Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, şi ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, au semnat, joi, o serie de contracte de finanţare ale unor proiecte de investiţii în infrastructura de sănătate, folosind instrumentele Planului Maţional de Rezilienţă şi Redresare.
Documentele permit finanţarea de construcţii noi la patru spitale militare din ţară. La Piteşti va fi construit un pavilion de chirurgie posttraumatică, a cărui valoare se ridică la aproximativ 111 milioane de lei.
Noi pavilioane politraumă vor fi ridicate la Craiova, cu o investiţie de 52 de milioane de lei, la Sibiu, în baza unui contract de 97 milioane de lei, şi la Braşov, unde vor fi alocate 135 de milioane de lei.
Prin aceste investiţii vor putea fi asigurate servicii medicale pentru circa 33.000 de pacienţi anual. Reţeaua Ministerului Apărării Naţionale cuprinde 11 spitale care oferă servicii medicale atât militarilor, cât şi persoanelor civile.
Solicitarea certificatelor de vaccinare şi vindecare trebuie făcută cu cel puţin cinci zile lucrătoare înainte de momentul utilizării, a anunţat Ministerul Sănătăţii.
„Pentru certificatele de vaccinare şi vindecare, solicitarea de eliberare prin portal trebuie realizată de către solicitant cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării certificatului, iar pentru certificatele de testare solicitarea se realizează după efectuarea testului, dar cu cel puţin 12 sau 48 de ore înainte de momentul utilizării certificatului, în funcţie de tipul de test efectuat”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat anterior că în cadrul şedinţei de guvern de marţi a fost aprobat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se reglementează cadrul legal pentru eliberarea, începând cu data de 1 iulie 2021, a certificatului digital COVID-19 pentru călătoriile în UE.
Ea a menţionat că certificatele eliberate vor fi valabile în următoarele intervale:
certificatele de vaccinare, până la data de 30 iunie 2022;
certificatele de testare – 24 de ore pentru testul antigen rapid şi 72 de ore pentru testul real-time PCR;
certificatele de vindecare – 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2 înregistrat în platforma informatică CoronaForms.
Certificatele vor putea fi eliberate în format digital, iar pentru persoanele care nu au acces la acestea în format digital, primăriile, direcţiile de evidenţă a populaţiei şi direcţiile de sănătate publică vor putea asista cetăţenii pentru eliberarea certificatului în format letric.
„A fost creată de către STS şi o platformă electronică de verificare a codurilor QR generate de acest certificat digital. Deocamdată, nu este reglementată utilizarea în intern”, a spus Ioana Mihăilă.
Ministrul român al sănătăţii, Sorina Pintea, s-a întâlnit, marţi, cu omologul său bulgar, Kiril Ananiev, cu care a discutat despre asigurarea accesului pacienţilor la medicamente, precum şi preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2019, relatează BTA. „În anul 2016, statele noastre au semnat un acord de cooperare privind asigurarea accesului la medicamente pentru pacienţi. Acordul nu a fost pus în practică şi propunem reluarea negocierilor şi îmbunătăţirea unor anumite texte din acest document. Mai mult, vrem ca memorandumul de cooperare în domeniul sănătăţii şi ştiiţelor medicale, care datează din anul 1996, să fie „actualizat”, a menţionat Pintea, potrivit unui comunicat de presă al Ministerul Sănătăţii din România. Ministrul Ananiev a fost de acord cu propunerile părţii române şi un grup de lucru, format din experţi, va începe să lucreze la modificări, subliniază sursa citată.
„Cooperarea în domeniul medicamentelor ar putea să înceapă la sfârşitul primului trimestru al anului 2019, după aplicarea noului sistem de asigurări, pe care Ministerul bulgar al Sănătăţii îl pregăteşte. Cei doi oficiali au dezbătut de asemenea reformarea sistemului de asigurări de sănătate şi a sistemului de ajutor de urgenţă în Bulgaria. La solicitarea părţii bulgare, ministrul sănătăţii va prezenta legislaţia românească pentru funcţionarea sistemului de ajutor de urgenţă”, se mai arată în comunicat.
