Ascultă Radio România Regional Live

Munţii Făgăraş

Fagii seculari din Nucșoara te așteaptă cu povești nemuritoare

Fagii seculari din Nucșoara te așteaptă cu povești nemuritoare
Foto: Foto: Fundația Conservation Carpathia

Publicat de Camelia Teodosiu, 25 mai 2023, 19:24 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17

Vă invit în comuna Nucșoara din județul Argeș pentru a afla poveștile unor arbori seculari pe care locuitorii zonei împreună cu primarul de aici Ion Cojocaru, îi îndrăgesc, îi ocrotesc și se gândesc la ce reprezintă ei pentu istoria acestui popor și pentru generațiile viitoare.

De aceea Fundația Conservation Carpathia a venit în întâmpinarea lor cu o inițiativă deschisă tuturor celor care doresc să susțină păstrarea valorilor naturale. Așa s-a născut Campania „Pădurea poveștilor nemuritoare” care își propune să promoveze suprafețele întinse de pășuni vechi pe care cresc numeroși arbori seculari, în special fagi, aici la Nucșoara.

Ion Cojocaru, primarul comunei Nucșoara, declară cu seninătate și mult curaj că a descoperit fagii seculari din zonă în cel mai dificil moment al vieții sale, iar legătura cu natura și acești arbori spectaculoși, încărcați de istorie și măreție i-a dat sens vieții și puterea de a merge mai departe:

„Am descoperit fagii seculari de pe aria comunei Nucșoara în cel mai dificil moment al vieții mele. Deși sunt localnic și cunosc zona și am trecut de nenumărate ori pe lângă aceste pajiști, n-am stat niciodată să privesc cu atenție valoarea și frumusețea pe care o au. Întâlnirea mi-a redat speranța și sănătatea, m-a făcut să simt legătura dintre om și natură, dărnicia și toleranța ei, dându-mi sens vieții. Acela a fost momentul în care am spus că despre acești fagi trebuie să afle mai multă lume, că ei trebuie protejați, trebuie să rămână aici. Sunt onorat să lansez „Pădurea cu Povești Nemuritoare” și sper că atât oamenii din Comuna Nucșoara, cât și oaspeții noștri să înțeleagă și să contribuie la eforturile noastre de a păstra și de a da mai departe ceea ce natura ne-a oferit cu atât de multă dărnicie”.

„Pădurea Poveștilor Nemuritoare” este o inițiativă a Primăriei Comunei Nucșoara din județul Argeș, realizată cu sprijinul Fundației Conservation Carpathia care contribuie la refacerea ecosistemelor naturale din Munții Carpați, în beneficiul biodiversității și a comunităților locale. Victoria Donos Directorul de comunicare al Fundației Conservation Carpathia ne spune că Nucșoara este cu adevărat un loc de poveste și pare a fi îndrăgostită de frumusețea zonei înconjurată de lacuri și pajiști cu fagii seculari martori ai istoriei.

Fagii seculari de la Nucșoara se află pe un teren al primăriei locale, însă din cauza lipsei de fonduri, aceștia nu a fost incluși într-un circuit turistic și nici nu beneficiază de protecție.

Putem ajuta ca pajiștile cu arbori seculari de la Nucșoara să fie protejate, să devină cunoscute și să se dezvolte o infrastructură de vizitare. Oricine poate să adopte un fag, alegându-l din harta zonei. Găsiți informații complete și detalii pe site-ul – www.arboricupovesti.ro.

Campania „Pădurea poveștilor nemuritoare” s-a născut din dorința de a proteja unii dintre cei mai vârstnici și spectaculoși fagi ai Europei.  Este o inițiativă deschisă tuturor celor care doresc să susțină păstrarea valorilor naturale.

Tot pe pajiștile de la Nucșoara, ne-am întâlnit cu Ion Holban, ecolog și manager al proiectului de conservare a arborilor seculari de aici, majoritatea fagi – mult mai mulți decât numărul celor cartați – 2544 pentru campania „Pădurea Poveștilor Nemuritoare”.  Acest număr simbolic este asociat cu înălțimea vârfului Moldoveanu – cel mai înalt din Carpații României spre care se pleacă pe traseu din această zonă .

În calitate de ecolog specializat în inventarierea florei și faunei, precum și în cartarea de habitate, Ion Holban ne povestește cum a ajuns managerul acestui proiect de anvergură și ne vorbește despre particularitatea acestor arbori seculari din Nucșoara, fiind, de asemenea, impresionat de frumusețea locului, dar și a oamenilor.

Dacă doriți să faceți parte din poveste, intrați pe www.arboricupovesti.ro, iar pentru inspirație, ascultați câteva din mărturisirile fagilor adoptați:

Povestea partizanilor – arborele cu nr. 266

Toma. Petre. Alexandru. Nicolae. Maria. Ion. Titu. Ioan. Maria. Gheorghe. Benone. Elena. Ion. Constantin. Iancu. Nicolae. Tică. Aurelia. Cornel.

Și 8 pâini pentru 2 săptămâni. Atât aveau în raniță când au luat drumul rezistenței. Puseseră jurământ de răzvrătire anticomunistă, pe cruce și pistol în casa Elisabetei Rizea. Era primăvara lui 49 și de aici, partidul avea să-i știe de Bandiți, oamenii aveau să-i știe de Partizani.

