Publicat de Gabriel Stan,
18 noiembrie 2024, 15:36
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare desfășurate în toată țara. Data a fost aleasă pentru simbolistica ei: intrarea în vigoare, în anul 1918, a armistițului între Puterile Antantei și Germania, în urma căruia se pune la capăt Primului Război Mondial.
Semnificația acestei zile pentru Armata României este legată și de faptul că în 2003 a căzut la datorie sublocotenentul postmortem Iosif Silviu Fogorași, primul militar român decedat în cadrul de operații din Afganistan.
La ceremonia militară și religioasă organizată la sediul Brigăzii 8 Rachete Operativ-Tactice din Focșani a fost prezent și ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr:Le prezentăm respectul nostru celor care fie au plătit sacrificiul suprem fie s-au întors din teatrele de operații răniți, oameni care sunt un model pentru noi, ceilalți, din cadrul Armatei României, oameni care ne motivează și care demonstrează că țara merită orice sacrificiu.
Emoția pe care am simțit-o cu toții la Focșani cred că este o emoție pe care au simțit-o și alții în diferitele colțuri ale țării, unde respectul nostru a fost cât se poate de explicit exprimat.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): În perioada 1996-2022, România a pierdut 31 de militari în misiunile executate în teatrele de operații, iar alți peste 230 au fost răniți.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit luni, 28 octombrie, la sediul ministerului, cu președintele Comitetului Întrunit al şefilor Statelor Majore al Forțelor Armatei Iordaniene, general-maior Yousef Ahmed Al-Hunaity.
Discuțiile dintre cei doi oficiali au vizat stadiul și perspectivele relațiilor de cooperare bilaterală în domeniul apărării, în contextul evoluțiilor din mediul global de securitate, cu precădere asupra situației actuale din regiunile Mării Negre și Orientului Mijlociu.
Tot la sediul Ministerului Apărării, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a primit vizita unei delegații a Comitetului NATO pentru Politica de Apărare și Planificare, condusă de Angus Lapsley, asistentul Secretarului General al Alianței Nord-Atlantice.
În cadrul întâlnirii a fost subliniată importanța consolidării solidarității aliate în actualul context de securitate, cu accent pe regiunea Mării Negre și evidențiate prioritățile României în cadrul NATO.
Secretarul de stat Simona Cojocaru a declarat că solidaritatea aliată este exersată în teren, iar unitatea între aliați reprezintă cea mai bună strategie pentru a răspunde la provocările actuale la adresa securității în aria euro-atlantică.
Angel Tîlvăr: Prin apartenența la NATO, România beneficiază de garanții de securitate pe care nu le-a mai avut niciodată în istoria ei
Publicat de Gabriel Stan,
14 octombrie 2024, 16:43
La Interviul Săptămânii invitat este ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, care i-a vizitat săptămâna trecută pe militarii români aflați în misiunile din Kosovo și Bosnia și Herțegovina, ocazie pentru a discuta și cu oficialii acestor două operații, KFOR desfășurată sub egida NATO și Eufor-Althea sub steagul Uniunii Europene.
Concluziile acestei vizite le aflăm din interviul realizat de Gabriela Saksa, chiar în campul militarilor români din Sarajevo.
Gabriel Saksa (reporter): Bună ziua și mulțumim că ați acceptat invitația noastră, domnule ministru, la „Interviul săptămânii” la „Jurnal Militar”. Ne aflăm astăzi în Camp Butmir, aici în Sarajevo, unde militarii români participă la misiunea EUFOR Althea.
Angel Tîlvăr:Bună ziua! Vă mulțumesc pentru că manifestați interes pentru activitatea noastră.
Gabriel Saksa (reporter): Chiar locația este la elementul național de sprijin, de aici, de la EUFOR Althea, la Casa Românească, să-i spunem așa. Suntem la finalul vizitei pe care dumneavoastră ați efectuat-o atât aici, în Bosnia și Herțegovina, cât și în Priștina, unde militarii români au participat la misiunea NATO KFOR. Domnule ministru, cum i-ați găsit pe români? Cum e tonusul?
Angel Tîlvăr:Tonusul este bun, ca de fiecare dată. Vreau să vă spun că nu este prima dată când ne întâlnim cu militarii noștri, mai ales că urmează o zi importantă pentru Armata României, ziua în care sărbătorim Armata României și am găsit de cuviință și eu și cei care mă însoțesc în delegație să facem această vizită, pe care ei o așteptau, pentru că era discutată de mai multă vreme şi vreau să vă spun că totdeauna îmi încep ziua de lucru la Ministerul Apărării citind. rapoartele care fac trimitere și la militarii care se află în afara granițelor țării și de fiecare dată când citesc un raport în care mi se spune că starea de spirit e bună și că nu au fost evenimente sau incidente, este un mod bun de a-mi începe ziua.
Deci, așa cum am spus încă de la început, tonusul este bun. Cred că lucrul ăsta l-ați putut observa și dumneavoastră, pentru că am constatat că ați vorbit cu mulți militari, atât la Priștina, cât și aici la Sarajevo.
Gabriel Saksa (reporter): Voiam să mai punctez încă o dată, chiar dacă sunt convinsă că nu mai este cazul, că România are numărul cel mai mare de militari români dislocați în Balcanii de Vest și ce reprezintă practica asta atât pentru NATO, cât și pentru celelalte țări aliate?
Angel Tîlvăr:Știți foarte bine că Balcanii de Vest reprezintă o zonă de interes pentru România, România având vocația unui popor cu predispoziție pentru pace și pentru bună înțelegere. Istoria recentă a făcut ca aceasta să fie o zonă în care este nevoie de un anumit sprijin și lucrul acesta România l-a făcut pentru că, așa cum îmi place mie să spun, suntem un partener de nădejde, atât în format european, cât şi în format NATO.
Faptul că avem aici o prezență consistentă se regăsește și în decizia care s-a luat la nivelul misiunii EUFOR Althea de a încredinţa comanda misiunii unui român.
El face parte din delegația mea, generalul Barbu, și, începând cu anul viitor, el va avea comanda aceste misiuni, lucru care pe noi ne bucură, pentru că, pe lângă faptul că România îndeplinește această importantă și dificilă sarcină, este și o recunoaștere a contribuției pe care Guvernul României, România a avut-o în această zonă a lumii.
Gabriel Saksa (reporter): Avem și un pic de presiune aici, mai ales că e prima dată când se întâmplă acest lucru, cu…
Angel Tîlvăr:Nu știu dacă există presiune, pentru că militarii care vin aici sunt militari care au beneficiat de o pregătire care să-i facă să-și îndeplinească misiunile și în acest mediu.
Cred că orice militar român la un moment dat servește într-un teatru de operații și cred că este util pentru pregătirea lor, iar experiența pe care au acumulat-o atât comandanții, cât și militarii care au făcut parte din astfel de misiuni, sau au servit în astfel de misiuni, îi fac absolut pregătiți pentru sarcinile pe care le au de îndeplinit.
Gabriel Saksa (reporter): Am auzit alocuțiunile dumneavoastră și am văzut că a stat de vorbă și cu militarii români în ambele teatre de operații. Ați vorbit despre tânăra generație. Mai este cumva armata atractivă pentru tânărul român din ziua de azi și, dacă da, cu ce vine în întâmpinarea acestuia?
Angel Tîlvăr:Eu cred că da, pentru că, în primul rând, începând cu sfârșitul anului trecut, cumva cifrele s-au inversat, pentru că aveam un număr de militari care părăseau rândurile forțelor armate, acum avem un număr pozitiv, în sensul că intră în sistem mai mulți decât își exprimă dorința de a ieși.
Dar cred că asta a fost și ca rezultat al faptului că s-a mărit numărul de locuri la instituțiile de învățământ militar, s-au făcut niște lucruri pentru creșterea calității vieții a militarilor și a familiilor acestora astfel încât meseria aceasta să fie atractivă şi din acest punct de vedere.
Nu vorbim și despre faptul că fiecare om, atunci când își face un proiect de carieră, ține seama și de componenta personală a vieții lui.
În rest, cei care intră în rândul nostru cred că sunt oameni care au o iubire de țară dincolo de orice îndoială și dorința de a-și servi țara într-un domeniu care, iată, în această perioadă, când există provocări de securitate, atât în proximitatea noastră, dar și în alte părți ale lumii, fac ca această meserie să presupună și curaj, și dedicație și..
Gabriel Saksa (reporter): Patriotism..
Angel Tîlvăr:… şi patriotism – este un cuvânt pe care ar trebui să-l folosim mai des.
Gabriel Saksa (reporter): Până la urmă, dacă nu ne apărăm noi primii, cine să o facă?
Angel Tîlvăr:Evident, ați spus un cuvânt important, primii. În același timp, cred că este bine să spunem tuturor că, prin apartenența noastră la NATO, România beneficiază de garanții de securitate pe care nu le-a mai avut niciodată în istoria ei.
Dar vreau să subliniez și în acest interviu, așa cum am făcut-o și în alte rânduri, România, la rândul ei, este o țară care contribuie la securitatea în alte părți ale planete și am avut onoarea să văd militarii români atât în Lituania, dar și în Polonia, i-am văzut aici, la Sarajevo – asta este a treia oară, i-am văzut la Priștina de trei ori, plus că, de fiecare dată, în momente care au semnificație pentru noi, organizăm de la sediul ministerului o întâlnire VTC cu toți militarii aflați în teatre de operație.
Deci, suntem la curent cu ceea ce fac ei, ne interesează ceea ce își doresc, ne interesează orice lucru pe care ei îl semnalează ca fiind un lucru care poate fi îmbunătățit. Deci eu cred că așa trebuie să funcționeze lucrurile.
Gabriel Saksa (reporter): Domnule ministru, ultimul subiect pe care vreau să-l atingem astăzi, în „Interviul săptămânii”, de altfel, nici nu a lipsit din nici o ediție „Jurnal militar” este înzestrarea armatei, mai ales acum că beneficiem de aceste granturi americane. Care sunt noutățile?
Angel Tîlvăr:Ultimul lucru pe care pot să vi-l spun este că săptămâna trecută am știut și cred că s-a comunicat la începutul acestei săptămâni faptul că putem cumpăra radare Sentinel, iar două dintre ele pot fi plătite prin intermediul acestor granturi.
Totodată, vom avea vești bune la sfârșitul acestei luni sau începutul lunii viitoare, dar, în linii mari, lucrurile sunt cumva decise vizavi de posibilitatea semnării pentru achiziționarea de F-35, F-35 care reprezintă o capabilitate pe care noi ne-o dorim și mă bucur că guvernul american a încuviințat această achiziție din partea noastră, pentru că este un echipament foarte bun, aflat la ora actuală în vârful tehnologic al echipamentelor de acest fel.
Gabriel Saksa (reporter): Domnule ministru, pe lângă întâlnirile avute în această vizită, în programul dumneavoastră au mai fost și discuții bilaterale. Despre ce a fost vorba?
Angel Tîlvăr:În primul rând, vizavi de întâlnirea pe care am avut-o cu militarii români – și cred că ar fi bine aici să dăm câteva cifre pentru a spune celor de acasă care este amploarea implicării noastre în menținerea unui climat de normalitate în aceste regiuni: deci avem 180 de militari la Pristina și avem aici în jur de 470 de militari, deci e o prezență consistentă, având acasă, în rezervă, în jur de 700, pregătiți pentru a-și îndeplini misiunile în cazul în care este nevoie.
Vreau să vă spun că prezența lor aici se face pe bază rotațională, deci în felul acesta, cât mai mulți militari români beneficiază de forme de pregătire și de participare la misiuni externe, lucru care contribuie foarte mult la pregătirea lor, în general.
Ca să răspund și celei de-a doua părți a întrebării dumneavoastră, pe 20 iunie, la București, am semnat împreună cu ministrul Apărării din Bosnia-Herțegovina un acord de colaborare, de cooperare în domeniul apărării.
Consfinţirea lui deschide posibilitatea unei colaborări militare, care este importantă pentru Bosnia-Herțegovina, aflată în plin proces de transformare și din punct de vedere militar, dar și pentru noi, pentru că Balcanii de Vest și abordarea de tip 360 de grade împărtășită de noi alături de alți aliați din NATO, este o abordare care ne determină să avem un nivel de atenție și în această parte a lumii.
