Misiuni internaţionale
Publicat de gabrielasaksa, 11 martie 2024, 11:51
Teodora Mzere (realizator rubrică): Anduranță este cuvântul acestei săptămâni, care caracterizează activitatea artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc dislocat în Polonia, astfel că primele zile ale lunii martie i-au găsit pe militarii turdeni într-un marș tactic de 20 km având drept scop menținerea capacității fizice și îmbunătățirea reacției la diverse incidente ce pot apărea într-o situație reală. O altă provocare la care au luat parte este competiția între națiunile participante la misiune, în cadrul căreia artileriștii români au avut de trecut probe atât de cultură generală, cât și probe fizice și tactice. Cu detalii vine locotenentul Maria Dohotar, ofițerul de informare și relații publice al Detașamentului „Gheparzii Transilvani”.
Maria Dohotar: Competiția aero PANTHER SHIELD, organizată la nivelul Grupului de Luptă, a fost cea care a încheiat seria activităților din această săptămână pentru „Gheparzii Transilvani”. Echipa detașamentului, formată din 20 de militari, a luat startul acestei competiții alături de celelalte echipe reprezentante ale națiunilor din cadrul grupului de luptă. Probele din cadrul acesteia le-au testat militarilor atât anduranța fizică, cât și cunoștințele de cultură generală.
Teodora Mzere (realizator rubrică): Următoarele vești le primim din Republica Centrafricană, unde o parte din militarii Batalionului 22 Vânători de Munte Cireșoaia din Sfântu Gheorghe participă la Misiunea Uniunii Europene de Protecție a Forței. Și-au început mandatul în luna decembrie, urmând ca în luna iulie să se întoarcă înapoi în țară. Cu detalii despre membrii acestui contingent și misiunea pe care o desfășoară vine căpitanul Florin Nicoară.
Florin Nicoară: Undeva la 50% din militarii pe care îi am în subordine sunt la prima misiune, dar am și cealaltă jumătate, ceilalţi 50%, care au experiențe în teatrul de operație, fie în Afganistan, fie Irak. Este ceva diferit, este ceva loc pentru toți și încercăm să ne facem misiunea astfel încât siguranța personalului și a facilităților, să primeze în ochii noştri.
Teodora Mzere (realizator rubrică): Revenind pe continentul european, mai precis în Georgia, unde s-a dat statul exercițiului Trojan Footprint 24, la care participă și România, alături de alte 12 state. Cu o istorie de 8 ani de zile, Trojan Footprint este cel mai mare exercițiu destinat forțelor pentru operații speciale, anul acesta desfășurându-se simultan în trei țări Georgia, Grecia și România. Cu amănunte vine colegul meu Constantin Herțanu.
Constanti Herțanu: Desfășurată în perioada 4-15 martie de Comandamentul pentru Operații Speciale din Statele Unite ale Americii în Europa, Trojan Footprint 24 este un exercițiu conceput pentru a demonstra capacitatea Statelor Unite ale Americii, aliaților NATO și a națiunilor partenere de a răspunde hotărâtor oricărei amenințări din orice direcție. 2.000 de militari din Albania, Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Italia Muntenegru, Macedonia de Nord, Portugalia, România, Spania, Regatul Unit și Statele Unite participă anul acesta la Trojan Footprintt 24, desfășurat sub umbrela exercițiul lui NATO Steadfast Defender 2024.