Târgul „Bun de Maramureş” va avea loc anul acesta într-o ediţie specială dedicată sărbătorii religioase de Sfânta Maria, la Muzeul Satului din municipiul Baia Mare.
La târg vor fi prezenţi aproape 50 de meşteri şi mici meşteşugari recunoscuţi din judeţul Maramureş, prezentând publicului şi turiştilor trăistuţe cămeşi, zadii, brâie, sticle tradiţionale, zgărdane, obiecte de ceramică, dar şi multe obiecte care şi-ar putea găsi loc în bucătăria unei gospodine.
Târgul va debuta astăzi şi se va închide pe 15 august.
De asemenea, publicul şi turiştii vor putea participa la slujba religioasă în ziua de Sfânta Maria la bisericuţa de lemn din incinta Muzeului Satului.
Prima ediţie a târgului „Bun de Maramureş”, organizat la sfârşitul săptămânii trecute în aer liber la Muzeul Satului din municipiul Baia Mare, s-a bucurat de atenţia publicului.
Meşterii populari au avut mesele pline de zadii, gătii, mânecări, opinci, straiţe, zgărdane, brăţări, toate autentice. Nu au lipsit nici obiectele de decor, măşti, căsuţele tradiţionale miniaturale, vasele dantelate, calendarele, adevărate bijuterii realizate din lemn, lut, argint şi ceramică, precum şi obiecte de uz casnic, toate purtând simboluri străvechi cum ar fi sita vieţii, soarele, funia, dinţii de lup sau crucea.
Publicul s-a bucurat şi de oferta producătorilor tradiţionali. Aceştia au scos din cămări zacuscă, murături, dulceţuri şi siropuri. Tot ei au oferit vizitatorilor prăjituri cu cele mai fine creme, toate făcute după reţete de pe vremea bunicilor.
Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” a încântat publicul cu două spectacole referitoare la obiceiurile de primăvară specifice Maramureşului, respectiv „Tânjaua” şi „Udătoriu”.
Pensiunile din Maramureș, care fac parte din reţeaua de turism rural, sunt ocupate în proporţie de 70% pentru perioada sărbătorilor pascale.
Turiştii care urmează să petreacă sărbătorile pascale în Maramureş au optat pentru a participa la slujbele religioase în aer liber, plimbări în natură şi vizitarea unor muzee.
În perioada premergătoare sărbătorilor pascale, a fost redeschis publicului Muzeul Satului din municipiul Baia Mare.
În judeţul Maramureş sunt peste 500 de pensiuni rurale, moteluri şi hoteluri. Până la instalarea pandemiei, judeţul era vizitat în perioada verii de peste 30.000 de turişti români.
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită, între 30 noiembrie și 2 decembrie 2018, la seria de evenimente dedicată Zilei Naționale a României, De 1 Decembrie la Muzeul Satului. Programul va debuta cu un târg al meșterilor populari, chiar de ziua Sf. Ap. Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României.
De 1 Decembrie vom afla, printr-o piesă inedită de teatru de umbre, cine a fost Măriuca Zaharia, fetița eroină din Primul Război Mondial, care se odihnește în prezent în Mausoleul de la Mărășești. Spectacolul va începe la ora 12:00 și va avea loc în sala Victor Ion Popa. De la ora 13:00 vom primi onorurile membrilor Asociaţiei Tradiţia Militară în uniformele militare din Primul Război Mondial și vom afla cum se pregăteau soldații de război acum 100 de ani. De asemenea, vom cunoaște poveștile celor care au luptat pe front vizitând expoziția-concept Eroi de război. 100 de portrere. Ziua se va încheia cu o serie de ateliere pentru copii, Cum ne-o imaginăm pe Măriuca Zaharia, cel mai tânăr erou al Primului Război Mondial.
