acoperiş sau la pereţi care alterează atât estetic cât şi tehnic valoarea unei biserici din lemn.

S-a amplasat termopan în exterior şi în interior la Cutca, în biserica de lemn. Dar nu e singura situaţie. Sunt diverse tipuri de intervenţii: s-au făcut reparaţii cu şindrilă din aceasta, debitată mecanic, plus că sunt o serie de intervenţii făcute după ureche, pentru că sătenii au placat cu ce au avut la îndemână, au tratat lemnul cu ce au crezut de cuviinţă. Nici nu mai există meşteşugari calificaţi, pentru că toate aceste biserici, acum o sută de ani, nu erau întreţinute de experţi ai Ministerului Culturii, ci de meşteşugari care ştiau meseria. Nu mai există aceşti meşteşugari şi atunci o face săteanul după cum îl trăzneşte pe el ideea.(Constantin Cubleşan)

Pentru a stopa fenomenul, prefectul de Cluj Gheorghe Vuşcan a cerut o listă completă a bisericilor din lemn din judeţ la care s-au făcut reparaţii neautorizate. Prefectul va avertiza toţi primarii care au în comunele lor clădiri de patrimoniu că intervenţii la aceste obiective pot fi făcute doar cu avizul Comisiei Zonale a Monumentelor.

Lista asta o să ne facă surprize neplăcute. În primul rând că vor fi monumente istorice, biserici din lemn la care s-a intervenit brutal şi o să fie o mare dezamăgire pentru noi şi va trebui să găsim soluţii să revenim la situaţia iniţială. Vrem să avem şi un inventar al lor, ca să-i protejăm pe cei care, ştiu eu, sunt mai puţin informaţi din acest punct de vedere, ca să fiu elegant în exprimare, să nu intervină asupra lor, dacă nu ştiu cum şi cu ce materiale.(Gheorghe Vuşcan)

Astfel de intervenţii neautorizate s-au făcut în majoritatea zonelor ţării. Mai grave decât cazurile de la Cluj sunt lucrările de reparaţii făcute de săteni la biserici din lemn din Maramureş, aflate în patrimoniul UNESCO.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Vestigii din Epoca Bronzului descoperite în Parcul Central

Vestigii din Epoca Bronzului descoperite în Parcul Central

Publicat de adinaiftime, 13 iulie 2017, 10:30

Vestigii din Epoca Bronzului au fost descoperite la Timişoara. În zona Parcului Central au fost găsite fragmente de vase, oase umane și chirpici din locuințe.

Arheologul Dorin Micle spune că nimeni nu se ștepta să găsească un sit atît de frumos în mijlocul oraşului. Potrivit acestuia, sunt informaţii că există un sit în zona Monumentul Ostașului, dar rezultatele acelea nu au fost publicate niciodată.

„Au fost găsite câteva vestigii din epoca Bronzului, mai exact câteva fragmente de chirpici şi fragmente ceramice. De asemenea, au fost găsite trei morminte, dar nu ştim din ce epocă datează acestea. Urmează să primim aviz de la Ministerul Culturii să putem intra cu săpăturile în acea zonă”, a spus Dorel Micle, citat de News.ro

Arheologii spun că în acest parc, în care în prezent se fac lucrări de reamenajare şi care este închis pentru public, s-ar afla îngropat cel mai mare stăvilar din cele patru pe care le-a avut Timişoara, după ocupaţia austraică. Aceste stăvilare aveau rolul de a menţine controlul apei care umplea şanţul de apărare al cetăţii oraşului.

Lucrarea din zona Parcului Central din Timişoara a fost oprită iar auorităţile aşteaptă aprobare de la minister pentru a continua cercetarea în zonă.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

„Atentie! Cade tencuiala!”

„Atentie! Cade tencuiala!”

Publicat de Mihaela Costache, 28 iulie 2015, 16:10

Reabilitarea fatadelor cladirilor monument istoric este blocata de Ministerul Culturii.

O spune viceprimarul Capitalei Cornel Pieptea.

In zona centrala a Bucurestiului exista un numar mare de cladiri monument istoric ale caror fatade se afla intr-o avansata stare de degradare.

Pe unele dintre ele, proprietarii au amplasat inscriptii de tipul:”Atentie!  Cade tencuiala!”.

Altele se afla intr-o adevarata ruina,  ramanand din ele doar cativa pereti,  care abia daca se mai sprijina unii pe altii si pe niste proptele de lemn. Pe una dintre aceste case,  proprietarul a amplasat o inscriptie care atrage atentia:”Nu parcati!  Pericol de prabusire!”

De parca important ar fi sa evite avarierea vreunei masini si nu daca o persoana ar fi ranita sau mai rau,  in urma prabusirii.