Ministrul sănătăţii, Florian Bodog va semna marţi, la Palatul Victoria, contractele pentru achiziţia a 14 echipamente pentru tomografie computerizată şi 24 de aparate de rezonanţă magnetică, destinate mai multor spitale de urgenţă şi judeţene şi din Bucureşti care nu au astfel de dotări.
În plus, vor fi cumpărate 21 de sisteme informatice pentru stocarea, recuperarea, prezentarea şi partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT sau RMN.
Ministerul de resort aminteşte într-un comunicat că a fost deblocat acordul din 2014 de împrumut, încheiat cu Banca Mondială, care prevede achiziţia de echipamente de imagistică, fondurile începând să fie accesate după 2017.
Acordul, în valoare de 250 de milioane de euro, mai prevede şi construcţia de secţii noi ATI şi primiri urgenţe, centre de mari arşi şi blocuri operatorii, precum şi reabilitarea şi dotarea centrelor existente pentru diverse specialităţi.
Prof. dr. Florian Bodog, ministrul Sănătății a discutat în această dimineață cu prof. dr. Adrian Streinu – Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase “Prof.Dr. Matei Balș” despre activitatea secției de terapie intesivă (ATI) din cadrul unității medicale.
Managerul Institutului l-a asigurat pe ministrul Sănătății că secția de Terapie Intensivă funcționează, acordând servicii de urgență pacienților. Singurele cazuri care sunt redirecționate către alte unități medicale până în data de 8 ianuarie a.c. când se va remedia situația, sunt cazurile care necesită ventilație mecanică.
Florian Bodog, ministrul Sănătății va acorda tot sprijinul Institutului pentru scoaterea de urgență la concurs a locurilor vacante de medici în specialitatea terapie intensivă. De asemenea, Centrul Operativ de Urgență al Ministerului Sănătății va colabora în această perioadă cu Institutul Matei Balș pentru redirecționarea cu prioritate a pacienților care necesită ventilație mecanică.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţii medicilor care au obţinut punctaj de promovare la concursul de Rezidenţiat din anii 2015-2017, dar nu au post. Ministrul i-a informat asupra demersurilor de identificare a unor soluţii optime pentru ca ei să profeseze.
Bodog le-a comunicat medicilor că şi în prezent există cadrul legal care oferă posibilitatea absolvenţilor facultăţilor de medicină care nu devin medici rezidenţi să desfăşoare activitatea ca medici cu competenţe limitate în cabinetele medicilor de familie, unităţi sanitare, dispensare, sub îndrumarea unui medic cu drept de practică.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii a început să identifice soluţiile legale pentru ca aceşti medici să poată fi încadraţi în compartimentele cu deficit de personal din direcţiile de sănătate publică.
Ministrul Sănătății s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții pacienților care necesită tratament cu imunoglobulină.
În cadrul acestei întâlniri, ministrul Sănătății le-a informat pe reprezentantele asociației de pacienți prezente despre stadiul aprovizionării cu imunoglobulină și măsurile pe care le va întreprinde Ministerul Sănătății în perioada imediat următoare pentru a asigura necesarul de imunoglobulină.
La nivelul Ministerului Sănătății s-a înființat o structură de urgență care are rolul de a direcționa stocurile identificate de imunoglobulină în unitățile sanitare din țară către cazurile urgente de imunodeficiență primară care necesită tratament imediat. Va fi înființată o linie telefonică specială la care medicii din toată țara pot anunța apariția cazurilor grave care necesită tratament cu imunoglobulină, pentru ca medicamentele necesare sa fie direcționate către unitatea sanitară care are în îngrijire pacientul.
Această structură va gestiona și cantitățile de imunoglobulină necesară tratamentului imunodeficienței primare, care vor fi puse pe piață de furnizor până la sfârșitul anului.
De asemenea, Ministerul Sănătății intenționează să realizeze un stoc de imunoglobulină care sa acopere necesarul la nivel național pentru o perioadă de 6 luni.