În An Centenar, vă așteptăm cu mic, cu mare, în satul din inima Capitalei, să serbăm împreună Ziua Națională a României. PROGRAM
30 NOIEMBRIE
Sf. Ap. Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României
13.00 – Lansare de carte – Strigătura, autor Rodica Sonia Butnaru
Editura Semne, Bucureşti, 2018
(Sala Victor Ion Popa)
9.00 – 17.00 – Târgul creatorilor populari, produse bio
1 DECEMBRIE Ziua Naţională a României
10.00 – 11.30 – Ateliere de creaţie – Satul Spiriduşilor
Confecționare cocarde de 1 Decembrie, cu înscriere în prealabil
12.00 – 12.30 – Povestea Măriucăi Zaharia – cel mai tânăr erou al Primului Război Mondial
Teatru de umbre pentru copii
(Sala Victor Ion Popa)
13.00 – Parada uniformelor militare – Asociaţia Tradiţia Militară
Coord. Prof. Mircea Stoica
(În muzeu)
13.30 – 15.30 – Tur ghidat în expoziția Eroi de război
Curator – Cristina Liberis
(Sala Gh. Focșa)
14.00 – 16.00 – Atelier interactiv în cadrul expoziției Eroi de război Cum ne-o imaginăm pe Măriuca Zaharia, cel mai tânăr erou al Primului Război Mondial
Coord. Cornel Dumitrescu
(Sala Gh. Focșa)
9.00 – 17.00 – Târgul creatorilor populari, produse bio
2 DECEMBRIE
9.00 – 17.00 – Târgul creatorilor populari, produse bio
Tinerii pasionaţi de meşteşuguri tradiţionale – olărit, modelaj, ţesut sau încondeiat ouă – se pot înscrie la atelierele ce se desfăşoară la Muzeul Satului din Bucureşti, până pe 11 august, în cadrul Taberei de creaţie ‘Vara pe uliţă’.
Proiectul face parte din programul pedagogic ‘Vacanţă la Muzeul Satului’, derulat de 25 de ani. Ediţia din acest an aduce în atenţie meşterii populari care ‘au crescut’ pasiunea copiilor pentru meşteşug şi copiii care şi-au întrecut maeştrii.
Copiii şi tinerii, dornici să înveţe din tainele meşteşugurilor tradiţionale româneşti, sunt aşteptati să participe în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 10:00 şi 14:00, timp de şase săptămâni la atelierele de olărit, modelaj, încondeiat ouă, ţesut, croit ii, modelaj – grupa baby, sculptură în lemn, icoane pe lemn, icoane pe sticlă, măşti populare, podoabe populare, împletituri textile, împletituri vegetale, măşti populare, pictură naivă, păpuşi, instrumente muzicale, dansuri populare, jucării din lemn. Sunt organizate şi ateliere de pictură – desen grupa baby, foto, teatru de păpuşi.
Între orele 12:00 şi 13:00, când are loc ‘Pauza de divertisment’, sunt programate jocuri tradiţionale din satul de altădată, concursuri, teatru, poezie, instrumente muzicale, cunoaşterea animalelor domestice, activităţi de prevenţie şi prim ajutor, noţiuni de protecţie şi reguli de circulaţie, grădinărit.
‘Atelierele propuse, dar şi activităţile din pauza de divertisment sunt gândite special pentru toate categoriile de vârstă şi au menirea de a promova patrimoniul cultural material şi imaterial al României’, precizează organizatorii.
Micuţii cu vârsta între 3 şi 9 ani au nevoie ‘obligatoriu’ de însoţitor. Taxa este de 150 de lei pentru un participant, pe săptămână. Taxa pentru însoţitor este de 20 de lei.
Înscrierea la ateliere se poate face şi online pe site-ul oficial al muzeului, prin trimiterea fişei de înscriere însoţită de dovada plăţii atelierului respectiv.
O plimbare la Muzeul Satului ar putea echivala cu materializarea unui scenariu SF, în care protagoniștii găsesc o poartă către o altă dimensiune.
Aici, în această oază de verdeață, simți cu adevărat întoarcerea în urmă cu sute de ani. Muzeul Satului nu este nici pe departe un muzeu în accepțiune generală, este un tărâm magic, un fel de orășel desprins din filmele cu hobiți în care atmosfera patriarhală domină întregul peisaj.
