Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că a luat o decizie în privinţa procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în baza controlului efectuat de Inspecţia Judiciară şi că urmează să formalizeze hotărârea în limitele competenţelor sale legale.
Toader a subliniat însă că nu ministrul Justiţiei face revocarea din funcţie.
Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, afirmă că judecătorii şi procurorii pot protesta spontan sau organizat în calitate de cetăţeni, dar în calitate de magistraţi au restricţii, interdicţii si incompatibilităţi prevăzute de Constituţie şi de legile speciale.
Tudorel Toader a mai spus că magistraţii, prin CSM, îşi dau avizul pe legile justiţiei şi nu cu privire la incriminarea sau dezincriminarea faptelor, precizând că dacă legea este neclară pot apela la Curtea Supremă sau la Curtea Constituţională.
Câteva sute de magistraţi au participat pe treptele din faţa Palatului de Justiţie din Bucureşti, la un protest tăcut faţă de modificările aduse, în Parlament, legilor justiţiei şi Codurilor penale. Proteste ale judecătorilor şi procurorilor au avut loc şi în mai multe oraşe din ţară.
La Sibiu, magistraţii de la Judecătoria Sibiu au anunţat că îşi suspendă, de ieri şi până vineri, activitatea, timp de o oră, între 11:30 şi 12:30.
Marţi, ministrul Transporturilor, Felix Stroe, alături de premierul Mihai Tudose, a participat, la Palatul Victoria, la o întâlnire cu vicepreşedintele Băncii Mondiale, Cyril Muller, în contextul în care oficialii Băncii şi-au arătat interesul de a sprijini construcţia Autostrăzii Ploieşti-Braşov. La întâlnire au mai participat vicepremierul Marcel Ciolacu, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica.
”Banca Mondială a decis să ofere asistenţă în ceea ce priveşte implementarea proiectului Autostrăzii Ploieşti-Braşov. În luna octombrie, oficialii români şi cei ai Băncii Mondiale au discutat despre măsurile necesare demarării proiectului de infrastructură, convenindu-se înfiinţarea unui Comitet de coordonare, la nivelul Secretariatului General Guvernului, condus de vicepremierul Ion Marcel Ciolacu, şi o unitate de implementare a proiectului, la Ministerul Transporturilor, responsabilă de componenta tehnică”, precizează sursele citate.
Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, nu a putut, în acest context, să participe la Comisia de Transporturi din Camera Deputaţilor, unde s-a discutat Proiectul de buget pentru 2018, dar şi-a asigurat reprezentarea oficială prin prezenţa tuturor secretarilor de Stat din MT, responsabili cu domeniile aflate în subordinea Ministerului Transporturilor, subliniază sursele menţionate.
Joi, ministrul Felix Stroe va fi prezent la şedinţa celor două comisii reunite din Parlament, până la votul final pe proiectul de buget al Ministerului Transporturilor pe 2018.
Preşedintele Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Camera Deputaţilor, Lucian Bode, s-a declarat neplăcut surprins, marţi, la începutul şedinţei comisiilor reunite de specialitate din Parlament, de faptul că ministrul Transporturilor, Felix Stroe, nu este prezent la dezbaterea proiectului de buget al MT pentru anul 2018.
”Sunt neplăcut surprins că domnul ministru a decis să nu vină azi în faţa comisiilor reunite. Este prima dată în istorie când la şedinţa de buget ministrul alege un alt program. Eu vreau să le mulţumesc secretarilor de stat care sunt aici prezenţi, dar, până la urmă, este vorba şi de respect. Este vorba despre respect, despre respectul pe care ministrul Stroe trebuie să îl arate comisiilor reunite din Senat şi Camera Deputaţilor”, a spus deputatul PNL Lucian Bode.
La rândul său, preşedintele Comisiei pentru transporturi şi energie din Senat, Butunoi Ionel-Daniel, a precizat că ministrul Transporturilor are o întâlnire cu reprezentanţii Băncii Mondiale şi a dat asigurări că va veni la şedinţa celor două comisii reunite până la votul final pe proiectul de buget al Ministerului Transporturilor pe 2018.