Titu lăsa în urmă 1 casă cu 2 camere și 5 copii, ca să ajungă văduvul Mariei, „împușcată în timp ce se afla în bandă pe munte”. Toma, căpitan-partizan și până la abdicarea regelui parte din garda de la Palat, lăsa în urmă fragila siguranță a exilului, pentru sfârșitul cu spatele la zid.

Din 49 în 58 când au fost prinși, 10 ani n-au lăsat urme. Nu umblau iarna, ca să nu-i trădeze vremea și să li se vadă pașii în zăpadă. Vremurile îi trădaseră de mult. Nu și pădurea de aici: amestecau resturi de mălai cu scoarță de copac pisată ca să se hrănească, și sus pe creste, arborii le ascundeau intrarea în grota în care coborau pe funie… și ieșeau de dorul părinților, să-i vadă, din când în când, cu binoclul, jos, în sat. Istoria multora dintre ei s-a curmat într-un mormânt nici acum cunoscut. Cu trupul în beci și sufletul în pădurea de acasă, memoria lor ne rămâne.

Toma. Petre. Alexandru. Nicolae. Maria. Ion. Titu. Ioan. Maria. Gheorghe. Benone. Elena. Ion. Constantin. Iancu. Nicolae. Tică. Aurelia. Cornel. Arborii le șoptesc încă numele. Le adăpostesc Altarul. Și spun povestea Partizanilor așa cum a fost ea odată ca întotdeauna.

Povestea Elisabetei Rizea – arborele cu nr. 263 

Tocul ușii… Scorburile mici lăsate de gloanțele Securității se văd și acum în lemnul casei din Nucșoara. Așa cum scobit a rămas și sufletul locurilor ăstora, când Elisabeta s-a dus dintre noi. Discretă, ca atunci când se strecura printre uluci să ascundă, în gropi numai de ei știute, provizii pentru partizanii din Făgăraș. Sau să le lase mesaje în saci găuriți, „Poșta”, cum o numeau cu drag și sete să știe unii de alții dacă mai trăiesc. N-au prins-o comuniștii că era măruntă. A rezistat la uzura torturii ca fagul. Și tot ca el s-a îndoit numai sub vreme, dar niciodată sub vremuri.

Lemnul crucii pe care 16 partizani au legat jurământ în casa ei, în primăvara lui 49, să nu lase rânduiala comunistă să aibă pace, nu în Făgăraș!, lemnul crucii știe câte a pătimit Elisabeta că a dat o cană de apă, un colț de odihnă și loc de mormânt în grădină Haiducilor Muscelului.

Și lemnul arborilor din pădurea asta știe toate cărările pe care Elisabeta le-a luat ca să muncească pământul altora, că pe al ei l-au luat la colectiv, și a muncit la alții cu ziua și cu palma până nu s-a mai putut iscăli. Au văzut toate sărutările date soțului când urca la munte și ea nu știa de-i ultima dată când îl vede plecând cu ranița în spate, toporașul pe mână și câinele după el.

Aceasta e povestea Elisabetei Rizea. Și arborii o spun, așa cum a fost ea odată ca întotdeauna.

Povestea lui Răzvan Nedu, campion la paraclimbing – arborele cu nr. 41

Sigur e înalt. Și când ajungi în vârf… nu-i gata treaba grea. Mai mergi pe buză, pe margine, pe tăiș… atârnând în gol. Și când nu simți pământul sub picioare, nici nu contează că-s 2 metri până la teren stabil sau 200. Inima o ia la goană la fel de tare. Hai! Curaj! Pe brațe te poți baza mereu. Și pe aer adânc tras în piept!

Pornește. Nu în față, ci în sus. Întinde primul braț, degetele simt și se agață, mușchii intră în alertă. Următorul braț, aceeași mișcare, și… gata, s-a desprins de pământ. Nu are nevoie să se uite încotro se îndreaptă, pe peretele de escaladă. Intuiește direcția cu toată pielea, cu toate simțurile, ar spune lumea. Cu toate puterile, spune Răzvan. Când îți lipsește văzul, celelalte nu-s simțuri, sunt putere. Și cu fiecare urcuș, și în escaladă și în viață, își antrenează puterile acestea să lucreze împreună. Așa ajunge de la primul traseu surplombat, adică înclinat în afară, în gol, la Campionatul Mondial de Paraclimbing. Și de acolo, căpitan al Lotului Național de Paraclimbing. Nu pentru că nu-i e frică de necunoscut, ci pentru că sentimentul de independență pe care îl trăiește cu fiecare urcare îi dă curaj de fiecare dată. Să ajungă mai sus, mai repede, mai perseverent. Și să-i inspire și pe ceilalți, să-i facă să înțeleagă că nu e nevoie să vezi înălțimile ca să le urci. Înălțimile le simți, pe frunte, în buricul degetelor, în adâncul sufletului.

Aceasta este povestea lui Răzvan Nedu. Și povestea lui se cațără ușor între ramurile arborilor de la Nucșoara, iar frunzele o duc mai sus. Nu au nevoie de ghid să vadă încotro. Ca și el, arborii știu că hărțile spre mai departe sunt în noi.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

„Pădurea Poveștilor Nemuritoare”

„Pădurea Poveștilor Nemuritoare”

Publicat de Camelia Teodosiu, 19 mai 2023, 15:48 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:17

„Pădurea Poveștilor Nemuritoare” este o inițiativă a Primăriei Comunei Nucșoara din județul Argeș, realizată cu sprijinul Fundației Conservation Carpathia și s-a născut din dorința de a proteja unii dintre cei mai vârstnici și spectaculoși fagi seculari din Europa și să contribuie la dezvoltarea turistică a zonei.

