În fiecare an, în data de 15 Decembrie, membrii Grupului Coral SONG din toate generațiile se întâlnesc și sărbătoresc aniversarea acestei formații!
grupul-coral-song-1980/ /arh.pers.B.Dragomir)
În acest an, însă, membrii se vor bucura la împlinirea a 50 de ani de la înființarea Grupului Coral SONG și vor comemora 30 de ani de la dispariția tristă și nefericită a muzicianului IOAN LUCHIAN MIHALEA – fondatorul și dirijorul acestui grup „de legendă” corală românească și internațională!
„Iac-Aşa” (Simeon Niculescu) de pe albumul Grupul Coral „Song” ( C&P 1998 Electrecord) interpretat de Grupul Coral SONG, dirijor Ioan Luchian Mihalea.
În fiecare an, mai ales în perioada 1980 şi până în 1993, perioadă în care am activat ca membru și solist al formațiilor conduse de Ioan Luchian Mihalea, în data de 15 Decembrie, membrii Grupului Coral SONG susţineau un concert extraordinar anual şi apoi se întâlneau la Sala de repetiţii a Casei de Cultură „Grigore Preoteasa” din Bucureşti unde sărbătoreau împlinirea unui nou an de activitate artistică a formaţiei, dar şi mai important, era ziua de naştere a fondatorului şi dirijorului acestui grup de excepţie din lumea noastră muzicală, a lui Ioan Luchian Mihalea!
12151002456759500 SONG și Ioan Luchian Mihalea (foto Agerpress/arh.pers.B.Dragomir)
Am scris în fiecare an despre SONG, Minisong, Cvintetul vocal LUCHIAN și despre celelalte minuni artistice create de Ioan Luchian Mihalea, așa că în această ediție aniversară a SONG-ului – intitulată ALBUME DE COLECȚIE – vom asculta mai multă muzică!
Tuturor celor care îşi amintesc acele frumoase vremuri artistice dar şi ascultătorilor fideli de astăzi care iubesc muzica bună şi de calitate, vă doresc audiţie plăcută în continuare!
20181025_161829 Cover 1100 Booklet CD Grupul Coral SONG (foto by Bogdan Dragomir)
Albumul de Colecție de astăzi se numește chiar așa: „Grupul Coral SONG, dirijat de Ioan Luchian Mihalea”, editat pe CD în anul 1998 de Casa de discuri ELECTRECORD!
20181025_161854 Cover Booklet 1100 CD Grupul Coral SONG (foto by Bogdan Dragomir)
Ce se întâmpla de fapt la aceste întâlniri anuale: se întâlneau membrii Song-ului din toate generaţiile, ca într-o mare familie, se cântau piesele celebre ale grupului, dar în special erau interpretate colinde româneşti şi internaţionale!
„Kalinka” – de pe albumul Grupul Coral „Song” ( C&P 1998 Electrecord) interpretat de Grupul Coral SONG, dirijor și solist Ioan Luchian Mihalea.
Despre activitatea artistică a muzicianului Ioan Luchian Mihalea – solist interpret, actor, compozitor, dirijor şi profesor şi a grupurilor artistice pe care le-a fondat – SONG, Minisong şi 5 LUCHIAN – am povestit pe larg atunci când comemoram trecerea în nefiinţă a marelui artist. (https://www.romaniaregional.ro/2015/11/30/agenda-cultural-muzicala-a-zilei-30-noiembrie-2015/ ).
„Cine Iubeste Si Lasă” – de pe albumul „Grupul coral „Song” (C&P 1998 Electrecord) interpretată de Grupul coral „Song”, solist si dirijor Ioan Luchian Mihalea.
„Vis de dragoste” (prel. cântec american, vers. Ioan Luchian Mihalea) de pe albumul „Grupul Coral „Song” (C&P 1998 Electrecord) interpretat de Ioan Luchian Mihalea şi Cvintetul LUCHIAN.
„E ajun de Crăciun” – Grupul Coral SONG – dirijor Ioan Luchian Mihalea. Înregistrări din Fonoteca Radio România.
poza-minisong-1983-1100/arh.pers.B.Dragomir
„Bună dimineaţa la Moş Ajun!” – Grupul MINISONG – dirijor Ioan Luchian Mihalea. Înregistrări din Fonoteca Radio România.
20181025_162327 Cover Layout 1100 CD Grupul Coral SONG (foto by Bogdan Dragomir)
„Colindă de pricină” (Adrian Pop) – de pe albumul Grupul Coral „Song” ( C&P 1998 Electrecord) interpretat de Grupul Coral SONG, dirijor Ioan Luchian Mihalea. Înregistrări din Fonoteca Radio România.
Astăzi, la Radio România Regional – Muzica Unei Generaţii Perene – ne-am reamintit de un mare muzician – Ioan Luchian Mihalea şi am aniversat 50 de ani de la naşterea Grupului Coral SONG! Ne vom reîntâlni săptămâna viitoare cu alţi interpreţi de valoare, până atunci vă doresc audiţie plăcută pe frecvenţele noastre şi toate gândurile bune!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica lui Bogdan – Liturghia bizantin-ortodoxă de Paști interpretată de Corul Național de Cameră MADRIGAL, dirijat de Maestrul MARIN CONSTANTIN! Paște fericit și Hristos a înviat!
Publicat de Bogdan Dragomir,
15 aprilie 2023, 12:31 / actualizat: 21 iunie 2023, 13:00
Bun găsit tuturor! Ascultaţi Radio România Regional, emisiunea MUZICA UNEI GENERAȚII PERENE, sunt Bogdan Dragomir şi vă invit să ne fiţi alături şi astăzi la o ediţie specială realizată cu ocazia Sfintelor sărbători de Paşti!
Aici puteți asculta var. audio a emisiunii Muzica Unei Generații Perene – o ediție specială de Paște realizată de Bogdan Dragomir cu sprijinul colegului Florin Bordeiașu – regizor de emisie! Invitat: Corul Național de Cameră MADRIGAL, fondat și dirijat de Maestrul Marin Constantin (document muzical-artistic, înreg. live)
Pentru această ediţie specială vă invităm să ascultați Ritual non-canonic bizantin orthodox structurat pe monodii de la Muntele Athos şi muzică originală de Filothei Sân Agăi Jipei, Filothei Monahul, Ioan Hrisafi, Gavriil Musicescu, Dumitru Georgescu Kiriac, Ioan D. Chirescu, Paul Constantinescu, Nicolae Lungu, într-un aranjament muzical semnat de Maestrul Marin Constantin. Solişti: Lucian Bonifaciu, Constantin Petrescu, Virgil Gătăianţu, Daniela Sluşanschi, Nicolae Stoenescu, lectura Psalmului 50 – Valeriu David!O înregistrare live, realizată în 17 august 1997 în Sinagoga din Novi Sad – Yugoslavia în interpretarea inegalabilă a Corului Naţional de Cameră MADRIGAL, dirijat de Maestrul Marin Constantin. Acest material muzical a fost postprocesat şi masterizat de Adrian Ordean la studioul Migas Real Compact şi editat în anul 1997 pe CD la Casa de discuri INTERCONT MUSIC!
Am avut șansa, onoarea şi privilegiul de a mă număra, timp de 20 de ani, printre membrii acestei inegalabile formaţii artistice – o adevărată emblemă culturală a României – ce a interpretat minunate bijuterii corale tradiţionale româneşti dar şi piese din repertoriul baroc, clasic, contemporan românesc şi universal, pe toate continentele, pe toate marile scene ale lumii, sub bagheta marelui artist MARIN CONSTANTIN, căruia îi aduc un omagiu și o respectuoasă reverență!