Oricum, bucurestenii s-au obisnuit cu aceste case-capcana, si trec inconstienti, zilnic, pe sub bucatile de tencuiala pe jumatate desprinse, pe sub balcoanele care atarna in cate un fier-beton sau pe sub zidurile gata sa se prabuseasca.

Viceprimarul Capitalei Cornel Pieptea spune ca Municipalitatea are mainile legate,  in aceste cazuri.

Desi,  inca din august 2013,  Primaria a elaborat si depus la Ministerul Culturii,  spre avizare,  un Regulament de interventie, la doi ani de la depunerea documentului institutia nu a primit nici un raspuns.
In asteptarea avizarii regulamentului,  Primaria Capitalei a inventariat deja aproximativ 300 de cladiri care necesita reabilitarea fatadelor.

Numai dupa primirea avizului de la Ministerul Culturii,  se va putea trece la intocmirea proiectelor tehnice si vor putea fi accesate si imprumuturi bancare,  cu dobanda subventionata si 100 % garantate de catre stat,  pentru reabilitarea fatadelor acelor cladiri ai caror proprietari nu dispun de banii necesari,  a explicat Pieptea.

Viceprimarul atrage atentia asupra faptului ca,  in cazul producerii unor accidente prin desprinderea unor bucati de tencuiala sau a unor parti din anumite constructii,  accidente care ar avea ca efect producerea de pagube materiale,  ranirea sau chiar pierderea vietii uneia sau mai multor persoane,  raspunderea civila si penala revine proprietarului.

Mai mult decat atat, aceasta raspundere nu este ilaturata prin amplasarea unor inscriptii de avertizare.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Caravana Gaudeamus ajunge la Oradea

Caravana Gaudeamus ajunge la Oradea

Publicat de Andrei Cretoiu, 12 mai 2015, 11:35 / actualizat: 7 iunie 2015, 16:04

Caravana Gaudeamus străbate, din nou, aproape 600 de km pentru a ajunge la Oradea, unde va rămâne timp de 5 zile, între 13 şi 17 mai. După succesul ediţiei pilot din 2014, Radio România aduce, pentru al doilea an consecutiv, actualitatea cărţii la Oradea, în atmosfera unui spaţiu care îmbină „seriozitatea” şi ludicul actului cultural: Parcul 1 Decembrie.

Un târg populat de cărţi, autori şi dialoguri nesfârşite pe marginea lor – astfel se prezintă Gaudeamus Oradea la ediţia a doua, organizată de Radio România şi Primăria Municipiului Oradea, într-un parteneriat unic în istoria de peste două decenii a Târgurilor Gaudeamus.

Gaudeamus Oradea 2015 vă invită la un spectacol de noutate şi inedit pe piaţa românească de carte! Vor ţine capul de afiş al evenimentului:

  • Cele mai recente volume, ieşite de sub tipar în ultimele zile, bestseller-urile momentului şi titlurile în vogă ale anului;
  • Întâlniri cu protagoniştii vieţii literare şi culturale, scriitori şi profesionişti ai cărţii, lansări de carte, ateliere de creaţie;
  • Serii de autor, pachete, oferte promoţionale şi reduceri, acordate cu prilejul târgului de către cei aproape 60 de expozanţi – cele mai importante edituri din România! – prin care cartea devine, pentru câteva zile, maiaccesibilă;
  • Campania de donaţii „Cărţile se întorc acasă”, iniţiată şi derulată de Radio România: o iniţiativă adresată vizitatorilor Târgului, invitaţi să cedeze volumele care le prisosesc celor care au, din ce în ce mai greu, acces la ele;
  • Proiectul „Invitaţi de nota 10: Olimpicii României”, derulat în toate oraşele – gazdă ale Târgurilor Gaudeamus, care recompensează şi promovează performerii din învăţământul românesc, la diferite discipline;
  • Tombola Gaudeamus, cu numeroase premii extrem de atractive şi Concursul Miss Lectura, prin care, la finalul ediţiei, va fi desemnată cea mai frumoasă vizitatoare a târgului din acest an.

Intrarea este liberă, iar programul de vizitare este următorul: miercuri – sâmbătă, între orele 10:00 şi 20:00, duminică, între orele 10:00 şi 15:00. Deschiderea oficială a ediţiei va ave a loc miercuri, 13 mai, ora 13:00.

Iar dacă bilanţul primei ediţii a fost cel puţin comparabil cu cel al unui târg de carte cu tradiţie, sperăm că şi ediţia din acest an se va ridica la nivelul înalt al aşteptărilor participanţilor şi vizitatorilor şi vă invităm să demonstrăm împreună că, cel puţin la Gaudeamus, la pomul lăudat merită să vii cu sacul. Ai toate şansele să te întorci cu el plin de cărţi, amintiri plăcute şi noi cunoştinţe, cu aceeaşi pasiune: CARTEA.

