Corina Crețu: atragerea fondurilor europene în contextul provocărilor finaciare ale Uniunii Europene
Publicat de Camelia Teodosiu,
22 septembrie 2017, 14:00 / actualizat: 25 septembrie 2017, 7:36
Tematica simplificării, absorbției și specializării inteligente în domeniul fondurilor UE a fost abordată de Corina Creţu în discuţiile cu autoritățile locale, regionale și naționale, precum și cu beneficiarii de finanțare europeană, în cadrul întâlnirilor şi al evenimentelor organizate de Comisia de dezvoltare regională (REGI) din Parlamentul European şi de alte instituții importante interesate de concepte ca mobilitate urbana, smart city și dezvoltarea urbană inteligentă.
Lideri ai Parlamentului European, reprezentanți ai Direcțiilor Generale ale Uniunii Europene, ai ministerelor românești, precum și reprezentanți ai organizațiilor românești și străine implicate în dezvoltare regională și urbană au dezbătut la Cluj-Napoca, în perioada 18-20 septembrie, modul în care proiectele de investiții finanțate prin REGIO construiesc inteligent prosperitate la nivelul comunității regionale și ale comunităților locale.
De asemenea, Comisarul European pentru politica regională, Corina Creţu, a făcut un apel către toate guvernele ţărilor membre să nu facă birocraţia accesării fondurilor mai stufoasă decât este. Corina Creţu a atras atenţia asupra exerciţiului financiar european care s-a încheiat, precizând că au fost introduse o serie de condiţii suplimentare menite a asigura Bruxelles-ul de faptul că banii europeni sunt folosiţi aşa cum trebuie în ţările beneficiare. România mai are la dispoziţie doar două luni pentru a îndeplini 5 dintre aceste condiţionalităţi, altfel riscă suspendarea liniilor de finanţare.
“România a îndeplinit 17 dintre aceste condiţionalităţi ex-ante, dar mai rămân cinci condiţionalităţi restante, despre care am vorbit săptămâna trecută în cadrul întâlnirilor mele cu Guvernul României şi cu miniştrii de resport. E vorba de transport, condiţionalităţi pe transport rutier, feroviar, achiziţii publice. Şi aici este, într-adevăr, o mare problemă pentru dumneavoastră, ştiţi foarte bine că achiziţiile publice afectează pe orizontală toate proiectele. Infrastructura în inovare şi cercetare – suntem pe punctul de a ridica această condiţionalitate ex-ante. În domeniul deşeurilor rămâne o problemă majoră şi a administraţiei publice”, a precizat comisarul European.
Bugetul Uniunii Europene dedicat exercițiului financiar viitor va fi sensibil mai mic după retragerea Marii Britanii şi va trebui să fie folosit pentru a face față unor noi provocări, precum cele ridicate de migrație, de securitatea internă și de cea externă. În acest context, ea a adăugat că trebuie lărgită baza bugetului Uniunii Europene, chiar dacă statele membre nu sunt prea încântate de această perspectivă.
Plimbări cu tramvaiul turistic și ture de alergare în Săptămâna Mobilității Europene, la Timișoara
Publicat de adinaiftime,
13 septembrie 2017, 17:20
Timișoara sărbătorește Săptămâna Mobiliății Europene prin concursuri sportive, plimbări cu bicicleta sau cu tramvaiul turistic.
În fiecare an, în perioada 16 – 22 septembrie, se desfășoară Săptămâna Mobilității Europene, o campanie care vrea să încurajeze autoritățile locale să găsească soluții de trasport ecologice, iar cetățenii să aleagă soluții alternative la folosirea automobilului. Tema campaniei din acest an este ”Clean, shared and intelligent mobility” – ”Mobilitate nepoluantă, partajată și inteligentă”.