Corul National de Camera MADRIGAL dirijat de Marin Constantin la Festivalul International GEORGE ENESCU – in Sala Parlamentului Romaniei.1100 (foto din arh. Muzeului Marin Constantin/arh.pers.B.Dragomir)
”Programul aniversar „MADRIGAL 60”, care include o serie amplă de peste 30 de proiecte speciale, ce se vor desfășura pe tot parcursul anului 2023, marchează 60 de ani de activitate de referință, neîntreruptă, excelență în muzică și diplomație prin cultură pentru Corul Madrigal, devenit un simbol al constanței artistice naționale, dar și al relevanței culturale și de imagine a României în lume.” (Emil Pantelimon – Manager Corul Național de Cameră ”Madrigal – Marin Constantin”.
Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de Maestrul Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.800 de coruri și peste 63.000 de copii din țară și diaspora.
Sursa: Biroul de presă, comunicare@madrigal.ro, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”
Cu speranţa că în această perioadă sfântă şi specială pentru sufletul tuturor românilor vom încerca să fim mai buni, mai iertători şi mai înţelegători unii cu ceilalţi, noi, realizatorii emisiunii Muzica Unei Generații Perene, Bogdan Dragomir – de la microfon şi Florin Bordeiașu din regia de emisie împreună cu toţi colegii noştri de la Radio România Regional, vă dorim din suflet şi cu drag – ori(((unde))) vă veţi afla – Un PAȘTE FERICIT şi HRISTOS A ÎNVIAT!
Surse: Materiale jurnalistice audio si video muzicale din arhiva personală, Casa de discuri INTERCONT MUSIC – C&P 1997. Mulțumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic muzical!
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Muzica Unei Generații Perene – Portrete muzicale – ”MADRIGAL 60!” – La mulți ani!
Publicat de Bogdan Dragomir,
28 februarie 2023, 10:53 / actualizat: 21 iunie 2023, 13:29
Astăzi, 28 februarie 2023, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” susține Spectacolul Extraordinar „Madrigal 60”, dirijat de Anna Ungureanu, la Teatrul Național „I. L. Caragiale” București (TNB) – Sala Ion Caramitru. La finalul spectacolului va avea loc Gala „Premiilor de excelență Marin Constantin”, a cărui amfitrion este criticul de teatru Marina Constantinescu.
„Acum 6 ani, pentru a-l sărbători pe legendarul fondator al Corului Madrigal, Marin Constantin, dirijor de geniu și mentor pentru sute de artiști români, am numit ziua acestuia de naștere ca fiind sărbatoarea corului: Ziua Madrigalului. Anul acesta, al 60-lea de activitate de referință, neîntreruptă, vom serba cu o premieră: Spectacolul Madrigal 60 – un repertoriu exclusiv de madrigale și motete, în 60 de minute, într-un decor nou, dar și în haine regândite de scenografa Iulia Gherghescu. Tot acum 6 ani, am instituit premiul Marin Constantin, decernat anual unor personalități din afara ansamblului, care au contribuit semnificativ la viața culturală a României.
Este un an 60 de sărbătoare, iar numeroasele evenimente pregătite de Madrigal nu vor întârzia să vă surprindă” – a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și regizorul spectacolului.
Regia spectacolului „Madrigal 60” este semnată de Emil Pantelimon, scenografia și decorurile de Vladimir Turturică, iar costumele sunt semnate de scenografa Iulia Gherghescu. Design-ul de lumini este coordonat de Alin Popa, video mapping-ul de Dorin Popovici, iar regia de sunet de Gabriel Scîrleț.
Evenimentul va fi transmis în direct de Televizunea Română, pe postul TVR Cultural, precum și la Radio România, pe canalul Radio România Muzical.
Spectacolul Extraordinar „Madrigal 60” se înscrie în programul aniversar „MADRIGAL 60”, care include o serie amplă de peste 30 de proiecte speciale, ce se vor desfășura pe tot parcursul anului 2023. Programul marchează 60 de ani de activitate neîntreruptă, excelență în muzică și diplomație prin cultură pentru Corul Madrigal, devenit un simbol al constanței artistice naționale, dar și al relevanței culturale și de imagine a României în lume.
Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de Maestrul Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.800 de coruri și peste 63.000 de copii din țară și diaspora.
Sursa:
Biroul de presă
comunicare@madrigal.ro
Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”
* * * * *
În cadrul rubricii Portrete Muzicale a emisiunii MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE de astăzi, vă invit să aniversăm 60 de ani de la fondarea de către Maestrul Marin Constantin a unui miracol artistic al istoriei muzicii corale româneşti şi universale numit simplu, la începuturile sale, Corul de Cameră MADRIGAL! Cu acestă ocazie vom afla amănunte biografice şi vom asculta piese corale reprezentative interpretate de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL, fondat şi dirijat de Maestrul MARIN CONSTANTIN!
foto Marin Constantin (www.marinconstantin.org – arhiva foto)
Din 7 iulie 1963, când a avut loc primul concert, până la evenimentul de adio din 2010, Maestrul Marin Constantin a fost dirijorul Corului Madrigal al Conservatorului din București, un ansamblu de excepție, care s-a făcut cunoscut prin numeroase turnee întreprinse de-a lungul anilor în toată lumea. A susținut peste 4000 de concerte în țară și în lume, în cadrul unor importante festivaluri: George Enescu (România), Bordeaux (Franța), Viena (Austria), Handel (Germania), UNICEF (Franța), Toamna Varșoviană (Polonia), Anul Marcian (Veneția, Italia), Primăvara la Praga (Cehia), Musica Antiqua Europae Orientalis (Polonia), Ohridsko Leto și Belef (Belgrad) etc.
„Il est bel et bon” (Passereau) de pe albumul „MADRIGAL chamber chorus, conducter: MARIN CONSTANTIN” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN.
Madrigalul in Elvetia-1981 (1100.foto arh. Madrigal/arh.pers.B.Dragomir)
Anul acesta se împlinesc 60 de ani (11.04.1963) de la înfiinţarea, la Bucureşti, a Corului de Cameră „Madrigal” – fondator şi dirijor Marin Constantin (n. 1925 – d. 2011). Cu un repertoriu renascentist, gregorian şi baroc precum şi din muzica tradiţională şi contemporană românească şi peste 4100 de concerte de mare succes susţinute în ţară dar şi pe cele mai prestigioase scene din Europa, America și Asia, ansamblul a susţinut primul recital la 7 iulie 1963.
„Anastaseos Imera” (Anonymous) de pe albumul „ROMANIAN NATIONAL CHOIR MADRIGAL, Conductor: MARIN CONSTANTIN” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN.
Corul Madrigal dirijat de Marin Constantin (foto arh. Madrigal/arh.pers.B.Dragomir)
Din luna februarie a anului 2015, când s-au împlinit 90 de ani de la naşterea fondatorului – Marin Constantin, Corul Naţional de Cameră “Madrigal” cuprinde în titulatura sa şi numele acestuia, devenind “Corul Naţional de Cameră Madrigal – Marin Constantin”.
„PE CĂRARE SUB UN BRAD” (D.G. Kiriac) de pe albumul „BIJUTERII CORALE ROMÂNESTI (II)” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN, solist Nicolae Herlea.
Corul National de Camera MADRIGAL dirijat de Marin Constantin la Festivalul International GEORGE ENESCU – in Sala Parlamentului Romaniei (arh. Muzeului Marin Constantin/arh.pers.B.Dragomir)
Am avut onoarea şi privilegiul de a mă număra, timp de 20 de ani, printre membrii acestei inegalabile formaţii artistice – o adevărată emblemă culturală a României – ce a interpretat minunate bijuterii corale tradiţionale româneşti dar şi piese din repertoriul baroc, clasic, contemporan românesc şi universal, pe toate continentele, pe toate marile scene ale lumii, sub bagheta marelui artist MARIN CONSTANTIN!
foto Corul National de Camera MADRIGAL – Dirij. si fondator Marin Constantin (www.marinconstantin.org – arhiva foto/arh.pers.B.Dragomir)
„Mărire’ntru cele’nalte” (Nicolae Lungu) de pe albumul „ROMANIAN MADRIGAL CHAMBER CHOIR” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN.