Campania „Pădurea poveștilor nemuritoare” este o modalitate simplă și inovatoare prin care oamenii se pot conecta cu natura și pot lăsa o moștenire de durată. Nu trăim îndeajuns de mult să ne spunem povestea, însă acești fagi seculari sunt aproape nemuritori. O pot face ei pentru noi, dacă-i adoptăm. Putem ajuta ca pajiștile cu fagi seculari de la Nucșoara să fie protejate, să devină cunoscute și să se dezvolte o infrastructură de vizitare, fiind incluse într-un circuit turistic. Oricine poate să adopte un fag secular, alegându-l din harta zonei sau căutând după un număr preferat, pentru suma de 700 de lei.

Cei care adoptă fagul pot opta să-și lase pe site o poveste care ulterior va fi editată, înregistrată audio și imprimată pe un cod QR ce va fi plasat pe arborele adoptat. În acest fel, de fiecare dată când cineva scanează codul QR, va putea citi povestea respectivă și se va putea conecta cu persoana care a adoptat arborele. Un fag poate fi adoptat pentru o perioadă de 7 ani, iar adoptatorii primesc prin email un certificat de adopție cu imaginea arborelui ales și coordonatele GPS ale acestuia. Cei care vor să se alăture proiectului, însă preferă să adopte un arbore fără a-și lăsa povestea, au și această opțiune pe arboricupovesti.ro.

„Am descoperit fagii seculari de pe aria comunei Nucșoara în cel mai dificil moment al vieții mele. Deși sunt localnic și cunosc zona și am trecut de nenumărate ori pe lângă aceste pajiști, n-am stat niciodată să privesc cu atenție valoarea și frumusețea pe care o au. Întâlnirea mi-a redat speranța și sănătatea, m-a făcut să simt legătura dintre om și natură, dărnicia și toleranța ei, dându-mi sens vieții. Acela a fost momentul în care am spus că despre acești fagi trebuie să afle mai multă lume, că ei trebuie protejați, trebuie să rămână aici. Sunt onorat să lansez „Pădurea cu Povești Nemuritoare” și sper că atât oamenii din Comuna Nucșoara, cât și oaspeții noștri să înțeleagă și să contribuie la eforturile noastre de a păstra și de a da mai departe ceea ce natura ne-a oferit cu atât de multă dărnicie”, a spus Ion Cojocaru, primarul comunei Nucșoara.

Natura este o sursă de dezvoltare durabilă pentru comunități, iar Nucșoara este un loc care are multe resurse valoroase în jurul cărora se pot dezvolta activități care să aducă beneficii și venituri oamenilor. Proiectul este o bună modalitate de conectare a oamenilor cu natura și poate fi o moștenire care va dăinui pentru generațiile următoare, așa cum a fost rezistența anticomunistă care s-a născut și care a trăit aici peste zece ani.

Campania „Pădurea poveștilor nemuritoare” este deschisă tuturor celor care doresc să susțină păstrarea valorilor naturale și își propune să promoveze suprafețele întinse de pășuni vechi pe care cresc numeroși arbori seculari, în special fagi.

Fagii seculari de la Nucșoara se află pe un teren al primăriei locale, însă din cauza lipsei de fonduri, aceștia nu au fost incluși într-un circuit turistic și nici nu beneficiază de protecție. Începând cu anul 2021, Fundația Conservation Carpathia împreună cu Primăria locală și-au propus să pună în valoare arborii seculari de la Nucșoara într-un proiect inedit, selectând 2.544 de arbori, similar altitudinii celui mai înalt vârf din România, Moldoveanu. Fiecare arbore a fost inclus într-o hartă cu coordonate GPS, a fost fotografiat și are o plăcuță cu un număr.

Pentru a afla mai multe despre campania „Pădurea Poveștilor Nemuritoare” sau pentru a face o donație, vă rugăm să vizitați www.arboricupovesti.ro.

Un video manifesto care susține campania poate fi vizionat:

Împreună, putem crea o moștenire care va dăinui pentru generațiile următoare.

Despre Fundația Conservation Carpathia

Fundația Conservation Carpathia este cel mai mare proiect de conservare a naturii din Europa, care contribuie la refacerea ecosistemelor naturale din Munții Carpați, în beneficiul biodiversității și a comunităților locale. Din 2009, fundația românească a salvat de la exploatare peste 27.000 de hectare de păduri și pășuni alpine în sudestul Carpaților Meridionali, achiziționându-le cu scop de conservare, a plantat peste 3,7 milioane de puieți pe 1.906 ha afectate de tăieri, a creat o zonă de 78.000 ha pe care nu se desfășoară vânătoare sportivă și de trofee. Fundația contribuie la bunăstarea comunităților din vecinătatea pădurilor protejate prin proiecte sociale, de educație și de dezvoltare de afaceri verzi, iar viziunea pe termen lung este crearea Parcului Național Munții Făgăraș.

