Ministrul Apărării Naționale în vizită în Republica Moldova
Publicat de Gabriel Stan,
10 octombrie 2022, 14:29
Adrian Gîtman (realizator rubrică): România este un partener valoros pentru Republica Moldova, inclusiv pentru modernizarea sectorului de apărare și securitate.
Declarația a fost făcută de ministrul apărării moldovean Anatol Usatîi, în cadrul întrevederii cu omologul român Vasile Dîncu, aflat într-o vizită oficială la Chișinău.
În același context, Anatol Usatîi a menționat că, de-a lungul anilor, Ministerul Apărării Naționale din România a acordat asistență semnificativă în derularea reformelor Armatei Naționale.
Anatol Usatîi:Aș vrea să mulțumesc Guvernului României pentru suportul continuu acordat în pregătirea și instruirea militarilor moldoveni la diverse activități și în școli militare de profil.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul Vasile Dîncu a făcut referire la importanța instruirii în comun între militarii celor două armate și la eficiența cooperării în domeniul apărării.
Vasile Dîncu:Am agreat să îmbunătățim învățământul militar în cele două țări. Recent, am consolidat și am ratificat un nou protocol în acest domeniu.
Sperăm în utilizarea unui capital uman instruit în România pentru a moderniza structurile Armatei naționale din Republica Moldova, în conformitate cu obiectivele pe care dumneavoastră vi le-ați propus.
Publicat de Gabriel Stan,
12 septembrie 2022, 17:01 / actualizat: 30 ianuarie 2023, 17:02
Teodora Mazere (realizator rubrică): 35 de militari din cadrul Brigăzii 9 Mecanizată „Mărăşeşti” au participat timp de două săptămâni, alături de 2400 de militari din 20 de țări, la exercițiul Noble Partner 2022 din Georgia.
Această acțiune internațională a vizat creșterea nivelului de pregătire și interoperabilitate între Georgia, Statele Unite ale Americii, partenerii regionali și țările aliate, în vedere asigurării stabilității și a unui mediu sigur în regiunea Mării Negre. Despre scenariul fictiv al exercițiului vorbește căpitanul Andrei Cristea, ofițer în cadrul detașamentului românesc.
Andrei Cristea:În cadrul scenariului există o parte de întârziere a inamicului, care se ocupă de luptele de tip mediu urban, acțiunile CIMIC, acţiunile PSYOPS, în legătură cu propaganda și combaterea acesteia, coordonarea IDP-urilor, adică refugiaților, dintr-o zonă în alta, pentru ca partea militară să se poată executa fără pierderi de vieți omenești ale civililor.
Teodora Mazere (realizator rubrică): Rămânem pe continentul european şi mergem spre zona centrală, mai precis, în Germania, acolo unde cei 4400 de militari participanți la exercițiul Saber Junction 22 au intrat în cea de-a doua săptămână de antrenament.
Găzduit de Centrul de instruire al Armatei Americane de la Hohenfels, exercițiul internațional urmărește creșterea nivelului de pregătire a fiecărei structuri participante, dar și cooperarea tehnică și acțională, în context aliat, România fiind reprezentată de către un detașament de militari bistrițeni. Locotenent-colonelul Ionuț Ilisei, comandantul Batonului 812 Infanterie din Bistrița:
Ionuț Iliesei:Militarii români au finalizat pregătirile și au început etapa de execuție, alături de militarii Alianței. În perioada următoare, vor trece prin situații tactice cu grad variat de dificultate, create de organizatori, care au drept scop verificarea nivelului de pregătire, a modului în care se iau și se implementează deciziile afluxului informațional, precum și alte aspecte tactice.
Teodora Mazere (realizator rubrică): La o depărtare de 1200 de kilometri în nord-est față de Hohenfels, militarii celui de-al 11-lea contingent românesc, dislocat în Polonia, au primit vizita ministrului apărării naționale, Vasile Dîncu.
Punctul central din programul vizitei l-a constituit comemorarea eroilor români și a cuprins ceremonia militară și religioasă organizată în cimitirul prizonierilor de război din localitatea Łambinowice, acolo unde sunt înhumați peste 2600 de militari decedați în Primul Război Mondial. Ministrul Vasile Dîncu, la ceremonia din Polonia.