În prezent, se lucrează la modificarea cadrului legislativ care să permită introducerea unui nou tip de imunoglobulină pe piață, cu administrare intradermică.
Peste 2.000 de flacoane de imunoglobulină au fost trimise, duminică noaptea, 3 decembrie, spre toate spitalele din ţară, după ce au fost verificate, a anunţat, pe contul său de socializare, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.
El a mai spus că în următoarele două săptămâni vor mai fi distribuite încă 11.000 de flacoane, care vor acoperi nevoile pacienţilor din România.
Florian Bodog sfătuieşte spitalele, care se confruntă cu cazuri urgente şi nu dispun de doze de imunoglobulină, să apeleze la alte unităţi medicale din ţară, unde ministerul a identificat existenţa a 1.700 de fiole de imunoglobulină.
Reamintim că o femeie de 69 de ani a murit, săptămâna trecută, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia din cauza lipsei acestui medicament.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a cerut ca Inspecţia Sanitară de Stat să facă un control la Spitalul de arşi din Bucureşti, după ce unul dintre cei doi mineri internaţi acolo, în urma exploziei de săptămâna trecută de la Mina Uricani, a murit în această dimineaţă.
Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al ministerului, Oana Grigore, după ce în spaţiul public au apărut acuzaţii că minerul ar fi decedat din cauza unor infecţii intraspitaliceşti. Celălalt miner internat la Spitalul de Arşi urmează să fie externat mâine. Un al treilea rănit este internat la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală şi se află în stare stabilă.
Reamintim că un om a murit imediat după explozia de la Mina Uricani.
O nouă tranşă de 3.000 de flacoane va fi asigurată în luna ianuarie a anului viitor. Asigurările au fost date miercuri, 1 noiembrie, de producători ministrului Sănătăţii, Florian Bodog.
Mai mult, un producător care a ales să părăsească piaţa din România în luna mai 2016 şi-a anunţat intenţia de a reveni, informează Ministerul Sănătăţii.
Imunoglobulina este o substanţă obţinută din plasma sanguină umană.
Această plasmă, în urma prelucrării, conţine anticorpi care protejează organismul împotriva bolilor.
Pacienţii cu afecţiuni autoimune sunt cei mai afectaţi de lipsa imunoglobulinei, de care ei sunt dependenţi.
Problemele salariale ridicate de sindicatele din sănătate sunt ca şi rezolvate, a declarat preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, la finalul unei scurte întâlniri cu premierul Mihai Tudose, ministrul sănătăţii şi liderul PSD, Liviu Dragnea. În perioada următoare liderii Sanitas vor analiza toate soluţiile prezentate de Guvern la problemele de natură salarială care i-au scos în stradă în ultima perioadă – în principal plafonarea sporurilor, eliminarea tichetelor de masă şi transferul contribuţiilor sociale exclusiv în sarcina angajaţilor – dar spun că „la prima mână” sunt mulţumiţi de rezolvări şi de faptul că nu riscă pierderi de venituri după 1 ianuarie 2018. Federaţia urmează să stabilească şi dacă mai respectă calendarul protestelor anunţate pentru această toamnă.
A început sã scadã numãrul cazurilor de rujeolã în România, dar se semnaleazã tot mai multe cazuri de infecții respiratorii, mai multe decât în sezonul trecut, dar în intervalul așteptat pentru aceastã perioadã, explicã specialiștii de la Centrul de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
Cât despre gripã, în ultima sãptãmânã s-au înregistrat, la nivel național, nouã cazuri, în vreme anul trecut, în aceeași perioadã, nu fusese raportat niciun caz.
Vaccinarea antigripalã a populației din grupele de risc va începe la sfârșitul lunii octombrie sau cel mai târziu la începutul lunii viitoare, a declarat la Deva, ministrul sãnãtãții, Florian Bodog.
El a mai spus cã a fost finalizatã procedura pentru achiziția unei prime cantitãți de vaccin, mai micã decât necesarul pentru tot anul, urmând ca primele doze sã ajungã în teritoriu pânã la sfârșitul acestei luni.