La întâlnirea bilaterală am avut ocazia să comunic faptul că Guvernul României, după inundațiile devastatoare care au lovit Bosnia-Herțegovina, a reacționat foarte repede, ieri ambasadorul nostru informându-mă că o tranșă, un transport de ajutoare din România au și ajuns în Bosnia-Herţegovina.
La rândul nostru, la nivelul Ministerului Apărării, identificăm posibilitatea să ajutăm și noi, pentru că pagubele pe care inundațiile, alunecările de teren le-au produs aici sunt într-adevăr importante și vocația solidarității pe care o are poporul român, pe care a arătat-o de altfel și în ceea ce privește Ucraina, cred că este o vocație care ne permite nouă să ajutăm atunci când este cazul, pentru că și noi, la rândul nostru, am beneficiat de ajutor atunci când a fost nevoie.
De altfel, eu am fost încă din seara în care inundațiile au produs efecte dezastruoase la Galați, a fost împreună cu premierul, cu ministrul de interne, cu ministrul mediului, iar ulterior plecării noastre, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a organizat lucrurile în așa fel încât și Armata României să-și aducă o contribuție, zic eu, deloc de neglijat în ceea ce privește fie salvarea de vieți omenești, fie combaterea efectelor inundațiilor.
Asta îmi de prilejul să-i felicit pe militarii români și pe comandanții lor care au fost implicați în aceste acțiuni și să le mulțumesc pentru dăruirea și pentru dedicația cu care au făcut ceea ce cred eu că merita făcut pentru a ne ajuta semenii.
Gabriel Saksa (reporter): Domule ministru, vă mulțumesc frumos.
Angel Tîlvăr: Şi eu vă mulțumesc frumos și urez tuturor succes și sănătate.
Publicat de Gabriel Stan,
23 septembrie 2024, 14:18
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Miniștrii apărării din țările participante la inițiativa B9 s-au întâlnit miercuri în capitală, unde au discutat despre măsurile aliate de consolidare a posturii de descurajare și apărare.
Cu privire la situația de securitate din regiunea Mării Negre și a flancului estic al NATO, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a subliniat că Federația Rusă rămâne cea mai importantă amenințare la adresa securității aliaților: Statele B9 sunt profund îngrijorate cu privire la incursiunile repetate ale dronelor și rachetelor Federației Ruse în spațiul aerian al NATO, în Polonia, România, Letonia, cât și la escaladarea tensiunilor de-a lungul frontierelor NATO.
De aceea, este necesar un răspuns robust și coordonat la nivel aliat, precum și punerea în aplicare cât mai repede a modelului rotațional al apărării aeriene și antirachetă integrată a NATO.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Formatul București 9 a fost lansat în anul 2015 de România și de Polonia ca o platformă de dialog și cooperare între aliații din estul NATO.
Din inițiativă mai fac parte Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Ungaria.
Reuniunile în acest format se desfășoară periodic la nivelul șefilor de stat, miniștrilor de externe și ai apărării.
Robert Kammerer, noul atașat american al apărării în România
Publicat de Gabriel Stan,
2 septembrie 2024, 19:23
Olivia Bucioacă (realizator rubrică): Noul atașat american al apării în România este colonelul Robert Kammerer.
Acesta s-a întâlnit, marți, la București, cu ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, cu care a discutat despre proiectele comune și despre oportunitățile de cooperare în contextul actualelor provocări geostrategice din regiunea euroatlantică.
Angel Tîlvăr și-a exprimat convingerea că relația română-americană, în cadrul parteneriatului strategic dintre cele două state, va continua să păstreze același nivel consistent al dialogului politico-militar și al cooperării între forțele armate.
Ministrul apărării a mulțumit părții americane pentru angajamentul în România, aspect esențial în consolidarea posturii de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre, într-un mediu de securitate aflat în continuă schimbare.
Colonelul Kammerer îi succede în funcție colonelului Keith Derbenwick, aflat la finalul mandatului de atașat militar în țara noastră.
Angel Tîlvăr: Vreau să mulțumesc celor care găsesc de cuviință să aleagă cariera militară ca fiind o carieră de viitor. Presupune responsabilitate și enorm de mult patriotism
La Interviul Săptămânii invitatul lui Cristian Dumitrașcu este ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, care a vorbit despre deciziile luate și puse în aplicare la nivelul ministerului din punct de vedere al securității,.
Aceste decizii vin pe fondul evenimentelor care au loc la granița României și care sunt menite să ofere un sentiment de siguranță atât nouă cât și celorlalte țări aflate pe flancul estic al alianței.
Cristian Dumitraşcu (realizator): Domnule ministru, bun venit la interviul săptămânii în studioul de televiziune al agenției Media Armatei.
Angel Tîlvăr:Bun găsit și vă mulțumesc pentru invitație.
Cristian Dumitraşcu (realizator): Multe subiecte strânse în ultima perioadă. Oamenii sunt foarte atenți la ceea ce face armata, ceea ce face Ministerul Apărării cu privire la securitate. Înainte de a aborda cele câteva subiecte pe care mi le-am propus, ați venit de la ceremonia de întoarcere a navei-școală „Mircea” din vestitul, de acum, marş anual.
Angel Tîlvăr:Da, a fost o ceremonie emoționantă și mă bucur că un număr mare de oameni au participat la ea, inclusiv părinți ai celor care au servit pe Bricul Mircea. A fost foarte emoționant.
Am fost onorat și de prezența prim-ministrului României și vreau să-i mulțumesc domnului Panait, șeful Forțelor Navale, pentru felul în care a organizat această ceremonie, pe cât de emoționantă, pe atât de simbolică, pentru că una din navele cele mai frumoase aflate în dotarea unei flote parcurge, iată, un nou tur și după aproape 50 de zile, s-au întors, având la bord inclusiv studenți și participanți din alte opt țări, inclusiv 10% din echipaj fiind format din femei și fără incidente și fără probleme de sănătate sau de alt gen. Lucrul acesta ne bucură și, repet, a fost o ceremonie emoționantă și mă bucur că am putut participa.
Cristian Dumitraşcu (realizator): A fost un marș de instrucție cu o conotație, sigur, importantă la nivel de simbol, însă mai este un parteneriat foarte important care a fost semnat în ultima perioadă, acel Black Sea Partner, cum se desfășoară, iată, după semnare.
El a fost semnat de mai multă vreme, dar a devenit operațional chiar în preajma summit-ului NATO de la Washington și una din navele care au însoțit și au protejat Bricul de la Strâmtori până acasă, până în portul din Constanța, a fost o navă pe care noi am achiziționat-o anul trecut, și anume un vânător de mine.
Acest vânător de mine, ca și celălalt, care trebuie să intre în dotarea noastră, vor face parte din această inițiativă, o inițiativă care își propune să asigure pe Marea Neagră protecția împotriva minelor, știut fiind faptul – și dumneavoastră ați relatat în mai multe rânduri – că de la începerea agresiunii neprovocate și nejustificate pe care Rusia a făcut-o împotriva Ucrainei, un număr mare de mine, aproximativ 107, au fost semnalate pe Marea Neagră.
O parte din ele au ajuns și în apele teritoriale ale României. Din fericire, până acum, și aici cred că trebuie să avem un cuvânt de apreciere pentru efortul făcut de militarii români, ca și alte structuri din arhitectura de securitate a statului, nu au existat victime sau pagube semnificative și de fiecare dată am reușit să ne îndeplinim misiunea pe care Constituția și cetățenii ne-au încredinţat-o.
Acest program, care este făcut împreună cu Turcia și cu Bulgaria, este o inițiativă unică din acest punct de vedere și cred că această inițiativă va continua multă vreme de aici încolo, pentru că, în afară de minele care provin din agresiunea Rusiei, există și un număr de mine așa-numite istorice, care provin din al Doilea Război Mondial și care încep sau au început să se desprindă de locul în care fuseseră fixate.
Cristian Dumitraşcu (realizator): De la marină către aviație propun să mergem cu discuția. Centrul F-16, permanentizarea acestui centru. Prima promoție de români și antrenamentele piloților ucraineni. Foarte importantă.
Angel Tîlvăr:Prima promoţie de români și-a încheiat pregătirea. Avem un număr de piloți români care nu numai că au dobândit cunoștințe legate de exploatarea acestui avion, care reprezintă o capabilitate importantă și eficientă pe care o avem, dar au avut posibilitatea, cei care deja zburau pe F-16, să treacă la un alt nivel de pregătire și de utilizare eficientă a acestor capabilități militare.
Nu în ultimul rând, așa cum am spus, atunci când am semnat memorandumul împreună cu Țările de Jos și cu reprezentanții companiei Lockheed Martin, există posibilitatea ca și piloți ucraineni să se pregătească la noi, în acest centru, care este un centru unic în Europa, un centru pe care dumneavoastră ați anticipat, ceea ce voiam să spun și celor care ne urmăresc.
Îmi doresc să fie un centru permanent, pentru că avem nevoie și vor veni 32 de noi aparate F-16 care să se alăture celor existente deja în România şi, evident, pentru exploatarea acestor avioane în cele mai bune condiții și cu cel mai mare impact din punct de vedere al apărării și al asigurării securității spațiului românesc este nevoie de piloți foarte bine pregătiți.
Există o cerere de pregătire a piloților mare la nivel mondial, pentru că aparatul de F-16 este un aparat care va mai fi prezent multă vreme în dotarea diferitelor armate, motiv pentru care această pregătire se făcea de cele mai multe ori în străinătate.
Iată că avem posibilitatea să ne pregătim proprii piloți la noi. Mai mult decât atât, putem pregăti în acest centru și piloți care servesc în alte armate.
Cristian Dumitraşcu (realizator): Pentru că vom merge cu discuția către serviciul de poliție aeriană. A fost o întâlnire simbolică, întâlnirea deasupra României, ministrul olandez al apărării într-un F16 și dumneavoastră în alt F16.
Angel Tîlvăr:În primul rând, cred că simbolic, așa cum ați spus și dumneavoastră, această întâlnire a fost marcată pentru că aparatele destinate instruirii piloților provin din Țările de Jos, iar ministrul olandez a vrut să fie prezent la una dintre etapele în care pregătirea piloților se desfășoară.
Ni s-a părut potrivit la momentul acela să procedăm asemănător și să avem această întâlnire și apoi să formăm un grup de avioane care au aterizat împreună la baza militară care găzduiește centrul și din punct de vedere personal, a fost o experiență absolut impresionantă, experiență care mi-a mărit și mai mult stima și prețuirea pe care o am pentru militarii români și pentru piloții români.
Pentru că am înțeles o dată în plus cât de dificilă este misiunea lor și cât de importantă este pentru noi, cei care nu putem, să avem o impresie directă în ceea ce privește dificultatea pe care o au de depășit, dat fiind faptul că ei de multe ori își depășesc propriile limite biologice.
Cristian Dumitraşcu (realizator): Poliție aeriană, spuneam, ați fost acum câteva zile la schimbarea detașamentului. Sunt ciclic la noi…
Angel Tîlvăr:Rotațional.
Cristian Dumitraşcu (realizator): Rotațional, pe lângă forțele noastre.
Angel Tîlvăr:Sigur, și aș vrea aici să menționez că se pomenește foarte des despre faptul că România beneficiază de rotație în ceea ce privește asigurarea poliției aeriene, dar cred că se cuvine să menționăm faptul că și România, la rândul ei, contribuie în alte regiuni, conform planurilor pe care noi și aliații le elaborăm împreună, contribuie la servicii de poliție aeriană, deci, mă bucur că piloții români sunt apreciați și au avut misiuni importante, care s-au terminat cu bine, așa cum mă bucur că partenerii noștri cu care pregătim aceste misiuni au fost întotdeauna dispuși să contribuie la un element care asigură apărarea pe flancul estic și protejarea spațiului aferent Mării Negre, așa cum ne dorim și așa cum statul român de mai multă vreme propune spre dezbatere și spre atenție tuturor partenerilor regiunea în care trăim.
Deci, acest sistem erogațional a cuprins prezența piloților din mai multe țări.