Conferinţa de presă care precede deschiderea ediţiei are loc azi, 12 mai, la ora 12:00, la Primăria Oradea.

Proiect susţinut de Ministerul Culturii. Eveniment organizat de Radio România şi Primăria Municipiului Oradea. BRD Groupe Société Générale – partener principal al Caravanei Gaudeamus 2015. Sponsori: Automobile Dacia, Pusha Fashion.

Pentru detalii suplimentare contactaţi Secretariatul Gaudeamus. Persoană de contact: Connie Chifor (tel. 0745.109.649; e-mail connie@Gaudeamus.ro).

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Editura Casa Radio, în finala Galei Industriei de Carte din România

Editura Casa Radio, în finala Galei Industriei de Carte din România

Publicat de Andrei Cretoiu, 27 aprilie 2015, 12:15

Pentru al patrulea an consecutiv, Editura Casa Radio se află în finala Galei Industriei de Carte din România Bun de Tipar, un eveniment dedicat excelenţei editoriale şi promovării celor mai importante proiecte anuale ale pieţei de carte româneşti.

Audiobook-urile Scrisoare deschisă sau Nu mă mai aşteptaţi la ore mici de Mariana Marin şi După melci de Ion Barbu au fost nominalizate la categoria Cea mai bună carte netipărită: Audiobook de juriul Galei Bun de Tipar, prezidat anul acesta de istoricul literar şi jurnalistul Mircea Vasilescu.

Audiobook-ul Scrisoare deschisă sau Nu mă mai aşteptaţi la ore mici de Mariana Marin dă voce unei mari scriitoare. Mariana Marin, poetă reprezentativă a generaţiei ’80, a părăsit de timpuriu scena poeziei, dar nu şi raftul întâi al literaturii române. Între 1991-2002, a înregistrat pentru posteritate 27 de poeme, cărora li se adaugă poemul Patru fără un sfert de Virgil Mazilescu, în aceeaşi rostire impresionantă a Marianei Marin, precum şi un extras din interviul difuzat în emisiunea Portrete şi evocări literare (realizator: Anca Mateescu, 1995). Volumul reprezintă un eveniment editorial şi datorită întâlnirii colegilor de generaţie: în loc de postfaţă se regăsesc mărturii de Romulus Bucur, Mircea Cărtărescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru şi Ion Bogdan Lefter. Criticul literar Nicolae Manolescu semnează cuvântul-înainte, iar ilustraţiile îi aparţin artistului unei întregi generaţii: Tudor Jebeleanu.

Audiobook-ul După melci de Ion Barbu reprezintă o premieră absolută a Colecţiei Biblioteca de Poezie Românească şi o adevărată experienţă sonor-existenţială. Această culegere de prime înregistrări radiofonice (1965-1969) din opera lui Ion Barbu este deopotrivă un spectacol audio şi vizual. Corpus-ul de poeme împrumută vocile unor importante personalităţi culturale româneşti: Victor Rebengiuc, Dinu Ianculescu, Emil Botta, Ludovic Antal, A.E. Baconsky, Romulus Vulpescu, Constantin Codrescu, Dan Nasta. Volumul de faţă este şi o preţioasă carte de artist, Tudor Banuş intrând într-un fin dialog, mult visat, cu lirica lui Ion Barbu. Albumul beneficiază de un argument de Leonid Dimov (Studioul de poezie, 1969) şi de o prefaţă semnată de poetul Bogdan Ghiu.

În 2014 Casa Radio – editură ce valorifică patrimoniul Radiodifuziunii Române şi emisiuni de colecţie ale Radioului, a primit Trofeul Galei Bun de Tipar, la categoria Cea mai bună carte netipărită – Audiobook, pentru Aşteptând ceasul amintirilor de Dinu Pillat, apărut în colecţia Vocile memoriei. În 2013, Editura a obţinut Diploma de excelenţă pentru cel mai bun proiect de audiobook al anului 2012: I.L. Caragiale, Mofturi (1877-1902). În timp ce în anul 2012, Colecţia Lecturi pe întuneric a Editurii a primit Menţiunea specială a Juriului, la categoria Cea mai bună carte netipărită – Audiobook, pentru titlurile apărute în 2011: Mircea Horia Simionescu citeşte din Ingeniosul bine temperat; Mircea Nedelciu citeşte Ora spre zero şi alte proze; Emil Botta recită …de la Dante la Eminescu…

Anunţarea câştigătorilor va avea loc joi, 14 mai, începând cu ora 18:00, în Aula Bibliotecii Naţionale a României. Gala Industriei de carte din România Bun de Tipar, ediţia a IV-a, este organizată de Headsome Communication şi Asociaţia Editorilor din România (AER), cu sprijinul Ministerului Culturii, Institutului Cultural Român, Bibliotecii Naţionale a României şi Compania de Librării Bucureşti.