Despre MADRIGAL şi MARIN CONSTANTINs-au scris cărţi, articole, s-au realizat filme şi s-au difuzat foarte multe înregistrări audio şi video! Este o mare bucurie pentru oamenii iubitori de cultură să poată accesa internetul în zilele noastre şi să poată afla povestea colindelor tradiţionale româneşti (www.marinconstantin.org).
1990-Turneu Japonia cu Corul MADRIGAL1 (Arhiva MADRIGAL/arh.pers.B.Dragomir)
„TREI PĂSTORI” (Timotei Popovici) de pe albumul „BIJUTERII CORALE ROMANESTI (I)” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN.
Corul MADRIGAL a fost şi este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, creația bizantină și muzica contemporană românească și universală.
1990-Repetitie inainte de concert Turneu Japonia cu Corul Madrigal (arh.pers.B.Dragomir)
„JOCURI (Divertisment folcloric de Cornelia Tăutu)” de pe albumul „BIJUTERII CORALE ROMANESTI (II)” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN, solist Bogdan Dragomir.
În anul 1992, după înregistrarea a peste 40 de discuri și promovarea artei la cele mai înalte cote artistice, Corul MADRIGAL, aflat sub bagheta Maestrului Marin Constantin, a fost inclus pe lista valorilor patrimoniului universal UNESCO.
Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” i-a fost conferit titlul de Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt”. Distincţia a fost acordată la Palatul Naţiunilor Unite – Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate, care a a avut loc între 23-25 noiembrie 2016. Pe 24 noiembrie, Corul – dirijat de Anna Ungureanu, actualul Director muzical-artistic al formaţiei, a concertat în prezenţa a peste 140 de miniştri şi ambasadori ai ONU, în marea sală a Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (World Intellectual Property Organization). (adevarul.ro)
„RĂSUNETUL ARDEALULUI” de pe albumul „BIJUTERII CORALE ROMANESTI (I)” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN, solist Lucian Bonifaciu.
1990-Japonia-truneu cu Madrigalul-Intalnire cu marea soprana ILEANA COTRUBAS (foto arh.pers.B.Dragomir)
Ar trebui, din când în când, să facem un exerciţiu de memorie şi să ne reevaluăm amintirile şi valorile culturale, mai ales pe cele naţionale, pentru că în ultimii ani suntem „bombardaţi” şi „intoxicaţi” cu toate kitch-urile posibile…părerea mea…, mă refer strict la cele muzical-artistice, uitând complet de marile noastre valori culturale cu care România se mândrea şi cucerea cele mai importante scene artistice internaţionale!
„FLUIERAȘE ȘI BUCIUME și BOCET” (Mihai Moldovan) de pe albumul BIJUTERII CORALE ROMÂNEȘTI (II) interpretate de Corul Național de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN, solist Ștefan Pruteanu. (C&P 1996 Electrecord)
Surse: Agenţia de Presă RADOR, marinconstantin.org şi materiale jurnalistice din arhiva personală. Piesele muzicale în format audio sunt selectate de pe albumele “Corul de Cameră MADRIGAL – Dirijor: MARIN CONSTANTIN” (C & P – ARTEXIM), “ROMANIAN MADRIGAL CHAMBER CHOIR” (C & P-1992 Electrecord), „BIJUTERII CORALE ROMÂNEŞTI” (I) şi (II) – (C&P 1997 Electrecord).
Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir
Muzician și Realizator „Muzica Unei Generaţii Perene”
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Biserica romano-catolică Sf. Petru și Pavel (aflată pe strada Mureșenilor din Brașov) va găzdui, sâmbătă, pe 4 februarie, de la ora 19:30, concertul cu tema: „Muzică corală din Ucraina”, cu lucrări din Berezovsky, Leontovich, Bortniansky, Diletsky, Verbytsky, Stetsenko, Stravinsky.
Concertul caritabil are ca scop strângerea de fonduri pentru oamenii aflați în centrul de primire CATTIA.
Organizatorii concertului vor să aducă în atenția publică, cultura unei țări vecine care se află în cea mai dificilă și dramatică situație din istoria recentă.
Confruntați cu un război nedorit, multe familii din Ucraina au ales să se refugieze pe teritorii lipsite de conflict, însă în inimile acestora rămân traumele evenimentelor și un puternic dor de casă.
Concertul, o coproducție a Corului Bach al Bisericii Negre și a ansamblului vocal Korinnya, format din membri ai Operei din Odesa, aduce la Brașov lucrări ale repertoriului coral ucrainean. Concertul va fi dirijat de Steffen Schlandt, iar la orgă va cânta Ursula Philippi, în timp ce un videograf din orașul Odesa va proiecta imagini din Ucraina.
Muzica Unei Generaţii Perene – Portrete Muzicale: La mulţi ani, MADRIGAL 55! O emisiune realizată de Bogdan Dragomir.
Publicat de Bogdan Dragomir,
11 aprilie 2018, 11:13 / actualizat: 21 iunie 2023, 18:31
Astăzi, în cadrul rubricii Portrete Muzicale a emisiunii MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE, vă invit să aniversăm 55 de ani de la fondarea de către Maestrul Marin Constantin a unui miracol artistic al istoriei muzicii corale româneşti şi universale numit simplu, la începuturile sale, Corul de Cameră MADRIGAL! Cu acestă ocazie vom afla amănunte biografice şi vom asculta piese corale reprezentative interpretate de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL, fondat şi dirijat de Maestrul MARIN CONSTANTIN!
(AUDIO) Aici puteţi asculta varianta audio a rubricii PORTRETE MUZICALE din cadrul emisiunii Muzica Unei Generaţii Perene! (Realizator – Bogdan Dragomir, Regizor de emisie – Florin Bordeiaşu)
* * * * *
Din 7 iulie 1963, când a avut loc primul concert, până la evenimentul de adio din 2010, Maestrul Marin Constantin a fost dirijorul Corului Madrigal al Conservatorului din București, un ansamblu de excepție, care s-a făcut cunoscut prin numeroase turnee întreprinse de-a lungul anilor în toată lumea. A susținut peste 4000 de concerte în țară și în lume, în cadrul unor importante festivaluri: George Enescu (România), Bordeaux (Franța), Viena (Austria), Handel (Germania), UNICEF (Franța), Toamna Varșoviană (Polonia), Anul Marcian (Veneția, Italia), Primăvara la Praga (Cehia), Musica Antiqua Europae Orientalis (Polonia), Ohridsko Leto și Belef (Belgrad) etc.
„Il est bel et bon” (Passereau) de pe albumul „MADRIGAL chamber chorus, conducter: MARIN CONSTANTIN” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN.
Madrigalul in Elvetia-1981 (640.foto arh. Madrigal/arh.pers.B.Dragomir)
Anul acesta se împlinesc 55 de ani (11.04.1963) de la înfiinţarea, la Bucureşti, a Corului de Cameră „Madrigal” – fondator şi dirijor Marin Constantin (n. 1925 – m. 2011). Cu un repertoriu renascentist, gregorian şi baroc precum şi din muzica tradiţională şi contemporană românească şi peste 4100 de concerte de mare succes susţinute în ţară dar şi pe cele mai prestigioase scene din Europa, America și Asia, ansamblul a susţinut primul recital la 7 iulie 1963.