Ultima echipă care a fost certificată acum două zile, cred sau trei zile, a fost din Spania și mă bucur că ceea ce am stabilit cu ministrul apărării, Margaret Robles, s-a întâmplat exact cum am stabilit, exact când am stabilit și le doresc succes celor care contribuie la apărarea flancului este al NATO și a României.
Cristian Dumitraşcu (realizator): Ar mai fi fost câteva subiecte, însă am să mă limitez la ultimul, anume la situația intrărilor și ieșirilor din sistem, pentru că oricât de bună și oricât de performantă și scumpă ar fi tehnica militară pe care Armata României și nu doar ea o achiziționează, este foarte importantă resursa. Cum stăm aici? E o balanță despre care se vorbește că ies mai mulți, că intră mai puțini sau invers.
Angel Tîlvăr:Nu, au fost perioade în care acest lucru s-a întâmplat exact așa cum l-ați menționat. În momentul de față, din punctul de vedere al intrărilor, pot să vă spun că avem 2.260 de cadre, dintre care și aici o să-mi permit, cu îngăduința dumneavoastră, să vă dau cifre exacte pe care le-am notate.
Este vorba de 750 de ofițeri, de 210 maiștri militari și 1.300 de subofițeri. Din punct de vedere al ieșirilor, am avut 510, dintre care 155 ofițeri, 65 maiștri militari și 290 de subofițeri. Deci este evident că numărul de intrări este mai mare, lucru care ne bucură, asta în condițiile în care trecem printr-o perioadă când provocările la adresa securității europene, a securității statelor NATO și a regiunii sunt evidente.
Eu mă bucur foarte mult și vreau să mulțumesc celor care găsesc de cuviință să aleagă cariera militară ca fiind o și să o califice ca fiind o carieră de viitor și care presupune responsabilitate și enorm de mult patriotism și cred că au luat o decizie bună atunci când au făcut această alegere.
Vreau să vă spun că resursa noastră o acoperim și prin planurile noastre de învățământ, întrucât avem cinci colegii naționale de specialitate și avem și posibilitatea să pregătim din punct de vedere universitar pe cei care doresc să urmeze o carieră militară și cred că oferta noastră educațională a cuprins anul acesta 818 locuri la cele cinci colegii și 1.222 pentru studii universitare cu licență.
Nu în ultimul rând, din punct de vedere al soldaților profesioniști, pe care îi respect deopotrivă și de care avem nevoie deopotrivă cu ofițerii, maștrii militari și subofițerii, am avut un număr de 3800 de intrări și 1750 de ieșiri, dacă cifrele pe care eu le am de câteva zile sunt absolut corecte.
Dar este un proces în dinamică, să nu uităm că anul nu s-a încheiat, dar pot să vă spun cu certitudine că numărul de intrări este mai mare decât numărul de ieșiri și cred că acest lucru este justificat și cauzat, cred că se explică și prin faptul că au existat creșteri salariale atât la nivelul rezerviștilor, cât și la nivelul cadrelor active, care se pare că au contribuția lor atunci când oamenii iau decizii care, până la urmă, sunt decizii cu un nivel de subiectivism destul de mare.
Cristian Dumitraşcu (realizator): Mesajul dumneavoastră de final, unul tradițional, aici, la „Interviul săptămânii” și la Radio, la „Jurnal militar” și la „Pro Patria”.
Angel Tîlvăr:Mesajul meu este – și vă mulțumesc că îmi dați această posibilitate – să îi invit pe cei care doresc, pe 15 august, când vom sărbători Ziua Marinei. Anul trecut, ceremoniile și demonstrațiile care s-au făcut s-au bucurat de un interes extraordinar din partea românilor.
Sper ca și anul acesta să nu-i dezamăgim, pentru că eu am fost foarte mândru de felul în care Armata României a organizat aceste ceremonii, care sunt tradiționale și care întotdeauna am sesizat că umplu de mândrie pe toți cei care participă. Deci, acesta ar fi mesajul meu, în emisiunea pe care o realizăm împreună astăzi, să invit un număr cât mai mare să participe și să îi și urmărim, dar să-i și onorăm pe militarii români care, nu de foarte puține ori, au plătit prețul suprem pentru a-și servi țara.
Cristian Dumitraşcu (realizator): Domnule ministru Tîlvăr, vă mulțumesc pentru prezența la „Interviul săptămânii” și vă mai așteptăm.
Angel Tîlvăr: Şi eu vă mulțumesc foarte mult și vă doresc mult succes.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): În Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu a avut loc, marți, ceremonia de certificare a Detașamentului Forțelor Aeriene Spaniole, dislocat în țara noastră pentru a executa în următoarele patru luni misiuni de poliție aeriană întărită, în comun cu Forţele Aeriene Române.
Detașamentul spaniol este format din aproximativ 150 de militari, piloți și personal tehnic, și opt aeronave F-18 Hornet.
Cu detalii, comandorul Nicolae Crețu, comandantul Bazei 57 Aeriană: Partenerii spanioli au preluat misiunea de la partenerii din Marea Britanie și din Finlanda. În esență, principalul obiectiv al acestor activități este acela de descurajare.
Noi ne bucurăm să vedem că rezultatul muncii fiecăruia dintre militari se concretizează și, practic, în ceea ce privește spațiul aerian al României, nu am avut probleme din punct de vedere al aeronavelor militare care să pătrundă neautorizat.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Prezent la eveniment, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a apreciat participarea militarilor spanioli la misiunile din România drept o dovadă de coeziune și solidaritate aliată, care demonstrează hotărârea colectivă a membrilor Alianței Nord-Atlantice de a consolida capacitatea de reacție și de descurajare a NATO la Marea Neagră.
Olivia Bucioacă (realizator rubrică): Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit miercuri cu echipa de comandă și cu personalul din Statul major al Forţelor Terestre. Șeful Forțelor Terestre Române, generalul-locotenent Ciprian Marin, l-a informat pe ministrul apărării despre principalele obiective și proiectele acestei categorii de forțe ale armatei și a afirmat că instruirea militarilor se face în acord cu ceea ce presupune mediul de securitate actual. Angel Tîlvăr a apreciat modul în care își îndeplinesc misiunile militarii din forțele terestre și i-a asigurat că resursa umană este o prioritate pentru conducerea ministerului.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat, în marja summitului NATO de la Washington, memorandumul de înțelegere privind programul de supraveghere persistentă din spațiu la nivel aliat. Programul urmărește să accelereze cunoașterea situației operaționale și să susțină procesul decizional în cadrul NATO prin creșterea accesului la date, servicii și capabilități spațiale. Ministrul apărării a semnat din partea României și scrisoarea de intenție pentru cooperarea multinațională în vederea dezvoltării și implementării de software aliat pentru servicii de cloud și edge. Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Angel Tîlvăr a participat în Statele Unite ale Americii și la operaționalizarea Centrului de Excelență în domeniul schimbărilor climatice și securității. România este una dintre națiunile sponsor ale acestui centru, alături de alte 11 state, printre care Canada, Franța, Germania, Italia și Marea Britanie. Oficialul român a semnat la Washington și scrisoarea de intenție pentru crearea unui coridor de mobilitate militară între România, Bulgaria și Grecia. Proiectul își propune optimizarea coridoarelor de transport prin crearea unor rute de aprovizionare rutiere și feroviare între statele participante.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit miercuri, la București, cu omologul său coreean, Won-sik Shin. Discuțiile dintre cei doi miniștri au vizat în principal situația de securitate internațională și perspectivele cooperării în domeniul apărării între cele două state ca urmare a semnării, în luna aprilie, a acordului în acest domeniu. Angel Tîlvăr a salutat desemnarea companiei Hanwha Aero Space drept câștigătoarea procedurii pentru achiziționare de către țara noastră a trei sisteme obuzier calibru 155mm de nivel batalion, cu total de 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder.
Şi tot miercuri, ministrul Tîlvăr l-a primit pe ministrul apărării din Bosnia și Herțegovina, Zukan Helez, ocazie cu care s-a evidențiat angajamentul României pentru continuarea prezenței militare în cadrul Operațiunii Uniunii Europene EUFOR Althea, a cărei comandă va fi preluată de țara noastră la începutul anului viitor.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a participat la reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale Alianței Nord-Atlantice, desfășurată la Cartierul General al NATO de la Bruxelles. Reuniunea a avut trei sesiuni – una dedicată consolidării postului de descurajare și apărare, o sesiune în formatul Consiliului NATO-Ucraina, iar alta în formatul Grupului de Planificare Nucleară. Ministrul Tîlvăr a fost prezent și la întâlnirea Grupului de Contact pentru Ucraina.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit miercuri, în Germania, cu reprezentanții companiilor românești din domeniul aeronautic aflați la expoziția de profil de la Berlin.
Discuțiile s-au axat pe găsirea soluțiilor de cooperare în domeniul producției și afacerilor cu celelalte firme participante, precum și pe promovarea propriilor produse pe plan internațional.
Angel Tîlvăr a spus că armata va continua să achiziționeze echipamente și tehnică militară performante, care să asigure capabilitățile necesare îndeplinirii misiunilor și a angajamentelor asumate față de NATO și față de cetățenii români.
Ministrul apărării a mai arătat că susține implicarea firmelor românești în vederea realizării în țară a unei părți cât mai mari a echipamentelor de ultimă generație, ceea ce va permite crearea de noi locuri de muncă în acest domeniu strategic.
La ediția din acest an a expoziției organizate de Asociația Industriei Aerospațiale Germane participă peste 600 de firme.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, împreună cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, au participat pe 20 mai, prin videoconferință, la cea de-a 5-a reuniune din acest an a Grupului de Contact pentru Ucraina. Scopul reuniunii a fost de a analiza, coordona și intensifica eforturile de sprijinire a Ucrainei în contextul ultimelor evoluții ale războiului de agresiune al Federației Ruse. România a reafirmat angajamentul ferm de a susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și de a participa la diferite misiuni de instruire. În cadrul aceleași întâlniri a fost subliniată determinarea de a contribui la inițiativele internaționale de asistență și reconstrucție a Ucrainei și de a continua sprijinul multidimensional oferit.
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-au întâlnit marți cu președinții comisiilor pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Parlament, senatoarea Nicoleta Pauliuc și deputatul Laurențiu Dan Leureanu. Agenda discuțiilor a fost axată pe identificarea soluțiilor de transmitere rapidă către legislativul României pentru dezbatere și adoptare a proiectelor de lege prioritare, necesare asigurării cadrului adecvat de acțiune pentru forțele și mijloacele Ministerului Apărării Naționale în actualul context de securitate. Au fost analizate, de asemenea, stadiul și perspectivele programelor de înzestrare ale armatei, precum și soluții care pot să decurge din derularea acestor programe pentru sprijinirea dezvoltării industriei naționale de apărare.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a vizitat miercuri câteva dintre structurile militare din centrul țării.
La Sibiu, s-a întâlnit și a discutat cu personalul Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est, iar comandantul acestuia, generalul-maior Cristian Dan, i-a prezentat obiectivele principale ale structurii pentru perioada următoare, în contextul în care comandamentul exercită comanda și controlul asupra tuturor structurilor NATO dislocate în România și Bulgaria.
Ministrul Tîlvăr a vizitat la Sibiu și Spitalul Clinic Militar de Urgență și Academia Forțelor Terestre, unde s-a adresat studenților și corpului profesoral: Vreau să vă rog să fiți cei care pot fi modele pentru alți tineri, să îmbrățișeze o carieră militară, o carieră respectată, în același timp respectabilă, o carieră onorată, în același timp onorabilă. Dar dacă respectul ni-l datorează cei din jur, respectabilitatea ne-o câștigăm singuri.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Vizita ministrului apărării a continuat la Alba Iulia, unde s-a întâlnit cu elevii, profesorii și conducerea Colegiului Militar Național „Mihai Viteazul”.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a vizitat marți Baza 95 Aeriană Bacău și două companii cu care ministerul colaborează pentru dezvoltarea unor programe de modernizare a Armatei. La Aerostar Bacău funcționează centrele de mentenanță pentru aeronavele F16 și pentru lansatorul multiplu de rachete Himars și este pregătită o linie pentru asamblarea și fabricare a unor elemente mecanice pentru vehiculul aerian fără pilot tactic-operativ, ale cărui componente vor fi produse de mai multe companii din România. Tot aici, Elmet International fabrică piese pentru transportorul Pirania 5. Din delegația condusă de ministrul Tîlvăr au mai făcut parte șeful Direcției Generale pentru Armamente, generalul-locotenent Teodor Incicaș, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-locotenent Ciprian Marin, și locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-maior Leonard Baraboi.