”Tocmai ce am vorbit cu domnul ministru Stroe şi m-a rugat să avem un pic de înţelegere în privinţa programului său foarte încărcat; la ora 10 fără un sfert are întâlnire cu Banca Mondială, împreună cu premierul, pentru a discuta oportunitatea finanţării unor autostrăzi în România, şi cred că va fi bine să începem discuţia pe buget cu angajamentul dumnealui că va ajunge la votul final pentru avizul pe proiectul de buget”, a anunţat deputatul PSD.
Liderii Coaliţiei guvernamentale se vor întâlni, din nou, luni, pentru a decide ce parcurs legislativ vor avea mai multe proiecte de lege aflate pe agenda executivului, a anunţat liderul PSD, Liviu Dragnea.
Unul dintre acestea este cel care va modifica legile justiţiei, iar Coaliţia ar urma să stabilească dacă se va trece la promovarea lor direct în Parlament, în locul procedurii guvernamentale actuale mai lente.
Între timp ministrul justiţiei a venit, cu o nouă propunere pentru Inspecţia Judiciară. Instituţia ar urma să treacă în subordinea unui consiliu de management strategic, format şi coordonat de ministrului justiţiei.
Din acest consiliu mai fac parte procurorul general al României, Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii şi preşedintele Instanţei Supreme, a precizat ministrul Tudorel Toader.
Tudorel Toader, despre înlocuirea sa: Dânşii au deplina abilitare legală să decidă remanierea mea ca ministru
Publicat de adinaiftime,
26 septembrie 2017, 21:30
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi că PSD are deplina legalitate să decidă înlocuirea sa din funcţie.
Întrebat cum comentează declaraţiile recente ale unor persoane din PSD care cer înlocuirea sa din funcţia de ministru, Toader a răspuns: ‘Când la momentul de debut al investirii mele, când mi s-a propus să preiau Ministerul Justiţiei, dânşii au decis şi astăzi, în mod firesc, potrivit competenţelor, dânşii au deplina abilitare legală să decidă remanierea mea ca ministru al Justiţiei. Pentru că nu or să mă întrebe pe mine: ‘Domnule ministru, vreţi să vă remaniem sau nu?’ ‘.
Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a anunţat, luni, că va solicita în Comitetul Executiv Naţional al partidului revocarea din funcţie a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Codrin Ştefănescu s-a arătat nemulţumit de lipsa de reacţie a ministrului Justiţiei faţă de ‘abuzurile Direcţiei Naţionale Anticorupţie’.
‘Nu o să pot propune, de exemplu, aici, la BPN, dar la CEx-ul de săptămâna aceasta, de la sfârşit, de la Suceviţa, cu siguranţă eu voi propune revocarea ministrului. (…) Am spus-o clar. Este prea de tot ce se întâmplă şi avem un ministru care nu intervine cu nimic din punct de vedere legal’, a afirmat Codrin Ştefănescu.
Un nou penitenciar de 1 000 de locuri urmează să fie construit în comuna Berceni, din judeţul Prahova. Guvernul a aprobat achiziţionarea, de către Ministerul Justiţiei, a unui studiu de fezabilitate în acest sens.
Executivul aminteşte că, în prezent, sistemul penitenciar din România are un deficit de peste 7.400 de locuri, iar supra aglomerarea şi condiţiile de detenţie au determinat o hotărâre-pilot a Curţii Europene a Drepturilor Omului, care a solicitat României să prezinte în câteva luni un calendar privind punerea în aplicare a măsurilor care să soluţioneze această situaţie.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că va prezenta, săptămâna viitoare, în Guvern, foaia de parcurs cu privire la decizia CEDO fiind vizate atât măsuri imediate, pentru creșterea capacității de detenție, precum și modificări legislative.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi că urmează să fie construite două noi penitenciare.
