Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a cumpărat aproape 700 de perechi de şosete de lână, croşetate manual, dintr-un sat din judeţul Sibiu.
Un consilier al ministrului a mers miercuri, 20 decembrie, la Sibiu, pentru a prelua comanda făcută de Petre Daea.
Mulţumit de şosetele pe care le-a cumpărat din piaţă, când a lansat luna trecută la Sibiu campania ”Alege oaia”, Petre Daea i-a spus vânzătoarei din Tilişca să îi pregătească mai multe perechi. Femeile din sat au reuşit să finalizeze 680 de perechi de şosete de lână, care vor ajunge la persoanele vârstnice înainte de Crăciun.
Scumpirile apărute în ultima perioadă la ouă şi anumite produse din carne şi lapte nu sunt justificate, consideră ministrul Agriculturii, Petre Daea. El a explicat că, în urma controalelor la producător, s-a constatat că nu au existat modificări în costul de producţie.
În concluzie, nu s-au găsit elemente obiective care să justifice un asemenea preţ. El a spus, astăzi, la Sibiu, că a sesizat Consiliul Concurenţei în legătură cu aceste majorări, pentru a vedea dacă exista alţi factori perturbatori pe piaţă.
Angajaţii APIA din teritoriu vor începe joi, 16 noiembrie, protestele din cauza impactului Legii salarizării asupra veniturilor, care vor scădea începând din 2018.
Declaraţia a fost făcută de preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Octavian Mateescu.
El a mai precizat că nemulţumirile angajaţilor din teritoriu au fost prezentate încă din vara acestui an, atât conducerii APIA, cât şi ministrului Agriculturii, însă au primit doar promisiuni, care până în prezent nu s-au concretizat.
De cealaltă parte, directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunţat că există un proiect de ordonanţă de urgenţă care va reglementa problema salarizării, iar acest aspect le-a fost transmis liderilor de sindicat într-o întâlnire care a avut loc marţi la minister.
Uniunea Europeană va aloca anul viitor 6 milioane de euro pentru promovarea consumului de carne de oaie şi capră, iar România va aplica pentru absorbţia acestor fonduri, afirmă ministrul agriculturii, Petre Daea.
Declaraţia a fost făcută sâmbătă, la Ploieşti, la un eveniment organizat în cadrul campaniei de informare şi promovare „Alege Oaia!”, unde participanţii pot degusta sau cumpăra produse din carne sau lapte de oaie.
Referindu-se la creşterea din ultima vreme a preţului ouălor, ministrul Petre Daea a spus că această situaţie ar fi generată de unele probleme existente la nivel european şi a invocat scandalul ouălor contaminate cu Fipronil.
Cea mai mare seră din România va fi inaugurată săptămâna viitoare în comuna timişeană Biled. Este vorba de o investiţie 100% românească, realizată cu tehnologie olandeză şi repzrezintă cel mai mare proiect din ultimii 12 ani în sectorul horticol de la noi.
Sera de la Biled se întinde pe o suprafaţă de 17.000 metri pătraţi fiind astfel cea mai mare seră pe structură de sticlă, ca suprafaţă, din România. Proprietarul este Silvia Răileanu, care a folosit fonduri europene în realizarea acestei investiţii.
Proiectul are un sistem de încălzire şi eficientizare a consumului de energie prin folosirea de apă geotermală şi boiler, ventilaţie şi un sistem de irigaţii şi eficientizare a consumului de apă prin drenaj care ajunge la 40%.
La evenimentul din 19 octombrie şi-a anunţat prezenţa şi ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Romul produs din cartofi este cea mai populară băutură cehă. În opina UE, în producerea lui se folosește o substanță cancerigenă, dar cehii tratează această opinie ca un atentat la tradiția lor națională.
„Bruxelles-ul să nu ne comande” – se revoltă cehii după comunicatul Institutului European pentru Securitatea Alimentelor, potrivit căruia extractul de rom folosit la producerea romului ceh din cartofi conține un ester cancerigen de acid metilic.
Producătorii cehi, care au avut la dispoziție 10 ani pentru a găsi ceva ce ar putea înlocui această substanță, se revoltă împotriva posibilei interziceri a folosirii acesteia și vorbesc de șicane din partea Bruxelles-ului. Este vorba însă de bani uriași, deoarece romul ceh reprezintă un sfert din consumul total de băuturi alcoolice în Cehia. Cu un consum de 12 litri de persoană pe an, cehii se plasează pe locul doi la consumul de alcool printre țările dezvoltate. Consumul de rom ceh în țară este de circa 1,5 litri de persoană pe an, adică circa 15 milioane litri la nivelul țării. O parte din producție este destinată și exportului.