Olivia Bucioacă (Realizator rubrică): Prezența militarilor americani pe teritoriul României consolidează angajamentul comun în menținerea stabilității regionale, a declarat ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, în discuțiile purtate la București cu adjunctul șefului misiunii diplomatice al Statelor Unite ale Americii în România, Michael Dikerson.
Oficialul român a subliniat importanța parteneriatului strategic cu Statele Unite și a apreciat angajamentul american constant pentru întărirea securității în regiunea Mării Negre.
În cadrul întâlnirii a fost reafirmată susținerea deplină a României pentru avansarea Republicii Moldova pe traseul european.
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit marți, la București, cu noul șef al Gărzii Naționale a Statului Alabama, generalul de brigadă David Pritchett. Cei doi oficiali au discutat despre seritatea la Marea Neagră în contextul războiului din Ucraina și despre cooperarea româno-americană în domeniul apărării. Ministrul Tîlvăr a subliniat importanța măsurilor de întărire a monitorizării și securizării spațiului aerian al României și, implicit al NATO, atât prin eforturi în plan național, cât și prin cooperarea cu aliații. Delegația americană a vizitat și Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, unde s-a întâlnit cu militarii din contingentele aliate dislocate în țara noastră.
Videoconferință între miniștrii român și francez ai apărării
Publicat de Gabriel Stan,
26 februarie 2024, 18:44
Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Ministrul Apărării naționale, Angel Tîlvăr, a vorbit, marți, prin sistemul de videoconferință, cu omologul său francez, Sébastien Lecornu.
Cei doi miniștri au discutat despre cooperarea bilaterală româno-franceză în domeniul militar și despre sprijinul pe care cele două țări îl acordă Ucrainei în războiul contra Federației Ruse.
Ministrul Tîlvăr a subliniat eforturile țării noastre pentru instruirea militarilor ucraineni în cadrul misiunilor EUMAM a Uniunii Europene și Interflex condusă de Marea Britanie.
Cei doi oficiali s-au referit și la cooperarea României și Franței în cadru aliat, în special la contribuția partenerilor francezi la consolidarea flancului estic, prin asumarea conducerii grupului de lupte NATO de pe teritoriul României, dislocat la Cincu, județul Brașov.
Ministrul Angel Tîlvăr a discutat, joi, în cadrul unei vizite de lucru la Viena, și cu omologul său austriac Klaudia Tanner despre situația de securitate din regiunea Mării Negre și Balcanii de Vest, în contextul războiului din Ucraina și despre cooperarea în cadrul inițiativelor și angajamentelor cuprinse în politica de securitate și apărare comună a Uniunii Europene.
Ministrul apărării a depus o coroană de flori la parcela de onoare a Eroilor Români în Cimitirul Central din capitala Austriei.
Angel Tîlvăr: Sunt optimist în ceea ce privește faptul că de la an la an, Armata României va avea echipamente de mai bună calitate și de înalt nivel tehnologic
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a fost invitatul lui Cristian Dumitrașcu la Interviul Săptămânii, într-un dialog despre oamenii din armată, programele de înzestrare dar și despre rolul și locul României în ceea ce privește relațiile militare internaționale în regiune, dar și în lume.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Domnule ministru, bine ați venit în studioul Agenției Media a Armatei! Bună ziua și La Mulți Ani!
Angel Tîlvăr:La Mulți Ani! Bun găsit!
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): 2024, un început de an cu particularități pentru că avem un război la graniță și pentru că oamenii care sunt acasă și ne ascultă sunt foarte interesați de domeniul acesta de securitate. Care sunt principalele planuri de acțiune ale armatei in 2024?
Angel Tîlvăr:Cel mai mult ne interesează situația celor care lucrează în cadrul Armatei României. Pe lângă faptul că suntem interesați de achiziționarea echipamentelor necesare îndeplinirii obiectivelor pe care le avem, aceste echipamente au nevoie de un personal calificat și un personal care să aibă un nivel de trai bun, care să le permită să se concentreze asupra misiunilor pe care le au de îndeplinit.
Anul trecut, în ciuda faptului că s-a vorbit mult despre plecările din sistem, care sunt o realitate, am avut totuși o ușoară creștere, de 400 de persoane. Diferența între cei care au ieșit din sistem și cei care au intrat, au intrat 3100 de oameni, dintre care 1100 ofițeri, 400 maiști militari, 1600 subofițeri.
Au ieșit 2700 de persoane, 800 de ofițeri, 300 maiștri si 1500 subofițeri. Nu stăm bine în ceea ce privește soldații gradați, și anume avem 2300 de intrări și 2400 de ieșiri. Am acordat o mare atenție și învățământului militar. Este un proces continuu. Prezența noastră în multe locuri în care aveam ocazia să prezentăm cariera militară și să vorbim despre ea a fost una crescută.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): O măsură importantă a fost aceea de mutare a selecției în orașele de reședință, descentralizarea, care a avut rezultate imediate.
Angel Tîlvăr: Da. Descentralizarea. Inclusiv la Ziua națională a României. prezența a fost foarte mare la ceremonie și interesul tinerilor a fost unul extraordinar.
Au existat foarte multe discuții, chiar lângă tehnica pe care Armata României a prezentat-o, cu ofițerii noștri care au fost acolo, au interacționat cu publicul și din acest punct de vedere avem semnale relativ bune.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Ne așteptăm la o serie pozitivă în ceea ce privește înzestrarea?
Angel Tîlvăr:Înzestrarea este un proces care ține de felul în care Armata României, categoriile de forțe se poziționează față de nevoile pe care le au. Înzestrarea nu este un proces ad-hoc, este un proces care are la bază mecanisme interne serioase, validate, omologate, care duc în final la decizia de a achiziționa un echipament sau altul. Sunt echipamente care nu pot fi obținute de pe un an pe altul sau în același an.
Este vorba de intervale de timp destul de mari pentru echipamentele de înaltă tehnologie și, din acest punct de vedere, subliniez încă o dată cât de important a fost faptul că un număr de ani, alocarea din PIB a 2% s-a văzut și iată acum avem echipamente care fac diferența aici, pe flancul estic, în context aliat, și mă refer aici la Patriot, la Himars.
Am avut suportul Parlamentului României pentru a ni se aproba achiziționarea unor echipamente de care avem nevoie și pot să dau aici exemplul celor 32 de aparate F-16 care urmează să ne fie livrate. Primele trei au venit pe 29 noiembrie.
Sunt optimist în ceea ce privește faptul că de la an la an, Armata României va avea echipamente de mai bună calitate și de înalt nivel tehnologic. Tancurile Abrams reprezintă un mijloc militar care este așteptat și dorit de către categoria Forțelor Terestre.
Ne aflăm în plin proces de stabilire și a detaliilor și a lucrurilor care țin de nivelul discuțiilor tehnice. Același lucru e valabil și pentru Piranha 5, 224 de unități, care vor implica și industria națională, pentru că o parte din componentele și din ansamblul care formează acest echipament va fi fabricat în România.
De fapt, este o dorință a noastră de a implica cât mai mult industria națională. Menționând încă o dată, pentru cei care ne ascultă, că industria de apărare nu este în portofoliul Ministerului Apărării, este în portofoliul Ministerului Economiei, noi fiind beneficiari și lucrând foarte îndeaproape cu colegii noștri.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Trecem la un subiect de mare interes, acela al securității în zona Mării Negre. Relațiile internaționale, relația foarte bună pe care o avem cu țările NATO.
Angel Tîlvăr:Vreau să interpretăm relațiile bune pe care România le are în cadrul NATO, citindu-le în cheia faptului că militarii români, de-a lungul vremii, și-au dovedit buna pregătire și faptul că sunt militari de nădejde în diferitele situații în care au fost puși.
Reputația pe care militarii români și-au câștigat-o se bazează în primul rând pe munca și pe pregătirea lor, pe pregătirea pe care au primit-o atunci când se instruiau pentru misiunile viitoare, dar și pe calitățile personale pe care aceștia le au. Deci, recunoașterea de care ne bucurăm și care mă face și pe mine să fiu mândru, este o recunoaștere bazată pe eforturile pe care aceștia le depun.
Se discută foarte mult despre prezența militară pe flancul estic și în România. Avem în jur de 1400 de militari la Cincu, în cadrul grupului de luptă unde națiune cadru este Franța, avem la Mihail Kogălniceanu, avem și în alte părți din țară, la Craiova. În același timp, și militari români participă în diferite alte locuri pe glob în misiuni care țin fie de NATO, fie de ONU.
Deci suntem și o țară care primește, pe lângă garanțiile de securitate consfințite de tratate și de Alianța Nord-Atlantică, suntem și donatori de securitate, iar în regiunea Mării Negre, România s-a profilat ca fiind una din țările importante și stabile și care are ingredientele unui aliat de nădejde.
Acesta este și motivul pentru care avem acces la tehnologii de vârf în ceea ce privește echipamentele militare. Suntem prinși în funcții de comandă în cadrul Alianței și cred eu că suntem pe un drum bun.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): La viitoarele ministeriale NATO veți discuta despre măsuri speciale în ce privește granița de est a NATO.
Angel Tîlvăr:Întotdeauna granița de est a NATO, mai ales în contextul în care ne aflăm, a reprezentat unul din subiectele clar asumate la astfel de ministeriale. Dar acest format nu exclude importanța pe care o dăm și altor formate în care ne întâlnim.
Nu foarte târziu ne vom vedea din nou la Ramstein, unde vom discuta despre Ucraina și despre ce se poate face pentru a-i ajuta. Vom discuta din nou despre regiunea Mării Negre și vreau să salut și prin intermediu dvs. că un document important, Black Security Act, a fost susținut și a fost trecut de Parlamentul Statelor Unite, de Congres și el va contribui, zic eu, substanțial, mai ales că este un document care integrează, pe lângă componenta militară, și componentă economică, componentă strategică, un lucru foarte bun pentru noi.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Oamenii care ne ascultă se pot simți în 2024 măcar în aceeași stare de siguranță pe care au avut-o în 2023?
Angel Tîlvăr:Eu cred că anul 2023 a fost un an în care românii și-au putut desfășura activitatea în pace și în ceea ce îmi place mie să spun într-o stare de normalitate. Cred că aceasta este și misiunea principală pe care o armată o are și anume generarea și garantarea unei stări de normalitate în care oamenii să poată să se bucure, să poată munci, să poată avea evenimente de familie, să-și poată petrece concediul, lucru care îmi place să cred că în România s-a întâmplat în 2023.
Nu e mai puțin adevărat că evenimente, incidente care au fost și mă refer aici la prezența minelor pe Marea Neagră, au fost evenimente care erau stârnit îngrijorare, resturile de drone care au căzut pe teritoriul României și chiar dacă nu au produs niciun fel de pagubă materială sau umană, Doamne ferește, ele au generat îngrijorare și reacția noastră în raport cu situația. Mă refer la reacția armatei, care și-a mărit prezența din punct de vedere al felului în care putem depista mai repede o astfel de situație, în care putem reacționa, în care putem prealerta ș.a.m.d.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Ultimul subiect pe care vă rog să îl abordăm este legat de personalul Armatei. Vorbeați despre o îmbunătățire a condițiilor de viață și de lucru.
Angel Tîlvăr:Depinde foarte mult de noi, depinde de legislație, depinde de posibilitățile pe care un stat le are, pentru că vă dați seama că suntem și noi limitați de buget.
Bugetul, oricum pentru armată a fost unul generos și vreau să mulțumesc cetățenilor acestei țări pentru faptul că au înțeles nevoia de înzestrare și nevoia de a avea un corp profesional atât de aplicat. La Vilnius s-a decis ca plafonul minim să fie 2% noi îndeplinind acest criteriu de vreo 7 ani. Anul trecut am avut 2,5%, anul acesta sperăm ca la jumătatea verii să atingem din nou 2,5%. Ieșim din buget acum 2,28%.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): 2% 2,5% sigur, e un buget generos, precum spuneați, însă în mare parte el vine către înzestrare.