Vasile Dîncu:Un popor puternic privește întotdeauna cu hotărâre spre viitor, dar suntem pierduți dacă nu învățăm lecțiile trecutului.
Sunt deosebit de impresionat de modul în care poporul polonez, autoritățile, cinstesc eroii din toate timpurile. Pe teritoriul Republicii Polone sunt 20 de locuri înhumare în care dorm somnul de veci 7.200 de militari români morți în Primul Război, în prizonierat.
Teodora Mazere (realizator rubrică): De pe continentul european ajungem pe un pământ măcinat de conflicte, mai precis, în Irak.
Personalul care acționează în cadrul misiunii NATO Mission Iraq a participat zilele trecute la un seminar pe linia informațiilor militare.
Cu detalii despre situația de securitate din Bagdad, coloneul Vasile Bătinaș, consilier superior pe probleme de capacitate de luptă în cadrul NATO Mission Iraq.
Vasile Bătinaș: Seminarul a constitui un bun prilej de a prezenta sistemul de informații din cadrul NATO, precum și etapele ciclului informațional și de a înțelege mai bine cum se desfășoară acest proces în cadrul categoriilor de forțe ale armatei irakiene.
După confruntările violente care au zguduit Irakul și în special Bagdadul săptămâna trecută, situația de securitate s-a ameliorat, astfel că misiunea NATO în Irak își continuă activitățile curente.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Militarii care au făcut parte din lotul României la Jocurile Invictus, desfășurate în acest an la Haga, au fost medaliați în cadrul unei ceremonii care a avut loc la sediul Ministerului Apărării Naționale.
Ministrul Vasile Dîncu a înmânat membrilor Lotului Invictus Ordinul „Meritul Sportiv” și medalia „Meritul Sportiv”, conferite de președintele României.
Vasile Dîncu:Nu omagiem aici doar o victorie sportivă. Cred că spiritul Invictus înseamnă un nou tip de atitudine.
Invictus nu este numai o poveste frumoasă, ci este și o atitudine dezirabilă în viziunea mea pentru ceea ce înseamnă România viitorului, a avea încredere în forțele proprii și a crede că poți în fiecare moment să te depășești pe tine și condițiile în care ne desfășurăm activitatea.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): La Jocurile Invictus de la Haga, echipa României, formată din 20 de militari răniți, a cucerit 11 medalii, dintre care patru de aur și șapte de argint.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Miniştrii apărării din statele membre ale formatului București 9 s-au întâlnit luni pentru o nouă rundă de consultări desfășurate în sistem videoconferință.
La reuniunea coorganizată de Polonia și România au participat miniștrii de resort din celelalte șapte state membre ale inițiativei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Ungaria, precum și invitați din Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.
Participanții au discutat despre eforturile de consolidare a postului NATO, de descurajare și apărare pe flancul estic, despre adoptarea noului concept strategic al Alianței și despre evoluția situației de securitate regională.
România a fost reprezentată de ministrul Vasile Dîncu, care a transmis omologilor săi că amenințările actuale necesită o întărire a poziției aliate în regiune într-o manieră unitară, de la Marea Baltică la Marea Neagră.
Teodora Mazăre (realizator rubrică): Conducerea Ministerului Apărării Naționale a organizat o videoconferință la care au participat reprezentanții echipelor de comandă ale structurilor care acționează în mai multe zone de pe glob în misiuni externe. Prezent la această întrevedere, ministrul Vasile Dîncu i-a felicitat pe militarii români pentru modul în care își îndeplinesc sarcinile din mandatul internațional.
Vasile Dîncu:Vreau să vă spun că, din perspectiva ministerului, alături de Statul Major al Armatei, încercăm să vă asigurăm tot ceea ce este necesar să puteți să vă desfășurați activitatea în cele mai bune condiții. Sunt mândru de dumneavoastră, de ceea ce faceți acolo și e un sentiment pe care încerc să îl transmit și societății românești, opiniei publice din România.
Teodora Mazăre (realizator rubrică): În baza militară Bemowo Piskie din Polonia, a avut loc transferul de autoritate între detașamentele românești de apărare antiaeriană, rotațiile a 10-a și a 11-a.