„Anastaseos Imera” (Anonymous) de pe albumul „ROMANIAN NATIONAL CHOIR MADRIGAL, Conductor: MARIN CONSTANTIN” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN.
Corul Madrigal dirijat de Marin Constantin (foto arh. Madrigal/arh.pers.B.Dragomir)
Din luna februarie a anului 2015, când s-au împlinit 90 de ani de la naşterea fondatorului – Marin Constantin, Corul Naţional de Cameră “Madrigal” cuprinde în titulatura sa şi numele acestuia, devenind “Corul Naţional de Cameră Madrigal – Marin Constantin”.
„PE CĂRARE SUB UN BRAD” (D.G. Kiriac) de pe albumul „BIJUTERII CORALE ROMÂNESTI (II)” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN, solist Nicolae Herlea.
Corul National de Camera MADRIGAL dirijat de Marin Constantin la Festivalul International GEORGE ENESCU – in Sala Parlamentului Romaniei (arh. Muzeului Marin Constantin/arh.pers.B.Dragomir)
Am avut onoarea şi privilegiul de a mă număra, timp de 20 de ani, printre membrii acestei inegalabile formaţii artistice – o adevărată emblemă culturală a României – ce a interpretat minunate bijuterii corale tradiţionale româneşti dar şi piese din repertoriul baroc, clasic, contemporan românesc şi universal, pe toate continentele, pe toate marile scene ale lumii, sub bagheta marelui artist MARIN CONSTANTIN!
foto Corul National de Camera MADRIGAL – Dirij. si fondator Marin Constantin (www.marinconstantin.org – arhiva foto/arh.pers.B.Dragomir)
„Mărire’ntru cele’nalte” (Nicolae Lungu) de pe albumul „ROMANIAN MADRIGAL CHAMBER CHOIR” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN.
Despre MADRIGAL şi MARIN CONSTANTINs-au scris cărţi, articole, s-au realizat filme şi s-au difuzat foarte multe înregistrări audio şi video! Este o mare bucurie pentru oamenii iubitori de cultură să poată accesa internetul în zilele noastre şi să poată afla povestea colindelor tradiţionale româneşti (www.marinconstantin.org).
1990-Turneu Japonia cu Corul MADRIGAL1 (Arhiva MADRIGAL/arh.pers.B.Dragomir)
„TREI PĂSTORI” (Timotei Popovici) de pe albumul „BIJUTERII CORALE ROMANESTI (I)” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN.
Corul MADRIGAL a fost şi este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, creația bizantină și muzica contemporană românească și universală.
1990-Repetitie inainte de concert Turneu Japonia cu Corul Madrigal/arh.pers.B.Dragomir
„JOCURI (Divertisment folcloric de Cornelia Tăutu)” de pe albumul „BIJUTERII CORALE ROMANESTI (II)” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN, solist Bogdan Dragomir.
În anul 1992, după înregistrarea a peste 40 de discuri și promovarea artei la cele mai înalte cote artistice, Corul MADRIGAL, aflat sub bagheta Maestrului Marin Constantin, a fost inclus pe lista valorilor patrimoniului universal UNESCO.
Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” i-a fost conferit titlul de Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt”. Distincţia a fost acordată la Palatul Naţiunilor Unite – Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate, care a a avut loc între 23-25 noiembrie 2016. Pe 24 noiembrie, Corul – dirijat de Anna Ungureanu, actualul Director muzical-artistic al formaţiei, a concertat în prezenţa a peste 140 de miniştri şi ambasadori ai ONU, în marea sală a Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (World Intellectual Property Organization). (adevarul.ro)
„RĂSUNETUL ARDEALULUI” de pe albumul „BIJUTERII CORALE ROMANESTI (I)” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN, solist Lucian Bonifaciu.
1990-Japonia-truneu cu Madrigalul-Intalnire cu marea soprana ILEANA COTRUBAS/arh.pers.B.Dragomir
Ar trebui, din când în când, să facem un exerciţiu de memorie şi să ne reevaluăm amintirile şi valorile culturale, mai ales pe cele naţionale, pentru că în ultimii ani suntem „bombardaţi” şi „intoxicaţi” cu toate kitch-urile posibile…părerea mea…, mă refer strict la cele muzical-artistice, uitând complet de marile noastre valori culturale cu care România se mândrea şi cucerea cele mai importante scene artistice internaţionale!
Imnul Madrigalului- Marin Constantin -Vezzosette (Gastoldi)
Surse: Agenţia de Presă RADOR, Wikipedia.org, marinconstantin.org şi materiale jurnalistice din arhiva personală. Piesele muzicale în format audio sunt selectate de pe albumele “Corul de Cameră MADRIGAL – Dirijor: MARIN CONSTANTIN” (C & P – ARTEXIM), “ROMANIAN MADRIGAL CHAMBER CHOIR” (C & P-1992 Electrecord), „BIJUTERII CORALE ROMÂNEŞTI” (I) şi (II) – (C&P 1997 Electrecord).
Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Bogdan Dragomir Realizator „Muzica Unei Generaţii Perene”
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Festivalul Internaţional ‘Zilele Muzicii la Oraviţa’ îşi deschide porţile, în această seară pentru cea de-a zecea ediţie. Timp de zece zile, iubitorii muzicii clasice se vor putea bucura de concerte și recitaluri.
“În inima oraşului Oraviţa a fost construit primul teatru din România, în anul 1817, după macheta Burgtheater-ului din Viena. Denumit astăzi Teatrul Vechi, purtând şi numele poetului Mihai Eminescu,el este o bijuterie arhitectonică. Dar un teatru nu este doar o clădire, ci şi un lăcaş al Artei. Dorim ca prin toate concertele din cadrul Festivalului Internaţional Zilele Muzicii la Oraviţa să dăinuiască un Teatru viu, care emană lumină spirituală”, spune Manuela Iana-Mihăilescu, directorul artistic al festivalului.
Oraviţa va avea oaspeţi de renume, instrumentişti, dar şi artişti vocali. Astăzi festivalul este deschis cu un concert inaugural, susţinut de Corul Cantus Redivivus, avându-l ca dirijor pe Emanuel Pecingină, cel care a introdus, în festival, muzica corală.
Sâmbătă este programat un recital de pian ce îl va avea ca protagonist pe Eduard Kunz. Şi în următoarele zile, iubitorii de muzică clasică vor avea ocazia să participe la diferite recitaluri de cameră, de pian, la concerte, care vor începe, de fiecare dată, la ora 19:00.
Festivalul se va încheia pe data de 15 august, la Biserica Romano Catolică din Oraviţa, cu concertul ‘Ave Maria’, ce va fi susţinut de Simina Ivan (soprană), Aura Twarowska (mezzo-soprană), iar la pian, Dragoş şi Manuela Iana-Mihăilescu.
MUZICA UNEI GENERAȚII PERENE – Liturghia bizantin-ortodoxă de Sfintele Paști! – Corul MADRIGAL la Veneția!
Publicat de Bogdan Dragomir,
13 aprilie 2017, 10:15 / actualizat: 22 iunie 2023, 9:25
Bun găsit tuturor! Ascultaţi Radio România Regional, emisiunea MUZICA UNEI GENERAȚII PERENE, sunt Bogdan Dragomir şi vă invit să ne fiţi alături şi astăzi la o ediţie specială realizată cu ocazia Sfintelor sărbători de Paşti!