Foto: Fundația Conservation Carpathia

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Pădurile virgine din România – pe cale de dispariție

Pădurile virgine din România – pe cale de dispariție
Foto: Sursa foto: Cristina Ion

Publicat de Andra Radu, 10 aprilie 2019, 12:42 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:20

Rezultatele unui studiu realizat de Agent Green, un ONG specializat pe păduri din România, arată că mai mult de jumătate din pădurile virgine din România au dispărut în ultimii 4 ani. Agent Green trage un semnal de alarmă privind distrugerea sistematică și planificată a pădurilor virgine. Acestea se suprapun, de cele mai multe ori, cu ariile naturale protejate Natura 2000.

Un exemplu concludent în acest sens este zona Munților Făgăraș unde un munte întreg de 400 de hectare, în zona Iezer Păpușa, a fost complet despădurit.

În total, din cele 218.000 de hectare de pădure virgină care existau în anul 2004, la ultima inventariere făcută în România, au mai rămas puțin peste 100.000 de hectare, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș președintele Agent Green, Gabriel Păun:

”Rezultatele preliminare din acest studiu, care a durat 3 ani, arată că mai mult de jumătate din pădurile virgine ale României, inventariate în 2004 au dispărut de la acea dată și până astăzi. Studiul a fost făcut folosind o combinație de investigații cu studiu științific în care s-au folosit hărți satelitare de înaltă rezoluție, inclusiv obținute de la NASA din anii ’80, ca să putem verifica istoric ce s-a întâmplat în zonele acestea.”

Sursa foto: Cristina Ion

Chiar și cu aceste despăduriri agresive, România rămâne pe primul loc în Europa la aceste bogății ale naturii. Țara noastră adăpostește cel mai mare patrimoniu natural și păduri virgine din zona climatică temperată a Uniunii Europene, spune președintele Agent Green, Gabriel Păun:

”Chiar dacă am rămas cu o sută și ceva de mii de hectare, în continuare suntem pe primul loc în Europa la capitolul păduri virgine. Din păcate, numai 21.000 de hectare sunt în Catalogul național al pădurilor virgine. Miniștrii pădurilor, indiferent de culoarea politică, dorm pe studiile pe care le-am făcut și noi și alți colegi de la alte ONG-uri. Și în timp ce studiile acelea stau pe masă, pădurile sunt tăiate planificat, se marchează, se numerotează, se scot la licitație, se câștigă licitația și vine o companie și le răpune.”

Reprezentanții Agent Green au înaintat recent două plângeri privind exploatările ilegale de păduri din arii protejate către Comisa Europeană și Comitetul de Aplicare a Convenției de la Aarhus. Aceștia cred că plângerile s-ar putea transforma într-un infringement pentru România, adică statul să plătească amenzi uriașe până la intrarea în legalitate în acest sector.

Pădurile virgine sunt ultimele ecosisteme forestiere în care natura supraviețuiește în forma sa pură, fără a fi afectată semnificativ de intervenția omului. În pădurea virgină arborii mor de bătrânețe, cad, se rup sau se usucă pe picior, iar lemnul mort rămâne acolo, hrănind ecosistemul pentru generațiile viitoare.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Va avea România cel mai mare domeniu schiabil?

Va avea România cel mai mare domeniu schiabil?

Publicat de adinaiftime, 6 ianuarie 2018, 11:00 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:22

Cel mai mare domeniu schiabil din România, care ar urma să fie amenajat în Munţii Făgăraş, intră ca prioritate în masterplanul de investiţii al Ministerului Turismului.

Peste 150 de kilometri de pârtii, întinse pe ambii versanţi ai Masivului Făgăraş, pe teritoriul a trei judeţe: Sibiu, Argeş şi Braşov – aşa ar urma să arate cel mai mare domeniu schiabil din România.

Proiectul este iniţiat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Monte Făgăraş-Bâlea-Capra, formată din autorităţile locale din zonă.

Conform ministrului Mircea Dobre, capacitatea de schi pe care o deţine la ora actuală România s-ar dubla.

Operatorii turistici din zonă consideră că acest domeniu schiabil ar pune cu adevărat în valoare potenţialul imens al celor mai înalţi munţi ai României.

Când ar putea fi realizat acest imens domeniu schiabil din Munţii Făgăraş şi cu ce costuri sunt însă întrebări fără răspuns din partea celor implicaţi.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Meteorologii avertizeaza! Este COD ROSU de avalansa in Muntii Fagaras!!

Meteorologii avertizeaza! Este COD ROSU de avalansa in Muntii Fagaras!!

Publicat de adinaiftime, 29 decembrie 2017, 11:00 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:22

Cod roşu de avalanşă în Munţii Făgăraş!

Meteorologii avertizează că cel puţin până seara riscul producerii avalanşelor în masivul Făgăraş este MAXIM, gradul 4 din 5.

Avertizarea cod roşu este valabilă pentru altitudini de peste 1800 de metri, din cauza stratului nou de zăpada care este instabil.

Riscul mare de avalanşă este cauzat atât de stratul consistent de zăpadă ce măsoară pe alocuri un metru, cât şi de vântul intens şi de temperaturile anormal de ridicate.

Si in celelalte masive, pericolul de avalanşă este însemnat, grad 3 din 5, la peste 1800 m altitudine.

