Uniunea Democrată Turcă din România a organizat în perioada 22-23 august, pe faleza din Techirghiol, cea de a doua ediţie a Festivalului Sarailiei. Evenimentul a fost organizat de Sucursala Techighiol a UDTR în parteneriat cu Primăria Techirghiol şi le-a reunit pe cele mai pricepute turcoaice în prepararea deliciosului desert, din localitate. Deschiderea evenimentului a avut loc în prezența președintelui UDTR, ing. Fedbi Osman, a secretarului general, prof. Ervin Ibraim, a deputatului Iusein Ibram și a edilului orașului Techirghiol, Iulian Soceanu. Printre invitații prezenți la deschiderea festivalului s-au numărat: subsecretarul de stat din cadrul DRI, Aledin Amet, muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, subprefectul Județului Constanța, Șenol Ali, și secretarul general adj. din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Levent Accoium. La festival a participat și noul consul general al Republicii Turcia la Constanța, Emre Yurdakul, precum și directorul Centrului Cultural Yunus Emre Constanța, Tuna Balkan.
Prima zi a Festivalului Sarailiei a debutat cu un concurs la care participantele au preparat ad-hoc câte o tavă de sarailii. La finalul concursului toate concurentele au fost câştigătoare şi au primit diplome de excelenţă şi premii din partea UDTR. Festivalul a continuat cu obiceiuri de nuntă, prezentate de ansamblul Delikanlılar al UDTR, coordonat de președintele comisiei de tineret, Harun Osman.
În cea de a doua zi a Festivalului Sarailiei, deliciile turceşti, baclavale, sarailiile şi rahatul turcesc au putut fi degustate de toţi turiştii prezenţi pe faleza din Techirghiol. Ritmurile muzicii turceşti au răsunat pe faleza din Techirghiol o dată cu programul artistic susţinut de ansamblul folcloric Delikanlılar al UDTR care a prezentat dansuri tradiţionale turceşti în aplauzele spectatorilor.
Preşedintele UDTR, Fedbi Osman, a declarat: „ Festivalul Sarailiei este primul eveniment cultural desfăşurat în acest an de noi, în condiţiile stării de alertă, care impun măsuri speciale, de distanţare socială şi igienico-sanitare. Am reuşit să organizăm acest festival şi să ne promovăm valorile noastre culturale la Techirghiol, în plin sezon estival, în faţa turiştilor români şi străini şi să demonstrăm încă o dată că Dobrogea este şi rămâne un model interetnic european. Totodată, traversăm un moment dificil cel al pandemiei de Covid 19 şi din acest motiv, am considerat necesar, ca în semn de mulţumire, să acordăm diplome de excelenţă medicilor care s-au implicat în tratarea pacienţilor bolnavi de Covid 19.”
Evenimentul a fost coordonat de Seriha Menseit, inițiatoarea proiectului care le-a oferit turiştilor prezenţi la festival şi posibilitatea să admire cusăturile şi broderiile tradiţionale turceşti vechi de peste 100 de ani, expuse atenţiei publicului.
Uniunea Democrată Turcă din România – „Festivalul Interetnic „Primăvara Comunitară“
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin,
24 martie 2019, 09:02 / actualizat: 24 martie 2019, 10:11
Comunicat de Presă
Uniunea Democrată Turcă din România a organizat cea de a XIX-a ediţie a festivalului interetnic „Primăvară Comunitară“, sâmbătă, 23 martie, ora 12.00 la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” din Constanţa.Au urcat pe scenă ansamblurile folclorice: „Fidanlar”, „Delikanlılar”, „Filizler”, „Kardelen” (UDTR), „Can Renkler” (UDTTMR), „Elpis” (CEEC), „Galuboe More”, solistă Cristina Ermilov (CRLR ), „Armâna mea” şi „Dobrogeanca”.