Publicat de adinaiftime,
23 septembrie 2017, 19:10
Prima Tabără de Scolioză din România a câștigat Premiul Publicului la categoria ”Inovație în sprijinul pacienților”. Premiul a fost acordat în cadrul ceremoniei desfășurate la Teatrul Național din București, organizată de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, manifestare la care a fost prezent conf. dr. Florian Bodog, ministrul Sănătății.
Pentru prima dată în România, tinerii cu scolioză au participat la o Tabără de Scolioză, inițiată de OrtoProfil România, care a urmărit mai multe obiective.
Csatlós Orsolya, coordonator Relații Publice în cadrul companiei:
”Pe lângă terapia specifică au avut ocazia să învețe cum să trăiască într-o relație de prietenie cu corsetul, să primească mai multe informații despre problemele lor de sănătate și să participe la un grup de suport, moderat de către un psihoterapeut. Dorim, puțin, să învigă această teamă, ce are legătură cu ieșirea corsetelor în public. Să le poarte și în public, deoarece nu este recomandat să poarte doar corsetul, ci este indicat să facă și sport cu el. Astfel, am creat și o serie de evenimente sportive încadrul taberei și, din acest motiv, putem să numim această tabără ca o tabără de scolioză multidisciplinară.”
Prima ediție a taberei ”ScoliCamp” s-a desfășurat în perioada 7-12 august 2016, la Tîrgu-Mureș, aceasta fiind urmată de o a doua sesiune între 7-12 august, anul acesta.
Publicat de adinaiftime,
20 septembrie 2017, 17:30
Ultimele două firme care aduceau imunoglobuline în România au depus notificare de retragere de pe piaţă – anunţă ministrul sănătăţii, Florian Bodog. Demnitarul avertizează şi că în această situaţie cel puţin temporar pe piaţă nu se vor mai găsi aceste medicamente necesare pacienţilor cu un sistem imunitar deficitar. În prezent, se caută soluţii pentru rezolvarea problemei, iar o posibilă rezolvare ar fi importul în regim de „nevoi speciale” – mai spune Florian Bodog:
Este o problemă la nivel european, nu doar la nivelul României, datorită faptului că imunoglobulinele sunt produse care se fabrică din sânge. La momentul de faţă, comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii lucrează la o procedură pentru a aduce pe nevoi speciale şi, în acelaşi timp, din informaţiile pe care le am, există o altă firmă care şi-a anunţat intenţia şi a depus dosar pentru a aduce imunoglobuline pe piaţă în România. Deci, cunoaştem această problemă şi am luat măsuri deja.
Imunoglobulinele sunt substanţe proteice prezente în sângele persoanelor imune. Sunt administrate artificial la cele cu o imunitate deficitară, pentru a reduce severitatea manifestării diferitelor boli, sau protejarea fătului în timpul sarcinii dacă există riscuri.
Ministrul Sănătății, sesizat despre existenţa unor ‘reţele paralele ilicite’ de recoltare a probelor biologice în spitale
Publicat de adinaiftime,
15 septembrie 2017, 16:00
Deputatul PMP Marius Paşcan a afirmat într-o conferinţă de presă susţinută la Tîrgu Mureş, că există ”reţele paralele ilicite” de recoltare a probelor biologice pentru analizele medicale în spitalele de stat, pentru care se pretind bani persoanelor internate.
Acesta a adăugat că l-a informat pe ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, de aceste aspecte şi i-a cerut verificarea sesizărilor primite la Cabinetul său parlamentar.
Parlamentarul subliniază că, pe lângă încasarea unor sume fără documente justificative de către personalul din spitale, păstrarea şi transportul probelor biologice recoltate s-ar face în condiţii improprii.
Următorii paşi înspre construirea spitalelor regionale de urgenţă de la Cluj-Napoca, Iaşi şi Craiova au fost stabiliţi miercuri, 6 septembrie, de comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, şi ministrul sănătăţii, Florian Bodog.
Unităţile spitaliceşti urmează să fie realizate cu expertiza Băncii Europene de Investiţii şi a Băncii Mondiale, avându-se în vedere finalizarea studiului de fezabilitate până în martie 2018 şi depunerea proiectelor până în luna aprilie a aceluiaşi an.