Salvamontiştii avertizează turiştii să evite deplasarea spre creastă şi să nu intre pe trasee nemarcate sau închise.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Vreme geroasă și risc de avalanșe, la munte

Vreme geroasă și risc de avalanșe, la munte

Publicat de adinaiftime, 19 decembrie 2017, 18:00 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:22

Există posibilitatea unui risc însemnat de producere a avalanșelor în Munţii Bucegi și Făgăraş, avertizează meteorologii.

La înălțimi de peste 1.800 de metri, zăpada măsoară peste un metru. La Bâlea Lac, stratul de nea are 116 centimetri, 98 de centimetri la Vârful Omu, 21 de centimetri la Sinaia, 18 la Fundata și 16 centimetri la Predeal.

Meteorologii prognozează vreme geroasă la peste 1.800 de metri altitudine. Temperaturile minime se vor situa între -19 și -13 grade Celsius, iar cele maxime, între -16 și -10 grade.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Risc însemnat de avalanşă la Bâlea Lac

Risc însemnat de avalanşă la Bâlea Lac

Publicat de adinaiftime, 10 decembrie 2017, 20:11 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:22

Meteorologii avertizează că este risc însemnat de avalanşă la peste 1.800 de metri în munţii Făgăraş, inclusiv zona turistică Bâlea Lac, unde, în următoarele zile, riscul declanşării avalanşelor din cauza încălzirii, va fi mare, de gradul patru pe o scară de la unu la cinci. Sub 1.800 de metri altitudine în masivul Făgăraş riscul este moderat, de gradul doi.
Stratul de zăpadă a crescut cu aproape 20 de centimetri de azi-dimineaţă, ajungând la 115 centimertri. Temperatura minimă la Bâlea Lac va fi de minus 12 grade Celsius.
Accesul la Bâlea Lac se face doar cu telecabina şi numai atunci când condiţiile meteo sunt bune. Turiştii pot ajunge cu maşina doar până la Bâlea Cascadă, de unde DN7C Transfăgărăşan este închis circulaţiei.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Concurs de proiecte pentru Hotelul de Gheață

Concurs de proiecte pentru Hotelul de Gheață

Publicat de adinaiftime, 6 decembrie 2017, 10:30 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:23

Pentru designul celui de-al treisprezecelea Hotel de Gheață de la Bâlea Lac organizatorii au demarat un concurs de proiecte.

Arhitecţi din întreaga ţară şi-au înscris deja ideile iar în următoarele două săptămâni se vor decide câștigătorii.

Construcţia hotelului începe în perioada 15-20 decembrie. Muzica va fi tema hotelului de gheaţă care se va construi, în această iarnă, la Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş.

În cei 12 ani de când se construieşte acest hotel, aproximativ 300.000 de turişti i-au trecut pragul. Cu mai multe detalii Anghel Dimitrie, unul dintre organizatori.

Fiecare concurent are trei camere de făcut, împreună cu sculptorii. Pot să fie în echipe sau singuri. Toate cele 15 camere vor fi decorate într-un mod diferit, ne-am gândit ce ar fi să aducem muzica aici, să facem din acest loc o artă. Am zis să adaugăm printre cei mai buni artiști legendari din lume. (Anghel Dimitrie)

Câștigătorii vor fi premiați cu un weekend la Palatul Brukenthal din Avrig, dar și cu 1.000 de lei.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

Risc crescut de producere a avalanşelor în Munţii Făgăraş

Risc crescut de producere a avalanşelor în Munţii Făgăraş

Publicat de adinaiftime, 26 noiembrie 2017, 08:30 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:23

Este risc crescut de producere a avalanşelor în Munţii Făgăraş, la peste 1.800 de metri altitudine, anunţă meteorologii din Sibiu.
Stratul de zăpadă proaspătă, de peste 35 de centimetri, poate aluneca cu uşurinţă, iar riscul de avalanşă este de 3 din 5.
La Bâlea Lac, zăpada depăşeşte 75 de centimetri, iar traseele superioare cabanelor sunt închise, întrucât pe creastă, stratul de zăpadă viscolită poate fi mult mai mare, iar vremea este capricioasă.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

„Muzica”, tema Hotelului de Gheaţă de Bâlea Lac

„Muzica”, tema Hotelului de Gheaţă de Bâlea Lac

Publicat de adinaiftime, 14 octombrie 2017, 21:30 / actualizat: 16 decembrie 2024, 20:24

„Muzica” va fi tema Hotelului de Gheaţă care se va construi, în această iarnă, la Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş, au anunţat reprezentaţii proiectului.

Construcţia va începe la sfârsitul lunii noiembrie sau începutul lui decembrie, în funcţie de condiţiile meteo. Este nevoie de un strat consistent de zapadă, iar temperaturile trebuie să fie suficient de scăzute pentru ca pe Lacul Bâlea să se formeze un strat gros de gheaţă, de aproximativ o jumătate de metru, din care constructorii vor tăia blocurile transparente pentru ridicarea zidurilor. La construcţia hotelului se foloseşte doar gheaţă, zăpadă şi apă.

În acest an, camerele hotelului vor purta numele unor celebrităţi ale muzicii românesti şi internationale. Mobilierul va fi realizat numai din gheaţă. La fel şi restaurantul şi barul din incinta construcţiei, unde mesele şi scaunele vor fi tot din gheaţă. De asemenea, la Ice Bar, turiştii vor putea servi băuturi din pahare de gheaţă.