‘Sigur într-o săptămână – maxim două, vom prezenta public ceea ce se numeşte foaia de parcurs – măsurile pe care le avem în vedere pentru îndeplinirea cerinţelor Hotărârii-pilot a CEDO. (…) Vom construi două noi penitenciare. Cu unul suntem deja în faza hotărârii de Guvern. Vom extinde penitenciarele existente, vom moderniza acolo unde este de modernizat’, a afirmat Tudorel Toader, la Târgu Ocna, la Festivitatea de absolvire a promoţiei 2017 şi aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare.
El a adăugat că, în opinia sa, o societate modernă şi democratică nu trebuie să aibă ca obiectiv construirea de penitenciare.
‘O societate modernă trebuie să aibă rolul de prevenţie specială ca să nu aibă nevoie de penitenciare’, a subliniat Toader.
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România solicită Guvernului să iniţieze un proces de amplă consultare publică faţă de propunerile privind modificarea legilor Justiţiei formulate de ministrul Tudorel Toader.
”Considerăm că propunerile ridicate de ministrul Justiţiei, sunt direct incidente asupra bunului mers al sistemului şi necesită din această cauză o dezbatere mai largă şi consensul acordat cu bună-credinţă al tuturor actorilor din sistem.
Considerăm că sistemul judiciar trebuie să fie independent, imparţial şi orientat către respectarea valorilor statului de drept”, menţionează sursa citată.
Partidul Naţional Liberal se opune categoric propunerilor de modificare a legislaţiei în domeniul justiţiei.
Liderul PNL Ludovic Orban afirmă că elimarea preşedintelui României din procedura de numire a şefilor de parchete şi trecerea Inspecţiei judiciare în subordinea Ministrului Justiţiei reprezintă un atentat la independenţa justiţiei şi a statului de drept.
Şi Uniunea Salvaţi România condamnă propunerile de modificare a legilor Justiţiei şi anunţă că pregăteşte o moţiune simplă împotriva ministrului Tudorel Toader.
USR consideră că excluderea preşedintelui României din procedura numirii şefilor DNA şi DIICOT şi a Procurorului General se face pentru ca Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu să îşi atingă obiectivele de schimbare a şefilor de parchete şi de închidere a propriilor dosare.
Şi Administraţia Prezidenţială apreciază că propunerile făcute de ministrul Tudorel Toader de modificare a legilor justiţiei se constituie într-un „atac la adresa statului de drept, independenţei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei”.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, se întâlneşte, astăzi, cu reprezentanţii sindicatelor din penitenciare pentru a discuta o serie de propuneri privind îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, aşa cum a recomandat Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Tudorel Toader a declarat recent că guvernul are în vedere construcţia unor penitenciare noi, modernizarea sau extinderea celor existente, precum şi preluarea unor foste unităţi militare care pot fi adaptate şi transformate în unităţi de detenţie.
Ministrul Justiţiei a spus că vor fi făcute şi unele modificări legislative pentru a permite, între altele, introducerea supravegherii electronice a deţinuţilor.
Totodată, ministrul Tudorel Toader a promis că va fi găsită o soluţie pentru nemulţumirile angajaţilor din penitenciare legate de faptul că nu intră în categoriile bugetarilor din sectorul de Apărare care beneficiază de creşteri salariale în baza Ordonanţei de Urgenţă adoptate vineri de Guvern.
Ei acuză lipsa de implicare a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, căruia îi cer demisia.
Solicitarea o vor face, marţi, chiar, la întâlnirea pe care o au cu acesta, a anunţat preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Sorin Dumitraşcu.
În replică, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, promite soluţii pentru angajaţii din penitenciare şi admite că, în acest moment, sunt foarte multe probleme de rezolvat în sistem.
Într-o declaraţie pentru Radio România Actualităţi, ministrul Tudorel Toader a precizat că are în vedere modernizarea şi extinderea penitenciarelor, dar şi achiziţionarea de brăţări electronice pentru supravegherea celor lipsiţi de libertate.
Proiectul de modificare a Legilor justiţiei va fi prezentat public pe 23 august, a anunţat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
El a mai spus că, săptămâna viitoare, va avea loc prima dezbatere a măsurilor pe care Ministerul Justiţiei le propune în legătură cu problemele sistemului penitenciar din România.