Aici puteți asculta var. audio a emisiunii Muzica Unei Generații Perene din 13 aprilie 2017 – o ediție specială de Paști realizată de Bogdan Dragomir cu sprijinul colegului Florin Bordeiașu – regizor de emisie! Invitat: Corul Național de Cameră MADRIGAL, fondat și dirijat de Maestrul Marin Constantin (document muzical-artistic, înreg. live)
Foto Corul National de Camera MADRIGAL, Dirijor Marin Constantin cu dl. Coriolan Babeti – Director adj. al ICR de la Venetia in Basilica San Marco, Italia, 1994 (arh. Muz. Marin Constantin/arh.pers.B.Dragomir)
Pentru această ediţie specială avem două surprize, sperăm să fie plăcute şi inedite! Prima surpriză este cea video, pentru că pe pagina www.www.radioromaniaregional.ro , în cadrul emisiunii Muzica Unei Generații Perene veţi putea viziona un fragment din filmul documentar-artistic intitulat Corul MADRIGAL în Italia! În cadrul acestui film există un document video muzical pe care vi-l prezentăm astăzi în premieră şi anume Liturghia non-canonică bizantin-ortodoxă de Paşti interpretată în prima parte a Concertului extraordinar susţinut în anul 1994 de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL, fondat şi dirijat de Maestrul MARIN CONSTANTIN, în cadrul Festivalului ANUL MARCIAN de la Veneţia ocazionat de aniversarea a 900 de ani de la consacrarea celebrei Basilici San Marco.
(Video by Giani Oprina și Bogdan Dragomir/arh.pers.B.Dragomir)
Am avut șansa, onoarea şi privilegiul de a mă număra, timp de 20 de ani, printre membrii acestei inegalabile formaţii artistice – o adevărată emblemă culturală a României – ce a interpretat minunate bijuterii corale tradiţionale româneşti dar şi piese din repertoriul baroc, clasic, contemporan românesc şi universal, pe toate continentele, pe toate marile scene ale lumii, sub bagheta marelui artist MARIN CONSTANTIN, căruia îi aduc în acest moment un omagiu și o respectuoasă reverență!
Corul National de Camera MADRIGAL dirijat de Marin Constantin la Festivalul International GEORGE ENESCU – in Sala Parlamentului Romaniei (foto din arh. Muzeului Marin Constantin/arh.pers.B.Dragomir)
Cea de a doua surpriză a emisiunii noastre este cea audio şi de aceea vă propunem, ca după vizionarea materialului documentar-artistic prezentat mai sus în var. video, să vă aşezaţi comod şi relaxat şi să ascultaţi în varianta audio – de concert – acelaşi Ritual non-canonic bizantin orthodox structurat pe monodii de la Muntele Athos şi muzică originală de Filothei Sân Agăi Jipei, Filothei Monahul, Ioan Hrisafi, Gavriil Musicescu, Dumitru Georgescu Kiriac, Ioan D. Chirescu, Paul Constantinescu, Nicolae Lungu, într-un aranjament muzical semnat de Maestrul Marin Constantin. Solişti: Lucian Bonifaciu, Constantin Petrescu, Virgil Gătăianţu, Daniela Sluşanschi, Nicolae Stoenescu, lectura Psalmului 50 – Valeriu David!O înregistrare live, realizată în 17 august 1997 în Sinagoga din Novi Sad – Yugoslavia în interpretarea inegalabilă a Corului Naţional de Cameră MADRIGAL, dirijat de Maestrul Marin Constantin. Acest material muzical a fost postprocesat şi masterizat de Adrian Ordean la studioul Migas Real Compact şi editat în anul 1997 pe CD la Casa de discuri INTERCONT MUSIC!
Cu speranţa că măcar în această perioadă sfântă şi specială pentru sufletul tuturor românilor vom încerca să fim mai buni, mai iertători şi mai înţelegători unii cu ceilalţi, noi, realizatorii emisiunii Muzica Unei Generații Perene, Bogdan Dragomir– de la microfon şi Marian Bordeiaşu din regia de emisie împreună cu toţi colegii noştri de la Radio România Regional, vă dorim din suflet şi cu drag – ori(((unde))) vă veţi afla – Un PAȘTE FERICIT şi HRISTOS A ÎNVIAT!
Ritual liturgic noncanonic bizantin-ortodox de Paști, structurat pe monodii de la Muntele Athos, pe melodii originale de Filothei Sân Agăi Jipei, Filothei Monahul, Ioan Hrisafi, Ioan Duma Brașoveanu, Dumitru Georgescu Kiriac, Ioan D.Chirescu si Nicolae Lungu. Aranj. muzical – Marin Constantin. Înreg. live din concertul susținut la Sinagoga din Novi Sad – Yugoslavia în anul 1997. Interpretează Corul Național de Cameră MADRIGAL, fondat și dirijat de Maestrul Marin Constantin. O prod. INTERCONT MUSIC – C&P 1997.
Surse: Materiale jurnalistice audio si video muzicale din arhiva personală, Casa de discuri INTERCONT MUSIC – C&P 1997, Fragment video din filmul CORUL MADRIGAL în Italia – P 1994 ANTENA 1 Bucureşti.
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE – Ziua MARIN CONSTANTIN
Publicat de Bogdan Dragomir,
27 februarie 2017, 13:27 / actualizat: 22 iunie 2023, 9:36
Astăzi, la Radio România Regional – MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE, vă invit să aducem un omagiu deosebit unei personalităţi artistice unice în istoria muzicii corale româneşti şi universale, cu ocazia aniversării a 92 de ani de la naşterea Maestrului MARIN CONSTANTIN. Cu acestă ocazie vom afla amănunte biografice şi vom asculta piese corale reprezentative interpretate de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL, fondat şi dirijat de Maestrul MARIN CONSTANTIN!
La data de 27 februarie 1925, s-a născut la Urleta, jud. Prahova, dirijorul, compozitorul şi psihopedagogul MARIN CONSTANTIN. A pus bazele (1963) Corului Naţional de Cameră MADRIGAL (formaţia profesionistă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti pentru care a fost fondator, dirijor şi director pe viaţă). A fost specialist renumit în muzica renascentistă, cântul gregorian şi baroc, precum şi în muzica tradiţională românească dar şi un excelent psihopedagog.
S-a dedicat muzicii, debutând ca dirijor de coruri studențești și de amatori precum Corul Universității și Corul Sindicatului din Învățământ din București (1949-1951). A fost asistent la Facultatea de Filosofie din București (1948-1952), iar din 1954 a fost șeful sectorului muzical în Casa Centrală a Creației Populare (1954-1955), director general, dirijor al Ansamblului UTC din România (1951-1974), director adjunct al Direcției Muzicii din Ministerul Culturii (1960-1965), apoi profesor universitar la catedra de Dirijat de Cor la Conservator (din 1960). Între 1966-1969 a fost directorul general al Operei Române.
Maestrul Marin Constantin a fost membru al Uniunii Compozitorilor (din 1956), fiind autorul multor piese corale. A fost fondator al Corului Universității din București (1948), Capelei Corale “Gheorghe Cucu” (1958) și al Corului Național de Cameră Madrigal (1963).
Din 7 iulie 1963, când a avut loc primul concert, până la evenimentul de adio din 2010, a fost dirijorul Corului Madrigal al Conservatorului București, un ansamblu de excepție, care s-a făcut cunoscut prin numeroase turnee întreprinse de-a lungul anilor în toată lumea. A susținut peste 4000 de concerte în țară și în lume, în cadrul unor importante festivaluri: George Enescu (România), Bordeaux (Franța), Viena (Austria), Handel (Germania), UNICEF (Franța), Toamna Varșoviană (Polonia), Anul Marcian (Veneția, Italia), Primăvara la Praga (Cehia), Musica Antiqua Europae Orientalis (Polonia), Ohridsko Leto și Belef (Belgrad) etc.
„Il est bel et bon” (Passereau) de pe albumul „MADRIGAL chamber chorus, conducter: MARIN CONSTANTIN” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN.