Primăria Timișoara a adoptat un plan de mobilitate urbană durabilă care acoperă polul de creștere Timișoara format din municipiul de pe Bega și 15 comune limitrofe (Becicherecu Mic, Bucovăț, Dudeștii Noi, Dumbrăvița, Ghiroda, Giarmata, Giroc, Moșnița Nouă, Orțișoara, Pișchia, Remetea Mare, Săcălaz, Șag, Sânandrei, Sânmihaiu Român). Planul de mobilitate urbană urmărește crearea unui sistem de transport durabil, care să satisfacă nevoile comunităţilor din teritoriul său și să ajute la obținerea de viitoare finanțări.
La Timișoara, Săptămâna Mobilității Europene va fi marcată prin competiții sportive organizate, în weekend, în Piața Victoriei. Luni, reprezentanții Primăriei, ai RATT și consilieri locali sunt chemați la un circuit cu bicicleta pe străzile orașului.
În perioada 18 – 22 septembrie, vor fi organizate curse cu tramvaiul turistic pe traseul liniei 6. Tram Tur va circula pe traseul Piața 700, Catedrala Mitropolitană, Piața Maria, Piața Bălcescu, Banatim, Piața Traian, Prefectură, Piața Libertății.
Plecările vor avea loc din Piața Libertății, la orele 16:00, 17:30, 19:00 și 20:30. Accesul în tramvai este gratuit și se va face pe bază de înregistrare prealabilă pe e-mail muzeu.transport@ratt.ro.
Sâmbătă, 16 septembrie
09:00-17:30 – Romanian Throwdown by USC / Smartfit – competiție sportivă – Piața Victoriei
Traseu: Bisericuța de lemn de lângă Kaufland – Str. Sandor Petofi – Parcul Central Dumbrăvița – Strada Sandor Petofi – Bisericuța de lângă Kaufland
Luni, 18 septembrie
13:30 – Circuit pe biciclete la care vor participa consilieri locali, conducerea şi angajaţi ai Primăriei Municipiului Timişoara și ai RATT, pe traseul: Bulevardul C.D. Loga nr. 1 (Primăria Municipiului Timişoara) – Bulevardul Regele Ferdinand – Podul Mitropolit Andrei Şaguna – Bulevardul Vasile Pârvan – Bulevardul Corneliu Coposu – întoarcere la sensul giratoriu (fântâna de la Pestalozzi) – Bulevardul Corneliu Coposu – str. Michelangelo – Bulevardul I.C. Brătianu – Str. 20 Decembrie – Bulevardul C.D. Loga nr. 1 (Primăria Municipiului Timişoara). Partener este RATT, iar cursa se va desfăşura cu biciclete VELO TM.
15:00 – 18:00 – Demonstrații de handbal cu SCM Politehnica Timișoara – Piața Libertății
18:00 – 19:00 – Demonstrații de baschet cu Baschet Club SCM Timişoara – grupele de juniori U16 și Liga I, împreună cu grupele Academiei de Baschet pentru Timișoara – Piața Sf. Gheorghe
Traseu: Porto Arte – Malul Begăi pe lângă Riviere – Parcul Copiilor – Badea Cârțan – Uzina de apă – Badea Carțan – Parcul Copiilor – Malul Begăi – Porto Arte
Marți, 19 septembrie
14:00 – 16:00 – Liceul cu Program Sportiv ,,Banatul” Timișoara – activități specifice următoarelor ramuri sportive: atletism, box, handbal și fotbal – Piața Sf. Gheorghe
15:00 – 18:00 – Demonstrații de handbal cu SCM Politehnica Timișoara – Piața Libertății
18:00 – 19:00 – Demonstrații de baschet cu Baschet Club SCM Timişoara – grupele de juniori U16 și Liga I, împreună cu grupele Academiei de Baschet pentru Timișoara – Piața Sf. Gheorghe
18:30 – Tura de alergare – Asociaţia Alergotura şi MEB Run ( 7 km, contratimp)
Întâlnirea participanţilor va avea loc în parcarea din faţa Grădinii Zoologice de la Pădurea Verde. Traseul de contratimp are 7 km dus-întors.
