Ascultă Radio România Regional Live

Monumentul Eroilor Căzuți în Misiune în Teatrele de Operații și pe Teritoriul României

Ciprian Marin: Prioritatea numărul unu pentru Forțele Terestre constă în creșterea capacității de luptă prin dezvoltarea resursei umane, de recrutare și de evoluție în carieră și apoi de înzestrare

Ciprian Marin: Prioritatea numărul unu pentru Forțele Terestre constă în creșterea capacității de luptă prin dezvoltarea resursei umane, de recrutare și de evoluție în carieră și apoi de înzestrare

Publicat de Gabriel Stan, 29 aprilie 2024, 14:35

Marți, 23 aprilie, a fost Ziua Forțelor Terestre Române, invitatul Interviului Săptămânii este chiar șeful acestei categorii de forțe a armatei, generalul-locotenent Ciprian Marin. Aflăm din interviul realizat de Cristian Dumitrașcu despre istorie, despre oameni și despre programele de înzestrare cu echipamente militare în Forțele Terestre.

Ziua Forțelor Terestre a fost marcată în toată țara prin programe culturale, competiții sportive, concerte ale muzicilor militare și prin ceremonii militare. În capitală, în Parcul Carol, a avut loc o expoziție de armament și tehnică militară, standuri de prezentare a ofertei educaționale și de promovare a carierei militare, exerciții demonstrative.

Bucureștenii au putut vedea și Retragerea cu torțe a militarilor iar la Monumentul Eroilor Căzuți în Misiune în Teatrele de Operații și pe Teritoriul României amplasat în Parcul Tineretului s-a desfășurat o ceremonie militară.

Ciprian Marin: Ziua Forțelor Terestre merge mult înapoi în negura istoriei și putem să spunem că ele există, probabil, de la primele confruntări armate umane. Ceea ce este foarte important, din punctul meu de vedere, este asocierea Zilei Forțelor Terestre cu sărbătoarea zilei Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtător de biruință, care ne arată și ne transferă și nouă dorința de a fi virtuoși și de avea valorile care l-au caracterizat și pe acesta.

Cristian Dumitrașcu (realizator): Ați avut un ceremonial pe care l-am văzut la începutul emisiuni, în rubrica de știri și, sigur, Forțele Terestre, categoria cea mai numeroasă, cea mai importantă din armată, particularitățile acestei categorii de forțe, cu toate armele și specialitățile, dacă ați putea să ne vorbiți despre asta?

Ciprian Marin: Ce aș dori să spun este faptul că ați spus „cea mai importantă”. Eu nu aș spune neapărat „cea mai importantă”. Toate sunt importante și recunoaștem egalitatea între categorii de forțe și comandamente de sprijin.

Niciunul nu am putea fără celălalt. E adevărat, suntem numeroși. Suntem aproximativ 34.000 de militari activi și numărăm și 50.000 de militari în rezervă. Contăm și pe unii, și pe ceilalți. Suntem în mod egal militari ai Forțelor Terestre, iar referitor la legătura cu tinerii care ne pot vedea, vreau să spun că ne-am dorit foarte mult să organizăm această Zi a Forțelor Terestre într-un cadru foarte amplu.

Și ați văzut, probabil și manifestările din Parcul Carol și din mall-ul AFI Cotroceni, unde tinerii noștri din colegiile militare, elevii din școlile militare, studenți din Academia Forțelor Terestre au fost și au prezentat care este oferta noastră de studii și care sunt ofertele noastre de lucru. De aceea, cred că este important pentru noi să fim deschiși către societate și să le prezentăm ce anume putem oferi și ce anume i-ar determina pe aceștia să se alăture nouă. Cred că este foarte important pentru noi să fim prezenți cât mai mult în mijlocul societății din care facem parte și în același timp, să înțeleagă și concetățenii noștri asupra a ceea ce ne concentrăm noi atenția.

Cristian Dumitrașcu (realizator): Care ar fi, din punctul de vedere al unui om care a muncit toată viața în Forțele Terestre și acum a ajuns, iată, pe cea mai înaltă funcție din Forțele Terestre, care ar fi, să zicem, primele trei calități pe care ar trebui să le îndeplinească un tânăr ca să bată la poarta Forțelor Terestre?

Ciprian Marin: Eu aș spune așa: că dacă punem laolaltă dinamismul, energia și entuziasmul tinerei generații, împreună cu cele mai importante trei valori pe care le educă viața militară – caracterul, disciplina și ambiția – avem șansa să realizăm împreună Forțe Terestre de succes. Dacă este să rezum la trei cuvinte ceea ce aţi spus, este vorba de energie, dinamism și entuziasm.

Cristian Dumitrașcu (realizator): Și asta înseamnă că și atunci când e cel mai greu, să nu renunțe.

Ciprian Marin: Este ambiția de care vorbeam. Este ceea ce spun de fiecare dată când merg la Colegiul Militar sau la Academia Forțelor Terestre: în niciun caz nu trebuie să renunțăm. Fiecare dintre noi avem în viață momente dificile, momente în care zicem sau avem un dubiu, dacă este bine să mergem mai departe sau dacă este bine să alegem un alt drum și viața mi-a demonstrat, până în acest punct, că dacă este un cuvânt care definește succesul sau reușita, aceea este ambiția de a merge mai departe, de a fi perseverent și de a nu ceda.

Cristian Dumitrașcu (realizator): Că nu putem ocoli subiectul foarte important al zilelor noastre: războiul de la graniță. Oamenii sunt și mai atenți și mai încrezători. Înzestrarea în Forțele Terestre se vede cu ochiul liber la fiecare paradă militară națională vedem, este vizibil progresul. Cum stăm acum?

