Comisia Parlamentului European pentru libertăți civile a votat o nouă Directivă pentru combaterea terorismului
Publicat de Andrei Cretoiu, 9 decembrie 2016, 11:30
Comisia Parlamentului European pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a votat o nouă Directivă pentru combaterea terorismului deschizând calea pentru adoptarea formală, finală începutul anului viitor.
Rezultatul votului a fost de 37 pentru, 4 împotrivă și 7 abțineri.
Directivă tratează drept infracţiuni deplasările efectuate în scopuri teroriste atât în interiorul, cât şi în afara UE pentru a combate fenomenul luptătorilor terorişti străini, adică cei care pleacă în Siria să lupte alături de organizaţia teroristă Statul Islamic şi se întorc pe teritoriul european să comită atentate. Toate acestea pentru ca victimele să fie cu adevărat ajutate și familiile informate în timp util în cazul unui atac.
Rezultatul votului de astăzi, de susținere a acestui tip nou de directivă de combatere a terorismului, reprezintă un suport uriaș pentru toate grupurile care au definitivat un text de lege cu adevărat bun.
Ne confruntăm cu noi provocări cărora trebuie să le facem față. noi provocări care presupun ca noi să oferim răspunsuri, să oferim și să primim pregătire, să avem informații despre cei care călătoresc în zonele de conflict pentru a fi parte a terorismului, să fie activi în terorism sau să se întoarcă și să pregătească un act de terorism într-unul dintre statele noastre membre. Sunt foarte multe probleme importante menționate în noua Directvă. Pentru mine unul dintre cele mai importante aspecte este acela al susținerii acordate victimelor.
Trebuie să extindem acest ajutor de la cel fizic, la cel psihic, la compensații și asistență juridică, la dreptul de a avea informații despre familie, dacă s-a întâmplat ceva, să existe o coordonare la nivel central european, și între țările europene. Toate acestea pentru ca victimele să fie cu adevărat ajutate și familiile informate în timp util în cazul unui atac.
Actele de terorism constituie una dintre cele mai grave încălcări ale valorilor universale ale demnității umane, libertății, egalității și solidarității, ale respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului pe care se întemeiază Uniunea Europeană. Acestea reprezintă, de asemenea, una dintre cele mai grave atingeri aduse democrației și statului de drept, principii care sunt comune statelor membre și care constituie baza Uniunii Europene.
Cu acordul politic confirmat de ambele instituții textul va merge acum la revizuirea de către juriști lingviști, înainte de adoptarea finală de către Parlament și Consiliu la începutul anului viitor.