Miercuri, 20 septembrie
17:00 – 18:00 – Demonstrații de rugby cu Saracens Timișoara – Piața Victoriei
18:00 – 19:00 – Demonstrații de baschet cu Baschet Club SCM Timişoara – grupele de juniori U16 și Liga I, împreună cu grupele Academiei de Baschet pentru Timișoara – Piața Sf. Gheorghe
Start: din fața restaurantului Nora – Bd. Dâmbovița – dreapta pe Str. Dreptatea – stânga pe Str. Vulturilor până la pistă – dreapta pe pista de bicicleta – până la Podul Decebal de la Băile Neptun – Parcul Copiilor – Porto Arte – Splaiul N. Titulescu – traversare Pod General Ioan Dragalina – Splaiul T. Vladimirescu – Splaiul Sofocle – stânga pe Str. Vulturilor – dreapta pe Str. Dreptatea – Finish: intersecție Str. Dreptatea cu Bd. Dâmbovița
Traseu: Parcul Uzinei (Stonehange) la pietre – dreapta Str. Uzinei – Str. Rozelor – Str. Valișoara până la pasarelă – traversare pasarelă – dreapta Str. Canalul Bega – stânga Str. Rudolf Walter – dreapta pe Str. Câmpului – Str. Frederic Chopin – Podul Mihai Viteazul – Finish: Parcul Uzinei.
Joi, 21 septembrie
13:00 – 13:30 – Meci demonstrativ de baschet între Baschet Club SCM Timişoara și Saracens Timișoara (seniori) – Piaţa Sf. Gheorghe
17:00 – 18:00 – Demonstrații de rugby cu Saracens Timișoara (juniori) – Piața Victoriei
17:30 – Tura de alergare ( 2 ore) – MEB Run 2h Challenge
Se aleargă pe drumul pietruit timp de fix 120 de minute, iar la final se înregistrează distanța parcursă. Provocarea este de a încerca acoperirea unei distanţe cât mai mari.
Întâlnirea are loc la ora 17:30, în parcarea din fața Zoo Timisoara, se aleargă în puls mare, pe traseul de contratimp (7 km).
Vineri, 22 septembrie
18:30-20:30 – Maraton de Cycling / Smartfit – Piața Victoriei
Traseu: Porto Arte – Malul Begăi pe lângă Riviere – Parcul Copiilor – Badea Cârțan – Uzina de apă – Badea Cârțan – Parcul Copiilor – Malul Begăi – Porto Arte
În caz de timp nefavorabil acţiunile programate se vor suspenda.
O nouă ediţie a Marşului Bicicliştilor Clujeni se va desfăşura joi, 17 august. Întâlnirea participanţilor va avea loc în Piaţa Unirii, la ora 18:00.
Marşul va dura aproximativ o oră şi jumătate şi va străbate zona centrală şi pericentrală a Clujului, dar şi cartierele Iris, Plopilor şi Grigorescu.
Organizatorii doresc să aducă în atenţia publică nevoia promovării utilizării bicicletei ca o componentă esenţială a mobilităţii urbane durabile şi alternativă viabilă la transportul automobilistic, alături de transportul în comun şi deplasarea pietonală.
Cu fondurile obtinute din primul apel Viena a dezvoltat un ghiseu unic care sa-i sprijine pe migranti sa se integreze in viata orasului. La randul sau Madridul a creat 4 centre de economie sociala in zonele invecinate cu somaj ridicat care sa genereze locuri de munca in domenii ca energie, transport, reciclare si alimentatie.
Acestea sunt doar 2 dintre cele 18 proiecte castigatoare ale primului apel al Initiativei Urbane.
Comisarul european pentru politici regionale, Corina Cretu spune ca noul apel dispune de un buget de 5o de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala si va rasplati proiecte inovatoare in 3 categorii: integrarea migrantilor, mobilitatea urbana si economia circulara.
Peste 7o la suta din populatia Europei traieste in zonele urbane. Orasele reprezinta motorul cresterii in Europa dar ele trebuie sa faca fata unor provocari majore cum ar fi excluziunea sociala, poluarea aerului sau somajul, mai spune comisarul european.