Madrigalul in Elvetia-1981 (foto arh. Madrigal/arh.pers.B.Dragomir)
Anul acesta se împlinesc 54 de ani (11.04.1963) de la înfiinţarea, la Bucureşti, a Corului de Cameră „Madrigal” – fondator şi dirijor Marin Constantin (n. 1925 – m. 2011). Cu un repertoriu renascentist, gregorian şi baroc precum şi din muzica tradiţională şi contemporană românească şi peste 4100 de concerte de mare succes susţinute în ţară dar şi pe cele mai prestigioase scene din Europa, America și Asia, ansamblul a susţinut primul recital la 7 iulie 1963.
„Anastaseos Imera” (Anonymous) de pe albumul „ROMANIAN NATIONAL CHOIR MADRIGAL, Conductor: MARIN CONSTANTIN” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN.
Corul Madrigal dirijat de Marin Constantin (foto arh. Madrigal/arh.pers.B.Dragomir)
Din luna februarie a anului 2015, când s-au împlinit 90 de ani de la naşterea fondatorului – Marin Constantin, Corul Naţional de Cameră “Madrigal” cuprinde în titulatura sa şi numele acestuia, devenind “Corul Naţional de Cameră Madrigal – Marin Constantin”.
„PE CĂRARE SUB UN BRAD” (D.G. Kiriac) de pe albumul „BIJUTERII CORALE ROMÂNESTI (II)” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN, solist Nicolae Herlea.
Am avut onoarea şi privilegiul de a mă număra, timp de 20 de ani, printre membrii acestei inegalabile formaţii artistice – o adevărată emblemă culturală a României – ce a interpretat minunate bijuterii corale tradiţionale româneşti dar şi piese din repertoriul baroc, clasic, contemporan românesc şi universal, pe toate continentele, pe toate marile scene ale lumii, sub bagheta marelui artist MARIN CONSTANTIN!
foto Corul National de Camera MADRIGAL – Dirij. si fondator Marin Constantin (www.marinconstantin.org – arhiva foto/arh.pers.B.Dragomir)
„Mărire’ntru cele’nalte” (Nicolae Lungu) de pe albumul „ROMANIAN MADRIGAL CHAMBER CHOIR” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN.
1990-Turneu Japonia cu Corul MADRIGAL1 (Arhiva MADRIGAL/arh.pers.B.Dragomir)
Despre MADRIGAL şi MARIN CONSTANTIN s-au scris cărţi, articole, s-au realizat filme şi s-au difuzat foarte multe înregistrări audio şi video! Este o mare bucurie pentru oamenii iubitori de cultură să poată accesa internetul în zilele noastre şi să poată afla povestea colindelor tradiţionale româneşti (www.marinconstantin.org).
„TREI PĂSTORI” (Timotei Popovici) de pe albumul „BIJUTERII CORALE ROMANESTI (I)” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN.
1990-Repetitie inainte de concert Turneu Japonia cu Corul Madrigal/arh.pers.B.Dragomir
Corul MADRIGAL a fost şi este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, creația bizantină și muzica contemporană românească și universală.
„JOCURI (Divertisment folcloric de Cornelia /arh.pers.B.Dragomir)Tăutu)” de pe albumul „BIJUTERII CORALE ROMANESTI (II)” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN, solist Bogdan Dragomir.
1990-Turneu Japonia cu Corul Madrigal (Arhiva MADRIGAL/arh.pers.B.Dragomir)
În anul 1992, după înregistrarea a peste 40 de discuri și promovarea artei la cele mai înalte nivele, corul aflat sub bagheta maestrului Marin Constantin a fost inclus pe lista valorilor patrimoniului universal UNESCO.
„RĂSUNETUL ARDEALULUI” de pe albumul „BIJUTERII CORALE ROMANESTI (I)” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN, solist Lucian Bonifaciu.
1990-Japonia-truneu cu Madrigalul-Intalnire cu marea soprana ILEANA COTRUBAS /arh.pers.B.Dragomir
Ar trebui, din când în când, să facem un exerciţiu de memorie şi să ne reevaluăm amintirile şi valorile culturale, mai ales pe cele naţionale, pentru că în ultimii ani suntem „bombardaţi” şi „intoxicaţi” cu toate kitch-urile posibile…părerea mea…, mă refer strict la cele muzical-artistice, uitând complet de marile noastre valori culturale cu care România se mândrea şi cucerea cele mai importante scene artistice internaţionale!
Surse: Agenţia de Presă RADOR, Wikipedia.org, marinconstantin.org şi materiale jurnalistice din arhiva personală. Piesele muzicale în format audio sunt selectate de pe albumele “Corul de Cameră MADRIGAL – Dirijor: MARIN CONSTANTIN” (C & P – ARTEXIM), “ROMANIAN MADRIGAL CHAMBER CHOIR” (C & P-1992 Electrecord), „BIJUTERII CORALE ROMÂNEŞTI” (I) şi (II) – (C&P 1997 Electrecord).
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Publicat de Bogdan Dragomir,
11 aprilie 2016, 14:25 / actualizat: 22 iunie 2023, 10:30
MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE Nr.19
Aniversări şi comemorări ale unor mari artişti – muzicieni, care au demonstrat prin măiestria lor interpretativă că au fost, sunt şi vor rămâne adevărate simboluri ale multor generaţii, prezentate în cadrul seriei de „portrete muzicale” de la noi şi de pretutindeni, din genuri muzicale diferite, cu selecţii de informaţii biografice şi muzică de bună calitate. Vă invităm să ne urmăriţi pe pagina noastră de internet, Radio România Regional (www.www.radioromaniaregional.ro), acolo unde veţi putea să ascultaţi în fiecare săptămână cele mai frumoase melodii… „de ieri, de azi, de mâine!”.
Pentru perioada 11 – 17.04.2016, vă invit să aflăm amănunte biografice şi să ascultăm piese muzicale reprezentative ale muzicienilor aleşi dintre personalităţile artistice aniversate sau comemorate – La mulţi ani, Corului Naţional de Cameră – MADRIGAL – MARIN CONSTANTIN (fondat de Maestrul MARIN CONSTANTIN în data de 11 aprilie 1963) cu ocazia împlinirii a 53 de ani de activitate artistică!
„Il est bel et bon” (Passereau) de pe albumul „MADRIGAL chamber chorus, conducter: MARIN CONSTANTIN” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN.
Madrigalul in Elvetia-1981 (foto arh. Madrigal/arh.pers. Bogdan Dragomir.)
Acum 53 de ani (1963) s-a înfiinţat, la Bucureşti, Corul de Cameră „Madrigal” – fondator şi dirijor Marin Constantin (n. 1925 – m. 2011). Cu un repertoriu renascentist, gregorian şi baroc precum şi din muzica tradiţională şi contemporană românească şi peste 4100 de concerte de mare succes susţinute în ţară dar şi pe cele mai prestigioase scene din Europa, America și Asia, ansamblul a susţinut primul recital la 7 iulie 1963.
„Anastaseos Imera” (Anonymous) de pe albumul „ROMANIAN NATIONAL CHOIR MADRIGAL, Conductor: MARIN CONSTANTIN” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN.
Corul Madrigal dirijat de Marin Constantin (foto arh. Madrigal/arh.pers. Bogdan Dragomir.)
Din luna februarie a anului 2015, când s-au împlinit 90 de ani de la naşterea fondatorului – Marin Constantin, Corul Naţional de Cameră“Madrigal” cuprinde în titulatura sa şi numele acestuia, devenind “Corul Naţional de Cameră Madrigal – Marin Constantin”.
„PE CĂRARE SUB UN BRAD” (D.G. Kiriac) de pe albumul „BIJUTERII CORALE ROMÂNESTI (II)” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN, solist Nicolae Herlea.