La fel ca în anii trecuti, proprietarii Hotelului de Gheaţă de la Bâlea Lac vor să inaugureze construcţia în preajma Crăciunului. După Anul Nou, acolo se vor ridica o Biserică de Gheaţă şi câteva igluuri.

Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 4 noiembrie 2024, 12:58

Misiuni Internaționale

Ciprian Panga (realizator rubrică): Prima oprire de săptămâna aceasta o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de instruire...

Misiuni Internaționale
Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Actualitate marți, 8 octombrie 2024, 15:44

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare

Adrian Gîtman (realizator rubrică): În instituțiile militare de învățământ superior au avut loc luni festivități de deschidere a noului an...

Deschiderea anului universitar în instituțiile militare
Misiuni internaționale
Actualitate luni, 12 august 2024, 16:22

Misiuni internaționale

Edi Nicola (realizator rubrică): Prima oprire din această săptămână o facem pe continentul african, unde misiunea Uniunii Europene de Instruire...

Misiuni internaționale
Misiuni Internaționale
Actualitate luni, 1 aprilie 2024, 12:31

Misiuni Internaționale

Teodora Mazăre (realizator rubrică) – Misiunea din Polonia a artileriștilor antiaerieni din cadrul celui de-al 14-lea detașament românesc...

Misiuni Internaționale
Actualitate vineri, 8 martie 2024, 20:58

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale

Săptămâna aceasta la rubrica Inedit vorbim despre subiectele cele mai arzătoare din ultima vreme: atacurile cibernetice, dezvoltarea...

Efectele atacurilor cibernetice și importanța inteligenței artificiale
Actualitate luni, 5 februarie 2024, 13:20

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara

Sorina Vrânceanu (realizator rubrică): Șeful Statului Major al Apărării din țara noastră, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit la...

Vizita Șefului Statului Major al Apărării la Ankara
Actualitate vineri, 29 decembrie 2023, 19:30

Pas cu pas spre titlul mondial

Ultimul articol din categoria Inedit vine cum nu se putea mai bine în finalul de an cu un sport de iarnă, pentru că tot suntem în sezonul rece....

Pas cu pas spre titlul mondial
Actualitate miercuri, 20 decembrie 2023, 17:46

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

    Bun găsit tuturor! Astăzi la rubrica Muzica lui Bogdan vă invit cu drag să ascultăm câteva colinde românești, unele știute...

Muzica lui Bogdan – Colinde românești! Sărbători fericite!

„Red Bull Romaniacs” la Sibiu!

„Red Bull Romaniacs” la Sibiu!

Publicat de Mihaela Costache, 15 iulie 2015, 14:15

Peste 10.000 de sibieni au participat marți seara la deschiderea oficială a Red Bull Romaniacs, cel mai dur hard enduro raliu din sud Estul Europei.

Ca de obicei, traseul gândit de organizatori a fost extrem de dificil. A fost plin cu buşteni, piatră, cauciucuri, dar şi treceri pe sub obstacole, situate la o înălţime cât mai mică. Evident, nu au lipsit accidentele spectaculoase şi căzăturile inerente, însă a fost un spectacol total spre deliciul publicului.

Clasament:

Iron: Jaime Martinez Recasens 03:18, Julian Rylance 05:18, Jaime Valdelomar Alonso 05:28

Bronze: Riho Kollist (EST) 17:23, Mark Jackson (GBR) 17:26, Sandra Gomez Cantero (ESP) 21:06

Silver: Chris Perry (AUS) 14:06, Emanuel Gyenes 16:56, Angus Macdonald (NZL) 13:54

Gold: Jonathan Walker, cu 16: 50, Alfredo Gomez Cantero 17: 06, Graham Jarvis 18:10 secunde.

Începând de miercuri, lupta se va da în munţi. Prima etapă din cele patru debutează de la ora 11:00, cu riderii clasei Gold, care îşi vor da întâlnire în Munţii Făgăraş şi care vor avea de parcurs peste 100 de kilometric în munţi.

Cristi Florea – Radio Cluj

Ieșeanul Dragomir Iordache, vicecampion mondial la tir!
Sport duminică, 25 iunie 2017, 09:30

Ieșeanul Dragomir Iordache, vicecampion mondial la tir!

Juniorul ieșean Dragomir Iordache, de la Clubul Sportiv Universitar Politehnica, a devenit astăzi vicecampion mondial de tir în Germania, în...

Ieșeanul Dragomir Iordache, vicecampion mondial la tir!
Ciclistul reșițean Daniel Crista se întrece cu cei mai buni rutieri ai lumii
Sport sâmbătă, 24 iunie 2017, 17:30

Ciclistul reșițean Daniel Crista se întrece cu cei mai buni rutieri ai lumii

Reșițeanul Daniel Crista este unul dintre cei mai buni cicliști români la ora actuală. Legitimat la Clubul Steaua București și la o echipă...

Ciclistul reșițean Daniel Crista se întrece cu cei mai buni rutieri ai lumii
Halep începe sezonul pe iarbă la Eastbourne
Sport joi, 22 iunie 2017, 10:30

Halep începe sezonul pe iarbă la Eastbourne

Simona Halep va începe sezonul pe iarbă la turneul WTA de la Eastbourne. Numărul 2 mondial a primit un wild card din partea organizatorilor....

