Muntele Athos este, probabil, unul dintre cele mai fascinante locuri de pe Pământ, însă puține informaţii sunt cu adevărat cunoscute despre viețile călugărilor de acolo din cauza accesului dificil în zonă.
Regizorul Andrei Oprescu a stat în această lume plină de sfințenie mai bine de 6 luni, puse cap la cap, timp în care a filmat sute de ore din viaţa viața de zi cu zi a călugărilor cu care s-a împrietenit.
Muntele Athos este un loc aparte, un spațiu sacru în care totul este îndumnezeit. Puțini oameni de rând pot păși aici spre vizitare, dar mulți sunt cei care învață să se conecteze cu inima în credință la acest spațiu.
De aceea, vă invit la un nou exercițiu al trăirii în inimă cu bucurie și frumusețe.
În perioada 19 – 21 iulie, Fundația Kogaion 115 organizează Târgul 100 de Tradiții Românești, de Sfântul Ilie în curtea Muzeului Național al Țăranului Român. Intrarea la târg este liberă.
Păstrând spiritul autentic al tradiționalelor sărbători populare românești, meșterii prezenți la târgul de Sântilie îi așteaptă pe bucureșteni cu o sumedenie de lucruri create de ei cu multă pricepere și mult suflet: ii și marame de borangic, chimire din piele naturală ornate cu motive populare, țesături și straie țărănești din zona Covasnei și Aradului, zgărdane și cingători cusute cu mărgele, covoare țesute la război, icoane pe sticlă, vase din lut și obiecte crestate din lemn pentru gospodărie.
Cei care sunt în căutarea unui cadou deosebit pentru cei dragi au ocazia să aleagă obiecte unicat și de la artizanii veniți la târg cu vestimentație din lână împâslită, vitralii, bijuterii și accesorii din piele, cosmetice făcute doar cu ingrediente naturale, ierburi de leac.
Aici se pot târgui pentru masa festivă prăjituri și torturi de casă, savuroasa zacuscă de păstrăv sau de ardei copți, fructe și legume de sezon, sucuri naturale și salate de gălbiori, țuică de prune și diverse soiuri de miere. Pentru o masă „boierească”, găsiți la târg produse din carne de vânat.
Anticarii expun obiecte foarte vechi, aparținând vieții de la țară: lăzi de zestre, dulăpioare, copăițe, costume populare din toate zonele etnografice ale țării, unelte pentru țesut sau pentru lucrat pământul.
Mâncăruri delicioase vor fi proaspăt gătite, iar berea rece va stinge setea zilelor calde ale lunii lui Cuptor.
Pe întreaga durată a târgului vor funcționa ateliere de creativitate, la care copiii sunt îndrumați să confecționeze păpuși și personaje din linguri de lemn sau figurine tip puzzle din lemn pictat (căluți nărăvași, unicorni, calești, mașinuțe de epocă).
Prețul participării la un atelier este cuprins între 15 și 25 de lei.
Începând de vineri, 7 decembrie, până duminică, 9 decembrie 2018, de la
orele 10 de dimineață, până la 6 seara, la Muzeul Național al Țăranului
Român, 120 de meșteri mari, cei mai pricepuți olari, lingurari, cojocari,
cofetari, țesătoare, cusătorese, împletitoare, pielari, rudari, iconari,
cioplitori… vin din toate zonele țării cu lucruri frumoase, numai bune
de târguit.
La târgul Cadouri de Crăciun, puteți admira și cumpăra: jucării, nuielușe,
măști, ii, podoabe, opinci, cergi, scoarțe, coșuri de nuiele, străchini,
oale de sarmale, icoane, pristolnice, blide, marame, ibrice, chimire,
curele, genți, alambicuri, blidare, copăițe, sărărițe, pipernițe, găvane,
lingurare, linguri, fluiere, ocarine, împletituri din pănușe, oale,
scăunașe, ștergare, lăzi de zestre, catrințe, cămăși, fote, clopoței,
zurgălăi, dar și turtă dulce, cozonaci, mere, miere, plăcinte, cofeturi,
plante medicinale, țuică… și câte și mai câte.
Muzeul Național al Țăranului Român continuă tradiția celebrării uneia dintre cele mai importante sărbători ale Ortodoxiei: Înălțarea Sfintei Cruci, printr-o nouă serie de întâlniri cu artiști și meșteri iconari, care are loc, în fiecare an, în preajma zilei de 14 septembrie, în cadrul Târgului iconarilor și al meșterilor cruceri. Anul acesta vă așteptăm în perioada 14 – 16 septembrie, între orele 10 și 18. Intrarea este liberă.