Mai multe detalii: www.galabundetipar.ro şi www.edituracasaradio.ro

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!
Actualitate joi, 9 noiembrie 2023, 12:24

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!

  Vă invităm la un eveniment artistic extraordinar al interpretei de muzică folk, dar și colegă a noastră de la Radio România Regional...

Invitație la concert aniversar și lansare de disc ”Lumea mea!” – interpreta de muzică folk MARIA GHEORGHIU!
Actualitate luni, 30 octombrie 2023, 11:55

Acte caritabile pentru susținerea educației

Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii noastre în care vă invit să fiţi parte a unui eveniment caritabil organizat de  Asociaţia Umanitară...

Acte caritabile pentru susținerea educației
Actualitate vineri, 22 septembrie 2023, 16:14

Ziua Satului Românesc

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită duminică, 24 septembrie 2023, să sărbătorim împreună Ziua Satului Românesc....

Ziua Satului Românesc

Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş solicită premierul să numească în fruntea Ministerului Culturii un profesionist recunoscut, indiferent de naţionalitate

Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş solicită premierul să numească în fruntea Ministerului Culturii un profesionist recunoscut, indiferent de naţionalitate

Publicat de Stefania Grigore, 24 iulie 2014, 18:30

Acesta trebuie să schimbe radical modul în care a fost condus Ministerul sub mandatul UDMR.
Conducerea Forumului menţionează, într-un comunicat de presă că doamna Biro Rozalia, propusă de UDMR pentru această funcţie „nu are nici un merit sau vreo performanţă culturală” care să o recomande pentru această funcţie importantă.

Consiliul director al Forumului solicită, totodată, premierului Victor Ponta să dispună un control minuţios asupra modului în care au fost gestionate fondurile publice ale Ministerului Culturii în mandatele lui Kelemen Hunor.

Forumul Civic al Românilor reuneşte aproape 30 de ONG-uri româneşti din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, iar preşedintele de onoare al acestuia este IPS Ioan Selejan, arhiepiscopul ortodox al Covasnei şi Harghitei.

Începe Dracula Film Festival, la Brașov!
Social marți, 15 octombrie 2019, 12:13

Începe Dracula Film Festival, la Brașov!

Ediția a VII-a a festivalului internațional de film fantastic, Dracula Film Festival, se va desfășura la Brașov, în perioada 16-20 octombrie....

Începe Dracula Film Festival, la Brașov!
Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc, la Constanța!
Social vineri, 4 octombrie 2019, 11:38

Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc, la Constanța!

Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc se desfăşoară în perioada 4 – 6 octombrie, în Piaţa Ovidiu din Constanţa, vizitatorii...

Festivalul Gastronomiei şi Vinului Românesc, la Constanța!
”Orașul cântă” – program 14 – 20 septembrie
Social vineri, 13 septembrie 2019, 12:49

”Orașul cântă” – program 14 – 20 septembrie

Orașul cântă oferă bucureștenilor o extindere a proiectelor muzicale ale Festivalului Internațional George Enescu prin peste 250 de evenimente...

”Orașul cântă” – program 14 – 20 septembrie
”Orașul cântă” la Festivalul George Enescu
Social luni, 9 septembrie 2019, 09:00

”Orașul cântă” la Festivalul George Enescu

Orașul cântă oferă bucureștenilor o extindere a proiectelor muzicale ale Festivalului Internațional George Enescu prin peste 250 de evenimente...

”Orașul cântă” la Festivalul George Enescu
Social marți, 13 august 2019, 15:44

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea!

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea, între 30 august și 1 septembrie, pentru al nouălea an...

Rowmania FEST – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle revine la Tulcea!
Social joi, 20 iunie 2019, 12:12

Festivalul Internaţional de Teatru ”Miturile Cetății”, la Constanța

Teatrul de Stat Constanţa organizează, în perioada 20 – 30 iunie 2019, cea de a IV-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru...

Festivalul Internaţional de Teatru ”Miturile Cetății”, la Constanța
Social vineri, 31 mai 2019, 12:14

Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2019

Festivalul Internaţional de Film Transilvania se desfăşoară în perioada 31 mai – 9 iunie 2019 în Cluj, fiind unul dintre cele mai...

Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2019
Social luni, 22 aprilie 2019, 15:13

Obiceiuri și tradiții de Paște

Paştele, sărbătoarea creştină care cheamă oamenii să ia Lumina Sfântă, aduce bucuria unică a Învierii Mântuitorului, dar şi ritualuri...

Obiceiuri și tradiții de Paște