Halep începe sezonul pe iarbă la Eastbourne
Propunere controversată în lumea sportului!
Sport luni, 19 iunie 2017, 10:30

Propunere controversată în lumea sportului!

FIFA analizează posibilitatea de a reduce durata reprizelor dintr-un meci de fotbal la 30 de minute. Organizația va dezbate această sugestie...

Propunere controversată în lumea sportului!
Sport vineri, 16 iunie 2017, 20:30

Simona Halep este jucătoarea lunii mai

Conform site-ului WTA eleva lui Darren Cahill actualmente locul 2 mondial şi care a fost nominalizată la titlul de jucătoarea lunii mai, a...

Simona Halep este jucătoarea lunii mai
Sport joi, 15 iunie 2017, 09:00

Provocare maximă pentru Avram Iancu: înoată 2800 km prin 10 țări și 4 capitale

Bibliotecarul Avram Iancu, cunoscut pentru că a traversat înot Canalul Mânecii, a început miercuri, 14 iunie, ultimul antrenament oficial în...

Provocare maximă pentru Avram Iancu: înoată 2800 km prin 10 țări și 4 capitale
Sport luni, 8 mai 2017, 13:00

Simona Halep a coborât patru locuri în clasamentul WTA

Simona Halep a coborât patru locuri în clasamentul WTA, până pe poziția a 8-a. Ea a pierdut punctele obținute în 2016 la competiția de la...

Simona Halep a coborât patru locuri în clasamentul WTA
Sport joi, 4 mai 2017, 11:30

Ajax Amsterdam, la un pas de finala Europa League

Olandezii au învins Olympique Lyon cu 4-1, seara trecută, în prima manșă a semifinalelor competiției. Meciul a fost unul foarte spectaculos....

Ajax Amsterdam, la un pas de finala Europa League

Voluntarii remarchează traseele turistice din Munții Făgăraș

Voluntarii remarchează traseele turistice din Munții Făgăraș

Publicat de Stefania Grigore, 20 august 2014, 16:20

p1100022Mai multe ONG-uri de pasionați de natură, printre care Cercetaşii României, Asociaţia SOS „Ţara Făgăraşului”, Asociaţia Montană Carpaţi şi Asociaţia Salvamont Victoria organizează, o acţiune de remarcare a traseelor turistice, etapă inclusă în programul „Voluntar în Carpaţi 2014”.

Astfel , în perioada 20-24 august, voluntarii vor reface trasee turistice din partea estică a Munţilor Făgăraş, din zona Berevoescu şi Comisul care asigură accesul în creastă dinspre satele Sebeş, Hârseni, Recea şi Mărgineni. Munca efectivă va consta în revopsirea marcajelor, îndepărtarea obstacolelor de pe poteci, montarea unor stâlpi şi săgeţi indicatoare şi în reparaţii facute refugiilor.
Cei care doresc să se alăture acestei acțiuni de voluntariat se pot înscrie pe site-ul Asociaţiei Montane Carpaţi.

Zeci de elevi învață să devină rangeri și ghizi în tabără la Poiana Mărului
Mediu luni, 10 iulie 2017, 09:30

Zeci de elevi învață să devină rangeri și ghizi în tabără la Poiana Mărului

Mai mulți de elevi de gimnaziu învaţă, zilele acestea, ce înseamnă meseria de ranger și ghid turistic. Este vorba despre 28 de elevi care...

Zeci de elevi învață să devină rangeri și ghizi în tabără la Poiana Mărului
FOTO/Caii sălbatici ai Deltei Dunării, surprinși în imagini superbe
Mediu luni, 3 iulie 2017, 11:00

FOTO/Caii sălbatici ai Deltei Dunării, surprinși în imagini superbe

Imagini superbe surprinse în Delta Dunării, la limita cu Marea Neagră. Pe lângă peisajele sălbatice, de o frumusețe unică, utilizatorul de...

FOTO/Caii sălbatici ai Deltei Dunării, surprinși în imagini superbe
(FOTO) Iaşi: Studenţii de la Geologie alături de un profesor de la Harvard au descoperit resturi fosile de rinoceri în judeţul Vaslui
Mediu luni, 3 iulie 2017, 10:00

(FOTO) Iaşi: Studenţii de la Geologie alături de un profesor de la Harvard au descoperit resturi fosile de rinoceri în judeţul Vaslui

Studenţii de la Departamentul de Geologie din cadrul Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ (UAIC) din Iaşi alături de un profesor al...

(FOTO) Iaşi: Studenţii de la Geologie alături de un profesor de la Harvard au descoperit resturi fosile de rinoceri în judeţul Vaslui
Proiecte de peste 26,8 milioane de euro pentru Satu Mare
Mediu vineri, 30 iunie 2017, 10:00

Proiecte de peste 26,8 milioane de euro pentru Satu Mare

Aflate în dezbatere publică şi în aşteptarea avizelor de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, proiectele incluse în Planul de Mobilitate...

Proiecte de peste 26,8 milioane de euro pentru Satu Mare
Mediu joi, 29 iunie 2017, 10:30

Cele mai dificile misiuni ale jandarmilor brașoveni rămân intervenţiile din zona montană

În ceea ce priveşte personalul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi există un deficit de 15%, la fel ca în majoritatea instituţiilor, dar este...