Potrivit declaraţiei preşedintei Comisiei de cultură a UDTR, Serin Türkoğlu, „Festivalul Interetnic „Primăvara Comunitară“ este o manifestare interculturală care promovează valorile identitare ale minorităţilor naţionale şi dialogul intercultural, construit în jurul multiculturalității zonei Dobrogei, prin îmbinarea tradițiilor comunităţilor etnice. În cadrul spectacolului vor evolua ansambluri folclorice aparţinând comunităţilor: turcă, tătară, elenă, a ruşilor-lipoveni dar şi grupuri folclorice româneşti şi aromâneşti.”
Festivalul s-a desfăşurat în prezenţa preşedintelui UDTR, ing. Fedbi Osman, a secretarului general, prof. Ervin Ibraim şi a deputatului Iusein Ibram. La eveniment au participat: subprefectul Şenol Ali, muftiul Cultului Musulman din România, Murat Iusuf, ambasadorul Republicii Turcia în România, Füsun Aramaz, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Sulhi Turan, reprezentanţi ai Consulatelor Generale din Constanţa, ai Centrului Cultural Turc „Yunus Emre” şi ai TIAD „Dobrogea” precum şi numeroşi membri ai comunităţii turce.
Manifestări prilejuite de Comemorarea făuritorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatűrk
Publicat de Gabriela Rusu-Păsărin,
12 noiembrie 2018, 08:05 / actualizat: 12 noiembrie 2018, 9:06
Pe 10 noiembrie 2018 s-au împlinit 80 de ani de la trecerea în nefiinţă a făuritorului statului turc modern, Mustafa Kemal Atatürk, prilej cu care la busturile făuritorului statului turc modern K.Atatürk de la Bucureşti, Constanţa, Medgidia şi Tulcea au fost depuse coroane de flori de către oficialităţile locale.
La Bucureşti în prezenţa Excelenţei Sale Osman Koray Ertaș, ambasadorul Republicii Turcia în România, a reprezentanţilor Oamenilor de afaceri Turci din România, a instituţiilor partenere a fost organizat un ceremonial de depunere de coroane la bustulul lui M.K.Atatürk amplasat în faţa Teatrului Odeon. După depunerea de coroane a urmat o masă rotundă unde a fost evocat personalitatea marelui om de stat M.K. Atatűrk.
Ceremonia de comemorare a Marelui Lider Turc Mustafa Kemal Atatürk a continuat la Medgidia, unde s-au depus coroane de flori la bustul lui Mustafa Kemal Atatürk și flori la bustul poetului Mehmet Niyazi (poet naţional tătar), unde au participat oficialităţi şi reprezentanţi din partea comunităţii tătare.
La sediul central al UDTTMR din Constanţa s-a desfăşurat ceremonia de comemorare în prezenţa consulului general al Republicii Turcia la Constanța, Sulhi Turan, a consulului general adjunct Hasan Akdoğan, a viceconsullilor: Sabiha Kacamak şi Mehmet Balli, a ataşaţilor pentru servicii de religie şi servicii comerciale: Arif Cevlek şi Kadir Yazihan, iar din partea gazdelor au fost prezenţi: Gelil Eserghep, președintele UDTTMR, Iusuf Muurat, muftiul cultului musulman din România şi membri ai comunității tătare, iar la masa rotundă organizată la sediul uniunii dr.Metin Omer a vorbit despre personalitatea lui Kemal Atatürk.
Uniunea Democrată Turcă din România-filiala Tulcea nu a trecut neobservată.