Corul National de Camera MADRIGAL, Dirijor MARIN CONSTANTIN (foto Ovidiu Bogdan – Agerpress/arh.pers. Bogdan Dragomir.)
Am avut onoarea şi privilegiul de a mă număra, timp de 20 de ani, printre membrii acestei inegalabile formaţii artistice – o adevărată emblemă culturală a României – ce a interpretat minunate bijuterii corale tradiţionale româneşti dar şi piese din repertoriul baroc, clasic, contemporan românesc şi universal, pe toate continentele, pe toate marile scene ale lumii, sub bagheta marelui artist MARIN CONSTANTIN!
„Mărire’ntru cele’nalte” (Nicolae Lungu) de pe albumul „ROMANIAN MADRIGAL CHAMBER CHOIR” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN.
1990-Turneu Japonia cu Corul MADRIGAL1 (Arhiva MADRIGAL/arh.pers. Bogdan Dragomir.)
Despre MADRIGAL şi MARIN CONSTANTIN s-au scris cărţi, articole, s-au realizat filme şi s-au difuzat foarte multe înregistrări audio şi video! Este o mare bucurie pentru oamenii iubitori de cultură să poată accesa internetul în zilele noastre şi să poată afla povestea colindelor tradiţionale româneşti!
„TREI PĂSTORI” (Timotei Popovici) de pe albumul „BIJUTERII CORALE ROMANESTI (I)” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN.
1990-Repetitie inainte de concert Turneu Japonia cu Corul Madrigal/arh.pers. Bogdan Dragomir.
Corul MADRIGAL a fost şi este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, creația bizantină și muzica contemporană românească și universală.
„JOCURI (Divertisment folcloric de Cornelia Tăutu)” de pe albumul „BIJUTERII CORALE ROMANESTI (II)” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN, solist Bogdan Dragomir.
1990-Turneu Japonia cu Corul Madrigal (Arhiva MADRIGAL/arh.pers. Bogdan Dragomir)
În anul 1992, după înregistrarea a peste 40 de discuri și promovarea artei la cele mai înalte nivele, corul aflat sub bagheta maestrului Marin Constantin a fost inclus pe lista valorilor patrimoniului universal UNESCO.
„RĂSUNETUL ARDEALULUI” de pe albumul „BIJUTERII CORALE ROMANESTI (I)” interpretat de Corul Naţional de Cameră MADRIGAL – dirij. MARIN CONSTANTIN, solist Lucian Bonifaciu.
1990-Japonia-truneu cu Madrigalul-Intalnire cu marea soprana ILEANA COTRUBAS/arh.pers. Bogdan Dragomir
Ar trebui, din când în când, să facem un exerciţiu de memorie şi să ne reevaluăm amintirile şi valorile culturale, mai ales pe cele naţionale, pentru că în ultimii ani suntem „bombardaţi” şi „intoxicaţi” cu toate kitch-urile posibile…părerea mea…, mă refer strict la cele muzical-artistice, uitând complet de marile noastre valori culturale cu care România se mândrea şi cucerea cele mai importante scene artistice internaţionale!
La finalul portretului muzical-artistic, vom menţiona şi alte date de referinţă (aniversări sau comemorări) ale agendei muzicale a săptămânii 11–17aprilie:
11 aprilie:
– 1901: S-a născut compozitorul, dirijorul şi pianistul Theodor Rogalski (m. 1954, la Zürich) – 115 ani
– 1903: S-a născut tenorul Aurel Alexandrescu (m. 1982)
– 1936: A murit Dimitrie Dinicu, violoncelist, dirijor si compozitor (n. 1868) – 80 de ani
– 1954: S-a născut instrumentistul (basist) Teo Peter, membru al formaţiei „Compact” (m. 2004, într-un accident rutier)
– 1957: S-a născut Mirela Fugaru, interpretă de muzică uşoară şi textieră.
– 1988: A murit tenorul Eugen Fânăţeanu (n. 1939)
– 1819: S-a născut Charles Hallé, pianist şi dirijor britanic de origine germană, fondatorul Orchestrei Hallé în anul 1858 (m.1895)
– 1880: S-a născut dirijorul italian Bernardino Molinari (m. 1952)
– 1891, 11/23: S-a născut Serghei Prokofiev, compozitor şi pianist, considerat clasicul secolului al XX-lea, este unul dintre cei mai mari compozitori ruşi ai tuturor timpurilor; a arătat încă de mic aptitudini pentru muzică, scriind „Galop indian” la vârsta de numai 5 ani; la 9 ani compune prima operă „Uriaşul” (m. 1953) – 125 de ani. NOTĂ: Majoritatea surselor dau ca dată a naşterii exclusiv stilul nou – 23 aprilie 1891
– 1908: S-a născut dirijorul ceh Karel Ancerl (m. 1973)
– 1916: S-a născut compozitorul argentinian Alberto Ginastera (m. 1983) – 100 de ani
– 1942: A murit muzicologul francez Henry Prunières (n. 1886)
12 APRILIE:
– 1912: S-a născut Dinu Stelian, compozitor, dirijor şi profesor, personalitate marcantă a muzicii româneşti contemporane (m. 1997)
– 1913: S-a născut Jodál Gábor, compozitor de origine maghiară din România (m. 1989)
– 1994: A murit compozitorul şi dirijorul Mişu Iancu (n. 1909)
– 1684: A murit Nicola Amati, constructor italian de viori; profesor al renumitului lutier Antonio Stradivarius (n. 1596)
– 1722: S-a născut Pietro Nardini, violonist, compozitor şi pedagog italian (m. 1793)
– 1801: S-a născut compozitorul austriac Joseph Lanner (m. 1843) – 215 ani
– 1840: S-a născut compozitorul francez Edmond Audran (m. 1901)
– 1888: S-a născut pianistul rus Heinrich Neuhaus (m. 1964)
– 1898: S-a născut soprana americană de origine franceză Lily Pons (m. 1976)
– 1933: S-a născut Montserrat Caballé, cântăreaţă de operă (soprană) spaniolă de origine catalană; renumită pentru tehnica ei bel canto
– 1938: A murit bas-baritonul rus Feodor I. Şaliapin, stabilit în Franţa în 1922; unul din cei mai reunumiţi cântăreţi de operă din prima jumătate a secolului al XX-lea (n. 1873)
– 1940: S-a născut pianistul şi compozitorul afro-american Herbie Hancock, unul dintre cei mai reprezentativi artişti ai jazz-ului modern
– 1975: A murit cântăreaţa americană de music-hall Josephine Baker, stabilită în Franţa în anul 1947 (n. 1906)
13 APRILIE:
* Acum 274 de ani (1742) a avut loc, la Catedrala din Dublin, premiera oratoriului „Messiah”, a compozitorului german Georg Friedrich Händel. 24 de zile i-au trebuit lui Händel să compună această capodoperă a creaţiei sale, considerat cel mai cunoscut oratoriu şi poate cel mai frumos din toate timpurile. A fost creat în 1741, între 22 august şi 4 septembrie, confirmând încă odată uşurinţa şi spontaneitatea pe care compozitorul o avea chiar şi în compunerea celor mai fastuoase partituri. Succesul a fost impresionant şi lucrarea a fost imediat catalogată ca fiind esenţa geniului händelian, păstrându-şi până în zilele noastre locul în galeria marilor capodopere
– 1874: S-a născut Iosif Velceanu, compozitor, dirijor de cor şi muzicolog (m. 1937)
– 1940: S-a născut Vladimir Cosma, compozitor, dirijor şi violonist francez de origine română; stabilit în Franţa la începutul anilor ’60 ai secolului XX, s-a impus ca unul dintre importanţii autori de muzică de film