Vorbim de 2o de ani despre o agenda urbana, a venit momentul sa trecem de la teorie la practica, spunea Corina Cretu la un forum al oraselor europene
“Este evident ca avem nevoie de o agenda urbana, nu exista alternativa, deoarece sunt sigura ca Europa nu-si va atinge obiectivele stabilite prin strategia Europa 2o2o decat daca se bazeaza pe sprijinul si participarea activa a oraselor, fie ele mici ori mari”
Bucurestenii sunt invitati sa-si puna trei dorinte legate de viitorul raului Dambovita
Publicat de Andrei Cretoiu,
19 iunie 2015, 09:30 / actualizat: 22 iunie 2015, 9:31
Bucurestenii sunt invitati sa-si puna trei dorinte legate de viitorul raului Dambovita care traverseaza orasul, in cadrul evenimentului Urban Fest organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România.
Claudia Ruse de la Radio Bucureşti fm are mai multe detalii în rubrica Euranet Plus de astăzi.
Urban fest este primul festival de dezvoltare urbana organizat de Reprezentanța Comisiei Europene la Bucureşti. Evenimentul se desfăşoară sub înaltul patronaj al comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu.
Ediția 2015 a festivalului, are ca tema „BlueGreen – Râuri în orașe smart” şi își propune să pună pe agenda publică rolul râurilor în metropolele moderne, ca factor identitar și de regenerare urbană
UrbanFest se desfasoară pana duminica în zonele adiacente râului Dâmbovița, între Grozăvești și Parcul Național Văcărești şi își propune să promovarea valorilor europene în domeniul urbanismului și dezvoltării locale sustenabile.
Festivalul a debutat cu lansarea unei consultări publice “Peștișorul de Aur”, cu scopul de afla de la locuitori cum îşi doresc să arate orașul lor. În acest fel bucurestenii sunt invitaţi să-şi pună trei dorinţe legate de viitorul Dâmbovitei. Peştisorul de aur ii asteptat pe podul de la Politehnica pană duminică.
Toate ideile vor fi analizate de specialisti si vor contribui la realizarea unui proiect de reamenajare a malurilor Râului Dâmboviţa, astfel incat să ofere plus valoare oaraşului şi să devina un punct de atractie atât pentru locuitori cât şi pentru turişti.
Comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu spunea că ” Dâmbovița face parte din identitatea Bucureștiului, așa cum se întâmplă cu Tamisa în Londra sau cu Tajo în Lisabona iar restaurarea și reamenajarea malurilor poate fi în București un adevărat catalizator al dezvoltării urbane durabile”.
Uniunea Europeană este dispusă să sustina financiar investiţiile, preciza şi Angela Filote, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
“Avem deja prevazute prin Fondurile Europene, fondul de Dezvoltate urbană, de regenerare urbană, de peaste un milliard de Euro, pentru perioada 2014 – 2020. Dar, vrem ca aceste fonduri să fie folosite cât mai bine şi cât mai aproape de aşteptările cetăţenilor. De aceea, ne folosim de acest festival de dezvoltate urbană inclusiv pentru a afla de la cetăţeni ce îşi doresc şi ei. Noi ne vom asigura că toate ideile bune care se vor strange în aceste zile vor ajunge şi pe masa Comisarului European pentru dezvoltare regională, Corina Creţu”
Evenimentului s-a lansat într- un mod inedit, o lotcă solară a navigat pe Dâmbovița în zona Grozăvești, demonstrând în acest fel cât de uşor poate fi transformat acest râu intr-un loc de agreement.
Festivalul Urban Fest include mai multe conferințe despre mobilitate și rolul râurilor în orașele inteligente, un târg de proiecte de dezvoltare urbană, dezbateri privind dezvoltarea orașelor smart, tururi cu bicicletele care promovează mobilitatea urbană, ateliere de activare urbană, plimbări în ambarcațiunile cu vâsle, concerte și focuri de artificii.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.