Fonduri Europene pentru proiecte de cercetare
Publicat de Andrei Cretoiu, 18 august 2016, 10:30
Fonduri Europene pentru proiecte de cercetare, exemple pe tot cuprinsul spațiului Comunitar. Cu atât mai interesante sunt exemple care îmbină studiul, inovarea cu lupta pentru tratarea diferitelor tipuri de cancer.
Este și ceea se dorește la Iași prin Centrul de Cercetare Fundamantală și dezvoltare Experimentală în Medicină Translațională, pe scurt Transcend. Entitatea aparține de Insitutul Regional de Oncologie, acesta având adresabilitatea din întreaga zonă a Moldovei, regiune care poarta, potrivit statisticilor, drama foarte multor pacianți afectați de maladia cancerului.
De aici, un motiv în plus care să justifice înființarea unui astfel de centru de cercetare, considerat de specialiști unic la nivel național. Amploarea inițiativei a însemnat modernizare de clădire – monument istoric, dar și investiții în aparatură ultramodernă.
Dincolo de aceste precizări, deși titulatura proiectului cu finanțare europeană nu oferă prea multe repere, acestea vin din partea doamnei Mirela Grosu, manager al Institutului Regional de Oncologie.
În 2013, noi am depus o cerere de finanțare pentru cercetare pe Măsura 2.2.1, o linie de finanțare pentru perioada 2007-2013. La momentul respectiv, valoarea proiectului era de 49 de milioane de lei, finanțare integrală din fonduri nerambursabile. După un an și 10 luni, proiectul a fost finalizat, valoare acestuia a ajuns la 52 de milioane de lei, 68% finanțare nerambursabilă, 29% finanțare de la bugetul de stat și 3% din partea Institutului Regional de Oncologie din venituri proprii. Este un proiect amplu, este un proiect important, este un proiect de infrastrcutură care a necesitat amenajarea unei clădiri monument istoric, o construcție supraterană și construcția unui buncăr subteran. Cele două imobile adpostesc mai multe laboratoare; e vorba de laboratorul de medicină nucleară care este format dintr-un ciclotron care produce radioizotopii necesari pentru investigațiile imagistice; un sistem gamma -camera și un PET-CT. În construcția supraterană sunt 13 laboratoare de cercetare, diagnostic molecular; este un proiect complex care îmbină diagnosticul molecular cu cel imagistic. Se dorește în final realizarea unor produse care să ajute în tratamentul cancerului, să stabilească diagnosticul personalizat și un tratament personalizat pentru paciantul cu cancer. Este un proiect important nu numai pentru Iași, pentru România, dar și pentru zona Europei.
Este unic la nivel de regiune, cel puțin.
Este unic pentru că este un proiect care îmbină diagnosticul molecular cu diagnosticul imagistic; mai sunt proiecte în România cu finanțare nerambursabilă, dar cred că este singurul care îmbină cele două domenii.