– 1941: S-a născut dirijorul Modest Cichirdan – 75 de ani
– 1944: A murit compozitorul, dirijorul şi profesorul Ioan Bohociu (n. 1874)
– 1826: A murit violoncelistul, compozitorul şi dirijorul german Franz Danzi (n. 1763) – 190 de ani
– 1938: S-a născut interpretul de operă şi actorul austriac Heinz Holecek (m. 2012)
– 1959: A murit dirijorul olandez Eduard van Beinum (n. 1900)
– 1984: A murit clavecinistul american Ralph Kirkpatrick (n. 1911)
– 2012: A murit interpretul de operă şi actorul austriac Heinz Holecek (n. 1938)
14 APRILIE:
– 1917: S-a născut Viorel Doboş, compozitor şi dirijor (m. 1985)
– 1759: A murit compozitorul german Georg Friedrich Händel (a trăit cea mai mare parte a vieţii în Anglia); împreună cu Johann Sebastian Bach, este unul din cei mai importanţi reprezentanţi ai stilului baroc din perioada târzie (n. 1685)
– 1843: A murit compozitorul austriac Joseph Lanner (n. 1801)
– 1957: S-a născut Mihail Pletnev, pianist, dirijor şi compozitor rus
– 2013: A murit dirijorul britanic Sir Colin Davis; dirijorul principal al Orchestrei Simfonice din Londra (1995-2006) şi preşedinte al ei din 2007 (n. 1927)
– 2015: A murit cântăreţul afro-american de R&B şi soul Percy (Tyrone) Sledge (n. 1940) – 1 an
15 APRILIE:
* Într-o zi de 15 aprilie, acum 67 de ani, a fost înfiinţată, la Braşov, Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat „Gheorghe Dima”
– 1913: S-a născut pianista şi compozitoarea Rodica Suţu (Soutzo) (m. 1979)
– 1924: A murit Eduard Caudella, violonist, pedagog şi compozitor (n. 1841)
– 1929: S-a născut dirijorul israelian de origine română Mendi Rodan (m. 2009). NOTĂ: Unele surse dau ca dată a naşterii 17 aprilie 1929
– 1935: S-a născut Gheorghe Firca, compozitor, muzicolog şi publicist (m. 2016)
– 1978: A murit Sergiu Malagamba, compozitor, dirijor şi instrumentist (baterist) (n. 1913, la Chişinău, azi în R. Moldova)
– 2002: A murit Radu Săplăcan, critic literar şi poet (poezie: ”Livada Roëntgen”, ”Uşor, deasupra lumii”, ”Factorul şarpe”); a lucrat la Radio Cluj din anul 1975 (n. 1954)
– 2014: A murit Nina Cassian (nume real: Renée Annie Cassian), poetă, prozatoare şi traducătoare, autoare de lieduri şi muzică de cameră, stabilită în SUA din 1985 (n. 1924)
– „Ziua Mondială a Artei”, sărbătorită prima dată în anul 2012 şi instituită la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale a Artei, cu ocazia zilei de naştere a pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian, Leonardo da Vinci, considerat o întruchipare a tipului de „om universal” al Renaşterii
– 1924: S-a născut Sir Neville Marriner, dirijor şi violonist englez
– 1955: S-a născut chitaristul american de jazz Jeff Golub (m. 2015)
– 1966: S-a născut cântăreaţa britanică Samantha Fox – 50 de ani
16 APRILIE:
– 1872: S-a născut Ioan Scărlătescu, pianist, compozitor şi pedagog (m. 1922)
– 1887: S-a născut Dariu Pop, compozitor, dirijor de cor şi folclorist (m. 1965)
– 1903: S-a născut Filaret Barbu, compozitor şi dirijor (m. 1984)
– 1926: S-a născut violonistul, dirijorul şi profesorul Radu Zvorişteanu; concertmaistru al Orchestrei Naţionale Radio timp de 24 de ani (m. 2010) – 90 de ani
– 1927: S-a născut Eugen Pricope, muzicolog şi dirijor (m. 1992)
– 1935: S-a născut compozitorul, pianistul şi profesorul Nicolae Brânduş
– 1950: A murit Paul Richter, compozitor, dirijor, pianist şi organist (n. 1875)
– 1885: S-a născut compozitorul maghiar Leó Weiner (m. 1960)
– 1924: S-a născut compozitorul american Henry Mancini (m. 1994)
– 1942: S-a născut baritonul italian Leo Nucci
– 1947: S-a născut cântăreţul şi compozitorul scoţian Gerry Rafferty (m. 2011)
– 2013: A murit George Beverly Shea, cântăreţ american de muzică gospel, de origine canadiană, care a colaborat cu evanghelistul Billy Graham vreme de peste 60 de ani (n. 1909, în Canada)
17 APRILIE:
* Cu 69 de ani în urmă (1947) a fost înfiinţată, la Craiova, Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat „Oltenia”
– 1902: S-a născut Ecaterina Fotino-Negru, pianistă şi profesoară (m. 1991)
– 1955: S-a născut cântăreaţa de muzică uşoară Angela Ciochină (m. 2015)
– 1971: A murit Nicu Stănescu, violonist, compozitor şi dirijor (n. 1907) – 45 de ani
– 2007: A murit cântăreţul de muzică uşoară Gil Dobrică (n. 1946)
– 1774: S-a născut compozitorul ceh Václav Jan Tomášek (m. 1850)
– 1882: S-a născut pianistul american de origine austriacă Artur Schnabel (m. 1951)
– 1885: S-a născut romanciera daneză Karen Blixen (m. 1962)
– 1900: S-a născut compozitorul elveţian Willy Burkhardt (m. 1955)
– 1903: S-a născut violoncelistul american de origine rusă Gregor Piatigorski (m. 1976). NOTĂ: Unele surse dau ca dată a naşterii inclusiv stilul nou – 4 aprilie 1903
– 1914: S-a născut soprana franceză Janine Micheau (m. 1976)
– 1919: S-a născut cântăreaţa mexicană născută în Costa Rica Chavela Vargas (m. 2012)
– 1929: S-a născut compozitorul, instrumentistul şi dirijorul german James Last (m. 2015)
– 1932: S-a născut soprana italiană Graziella Sciutti (m. 2001)
– 1934: S-a născut producătorul muzical american Don Kirshner; supranumit, în 1996, de revista „Time”, „omul cu urechea de aur”, deoarece realizase, până în acel moment, peste 400 de single-uri ajunse în topurile muzicale americane şi internaţionale (m. 2011)
* * * * * * *
Ne reîntâlnim şi săptămâna viitoare cu alţi interpreţi de valoare aniversaţi sau comemoraţi, însă până atunci vă doresc tuturor multă sănătate şi audiţie plăcută pe frecvenţele Radio România Regional!
Bogdan Dragomir – Radio România Regional.
(Rubrica este realizată cu sprijinul Agenţiei de Presă RADOR, Wikipedia.org, şi cu materiale jurnalistice din arhiva personală. Piesele muzicale în format audio sunt selectate de pe albumele “Corul de Cameră MADRIGAL – Dirijor: MARIN CONSTANTIN” (C & P – ARTEXIM), “ROMANIAN MADRIGAL CHAMBER CHOIR” (C & P-1992 Electrecord), „BIJUTERII CORALE ROMÂNEŞTI” (I) şi (II) – C&P 1997 Electrecord).
Premiul TINERE TALENTE – Radio România Regional la Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești – FLORI DE MAI – Ed. a XXIV-a, Călărași 2024!
Radio România REGIONAL, susține și promovează copiii artiști – tineri muzicieni, laureați ai celor mai importante festivaluri și...
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Cookie-urile strict necesare
Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.
Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.