Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi organizează ediţia a IV-a a proiectului „Caligrafii tematice”!
Publicat de Andra Radu, 11 februarie 2022, 16:00 / actualizat: 11 februarie 2022, 19:25
Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, în parteneriat cu Asociaţia „Patrimoniu pentru comunitate” Iaşi, organizează ediţia a IV-a a proiectului Caligrafii tematice.
Ediţia din acest an este dedicată Otiliei Cazimir (12 februarie 1894 – 8 iunie 1967), scriitoare a cărei literatură este cunoscută tuturor categoriilor de cititori, şi este lansată pe 12 februarie 2022, în ziua în care se împlinesc 128 de ani de la naşterea scriitoarei.
Concursul face parte din seria de evenimente care marchează Semicentenarul Muzeului „Otilia Cazimir” – aniversarea a 50 de ani de la inaugurarea ca muzeu a căsuţei în care scriitoarea a locuit aproape şase decenii.
Proiectul-concurs de educaţie literară Caligrafii tematice a fost iniţiat cu scopul de a readuce în actualitate caligrafia – arta şi deprinderea ei, prin redescoperirea scriitorilor români clasici şi intrarea în contact cu opera lor. Acesta se desfăşoară în două etape: un concurs de caligrafie la care pot participa toţi cei interesaţi şi o expoziţie temporară axată pe lucrările premiate.
„Fiecare ediţie a proiectului se doreşte provocatoare prin tematica stabilită, prin vastitatea operei scriitorului ales sau prin diversitatea genurilor literare, după cum chiar scrierea de mână este astăzi o provocare, având în vedere că activităţile de informare şi învăţare se desfăşoară mai cu seamă prin intermediul tehnologiei moderne. Sperăm ca şi în acest an proiectul să stârnească acelaşi interes şi aşteptam caligrafii moderne sau tradiţionale, după dorinţa şi creativitatea fiecăruia, din opera vastă a poetei şi prozatoarei Otilia Cazimir.”, a declarat coordonatoarea proiectului, Lăcrămioara Agrigoroaiei, muzeograf MNLR Iaşi.
Pentru fiecare ediţie a proiectului este ales un scriitor cu o semnificaţie importantă în anul organizării concursului. Scriitorul ediţiei inaugurale, desfăşurată în Anul Centenar, 2018, a fost Mihail Sadoveanu. Au urmat Tudor Arghezi, ediţia a II-a, 2020, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naştere şi Vasile Alecsandri, ediţia a III-a, 2021, anul bicentenarului naşterii sale.
Acestea s-au bucurat de un real interes din partea publicului, iar lucrările de caligrafie primite la concurs au demonstrat implicarea concurenţilor, migala şi creativitatea lor, unele dintre ele fiind cu adevărat impresionante.
Înscrierile au loc în perioada 12 februarie – 12 mai 2022, iar termenii şi condiţiile de participare la proiect se găsesc pe site-ul MNLR Iaşi.