La monumentul primului preşedinte al Turciei Moderne a fost ţinut un moment de reculegere urmat de depunerea de coroane și flori. „Era ora 9.00 și din fiecare colț al orașului zgribuliți de ceața cere-ți pătrundea în oase, dar cu emoția reîntâlnirii, fie ea și spirituală, cu cel care ne-a adus mândria de a fi turc, ne îndreptăm spre monumentul lui M.K.Atatürk . Adunați, fără să ne spunem nimic, dar fiecare cu același gând, așteptam ora 9.05. Fiecare își privea ceasul ca nu cumva să întârziem. La ora 9.05 fix într-o tăcere profundă ne-am aliniat si ca la un semn am adus un pios omagiu și reculegere şi o rugăciune în gând, Lui, celui care a fost părintele Turciei moderne. Apoi, la ora 11.00 la Biblioteca Panait Cernea, în partea a doua a prezentării de carte ”Cartea de aur a eroilor musulmani jertfiți sub tricolor” să omagiem „Personalitatea lui Mustafa Kemal Ataturk în relațiile româno turce”, o lucrare prezentată de subsemnata, care s-aîncheiat astfel: DE CE ÎL IUBESC PE ATATÜRK. Dacă voi fi întrebată de ce îl iubesc pe Atatürk voi răspunde fără șovăire: Îl iubesc pentru că nu a fost totalitar ca un fascist și nici cu sufletul întunecat ca un communist. Îl iubesc pentru că nu s-a înnecat în ignoranță și a scos națiunea turcă din întuneric la lumina învățăturii. Îl iubesc pentru că niciodată nu a vândut țara și nici nu s-a vândut străinilor Îl iubesc pentru că alături de tovarășii săi de luptă au eliberat țara de dușmani, cu toate greutățile prin care trecea poporul. Caut să înțeleg mai bine valoarea acelor zile și mai ales cât de valoroasă este pacea, libertatea și independența. Ce ne rămâne? Rămâne doar atât; să-i urmăm principiile, să ne iubim, să fim uniți ca patria, fie ea România sau Turcia să fie unită și indezirabilă, folosind dictonul lui Atatürk: <Pace în ţară, Pace în lume >. Îl iubesc pentru că a văzut marea familie a lumii turce și a militat pentru unitatea ei. Deviza noastră și implicit a voastră a tinerilor să milităm pentru pace. Când am tradus < Marea Cuvântare a lui M.K.Atatürk (Nutuk)>, l-am înțeles mult mai bine. Doar citind această lucrare maraton veți putea înțelege mai bine personalitatea acestui mare lider, om de stat, diplomat și militar M.K.Atatürk , lupta de eliberare și înfiițarea Republicii Turcia. Îmi aplec fruntea cu pioșenie în fața acestui mare OM, tovarășilor săi de luptă și tuturor celor căzuți la datorie. Allah să-i binecuvânteze”, a conchis cu emoţie în glas Gülten Abdula-Nazare președinte al filialei Galați a Uniunii Democrate Turce din România.
Câteva cuvinte despre Atatürk -Părintele turcilor
La 30 octombrie 1918 Turcia a capitulat. Jumătate din fostul Imperiu Otoman era pierdut, restul se afla sub stăpânirea învingătorilor. Armistițiul încheiat atunci la bordul crucișătorului Agamenon a predat de fapt Turcia puterilor Antantei care au ocupat-o. Țara era la limita catastrofei, era sărăcită de pe urma războiului, înglodată în datorii, avea mari probleme politice și naționale. Faptul acesta a nemulțumit poporul turc și l-a ridicat la luptă împotriva ocupanților și a politicii dusă de guvern. Mustafa Kemal a devenit generalul, iar centrul mișcării Anatolia. Scopul urmărit era crearea unui stat turc național, un stat independent. Mișcarea de eliberare națională a fost numită kemalistă, după numele conducătorului ei. Într-un deceniu și jumătate el a dat turcilor o altă viață, corespunzătoare stadiului în care lumea evoluase. (historia.ro)
Atatürk a fost un militar cu reuşite strălucite pe câmpul de luptă, un reformator implicat în toate aspectele vieţii, cu o moştenire care trăieşte până în zilele noastre. Atatürk a avut la dispoziţie doar 15 ani de putere politică pentru a transforma un imperiu decadent, atacat de aproape toţi vecinii săi şi aliaţii acestora, într-o ţară modernă. Primul preşedinte al Turciei a primit la naştere un nume predestinat: Mustafa (Alesul). Celelalte două nume i-au fost adăugate ulterior de cei care l-au cunoscut. În şcoala militară, a primit numele de Kemal (Perfecţiune). Iar când a impus turcilor să adopte nume de familie, în locul numelor din relaţiile tribale anterioare, şi-a luat un nume pe care contemporanii i-l dăduseră deja: Atatürk (Părintele turcilor).
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.