Tudorel Toader a afirmat că, în această perioadă, vizitează mai multe unităţi de detenţie din ţară şi analizează felul în care alte state au rezolvat situaţii similare.
Miniştrii se reunesc în şedinţă, la Palatul Victoria, pentru a discuta despre ordonanţele de urgenţă referitoare la trecerea producătorului de energie termică şi electrică ELCEN, de la Ministerul Economiei la Primăria Capitalei, la plafonarea indemnizaţiei de creştere a copilului până la doi ani, modificarea calculului pensiilor militare şi creşterea salariilor lucrătorilor din Ministerul de Interne.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ar putea să prezinte propuneri care să permită publicarea numelor firmelor care practică în România dublul standard şi ar putea să fie definitivat textul legii vaccinării.
Ministrul justiţiei, Tudorel Toader a sesizat Inspecţia Judiciară, în urma înregistrărilor cu şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi. Inspecţia va face verificările de rigoare, iar dacă va constata că anumite verificări îi depăşesc competenţele, sigur, vor fi antrenate şi alte autorităţi, în vederea efectuării unei expertize tehnice – a spus Tudorel Toader la sediul Ministerului Justiţiei. La rândul său, Inspecţia Judiciară a anunţat că instituţia s-a sesizat din oficiu, în urma apariţiei înregistrărilor, făcându-se verificări prealabile „pentru stabilirea existenţei unei eventuale abateri disciplinare”. Amintim că postul România TV a prezentat aseară mai multe înregistrări cu procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, în care aceasta vorbeşte despre diverse dosare în curs.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, urmează să anunţe miercuri, 29 martie, rezultatele evaluării activităţii procurorului general al României şi procurorului şef al DNA.
El a promis că va da detalii despre analiza activităţii celor doi magistraţi, evaluare pe care a iniţiat-o după ce Curtea Constituţională a constatat că DNA şi-a încălcat atribuţiile în cazul anchetei privind Ordonanţa 13.
Tudorel Toader a avut luni, 27 martie, o discuţie, la sediul ministerului, cu Laura Codruţa Kövesi, la finalul căreia şefa DNA a declarat că nu are de ce să demisioneze.
Tot luni, la Ministerul Justiţiei a fost ambasadorul american, Hans Klemm, care l-a asigurat pe ministrul Tudorel Toader de sprijin pentru întărirea statului de drept.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a solicitat marți senatorilor din Comisia juridică să amâne dezbaterea proiectului de lege privind grațierea, arătând că se pregătesc și alte măsuri complementare, menite să rezolve problemele din sistemul penitenciar.
„La nivel de Guvern am vorbit și, în mai multe rânduri, și cu primul-ministru. Noi exprimăm convingerea faptului că proiectul de lege, în forma inițială sau forma amendată pe parcurs, nu reprezintă soluția miracol, minune, care să rezolve problemele din penitenciar. Suntem convinși de faptul că grațierea, în limitele pe care legiuitorul le va stabili, este de natură să rezolve parțial această problemă, pentru că noi pregătim în momentul acesta alte variante, alte măsuri complementare celei de grațiere a pedepselor. De aceea, dacă ar fi după mine, și mă exprim în calitate de ministru al Justiției, și, dacă dvs veți aprecia, eu consider că ar fi utilă și necesară o amânare a dezbaterii, să venim din urmă cu celelalte măsuri complementare care ar rezolva, considerăm noi, în bună parte, problema penitenciarelor, nu numai grațierea, nu numai iertarea”, a susținut ministrul Justiției, în fața membrilor Comisiei juridice a Senatului.
Ministrul a arătat că o amânare a dezbaterilor pe acest proiect de lege este „mai utilă și mai necesară” pentru a găsi „soluția fondului problemei”.
Comisia juridică a Senatului dezbate marți, în vederea întocmirii unui raport, proiectul de lege pentru grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate.
Senatul este prima Camera sesizată în cazul acestui proiect de lege organică, iar inițiator este Guvernul.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.