Muzeul Țăranului păstrează structura târgurilor de iconari și meșteri cruceri sub forma unui act cultural care pune în discuție termenii canon/tradițional/autentic, prin prezentarea unor teme iconografice devenite reper în iconografia țărănească, dar și prin inovații care folosesc imaginea tradițională ca re/sursă, teritoriu de explorare pentru creațiile contemporane ale artiștilor și ale meșterilor iconari.
Târguliconarilor și al meșterilor cruceri își propune să redescopere și să recupereze frumusețea icoanei, urmărind calitatea tehnicii și a meșteșugului, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, evitând expresiile kitsch și serializările industriale pentru scopuri comerciale.
Continuăm și anul acesta noua formulă de prezentare a târgului, invitându-i pe meșterii și artiștii iconari să expună obiectele create pentru târg în cadrul unor micro-instalații, dând astfel posibilitatea de a viziona într-un context diferit creațiile personale și de a iniția un altfel de dialog cu publicul vizitator și fidel acțiunilor noastre de la începuturi. Prezența unor iconari demult consacrați în cadrul târgurilor MȚR și prezenți în colecții particulare și muzeale ca: Nicolae Muntean, Angela Ludoșanu, Teodora Roșca, Bogdan Herăscu, Camelia Drăgan, Radu Dincă, Letiția Rotaru, Daniel Stancu, cât și a unor iconari nou descoperiți, asigură ca și anii trecuți, calitatea și valoarea viziunii lor asupra meșteșugului. Structura târgului rămâne, ca întotdeauna, mai aproape de atmosfera unei sărbători, celebrând prin prăznicare, sfinți protectori, heruvimi și Crucea în variante ne-împuținate, toate zugrăvite și închipuite pe icoane pe sticlă, icoane pe lemn, icoane de vatră, crucițe, cruci de mână, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte și lucrări care se înscriu în teritoriul artei sacre. Adăugăm acestora pânzături, ștergare, scoarțe, aduse în tîrg de colaboratorii noștri mai vechi și mai noi.
Însoțim iconarii cu ceaiuri de leac, cozonaci, dulcețuri, miere, prăjituri de casă și zacuscă.
Ateliere / întâlniri
Intrate deja în obișnuitul târgului, atelierele de pictură pe sticlă și lemn, cât și cel de însemnat și încrustat cruci, vor fi prezente în acest an cu tehnici și teme prin care copiii, dar și adulții sunt invitați să descopere cum desenau iconarii vechi izvoadele și zugrăveau sfinții și îngerii, pictând pe dosul sticlei sau pe lemn grunduit, cum se însemnează și se încrustează pristolnicele și icoanele de vatră, în cadrul unor întâlniri cu câțiva dintre iconarii și crucerii al căror meșteșug prezintă atât o raportare adecvată la canon, cât și o sursă de inspirație pentru noi creații.
Programul atelierelor:
Vineri, 14 septembrie
orele 11-13 / atelier de pictură icoane pe sticlă cu Bogdan Herascu – vârsta minimă 8 ani (înscrierile se fac numai la telefon 0726 237 376)
Sâmbătă, 15 septembrie
orele 11-13 / atelier de crucerit în lemn cu meșterul Vasile Moldoveanu – vârsta minimă 10 ani
orele 14-16 / atelier de pictură pe sticlă cu meșterul iconar Angela Ludoșanu – vârsta minimă 8 ani
Duminică, 16 septembrie
orele 11-13 / atelier de pictură icoane pe sticlă cu meșterul Nicu Muntean – vârsta minimă 7 ani
Atelierul costă 5 lei/ persoană și va avea loc lângă bisericuța din lemn. Pentru înscrieri și alte informații vă rugăm să ne scrieți la adresa educatiemuzealamtr@gmail.com. Pentru fiecare atelier sunt 10 locuri disponibile.
De asemenea, ca o întregire a discursului nostru dedicat icoanei, invităm publicul să viziteze expoziția Colecția Mușat: o geografie spirituală a icoanei pe sticlă transilvănene, deschisă în această perioadă la Sala Foaier. Expoziția prezintă o mare parte din colecția de peste 500 de icoane pe sticlă transilvănene, aparținând avocatului Gheorghe Mușat și soției sale, profesoara universitară Carmen Mușat.