În acelaşi timp, sunt vizate investiţii în centre comunitare integrate, unităţi ambulatorii, de primiri urgenţe şi telemedicină.
Surse guvernamentale au declarat, miercuri, 26 iulie, că ministrul Sănătăţii urmează să anunţe iminente demiteri din sistemul de sănătate. Pe baza raportului întocmit de minister, s-a ajuns la concluzia că responsabili de situaţia vaccinării sunt reprezentanţi din Direcţiile de Sănătate Publică, dar și funcționari din… Ministerul Sănătății. Ironic sau nu, concomitent cu statisticile negre pe care tot ei le anunță, birocrații ministeriabili se dovedesc incapabili să gestioneze o criză care urcă, din nou, România în fruntea clasamentelor mondiale nefaste. Decesele din cauza rujeolei sunt o evidență, numărul lor e, în continuare, în creștere.
Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, președinte onorific al Asociației Pacienților din Timiș, a reacționat dur, pe acest subiect, reiterând în fapt ceea ce susține, permanent, de luni bune, în țară sau în PE.
“S-a demonstrat de către specialiști că scăderea ratei vaccinării a condus la epidemii de rujeolă şi rubeolă, ce ar fi putut să fie prevenite! Timişul se află, din păcate, pe harta neagră a deceselor bebeluşilor din România, fapt care mă întristează profund. Trebuie înțeles foarte bine un lucru: bebeluşii mor din cauza celor care nu îşi vaccinează copiii! E un mediu periculos pentru cei care intră în viaţa aceasta şi n-au cum să se apere! Din păcate, există părinți care nu doresc să-și vaccineze copiii. Acest curent, de luptă împotriva vaccinurilor, este extrem de periculos si trebuie combătut cu argumente și ferm!
Organizația Mondială a Sănătăţii atrage atenția că riscul copiilor sub 5 ani de a dezvolta complicații serioase si chiar de a deceda din cauza bolilor prevenibile prin vaccinare este foarte ridicat. Potrivit sursei citate, rujeola este una dintre cauzele principale de deces în rândul copiilor, în 2015, pe plan global, înregistrându-se 134.200 de decese asociate acestei boli!
Cum e posibil ca funcționari ai Ministerului Sănătății și responsabili din Direcțiile de Sănătate Publică să se creadă Dumnezei? Inconștiență versus incompetență, pe viața copiilor noștri! E revoltător și cinic! Aștept decizia premierului României, dar mai ales pedepsirea celor care au făcut din acest subiect o alba-neagra ridicolă, cu vaccinurile care ba sunt, ba nu sunt, ba zac în depozitul cutare, ba n-au ajuns, ba stau în cabinetele medicilor de familie! Timp în care, copiii noștri mor de rujeolă, în secolul XXI!“, a declarat umanista Maria Grapini.
Sursa: Comunicat de presa – Europarlamentar Maria Grapini
Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a propus schimbarea din funcție a directorilor executivi și a celor care ocupă funcția de directori executivi adjuncți ai direcțiilor de sănătate publică din județele Caraș-Severin, Hunedoara, Neamț, Prahova și Ilfov, în urma analizei privind implementarea campaniei națională de vaccinare, informează Ministerul Sănătății.
”Cinci Direcții de Sănătate Publică nu au reușit să își îndeplinească misiunea legală. În cazurile semnalate, rata de vaccinare la nivel județean este sub 50%, un nivel extrem de redus comparativ cu obiectivul asumat. Prin urmare, neîndeplinirea misiunii legale privind realizarea programului național de vaccinare a pus în mișcare o serie de acțiuni și sancțiuni menite să îmbunătățească performanța acestor organisme locale”, precizează MS.
Potrivit sursei citate, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a propus schimbarea din funcție a directorilor executivi și a celor care ocupă funcția de directori executivi adjuncți ai direcțiilor de sănătate publică din următoarele județe: Caraș Severin, Hunedoara, Neamț, Prahova și Ilfov. În cazul celorlalți directori de direcții de sănătate publică din țară, s-a decis transmiterea unui avertisment scris.