Ciprian Marin: Aș spune că prioritatea numărul unu pentru Forțele Terestre constă în creșterea capacității de luptă. Dacă primul plan este realizat de dezvoltarea resursei umane, inclusiv cea de recrutare și de evoluție în carieră, pe planul doi este înzestrarea. Și în acest moment avem în derulare 40 de programe de înzestrare, de programe majore de înzestrare și de achiziții în Forțele Terestre.

Continuăm aceleași programe, cele care se cunosc, de achiziții de Piranha 5, HIMARS. S-a semnat contractul pentru achiziția de tancuri Abrams. Avem, de asemenea, programe de înzestrare pentru antiaeriană, e vorba de modernizarea Oerlikon, de achiziția de MANPAD-uri CHIRON.

Avem programe de înzestrare pe comunicații și informatică în domeniu chimic, radiologic, în toate domeniile, aș putea spune, inclusiv în îmbunătățirea condițiilor de cartiruire pe timpul diferitelor exerciții, tabere de instruire. Aș putea spune că nu este un domeniu care să nu fie vizat de programele de înzestare și nu am menționat de aeronavele fără pilot Bayraktar și Watchkeeper.

Cristian Dumitrașcu (realizator):  Un orizont de timp – când ar putea să fie operaționale?

Ciprian Marin: E adevărat că este o operație comercială, cea prin care se semnează contractele și după aceea, după furnizarea acestora începe procesul de durată de operaționalizare. Toate sunt eșalonate în timp, însă, cu siguranță, ele se întâmplă, adică în luna iunie primim al treilea Batalion de HIMARS, primim aeronavele fără pilot Bayraktar, primim instalații de lansare KYRON.

Și în acest fel, până la sfârșitul anului și în continuare, vom primi radare TP-Q53. Programele acestea continuă pe termen lung. Și pe măsură ce înaintăm în timp, semnăm noi contracte. Este un proces continuu. Nu putem spune că modernizarea se întâmplă acum. Procesul este de durată, a început de, să spunem, de câțiva ani și va continua ani de zile de acum încolo.

Cristian Dumitrașcu (realizator): Vorbeați mai devreme despre faptul că v-ați întâlnit și cu studenții din academii și cu elevii din liceele militare. Cum îi vedeți dumneavoastră ca, repet, om care ați început de jos, cu liceu militar, cu școala militară, cum vedeți noua generație? Adică beneficiarii lucrurilor pe care le-ați menționat mai devreme.

Ciprian Marin: Îi privesc cu mare optimism. Atunci când am mers la Câmpulung Moldovenesc, liceul de care… colegiul pe care noi îl administrăm, Statul Major al Forțelor Terestre, le-am spus că am mers acolo, ca să văd viitorul, cum arată viitorul. Am fost încântat. Am avut întâlnire cu aceștia, am stat de vorbă. Calitățile pe care le apreciez sunt exact cele pe care le-am enumerat puțin mai devreme.

Entuziasmul pe care îl au, interesul pe care îl afișează în mod vădit atunci când încep un dialog această temă a Armatei, a Forțelor Terestre, a viitorului lor. Am încredere în ei. Am încredere că, privindu-i și pe tinerii noștri „stejărei”, elevii din colegiile militare, cât și pe „stejarii noștri mai bravi”, de la Academia Forțelor Terestre, am încredere în viitorul Forțelor Terestre. Camarazilor din Forțele Terestre le transmit, așa cum o fac de fiecare dată: „Încrederea și aprecierea în ceea ce fac”.

Sunt destul de frecvent în teritoriu, am ocazia să-i văd, le văd munca, le văd eforturile și le apreciez. De asemenea, cu această ocazie, doresc să le urez: sănătate, putere de muncă, succes în ceea ce fac militarilor activi în rezervă sau retragere, de asemenea, personalul lui civil, multă sănătate, putere de muncă și succes în tot ceea ce fac.

Doresc, de asemenea, să urez: „La mulți ani tuturor celor care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe! Și să aibă încredere că Forțele Terestre sunt la datorie, oricând, oriunde, gata să-și îndeplinească misiunile”.

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:19

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Navele din compunerea Grupului Operativ pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră s-au aflat timp de 3...

A doua escală în Constanța a grupării navale MCM BS TG
Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 16:11

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a organizat, miercuri și joi, la Palatul Cercului Militar Național din Capitală,...

Conferința internațională „Gândirea militară românească” – ediția a VI-a
Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:58

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziționarea de către...

Senatul a adoptat în calitate de for decizional, proiectul referitor la achiziţionarea a 32 de avioane F-35
România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:53

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii

Adrian Gîtman (realizator rubrică): România și Marea Britanie au, începând de miercuri, un acord de cooperare în domeniul apărării, care va...

România a semnat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:45

Ziua Statului Major al Apărării

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Statul Major al Apărării a împlinit pe 12 noiembrie 165 de ani de la înființare. Cu acest prilej, drapelul...

Ziua Statului Major al Apărării
Actualitatea militara luni, 18 noiembrie 2024, 15:36

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Adrian Gîtman (realizator rubrică): Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată pe 11 noiembrie prin ceremonii militare...

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:59

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat

Gabriel Hanganu: Să fiu alături de ceilalți militari răniți Invictus m-a ajutat să-mi depășesc limitele și să-mi schimb viața. Mi-am dat...

Gabriel Hanganu: Am trecut cu transportorul amfibiu blindat peste un dispozitiv improvizat
Actualitatea militara luni, 11 noiembrie 2024, 14:51

Misiuni internaționale

Eduard Nicola (realizator rubrică): Prima staționare o facem în Polonia, unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană  „Iron...

Misiuni internaționale