Expresie a spiritualității românilor din Transilvania, icoana pe sticlă se dovedește, prin filtrul oferit de colecția Mușat, un receptacul al celor mai diverse și mai înalte forme de expresie artistică ale lumii creștine din secolele XVIII-XIX, atât ale părții ei orientale – ortodoxe, cât și a celei vestice, de unde a fost împrumutată și tehnica pictării pe dosul sticlei. Vor putea fi admirate lucrări reprezentative pentru toate centrele artistice cunoscute și toți iconarii râvniți de colecționari și de muzeele de profil, precum Ioan Pop de la Făgăraș, Savu Moga din Arpașu de Sus, Matei Țâmforea din Cârțișoara, Nicolae Cațavei, Simion Poienaru din Laz sau Nicolae Oancea din Vale, dar vor putea fi cunoscuți mai bine și pictori ale căror nume au fost prea puțin sau abia de curând asociate cu icoana pe sticlă, precum Matei Popa din Vale, Ioan Costea Verman, Ioan Popovici, Constantin Boghină junior și Oprea din Săliștea Sibiului și mai ales Ursu Broina din Stoboru, unul dintre pionierii picturii pe sticlă din Transilvania, atestat documentar cu lucrări încă la 1784 și căruia în sfârșit i-a putut fi atribuită o icoană.
Parteneri media: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio România București Fm, RFI România, TVR, Dilema Veche, Historia, Decât O Revistă, Iocan, Igloo, Arhitectura, Observator cultural, Infinitezimal, LiterNet.ro, Ziarul Lumina, HotNews.ro, webpr.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.getlokal.ro, www.semnebune.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.iqool.ro, www.gratuitor.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, Blitz TV.
Ziua Națională deschide și Târgul de Sfântul Nicolae! Bucureștenii sunt așteptați weekend-ul acesta la Muzeul Național al Țăranului Român pentru a intra în atmosfera sărbătorilor de iarnă.
La târg vor participa 130 de meșteri, cei mai pricepuți olari, lingurari, cojocari, cofetari, țesătoare, cusătorese, împletitoare, pielari, rudari, iconari, cioplitori din toate zonele țării, care vor veni cu lucruri frumoase, numai bune de târguit, pe care le-au meșterit de mai bine de un an.
Veți găsi de asemenea și cele mai intereante cadouri pentru cei mici, dar și pentru cei mari. Printre acestea se numărăr jucăriile, nuielușele, măștile, iile, podoabele, opincile, cergile, scoarțele, coșurile de nuiele, străchinile, oalele de sarmale, icoanele, pristolnicele, blidele, maramele, ibricele, chimirele, curelele, gențile, alambicurile, blidarele, copăițele, sărărițele, pipernițele, găvanele, lingurarele, lingurile, fluierele, ocarinele, împletiturile din pănușe etc.
Târgul se deschide mâine, 1 decembrie, și va ține până pe 3 decembrie. Acesta va începe la ora 10:00 și se va încheia la ora 18:00.
Prețul unui bilet este de 4 lei. Pentru elevi, studenți și pensionari prețul este însă de 2 lei.
Grădina Botanică găzduieşte cea de-a II-a ediţie a Marelui Picnic ShortsUP în zilele de 24 şi 25 iulie. Publicul va putea explora Grădina Botanică într-o serie de tururi ghidate desfăşurate între orele 18 şi 21:30. Nu vor lipsi jocurile de iarbă verde și gustările de picnic adunate într-un food-court cu opţiuni diverse. Dorinţa de evadare şi călătorie, adânc înrădăcinate în ADN-ul omului modern, se vor regăsi sub formă de comedie, ficţiune, animaţie şi romance în selecţia de scurt-metraje proiectate după ora 21.30’. Printre acestea se numără şi filmul canadian „Noah” de Patrick Cederberg & Walter Woodman, premiat la festivalurile de la Clermont-Ferrand şi Toronto, o tragicomedie singulară ce spune, de fapt, povestea unui întregi generaţii care-şi consumă dramele în spaţiul virtual.
La CineParK de la intrarea Charles de Gaulle a Parcului Herăstrău, în prima seară a acestui sfârşit de săptămână rulează gratuit, de la ora 19:30, thriller-ul de acţiune „The November Man / Nume de cod: Spionul de noiembrie” cu Pierce Brosnan şi Olga Kurylenko în rolurile principale.
Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă invită la vernisajul expoziţiei multimedia „Frânturi de rugăciuni”, ce are loc de la ora 18:00, la Sala Tancred Bănăţeanu. Organizată în parteneriat cu Muzeul Naţional din Gdańsk (Polonia), expoziţia prezintă până pe 30 august fotografii, filme şi înregistrări audio din clădirile selectate: altare poloneze, biserici etajate din lemn norvegiene şi biserici de fermieri din Islanda.
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.