Propunerea de schimbare a reprezentanților DSP-urilor a fost prezentată premierului Mihai Tudose, în scopul eficientizării activității instituțiilor de sănătate publică la nivel local.
Peste 3 ani, la Institutul Cantacuzino s-ar putea produce din nou, vaccinuri.
Anunţul a fost făcut, la Radio România Actualităţi de ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. El a mai spus că institutul dispune în prezent de laboratoare de referinţă şi are o zonă puternică de cercetare.
Florian Bodog: „Am făcut o evaluare a situaţiei – cred că avem nevoie de o linie nouă de vaccin. Avem spaţiu, în care noi putem să facem o linie de producţie nouă. Fie că această linie se va face prin investiţia exclusivă a statului român, fie că vom alege zona de parteneriat public privat, important este faptul că primele vaccinuri produse acolo, în opinia specialiştilor şi luând în calcul faptul că trebuie să ne autorizăm GMP, e o procedură care durează şi construcţia, şi aducerea liniei, şi formarea specialiştilor, toate aceste lucruri ne dau un orizont cam de trei ani, în care noi să producem vaccinuri.„
Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat joi că a fost înregistrat un al 25-lea caz de deces din cauza rujeolei, acesta fiind un copil de doi ani, nevaccinat, din Alești, județul Bihor.
„După cum știți, avem al 25-lea caz de deces de rujeolă, de data aceasta în județul Bihor, (…) din localitatea Alești. Un copil care s-a chinuit foarte mult, care a fost internat în spital, după care a fost externat pe propria răspundere; un copil care trăia acasă fără mamă — mama lui era plecată în străinătate — și care a intrat în contact cu pacienți care au fost bolnavi de rujeolă, un copil de doi ani nevaccinat„, a precizat Bodog, după ce a participat la dezbaterea publică pe tema legii vaccinării, desfășurată la Institutul Național de Sănătate Publică.
Ministrul a precizat că acest caz a fost deja confirmat. „E confirmat serologic, prin analize la Institutul Cantacuzino, și urmează să fie confirmat și necropsic”, a mai spus Bodog.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, azi, că, în prezent, şapte spitale judeţene nu au Computer Tomograf, 12 nu au RMN, iar 17 noi aparate de angiografie stau nefolosite. Acesta susţine că bani pentru echipamente medicale au existat, însă nu au fost cheltuiţi.
Ministrul Sănătăţii a mai spus că unii dintre managerii spitalelor aflate în subordinea administraţiilor locale sunt slab pregătiţi, astfel încât nici calitatea serviciilor medicale oferite în aceste unităţi nu este una pe măsura aşteptărilor.
În ceea ce priveşte criza medicilor, Bodog susţine că cele mai mari probleme sunt în zona de anestezie şi terapie intensivă.
Ministrul Sănătăţii a admis că sunt spitale, în România, care se confruntă cu infecţii nosocomiale, dar a explicat că nu este singura ţară unde există această problemă. Bodog a precizat, însă, că în noua legislaţie, ce ar trebui finalizată până la sfârșitul anului, ar trebui introdus şi un program de combatere a infecţiilor nosocomiale.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a dispus achiziţionarea, în regim de urgenţă, a vaccinului împotriva rujeolei.
Potrivit raportărilor de la Direcţiile de Sănătate Publică, stocurile de vaccin s-au epuizat în 10 judeţe. Ministrul Bodog a explicat că s-a ajuns în această situaţie deoarece a crescut numărul de vaccinări. De la începutul epidemiei de rujeolă din ţara noastră s-au înregistrat 18 decese, toate la persoane nevaccinate. Florian Bodog:
Ministerul Sănătății a demarat în regim de urgență cumpărarea a unui număr de 115.000 de doze de vaccin ROR. În paralel, va merge și procedura normală de achiziție a acestui vaccin. În ceea ce privește vaccinul de hepatită B pentru copii, am achiziționat o cantitate de 5.000 de doze de la un producător, prin mecanismul european de alertă am reușit să obținem o ofertă de la Institutul norvegian pentru o cantitate de 10.000 de doze. Practic, am luat legătura cu toți producătorii de vaccin pentru hepatită B pentru copii în așa fel încât să cumpărăm cantitățile disponibile pe piață. (Florian Bodog, ministrul Sănătății)
În privinţa vaccinului hexavalent, Florian Bodog a precizat că o primă tranșă a fost deja distribuită în teritoriu, urmând ca, până la jumătatea lunii, să fie livrată încă o tranşă.
Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat ieri că programul de transplant pulmonar pentru pacienții români a fost deblocat la Spitalul AKH din Viena și a precizat că centrul de la Spitalul „Sfânta Maria” va fi inclus în Programul Național de Transplant Pulmonar.
„Am primit oficial răspunsul de la Spitalul AKH și să vă anunț cu satisfacție că a fost deblocată situația și că Spitalul AKH va face din nou transplant pentru România. Am convenit un anumit număr de cazuri care vor fi rezolvate de spitalul AKH. În același timp, spitalul AKH ne oferă posibilitatea de a participa la un program de urmărire și de monitorizare a activității pe care noi o facem în vederea demarării procedurii de transplant în România. În același timp vreau să vă spun că dânșii vor face și un program de training. Universitatea din Viena și-a manifestat dorința de a face un program de training pentru specialiștii români care vor activa în acest domeniu”, a declarat demnitarul într-o conferință de presă, precizând că scrisoarea a fost semnată de către managerul clinicii din Viena.
Potrivit acestuia, în prima etapă, Clinica AKH „s-a angajat” să facă zece transplanturi pulmonare pentru România.
Ministrul a precizat că începând de marți Centrul de Transplant de la Spitalul „Sfânta Maria” va fi inclus în Programul Național de Transplant Pulmonar.
„Începând de astăzi, centrul ‘Sfânta Maria’ va fi inclus în Programul Național de Transplant Pulmonar și depinde doar de echipa medicală de acolo și de managementul echipei medicale și managementul pacientului ca ei să poată să pornească transplant pulmonar la momentul la care vor considera că îl pot face în siguranță pentru pacienți. (…) Este și o condiție pusă de către Clinica AKH ca România, după modelul Ungariei, să dezvolte în timp de un an un program propriu de transplant pulmonar„, a susținut ministrul Sănătății.
Florian Bodog a afirmat că o clinică privată din România a depus un dosar în vederea acreditării pentru realizarea de transplant pulmonar.
„Din ceea ce mi-au comunicat cei de la ANT, au existat două întâlniri cu persoana responsabilă din partea acestei clinici pentru acest program și pentru a ține legătura cu ANT. Au fost două întâlniri în care li s-a solicitat să completeze dosarul depus. Dosarul depus la ANT este incomplet. Li s-a cerut să facă dovada echipei care are experiență în transplant și până în acest document nu a fost depusă„, a adăugat ministrul Sănătății.
La Cernavodă va fi inaugurat azi, Compartimentului de Primiri Urgenţe al Spitalului Orăşenesc.
După o perioadă de câteva luni de renovări şi o investiţie de peste 100 de mii de lei din bugetul local, spitalul orăşenesc va avea un nou compartiment cu 6 linii de gardă: chirurgie, ginecologie, medicină internă, pediatrie, medicină de urgenţă şi terapie intensivă.
Camerele noului Compartiment de Primiri Urgenţe au fost dotate cu 5 paturi, 2 monitoare de funcţii vitale şi alte dotări specifice.
Spitalul din Cernavodă este a doua unitate din ţară care deţine un astfel de Compartiment.
Totodată în curtea spitalului a fost amenajat şi un heliport pentru elicopterele SMURD care vor transporta cazurile de maximă urgenţă.
La eveniment sunt aşteptaţi ministrul Sănătăţii, Nicoale Bănicioiu şi secretarul de stat din M.A.I., Raed Arafat.
Primul Centru de Informare si Consiliere pentru Pacienti – InfoCons din cadrul unui spital de stat din România a fost deschis la Institutul Clinic Fundeni.