Pe timpul celor șase luni de misiune, artileriștii antiaerieni dobrogeni au participat la exerciții alături de militarii americani, britanici, croați și polonezi, în cadrul cărora au fost testate și validate tacticile și procedurile în vederea îmbunătățirii și creșterii nivelului de interoperabilitate între trupele membre ale NATO. La final de misiune, maiorul Adam Moronescu, comandantul Gheparzilor de fier:
Maiorul Adam Moronescu:Am avut militari cu experiență, care au adus plusvaloare întregului proces, dar și militari aflați la prima misiune, dornici să învețe lucruri noi, cooperând cu aliații într-un cadru comun de exerciții.
Teodora Mazăre (realizator rubrică): Videoconferința a continuat cu informări legate de situația de securitate din zonele de dislocare, cât și a stadiului îndeplinirii misiunilor. Iată ce le-a transmis șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.
Generalul Daniel Petrescu:Vreau să vă transmit mulțumiri pentru veștile bune pe care ni le trimiteți din teatrele de operații, pentru faptul că executați misiunea conform ordinelor și standardelor și conform instruirii foarte bună pe care ați primit-o înainte să vă dislocați în teatrele de operații. Avem o prezență semnificativă și reprezentativă acolo unde Uniunea Europeană sau NATO sau ONU o cerere pentru armata României.
Teodora Mazăre (realizator rubrică): În luna ianuarie a acestui an, România a luat decizia de suplimentare a contribuției la misiunea EUFOR Althea din Bosnia și Herțegovina, prin participarea cu un detașament format din 30 de militari ai Batalionului 22 Infanterie Romanați din Caracal.
Situația în zona de acțiune s-a înrăutățit, însă experiența dobândită în urma participării timp de trei luni de zile a militarilor români la acțiuni desfășurate în comun, alături de partenerii din cadrul batalionului multinațional al misiunii, le oferă încrederea că împreună își vor putea îndeplini misiunile încredințate.
Lt. Florin Epure:Sunt locotenent Florin Epure, comandantul plutonului de manevră din teatrul de operații Bosnia și Herțegovina. Batalionul multinațional se bazează pe un motto: ”One mission, one team”, ceea ce, din punctul meu de vedere, este adevărat, pentru că celelalte contingente militare încearcă să facă pentru altele tot ce este nevoie să îndeplinim misiunile.
Până acum, am primit toată susținerea de care am avut nevoie de la partenerii noștri. Noi am încercat, la rândul nostru, să oferim toată susținerea de care aveau partenerii noștri nevoie, iar mediul de lucru este extraordinar de plăcut și chiar este o muncă în echipă, un lucru care pe noi ne motivează foarte mult.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Situaţia critică de securitate din Ucraina şi eforturile aliate în vederea întăririi posturii NATO de descurajare şi apărare în regiunea Mării Negre au fost discutate în cadrul întâlnirii pe care ministrul apărării, Vasile Dîncu, a avut-o miercuri, în Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, cu omologul german, Christine Lambrecht. Ministrul german a arătat că este importantă să fie exprimată, prin măsuri concrete, cooperarea care există în cadrul NATO, iar Germania şi-a suplimentat detaşamentul de forţe aeriene, pe care îl are în România, pentru misiunile de Poliţie Aeriană Întărită.
Christine Lambrecht:Suntem aici prezenți cu șase avioane de luptă, șase aeronave Eurofighter. Am crescut această implicare a noastră și vom vedea ce posibilități sunt ca să continue această prezență a Germaniei în România. Pentru noi, flancul de est al NATO este foarte important.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ministrul Vasile Dîncu a apreciat contribuţia partenerului german în cadrul eforturilor NATO subsumate Forţei Întrunite de Reacţie Rapidă a alianţei şi a declarat că prezenţa în România a forţelor aeriene germane, alături de cele italiene şi americane reprezintă o dovadă reală de solidaritate.
Vasile Dîncu:Contribuția Germaniei la asigurarea securității României, la întărirea flancului estic al NATO, într-o perioadă în care securitatea europeană este grav amenințată reprezintă, de fapt, esență alianței noastre.
Adrian Gîtman (realizator rubrică): Aeronavele Forțelor Aeriene Germane sunt operate în misiunile de poliție aeriană desfășurate în țara noastră de un detașament format din 75 de militari, piloți și personal tehnic.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.