Angel Tîlvăr:Înzestrarea este importantă, dar funcționarea instituției este importantă pentru că nu vreau să reducem Armata sau Ministerul Apărării doar la înzestrare.
Ministerul Apărării înseamnă foarte multe domenii. Înseamnă învățământ, înseamnă sănătate, înseamnă cultul eroilor.
Armata României reprezintă un element complex pe care noi trebuie să-l gestionăm într-o manieră care să satisfacă toate nevoile și să păstrăm și echilibrul necesar.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Domnule ministru, vă mulțumesc pentru interviu.
Angel Tîlvăr:Și eu vă mulțumesc și, prin intermediul dvs. urez tuturor un An Bun și gânduri bune! Vă mulțumesc.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Congresul Statelor Unite ale Americii a adoptat strategia de securitate la Marea Neagră. Potrivit oficialilor români, acest lucru înseamnă mai multă siguranță și mai multe investiții în țara noastră. Bogdan Dinu a urmărit subiectul și vine cu detalii. Bogdan Dinu: Securitatea la Marea Neagră a devenit un punct esențial pentru strategia de securitate a Statelor Unite, mai ales după ce Rusia a atacat Ucraina la începutul anului 2022. Este pentru prima dată când importanța strategică a Mării Negre este recunoscută formal de Statele Unite, a transmis Ambasada României la Washington. Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a numit aprobarea documentului drept o zi istorică pentru Parteneriatul strategic româno-american și a declarat că România este pregătită să colaboreze cu Statele Unite la această strategie atât de necesară, consolidând securitatea și stabilitatea regională.
Vizita premierului și a ministrului apărării la Washington
Publicat de prosavioleta,
11 decembrie 2023, 12:28
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a aflat în această săptămână în Statele Unite ale Americii, în cadrul delegației care l-a însoțit pe premierul Marcel Ciolacu. La Pentagon, ministrul Tîlvăr s-a întâlnit cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, cu care a discutat despre cooperarea bilaterală în domeniul apărării și despre contribuția Statelor Unite la securitatea regiunii țării noastre. Cei doi au abordat și subiectul inițiativei comune dintre România, Turcia și Bulgaria pentru înlăturarea pericolului minelor marine din Marea Neagră. Ministrul român al apărării a vorbit și despre modernizarea Armatei României, un demers extrem de important în actualul context de securitate.
Angel Tîlvăr: Această vizită nu a avut în vedere doar înzestrarea Armatei Române, am pus un mare accent pe termene. Există o mare presiune și pe producători, dar există o mare cerință de echipamente militare la nivel global și ne interesează ca să primim la timp lucrurile pe care le-am contractat. Aceasta este a doua mea vizită la Washington, acum ca membru al delegației condusă de premier, dar la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie, eu m-am mai aflat aici la o întâlnire bilaterală cu secretarul Austin. M-am bucurat să constat că lucrurile pe care le-am discutat atunci s-au întâmplat.
Edi Nicola (realizator rubrică): În contextul acțiunilor organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României, echipele de comandă ale structurilor românești dislocate în teatrele de operații din Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Republica Centrafricană, Bulgaria și Polonia au participat la o videoconferință cu ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, cu fostul șef al Apărării, generalul Daniel Petrescu, și cu actualul șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad.
Dialogul cu echipele de comandă ale detașamentelor dislocate în teatrele de operații a reliefat că starea moralului este foarte bună, iar relațiile de cooperare cu militarii aliați și parteneri se mențin la un nivel excelent.
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale:Mă bucur că starea de spirit și moralul sunt foarte bune. Vă doresc la mulți ani și să vă felicit cu ocazia Zile Naționale pentru misiunile pe care le îndepliniți.
Am un cuvânt și pentru familiile voastre care sunt private de prezența voastră într-o perioadă în care sărbătorile ne trimit spre familie și ne țin în mijlocul familiilor.
Îmi exprim aprecierea și pentru această formă de sacrificiu pe care o faceți pentru a vă servi țara și, la rândul meu, să vă doresc la mulți ani și sărbători cu bine tuturor.
Edi Nicola (realizator rubrică): Țara noastră are cea mai importantă contribuție cu militari la misiunea Uniunii Europene de sprijin pentru autoritățile centrafricane în domeniile consiliere strategică și educație pentru forțele de securitate, asigurând și comanda EUTM la nivel de general de brigadă. Detalii despre situația din zonă ne oferă comandantul EUTM, generalul de brigadă Cornel Tonea-Bălan.
Generalul de brigadă Cornel Tonea-Bălan:Dacă ne referim la situația de securitate din perioada similară a anului trecut, se poate observa o scădere destul de semnificativă, atât în ceea ce privește numărul evenimentelor, cât și amploare acestora. Două ar fi cauzele care au dus la acest lucru.
În primul rând, forțele armate centrafricane au ajuns la grad de maturitate care le permite să controleze mai bine situația de securitate, iar în ceea ce privește grupurile armate, în mare parte dintre acestea au aderat la Acordul de Pace.
Edi Nicola (realizator rubrică): Fostul șef al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a apreciat rolul pozitiv al militarilor români din teatrele de operații, subliniind maturitatea de care aceștia dau dovadă în modul exemplar de îndeplinire a misiunilor.
Generalul Daniel Petrescu:Am fost implicat în operațiile executate de Armata României din 1995 încoace.
Prin participarea contingentelor, dumneavoastră dați măsura profesionalismului Armatei României, iar măsura pe care o dați în acest moment este una despre care putem să fim mândri.
Edi Nicola (realizator rubrică): Aflat la început de mandat, actualul șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, cunoaște foarte bine nivelul de pregătire al militarilor români.
Generalul Gheorghiță Vlad:Sunteți foarte bine pregătiți, aveți experiența corespunzătoare pentru a vă duce misiunile la bun sfârșit. Aveți grijă de oamenii din subordine!
Vă doresc din tot sufletul să vă întoarceți acasă cu echipa completă. Nu uitați că sunteți ambasadori ai României în țările în care vă desfășurați acum activitatea.
Edi Nicola (realizator rubrică): În prezent, aproximativ 800 de militarii români se află în misiuni și operații sub comandă sau sub mandat NATO, Uniunea Europeană și ONU.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit în Marea Britanie cu omologul său, Grant Shapps, alături de care a discutat despre dezvoltarea parteneriatului strategic româno-britanic și despre situația de securitate la Marea Neagră, în contextul războiului din Ucraina.
Oficialul român a apreciat contribuția Marii Britanii la consolidarea posturii aliate de pe flancul estic și a evidențiat participarea Regatului Unit la misiunile de poliție aeriană întârită din România și la exercițiile în format bilateral și multinațional.
Cu privire la evoluția conflictului din Ucraina, ministrul Tîlvăr a salutat eficiența misiunii Interflex, coordonată de Marea Britanie pentru instruirea forțelor armate ucrainene, misiune la care participă și România.
Potrivit autorităților militare britanice, peste 30.000 de militari ucraineni au fost antrenați cu succes în cadrul acestei misiuni. Ministrul Angel Tîlvăr a participat în Regatul Unit și la conferința dedicată inițiativei de înzestrare a Alianței Nord-Atlantice cu muniție și rachete.
Publicat de Gabriel Stan,
30 octombrie 2023, 12:56
Teodora Mazere (realizator rubrică): În contextul acțiunilor organizate cu ocazia sărbătoririi Zilei Armatei României, echipele de comandă ale structurilor românești dislocate în teatrele de operații din Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Republica Centrafricană, precum și cele ale detașamentelor din Bulgaria și Polonia, au participat la o videoconferință cu ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful statului major al apărării, generalul Daniel Petrescu.
Agenda convorbirilor a cuprins informări ale militarilor privind preluarea misiunilor, integrarea în structurile multinaționale, precum și despre condițiile de cartiruire și muncă.
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, le-a transmis militarilor aflați în misiuni internaționale faptul că modul în care își îndeplinesc misiunile contribuie zi de zi la întărirea profilului de securitate și a prestigiului României în plan internațional.
Totodată, le-a adresat mulțumiri familiilor militarilor care îi susțin necontenit: Mă bucur că ni s-a raportat că, în funcție de specificul fiecărei zone în care activează, militarii români reprezintă piloni de stabilitate.
În Bosnia, de exemplu, avem cea mai puternică reprezentare din punct de vedere numeric.
De asemenea, în Kosovo, partenerii și colegii mei vorbesc întotdeauna la superlativ de activitatea militarilor români și mă bucur că și acolo militarii români își fac datoria așa cum își fac datoria și în Bulgaria sau, mai nou, în Republica Centrafricană, o zonă care merită atenția noastră și unde, iată, România este prezentă și face o treabă foarte bună.
Teodora Mazere (realizator rubrică): A fost ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr.
Continuăm seria veștilor de la colegi aflați în misiuni externe, iar primele noutăți le aflăm din Kosovo, acolo unde NATO și-a întărit recent forța de acțiune în zonă prin suplimentarea efectivelor cu un contingent format din 200 de militari britanici și 130 de militari români.
La două săptămâni de la sosirea în acest teatru de operații, Vânătorii de Munte desfășoară misiuni alături de partenerii NATO, în vederea menținerii unui mediu sigur și stabil, cât și pentru asigurarea libertății de mișcare a tuturor locuitorilor.
Cu ocazia Zilei Armatei României, colegii noștri au fost felicitați de către camarazii din celelalte armate.
Martha Nigrelle:Sunt locotenent-colonel Martha Nigrelle, ofițer în cadrul Armatei Statelor Unite ale Americii. Este o onoare să particip la această misiune alături de camarazii din România. De Ziua Armatei Române, le urez tuturor: La mulți ani!
Teodora Mazere (realizator rubrică): Din Balcani poposim în Polonia, unde continuă procesul de predare-primire a misiunii între cele două detașamente românești. Zilele acestea s-au făcut recunoașteri în poligoanele de instrucție și în zonele de desfășurare a prezentărilor de tehnică.
Pe lângă ceremonia dedicată Zilei Armatei, colegii noștri au participat la o vizită oficială organizată de către Ambasada României din Polonia, vizită la care au avut invitați aliați americani și polonezi din cadrul Grupului de Luptă NATO și din cadrul națiunii gazdă, Polonia.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Ultima oprire o facem în baza Hohenfels din Germania, acolo unde militarii detașamentului românesc, participant la exercițiul „Combine Resolve XIX”, au sărbătorit Ziua Armatei prin muncă, ei fiind angrenați într-o simulare a unei lupte reale, bazată pe un scenariu fictiv, al cărei obiectiv a fost perfecționarea deprinderilor militarilor în vederea îndeplinirii misiunilor specifice.
Participarea la exercițiu constituie o oportunitate reală de a dezvolta relații de cooperare cu structuri din cadrul NATO și asigură capacitatea de reacție la nivel tactic, precum și perfecționarea capabilităților de dislocare și instruire în comun
Publicat de Gabriel Stan,
30 octombrie 2023, 12:11
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Armatei României a fost sărbătorită miercuri, 25 octombrie, prin mai multe evenimente organizate în principalele garnizoane din țară și în bazele militare din străinătate unde se află în misiune militarii români.
În Capitală a avut loc o ceremonie militară la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol, urmată de festivitatea depunerii jurământului militar a studenților Academiei Tehnice Militare și Universității Naționale de Apărare.
La ceremonia din Parcul Carol a fost prezent și președintele Klaus Iohannis, care a făcut referire, în discursul său, la înzestrarea Armatei și la contextul regional de Securitate: Astăzi, Armata României este o instituție modernă, deplin integrată și interoperabilă cu structurile NATO.
Vom continua să acordăm o atenție deosebită și înzestrării cu echipamente de luptă și de protecție moderne.