Lansarea oficiala a fost marcata în cadrul ceremoniei de deschidere a Zilelor Institutului Clinic Fundeni 2015.
In cadrul evenimentului, colega noastra Mihaela Arion a primit diploma de excelenta si recunostinta pentru activitatea profesionala.
La eveniment au participat Dr. Nicolae Banicioiu, Ministrul Sanatatii, Gabriela Szabo, Ministrul Tineretului si Sportului, Dr. Diana Loreta Paun, Consilier de Stat, Departamentul de Sanatate Publica, Dr. Vasile Ciurchea, Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Prin deschiderea centrului, Institutul Clinic Fundeni îsi doreste sa contribuie la o mai mare transparenta în relatia cu pacientii si apartinatorii acestora.
Astfel toti cei interesati, pacienti, apartinatori, asociatii de pacienti sunt încurajati sa se implice activ, venind cu sugestii, care sa ajute la îmbunatatirea activitatii institutului si la dezvoltarea acestuia, astfel încât pacientul sa beneficieze de cea mai buna îngrijire, la cele mai înalte standarde de calitate, atât din punct de vedere medical, cât si logistic.
De la 1 ianuarie anul viitor, toți românii vor plăti contribuțiile la sănătate, indiferent daca au venituri sau nu. Acest lucru a fost confirmat de Ministrul Sănătății, Nicolae Banicioiu.
Prevederea apare în Noul Cod Fiscal. CAS-ul pentru persoanele fără venituri va fi calculat luându-se ca bazăsalariul minim pe economie – de 1.200 de lei de la 1 ianuarie. Astfel, contribuția la sănătate va de 5,5% din salariul minim.
Pentru a beneficia de servicii de sănătate, românii fără venituri vor achita lunar 66 de lei. Excepție fac elevii și studenții de până în 26 ani, femeile însărcinate și persoanele cu handicap.
Ministrul sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat că atât medicii, cât și personalul auxiliar, personalul TESA și contabilul de spital vor avea lefurile majorate cu 25 %.
Creșterea promisă este posibilă datorita economiilor care se vor face odată cu introducerea cardului de sănătate.
Documentul va fi obligatoriu începand cu 1 septembrie.
Vor beneficia de servicii medicale și cei care nu și-au primit încă actul, dar trebuie sa se prezinte cât mai curând la Casa de Asigurari de Sănătate pentru a-l ridica, a mai spus Bănicioiu.
El a mai anunțat de asemenea că o parte din banii economisiți, în urma actualizării prețurilor la medicamente, va merge pe noi molecule, iar bolnavii de hepatita C vor beneficia în această toamnă de tratamentul cu interferon.
Premierul Victor Ponta a avut astazi, 18 august, la Palatul Victoria, o întâlnire de lucru cu ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și cu cel al Muncii, Rovana Plumb, pe agenda discuțiilor aflându-se situația privind salariile din sistemul de sănătate, au declarat pentru AGERPRES surse oficiale.
Sursele citate au susținut că procentul cu care ar urma să fie majorate salariile din sistemul de sănătate va fi precizat în funcție de calculele financiare privind impactul bugetar al măsurii.
Totodată, potrivit acelorași surse, ministrul Sănătății urmează să continue discuțiile cu sindicatele din domeniu pe tema majorărilor salariale, cel mai probabil, o astfel de întâlnire urmând să aibă loc chiar în cursul zilei de astazi.
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu se va întâlni în această săptămâna (17-21) cu reprezentanţii sindicatelor din sănătate şi ai medicilor, care avertizează că ar putea intra în grevă.
El a dat asigurări că va reuşi să găsească soluţii de majorare a veniturilor din Sănătate, după discuţiile pe care le va avea cu premierul Victor Ponta şi ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, tot săptămâna viitoare.
Reacţia ministrului Bănicioiu vine după ce peste 16.000 de medici au aderat la un grup de iniţiativă, creat pe o reţea de socializare, în care discută despre salariile mici din sistemul sanitar, dar şi despre o posibilă grevă generală.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.