Fabricile producătoare, care știau de problemă deja de 10 ani și nu au făcut în această chestiune nimic, par surprinși și protestează. „Noi considerăm că acesta este un atentat potențial împotriva tradiției băuturilor alcoolice cehe, care datează din secolul XIX” – a spus pentru portalul iDNES.cs Jaroslav Burkar, directorul Uniunii Producătorilor și Importatorilor de Băuturi Alcoolice. „În plus, substanța aceasta în romul ceh este folosită în cantitate mică”, a afirmat.
Întrucât interzicerea producției de rom ceh potrivit rețetei de până acum va fi sancționată de Comisia Europeană, această argumentație a vrut inițial să o folosească și ministrul agriculturii, Marian Jurecka, dar și-a schimbat opinia.
„Trebuie să verificăm dacă în cantitățile folosite în romul nostru această substanță este într-adevăr periculoasă pentru sănătate. Consider însă că oricum va trebui să ne concentrăm să vedem dacă nu o putem înlocui cu ceva mai sigur și mai bun” – a spus ministrul săptămâna trecută după întoarcerea de la Bruxelles. Este cât se poate de clar că printre ceilalți producători de rom tradițional din cartofi din Austria și Germania nu a găsit aliați care să fie dispuși împreună cu el să se opună interdicției UE.
O mare supărare a provocat cehilor, în anul 2014, nevoia de a schimba denumirea untului pentru prăjit, inventat ca substitut al untului adevărat. Bruxelles-ul a cerut ca denumirea să nu-i ducă în eroare pe clienți (untul pentru prăjit conținea numai 30% unt autentic), lucru pe care cehii l-au tratat ca fiind o “dictatură” a UE. La fel ca și reacția la recenta interzicere a fumatului în restaurante.
Grija UE pentru protejarea sănătății și a drepturilor consumatorilor este prezentată de către o mare parte a politicienilor cehi ca o dictatură a Bruxelles-ului. Nimeni nu este interest de explicarea argumentelor raționale și a motivelor restricțiilor introduce.
Rezultatul este, între altele, locul fruntaș al cehilor pe listele mondiale cu popoarele care trăiesc cel mai nesănătos. Așa reiese din portalul britanic Clinic Compare, care a comparat frecvența apariției obezității, a consumului de alcool și a țigărilor în 179 de țări.
32.000 de oieri s-au înscris în programul de valorificare a lânii, lansat de guvern, a anunţat, la Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa, liderul PSD, Liviu Dragnea. După ce a vizitat o fermă care exportă lână în India, Liviu Dragnea a precizat că programul care prevede stabilirea unei scheme de minimis pentru lană aduce venituri la bugetul de stat şi este un ajutor pentru crescătorii de ovine, în acelaşi timp.
Liviu Dragnea: Vorbim de un program complex de colectare şi de valorificare. Lâna poate fi folosită în foarte multe domenii, şi va fi folosită, a început dej să fie folosită, s-a stabilit o schemă de minimis pentru lână, cu un leu pentru fiecare kg de lână vândut în plus faţă de ceea ce încasează. Vor fi reavizate acele centre de colectare, în primă fază, ulterior – centrele de valorificare, şi vorbim de o resursă naturală care creează venituri venituri pentru ciobani, care creează locuri de muncă şi care creează şi venituri la bugetul de stat şi care creează, în continuare, bogăţie pentru România.
La rândul său, ministrul agriculturii, Petre Daea, a precizat că subvenţia acordată prin acest program este un ajutor important pentru crescătorii de ovine, care acoperă manopera pentru tunsul oilor.
Primarul Timişoarei spune că vrea hipermarket-uri şi pieţe ţărăneşti în oraş, nu exclusiv în spaţiul extraurban. Nicolae Robu a precizat că este vorba despre propunerea ministrului Agriculturii care îi îndeamnă pe parlamentari să legifereze scoaterea hipermarket-urilor în afara oraşelor.
Primarul este de părere că autorităţile trebuie să aibă grijă de producătorii autohtoni însă nu lovind în competitorii lor. Nicolae Robu consideră că producătorii din ţară pot fi susţinuţi prin subvenţii la nivelul celor din alte state membre UE.