Traversăm însă o perioadă foarte complicată, în care pacea şi întregul climat de securitate la nivel global sunt amenințate de conflicte regionale cu potențial de agravare.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a arătat că Ziua Armatei este un moment al recunoștinței românilor față de militari și un omagiu adus eroilor țării: Armata asigură, prin oamenii care îi îmbracă uniforma cu onoare, mândrie, patriotism și simț al datoriei, securitatea și apărarea noastră, a tuturor, și este garantul unei vieți trăite în pace și libertate.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): De Ziua Armatei, Ministerul Apărării Naționale a organizat o ceremonie militară și la Ansamblul Monumental ”Glorie Ostașului Român” de la Carei, acolo unde a ajuns de pe cele trei trasee, albastru, galben și roșu, ştafeta veteranilor Invictus.
În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial au fost trimiși pe front aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar circa 330.000 au fost răniți în luptă.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Capitala Poloniei, Varșovia, a găzduit pe 3 și 4 octombrie a 10-a ediție a Forumului de Securitate, una dintre cele mai prestigioase conferințe dedicate cooperării transatlantice.
Tema centrală din acest an a fost dedicată rolului din ce în ce mai relevant al Europei Centrale și de Est în actualul context de securitate euroatlantic.
România a fost reprezentată la eveniment de ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, care a participat la dezbaterile forumului și, în context, s-a întâlnit cu omologii din Polonia și Slovenia și cu președintele Comitetului Militar NATO, cu care a discutat despre situația de securitate regională, măsurile adoptate la nivel aliat pentru întărirea posturii de apărare și descurajare și despre cooperarea la nivelul Uniunii Europene și în plan bilateral.
Președintele Comitetului Militar NATO, amiralul Rob Bauer, a declarat la Varșovia că este necesar ca industria de apărare din țările aliate să crească producția într-un ritm mult mai susținut, pentru a putea menține în continuare sprijinul pentru Ucraina în războiul cu Federația Rusă.
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Militarii răniți care au reprezentat România la Jocurile Invictus de la Düsseldorf s-au întâlnit joi cu ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr și cu locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, generalul locotent Gheorghiță Vlad, care i-au felicitat pentru participarea la ediția din acest an a competiției. Delegația României la Invictus Games 2023 a obținut 14 medalii: patru de aur, cinci de argint și cinci de bronz. Ministrul Tîlvăr a conferit Emblema de Merit în Slujba Păcii și distincții sportivilor și personalului din stafful tehnic și din echipele de sprijin ale lotului. Căpitanul echipei Invictus România, plutonierul adjutant în retragere Florin Boc, a înmânat ministrului apărării drapelul României, care va fi preluat de următorul căpitan al echipei noastre la viitoarea ediție a Invictus Games. Florin Boc:Am simțit că spiritul Invictus și camaraderia noastră este acolo, în fața tuturor și le-am arătat că și noi putem fi parte din familia Invictus. Va urma o perioadă de pauză, fiecare cred că va pleca în concediu, după care vom începe din nou activitățile și vom participa la diferite competiții naționale, internaționale, Ștafeta Veteranilor, care va pleca de la București și eu o aștept cu drag la Bistrița în data de 21 octombrie.
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Italia este unul dintre principalii contributori la efortul de apărare și descurajare pe Flancul estic NATO. Militarii italieni sunt prezenți la exercițiile aliate desfășurate pe teritoriul României, contribuie cu personal în structurile de comandă NATO găzduite de țara noastră și participă constant la misiunea de poliție aeriană întărită din România. Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, aflat într-o vizită la Roma, la invitația omologului său Guido Crosetto, a salutat decizia Italiei de a afilia forțe la Brigada Multinațională de la Craiova pentru Instruire şi Exerciții. Angel Tîlvăr a vizitat în peninsulă Centrul pentru Înalte Studii Militare în domeniul Apărării și s-a întâlnit cu reprezentanți ai industriei de apărare din Italia, printre care Compania Leonardo, care este prezentă și în România.
Șeful Gărzii Naționale a statului american Alabama, generalul maior Sheryl Gordon la București
Publicat de gabrielasaksa,
18 septembrie 2023, 16:25
Adrian Gâtman (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit, luni, la București, cu șeful Gărzii Naționale a statului american Alabama, generalul maior Sheryl Gordon. Cei trei oficiali au discutat despre securitatea la Marea Neagră și despre impactul războiului din Ucraina asupra spațiului euroatlantic. Referindu-se la recentele atacuri ale Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, ministrul Tîlvăr a arătat că monitorizarea și securizarea spațiului aerian al României vor fi întărite prin sistemele proprii, dar și prin cooperarea cu aliații din NATO. A fost salutată și recenta decizie a Statelor Unite de a disloca în țara noastră aeronave F-16 pentru misiunile de poliție aeriană. Programul delegației americane în România a mai inclus vizite în unități militare din garnizoanele București, Sibiu, Târgu Mureș și Sighișoara.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat marți, 8 august, la ceremonia de repatriere a detașamentului Carpathians Vipers, desfășurată la sediul Bazei 86 Aeriană Borcea. În perioada aprilie-iulie 2023, detașamentul Forțelor aeriene Române, compus din aproximativ 100 de militari români și patru aeronave de luptă F-16 multirol, a fost dislocat în Baza aeriană Šiauliai din Lituania, unde a asigurat serviciul de poliție aeriană întărită în țările baltice.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr:În cele aproximativ 570 de ore de zbor executate pe timpul dislocării, în peste 20 de misiuni reale de poliție aeriană și multiplele zboruri de antrenament și instruire, ați demonstrat nu doar calități impecabile de profesioniști, dar și faptul că România își asumă cu hotărâre partea sa de responsabilitate în ecuația apărării colective NATO. Misiunea din Lituania v-a permis să interacționați și să vă antrenați alături de alte aliații redutabile din NATO, contribuind astfel la creșterea gradului de interoperabilitate al Forțelor Aeriene Române cu structurile similare aliate.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a efectuat luni, 7 august, o vizită oficială în Republica Moldova, la invitația omologului său, Anatolie Nosatîi.
Discuțiile dintre cei doi demnitari au vizat aspecte privind cooperarea bilaterală în domeniul apărării și cooperării în context regional NATO și al Uniunii Europene. Oficialul român a participat la recepționarea celor mai recente donații ale Ministerului Apărării Naționale către Armata Republicii Moldova, constând în echipamente individuale de protecție balistică, respectiv căști de protecție și veste antiglonț, dar și autoturisme de teren.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Ministrul Apărării Naționale, Angel Tâlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au participat marți, 1 august, la ceremonia împlinirii a 50 de ani de la înființarea Brigăzii 1 rachete sol-aer ‘General Nicolae Dăscălescu’. Cu acest prilej, drapelul de luptă al unității a fost decorat cu ordinul Virtutea militară în grad de Ofițer, cu însemn de pace. Prima mare unitate de rachete antiaeriene a Armatei Române a luat ființă în anul 1973. În prezent execută Serviciul de Luptă Poliție Aeriană.
Sorina Vrînceanu (realizator rubrică): Rusia a atacat cu drone, luni, 24 iulie, porturile ucrainene Reni și Ismail, situate pe Dunăre, în apropierea graniței româno-ucrainene.
Atacurile au distrus depozite de armament, depozite de cereale, tancuri cu petrol și echipamente NATO.
După ieșirea Rusiei din acordul care garanta trecerea în siguranță prin Marea Neagră a navelor încărcate cu cereale, Dunărea a devenit o rută alternativă de export pentru Ucraina.
Unul dintre porturile atacate, Reni, se află la distanță foarte mică de România, aproximativ 20 de kilometri.
Autoritățile de la București au condamnat în termeni fermi Federația Rusă pentru atacarea infrastructurii critice a Ucrainei, iar Ministerul Apărării român susține că nu există o amenințare directă la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale.
Angel Tîlvăr, ministrul apărării naționale:În acest moment nu sunt amenințări directe în apele noastre teritoriale sau asupra teritoriului național.
Există posibilitatea ca în astfel de situații să apară și lucruri care să afecteze o zonă care nu este neapărat vizată de conflict, dar vă asigur că suntem în dialog permanent cu aliații noștri și că ne coordonăm permanent cu aceștia și am întărit măsurile de vigilență.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Bulgaria vor forma împreună un comandament regional de componentă pentru operații speciale. Scrisoarea de intenție pentru constituirea acestei structuri a fost parafată de miniștrii apărării din cele două țări.
Înțelegerea vine ca urmare a recunoașterii importanței strategice a regiunii Mării Negre și a faptului că această zonă a devenit o frontieră critică pentru noua arhitectură de securitate euroatlantică.
Viitorul comandament face parte din măsurile de consolidare a posturii de descurajare și apărare de pe flancul estic al NATO.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a evidențiat cooperarea excelentă dintre cele două țări în domeniul apărării și a apreciat angajamentul constant al Bulgariei privind securitatea regională și pentru participarea cu militari la proiectele derulate sub egida NATO în România, în cadrul comandamentelor multinaționale.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul Apărării Naționale a prelungit până pe 28 iulie perioada de înscriere pentru cei care doresc să îndeplinească serviciul militar, ca rezervist voluntar în Armata Română.
Au fost aduse și câteva modificări în ceea ce privește cadrul de pregătire al rezerviştilor voluntari. Astfel, durata pregătirii inițiale a fost redusă la trei săptămâni, iar instruirea va avea un caracter practic aplicativ.
Potrivit Legii privind statutul rezerviștilor voluntari, remuneraţia acordată acestora atunci când nu participă la instruire sau la misiuni a crescut de la 10 la 30 de procente din solda de funcție.
Au fost eliminate: obligația privind restituirea cheltuielilor de recrutare în situația nesemnării contractului și limitările privind plecarea în străinătate.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit, miercuri, în capitală, cu membrii comisiilor pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat și din Camera Deputaților.
Reprezentanții legislativului au fost informați cu privire la evoluția situației de securitate din proximitatea României, stadiul și perspectivele programelor de înzestrare ale Armatei și cu alte teme de interes din sfera securității și apărării, aflate în competența Ministerului Apărării Naționale.
Ministrul Tîlvăr a arătat că este foarte important un dialog constant între instituțiile statului, iar analizele făcute în cadrul acestor întâlniri contribuie la deciziile luate pentru întărirea politicii de apărare și securitate.
Angel Tîlvăr: România se bucură de o reputație din ce în ce mai bună, datorită și consecvenței, dar și faptului a înțeles că în apărare nu se cheltuie ci se investește. Situația existentă dovedește că am luat decizii bune atunci când am mărit bugetul
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Externe în formatul miniștrilor apărării din statele Uniunii Europene, respectiv Comitetului director al Agenției Europene de Apărare.
Concluziile celor două reuniuni le-am aflat chiar de la ministrul apărării naționale, imediat după terminarea întâlnirilor în capitala Belgiei, la Bruxelles, într-un interviu realizat de Cristian Dumitrașcu.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Domnule ministru, bună ziua și bine ați revenit la radio!
Angel Tîlvăr:Bună ziua, bun găsit!
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Sunteți la finalul altei întâlniri importante, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles în formatul miniștrilor apăării din statele membre ale Uniunii Europene și, ca de obicei, sunt lucruri importante care se hotărăsc acolo.
Angel Tîlvăr:Vreau să vă spun că întâlnirea de astăzi este una importantă. Ea a început cu reuniunea Comitetului director al Agenției Europene de Apărare în formatul miniștrilor apărării, așa cum ați menționat și dumneavoastră.
Am continuat cu o sesiune care viza apărarea și sprijinul pentru Ucraina, după care am avut o întâlnire cu toți miniștrii apărării, la care a participat, pe lângă domnul Borrell, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Reuniunea Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare, în formatul miniștrilor apărării, este un format de decizie și în cadrul acestei activități am dezbătut documentul de reflecție elaborat la nivelul EDA privind analiza lecțiilor identificate în urma conflictului din Ucraina și impactul asupra stabilirii noilor priorități în materie de capabilități.
Din acest punct de vedere, pot să vă spun că, în contextul procesului de revizuire a planului de dezvoltare a capabilităților, plan care, așa cum știți, va fi finalizat în noiembrie 2023, am abordat – și, zic eu, a fost o discuție foarte bună – limitările actuale existente la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește capacitatea de producție a industriei de apărare, securitatea aprovizionării cu materii prime sau stimularea inovației în sectorul apărării.