În acest tărâm românesc tradițional vei întâlni toate stilurile în care au fost construite casele din mediul rural, începând cu secolul al XVII-lea, din diverse regiuni ale țării.
De îndată ce pătrunzi pe poarta de lemn sculptat și simți mirosul fânului proaspăt cosit, te întrebi cum trăiau oamenii acelor vremuri, care era existența lor, care le erau preocupările și girjile.
Marea majoritate a caselor păstrează în interior decorul original, iar privitorul nu poate fi decât cucerit și captivat iremediabil de războaiele de țesut, de oalele de lut, de sobele vopsite și de lăzile de zestre, ca mărturie implacabilă a vremurilor de demult, după cum ne explică si Managerul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” – Conf. Dr. Paulina Popoiu:
Din loc în loc, plimbându-te pe aleile șerpuite, vei întâlni o biserică de lemn, lucrată cu măiestrie și plină de energie pozitivă. În aceste lăcașe de cult, trebuie să intri doar tu, cel din interiorul tău.
Această prezentare necesită JavaScript.
Restul, tot ce înseamnă viață cotidiană, glumele, viciile și superstițiile, trebuie să rămână la ușă.
O curiozitate ce nu trebuie ratată este faptul că una dintre biserici are diavoli pictați pe pereți, dovadă clară a curajului creștinilor de odinioară în a portretiza eterna și profetica bătălie dintre bine și rău.
Acum că ai reușit să te conectezi la o formă de energie spirituală înaltă, îți poți continua periplul prin Muzeul Satului.
Aflate pe malul lacului Herăstrău, nu va fi greu să descoperi morile de apă ce parcă se desprind din tablourile lui Grigorescu.
Această prezentare necesită JavaScript.
Ironic poate pentru condiția noastră de oameni modeni, elitiști chiar, este faptul că lucrurile simple, rustice și rurale ne pot oferi atât de multă inspirație încât, în ciuda cursei noastre prin viața tehnologică și de consum, vom fi uimiți de fiorul proaspăt și frust al unor vederi tridimensionale ale trecutului înspre prezent și viitor.
Din păcate pe acest picior de plai și pe această gură de rai de la Muzeul Satului lucrurile nu au fost întotdeauna idilice.
Muzeul Satului a căzut victimă incendiilor în repetate rânduri, iar flăcările au mistuit lemnul caselor și aminitirile strămoșești.
De fiecare dată, însă, muzeul ce ne aduce România de peste vremuri în București s-a ridicat din propria cenușă parcă mai frumos și mai cuceritor.
Indiferent unde ești născut o vizită la Muzeul Satului te va face să auzi glasul ancestral al predecesorilor iar istoria îți va zâmbi blând în timp ce tu admiri o cergă din lâna sau un cuptor în care se cocea pâinea pe vatră.
Când ajungi la Muzeul Satului este de preferat să ai răbdarea de a privi îndeaproape fiecare casă, indiferent de zona din care provine, de secolul de a cărui poveste se leagă, de măreția sa…
Sunt case mari, frumoase și luminoase, dar sunt și bordeie săpate sub pământ.
Pe lângă atracția principală a acestei lumi, zeci de comercianți ambulanți pot fi regăsiți în curțile caselor de poveste.
Ai astfel ocazia să cumperi opinci, căciuli de lâna sau șosete, dar și covoare țesute manual, picturi naive sau fluiere din os…Și toate acestea adăpostite la umbra unui măr pârguit sau a unui nuc secular…
Când pleci din Muzeul Satului păstrezi mirosul caselor conservate precum organismele vii salvate pentru eternitate.
Când pleci din Muzeul Satului îți aduci aminte de tine și de esența ta, de copilăria bălaie zugrăvită de Creangă parcă pentru fiecare copil.
Managerul Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti” – Conf. Dr. Paulina Popoiu:
Când pleci din Muzeul Satului ai un singur gând – să revii!
Mulțumim Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti” pentru sprijinul acordat în realizarea acestui reportaj.
Realizatori:
Anca Chițoran
Andreea Vulpe
Vicențiu Andrei
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.