“Ca să fiu concret, eu, ca simplu cetăţean consumator, cât şi ca primar, reprezentant al cetăţenilor, vreau ca, dacă doresc să cumpăr produse din piaţă, să am piaţă la îndemână, iar dacă doresc să cumpăr produse din hipermarket, să am hipermarket-ul la îndemână. Şi ambele dorinţe le cam am o dată pe săptămână. Nu mi-ar conveni absolut deloc ca pentru una sau cealaltă să fiu nevoit să fac kilometri, consumând inutil carburant, deci bani şi timp, aglomerând, alături de alţii ca mine, traficul şi producând uzuri maşinii şi drumurilor”, a mai precizat Nicolae Robu.
Germania s-a mobilizat pentru a înăbuși din fașă o criză alimentară, retrăgând de pe piață sute de mii de ouă contaminate cu o substanță toxică, fipronil, și importate în principal din Olanda, relatează AFP.
Lanțurile germane de supermarketuri, de la Lidl la Rewe, au pus capăt comercializării ouălor infectate.
Un sistem de codificare alfanumerică permite identificarea loturilor care trebuie retrase din rafturi.
Consumatorii care au cumpărat ouă din loturile în cauză înainte ca ele să fie retrase de la vânzare sunt invitați să consulte portalul www.lebensmittelwarnung.de pentru a vedea dacă ele sunt sau nu sigure pentru consum.
O „conferință telefonică de criză” a avut loc joi între mai multe regiuni ale Germaniei și guvernul federal german, a anunțat ministrul agriculturii, Christian Schmidt (CSU), la radio. Acesta va susține joi seara un briefing de presă la Berlin, notează AFP.
Miercuri, organismul german KAT, care îi are printre membri pe principalii producători de ouă din Germania și din țările limitrofe, a anunțat că 100 de crescătorii din Olanda au utilizat substanța toxică și au trebuit închise, cărora li se adaugă patru în Germania și una în Belgia.
La originea acestei crize sunt crescătorii de păsări din Olanda care au recurs la Chickfriend, o societate specializată în eradicarea paraziților.
Această societate ar fi utilizat un produs pe bază de plante, Dega 16, contaminat cu substanța activă din mai multe insecticide, fipronil, produs și de firma germană BASF.
Această moleculă, utilizată în mod obișnuit în produsele veterinare împotriva puricilor, acarienilor și căpușelor, este interzisă în tratarea animalelor destinate consumului, precum păsările.
În mare cantitate, fipronilul este considerat „moderat toxic” pentru om de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
El este periculos pentru rinichi, ficat și tiroidă, a precizat organismul olandez însărcinat cu securitatea alimentară și sanitară, NVWA.
Plata subvenţiilor agricole aferente acestui an va fi făcută din 15 octombrie, a anunţat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Ministerul de Finanţe a anunţat că procedurile de plată pentru ultima tranşă pe anul trecut, de peste 33 de milioane de euro, destinată susţinerii producţiei vegetale, au fost finalizate vineri, 30 iunie, cu o zi înainte de termenul limită.
În altă ordine de idei, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că nu se va implica în niciun fel în stabilirea valorii produselor agricole pe piaţa din România. El a precizat că piaţa este cea care trebuie să stabilească preţul, în special în condiţii de supraproducţie.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat, azi, la Botoşani, că plata subvenţiilor agricole aferente anului în 2017 către fermieri va fi făcută începând cu 15 octombrie.
El a dat asigurări că funcţionarii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură vor demara, de luni, controalele în teren, iar la 1 octombrie documentele care stau la baza plăţii subvenţiilor vor fi finalizate.
Plata subvenţiilor în agricultură pentru anul 2016 s-a încheiat pe 31 martie 2017, însă ministrul doreşte ca fermierii să intre în posesia banilor în acelaşi an în care sunt efectuate lucrările în agricultură.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, va discuta, luni, cu liderii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol despre acordarea de ajutoare, în urma pagubelor provocate de secetă.
Tot luni, ministrul va prezenta şi producţiile obţinute la culturile la care s-a finalizat recoltatul. Întâlnirea va loc la sediul Ministerului Agriculturii.
Vă reamintim că, la sfârşitul lunii trecute, agricultorii au solicitat sprijin de la guvern, pentru stabilirea unei scheme de ajutor de stat, în vederea compensării pierderilor din sectorul vegetal înregistrate din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din acest an.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.