Munca excesivă duce la stres extrem
Publicat de Andra Radu, 5 aprilie 2019, 15:06
Să muncești este bine dar nu și atunci când permitem mediului de lucru să invadeze o viață întreagă. Munca în exces nu numai că afectează viața personală, dar și sănătatea ta. Sistemul nervos cedează, cauzând insomnie, boli cardiovasculare sau depresie.
Dorința de afirmare și problemele financiare sunt principalele cauze care pot duce la depresie.
Românii care lucrează peste program, care au un program de lucru de cel puțin 11 ore pe zi, au un risc mai mare de a dezvolta depresie decât cei care lucrează în medie 7-8 ore.
75% dintre români se declară stresaţi şi suprasolicitaţi din cauza locului de muncă, în timp ce 10% indică un nivel intens al stărilor de stres şi suprasolicitare.
6 din 10 angajaţi consideră că stresul şi suprasolicitarea sunt consecinţe ale orelor de lucru din afara programului, inclusiv în weekend, ale lipsei de energie, ale proiectelor mari la care lucrează şi ale interacţiunii cu persoane dificile.
Specialiştii atrag atenţia asupra implicaţiilor pe care suprasolicitarea şi stilul de viaţă modern le pot avea asupra sănătăţii, una dintre cele mai grave consecinţe fiind sindromul de oboseală cronică.
Afecţiunea este caracterizată prin oboseală intensă, dificultăţi de concentrare, tulburări de memorie, dureri musculare, articulare şi gastrointestinale, insomnie, migrene, depresie, alergii, tulburări hormonale, cadriovasculare, deficite imunitare, manifestări care persistă mai multe luni.