Totodată, am considerat cu toții că această analiză de la care a pornit documentul nu trebuie să fie unica referință pentru stabilirea viitoarelor priorități în materie de capabilități, fiind necesară și reflectarea rezultatelor celor două cicluri derulate în contextul procesului de analiză.
Trec la sesiunea care viza sprijinul acordat Ucrainei. Aici am abordat aspecte privind situația din teren, stadiul implementării misiunilor de asistență, inițiativa privind achiziția comună de muniție și de capabilități din perspectivă europeană.
Așa cum știți, există o dezbatere care, datorită situației de securitate din Ucraina, a căpătat o relevanță din ce în ce mai mare privind elementul de complementaritate și de colaborare transatlantic, respectiv între Uniunea Europeană și Statele Unite.
Cunoașteți foarte bine că acest lucru se bazează pe o declarație din ianuarie și din acel moment s-au activat mecanisme de reflecție și de decizie, care vizează fie procurarea, achiziționarea în comun a elementelor necesare apărării, fie lucruri care țin de complementaritatea acțiunilor din punct de vedere politico-militar, aș spune eu.
Din această perspectivă, noi am oferit punctul de vedere al Ministerului Apărării Naționale, fiind format consacrat miniștrilor apărării, și am subliniat încă o dată necesitatea unei atenții sporite în ceea ce privește regiunea Mării Negre, atât pentru că lucrurile care au fost în discuție pe noi ne interesează în cea mai mare măsură, întrucât considerăm că Marea Neagră a câștigat în relevanță și în profil în contextul conflictului și al agresiunii neprovocate a Rusiei împotriva unui stat suveran, motiv pentru care avem tot interesul ca lucrurile discutate să se întâmple, pentru că este în folosul Armatei României.
Ultimul punct care s-a discutat – cooperarea UE-NATO. Discuțiile au avut loc în prezența secretarului general al NATO, dar nu în ultimul rând şi a comisarului Henri Bretton, pentru că sunt lucruri şi decizii care trebuie luate, care vizează atât iniţiativele comisiei, dar și felul în care Uniunea Europeană, care are în componența sa state membre NATO, se poziționează față de provocările de securitate prin care trecem acum.
Există o solidaritate importantă în ceea ce privește statele membre, cu mici nuanțe pe care probabil că le știți, nuanțe formulate de Ungaria, dar consider că ceea ce și-a propus Putin, și anume să producă fisuri în rândul țărilor democratice și să micșoreze atenția și sprijinul pe care îl acordăm Ucrainei, nu s-a întâmplat, motiv pentru care, din dezbatere, a reieșit că suntem motivați să continuăm acest sprijin şi România a făcut acest lucru încă din primele momente ale invadării Ucrainei de către Rusia în manieră multidimensională și am constatat și atunci când m-am întâlnit cu ministrul apărării din Ucraina, cu dl
Reznikov, care a fost la București, am constatat că România are reputația unui stat care apără valorile democratice și care, alături de aliații săi, este un factor de stabilitate.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Sigur că este greu să armonizezi aspecte legislative și militare între NATO și UE oricând, nu doar pe vreme de război, cum e acum, sigur, de război de lângă noi.
Credeți că totuși, în această situație nefericită a fost și un avantaj? Pentru că lucrurile poate că au mers mult mai țintit și mai unit din partea țărilor NATO și UE, având în vedere că este tocmai acest război de agresiune în desfășurare.
Angel Tîlvăr:Formatul în care ne-am întâlnit astăzi este un format UE la care participarea secretarului general al NATO a contat, pentru că discuțiile pe care le-am avut și faptul că au existat nuanțe în solidaritatea noastră au condus la creșterea coeziunii în ceea ce privește colaborarea dintre Uniunea Europeană și NATO.
Sunt lucruri care apar pe parcursul vieții politice și nu cred că sunt lucruri peste care nu se poate trece. Aceste nuanțe pe care le-am observat, și nu de puțină vreme sunt informații publice și au fost dezbătute public de-a lungul lunilor care au trecut, n-au făcut altceva decât să întărească coeziunea și solidaritatea în interiorul NATO și sperăm ca și cei care au avut rezerve vizavi de anumite decizii să revină la sentimente mai bune și prin dialog, prin diplomație, asta este și rolul acestor întâlniri – să poată fi depășite toate obstacolele.
Aceste obstacole nu sunt o creație nouă în politică, nici în cadrul relațiilor internaționale. Tocmai de aceea, formatele consacrate au loc și funcționează după reguli care permit depășirea obstacolelor. Eu sunt optimist în ceea ce privește acest aspect.
Nu în ultimul rând, ca de fiecare dată, am găsit de cuviință să pledăm pentru cauza Moldovei, pentru că noi considerăm că acest stat cu care noi avem o relație care este dincolo de orice îndoială, considerăm că acest stat trebuie sprijinit.
Și România a făcut-o, a făcut-o și nu de puțină vreme, pentru că drumul european pe care și l-a ales Moldova coincide cu interesele noastre și coincide cu felul în care noi vedem situația politică internațională, motiv pentru care de fiecare dată, în orice format, reprezentanții României, inclusiv eu astăzi, au pledat cauza Moldovei și nevoia de sprijin prin mecanismele și formatele pe care și Uniunea Europeană le are la dispoziție.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Putem dezvolta, domnule ministru, aici mai mult decât ceea ce aţi spus, care sunt mai în amănunt lucrurile cu care noi îi ajutăm pe frații moldoveni?
Angel Tîlvăr:În primul rând din punct de vedere politic, am susținut de fiecare dată proiectele lor care vizează punerea Moldovei pe un drum democratic și pe un drum pro-european, fără doar și poate.
Din punct de vedere economic, cred că toată lumea este la curent cu faptul că, energetic, am ajutat Moldova și am ajutat acest stat să depășească o iarnă care se anunța complicată. Și dacă avem în vedere și faptul că Moldova este cumva în prima linie a agresiunilor hibride ale Rusiei, considerăm că pacea socială și faptul că încercările de destabilizare ale guvernului de la Chișinău au eșuat și ca urmare a faptului că din punct de vedere economic nu s-a produs acea explozie la care se așteptau cei care încearcă să influențeze în mod negativ bunul mers al lucrurilor în Republica Moldova.
Nu în ultimul rând, ținând seama de statutul de țară neutră al Moldovei din punct de vedere bilateral, cu mijloace neletale, încercăm și noi să ajutăm armata Republicii Moldova. Am salutat faptul că de la 0,38% acum alocă 0,55% nu este o creștere foarte mare, dar arată simbolic, dorința Moldovei de a avea posibilitatea să se apere și vedem că este pe un drum bun.
România se bucură de o reputație din ce în ce mai bună, datorită și consecvenței, datorită și faptului că de mai multă vreme, România a înțeles că în apărare nu se cheltuie ci se investește și, iată, situația existentă acum dovedește că am luat decizii bune atunci când am mărit bugetul la 2% în ultimii 6 ani, iar 2,5% alocați în acest an pentru apărare ne dau posibilitatea ca, pe lângă echipamentele și capabilitățile de înaltă tehnologie, vreau să subliniez, pe care le avem acum, să ne putem permite achiziționarea sau fabricarea altora care să satisfacă așteptarea cetățenilor în ceea ce privește datoria armatei de a asigura un climat de pace și de predictibilitate și stabilitate pentru o țară care chiar merită acest lucru.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Cu alte cuvinte, domnule ministru Tîlvăr, și după această întâlnire puteți afirma, putem spune cu toții că stăm mai bine decât înaintea acestei întâlniri? Fiindcă au fost multe întâlniri de acest gen la care ați participat și nu este neapărat vorba aici despre o sinusoidă, ci este un progres, cred, după fiecare astfel de întâlnire.
Angel Tîlvăr:Categoric, dar este un proces. Această întâlnire este una dintr-o serie de întâlniri care au loc cu regularitate, ele țin de un calendar la care am consimțit și noi și pe care l-am adoptat și toate lucrurile se petrec în deplină înțelegere și în acord cu ceilalți parteneri.
Este evident că fiecare întâlnire de acest gen aduce un plus, pentru că pe de o parte, se aduc clarificări, pe de altă parte, așa cum vă spuneam la începutul interviului, lecțiile învățate, experiențele de la începutul conflictului din 24 februarie, de anul trecut și până acum, sunt elemente care ne ajută să ne optimizăm deciziile în ceea ce privește componenta de apărare, să ne armonizăm deciziile și să dovedim o dată în plus că țările care împărtășesc aceleași valori întotdeauna au de câștigat.
Din acest punct de vedere, eu sunt mândru de felul în care România s-a prezentat de-a lungul vremii la acest gen de format.
Cristian Dumitrașcu (realizator rubrică): Invitat la sfârșitul săptămânii a fost ministrul apărării naționale, domnul Angel Tîlvăr. Domnule ministru, mulțumesc și ne reauzim aici la Radio România!
Angel Tîlvăr:Vă mulțumesc și eu și toate cele bune!
Adrian Gîtman (realizator rubrică): România este alături de Republica Moldova în procesul de reformare a Armatei naționale, a declarat ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o la Chișinău.
În urma întâlnirii cu omologul moldovean, Anatolie Nosatîi, acesta a declarat că dezvoltarea capacității de apărare și transformare a armatei într-o instituție modernă, ajustată la standardele naționale și capabilă să ofere securitatea cetățenilor, sunt prioritățile ministerului, iar Guvernul României oferă un ajutor semnificativ în acest sens.
Anatolie Nosatîi: Am convenit asupra consolidării parteneriatului dintre instituțiile noastre de apărare.
Am discutat despre evenimentul istoric pe care Republica Moldova urmează să-l găzduiască la 1 iulie: summit-ul Comunității Politicii Europene. România a fost și este un partener strategic a Republicii Moldova.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul Angel Tîlvăr a subliniat că România susține ferm parcursul european al Republicii Moldova și a confirmat angajamentul pentru intensificarea cooperării pe palierul securității și apărării.
Angel Tîlvăr:Trebuie să continuăm să ne implicăm la nivel internațional pentru sprijinirea puternică a Republicii Moldova, un stat expus la amenințările hibride ale Federației Ruse, accentuate de campanii de dezinformare și propagandă. Pentru noi, Republica Moldova reprezintă o prioritate strategică.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Programul în Republica Moldova al ministrului român al Apărării a mai cuprins între vederi cu președintele Maia Sandu și cu prim-ministrul Dorin Recean, precum și o vizită la sediul Brigăzii 1 Infanterie Motorizată.
Sonia Raicu (realizator rubrică): O nouă reuniune a miniștrilor apărării în formată B9 (București 9) a avut loc marți, 25 aprilie, la Varșovia. Aceasta a fost coprezidată de ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, alături de omologul din Polonia, Mariusz Blaszczak.
S-au analizat provocările de securitate generate de ultimele evoluției ale războiului din Ucraina și implicațiile în plan regional și euroatlantic, continuarea sprijinului internațional pentru Ucraina, evaluarea implementării deciziilor adoptată la Summitul de la Madrid privind postura de descurajare și apărare de pe Flancul Estic, precum și pregătirea Summitului de la Vilnius din 11 iulie 2023.
Ministrul apărării naționale a menționat necesitatea implementării deciziilor Summitului NATO de la Madrid în domenii privind securitatea la Marea Neagră, regiune de importanță strategică pentru Alianță, precum și necesitatea continuării eforturilor NATO-UE pentru sprijinirea Ucrainei și partenerilor din regiune.
Şi tot din agenda Ministerului Apărării, joi, ministrul Tîlvăr și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit cu generalul James B. Hacker, comandantul forțelor aeriene americane din Europa și comandant al Comandamentului Aerian Aliat.
Vizita în România a oficialului american a inclus întâlniri cu echipele de comandă și militarii români din Baza 90 Transport Aerian Otopeni, Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, Baza 86 Aeriană Borcea și Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, precum și cu o delegație a Statului Major al Forțelor Aeriene, condusă de șeful acestei categorii de forțe, generalul-locotenent Viorel Pană.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, şi ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, au semnat, joi, o serie de contracte de finanţare ale unor proiecte de investiţii în infrastructura de sănătate, folosind instrumentele Planului Maţional de Rezilienţă şi Redresare.