Cele mai dificile misiuni ale jandarmilor brașoveni rămân intervenţiile din zona montană
Mediu joi, 22 iunie 2017, 18:30

Apicultorii în alertă: Întârzierea aprobării Programului Naţional Apicol aduce însemnate prejudicii crescătorilor de albine

Programul de susținere al apiculturii, finanțat din fonduri europene și naționale, singura formă de sprijin a apicultorilor, în întârziere...

Apicultorii în alertă: Întârzierea aprobării Programului Naţional Apicol aduce însemnate prejudicii crescătorilor de albine
Mediu miercuri, 21 iunie 2017, 08:30

A fost descoperită cea de-a opta minune a lumii

Cercetătorii ar fi descoperit terasele naturale ale lacului Rotomahana care atrăgea turiştii din lumea întreagă în secolul al XIX-lea....

A fost descoperită cea de-a opta minune a lumii
Mediu marți, 20 iunie 2017, 19:10

[VIDEO] Sequoia, arborele gigant care trăieşte 5.000 de ani, obiectiv turistic în Caraş-Severin

În Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, pe drumul care leagă Peştera Comarnic de Anina veghează, impunătoare, ceea ce moţii Apuseni...

[VIDEO] Sequoia, arborele gigant care trăieşte 5.000 de ani, obiectiv turistic în Caraş-Severin

O persoană şi-a pierdut viaţa după ce a căzut într-o prăpastie în Munţii Făgăraş

O persoană şi-a pierdut viaţa după ce a căzut într-o prăpastie în Munţii Făgăraş

Publicat de Stefania Grigore, 10 iulie 2014, 14:30

Conform primelor informaţii, bărbatul făcea parte dintr-un grup de 30 de persoane, iar accidentul s-a produs în zona Cusătura Sărăţii, Vârful Negoiu, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu.
Poliţiştii s-au deplasat în cursul nopţii la faţa locului pentru a face cercetări.

Maraton de inspirație istorică la Timișoara pentru a marca sosirea lui Eugeniu de Savoya în cetate
Social sâmbătă, 23 septembrie 2017, 21:00

Maraton de inspirație istorică la Timișoara pentru a marca sosirea lui Eugeniu de Savoya în cetate

Timișoara va marca, anul acesta, momentul eliberării de sub dominație otomană printr-un eveniment de alergare cu rezonanță istorică....

Maraton de inspirație istorică la Timișoara pentru a marca sosirea lui Eugeniu de Savoya în cetate
Racolarea din presă a ofițerilor sub acoperire ar putea fi interzisă
Social vineri, 22 septembrie 2017, 14:43

Racolarea din presă a ofițerilor sub acoperire ar putea fi interzisă

Este amendamentul pe care îl va propune senatorul Cristian Chirteș, membru al Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, pentru a fi introdus în...

Racolarea din presă a ofițerilor sub acoperire ar putea fi interzisă
Oameni & Fapte – 14 septembrie
Social joi, 14 septembrie 2017, 11:30

Oameni & Fapte – 14 septembrie

– Este cea de-a 257-a zi a lui 2017. Au mai rămas 108 zile până la sfârşitul anului. Soarele va răsări la ora 6:58 şi va apune la ora...

Oameni & Fapte – 14 septembrie
Radio Reșița și Ecomart te pregătesc de școală!
Social luni, 11 septembrie 2017, 18:10

Radio Reșița și Ecomart te pregătesc de școală!

Scapă de cheltuiala cu ghiozdanul și rechizitele pentru noul an școlar, dacă rămâi pe frecvențele noastre: 105.6 FM, 91,9 FM și 92,8 FM în...

Radio Reșița și Ecomart te pregătesc de școală!
Social sâmbătă, 9 septembrie 2017, 21:10

Masacrul de la Treznea, o pată neagră în istoria umanităţii

În localitatea Treznea din judeţul Sălaj au loc sâmbătă, 9 septembrie,  ceremonii de comemorare a martirilor masacrului comis la 9 septembrie...

Masacrul de la Treznea, o pată neagră în istoria umanităţii
Social sâmbătă, 9 septembrie 2017, 20:00

Mexic: Bilanţul seismului, cel mai devastator din ultimul secol, a ajuns la 61 de morţi. Astăzi a fost declarată zi de doliu naţional

Angajaţi ai serviciilor de urgenţe, militari şi poliţişti încercau cu disperare, vineri seară, să găsească supravieţuitori ai seismului...

Mexic: Bilanţul seismului, cel mai devastator din ultimul secol, a ajuns la 61 de morţi. Astăzi a fost declarată zi de doliu naţional
Social joi, 7 septembrie 2017, 20:00

Cum creştem un copil încrezător, sigur pe el şi fericit

Cum creştem un copil încrezător, sigur pe el şi fericit se numeşte conferinţa de parenting care are loc joi, 7 septembrie, începând cu oar...

Cum creştem un copil încrezător, sigur pe el şi fericit
Social miercuri, 6 septembrie 2017, 19:43

Aproape 30.000 de lei şi şase tone de legume şi fructe confiscate în Brașov

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice și cei ai Poliției Municipiului Brașov au aplicat astăzi 17...

Aproape 30.000 de lei şi şase tone de legume şi fructe confiscate în Brașov