Documentele permit finanţarea de construcţii noi la patru spitale militare din ţară. La Piteşti va fi construit un pavilion de chirurgie posttraumatică, a cărui valoare se ridică la aproximativ 111 milioane de lei.
Noi pavilioane politraumă vor fi ridicate la Craiova, cu o investiţie de 52 de milioane de lei, la Sibiu, în baza unui contract de 97 milioane de lei, şi la Braşov, unde vor fi alocate 135 de milioane de lei.
Prin aceste investiţii vor putea fi asigurate servicii medicale pentru circa 33.000 de pacienţi anual. Reţeaua Ministerului Apărării Naţionale cuprinde 11 spitale care oferă servicii medicale atât militarilor, cât şi persoanelor civile.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Schimbare la comandă a Forţelor Terestre Române. Noul şef al acestei categorii de forţe a armatei este generalul-maior Ciprian Marin, care a preluat mandatul de la generalul-locotenent Iulian Berdilă, promovat în funcţia de locţiitor pentru operaţii şi instrucţie la Statul Major al Apărării.
Ceremonia de predare-primire a comenzii şi drapelului de luptă a avut loc marţi, la sediul Statului Major al Forţelor Terestre, în prezenţa ministrului apărării naţionale, Angel Tâlvăr, şi a şefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.
Anterior noii poziţii, generalul-maior Ciprian Marin a comandat Divizia II Infanterie şi Brigada 8 LAROM şi a fost şeful Direcţiei Operaţii la Statul Major al Apărării.
Generalul Marin a participat la două misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan şi are un tur de misiune la Comandamentul NATO de la Madrid.
Teodora Mazere și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Conducerea Ministerului Apărării Naționale a organizat zilele trecute o videoconferință la care au participat reprezentanții echipelor de comandă ale structurilor dislocate în teatrele de operații din Kosovo și Bosnia și Herțegovina, precum și ai detașamentelor aflate în misiune în Bulgaria, Lituania și Polonia.
În deschiderea acestei întrevederi, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a ținut să sublinieze faptul că apreciază modul în care militarii dislocați peste hotare își îndeplinesc sarcinile și reprezintă Armata României în fața partenerilor și aliaților.
Daniel Petrescu:Mă bucur că îmi spuneți că situația de securitate vă permite executarea misiunilor și că nu sunt pericole în acest moment la adresa militarilor noștri. Nu trebuie să lăsăm garda jos.
Aveți misiuni dificile, în special în Lituania, dar și în teatre de operații din Balcani. Vă doresc sărbători binecuvântate acolo unde sunteți în slujba țării și în slujba misiunilor Armatei României pe care le executăm în teatrele de operații!
Teodora Mazere și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Din Lituania, au luat cuvântul piloții români din cadrul Detașamentului Carpathian Vipers, care participă cu patru avioane de luptă F-16 Fighting Falcon la acțiuni de poliție aeriană întărită sub comandă NATO.
Misiunea acestui contingent este de a proteja integritatea spațiului aerian al țărilor baltice și reprezintă o componentă fundamentală a angajamentului NATO față de membrii săi, prima provocare venind la nici o săptămână de la preluarea misiunii.
Comandor Mihăiță Marin, locțiitorul comandantului Detașamentului Carpathian Vipers:Aeronavele F-16 au efectuat prima lor misiune reală în scopul identificării a două aeronave care zburau în spațiul aerian internațional fără a avea un plan de zbor depus și fără a respecta convențiile aeronautice internaționale.
Aeronavele au fost alarmate de Centrul de operații aeriene NATO, au interceptat și au identificat două avioane Suhoi-27 Flanker care aparțineau Federației Ruse.
Teodora Mazere și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Misiune îndeplinită! – au raportat militarii Detașamentului de apărare antiaeriană Sky Guardians, dislocat în baza Bemowo Piskie din Polonia.
După șase luni de pregătire intense alături de partenerii americani, britanici, croați și polonezi din cadrul grupului de luptă NATO, artileriștii focșăneni se întorc acasă, sarcinile lor fiind preluate de colegii din Detașamentul de apărare antiaerieană Iron Cheetahs, generat de Batalionul 348 Dobrogea.
Un alt grup de lupte NATO în cadrul căruia acționează militarii români este cel din Bulgaria, acolo unde un contingent de comunicații și informatică mobilă desfășoară misiuni de sprijin pe linie de specialitate, a raportat comandantul detașamentului românesc, căpitanul Sebastian Motriuc:Misiunea detașamentul de comunicații o reprezintă asigurarea comenzii controlului a Diviziei Multinaționale Sud-Est, cu structurile NATO, dislocate în Bulgaria, aflate sub control opera al acesteia.
De asemenea, detașamentul asigură sprijinul de comunicaţii şi informatică pentru grupul de luptă multinațional din Bulgaria, atât pentru operațiile curente, cât și pentru exercițiile de antrenament planificate pe întreg teritoriul Bulgariei.
Teodora Mazere și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Videoconferința a continuat cu informări legate de situaţia de securitate din zona Balcanilor de Vest, mai precis Kosovo, unde România este reprezentată de o structură compusă din 50 de militari, noutățile fiind aduse de locotenent-colonelul Lucian Pârvu:Nivelul general al amenințării la adresa mediului de securitate și libertății de mișcare se menține la un nivel mediu.
Situația generală de securitate în Kosovo este calmă, dar potențialul de tensionare a acesteia se menține pe fondul persistenței unor factori destabilizatori.
Teodora Mazere și Violeta Proșa (realizatori rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, le-a mulțumit militarilor pentru efortul depus în vederea îndeplinirii misiunilor cele revin în cadrul diferitelor structuri în care acționează, îndemnându-i ca și de acum înainte să demonstreze prin profesionalismul lor că sunt o forță pe care aliații se pot baza.
Angel Tîlvăr:Mă bucur că sărbătorile pascale o să aducă alături de dumneavoastră și de reprezentanți ai Bisericii.
Vă doresc un Paște fericit, liniștit, lipsit de evenimente și să ne vedem cu bine, sănătoși, acasă!
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor” a împlinit 140 de ani de existență. Aniversarea a fost marcată prin mai multe evenimente organizate la Focșani.
Marți a avut loc o ceremonie în cadrul căreia drapelul de luptă al unității a fost decorat prin decret prezidențial cu Ordinul Virtutea Militară în grad de comandor, cu însemn de pace pentru militari. Decorația a fost înmânată de prim-ministrul Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă:Este datoria noastră să nu uităm istoria Armatei Române, onoarea, devotamentul și angajamentul deplin al militarilor români care servesc țara sub drapel.
Ca stat membru al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice suntem de partea bună a istoriei și depinde numai de noi dacă suntem capabili să păstrăm nivelul necesar de stabilitate militară, politică, economică și socială pentru țara noastră.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Prezent la Focșani, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a vorbit despre rolul pe care îl are Armata României, mai ales în regiunea Mării Negre și a punctat importanța care trebuie acordată instituției militare.
Angel Tîlvăr:Desfășurăm de câțiva ani, în baza unei alocări anuale consistente și predictibile pentru bugetul apărării, un program de înzestrare ambițios, care, fără teama de a exagera, poate fi considerat cea mai importantă etapă de modernizare a Armatei României din întreaga sa istorie.
Rezultatele încep deja să se vadă. Tehnica de ultimă generație începe să intre în dotarea unităților noastre militare, inclusiv aici, în Focșani. Însă același context de securitate ne obligă să asigurăm predictibilitate celei mai importante dintre resursele noastre, oamenii în uniformă.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Brigada 282 Blindată este continuatoarea tradițiilor militare ale Diviziei 6 Infanterie, înființată la 1 aprilie 1883, cu garnizoana de reședință la Focșani. Structuri din cadrul brigăzii au participat la numeroase misiuni în teatrele de operații din Balcani, Irak și Afganistan.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit, marți, la București, cu omologul polonez Mariusz Blaszczak.
Cei doi oficiali au apreciat nivelul cooperării militare dintre România și Polonia, atât în plan bilateral, cât și la nivelul NATO și al Uniunii Europene. Polonia este un aliat important și un partener strategic pentru România.
Parteneriatul îndelungat dintre cele două țări a dus la maturizarea unor proiecte importante, cum ar fi abordarea unitară a postului de apărare și descurajare pe flancul estic, a declarat ministrul Tîlvăr.
Armata Română are un contingent de militari în grupul de luptă NATO din baza poloneză de la Bemowo Piskie, iar Polonia are în țara noastră un detașament în cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est de la Craiova.
Ministrul Angel Tîlvăr și generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, sunt zilele acestea în Statele Unite ale Americii, unde au programate întâlniri cu secretarul apărării, Lloyd Austin, cu șeful Statelor Majore Întrunite, generalul Mark Milley, și cu alți oficiali americani.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit la Chișinău cu omologul moldovean Anatolie Nosatîi, cu care a discutat despre intensificarea cooperării în domeniul militar.
România susține Republica Moldova în parcursul pro-european și încurajează participarea la proiectele subsumate inițiativei regionale -Procesul reuniunilor miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est, format în care țara noastră va exercita președinția începând cu a doua jumătate a acestui an.
Ministrul Tîlvăr a dat asigurări că România va susține creșterea fondurilor alocate Moldovei prin facilitatea Europeană pentru pace.
Partea română a apreciat demersurile Guvernului de la Chișinău de a contribui la misiunile de menținere a păcii sub egida Organizației Națiunilor Unite și Uniunii Europene, iar șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-a aflat în Italia la invitația omologului său, amiralul Giuseppe Cavo Dragone.
Cei doi oficiali militari au analizat situația regională de securitate și au discutat despre dezvoltarea capabilităților de apărare prin intermediul Mecanismului de Cooperare Structurată Permanentă al Uniunii Europene, precum și despre implementare a măsurilor NATO destinate întăririi posturii de descurajare și apărare pe flancul estic aliat.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul Apărării naționale, Angel Tîlvăr, a încheiat programul vizitelor oficiale în regiunea Orientului Apropiat.
În cadrul întâlnirii din Qatar cu ministrul de stat pentru apărare, au fost abordate perspectivele de dezvoltare a cooperării în domeniul instruirii în comun, schimbului de informații și dezvoltarea de noi tehnologii pentru apărare.
Cei doi oficiali au discutat și despre situația de securitate internațională, cu provocări fără precedent la adresa arhitecturii de securitate euroatlantice și globale.
În Iordania, ministrul român al apărării s-a întâlnit cu omologul său și cu președintele Comitetului Statelor Majore Întrunite, cu care a stabilit câteva domenii cu potențial de dezvoltare în context bilateral, cum ar fi forțele pentru operații speciale, educația militară, instruire a personalului și industria de apărare.
România exercită până anul viitor un mandat de ambasadă punct de contact NATO în capitala Amman, fapt ce, în opinia ministrului Tîlvăr, poate crea premisele unei implicări active a țării noastre în dezvoltarea capacităților de apărare iordaniene.
A 3-a ediție a conferinței internaționale „Unmanned Systems Forum. Smart Approach, Fast Development”
Publicat de Gabriel Stan,
27 februarie 2023, 14:29
Sonia Raicu (realizator rubrică): Cea de-a treia ediție a conferinței internaționale cu tema „Unmanned Systems Forum. Smart Approach, Fast Development”, organizată de Asociația New Strategy Center cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, a avut loc săptămâna aceasta la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” din București.
Dezbaterile, la care au participat oficiali și experți civili și militari din România, cât și din alte state membre NATO și UE, precum și reprezentanți ai mediului academic și ai unor companii cu o vastă experiență în domeniu, s-au axat pe subiecte de actualitate referitoare la evaluarea impactului războiului din Ucraina asupra mediului de securitate internațional, la un an de la izbucnirea acestuia.
Prezent la conferință, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a declarat că România va continua să sprijine Ucraina atât cât va fi nevoie.
Ministrul Apărării a făcut referire și la utilizarea dronelor în războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina, tehnologii care permit funcționarea cu o autonomie din ce în ce mai mare în acțiuni de recunoaștere, supraveghere, detectare de ținte sau în misiuni de luptă și în război electronic.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.